تعیین کننده های رفتار نمونه گیری مدفوع برای تشخیص وبا از مراجعین به خانه های بهداشت در بهورزان شهرستان تفت بر اساس الگوی اعتقاد بهداشتی

نوع مقاله:
مقاله پژوهشی/اصیل (بدون رتبه معتبر)
چکیده:
زمینه و هدف
نمونه گیری مدفوع برای تشخیص وبا از مراجعین به خانه های بهداشت عملکردی است که انجام صحیح و مرتب آن توسط بهورزان تاثیر قابل توجهی در تامین و حفظ سلامت روستاییان دارد، لیکن وضعیت انجام این رفتار تابه حال در تحقیقات مورد توجه قرار نگرفته است. این مطالعه با هدف بررسی تعیین کننده های رفتار نمونه گیری مدفوع برای تشخیص وبا از مراجعین به خانه های بهداشت در بهورزان شهرستان تفت بر اساس الگوی اعتقاد بهداشتی در سال 1395 انجام شد.
روش پژوهش: مطالعه حاضر به صورت مقطعی بر روی 90 نفر از بهورزان شهرستان تفت که به صورت سرشماری در مطالعه وارد شدند، در سال 1395 انجام گرفت. ابزار گردآوری اطلاعات، پرسشنامه محقق ساخته با 8 زیر مقیاس آگاهی، حساسیت، شدت، منافع و موانع درک شده و نیز راهنما برای عمل، خود کارآمدی و رفتار نمونه گیری مدفوع برای تشخیص وبا بود که روایی آن توسط نظرات خبرگان و پایایی آن توسط انجام یک مطالعه مقدماتی بر روی 20 نفر و محاسبه آلفای کرونباخ محاسبه و تایید شد. داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS 22 و با استفاده از شاخص های میانگین و انحراف معیار توصیف شد و رابطه بین سازه ها و متغیر های جمعیت شناختی با استفاده از آزمون های همبستگی و رگرسیون مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
یافته ها
20 درصد از بهورزان گزارش نمودند که همیشه نمونه گیری مدفوع برای تشخیص وبا را به صورت صحیح انجام می دهند و فقط 13/3 درصد از بهورزان گزارش کردند که همیشه از کلیه موارد مشکوک به این بیماری نمونه گیری می کنند. میانگین نمره آگاهی 9/37 ± 55/71 (از دامنه نمره 66-22)، حساسیت 3/24 ± 28/88 (از دامنه نمره 50-10)، شدت 1/44 ± 12/01 (از دامنه نمره 15-3)، منافع 5/26 ± 25/59 (از دامنه نمره 35-7)، موانع 9/87 ± 42/34 (از دامنه نمره 55-11)، راهنما برای عمل 2/81 ± 11/62 (از دامنه نمره 15-3) و خود کارآمدی 7/54 ± 45/03 (از دامنه نمره 50-10) بود. سازه های مدل توانستند 14 درصد از واریانس رفتار نمونه گیری مدفوع برای تشخیص وبا از مراجعین مشکوک به وبا را پیش بینی کنند که در این میان حساسیت درک شده (0/271 = β) و راهنما برای عمل (0/377 = β) پیش بینی کننده های معنی دار بودند.
نتیجه گیری
سطح آگاهی بهورزان از نمونه گیری مدفوع برای تشخیص وبا از مراجعین مشکوک به وبا در خانه های بهداشت در سطح نسبتا مناسبی قرار داشت ولی رفتار نمونه گیری مدفوع برای تشخیص وبا چندان مناسب نبود و الگوی اعتقاد بهداشتی چهارچوب نسبتا مناسبی برای ارتقاء این رفتار می باشد. ادامه و تقویت برنامه های آموزشی مبتنی بر الگوی اعتقاد بهداشتی با تاکید بر استفاده از راهنما برای عمل مناسب و افزایش حسایت بهورزان پیشنهاد می شود.
زبان:
فارسی
صفحات:
44 تا 55
لینک کوتاه:
magiran.com/p1864448 
دانلود و مطالعه متن این مقاله با یکی از روشهای زیر امکان پذیر است:
اشتراک شخصی
با عضویت و پرداخت آنلاین حق اشتراک یک‌ساله به مبلغ 1,390,000ريال می‌توانید 70 عنوان مطلب دانلود کنید!
اشتراک سازمانی
به کتابخانه دانشگاه یا محل کار خود پیشنهاد کنید تا اشتراک سازمانی این پایگاه را برای دسترسی نامحدود همه کاربران به متن مطالب تهیه نمایند!
توجه!
  • حق عضویت دریافتی صرف حمایت از نشریات عضو و نگهداری، تکمیل و توسعه مگیران می‌شود.
  • پرداخت حق اشتراک و دانلود مقالات اجازه بازنشر آن در سایر رسانه‌های چاپی و دیجیتال را به کاربر نمی‌دهد.
دسترسی سراسری کاربران دانشگاه پیام نور!
اعضای هیئت علمی و دانشجویان دانشگاه پیام نور در سراسر کشور، در صورت ثبت نام با ایمیل دانشگاهی، تا پایان فروردین ماه 1403 به مقالات سایت دسترسی خواهند داشت!
In order to view content subscription is required

Personal subscription
Subscribe magiran.com for 70 € euros via PayPal and download 70 articles during a year.
Organization subscription
Please contact us to subscribe your university or library for unlimited access!