قابلیت استفاده روی در ریزوسفر ذرت در دو خاک آلوده با بافت متفاوت تیمارشده با کلات کننده ها

نوع مقاله:
مقاله پژوهشی/اصیل (دارای رتبه معتبر)
چکیده:
سابقه و هدف
فرایندهای ریزوسفر نقش مهمی در قابلیت استفاده روی در خاک ها دارد. ویژگی های فیزیکوشیمیایی و بیولوژیکی خاک ریزوسفری به دلیل فعالیت های موجود در ریزوسفر با توده خاک متفاوت است. در پژوهش حاضر، تاثیر EDTA، اسید سیتریک و عصاره کود مرغی بر قابلیت استفاده روی در ریزوسفر ذرت رقم سینگل کراس 704 در دو خاک آلوده با بافت متفاوت به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی در سه تکرار در شرایط گلخانه ای بررسی شد.
مواد و روش ها
اسید سیتریک و EDTA در سطوح غلظتی صفر، 5/0 و 1 میلی مول بر کیلوگرم خاک و عصاره کود مرغی در سطوح غلظتی صفر، 5/0 و 1 گرم بر کیلوگرم خاک استفاده شدند. تعداد سه بذر ذرت در هر ریزوباکس کاشته شد. بعد از 10 هفته گیاهان برداشت شدند و خاک ریزوسفری و توده جدا شدند. کربن آلی محلول (DOC)، کربن بیوماس میکروبی (MBC) و روی قابل استفاده (با استفاده از 4 روش عصاره گیری شیمیایی شامل DTPA-TEA، AB-DTPA، مهلیچ 3 و روش بر پایه ریزوسفر) در خاک ریزوسفری و توده تعیین شدند.
یافته ها
ویژگی های خاک ریزوسفری با خاک توده متفاوت بود. نتایج نشان داد که در هر دو خاک کربن آلی محلول و کربن بیوماس میکروبی در خاک ریزوسفری به صورت معنی داری (05/0p≤) از توده خاک بیشتر بود، در حالی که pH کاهش معنی داری (05/0p≤) در خاک ریزوسفری نسبت به خاک توده یافت. در هر دو خاک روی عصاره گیری شده با عصاره گیرهای مختلف در خاک ریزوسفری به صورت معنی داری (05/0p≤) کمتر از توده خاک بود. دامنه تغییرات روی استخراج شده با عصاره گیرها از 00/9 تا 00/75 میلی گرم بر کیلوگرم در خاک لوم شنی، و از 57/0 تا 46/81 میلی گرم بر کیلوگرم در خاک لوم رسی بود. بیشترین مقدار روی با استفاده از روش مهلیچ 3 و کمترین مقدار آن با استفاده از روش بر پایه ریزوسفر عصاره گیری شد. با افزودن کلات کننده ها به خاک مقدار روی قابل استفاده افزایش یافت.
نتیجه گیری
نتایج این تحقیق نشان داد که در هر دو خاک قابلیت استفاده روی در خاک ریزوسفری کمتر از خاک توده بود. در خاک لوم شنی بیشترین مقدار روی در تیمار اسید سیتریک (1 میلی مول بر کیلوگرم) و کمترین مقدار آن در تیمار شاهد عصاره گیری شد، در حالی که در خاک لوم رسی بیشترین مقدار روی در تیمار EDTA(1 میلی مول بر کیلوگرم) و کمترین مقدار آن در تیمار 1 گرم بر کیلوگرم عصاره کود مرغی عصاره گیری شد. میانگین روی عصاره گیری شده باDTPA-TEA ، AB-DTPA و مهلیچ 3 به صورت معنی داری (05/0p≤) در خاک لوم رسی بیشتر از خاک لوم شنی بود. میانگین روی عصاره گیری شده با روش بر پایه ریزوسفر به-صورت معنی داری (05/0p≤) در خاک لوم شنی بیشتر از خاک لوم رسی بود.
زبان:
فارسی
صفحات:
187 تا 202
لینک کوتاه:
magiran.com/p1866040 
دانلود و مطالعه متن این مقاله با یکی از روشهای زیر امکان پذیر است:
اشتراک شخصی
با عضویت و پرداخت آنلاین حق اشتراک یک‌ساله به مبلغ 990,000ريال می‌توانید 70 عنوان مطلب دانلود کنید!
اشتراک سازمانی
به کتابخانه دانشگاه یا محل کار خود پیشنهاد کنید تا اشتراک سازمانی این پایگاه را برای دسترسی نامحدود همه کاربران به متن مطالب تهیه نمایند!
توجه!
  • حق عضویت دریافتی صرف حمایت از نشریات عضو و نگهداری، تکمیل و توسعه مگیران می‌شود.
  • پرداخت حق اشتراک و دانلود مقالات اجازه بازنشر آن در سایر رسانه‌های چاپی و دیجیتال را به کاربر نمی‌دهد.
دسترسی سراسری کاربران دانشگاه پیام نور!
اعضای هیئت علمی و دانشجویان دانشگاه پیام نور در سراسر کشور، در صورت ثبت نام با ایمیل دانشگاهی، تا پایان فروردین ماه 1403 به مقالات سایت دسترسی خواهند داشت!
In order to view content subscription is required

Personal subscription
Subscribe magiran.com for 50 € euros via PayPal and download 70 articles during a year.
Organization subscription
Please contact us to subscribe your university or library for unlimited access!