ارزیابی تجزیه زیستی آفت کش دیازینون توسط باکتری های بومی جداشده از خاک های آلوده

نوع مقاله:
مقاله پژوهشی/اصیل (بدون رتبه معتبر)
چکیده:
مقدمه
آفت کش ها، ابزار قدرتمندی هستند که برای تامین نیاز های غذایی جمعیت در حال رشد جهان، توسعه و کاربرد فراوانی یافته اند. مصرف بی رویه، این مواد را به تهدیدی جدی برای محیط زیست تبدیل کرده است دیازینون یکی از آفت کش های فسفره آلی است که برای کنترل طیف وسیعی از آفت ها استفاده می شود. بررسی های بسیاری درباره آثار سمیت این آفت کش در محیط زیست انجام شده است. استفاده از باکتری های تجزیه کننده یکی از راهکارهای حذف آفت کش ها از محیط های مختلف است.
مواد و روش‏‏ها: برای غربال گری باکتری های بومی تجزیه کننده این آفت کش از خاک های مناطق مختلف صنعتی و کشاورزی نمونه برداری و جداسازی باکتری ها در محیط پایه معدنی انجام شد. پس از غنی سازی نمونه ها در محیط کشت پایه معدنی، 10 جدایه متفاوت از نظر شکل ظاهری با کشت روی محیط کشت جامد جداسازی، خالص سازی و در حد جنس شناسایی شدند. میزان غلظت آفت کش دیازینون در حضور این جدایه ها در محیط کشت با دستگاه کروماتوگرافی مایع با کارایی زیاد تعیین شد.
نتایج
در پژوهش حاضر، جدایه ها ی S1 و S2 از بین 10 جدایه تجزیه کننده دیازینون، ، غلظت آفت کش دیازینون را از غلظت اولیه 50 میلی گرم بر لیتر طی 15 روز پس از کشت به ترتیب به 18/3 و 21/5 میلی گرم بر لیتر رساندند؛ جدایه های یادشده نسبت به سایر جدایه ها بیشترین توان کاهش غلظت را داشتند. با توجه به رشد باکتری ها در محیط های کشت فقیر استنباط می شود این جدایه ها از آفت کش دیازینون به عنوان منبع انرژی برای رشد خود استفاده می کنند. بر اساس نتایج تکثیر و تعیین توالی 16SrDNA، جدایه های S1 و S2 به ترتیب بیشترین شباهت را به جنس های Paenibacillus و Pseudomonas داشتند.
بحث و نتیجه گیری: نتایج پژوهش حاضر نشان دادند باکتری های تجزیه کننده آفت کش دیازینون در مناطق آلوده به این آفت کش و در فاضلاب های مناطق صنعتی وجود دارند. انتظار می رود با استفاده از این باکتری ها و روش های احیای زیستی، مشکلات زیست محیطی ناشی از آثار این آفت کش کاهش یابند و پس از بررسی در سطح میدانی و تعیین فرمولاسیون، از این جدایه ها برای پاکسازی زیستی استفاده شود
زبان:
فارسی
صفحات:
73 تا 86
لینک کوتاه:
magiran.com/p1868431 
دانلود و مطالعه متن این مقاله با یکی از روشهای زیر امکان پذیر است:
اشتراک شخصی
با عضویت و پرداخت آنلاین حق اشتراک یک‌ساله به مبلغ 1,390,000ريال می‌توانید 70 عنوان مطلب دانلود کنید!
اشتراک سازمانی
به کتابخانه دانشگاه یا محل کار خود پیشنهاد کنید تا اشتراک سازمانی این پایگاه را برای دسترسی نامحدود همه کاربران به متن مطالب تهیه نمایند!
توجه!
  • حق عضویت دریافتی صرف حمایت از نشریات عضو و نگهداری، تکمیل و توسعه مگیران می‌شود.
  • پرداخت حق اشتراک و دانلود مقالات اجازه بازنشر آن در سایر رسانه‌های چاپی و دیجیتال را به کاربر نمی‌دهد.
دسترسی سراسری کاربران دانشگاه پیام نور!
اعضای هیئت علمی و دانشجویان دانشگاه پیام نور در سراسر کشور، در صورت ثبت نام با ایمیل دانشگاهی، تا پایان فروردین ماه 1403 به مقالات سایت دسترسی خواهند داشت!
In order to view content subscription is required

Personal subscription
Subscribe magiran.com for 70 € euros via PayPal and download 70 articles during a year.
Organization subscription
Please contact us to subscribe your university or library for unlimited access!