مقایسه ابعاد حس مکان در دو فرهنگ عربی و ایرانی

پیام:
نوع مقاله:
مقاله پژوهشی/اصیل (دارای رتبه معتبر)
چکیده:
فرهنگ و زبان بر یکدیگر تاثیرات دو جانبه ای دارند. زبان باعث تکامل فرهنگ است و تا حدودی سمت و سوی آن را نیز تعیین می کند و فرهنگ، با تعیین محدوده آن چه مهم یا کم اهمیت است، بر شکل گیری ساختار زبان موثر واقع می شود. به عبارت دیگر، انسان ها در جوامع گوناگون واقعیت های متفاوتی را می بینند، زیرا به زبان های متفاوت سخن می گویند و هر زبانی واقعیت را در قالب جداگانه ای برنامه ریزی می کند. یکی از راه های بررسی و فهم آن چه افراد ادراک و فهم می نمایند، مقایسه میان فرهنگی است. هدف از این پژوهش نیز قیاسی بین فرهنگی (فرهنگ ملیتی) در زمینه ابعاد مولفه ادراکی فضای شهری، «حس مکان» می باشد. زیرا این مولفه ادراکی به عنوان عامل ارتقاء میزان رضایت و فهم از محیط در فضاهای شهری به ویژه عرصه های حضور زائران و گردشگران نظیر محدوده مطالعاتی منتخب که در همجواری حرم مطهر قرار داشته ضرورت می یابد. چراکه این محدوده (بازارچه حاج آقاجان واقع در بست طبرسی) در تمامی اوقات درگیر تعاملات مستقیم انواع دسته بندی فرهنگ ها و خرده فرهنگ ها بوده و همین امر بحث ادراک در فضا را به چالش کشانده است که در این راستا روش شناسی تحقیق مبتنی بر مشاهده، پرسش نامه بوده و تحلیل به کمک آزمون واریانس چند متغیری، آزمون همبستگی پیرسون و تکنیک نقشه های شناختی می باشد که بر روی 138 نفر از زائران عرب و ایرانی تبار (69 زائر ایرانی و 69 زائر عربی) انجام گرفته است. نتایج حاصل از این تحقیق حاکی از وجود تفاوت معنادار و اشتراک قوی بین بعد کالبدی حس مکان در دو فرهنگ عرب و ایرانی می باشد که با تقویت شاخصه های آن می توان حس مکان را در دو فرهنگ ملیتی عرب و ایرانی تقویت نمود.
زبان:
فارسی
صفحات:
173 تا 184
لینک کوتاه:
magiran.com/p1891292 
دانلود و مطالعه متن این مقاله با یکی از روشهای زیر امکان پذیر است:
اشتراک شخصی
با عضویت و پرداخت آنلاین حق اشتراک یک‌ساله به مبلغ 1,390,000ريال می‌توانید 70 عنوان مطلب دانلود کنید!
اشتراک سازمانی
به کتابخانه دانشگاه یا محل کار خود پیشنهاد کنید تا اشتراک سازمانی این پایگاه را برای دسترسی نامحدود همه کاربران به متن مطالب تهیه نمایند!
توجه!
  • حق عضویت دریافتی صرف حمایت از نشریات عضو و نگهداری، تکمیل و توسعه مگیران می‌شود.
  • پرداخت حق اشتراک و دانلود مقالات اجازه بازنشر آن در سایر رسانه‌های چاپی و دیجیتال را به کاربر نمی‌دهد.
دسترسی سراسری کاربران دانشگاه پیام نور!
اعضای هیئت علمی و دانشجویان دانشگاه پیام نور در سراسر کشور، در صورت ثبت نام با ایمیل دانشگاهی، تا پایان فروردین ماه 1403 به مقالات سایت دسترسی خواهند داشت!
In order to view content subscription is required

Personal subscription
Subscribe magiran.com for 70 € euros via PayPal and download 70 articles during a year.
Organization subscription
Please contact us to subscribe your university or library for unlimited access!