ارتباط بین الگوی مکانی درختان بلوط ایرانی و بنه با برخی ویژگی های توده و رویشگاه در جنگل های مانشت استان ایلام

پیام:
نوع مقاله:
مقاله پژوهشی/اصیل (بدون رتبه معتبر)
چکیده:
سابقه و هدف
شناخت الگوی مکانی گونه های درختی در زندگی اجتماعی شان می تواند استفاده های زیادی از جنبه های اکولوژی و جنگل شناسی کاربردی به منظور مدیریت بهینه آن ها داشته باشد. به منظور بررسی الگوی مکانی گونه های درختی بلوط ایرانی و بنه در ارتباط با فرم توده و عوامل توپوگرافی، منطقه جنگلی مانشت در شمال استان ایلام انتخاب شد.
مواد و روش ها
در این تحقیق، تعداد 75 قطعه نمونه مستطیلی شکل 2000 مترمربعی به طور منظم تصادفی در سطح منطقه جنگلی منطقه مورد مطالعه پیاده شد. در داخل قطعه نمونه ها تعداد پایه های درختی به تفکیک گونه و مشخصات رویشگاهی اندازه گیری و ثبت گردید. شاخص های پراکنش استفاده شده برای بررسی الگوی پراکنش شامل موریسیتا، استاندارد موریسیتا، گرین، لوید و نسبت واریانس به میانگین بود. محاسبه شاخص های کمی بر اساس فرمول های محاسباتی مربوطه در نرم افزار Ecological methodology انجام گرفت. همچنین کارایی شاخص های کمی از نظر دقت مورد بررسی و مقایسه قرار گرفت. آنالیز آماری داده ها به کمک نرم افزار SPSS انجام شد
یافته ها
نتایج نشان داد که در گونه بلوط مقادیر شاخص های پراکنش عمومی، موریسیتا و لوید و در گونه بنه شاخص های موریسیتا، گرین و لوید در فرم دانه و شاخه زاد بیشتر از فرم شاخه و دانه زاد بود. در هر دو گونه بلوط ایرانی و بنه مقادیر تمام شاخص های مورد مطالعه ضمن نشان دادن الگوی کپه ای، با افزایش ارتفاع از سطح دریا افزایش یافت و بیشترین مقدار شاخص ها در طبقه ارتفاعی 2300-2100 متر از سطح دریا بود. در مورد گونه بلوط مقادیر شاخص های پراکنش مورد مطالعه با افزایش شیب دامنه افزایش داشته و بیشترین مقدار آن ها در طبقه شیب بیش از 60 درصد وجود داشت. همچنین در گونه بنه بیشترین مقدار شاخص ها در طبقه شیب 60-30 درصد بود و الگوی مکانی در طبقات شیب 30-0 و 60-30 درصد به صورت کپه ای و در طبقه شیب تند به صورت یکنواخت بود. در گونه بلوط مقادیر تمام شاخص های پراکنش و در گونه بنه مقدار شاخص های موریسیتا و لوید در جهت جنوبی بیشترین بود. نتایج بررسی دقت شاخص ها نشان داد که برای گونه بلوط شاخص های موریسیتا و استاندارد موریسیتا و برای گونه بنه شاخص های گرین و استاندارد موریسیتا بیشترین دقت را داشتند.
نتیجه گیری
نتیجه گیری شد که مقادیر شاخص های کمی پراکنش (به ویژه شاخص های دقیق تر) تحت تاثیر عوامل محیطی تغییر کرده و می توان از چگونگی تغییرات مقادیر آن ها در مطالعات دینامیکی جنگل و تفسیر تغییرات پیش آمده در جنگل ها سود جست.
زبان:
فارسی
صفحات:
13 تا 26
لینک کوتاه:
magiran.com/p1895531 
دانلود و مطالعه متن این مقاله با یکی از روشهای زیر امکان پذیر است:
اشتراک شخصی
با عضویت و پرداخت آنلاین حق اشتراک یک‌ساله به مبلغ 1,390,000ريال می‌توانید 70 عنوان مطلب دانلود کنید!
اشتراک سازمانی
به کتابخانه دانشگاه یا محل کار خود پیشنهاد کنید تا اشتراک سازمانی این پایگاه را برای دسترسی نامحدود همه کاربران به متن مطالب تهیه نمایند!
توجه!
  • حق عضویت دریافتی صرف حمایت از نشریات عضو و نگهداری، تکمیل و توسعه مگیران می‌شود.
  • پرداخت حق اشتراک و دانلود مقالات اجازه بازنشر آن در سایر رسانه‌های چاپی و دیجیتال را به کاربر نمی‌دهد.
دسترسی سراسری کاربران دانشگاه پیام نور!
اعضای هیئت علمی و دانشجویان دانشگاه پیام نور در سراسر کشور، در صورت ثبت نام با ایمیل دانشگاهی، تا پایان فروردین ماه 1403 به مقالات سایت دسترسی خواهند داشت!
In order to view content subscription is required

Personal subscription
Subscribe magiran.com for 70 € euros via PayPal and download 70 articles during a year.
Organization subscription
Please contact us to subscribe your university or library for unlimited access!