تغییرات رخساره ای، ضخامتی و سرشت نمایی سازند عرب (سورمه) در بخش شرقی خلیج فارس

نویسنده:
پیام:
نوع مقاله:
مقاله پژوهشی/اصیل (دارای رتبه معتبر)
چکیده:
زونهای مخزنی سازند عرب به سن کیمرجین- تیتونین Kimmerigian-Tithonian)) حاوی هیدروکربور می باشند که در کشورهای ایران امارات قطر و بویژه عربستان دارای بالا ترین پتانسیل نفتی می باشند. این زونها در آب و هوایی بسیار گرم رسوب کرده اند وبا گرمتر شدن هوا در زمان بریازین تا تیتونین محیطهای سبخایی گسترش بیشتری پیدا کرده است. سازند متراکم هیت از جنس انیدریت که نقش پوش سنگ سازند عرب را بازی می کند بر روی سازند عرب رسوب کرده است زونهای مخزنی سازند عرب شامل سیکلهای رسوبی متعددی از محیطهای بین حد جزر ومدی وبالای حد جزر ومدی ومحیطهای کم عمق زیر حد جزر ومدی می باشند واز انیدریت توده ای یا بین لایه ای با نسبتهای گوناگون از سنگ آهک ودولومیت تشکیل شده اند. در این مطالعه زونهای مخزنی سازند عرب و هیت یک روند کاهش ضخامتی را از غرب (میادین سلمان، رسالت و رشادت) بسوی شرق (میادین سیری) نشان می دهند که بسوی نواحی شرقی با توجه به ضخامت کم، دور بودن از سنگ منشا وهمچنین نداشتن پوش سنگ مناسب، و نداشتن کیفیت مخزنی مناسب، پتانسیل هیدروکربوری در این افق مخزنی دیده نشده است. سازند عرب تشکیل دهنده تناوب انیدریت با مقادیر گوناگون اهک و دولومیت و عموما حاوی واحد های پسرونده که در یک پلات فرم کربناته رسوب نموده است. این سازند در میدان سلمان حاوی لایه های مخزنی ضخیم که در بر گیرندهintertidal Pack/ grainstones همراه با تخلل و تراوایی بالا و پوش سنگ مناسب میباشد. مطالعات انجام یافته نوید وجود هیدروکربور در ساختمانهای حفاری نشده در بخش هایی از این ناحیه را نشان میدهد.
زبان:
فارسی
صفحات:
35 تا 48
لینک کوتاه:
magiran.com/p1903380 
دانلود و مطالعه متن این مقاله با یکی از روشهای زیر امکان پذیر است:
اشتراک شخصی
با عضویت و پرداخت آنلاین حق اشتراک یک‌ساله به مبلغ 1,390,000ريال می‌توانید 70 عنوان مطلب دانلود کنید!
اشتراک سازمانی
به کتابخانه دانشگاه یا محل کار خود پیشنهاد کنید تا اشتراک سازمانی این پایگاه را برای دسترسی نامحدود همه کاربران به متن مطالب تهیه نمایند!
توجه!
  • حق عضویت دریافتی صرف حمایت از نشریات عضو و نگهداری، تکمیل و توسعه مگیران می‌شود.
  • پرداخت حق اشتراک و دانلود مقالات اجازه بازنشر آن در سایر رسانه‌های چاپی و دیجیتال را به کاربر نمی‌دهد.
دسترسی سراسری کاربران دانشگاه پیام نور!
اعضای هیئت علمی و دانشجویان دانشگاه پیام نور در سراسر کشور، در صورت ثبت نام با ایمیل دانشگاهی، تا پایان فروردین ماه 1403 به مقالات سایت دسترسی خواهند داشت!
In order to view content subscription is required

Personal subscription
Subscribe magiran.com for 70 € euros via PayPal and download 70 articles during a year.
Organization subscription
Please contact us to subscribe your university or library for unlimited access!