نقد تجسمی محراب گچبری مسجد ملک زوزن خواف(با تاکید بر نظام نوشتاری کتیبه ها)

پیام:
نوع مقاله:
مقاله پژوهشی/اصیل (دارای رتبه معتبر)
چکیده:
توجه به آراستن محراب ها در نزد مسلمانان و به ویژه ایرانیان دارای ارزش بوده است تا جایی که بسیاری از آن ها را می توان به منزله اثری هنری مورد نقد و بررسی قرار دارد. در این پژوهش یکی از این محراب ها که مربوط به اواخر دوره سلجوقی است، بسان اثر هنری مورد نقد و تحلیل تجسمی قرار خواهد گرفت. هدف از نقد و بررسی این محراب دریافت الگوهای ساماندهی عناصر بصری، به ویژه نظام نوشتاری در کتیبه های این محراب می باشد. پیگیری این هدف می تواند در راستای فهم مبانی طراحی در آثار تجسمی ایرانی-اسلامی یاری گر باشد. هم چنین این مقاله در پی پاسخ به این پرسش است که چه عواملی موجب یکسان سازی عناصر و وحدت در اجزای محراب می شوند؟ برای دست یابی بدین موارد و در راستای نقدی روشمند، پس از معرفی و وصف محراب ملک زوزن، مراحل بررسی زمینه های پیدایش اثر و تحلیل تجسمی در عناصر تشکیل دهنده این محراب، انجام خواهد شد تا درنهایت به مرحله ارزیابی این اثر بیانجامد. بر اساس تحلیلی این داده ها می توان بیان داشت که پیوند عناصر تجسمی در محراب، دارای نظم و تشابه ساختاری با یکدیگر بوده است. هم چنین این نظم کلی که بر کل صفحه دیده می شود در اجزای کتیبه نیز حکم فرما است و همین مطلب موجی یکپارچگی عناصر محراب می گردد. شیوه نقد در این پژوهش توصیفی - تحلیل بوده و در این راستا، از منابع میدانی و کتابخانه ای بهره برده شده است.
زبان:
فارسی
صفحات:
37 تا 49
لینک کوتاه:
magiran.com/p1907480 
دانلود و مطالعه متن این مقاله با یکی از روشهای زیر امکان پذیر است:
اشتراک شخصی
با عضویت و پرداخت آنلاین حق اشتراک یک‌ساله به مبلغ 1,390,000ريال می‌توانید 70 عنوان مطلب دانلود کنید!
اشتراک سازمانی
به کتابخانه دانشگاه یا محل کار خود پیشنهاد کنید تا اشتراک سازمانی این پایگاه را برای دسترسی نامحدود همه کاربران به متن مطالب تهیه نمایند!
توجه!
  • حق عضویت دریافتی صرف حمایت از نشریات عضو و نگهداری، تکمیل و توسعه مگیران می‌شود.
  • پرداخت حق اشتراک و دانلود مقالات اجازه بازنشر آن در سایر رسانه‌های چاپی و دیجیتال را به کاربر نمی‌دهد.
دسترسی سراسری کاربران دانشگاه پیام نور!
اعضای هیئت علمی و دانشجویان دانشگاه پیام نور در سراسر کشور، در صورت ثبت نام با ایمیل دانشگاهی، تا پایان فروردین ماه 1403 به مقالات سایت دسترسی خواهند داشت!
In order to view content subscription is required

Personal subscription
Subscribe magiran.com for 70 € euros via PayPal and download 70 articles during a year.
Organization subscription
Please contact us to subscribe your university or library for unlimited access!