نگرشی بر مولفه های جامعه اطلاعاتی

فرصت ها و چالش های ساختاری جامعه اطلاعاتی با تاکید بر جمهوری اسلامی ایران
پیام:
چکیده:
در عصرکنونی، اطلاعات، به نماد عصری مبدل گردیده که ما در آن زندگی می کنیم. امروزه بارها سخن از انفجار اطلاعاتی، انقلاب، تکنولوژی اطلاعاتی و حتی جامعه اطلاعاتی به میان می آید. اصطلاح جامعه اطلاعاتی، بازگوکننده توسعه تکنولوژی های نوین اطلاعاتی و تجدید سازمان جامعه، پیرامون جریان اطلاعات است. امروزه اطلاعات در تمام صور خود به کمک شبکه های انفورماتیک، با سرعتی بیش ازپیش در دسترس است. این روند با توجه به کاربرد روزافزون بزرگراه های اطلاعاتی، در حال سرعت گرفتن بوده و اطلاعات به عنوان یک کالای قیمتی، در عرصه تمدن کنونی جهان ظاهر می شود. استقرار این جامعه، سبب ایجاد صنایع، مشاغل و محصولات تازه می گردد؛ واقعیتی که زمینه های اقتصادی جامعه را با مظاهر جدیدی مواجه می کند. زیرساخت های جامعه اطلاعاتی را می توانیم درسه دسته زیر قرار دهیم: الف. زیرساخت های ارتباطات از راه دور؛ ب. زیرساخت های مرتبط با دانش ها؛ ج. زیرساخت های تکنولوژیک مرتبط کننده اطلاعات. در واقع، جامعه اطلاعاتی قبل از هرچیز، مولود پیوندهای سخت افزاری و نرم افزاری متعددی است که ریشه در ساختار فنی اجتماعی آن دارد. در اینجا می توان به مواردی از آنها اشاره کرد: دیجیتال، پیدایش زبان های نوین کامپیوتری همچون Gmail، توسعه تمامی اجزای شبکه های مخابراتی مثل: کابل نوری، ماهواره و تلفی ها، و بالاخره پیوند همگی آنها در ساختاری به نام اینترنت که شبکه را عملا از دیوارهای قبلی (سازمانی، محلی و ملی) رها می سازد. جامعه اطلاعاتی، دربردارنده صور نوین ارتباطی در پرتو ابزارهای خاصی مثل اینترنت می باشد که می توان به دوستیابی، کنفرانس، مناظره الکترونیک و… اشاره کرد. این پدیده، سبب ایجاد انواعی از اجتماعات مجازی در فضای الکترونیک گشته است. به این اعتبار، می توان گفت فضاهایی با عناصر جدید و بدون مرزهای جغرافیایی و سیاسی، روابط اجتماعی را تحت تاثیر قرار می دهند. یافته های مقاله همان گونه که در ادامه خواهیم دید، حاکی از این موضوع است که ظهور جامعه اطلاعاتی، مقارن با چند پدیده می باشد؛ مواردی همچون: الف. جهانی شدن اقتصاد؛ ب. ظهور اقتصاد مبتنی بر دانایی؛ ج. توسعه و کاربرد عمیق شبکه های ارتباطی و پیام های دیجیتال.
زبان:
فارسی
در صفحه:
66
لینک کوتاه:
magiran.com/p1926199 
دانلود و مطالعه متن این مقاله با یکی از روشهای زیر امکان پذیر است:
اشتراک شخصی
با عضویت و پرداخت آنلاین حق اشتراک یک‌ساله به مبلغ 990,000ريال می‌توانید 70 عنوان مطلب دانلود کنید!
اشتراک سازمانی
به کتابخانه دانشگاه یا محل کار خود پیشنهاد کنید تا اشتراک سازمانی این پایگاه را برای دسترسی نامحدود همه کاربران به متن مطالب تهیه نمایند!
توجه!
  • حق عضویت دریافتی صرف حمایت از نشریات عضو و نگهداری، تکمیل و توسعه مگیران می‌شود.
  • پرداخت حق اشتراک و دانلود مقالات اجازه بازنشر آن در سایر رسانه‌های چاپی و دیجیتال را به کاربر نمی‌دهد.
دسترسی سراسری کاربران دانشگاه پیام نور!
اعضای هیئت علمی و دانشجویان دانشگاه پیام نور در سراسر کشور، در صورت ثبت نام با ایمیل دانشگاهی، تا پایان فروردین ماه 1403 به مقالات سایت دسترسی خواهند داشت!
In order to view content subscription is required

Personal subscription
Subscribe magiran.com for 50 € euros via PayPal and download 70 articles during a year.
Organization subscription
Please contact us to subscribe your university or library for unlimited access!