کاربست نظریه «فضای دورگه» در جنبش 14 فوریه بحرین

پیام:
نوع مقاله:
مقاله پژوهشی/اصیل (دارای رتبه معتبر)
چکیده:
رسانه های ارتباط جمعی، شبکه های تلویزیونی و ماهواره ای، اینترنت و شبکه های اجتماعی اینترنتی یا رسانه های اجتماعی در جنبش های اجتماعی نوین کشورهای جهان نقش فراوانی داشته اند. یکی از این کشورها مجمع الجزایر بحرین است که در سال 2011 تحت تاثیر فعالیت های جوانان در فضای اینترنت شاهد تظاهرات و جنبش هایی بوده است. جوانان بحرینی هم زمان با پیروزی انقلاب های تونس و مصر و تحولات لیبی، مردم را از طریق شبکه های اجتماعی اینترنتی به جنبش دعوت کرده و از طریق آن نیز به هدایت جنبش می پرداختند اما درنهایت نتوانستند به پیشبرد موفقیت آمیز جنبش بپردازند. پژوهش حاضر در پی این است تا به روش توصیفی-تحلیلی مبتنی بر داده های کتابخانه ای و مصاحبه نخبگانی، ابتدا به توضیح نظریه «فضای دورگه» مطرح شده از سوی مانوئل کاستلز (Manuel Castells) بپردازد، سپس میزان تطبیق این نظریه با جنبش اخیر بحرین موسوم به «جنبش 14 فوریه» را مورد ارزیابی قرار دهد. سوال اصلی پژوهش عبارت است از اینکه نظریه فضای دورگه کاستلز چیست و چگونه در جنبش 14 فوریه بحرین کاربست می یابد. سوالات فرعی این مقاله نیز از این قرار است که اینترنت و شبکه های اجتماعی اینترنتی تا چه میزان در جنبش 14 فوریه بحرین تاثیرگذار بوده اند؟ کدام یک از شبکه ای اجتماعی اینترنتی نقش محوری در تحولات بحرین در سال 2011 داشته اند؟ چه عواملی موجب ناکامی و عدم پیروزی جنبش 14 فوریه بحرین شده است؟ یافته های این پژوهش حاکی از این است که فضای دورگه که شامل شبکه های اجتماعی اینترنتی و فضای عمومی و نمادین در جنبش ها است، نقش مهمی در جنبش 14 فوریه بحرین داشته و به خوبی در آن کاربست یافته است. نظام بحرین پس از اینکه متوجه شد فضای دورگه عامل پیشبرد جنبش 14 فوریه بحرین است، با قطع مقطعی اینترنت و تخریب میدان لولو به عنوان فضای عمومی و نمادین جنبش، درصدد مهار فضای دورگه جهت سرکوب جنبش 14 فوریه برآمد.
زبان:
فارسی
صفحات:
101 تا 119
لینک کوتاه:
magiran.com/p1932656 
دانلود و مطالعه متن این مقاله با یکی از روشهای زیر امکان پذیر است:
اشتراک شخصی
با عضویت و پرداخت آنلاین حق اشتراک یک‌ساله به مبلغ 990,000ريال می‌توانید 70 عنوان مطلب دانلود کنید!
اشتراک سازمانی
به کتابخانه دانشگاه یا محل کار خود پیشنهاد کنید تا اشتراک سازمانی این پایگاه را برای دسترسی نامحدود همه کاربران به متن مطالب تهیه نمایند!
توجه!
  • حق عضویت دریافتی صرف حمایت از نشریات عضو و نگهداری، تکمیل و توسعه مگیران می‌شود.
  • پرداخت حق اشتراک و دانلود مقالات اجازه بازنشر آن در سایر رسانه‌های چاپی و دیجیتال را به کاربر نمی‌دهد.
دسترسی سراسری کاربران دانشگاه پیام نور!
اعضای هیئت علمی و دانشجویان دانشگاه پیام نور در سراسر کشور، در صورت ثبت نام با ایمیل دانشگاهی، تا پایان فروردین ماه 1403 به مقالات سایت دسترسی خواهند داشت!
In order to view content subscription is required

Personal subscription
Subscribe magiran.com for 50 € euros via PayPal and download 70 articles during a year.
Organization subscription
Please contact us to subscribe your university or library for unlimited access!