بررسی فلور، شکل زیستی، پراکنش جغرافیایی و تنوع در رویشگاه های Artemisia aucheri Boiss. و Artemisia melanolepis Boiss. منطقه جنوب شرقی سبلان

پیام:
چکیده:
با توجه به اینکه دو گونه Artemisia melanolepis Boiss. و Artemisia aucheri Boiss. از گونه های شاخص بخش هایی از جنوب شرقی سبلان می باشند و این مقاله بخشی از طرح کلی شناخت رویشگاه های درمنه در استان اردبیل می باشد، لذا بررسی و مقایسه فلور آن ها انتخاب شد. هدف این پژوهش، بررسی فلور، شکل زیستی، پراکنش جغرافیایی، تنوع و یکنواختی گونه ای رویشگاه های A. aucheri و A. melanolepis در دامنه ی جنوب شرقی سبلان بوده است. گونه ها از دو رویشگاه جمع آوری و درمجموع 84 گونه شناسایی شد که متعلق به 23 تیره و 61 جنس می باشند. تیره های Asteraceae،Fabaceae ، Lamiaceae و Poaceae بزرگ ترین تیره ها و جنس های Astragalus و Poa بزرگ ترین جنس های رویشگاه های مطالعاتی هستند. براساس سیستم طبقه بندی رانکایر، درمجموع به ترتیب 68 درصد همی کریپتوفیت، 15 درصد کامفیت،11 درصد تروفیت و 6 درصد ژئوفیت در رویشگاه های گونه های موردمطالعه گسترش دارند و به تفکیک در رویشگاه های A. aucheri و A. melanolepis، شکل زیستی همی کریپتوفیت به ترتیب با 69 و 77 درصد گونه های همراه، دارای بیشترین فراوانی است. در عرصه های با حضور A.aucheri، گیاهان کامفیت 4/18 درصد گونه های همراه این گیاه را تشکیل داده و در مقام دوم قرار می گیرد. شکل زیستی دوم در بین گونه های همراه A. melanolepis متعلق به تروفیت ها با 5/13 درصد گونه های همراه است. پراکنش جغرافیایی گونه های گیاهی نشان داد که ناحیه ی ایران- تورانی با 09/56 درصد بیشترین فراوانی را به خود اختصاص داده و در رویشگاه های A.aucheri و A.melanolepis گونه های با پراکنش جغرافیایی ایران- تورانی به ترتیب با 23 و 16 گونه، غلبه دارند. نتایج حاصل از آنالیز شاخص های عددی تنوع (سیمپسون و شانون-واینر) و یکنواختی (سیمپسون و اسمیت-ویلسون) در رویشگاه های موردمطالعه نشان داد که شاخص سیمپسون تفاوت معنی داری در گونه های همراه این دو گونه درمنه نداشته  است، اما شاخص تنوع شانون- واینر در ارتفاع و جهات جغرافیایی متفاوت، اختلاف معنی داری دارند. با استفاده از نتایج این تحقیق، علاوه بر تولید اطلاعات پایه و شناختی از رویشگاه های A.aucheri و A.melanolepis، همچنین می توان در رویشگاه های دو گونه موردمطالعه در امر اصلاح و احیا از گونه های شناسایی شده استفاده کرد.
زبان:
فارسی
صفحات:
1 تا 21
لینک کوتاه:
magiran.com/p1978174 
دانلود و مطالعه متن این مقاله با یکی از روشهای زیر امکان پذیر است:
اشتراک شخصی
با عضویت و پرداخت آنلاین حق اشتراک یک‌ساله به مبلغ 1,390,000ريال می‌توانید 70 عنوان مطلب دانلود کنید!
اشتراک سازمانی
به کتابخانه دانشگاه یا محل کار خود پیشنهاد کنید تا اشتراک سازمانی این پایگاه را برای دسترسی نامحدود همه کاربران به متن مطالب تهیه نمایند!
توجه!
  • حق عضویت دریافتی صرف حمایت از نشریات عضو و نگهداری، تکمیل و توسعه مگیران می‌شود.
  • پرداخت حق اشتراک و دانلود مقالات اجازه بازنشر آن در سایر رسانه‌های چاپی و دیجیتال را به کاربر نمی‌دهد.
دسترسی سراسری کاربران دانشگاه پیام نور!
اعضای هیئت علمی و دانشجویان دانشگاه پیام نور در سراسر کشور، در صورت ثبت نام با ایمیل دانشگاهی، تا پایان فروردین ماه 1403 به مقالات سایت دسترسی خواهند داشت!
In order to view content subscription is required

Personal subscription
Subscribe magiran.com for 70 € euros via PayPal and download 70 articles during a year.
Organization subscription
Please contact us to subscribe your university or library for unlimited access!