ژانر در نقاشی (امر هنری) اواخر قاجار و اوایل پهلوی و رابطه آن با گفتمان ناسیونالیسم (امر سیاسی)، تحلیلی مبتنی بر مفاهیم «میانجی» و «کلیت» در روش شناسی لوکاچ

پیام:
نوع مقاله:
مقاله پژوهشی/اصیل (دارای رتبه معتبر)
چکیده:
یکی از ویژگی‎های نقاشی در سال های پایانی عصر قاجار و نخستین سال های عصر پهلوی گرایش به منظره‎نگاری و ابنیه‎نگاری (که در اینجا مکان نگاری نام گرفته) به عنوان موضوع کار است. این مقاله قصد دارد تا ارتباط رواج این موضوع ‎در نقاشی را به عنوان امری جزیی، ذیل سیطره گفتمان کلی ناسیونالیسم به عنوان کلیت تبیین کند. برای مستدل کردن این ایده و توضیح رابطه بین این دو، از روش نظری ارتباط میان «کلیت» و «میانجی»های لوکاچ استفاده می شود.
مقاله گفتمان‎ ناسیونالیسم را به عنوان یک کلیت در نظر می گیرد. برای توضیح ارتباط میان این کل، با جزء نقاشی مکان نگار (به عنوان یک ژانر در نقاشی)، ابتدا دو گفتمان خردتر را به عنوان میانجی میان گفتمان ناسیونالیسم و نقاشی مکان نگار نظر قرار می دهد: نخست رواج تاریخ‎نگاری مبتنی بر دانش باستان شناسی و دوم تجدد بومی زمینه‎ساز این تاریخ‎نگاری. سپس در گام بعدی روش های تصویری تازه وارد زمانه را در سفرنامه ها به عنوان میانجی دیگر در نظر می گیرد. در آخر دو کتاب نامه خسروان و آثار عجم به عنوان میانجی های کوچک تر این حلقه و محل تلاقی گرایش های ناسیونالیستی در تاریخ نگاری و روش های تازه نقاشی مورد توجه قرار می دهد تا به این نتیجه برسد که رواج مکان نگاری در نقاشی اواخر قاجار و اوایل پهلوی و مشخصا در کار کمال الملک و شاگردانش بر بستری فرهنگی-سیاسی و درون منظومه ای از روابط به هم پیوسته رخ داده است.
فرض مقاله بر این است که تالیف دو کتاب نامه خسروان تالیف جلال‎الدین میرزا و آثار عجم نوشته فرصت شیرازی و تالیف و انتشار تعداد زیادی از «سفرنامه» های غربیان درباره ایران، به لحاظ موضوع خود: «شناخت ایران» مبتنی بر تدوین تاریخ و مستندات جدید باستان شناسانه، می‎توانند به عنوان «میانجی»‎های نهایی فرض شوند که درون کلیتی به نام ناسیونالیسم، قادراند نشان دهند توجه نقاشان به موضوع وطن و مناظر آن تنها تبعیت از یک ژانر مرسوم در نقاشی نیست. به عبارت دیگر مسیر گذار از ناسیونالیسم تا نقاشی منظره و بنا توسط این میانجی ها قابل درک است.
زبان:
فارسی
صفحات:
57 تا 77
لینک کوتاه:
magiran.com/p1980459 
دانلود و مطالعه متن این مقاله با یکی از روشهای زیر امکان پذیر است:
اشتراک شخصی
با عضویت و پرداخت آنلاین حق اشتراک یک‌ساله به مبلغ 1,390,000ريال می‌توانید 70 عنوان مطلب دانلود کنید!
اشتراک سازمانی
به کتابخانه دانشگاه یا محل کار خود پیشنهاد کنید تا اشتراک سازمانی این پایگاه را برای دسترسی نامحدود همه کاربران به متن مطالب تهیه نمایند!
توجه!
  • حق عضویت دریافتی صرف حمایت از نشریات عضو و نگهداری، تکمیل و توسعه مگیران می‌شود.
  • پرداخت حق اشتراک و دانلود مقالات اجازه بازنشر آن در سایر رسانه‌های چاپی و دیجیتال را به کاربر نمی‌دهد.
In order to view content subscription is required

Personal subscription
Subscribe magiran.com for 70 € euros via PayPal and download 70 articles during a year.
Organization subscription
Please contact us to subscribe your university or library for unlimited access!