بررسی تاثیر شوری بر جوانه زنی بذر گیاه اشنان Seidlitzia rosmarinus

چکیده:
محمدرضا هاد ی، د کتری فیزیولوژی گیاهی گروه پژوهشی بیوتکنولوژی، دانشگاه اصفهان (مسئول مکاتبات)رضا طاهری تهرانی، کارشناس ارشد فیزیولوژی گیاهی دانشگاه اصفهان گروه پژوهشی بیوتکنولوژیمسعود اسماعیل شریف، مرکز منابع طبیعی اصفهان، گروه تکنولوژی بذرگیاه اشنان (Seidlitzia rosmarinus) متعلق به خانوده Chenopodiaceae بود ه که در مناطق شور انتشار می یابد. این گیاه در جیره غذایی گوسفند و شتر استفاده شده و در حاشیه کویر نقش مهمی در حفاظت از خاک ایفا می نماید. با توجه به اینکه شوری باعث کاهش جوانه زنی بذر و استقرار آن در عرصه طبیعی می شود و تاکنون تحقیقی در مورد این گیاه درد نیا صورت نگرفته بود، در این پژوهش اثرات نمک های مختلف بر جوانه زنی بذر این گیاه جهت دست یابی به راه های احتمالی برای افزایش جوانه زنی آن در خاک های شور مورد بررسی قرار گرفت. به همین منظور اثرات نمک های NaCl, NaNO3, KCl، KNO3 (با غلظت صفر، 100، 200، 300 و400 میلی مولار) وپلی اتیلن گلیکول (PEG) بر روی درصد و سرعت جوانه زنی بذر و همچنین طول، وزن خشک، وزن تر و مقدار پرولین موجود درد انه رست ها شاهد بررسی گردید. نتایج نشان د اد، هرچند همه شاخص های رشد با افزایش میزان نمک عمد تا کاهش پیدا می کند (p< 0/01) ولی بذر اشنان می تواند میزان نمک های مذکور (به استثنای NaNO3) را تا غلظت 400 میلی مولار تحمل نماید. با افزایش غلظت پلی اتیلن گلیکول نیز شاخص های رشد کاهش یافت ولی در مقایسه با غلظت نمک ها (با پتانسیل مشابه) اثر معنی د اری بر شاخص های رشد ند اشت. در اثر افزایش غلظت NaCl مقدار اسید آمینه پرولین درد انه رست ها افزایش نشان د اد که ممکن است در افزایش تحمل این گیاه به نمک در مرحله جوانه زنی نقش مهمی د اشته باشد.
زبان:
فارسی
در صفحه:
151
فایل متن این مقاله در مگیران وجود ندارد!
دسترسی به متن مقالات تنها در صورت اعلام موافقت و همراهی نشریات با مگیران امکان پذیر است.
شایان ذکر است خدمات مگیران به نشریات به صورت رایگان ارایه می‌شود. کافی است هر نشریه ضمن اعلام موافقت کتبی خود با این خدمات فایل PDF مقالات را در اختیار ما قرار دهد.
شما نیز می‌توانید با پیشنهاد استفاده از خدمات مگیران به نشریه‌ای که مقاله شما در آن منتشر شده‌است آن را از این طریق در اختیار کاربران این پایگاه مرجع قرار دهید.