بررسی و مقایسه دیدگاه های پزشکان و پرستاران در مورد چرخه ی ارتباط پزشک و پرستار

پیام:
چکیده:
مقدمه
ارتباط به منزله مرگ و زندگی است، فرآیندی برگشت ناپذیر، تعاملی و محتوایی که در هیچ جای اجتماع به اندازه ی محیط بیمارستان این مساله واقعیت ندارد. از جمله ی مهم ترین روابط، رابطه میان پزشک و پرستار است. این ارتباط به نوعی محوری ترین ارتباط در علم پزشکی بوده، تعامل بین پزشک و بیمار مستلزم ایجاد رابطه ی مشارکتی و ارایه ی اطلاعات برای دستیابی به یک هدف مشترک درمانی است. در ایران تحقیقات معدودی در ارتباط با سطح فعلی ارتباط پزشک و پرستار صورت گرفته است، در نتیجه به نظر می رسید بررسی موانع ارتباطی میان این دو گروه امری ضروری است.
روش ها
این مطالعه ی توصیفی- تحلیلی در شش ماهه ی دوم سال 1388 در بیمارستان الزهرای (س) اصفهان انجام شد. جامعه ی هدف 80 پرستار و 80 پزشک بودند که روش نمونه گیری برای هر دو گروه آسان بود و پرسشنامه های بی نام به صورت تصادفی بین آنان در زمان مراجعه محقق توزیع گردید. پرسش نامه ی تهیه شده ابعاد مختلف اهداف طرح را مورد سوال قرار می دهد.روایی محتوایی پرسش نامه توسط استادان به تآیید رسید. بعد از انجام طرح اولیه با حداقل 30 پرسش نامه قابلیت اعتماد تایید شد. سوالات پرسش نامه به صورت طیف لیکرت بود و با آزمون آماری Mann-Whitney و 2χ تفسیر شد. پرسش نامه ها به صورت مصاحبه ای تکمیل و جمع آوری شد.
یافته ها
تمامی 160 نفر شرکت کننده در طرح پرسش نامه ها را تکمیل کردند، 50 درصد پزشکان با مانع ارتباطی همکاری نگرفتن از پرستاران در تجویز داروها مخالفت کرده بودند و در کل نسبت به پرستاران نظرات مخالف و کاملا مخالف بیشتر وجود داشت؛ بیشترین مخالفت با مانع ارتباطی اختلاف مذهبی و اعتقادی شد و در بقیه ی موارد پزشکان با موانع ذکر شده موافق بودند. هم پرستاران و هم پزشکان با موقیت های ارتباطی موافق و کاملا موافق بودند و مخالف و کاملا مخالف وجود نداشت. به طور نسبی، هر دو گروه با روش های مقابله با موانع ذکر شده موافق و کاملا موافق بودند. تفاوت معنی داری بین نگرش پزشکان و پرستاران وجود داشت، ولی ارتباط معنی دار بین نوع نگرش پزشکان و جنسیت آن ها وجود نداشت؛ نیز ارتباط معنی داری بین نوع نگرش پرستاران و جنسیت آن ها وجود نداشت. همچنین بیشترین میانگین نمره ی پاسخ ها هم از نظر پزشکان و هم از نظر پرستاران، مربوط به قسمت سوم پرسش نامه یعنی روش های مقابله با موانع بود و اکثریت بر سر این موضوع توافق نظر داشتند
نتیجه گیری
با توجه به این که مهارت های ارتباطی هم دارای زمینه گسترده می باشد و هم دارای ارزش فراوان در بهبود سیستم سلامت است، به نظر می رسد که آموزش مهارت های ارتباطی را باید، چه از طریق گنجاندن مباحث مهم مهارت های ارتباطی در سیستم آموزشی پزشکی و پرستاری و چه از طریق ایجاد کارگاه هایی برای تفهیم و انجام عملی مهارت های ارتباطی در سیستم، سلامت افزایش دهیم.
کلیدواژگان:
زبان:
فارسی
در صفحه:
1529
لینک کوتاه:
magiran.com/p918985 
دانلود و مطالعه متن این مقاله با یکی از روشهای زیر امکان پذیر است:
اشتراک شخصی
با عضویت و پرداخت آنلاین حق اشتراک یک‌ساله به مبلغ 990,000ريال می‌توانید 70 عنوان مطلب دانلود کنید!
اشتراک سازمانی
به کتابخانه دانشگاه یا محل کار خود پیشنهاد کنید تا اشتراک سازمانی این پایگاه را برای دسترسی نامحدود همه کاربران به متن مطالب تهیه نمایند!
توجه!
  • حق عضویت دریافتی صرف حمایت از نشریات عضو و نگهداری، تکمیل و توسعه مگیران می‌شود.
  • پرداخت حق اشتراک و دانلود مقالات اجازه بازنشر آن در سایر رسانه‌های چاپی و دیجیتال را به کاربر نمی‌دهد.
دسترسی سراسری کاربران دانشگاه پیام نور!
اعضای هیئت علمی و دانشجویان دانشگاه پیام نور در سراسر کشور، در صورت ثبت نام با ایمیل دانشگاهی، تا پایان فروردین ماه 1403 به مقالات سایت دسترسی خواهند داشت!
In order to view content subscription is required

Personal subscription
Subscribe magiran.com for 50 € euros via PayPal and download 70 articles during a year.
Organization subscription
Please contact us to subscribe your university or library for unlimited access!