تحلیل تطبیقی اصل اضداد و رابطه آن با تفرد از نگاه یونگ و مولانا

پیام:
چکیده:
نقد روان شناختی، از شاخه های نسبتا جدید و پویای نقد ادبی است که ادبیات را به روانشناسی پیوند می زند و از پژوهش های میان رشته ای محسوب می شود که در دنیای امروزی، اهمیت زیادی دارد. متون عرفانی از آن جا که درون گرایانه اند و در آن ها، به انسان و روح و روان او توجه بسیاری شده است، در حوزه این نوع نقد، اهمیت ویژه ای دارند. مثنوی مولانا، از ارزشمندترین متون عرفانی اسلامی است که از این نظر ممتاز است و ادبیات و روانشناسی را به هم نزدیک می کند؛ زیرا مولانا در مثنوی، خود را پایبند و گرفتار ضوابط و قواعد نظریه پردازی و یا مثنوی سرایی و داستان گویی نکرده است و آزاد و نسبتا مختار، واقعیات و تجارب عرفانی خود را بیان می کند؛ و آن چه را در ذهن و روانش می گذرد بی نقاب و بدون این که آن ها را چندان نیازمند پیرایش بداند، بیان می کند. مثنوی، آیینه ای است که حقایق عرفانی و روانی را همان گونه که هستند، منعکس می کند.
در حوزه روانشناسی، نیز آرا و نظریات یونگ با عرفان سازگاری دارد و می تواند بستر تحقیقات ادبی و نقد های روانشناختی واقع شود؛ بنابراین تحلیل روانکاوانه مثنوی، از دیدگاه یونگ بجا و سودمند خواهد بود. یکی از اصول نظریه یونگ، اصل اضداد است. این اصل و نتایج و توابع آن، در مثنوی نیز قابل بررسی است. این مقاله به تحلیل تطبیقی این اصل از نگاه یونگ و مولانا می پردازد. هم چنین نقش اضداد در فرایند تفرد و خودپروری را از دیدگاه آن ها بررسی می کند.
زبان:
فارسی
در صفحه:
141
لینک کوتاه:
magiran.com/p978811 
دانلود و مطالعه متن این مقاله با یکی از روشهای زیر امکان پذیر است:
اشتراک شخصی
با عضویت و پرداخت آنلاین حق اشتراک یک‌ساله به مبلغ 1,390,000ريال می‌توانید 70 عنوان مطلب دانلود کنید!
اشتراک سازمانی
به کتابخانه دانشگاه یا محل کار خود پیشنهاد کنید تا اشتراک سازمانی این پایگاه را برای دسترسی نامحدود همه کاربران به متن مطالب تهیه نمایند!
توجه!
  • حق عضویت دریافتی صرف حمایت از نشریات عضو و نگهداری، تکمیل و توسعه مگیران می‌شود.
  • پرداخت حق اشتراک و دانلود مقالات اجازه بازنشر آن در سایر رسانه‌های چاپی و دیجیتال را به کاربر نمی‌دهد.
دسترسی سراسری کاربران دانشگاه پیام نور!
اعضای هیئت علمی و دانشجویان دانشگاه پیام نور در سراسر کشور، در صورت ثبت نام با ایمیل دانشگاهی، تا پایان فروردین ماه 1403 به مقالات سایت دسترسی خواهند داشت!
In order to view content subscription is required

Personal subscription
Subscribe magiran.com for 70 € euros via PayPal and download 70 articles during a year.
Organization subscription
Please contact us to subscribe your university or library for unlimited access!