فهرست مطالب

هنر و تمدن شرق - پیاپی 7 (بهار 1394)

مجله هنر و تمدن شرق
پیاپی 7 (بهار 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/02/31
  • تعداد عناوین: 6
|
  • عطاالله کوپال صفحات 3-10
    ساختگرایی (structuralism)، به عنوان شیوه ای در نقد ادبی و هنری در دهه های نخستین قرن بیستم در شرق اروپا پدید آمد و در نیمه دوم آن سده در اروپای غربی به نقطه اوج خود رسید. این شیوه نقد، همواره می کوشید به روش خود، شکل و رنگی علمی ببخشد. تمرکز بر ساختار آثار ادبی و هنری، این امکان را به ساختگرایان می داد که از دیدگاه خود قواعدی ابطال ناپذیر و فرمول هایی ثابت و لایتغیر برای بررسی آثار ادبی و هنری وضع کنند. ساختگرایی اگرچه در آغاز، به زبان شناسی متکی بود ولی عرصه های گوناگونی همچون مردم شناسی، فلسفه، روان شناسی، تاریخ و نهایتا زمینه های مختلفی از علوم انسانی را در برگرفت. این مقاله شامل بازنگری نقادانه و تاملی است بر مجموعه رویکردهایی که تحت عنوان ساختگرایی در نقد ادبی و هنری و علوم انسانی پدید آمد.
    آنچه ساختگرایی نامیده می شد، امروز به عنوان یک روش زنده، منسوخ شده است و اگرچه به جنبه هایی از آن در پژوهش های مربوط به علوم انسانی می توان استناد کرد، اما ساختگرایی را باید به منزله آخرین تلاش منتقدان برای تولید «حقیقتی» مطلق و غیر قابل نقض به شمار آورد.
    کلیدواژگان: نقد ادبی و هنری، ساختگرایی، متن، معنا
  • محمود تیموری صفحات 13-20
    نظریه پردازان اصلی جریان فکری «سنت گرایان معاصر»، اهتمام فراوانی نسبت به اهمیت هنر و زیبایی داشته و به طور مستقیم یا ضمنی در آثار خود، به زیبایی شناسی هنرهای دینی از جمله هنر اسلامی پرداخته اند. نشر وگسترش آراء و نظرات سنت گرایان درباره هنر و زیبایی در فضای فکری و فرهنگی کشور ما، سابقه ای نزدیک به پنج دهه دارد. وجود جنبه های انتقاد آمیز و نفی کننده فرهنگ و تمدن غربی و نیز توجه به تفاسیر و احیاء فرهنگ دینی، دو دلیل عمده اقبال به آراء و نظرات سنت گرایان خصوصا در زمینه هنر دینی و سنتی، چه قبل از انقلاب اسلامی و چه بعد از آن بوده است. اما آنچه در این میان، مغفول مانده، انجام نقدهای جدی و منطقی بر این جریان فکری و فرهنگی به عنوان جریان غالب و تاثیر گذار بر فضای هنری بوده است. در این مقاله ابتدا خلاصه نظرات « شوان» در باب مبانی متافیزیکی زیبایی ارائه می شوند. در مرحله دوم این مبانی متافیزیکی شامل عناوین رابطه زیبایی و حقیقت، وحدت کمال و زیبایی و واقعیت ابژکتیو از لحاظ صحت منطق و محتوا در مقایسه با نظرات متفکران سنت فکری اصیل اسلامی از جمله «علامه جعفری» و« علامه طباطبایی»، مورد ارزیابی قرار می گیرد. قسمت بعدی مقاله به مرور سمبولیسم به عنوان اساس زیبایی شناسی شوان و سنت گرایان می پردازد که در قالب دو تیتر، قابلیت اثبات زیبایی و سمبولیسم ذاتی فرم ها از لحاظ روش شناسی و محتوی نقد می شود. به عنوان جمع بندی به این نکته اشاره می شود که زیبایی شناسی شوان و سنت گرایان به خاطر تعمیم های نسنجیده، فاقد ویژگی های منطقی و علمی روشن به عنوان مبانی نظری هنر اسلامی است و کاربست این نظرات منتهی به نوعی فرمالیسم بیهوده می انجامد.
    کلیدواژگان: زیبایی شناسی، زیبایی، اسلام، سنت گرایی، سمبل، شوان، سنتگرایان معاصر، هنر دینی، هنر سنتی
  • حشمت الله متدین، رضا متدین صفحات 21-30
    احداث ابنیه، شکل گیری و گسترش یا شکوفایی باغ سازی و معماری، نتیجه وجود ثبات نسبی سیاسی است که از تبعات آن ثبات اقتصادی و آرامش روانی جامعه است. در این میان، توجه به باغسازی با عنایت به ماهیت آن که وجه تفرجی است، وابستگی قویتری به آن ثبات پیدا می کند. آیا باغ ایرانی ثمره دوران خشک سالی است یا اینکه به دوران سر سبزی خاستگاه ایرانیان تعلق دارد؟ عقیده بر این است که باغ ها در دل کویر، خرده اقلیم هایی را در محیط بسته (واحه) ایجاد کرده اند. لزوم وجود مدنیت در فلات ایران، توجه به ایجاد این خرده اقلیم ها برای قدرت بخشی به این تمدن را توجیه می کند. لذا باغ ایرانی تنها در دوران مدنیت توان شکل گیری داشته است. ایجاد باغ ایرانی، به نوعی با سرنوشت شهر ها و یا شهر های اولیه در هم تنیده شده است. آیا ساخت این باغ های زیبا دلایل دیگری نیز داشته است؟ سوال دیگر این تحقیق، علل غیر مدنی ایجاد باغ های تاریخی ایران است. آیا باغ ها سمبل تفکر دوران خویشند؟ آیا دستور ایجاد باغ ها علل متفاوتی دارد؟ سعی در دسته بندی علل پیدایش این نمونه ها از طریق کنکاش در متون قدیم و جدید ضمن پیدا نمودن نقاط کور موجودیت، گامی هر چند کوچک جهت شناخت سیر تحول هنر باغسازی این خطه است. با مطالعه انجام شده بایستی اذعان نمود که همواره روحیه سلاطین و امرا در ایجاد این باغ ها به عنوان اندیشه دوران، تاثیر بسزایی داشته است. اما در میان مجموعه عوامل شکل دهنده باغ ها، عللی همچون مثمربودن و ایجاد چشم اندازهای زیبا را می توان از علل عمومی و بعضا مشترک در بسیاری از باغ های تاریخی دانست. در حالی که به تبع سلایق هر دوره بعضی مواقع دلیل اصلی ایجاد باغ، عاملی مذهبی ، گاهی تفریحی و در بسیاری مواقع علتی سیاسی حکومتی داشته است.
    کلیدواژگان: باغ ایرانی، باغ مذهبی، باغ قدرت، باغ تفرجگاهی، باغ حکومتی، باغ تزیینی، باغ فرح بخش
  • وحید حیدرنتاج صفحات 31-36
    در مورد علل پیدایش باغ ایرانی و هندسه خاص آن عوامل بسیاری ذکر شده است. یک دسته از عوامل، باغ ایرانی را چهارباغ به معنای باغ چهاربخشی دانسته و دلیل این شکل را در باغ های پیش از اسلام و پس از آن در اعتقادات و آموزه های دینی می دانند. برخی از نویسندگان اعتقاد ایرانیان به تقسیم دنیا به چهار قسمت را دلیل شکل چهاربخشی باغ های پیش از اسلام دانسته و برخی نیز نهرهای چهارگانه بهشت موعود در قرآن را عامل هندسه خاص باغ های می دانند.
    مسئله پیش رو در این مقاله نگاه فرمی به اعتقاد ایرانی اسلامی به عدد چهار و استفاده از آن در تقسیم بندی و هندسه باغ بوده و قصد دارد تا با تحقیق بر ایده مورد تاکید این فرضیه چه پیش از اسلام و چه پس از آن، این فرضیه را مورد تردید قرار دهد. در مورد این موضوع که باغ ایرانی تمثیلی از بهشت و کوششی است در رسیدن به بهشت آرمانی در این دنیا، نوشته های بسیاری وجود دارد که در این بین تاثیر چهار نهر بهشتی در فرم و هندسه باغ از دیگر تاثیرات به صورت برجسته تری نمایش داده شده است. مقاله حاضر با تاکید بر تاثیر معنایی بهشت در طرح اندازی باغ ایرانی، بر آن است تا به نقد تاثیر صوری بهشت بر هندسه باغ بپردازد. فرضیه مقاله با رجوع به اسناد تاریخی و اعتقادی ایرانیان و تحلیل محتوا، تقسیم جهان به چهار بخش را از اعتقادات خاصه ایرانیان باستان ندانسته و درباره باغ های پس از اسلام نیز تاثیر پذیری هندسه چهاربخشی باغ را از انهار بهشتی مورد تردید قرار می دهد.
    کلیدواژگان: باغ ایرانی، بهشت، الگوی چهاربخشی، چهارباغ، چهار نهر بهشتی
  • شهره جوادی صفحات 37-46
    ساسانیان پارسی نژاد که وارث تمدن و هنر اشکانی و هخامنشی بودند حدود 5 قرن بر سرزمین ایران حکومت کرده و آثار بی شماری از معماری، نقش برجسته، نقاشی، پارچه بافی، ظروف، اشیای فلزی و شیشه ای، جنگ افزار و سکه های ارزشمندی به جهت نقش و نگارهای نمادین و خط نگاره های پهلوی خلق کردند که شماری از آن ها بر جای مانده است. هنر ساسانی، هنر «نوین ایرانی» است که سنت های پیشین را در خود دارد و با منظره سازی های باشکوه و بی نظیر در قالب نیایشگاه، کاخ، شکارگاه، پردیس ایرانی یا همان بهشت زمینی را در تاریخ معماری جهان ثبت نموده است.
    هنر ساسانی با تکیه بر باورهای طبیعت گرا و اعتقاد به ایزدان مهر و اناهیتا و کیش زرتشت در گستره های وسیع از فارس تا تیسفون، کرمانشاه، سیستان و آذربایجان شکل گرفته و در شاخه های مختلف هنری آثار ارزشمندی از آن برجای مانده است. اکثر آثار معماری این دوران شامل نیایشگاه، کاخ، شکارگاه و حدود 34 سنگ نگاره، در جوار عناصر طبیعی مانند کوه، آب و درخت بنا شده اند.
    ساسانیان را می توان بزرگ ترین منظره سازان تاریخ ایران دانست؛ چنانکه آثار معماری نیایشگاهی، کاخ و شکارگاه، و هم چنین سنگ نگاره های آنان بر سینه کوه و صخره ها گواه این ادعاست.
    کلیدواژگان: طبیعت، آب، گیاه، فرهنگ و هنر، آیین و باور، ساسانی
  • گوران عرفانی صفحات 47-54
    در برداشت نخست، جامعه چینی بسیار پیشرفته تر از جامعه هندی به نظر می رسد. چنین برداشتی ممکن است به کمک چندین شاخص اقتصادی در کنار سرعت بالای توسعه شهری چین نسبت به هند صحیح باشد. این نوشتار تلاش می کند با نگاهی ژرف اندیشانه صحت مسئله را کند و کاو نماید. هدف از این تحقیق، بیان دلایل کیفی و کمی است که موجب می شود پرجمعیت ترین کشور جهان با وجود بر خورداری از رشد شتابان اقتصادی و نظامی در مقایسه با جامعه هندی، جامعه ای به مراتب ناپایدارتر محسوب شود. به نظر می رسد در آینده ای نه چندان دور، با ادامه روند کنونی شاهد افول و حتی از هم گسستگی جامعه به ظاهر مقتدر چین و در مقابل، با ظهور قدرت جدیدی به نام هند روبرو خواهیم شد. بررسی و ریشه یابی دلایل می تواند مبنای مناسبی جهت برنامه ریزی های استراتژیک و کلان در طولانی مدت برای سایر کشورهای جهان به ویژه کشورمان ایران باشد.
    رویکرد توسعه گرایانه جامعه هندی با وجود سرعت پایین، همه جانبه و متوازن است. در چنین رویکردی این جامعه به دنبال ارتقای سطح کیفیت زندگی بطن جامعه از منظر فرهنگی، اقتصادی و اجتماعی است؛ ضمن اینکه سایر ابعاد توسعه پایدار همچون توسعه سیاسی و محیط زیستی نیز نادیده گرفته نشده است. جامعه هندی به دنبال کاستن از قشر بسیار فقیر جامعه و تبدیل آن به قشری متوسط اما در مقیاس بالا ست. در مقابل، رویکرد توسعه چینی به دنبال توسعه شتابان و تبلیغاتی است؛ به گونه ای که بسیاری از واقعیات زندگی میلیون ها چینی در پس ویترینی از توسعه ظاهری و سطحی مخفی شده است. اتخاذ چنین رویکرد ناهمگونی در مسیر توسعه، در کنار ویژگی های جمعیتی، اجتماعی و سیاسی چین معاصر، زمینه های لازم برای افول ابر قدرت اقتصادی دنیای امروز را در آینده فراهم آورده است.
    کلیدواژگان: رویکردهای توسعه گرایانه، توسعه هندی، توسعه چینی، توسعه پایدار
|
  • Ataollah Koopal Pages 3-10
    Structuralism, as an artistic and literary approach, originated in the Eastern Europe during the first decades of the 20th century and reached its climax in the Western Europe in the second half of the same century. Through focusing on the structures of the artistic and literary works for analyzing them, structuralists created some criteria and formulas that seemed irrevocable and invariable from their perspective. Structuralism, as such, was presented as a scientific critical approach.
    Structuralism, initially, was based on linguistics, however, it later extended to fields as diverse as anthropology, philosophy, history and finally different branches of humanities. This paper is to undertake a critical review of, and a reflection on structuralist approaches as developed in humanities, artistic and literary criticism.
    What was once called structuralism is an obsolete approach not practiced any more. Despite the fact that some researches in the field of humanities rely on a few aspects of this approach, structuralism should be regarded as the last attempt of critics for establishing an absolute and irrevocable “truth”.
    Keywords: Artistic, Literary Criticism, Structuralism, Text, Meaning
  • Mahmoud Teimouri Pages 13-20
    Main theorists of Traditionalists’ way of thinking pay more attention to the importance of art and beauty, and they have considered aesthetic of religious arts including Islamic arts in their works, explicitly or implicitly. The history of expansion and development of ideas and views of traditionalists about art and beauty in the intellectual and cultural climate of our country’s history is nearly five decades. Presence of critical aspects denying western culture and civilization and focus on interpretation and restoration of religious culture are two major reasons of paying attention to views and opinions of traditionalists, especially in the field of religious and traditional art, both before and after the Islamic Revolution. However, what has been neglected in this regard is lack of serious and rational critiques on this way of thinking as dominant and influential way of thinking in artistic space. In this paper, a summary of “Schuon” views on metaphysical foundations or bases of beauty are provided firstly. In the second stage, these metaphysical foundations including topics related to beauty and truth, unity of perfection, beauty, and objective reality are evaluated in terms of logic and content compared to thinkers of original Islamic intellectual tradition, including “Jafari” and “Tabatabai”. The next part of the article reviews the symbolism as base of Schuon’s aesthetics and traditionalists reviewed in the form of ability to prove beauty and inherent symbolism of forms in terms of methodology and content. As a conclusion, it is stated that the aesthetics of Schuon and traditionalists lack of clear logical and scientific properties as the theoretical foundations of Islamic art due to unconsidered generalizations, and the application of these ideas leads to a useless formalism.
    Keywords: Aesthetic, Beauty, Traditionalists school, Islam, Symbol, Schuon, Traditional art, Religious art
  • Heshmatollah Motedayen, Reza Motedayen Pages 21-30
    Construction of buildings and formation, expansion or development of gardens and architecture are the results of political stability which is followed by economic stability and peace of the community. Meanwhile, paying attention to garden construction and thanks to its nature which is recreational aspect, achieves a stronger attachment to that stability. Is Persian Garden the result of drought period or belongs to prosperous period of Iranians’ origin? It is believed that the gardens in the heart of deserts have created enclosed sub climates (Oasis). The necessity of civilization in the Iranian plateau explains the attention to these sub climates to empower this civilization. Hence the Persian Gardens have only had the possibility to be developed in the era of civilization. Creating a Persian garden is somehow intertwined with the fate of initial cities or towns. Is there any other reason behind the construction of these beautiful gardens? Another question to be answered is related to non-civil causes of Persian historical gardens’ creation. Are gardens a symbol of thought in their corresponding era? Does the command to establish gardens have different reasons? The attempt to categorize the causes of these examples through searching in the old and new texts while finding the vague points of existence is a small step to understand the evolution of garden construction art of this country. Based on the conducted study it should be acknowledged that the spirit of kings and princes has been effective in the creation of these gardens. But among the factors forming the gardens, causes such as fruitfulness and creating beautiful landscapes are among the common causes and part of many historic gardens. However based on the tastes of each era some main reasons for the creation of the gardens include religious, recreational and mostly political- governmental factors.
    Keywords: Decorative garden, Persian garden, Pleasurable garden, Power garden, Recreational garden, Religious garden, State garden
  • Vahid Heidarnattaj Pages 31-36
    Many factors are listed concerning the cause of genesis Persian garden and its specific geometry. Some considered the cause of Persian garden (Chahar Bagh) means quartet garden, thru this garden forms based on religious beliefs, before Islam and after it. Some of authors considered the cause of quartet forms before Islamic gardens, goes back to Iranian’s beliefs to divide the world into four parts and also some believes the reason of specific geometry in these gardens, originating from the four streams of paradise mentioned in Qur’an.
    Opposite issue in this article is illustrating at the Iran and Islamic Beliefs, based on form, according to number four and its usage in the garden geometry and division, hence plans to put doubt this theory via research on the above idea, before Islam and after it. Many descriptions stated on Persian garden, allegory of paradise and an attempt to achieve the utopian paradise, between the effects of four streams of Paradise are more prominent shown in form and geometry of the garden. This paper emphasizes to the impact of conceptual paradise in design the Persian garden, and plans to pay with criticism of dummy effect at paradise and its geometry. Hypothesis with ref to Iranian’s historical and religious documents and content analysis rejected ancient Iranian’s beliefs regarding world is divided into four parts and also put doubt the effect of garden quartet geometry from paradise streams after Islam.
  • Shohreh Javadi Pages 37-46
    The Persian originated Sassanid, who were the heir to Achaemenid throne and civilization, ruled Persia over 5 centuries where numerous works of architecture, reliefs, paintings, textiles, porcelain, metal and glass objects, weapons and coins demonstrating Pahlavi symbolic motifs and calligraphy were created. Sassanid art is “new Persian” art comprising the tradition and manifesting history by magnificent and unique landscaping in form of temples, palaces, hunting ground, Persian paradise or the heaven on earth.
    Sassanid art is molded on the basis of naturalistic beliefs and faith in Mithra and Anahita goddesses and Zoroastrian religion in a broad territory from Fars to Ctesiphon, Kermanshah, Sistan and Azerbaijan. Considering various precious types of art, the architectural masterpieces of the period includes temples, palaces, hunting grounds and about 34 inscriptions, built mostly in vicinity of natural elements such as mountains, water and trees.
    Sassanid people can be recognized as the best landscapers throughout history whereas architectural monuments including temples, palaces and hunting ground, as well as carved graphs in the mountains are demonstrations of the claim.
    Keywords: Nature, Water, Culture, Art, Religion, Belief, Sassanid
  • Goran Erfani Pages 47-54
    This paper argues that whether Chinese development approach is more sustainable or The Hindi model. It seems that the Chinese community is more developed than the Hindi community. This thought besides several economic indicators and a high rate of urban development in china might have been realised as a truth. To reveal this, this paper applies deep interpretation of relevant evidence. By discussing the qualitative and quantitative causes, it is demonstrated that China, in spite of a high rate of economic and military growth, is considered more unsustainable compared with India. It appears that the current trend in a near future will decline and even may disrupt the today’s seemingly strong community of China. In contrast, the world will be faced with the new power named India. From other countries’ viewpoint, revealing the root causes of this issue plays a fundamental role in strategic planning and international relationsAlthough the Hindi development approach has a slow trend, it is comprehensive and balanced. The Hindi development approach considers improving the quality of life within the Hindi community economically and socio-culturally. This approach also entails the environmental and political aspect of sustainable development. The Hindi development approach, indeed, seeks to reduce the very poor segments of the community and turn it into the low- and middle-income level in a large-scale population. This is opposite to the Chinese model. The Chinese development approaches a rapid development and advertising in which the life realities of millions of Chinese have been hidden behind the window
    of development. Once such an unbalanced development approach and the Chinese demographic .social, political features come together, can cause the failure of this economicsuper power
    Keywords: Hindi Ddevelopment, Chinese development, Sustainable Development, Development, oriented.Approaches