فهرست مطالب

نشریه عقل و دین
پیاپی 11 (پاییز و زمستان 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/10/24
  • تعداد عناوین: 6
|
  • احمد بهشتی صفحات 7-27
    این نوشتار، نخست مروری دارد بر بیان ماهیت افراط گرایی و مضرات آن، سپس به بحث درباره راه های مبارزه با آن پرداخته است. افراط گرایی یا قومی یا نژادی یا حزبی و گروهی یا مذهبی است. از آن جا که افراط گرایی زاییده تعصب خشک و خروج از جاده اعتدال و عقلانیت و گریز از شریعت است، برای مبارزه با همه اقسام، بیان مضرات افراط گرایی، و توضیح فواید اعتدال و میانه روی توصیه می شود. در مورد افراط گرایی مذهبی و اعتدال، در منابع اصیل اسلامی یعنی قرآن مجید و سنت معصومین مطالب ارزشمند و توصیه هایی سازنده وجود دارد که این نوشتار از آن ها بهره ای وافی گرفته است.
    کلیدواژگان: افراط، تفریط، اعتدال، عقلانیت، تعصب، اقسام افراط گرایی
  • محسن ایزدی* صفحات 27-54
    شناخت روح همواره از مسائل بسیار مهم در معارف الهی و همچنین معارف بشری بوده است. بر اساس آیات قرآن کریم و روایات معصومین ^ ،حقیقت انسان عبارت است از روح مجرد او. اگرچه عرفاء از طریق مکاشفات عرفانی و فلاسفه هم از طرق عقل فطری توانسته اند به شناخت های مهمی درباره روح دست یابند، اما بی تردید یافته های آنها تحت تاثیر آموزه های دینی نیز بوده است. برای شناخت روح می توان از دست آوردهای علومی مانند فراروان شناسی و فیزیولوژی نیز استفاده نمود. فراروان شناسی اعمال خارق العاده انسان را بررسی می کند و علومی مانند فیزیولوژی و مغز و اعصاب، عملکرد بدن و مغز را مورد مطالعه قرار می دهند که می توان در تحلیل مساله «رابطه نفس و بدن» از نتایج حاصل از این علوم استفاده نمود.
    کلیدواژگان: روح، قرآن، روایت معصومین، عرفان، فلسفه، فراروان شناسی، فیزیولوژی
  • عباس ایزدپناه*، اصغر آقایی صفحات 55-80
    این تحقیق در تلاش است تا با بررسی اجمالی موضوعات مختلف کلامی و فلسفی که با علیت رابطه ای مستقیم دارند، دایره بسیار گسترده این بحث را روشن کند تا در پرتو آن به اهمیت شگرف بحث علیت برسیم. روشن است که از یک سو میان مساله علیت با مسائل کلامی مانند اراده الهی، اختیار انسان و اعجاز و از سوی دیگر میان آن و برخی مسائل فلسفی و عرفانی چون قاعده الواحد و وحدت وجود، ارتباطی وثیق وجود دارد لذا شایسته است که به بحث علیت نگاهی ویژه شود تا با فهم دقیق مسئله علیت و ضرورت علی، دشواری و نکات مبهم بسیاری از این موضوعات آشکار شده و سوالات و شبهات فراوانی پیرامون آنها از میان برداشته شود.
    کلیدواژگان: علیت، اراده الهی، اختیار، اعجاز، سنت الهی، قاعده الواحد، وحدت وجود
  • علی محمد ساجدی*، فاطمه زارع صفحات 81-110
    پرسش اصلی تحقیق حاضر چگونگی هماهنگی میان عقل و نقل در مساله توحید صفاتی در منظومه فلسفی ملاصدرا است. پس از تبیین هماهنگی عقل و نقل از دیدگاه صدرا، و با ذکر پیشینه ای از آراء متکلمان(اشاعره و معتزله) در خصوص رابطه میان ذات و صفات الهی وگذری نیز به آراء ابن سینا در این موضوع، به اندیشه های صدرا درباب توحید صفاتی روی آورده، برهان وی بر نظریه«عینیت ذات وصفات»را که عمدتا بر محوریت برهان صدیقین و قاعده عقلی «بسیط الحقیقه» استوار است بیان، واستناد به آیات مربوطه را معلوم نموده ایم.آیات مورد استناد همگی دال بر این است که خدا وجود محض بوده، و واجد جمیع کمالات وجود است. همچنین، با نظر به قواعد فوق، صدرا با تحلیل دقیقی نشان می دهد که کثرت اوصاف کمالی خداوند با وحدت و بساطت ذاتش همخوانی داشته، و از ناحیه کثرت صفات، کثرت و ترکیبی در ساحت قدس ربوبی پدید نمی آید.
    ادله عقلی ملاصدرا مبنی برعینیت ذات وصفات که جمعا 5 دلیل از مجموعه آثار وی استخراج، و در پی مباحث فوق مطرح شده است، همگی با کلام نورانی مولی الموحدین امام علی× که؛کمال توحید را نفی صفات از او می داند مهر تایید خورده، و تاثیر پذیری صدرا از آموزه های بلند خداشناسی در نهج البلاغه و سایر جوامع روایی را نمایان می سازد.در پایان نیزبه تناسب بحث از صفات به ذکراقسام صفات و نیز طرح مسئله تشبیه وتنزیه جهت نشان دادن اصل امکان شناخت صفات در حدود کارایی عقل بشری همراه با ادله عقلی و نقلی صدرا پرداخته ایم.
    کلیدواژگان: قرآن، نهج البلاغه، ملاصدرا، توحید صفاتی، برهان صدیقین، قاعده بسیط الحقیقه
  • عبدالعلی شکر* صفحات 111-128
    کی یرکه گارد در مقام دفاع از ایمان مسیحی بر این باور تاکید دارد که ایمان حقیقی در گرو پایان یافتن عقل است و هیچ گونه استدلال عقلی را برنمی تابد. وی با استناد به تورات، حضرت ابراهیم× را شهسوار ایمان می خواند؛ زیرا تنها با خطر کردن، شورمندی و از سر خرد ستیزی، تسلیم فرمان الهی شد و مبادرت به ذبح فرزند کرد. وی دلایلی که بر مدعای پارادوکسیکال ایمان گرایی افراطی اقامه می کند، وافی به مقصود او نیست. به همین جهت ادعای او مورد انتقاد فراوانی از سوی صاحب نظران واقع شده است. آنچه کی یرکه گارد در خصوص اوصاف شهسوار ایمان پردازش می کند، فراتر از کتاب مقدس و غیر مطابق با آن است.
    در مقابل، صدرالمتالهین با استناد به قرآن و روایات، ایمان حقیقی را وامدار براهین عقلی و مکاشفه قلبی می داند. به عقیده او امور غیبی همچون معاد و مسایل آن، گرچه از طریق برهان عقلی قابل دسترسی نباشد، اما ایمان به آن از طریق تزکیه نفس و انکشاف قلبی حاصل می گردد. بنابراین از منظر ایشان، ایمان نه تنها ناسازگار با عقل نیست، بلکه براهین عقلی به استحکام و درجه آن می افزایند.
    این مقاله به نقد و بررسی این دو دیدگاه پرداخته و با بیان انگیزه گرایش افراطی کی یرکه گارد به ایمان گرایی، نارسایی ها و پی آمدهای اساسی آن را خاطر نشان می کند. در ادامه، تبیین می گردد که دیدگاه صدرالمتالهین، سازگاری عمیقی با موازین عقلی و دینی دارد.
    کلیدواژگان: ایمان، عقل، ایمان گرایی، کی یرکه گارد، ملاصدرا
  • محمد نجاتی* صفحات 129-160
    نظریه رویا انگاری وحی، یکی از عمده ترین شبهاتی است که پیرامون مساله وحی مطرح شده است. در مقاله حاضر با تجزیه و تحلیل این نظریه به مسائل محتمل آن، ابتدا ماهیت نظریه مذکور به جهت مبانی و لوازم آن، تبیین و در ادامه مورد سنجش قرار گرفته است. مبنای اصلی تاکید بر نقش روایتگری پیامبر| و نفی مخاطب بودن ایشان در نزول وحی است. مدعی این نظریه با تاکید بر بشری بودن منشاء قرآن، زبان آن را از جنس رویا و مکاشفه می داند. وی در نهایت با اذعان به تکلف تفاسیر موجود به ضرورت گذار از تفسیر به تعبیر قرآن معتقد می شود. در قسمت دوم مقاله، نظریه رویا انگاری به جهت لوازم و پیامدهای ناسازگار و متناقض آن مورد بررسی قرار گرفته است. از جمله این لوازم که به ساحت قدسی پیامبر بازگشت می کند؛ جواز اتهام کذب و جهل ایشان در حین روایت رویاهای قدسی خویش است. لازمه دیگر نیز تردید در ادعای نبوت و رسالت حضرت ختمی مرتبت و نهایتا غفلت از وحدت سامع و قائل و اتهام توهم دوگانگی پیامبر عظیم الشان است. بخش دیگری از این لوازم متناقض نیز به کلام الهی بازگشت می کند. نظریه رویا انگاری نه تنها جامعیت دستوری و محتوایی قرآن را انکار می کند؛ بلکه مستلزم سخافت حداکثری آن نیز خواهد بود. همچنین به جهت اینکه قرآن تجربه عرفانی پیامبر لحاظ شده؛ محتمل است روایت پیامبر از رویای خویش مشوب به ابهام و تناقض از نوع شطح باشد که مسلما تهافتی آشکار خواهد بود.
    کلیدواژگان: رویا انگاری، تفسیر، تعبیر، وحی، پیامبر
|
  • Ahmad Beheshti Pages 7-27
    This writing, first reviews the nature of extremism and its harms, then discusses about the methods of campaign against it. Extremism is tribal or racial or sectarian and gregarious or religious. Since extremism is spawned by arid prejudice and exiting from road of equality and rationality and religious law, in order to combat with all of kinds is recommended explanation of extremism harms and equality and moderation profits. There are worth subjects and useful recommendation about religious extremism and equality in islamic original References –Quran and tradition of innocents-, that this writing has enjoyed them enough.
    Keywords: Extravagance, Wasting, Equality, rationality, Prejudice, The kinds of extremism
  • Mohsen Izadi* Pages 27-54
    The cognition of soul always has been the most important problems in Divine and also human thought. According to Quran and tradition the fact of man is his soul. Although the sufies by intuition and philosophers by innate ration could gain some important cognition about soul, but undoubtedly their teachings has been influenced by religious teachings. We can also know the soul by sciences such as parapsychology and physiology. The parapsychology studies human meta - natural actions and physiology and neurology study body and brain which output can be used in mind-body problem.
    Keywords: Soul_Qoran_tradition –gnosis –philosophy_parapsychology – physiology
  • Abbas Izad Panah*, Asghar Aghaee Pages 55-80
    In this paper we have examined various theological and philosophical issues which are directly linked to causality, with the intention to enlighten on the wide spectrum and importance of this subject. It is clear that on one hand, causality is closely related to theological subjects such as, the Will of God, Human Will, and Miracles, and on the other hand, philosophical and mystical issues such as, Qa’edat ul-wahed, and Unity of Existence. Therefore, it is significant to show special attention to causality in order to understand its arduousness and the ambiguities which hover around it, and discover the answer to the many doubts and questions which are raised, by fully understanding this subject and its importance.
    Keywords: Causality, Will of God, Choice, Miracle, God's Tradition
  • Alimohammad Sajedi*, Fatemeh Zare Pages 81-110
    The main issue of this article is the harmony between reason and tradition about Identity & unity of Divine attributes in Mulla Sadra,s philosophical system .
    At first, we review the speculative thoughts of Mutazilites & Ash,arites school and philosophical thoughts of Avicenna's peripatetic philosophy concerning the Divine Essence and Attributes .
    Mulla Sadra,s theology contains the following few reasoning in which there are rational and traditional arguments for justification the above issu : 1. Rule of Oneness and Simplicity of God,s Essence .
    2 . Absolutely perfecteness God,s Existence and Atributes .
    In addition, this article demonstrates that multiplicity of Divine perfect Attributes and absolutely Oneness & Simplicity of Divine Essence are harmonous . Hence, the Holy Quran and traditions including Nahjolbalaghe have often confirmed the above – mentioned harmony, that, Mulla Sadra has shown in many of his thoughtful works.
    Keywords: Quran, Nahjolbalaghe, Mulla Sadra, the Unity of Divine Attributes, the rule of simplicity in Essence
  • Abd, O. Al Ali Shokr* Pages 111-128
    Kierkegaard is the first person who turned to radical fideism and was convinced that true faith lies within the end of reason and tolerates no rational argument. Referring to the story of Abraham (peace be upon him) and the slaughter of his son, as told by the Torah, Kierkegaard describes his lord as a cavalier of faith, who only by risking, enthusiasm and confronting intelligence, he surrendered to God’s will. The reasons he brings for the paradoxical claims of faith are not enough for his purpose. What he develops about the knight of faith is further than the context of the Torah.
    But Mulla Sadra; according to the Quran and the hadith; believes that the true faith indebted on the heart revelation and rational arguments. He says faith in occult matters such as the resurrection, although through rational argument not accessible, but it is possible through the cleansed and revelation heart.
    So from his perspective, the fait is not inconsistent with the wisdom and rational arguments, but also the rational arguments enhance the strength of the faith.
    This paper presents an evaluation of two approaches and illustrates the orientation stimulus of Kierkegaard on the extreme fideism. Also it points out the essential problems and consequences of Kierkegaard's view. In the end, we can see that Mulla Sadra's view makes a deep compatibility between reason and faith that will be accordance with the criteria of reason and religion.
    Keywords: Reason, Faith, Fideism, Mulla Sadra, Kierkegaard
  • Mohammad Nejati* Pages 129-160
    The doctor Soroush"s theory of revelation dream, is one of the major Suspicions have been raised about the revelation. In this paper through analysis of the possible problems of this theory, have been explained nature of theory of the principles and components consider the author, and is examined later. Soroush's main base in theory of revelation dream, is Emphasizing the role of narrative Prophet and Denial of his audience in Revealed of revelation. He through emphasizing the human origin of the Quran considers its language of dreams and vision. Soroush finally believe to the necessity of passing the interpretation to expression acknowledging the hardship of existing interpretation. In the second part of the paper, the theory of revelation dream Have been studied of the Incompatible consequences.among this consequences that will return to the realm of the divine prophets, is prophet's false accusations and ignorance during his narrative of the sacred dreams. Another requirement is Doubt on the claim of prophet hood of the Prophet and finally ignoring the unity listener and speaker and Accusation Illusion of duality of the Holy Prophet. Another part of the conflicting parts will be returned to the Word of God. The s theory of revelation dream not only denies the Grammatical and content integrity of Quran but it would also require the maximum banality. In addition to the Quran, was consider as a mystical experience of prophet; it is possible that the Prophet narrative of his dream was mixed to ambiguity and inconsistency of shatah that It will be apparent contradiction impromptu.
    Keywords: theory of revelation dream, Interpretation, expression