فهرست مطالب

مجله طب سنتی اسلام و ایران
سال هفتم شماره 4 (پیاپی 28، زمستان 1395)

  • ویژه نامه زمستان 1395
  • تاریخ انتشار: 1395/12/18
  • تعداد عناوین: 14
|
  • صفحات 1-6
    سابقه و هدف

    آویشن گیاهی متعلق به خانواده نعنا است که با نام‌های مختلفی نظیر "صعتر"، "آبشن" و "کهلیک اوتی" در طب سنتی ایران شناخته شده است. در طب سنتی ایران از سه نوع آویشن تحت عنوان "بری"، "بستانی" و "جبلی" نام برده شده است. در این مقاله سعی شده تا نام‌های علمی این سه نوع آویشن با توجه به مشخصاتی که در کتب طب سنتی برای آن‌ها ذکر شده تعیین و نام‌های فارسی مناسبی برای آن‌ها پیشنهاد شود.
    نتیجه این که مشخصات نوع بری با دو گونه از جنس Thymus شامل T. daenensis و T. pubescens، مشخصات نوع بستانی با T. kotschyanus و مشخصات جبلی با Zataria multiflora تطابق دارد. نام‌های پیشنهادی برای گونه‌های مذکور عبارتند از: آویشن دنایی برای T. daenensis، آویشن کرکدار برای T. pubescens ، آزربه برای T. kotschyanus و آویشن شیرازی برای Zataria multiflora..

    کلیدواژگان: آویشن، کهلیک اوتی، آبشن، آویشن دنایی، آویشن کرکدار، آویشن آزربه، آویشن شیرازی
  • صفحات 7-10

    اسپرزه، گیاهی است از تیره‌ی بارهنگ که در متون طب سنتی با نام‌های مختلفی از قبیل اسفرزه، اسپغول، اسفیوش، بزر قطونا و بنگو در سه رنگ متفاوت دانه شامل سفید، قرمز و سیاه معرفی گردیده‌ است. در این مقاله سعی شده است با توجه به مشخصاتی که در منابع طب سنتی ذکر شده‌اند، نام یا نام‌های علمی مناسبی برای اسپرزه تعیین شود. نتایج نشان داد مشخصاتی که در کتب طب سنتی برای اسپرزه توضیح داده ‌شده است، با دو گونه‌ی بومی و مطرح از جنس Plantago در ایران،P. ovata Forssk و .P. psyllium L مطابقت دارد که می‌توان آن‌ها را با نام‌های پیشنهادی «اسپرزه» برای گونه‌ی P. ovata Forssk و «اسپرزه‌ی بارهنگی» برای گونه‌ی ‏. p.syllium L از یکدیگر تفکیک نمود.

    کلیدواژگان: طب سنتی ایران، اسپرزه، تیره ی بارهنگ، اسپرزه بارهنگی
  • صفحات 11-14

    اقحوان یکی از گیاهان مطرح در متون طب سنتی ایران است که به عنوان نوعی بابونه معرفی شده و خواصی همچون محلل، مفتح عروق و مدر بول و حیض و عرق از آن گزارش شده است. از جمله اسامی دیگر این گیاه می توان به بابونه گاو، بابونه گاو چشم و کافوریه اشاره نمود. اقحوان به دلیل تفاوت در بزرگی گل و مشخصات میوه و نیز افعال و خواص از انواع بابونه قابل تفکیک است. با در نظر گرفتن خصوصیات گیاه شناسی مذکور در منابع طب و داروسازی سنتی برای این گیاه، می‌توان آن را با گیاه (L .) SchultzTanacetum parthenium متعلق به خانواده‌ی کاسنی (Compositae) مطابقت داد.

    کلیدواژگان: اقحوان، بابونه، طب سنتی ایران
  • صفحات 15-18

    اکالیپتوس شامل گونه‌های مختلفی از جنس اکالیپتوس است که همگی بومی استرالیا بوده و از آن‌جا به سایر نقاط دنیا و ایران آورده شده است. در بین گونه‌های مختلف، گونه Eucalyptus globulus گونه دارویی مهم ذکر شده در کلیه منابع دارویی جهان است که به دلیل وجود ترکیب 1 و 8- سینیول یا اکالیپتول در حد قابل قبول (بیش از 70 درصد) مورد توجه است. اکالیپتوس دارای طبع گرم و خشک است و در زادگاه خود - استرالیا - به صورت سنتی در درمان زخم بومیان مصرف می‌شده و در دیگر نقاط دنیا به صورت موضعی جهت رفع مشکلات تنفسی، کاهش آماس لثه و تسکین سردرد مفید عنوان شده است. گونه E. globulus به عنوان گونه دارویی مهم معادل با اکالیپتوس پیشنهاد می‌شود.

    کلیدواژگان: اکالیپتوس، Eucalyptus globulus، اکالیپتول، استراالیا، 1و8 - سینئول
  • صفحات 19-24

    در منابع کهن طبی برای گیاه بابونه نام‌های مختلفی بیان شده است. از طرفی گونه‌های مختلفی با این نام در ایران رویش داشته و در بازار دارویی عرضه می‌شوند. در این مطالعه شرح موجود در منابع طب سنتی با مراجع گیاه‌شناسی تطابق داده شده و مشخص گردید که گونه‌های موجود بابونه شامل Matricaria chamomilla var. chamomilla بانام پیشنهادی بابونه‌ی شیرازی،M. chamomilla var. recutita با نام پیشنهادی بابونه‌ی معطر، Tripleurospermum disciforme با نام پیشنهادی بابونه‌ی دشتی و Anthemis nobilis با نام پیشنهادی بابونه‌ی رومی می‌باشند. نتایج این بررسی می‌تواند راهگشای محققین برای تشخیص آن‌ها در متون طب سنتی باشد

    کلیدواژگان: Anthemis، Matricaria، Tripleurospermum
  • صفحات 25-28

    بارهنگ گیاهی از تیره‌ی بارهنگ می‌باشد که در طب سنتی با نام‌های گوناگونی نظیر لسان‌‌الحمل، بارتنگ و خرگوشک معرفی شده ‌است. دو نوع از این گیاه تحت نام‌های کبیر و صغیر در کتب سنتی ایران توضیح داده شده ‌است. در این مقاله، سعی شده ‌است تا نام‌های علمی این دو نوع بارهنگ با توجه به مشخصاتی که در منابع سنتی برای آن‌ها ذکر شده بود، تعیین گردد و نام‌های فارسی مناسبی برای این دو گونه پیشنهاد شود. نتیجه این‌که، مشخصات دو نوع بارهنگ مطرح شده در طب سنتی ایران به‌طور کامل با دو گونه‌ی Plantago مطابقت دارد، به‌طوری‌که نوع کبیر مترادف P. major و نوع صغیر مترادف P. lanceolata می‌باشد. نام‌های پیشنهادی برای این دو گونه عبارتند از: «بارهنگ کبیر» برای P. major و «بارهنگ سرنیزه‌ای» برای P. lanceolata.

    کلیدواژگان: طب سنتی ایران، بارهنگ سرنیزه ای، تیره ی بارهنگ، بارهنگ کبیر
  • صفحات 29-34

    پنیرک گیاهی علفی یک تا چند ساله از تیره پنیرک (Malvaceae) می‌باشد. در طب سنتی با مدخل خبازی آمده و از نام‌هایی همچون ملوخیا، ملوخیه و ملوکیه نیز به عنوان سایر اسامی آن نام برده شده است. طبیعت پنیرک از دیدگاه طب سنتی سرد و تر است و ملین طبع، مدر بول، مفتح سده و زیاده کننده شیر می‌باشد. تخم آن نیز به علت لعابیت فراوان جهت مشکلاتی نظیر سرفه خشک و زخمهای گوارشی و گرفتگی آواز مناسب است. بررسی‌های انجام شده نشان می‌دهد که پنیرک معادل خبازی بری صغیر در طب سنتی است و مشخصات ذکر شده برای آن در منابع طب سنتی با دو گیاه پنیرک پا بلند با نام علمی Malva sylvestris L و پنیرک رونده با نام علمی .Malva neglecta Wallr مطابقت دارد.

    کلیدواژگان: پنیرک، خبازی، ملوخیا، ملوکیه، پنیرک رونده، پنیر پا بلند
  • صفحات 35-38

    خارشتر که تحت عنوان اشترخار، حاج، عاقول و دوتیکانی نیز در منابع طب سنتی ایران شناخته می‌شود، گیاهی با خارهای فراوان است و در برخی نقاط خصوصا جنوب خراسان نوعی مان با نام ترنجبین توسط حشره‌ای سخت بالپوش بر روی آن تولید می شود. برای خارشتر افعال متفاوتی نظیر رادع، جالی، مفتح و تریاق سموم و برای ترنجبین افعالی نظیر ملین طبع و مسهل صفرا در طب سنتی ایران قید شده است. خارشتر به صورت خوراکی و موضعی جهت درمان بواسیر نافع است. عرق خارشتر جهت درمان سنگ‌های کلیوی کاربرد دارد. در این مقاله نام این گیاه و مان آن براساس خصوصیاتی که درمنابع طب سنتی برای آن مذکور است، مشخص گردید. نتیجه اینکه مشخصات خارشتر و مان ترنجبین در طب سنتی ایران به طور کامل با Alhagi persarum Boiss.&Buhse. Syn.: Alhagicamelorum L. از خانواده پروانه واران (Papillionaceae) مطابقت دارد.

    کلیدواژگان: طب سنتی ایران، خارشتر، ترنجبین، جنوب خراسان، ملین، سنگ کلیه
  • صفحات 39-42

    صبر یکی از گیاهان مشهور در طب سنتی ایران است که با نام‌های متعددی از جمله صبارا، فیقرا و الوا معرفی شده است. شیرابه‌ی خشک شده‌ی برگ این گیاه تحت نام‌های صبر سقوطری، صبر عربی و صبر سمنجانی نامیده می‌شود. صبر در طب سنتی به عنوان مسهل اخلاط از اعضای مختلف به خصوص سر، معده و مفاصل شناخته شده است. با در نظر گرفتن خصوصیات گیاه‌شناسی مذکور در منابع طب و داروسازی سنتی برای این گیاه می‌توان آن را با گیاه .Aloe vera L متعلق به خانواده‌ی Liliaceae مطابقت داد.

    کلیدواژگان: طب سنتی ایران، صبر، الوا، صبارا، فقیرا، Liliaceae
  • صفحات 43-46

    عناب (عناب) میوه درختچه‌ای است به ارتفاع تا حدود 10 متر که شاخه‌های فراهم و خارهای بلند با کوتاه و خمیده دارد. میوه عناب کروی تا کمی کشیده و بیضوی، قرمز یا قهوه ای تیره با طعمی شیرین و یک دانه بیضی کشیده و نوک تیز است و در تابستان تا اوایل پاییز می‌رسد. در طب سنتی ایران به عنوان صاف کننده خون و نرم کننده سینه و رفع کننده التهاب و گرمی کاربرد دارد. مشخصات ذکر شده در منابع سنتی با مشخصات گونه Ziziphus jujuba Miller مطابقت دارد.

  • صفحات 47-52

    عنصل گیاهی متعلق به خانواده مارچوبه است که با نام‌های مختلفی نظیر "اسقیل" و "بصل القار" در طب سنتی ایران شناخته شده است. در طب سنتی ایران از دو نوع عنصل "سفید" و "سرخ" نام برده شده است. در این مقاله سعی شده تا نمونه عنصل موجود در بازار دارویی ایران با مطالب مربوط به ماهیت آن در کتب طب سنتی تطبیق داده شده و نام علمی آن تعیین گردد. نتیجه این‌که گیاه اسقیل و یا عنصل ذکر شده در منابع طب سنتی با گیاه (L.) SteamDrimiam aritima مطابقت دارد. آن‌چه به عنوان قسمت دارویی از این گیاه پذیرفته شده است پیا‌زهای سفید آن می‌باشد. در ایران نیز آن‌چه در بازار دارویی عرضه می شود پیازهای سفید برداشت شده از نواحی مختلف است.

  • صفحات 53-56

    فلفل سیاه که بیش از 4000 سال سابقه کشت و استفاده در هندوستان دارد درختچه‌ای است که میوه‌های کروی و سیاه رنگ آن یکی از طعم دهنده‌های مهم در جهان محسوب می‌شود. فلفل سیاه طبق دیدگاه طب سنتی ایران طبیعت گرم و خشک دارد و در بیماری‌های بلغمی اعضای مختلف نظیر سیستم تنفسی، دستگاه گوارش، عضلات و مفاصل بسیار موثر است. این گیاه در ایران وجود ندارد و همه ساله از طریق کشورهای هندوستان و پاکستان به ایران وارد می‌شود. بررسی‌های انجام شده در متون طب سنتی و متون گیاه‌شناسی نوین نشان می‌دهد که فلفل سیاه را می‌توان معادل گونه .Piper nigrum L دانست.

    کلیدواژگان: فلفل، پلپل، فلفل سیاه، طب سنتی ایران
  • صفحات 57-60

    کرچک که در طب سنتی به نام خروع و بیدانجیر معروف است، گیاهی است یک تا چند ساله به رنگ سبز تا قرمز، بدون کرک به ارتفاع1 تا 4 متر، با ساقه‌های آن ضخیم توخالی و برگ‌های پنجه‌ای با دمبرگ بلند. میوه آن پوشیده از خارهای نرم و دانه‌های آن لوبیایی و دارای خطوط تیره و پر چرب است. در طب سنتی ایران به عنوان مسهل قوی اخلاط بارده شناخته شده و جهت درمان بیماری‌های ناشی از غلبه اخلاط سرد و همچنین تقویت احشاء کاربرد دارد. مشخصات ذکر شده در منابع طب سنتی با مشخصات گیاه کرچک با نام علمی .Ricinus communis L مطابقت دارد.

  • صفحات 61-66

    نعنا (Nana) یک جنس از گیاهان گل‌دار معطر متعلق به تیره نعناعیان است که اکثرا چند ساله و به ندرت یک‌ساله هستند. از این جنس و خواص آن در بسیاری از متون طب سنتی یاد شده است. ولی از آن‌جایی که گونه های این جنس از خواص طبی متفاوتی برخوردارند و تشخیص هر یک با توجه به مشخصات ذکر شده در متون سنتی دشوار است، لذا بر آن شدیم تا نام‌های متناظر در متون طب سنتی و مشخصات مربوط به 4 گونه بومی موجود در ایران: Mentha spicata, Mentha longifolia , Mentha pulegium ,Mentha aquatica و یک گونه دورگه از آن × Mentha piperita را به دقت شرح دهیم. نتایج این کار می‌تواند راه‌گشای محققین طب سنتی برای تشخیص خواص آن‌ها در متون طب سنتی برای هر یک از گونه‌های مذکور باشد.

    کلیدواژگان: طب سنتی، گیاهان دارویی، نامگذاری، نعنا
|
  • Pages 1-6

    Āvishan, a genus from the family of Labiatae, has been identified in Iranian traditional medicine (ITM) with different names such as “Sa‘tar”, “Ābshan”, and “Kahlik oti”. Three kinds of this plant, “Barri”, “Bostāni” and “Jabali”, have been considered in the ITM. In this paper, we tried to determine the scientific names of these three kinds, according to their characteristics mentioned in the ITM resources and also propose appropriate Persian names for these scientific names.  It was concluded that the characteristics of “Barri” in ITM are matched with the two species of Thymus including T. daenensis and T. pubescens, those for “Bostāni” seems to be corresponding to T. kotschyanus and “Jabali” is matched to Zataria multiflora. The suggested Persian names for these species are “Āvishan Denāī” for T. daenensis, “Āvishan korkdār” for T. pubescens, “Āzorbeh” for T. kotschyanus, and “Āvishan Shirāzi” for Zataria multiflora.

    Keywords: Avishan, Iranian Traditional Medicine, scientific name, Thymus, Zataria
  • Pages 7-10

    “Esparzeh”, is a genus from the Plantaginaceae family, which has been identified in traditional Iranian medicine as a plant with different seed colors including white, red and, black, and different names like “Esfarzeh”, “Aspghul”, “Asphiush”, “Ghatouna” and “Bangou”. In this paper, we attempted to determine the suitable scientific name(s) for Esparzeh according to its characteristics described in traditional manuscripts. Results showed that characteristics mentioned in traditional manuscripts for Esparzeh match with two endemic and prevalent species of Plantago in Iran, P. ovata Forssk. and P. psyllium L., and can be individualized by the suggested names, “Esparzeh” for P. ovata Forssk. and “Esparzeh barhangi” for P. psyllium L..

    Keywords: Iranian Traditional Medicine, Esparzeh, Plantago ovata, Plantago psyllium
  • Pages 11-14

    Oqhovan is a major plant used in Iranian Traditional Medicine, which is identified as a type of Babouneh. Different pharmacological activities such as anti-inflammatory, vasodilator, diuretic, emmenagogue, and sudorific have been reported for the plant. Other names used in traditional publications for this plant are babouneh gav, babouneh gav-chashm, and kafourieh. Oqhovan can be identified from other types of babouneh by its flower and fruit and its characteristics. Considering its botanical description in traditional medicinal and pharmaceutical tests, Oqhovan complied with Tanacetum parthenium, a plant from Compositae family.
     

    Keywords: Oqhovan, Babouneh, Iranian traditional medicine
  • Pages 15-18

    Eucalyptus consists of various species from the genus Eucalyptus which are endemic to Australia and have been taken from this region to other part of the world like Iran. Among these species, Eucalyptus globulus is the important medicinal species described in all of medicinal plants reference books. It is received much attention because of containing acceptable amount of 1,8- cineol or eucalyptol (more than 70%). Eucalyptus has a hot and dry temperament and it has been used by Australian natives for treatment of wounds. In other regions, it has been claimed to be locally beneficial for catarrh and respiratory disorders, gingivitis and headache. E.globulus has been suggested as the important medicinal species corresponding to Eucalyptus.

    Keywords: Eucalyptus, Eucalyptus globulus, 1, -8 cineol, eucalyptol, Australia
  • Pages 19-24

    Different names have been used for Babooneh in ancient medical books. Also, different varieties of the plants grow and are in market in Iran. In the current study, the descriptions of the plant in the traditional medicine books are compared with the textbooks of botany. It is concluded that the available varieties of chamomile are Matricaria chamomilla var. chamomilla (Shirazi Babooneh), M. chamomilla var. recutita (Flavored Babooneh), Tripleurospermum disciforme (Dashti Babooneh), and Anthemis nobilis (Rumi Babooneh). The results can be helpful for researchers of the traditional medicine textbooks.

    Keywords: Matricaria, Tripleurospermum, Anthemis, babooneh, chamomile
  • Pages 25-28

    “Barhang”, a genus from the family of Plantaginaceae, has been identified in Iranian traditional medicine with different names such as “Lessan-al-hamal”, “Bartang”, and “Khargooshak”. Two kinds of this plant, major and minor, has been considered in the Iranian traditional manuscripts. In this paper, we tried to determine the scientific names of these two species, according to their characteristics mentioned in the Iranian traditional manuscripts and also propose appropriate Persian names for these scientific names. It was concluded that the characteristics of the two species of “Barhang” in the traditional medicine are completely matched with the two species of Plantago “major” with P. major and “minor” with P. lanceolata. The suggested Persian names for the species are “Barhang-e-kabir” for P. major and “Barhang-e-sarneizehee” for P. lanceolata.

    Keywords: Iranian Traditional Medicine, P. lanceolata, P. major
  • Pages 29-34

    Panirak is an annual or perennial herb from the family Malvaceae. In Iranian traditional medicine (ITM), it is mentioned by entry of Khobbazi. Other names mentioned for it in ITM are Malukhia, Malukhie and Malukie. It has cold and moist temperament and is laxative, diuretic, opener of constrictions, and galactogogue. Its seed due to high content of mucilage is appropriate for dry cough, hoarseness and peptic ulcer. Evaluations demonstrate that Panirak is similar to Khobbazi barri saghir and the mentioned botanical descriptions for it in traditional medicine literatures is corresponding to two Malva species including Malva sylvestris L. with Persian name of “Panirak Pa boland” and Malva neglecta Wallr. with Persian name of “Panirak Ravandeh”.

    Keywords: Panirak, Khobbazi, Malukhia, Malukie, Malukhie, Malva sylvestris, Malva neglecta
  • Pages 35-38

    Khārshotor, also known as Oshtorkhār, Hāj, Āqūl and Davatikāni in Iranian traditional literatures, is a perennial thory herb which produces manna named Taranjebin based on activity of a kind of Larinous or Pophilus species in some regions of Iran (especially south of Khorasan). There are some reports of this plant inIranian traditional medicine such as restraint, detergent, apertive agent, and antidote of poisons. It is useful for hemorrhoids both internally and externally. Its distilled water is diuretic and beneficial for treatment of kidney stones. Also, Taranjebin is nominated as laxative and expulsive agent for yellow bile. Here, it is tried to determine names of the plant and related manna according to characteristics mentioned in traditional Iranian literatures. Characteristics of “Kharshotor” and its related manna in traditional medicine are completely matched with Alhagi persarumBoiss. Buhse. Syn: Alhagi camelorum L. from the family Papillionaceae.

    Keywords: Khārshotor, Taranjebin
  • Pages 39-42

    Sabr is a popular plant in Traditional Iranian Medicine, recognized with different names such as Sabara, Fiqara, and Alwa. The leaf dried latex has been identified as Sabr-e-Saqoutari, Sabr-e-Arabi, and Sabr-e-Semenjani. In Traditional Iranian Medicine, Sabr is used as the cathartic of humors of different organs especially head, stomach, and joints. Considering the botanical description of the plant in traditional medicinal and pharmaceutical resources, Sabr can be complied with Aloe vera L., from the Liliaceae family.

    Keywords: Traditional Iranian Medicine, Sabr, Aloe vera, Alwa, Sabara, Liliaceae
  • Pages 53-56

    Black pepper with more than 4000 years history of culture and consumption in India is a shrub which spherical fruits are considered as an important spice in all over the world. From the view of Iranian traditional medicine, it has hot and dry temperament and is used for phlegmatic diseases from different organs such as respiratory tract, gastrointestinal system, muscles, and joints. This plant does not exist in Iran and it is imported to Iran from India and Pakistan every year. Evaluation of traditional medicine and botany literatures shows that black pepper is corresponding to Piper nigrum L.

    Keywords: Piper nigrum L., Felfel, Pelpel, Black pepper, Iranian traditional medicine
  • Pages 57-60

    Karchak known as Khervae and Bidanjir in Iranian traditional medicine is an annual or perennial glabrous herb with green to red color and 1 to 4 meter height. The stems are thick, hollow and the leaves are palmate with long petioles. Fruit is covered with soft spines and seeds look like bean seed and are fatty with dark lines. In Iranian traditional medicine, it is known as a potent purgative of cold humors and used in conditions caused by cold humors and also for strengthening viscera. The characteristics mentioned in Iranian traditional medicine literatures are corresponding to the characteristics of Ricinus communis L.

  • Pages 61-66

    Mentha (Mint) is a genus of flowering plants in the Labiatae (Lamiaceae) family. Mints are aromatic, almost exclusively perennial, and rarely annual. Mint and its medicinal uses have been cited in many traditional manuscripts and since Mentha species have different medical properties and recognition of these species considering the characteristics mentioned in traditional manuscripts is difficult, we decided to elaborate the corresponding names in traditional medicine and characteristics of 4 native and one hybrid common species of Mentha in Iran including M. spicata, M. longifolia, M. pulegium, M. aquatica and M. × piperita. The results of this work help the traditional medicine researchers to recognize themedicinal properties specified in traditional manuscripts for each Mentha species.

    Keywords: Medicinal Plants, Mentha, Nomenclature, Traditional Medicine