فهرست مطالب

مجله کاشان شناسی
سال دهم شماره 1 (پیاپی 18، بهار و تابستان 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/06/25
  • تعداد عناوین: 7
|
  • سیدمحمود سادات بیدگلی صفحات 3-32
    در این نوشتار، بیست سفرنامه از سیاحان مطرح که در فاصله حکومت شاه عباس اول صفوی تا زمان مشروطه، از کاشان بازدید کرده اند، مورد پژوهش قرار گرفته است. دیده ها و شنیده های یک سیاح در باب کاشان بررسی شده و با نظریات دیگر سیاحان در همان دوره و در دوره های دیگر و نیز با وضع موجود سنجیده شده است. با این
    روش
    حت و سقم گزارشات آن ها معلوم می شود. از سیاحان دوره صفوی، شاردن، آنتونی و رابرت شرلی، تاورنیه، فیگوئروا، دلاواله، هربرت و اولئاریوس انتخاب شدند که گزارش های آن ها عمده مطالب سیاحان دوره صفوی است. از سیاحان دوره قاجار نیزپولاک، براون، کرزن، سایکس، دوبد، اولیویه، فلاندن، سرسی، گوبینو، دیولافوا، اوبن و پاتینجر انتخاب شدند. مطالب سیاحان در نظمی منطقی باتوجه به جغرافیای تاریخی منطقه کاشان ذیل عنوان های تقسیمات کشوری، راه ها، موقعیت جغرافیایی و شکل شهر کاشان، آب وهوا، تامین آب شهر، باروی شهر، کوچه ها و شهرسازی، مساجد و بناهای متبرکه، زلزله، بازار، خانه ها، تلگراف خانه، باغ فین، جمعیت، اقلیت ها، حاکم کاشان: نعت، ضراب خانه، کشاورزی، مواد معدنی، اعتقادات و باورهای واقعی و خرافی، جنگ های حیدری نعمتی، سرگرمی، لباس زنان، زنان، ترس، عقرب، حشرات و بیماری ها، گویش، آشپزی، تغییر دید اهالی نسبت به سیاحان، کاشان در یک نگاه با هم سنجیده شده است و در پی یافتن ارتباط معناداری بین نوع گزارش های سیاح و دوره تاریخی و نیز شغل و شخصیت سیاح می باشد.
    کلیدواژگان: کاشان، دوره صفویه، دوره قاجار، سفرنامه ها، سیاحان، جغرافیای تاریخی
  • عبدالله موحدی محب صفحات 33-45
    کمال الدین علی محتشم کاشانی که به چکامه معروف عاشورایی خود شهره است، در فن شاعری و ترکیب بند جاودانش محصول زمینه هایی از آثار سرایندگان نسل های پیش از خود است. در این جست وجو به بازخوانی اجمالی سه مورد که دارای ظرفیت زمینه سازی کسب دانش شعر و مرثیه از سوی این شاعر آیینی است، پرداخته می شود که عبارت اند از: مولانا حسن کاشی، عارف و شاعر سده های هفتم و هشتم هجری؛ نورالدین حمزه بن علی معروف به آذری اسفراینی، صوفی شیعی کمترشناخته شده سده های هشتم و نهم هجری؛ محمد بن علی بن سلیمان راوندی، نویسنده سنی مذهب، مورخ و شاعر سده ششم هجری. در پایان جست وجو بدین نتیجه نزدیک شده ایم که گرچه بهره جویی محتشم از سروده های حسن کاشی و آذری اسفراینی ناموجه نمی نماید، احتمال تاثیرپذیری شاعر کاشانی از ترکیب بند راوندی،در مرثیه سید فخرالدین علاءالدوله عربشاه را در کنار دو مورد دیگر نمی توان از نظر دور انگاشت؛ بلکه به ملاحظه قدمت بیشتر، شاید دارای توجیه روشن تری هم باشد.
    کلیدواژگان: ترکیب بند، حسن کاشی، محتشم، آذری اسفراینی، محمد بن علی بن سلیمان راوندی
  • محمد خداداد نوش آبادی، سعید خیرخواه صفحات 46-67
    کمتر از سیصد سال پس از محتشم کاشانی، در زادگاه و زیستگاه این شاعر پیشگام مکتب وقوع، سبک واسوخت و سراینده مشهورترین غمنامه عاشورایی، مردی دیده به دنیا گشود که او هم در مرثیه سرایی و تعزیه سازی، سرآمد همگنان شد. در این مقاله کوشش شده است ضمن برشمردن شرح مختصری از زندگی نامه محتشم و سید مصطفی کاشانی ملقب به میرعزا، به اشتراک های دوره زندگی آن ها، زادگاه مذهبی شیعی، حکومت باثبات و طولانی دو شاه صفوی و قاجاری و حمایت هر دوی آن ها از شعر و آیین های عاشورایی و بالمآل نوع وام گیری لفظی و معنوی نسخ تعزیه میرعزا از ترکیب بند عاشورایی محتشم پرداخته شود. این پژوهش در صدد پاسخ به این پرسش است که چگونه شعر عاشورایی محتشم به عنوان سرآمد اشعار عاشورایی همه دوران های شعر فارسی، بر شعر عامیانه، نمایشی و موسیقیایی نسخ تعزیه میرعزا تاثیر گذاشته است. نتیجه این واکاوی نشان می دهد که واژه واژه این عاشورایی نامه در نسخه، نسخه تعزیه به ویژه اشعار میرعزا تکرار شده و حتی خواندن بخش هایی از ترکیب بند محتشم، جزئی از مراسم تعزیه خوانی در دوره اوج این هنر در تکیه دولت ناصری بوده است.
    کلیدواژگان: محشتم کاشانی، میرعزای کاشانی، شعر عاشورایی، نسخ تعزیه
  • محسن یونسی، وحید عسگرپور، فرانک بحرالعلومی صفحات 68-87
    مسجدجامع کاشان از قدیمی ترین بناهای ثبت شده دوره اسلامی در کاشان است. این مسجد دارای سه محراب گچ بری است که یکی در گنبدخانه و دو محراب در شبستان شمالی مسجد قرار دارد. برای تعیین قدمت محراب گچ بری اصلی، از آجر به دست آمده برای سال یابی ترمولومینسانس نمونه برداری شد و نیز برای شناسایی رنگدانه های به کاررفته در تزیینات مسجد در دوره های مختلف، از همه بقایای رنگ در دو محراب شبستان شمالی و گچ گچ بری ها نمونه برداری شد. برای شناسایی ترکیبات به کاررفته در رنگ ها، بررسی نوع ملات و اجزای گچ بری از میکروسکوپ نوری پلاریزان (PLM) وپراش پرتو ایکس (XRD) و برای شناسایی عنصری نمونه ها از میکروسکوپ الکترونی مجهز به پاشندگی پرتو ایکس (SEM-EDX) استفاده شد. همچنین برای بررسی نوع ملات و اجزای گچ بری و بررسی مواد آلی احتمالی به کاررفته در گچ و رنگدانه، از روش طیف سنجی زیر قرمز (FTIR) استفاده شد. نتایج سال یابی آجر از محراب قدیمی رویی نشان داد که این بخش مربوط به 20 ± 550 سال پیش از این است. نتایج نشان داد که در دوره های مختلف از مواد متفاوتی استفاده شده است؛ برای مثال برای رنگ آبی از لاجورد در تزیینات محراب قدیمی، از مالاکیت برای رنگ سبز، از سرنج برای رنگ قرمز و از سفید سرب برای تهیه رنگ خاکستری استفاده شده است. در این بررسی، نوع گچ به کاررفته، ترکیبات افزوده و چگونگی عمل آوری آن نیز بررسی شد.
    کلیدواژگان: مسجدجامع کاشان، رنگدانه، سال یابی ترمولومینسانس، FTIR، SEM، EDX، XRD، PLM
  • سیمین دخت عسگری صفحات 88-107
    محراب مسجدجامع کاشان ازجمله محراب های گچبری شاخص برجای مانده از دوران اسلامی است که در سیر تطور مسجدجامع کاشان و همچنین سیر هنر محراب های گچبری دوران اسلامی به ویژه در ایران از اهمیت بالایی برخوردار است. با وجود اهمیت تاریخی این محراب، تاکنون مطالعه جامعی روی آن انجام نشده است که شاید دلیل اصلی آن تخریب گسترده اش در دهه های اخیر باشد. در این پژوهش، نگارنده بر آن است تا باتوجه به مستندات موجود، در گام نخست توصیف دقیقی از تمام جزئیات آن ارائه کنند و سپس آن را براساس ویژگی های تزیینی و ساختاری تحلیل و در میان محراب های گچبری دوران اسلامی، مورد ارزیابی قرار دهد. هرچند هدف این نوشتار ارائه تاریخ گذاری محراب مسجدجامع نیست، به بخشی از پیچیدگی های این مسئله پرداخته شده است. برای نیل به این اهداف، از روش توصیفی تحلیلی در بررسی این محراب استفاده شده است. ضرورت و اهمیت این پژوهش از آن جهت است که باوجود مطالعات انجام شده، همچنان توصیف و تحلیلی دقیق و جامع از محراب مسجدجامع کاشان انجام نشده است. بر این اساس در این پژوهش تلاش شده ضمن توصیف و تحلیل این محراب، مقایسه آن با دیگر محراب های گچبری ایران انجام شود. باتوجه به مطالعه انجام شده، می توان بیان کرد که محراب مسجدجامع کاشان از جهات گوناگون، ازجمله محراب های گچبری مهم دوران اسلامی است و درباره دوره زمانی آن، تنها می توان آن را در زمره محراب های مهم سده های ششم تا هشتم هجری به شمار آورد.
    کلیدواژگان: محراب، مسجدجامع کاشان، کتیبه، تزیینات گچبری
  • روح الله تعظیمی فر، محمد مشهدی نوش آبادی صفحات 108-123
    کاشان ازجمله مناطقی است که در آن، انواع و اقسام باغ های تاریخی وجود دارد. یکی از این انواع، خانه باغ هاست که عموما در داخل و یا حومه شهر قرار داشته و شامل عمارت حوضخانه ای است. در دهه های اخیر، بسیاری از این باغ ها تخریب شده است؛ اما خانه باغ لاجوردی که اکنون عنوان فرهنگ سرای فیض کاشانی را دارد، یکی از بازماندگان این نوع بناهاست و علی رغم تغییرات در بنا و باغ آرایی، هنوز ساختار اصلی خود را حفظ کرده است. این بنا در اواخر قاجار، توسط علی جان حاجی زاده بنا و به سید محمد لاجوردی فروخته شده و طی چندین دهه، مورداستفاده خاندان لاجوردی و مهمانان و همکاران صنعتی آنان بوده است. در سال1353، اکبر لاجوردیان این بنا را به فرح دیبا پیشکش و وی آن را به شهرداری کاشان واگذار می کند و کماکان نیز در تملک شهرداری است. در این مقاله با توجه به بررسی های میدانی و مصاحبه های شفاهی و مطالعات اسنادی و تهیه نقشه، به موضوعاتی چون موقعیت باغ، مالکان بنا، قدمت و تحولات تاریخی آن، اجزا و عناصر کالبدی باغ، منشا و مسیر آب باغ، درختان و طرح کاشت پرداخته و به عنوان جمع بندی، اهمیت این باغ و ضرورت ثبت آن را موردتوجه قرار داده ایم.
    کلیدواژگان: خانه باغ، لاجوردی، فرهنگ سرای فیض، کاشان
  • حسین ایمانیان صفحات 124-139
    در نوشته پیش رو به تلاش شیخ عبدالعلی موبد بیدگلی، از نویسندگان و آزادی خوهان دوران مشروطه، در تصحیح چاپ شاهنامه معروف به شاهنامه امیربهادری پرداخته شده است. پس از توضیحاتی کوتاه درباره ویژگی های این چاپ شاهنامه و مقایسه آن با دیگر چاپ های پیشین، به شیفتگی موبد به فرهنگ ایران باستان و کتاب شاهنامه فردوسی اشاره شده است. نقش موبد را در چاپ این شاهنامه می توان در نظارت بر کار چاپ، تنظیم بخش ملحقات، و تالیف فرهنگ نامه آن خلاصه کرد. با توجه به آنچه در این جستار آمده، روشن شده است که ابیات موجود در صفحه الحاقی این چاپ شاهنامه، سروده موبد بیدگلی نیست و بهتر است آن را به شاعری به نام سید محمد بقاء خراسانی نسبت دهیم.
    کلیدواژگان: شاهنامه چاپ امیربهادر، موبد بیدگلی، تصحیح، دست کاری در شاهنامه
|
  • Sayyid Mahmoud Sadat Bidgoli Sadat Bidgoli Pages 3-32
    In this survey, twenty travel books of most famous travelers who visited Kashan from the reign of Shah Abbas the Great to the time of Persian constitutional revolution have been investigated. Accordingly, what a traveler has seen and heard about Kashan is compared to other traveler's records of the same or different time and also to the present situation, and this way, the truth or falsity of these records has been revealed. Among the travelers of Safavid period, Chardin, Anthony and Robert Shirley, Tavernier, Figueroa, Della Valle, Herbert and Olearius, whose descriptions include the typical records of that time, have been chosen. Furthermore the works of Polak, Browne, Curzon, Sykes, De Bode, Olivier, Flandin, De Sercey, De Gobineau, Dieulafoy, Aubin and Pottinger have been examined as the selection books of Qajar period. The data of these sources has been analyzed based on historical geography of Kashan region under the categories: administrative divisions, routes, geographical situation and configuration of the city, weather, water supply, rampart of the city, alleys and neighborhoods, mosques and sacred sites, earthquake, markets, houses, telegraph offices, Fin garden, population, religious minorities, governors, industry, mints, agriculture, mineral materials, genuine or superstitious beliefs and ideas, Heydari-Nemati conflicts, recreations, costumes, women's condition, fear of scorpion, insects and diseases, dialects, cookery and the revision of native's attitudes toward travelers. The relation of traveler's descriptions to his life era and his occupation and character has also been discussed in the article.
    Keywords: Kashan, Safavid Period, Qajar Period, Travel Books, Travelers, Historical Geography
  • Abdollah Movahhedi Moheb Movahhedi Moheb Pages 33-45
    The poet Kamal al-Din Ali Muhtasham Kashani is especially well-known for his Tarkib-Band (a kind of Persian poem) about Day of Ashura. This famous Tarkib-Band was composed in a context formed by the former Persian poets. In the article here, three of these former poets whose works have lots of potentials for poetry education and particularly, elegy have been explored: the first person is Mawlana Hasan Kashi, the mystic and poet of seventh and eighth century AH; the other, Nur al-Din Hamza ibn Ali, usually recognized as Azari Isfarayeni, the less-known Shiite mystic of eighth and ninth century AH; and the last, Muhammad ibn Ali ibn Sulayman Rawandi, Sunni historian and poet of sixth century AH. As result of the survey, it seems that though Muhtasham's use of Hasan Kashi and Azari Isfarayeni's poems is possible, influence of Rawandi's Tarkib-Band (which is a lament for Sayyid Fakhr al-Din 'Ala al-Dawle ArabShah) on the Muhtasham's Tarkib-Band is somehow more justifying and with regard to its precedent composing, sounds more reasonable.
    Keywords: Tarkib-Band, Muhtasham, Hasan Kashi, Azari Isfarayeni, Muhammad ibn Ali ibn Sulayman Rawandi
  • Mohammad Khodadad Nooshabadi, Saeed Kheirkhah Pages 46-67
    Less than three hundred years after Muhtasham Kashani, in the birthplace and homeland of this pioneering poet of Voqu’ School and WaSukht style and the composer of the most famous elegy of Ashura, a man was born who stood a head and shoulders above other poets in composing elegy and Ta’zieh. Endeavour has been made in this article to point out a brief biography of Muhtasham and Seyyed Mustafa Kashani, known as MirAza, and to indicate the similarities in their lives and their religious-Shiite birthplace, and also to discuss stable and long-age government of two Safavid and Qajar kings and their support from poetry and rituals of Ashura and eventually, to reveal the type of literal and spiritual borrowings of MirAza’s Ta’zieh scripts from Muhtasham’s Tarkib-Band. This study seeks to answer how Muhtasham’s poems of Ashoura, as the best examples of his kind in all the periods of Persian poetry, have influenced the Mirazaa’s folk, dramatic, and musical poetry. The results of this analysis suggest that every single word of this Muhtasham’s poem has been recurred within the scripts of Ta’zieh, especially those of MirAza’s, and even reciting some verses of Muhtasham’s Tarkib-Band has been a part of Ta’zieh ceremony in Naseri Tekyeh Dowlat during the zenith of this art.
    Keywords: Muhtasham Kashani, MirAza Kashani, Ashura Poetry, Tazieh script
  • Mohsen Younesi, Vahid Askarpour, Vahid Askarpour Pages 68-87
    Jami’ mosque of Kashan is one of the oldest recorded sites of Islamic era. This mosque has three stucco Mihrabs; one in the dome and two in the north Shabistan of the mosque. In order to determine the date of the main Mihrab, samples of the bricks were taken for Thermoluminescence (TL) dating. In addition, sampling was accomplished for identification of the pigment and stucco used in the Mihrab. Polarized light microscope (PLM) and X-ray diffraction (XRD) were used for identification of pigments and the mortar and plaster components, and a scanning electron microscope with energy dispersive X-ray (SEM-EDX) for elemental analysis of the samples. The result of Thermoluminescence (TL) dating of brick sample of the upper Mihrab addressed 550±20 years ago as construction date of the Mihrab. Results also revealed that in the decorations, lapis lazuli and red lead had been used for creating blue and red colors.
    Keywords: Jami Mosque of Kashan, Thermoluminescence (TL) dating, Pigment, PLM, XRD, SEM-EDX
  • Simindokht Asgari Pages 88-107
    The Mihrab of Kahsan’s Jami’ mosque is one of the most important stucco Mihrabs of Islamic Period which has had an important place in the history of Islamic art of stucco designs and the evolution of the jami’ itself. Yet, despite this historical significance, no comprehensive study of this Mihrab has been done and this is maybe because of the desolate condition of the Mihrab in the recent decades. Therefore, this paper’s objective is to present a detailed description of this Mihrab and then, according to decorative and structural features, to determine its place among all Islamic Mihrabs. To reach this objective, a descriptive-analytic approach has been used. At the end, the problem of dating this Mihrab has been discussed.
    According to available evidence, it can be concluded that the Mihrab of Kashan’s Jami’ is one the important stucco Mihrabs of the Islamic period and the only reasonable time for its construction is the period between sixth and eighth centuries AH.
    Keywords: Mihrab, Kashan's Jami Mosque, Epigraph, Stucco Ornaments
  • Ruhollah Tazimifar, Muhammad Mashhadi Noushabadi Pages 108-123
    City of Kashan is located in north of Isfahan province, between the Karkas Mountains of Natanz and the Great Salt Desert; where vegetation is inappreciable and bushes and shrubs are slight. Kashan has a warm and dry climate and in accordance with that, some structures, titled Khane-Bagh (house-garden), have been designed which contained a building with fruitful and unfruitful trees at its opposite side and a stream between the building and garden. Nowadays most of Khane-Baghs have destroyed and only few of them remained empty and almost dilapidated here and there. Lajavardi Khane-Bagh is the only structure of this kind that despite of alterations and modifications, has survived firm and steady is now employed as the cultural center of Fayz Kashani.
    This article is presented in two parts; at the former one, pre-Islamic revolution owners of the structure, namely Lajavardi family, have been introduced and at the second one, architecture of the building and its usages before and after Islamic revolution of Iran have been investigated based on field research and documentation.
    Keywords: Khane-Bagh, Lajavardi Family, Kashan, Cultural Center of Fayz
  • Hossein Imanian Pages 124-139
    This paper aims to bring into light the efforts of Sheikh AbdulAli Moobad Bidgoli, a writer and freedom fighter of Persian constitutional revolution, in editing the Amir Bahador ShahNameh. After briefly explaining the features of this special edition of ShahNameh and comparing it with previous editions, the author has discussed Moobad’s fascination and infatuation with the ancient Iranian culture and Ferdowsi’s ShahNameh. Moobad supervised the publication process, organized the annexations and appendices, and compiled the relevant dictionary. According to the present paper, it has been unveiled that the verses in extension page of this edition have not been composed by Mobed Bidgoli, but by a poet called Sayyid Muhammad Baqa Khorasani.
    Keywords: Amir Bahador Shahnameh, Moobad Bidgoli, Editting