فهرست مطالب

پژوهش های بذر ایران - سال چهارم شماره 1 (پیاپی 7، بهار و تابستان 1396)

نشریه پژوهش های بذر ایران
سال چهارم شماره 1 (پیاپی 7، بهار و تابستان 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/07/27
  • تعداد عناوین: 9
|
  • حمیده آزاد، بهمن فاضلی نسب *، علی سبحانی زاده صفحات 1-18
    این پژوهش به منظور مطالعه اثر هورمون های رشد آلی اسید جاسمونیک و اسید هیومیک بر برخی شاخص های جوانه زنی چای ترش تحت تنش شوری، به صورت فاکتوریل در قالب طرح پایه کاملا تصادفی با سه تکرار انجام شد. عامل اول شامل تنش شوری حاصل از کلرید سدیم در چهار سطح (0، 70، 140 و 210 میلی مولار)، عامل دوم شامل اسید جاسمونیک در چهار سطح (0، 50، 150 و 200 میلی مولار) و عامل سوم شامل اسید هیومیک در سه سطح (0، 40 و 80 میلی مولار) بود. نتایج نشان داد که سطوح مختلف شوری بر تمامی صفات موردبررسی به جز نسبت ساقه چه به ریشه چه اثر معنی داری داشت. با افزایش شدت تنش شوری از 70 به 210 میلی مولار درصد جوانه زنی (39 درصد)، سرعت جوانه زنی (55 درصد)، وزن تر و خشک گیاهچه (45 درصد)، طول ریشه چه (30 درصد) و ساقه چه (42 درصدی)، طول گیاهچه (37 درصد) و شاخص طولی (67 درصد) و وزنی بنیه (61 درصد) نسبت به شاهد کاهش یافت، اما شاخص طولی بنیه افزایش یافت. استفاده از اسید جاسمونیک و اسید هیومیک بر میزان صفات موردبررسی تاثیر معنی دار داشت. برهم کنش سه جانبه شوری و هورمون بر روی صفات وزن تر و خشک گیاهچه، طول ریشه چه، درصد جوانه زنی، شاخص وزنی بنیه و متوسط زمان لازم 50 درصد جوانه زنی معنی دار شد. با توجه به اینکه بیشترین میزان طول ریشه چه، وزن تر و وزن خشک گیاهچه متعلق به برهم کنش اسید هیومیک و اسید جاسمونیک در عدم حضور شوری بوده و از طرفی نیز در حضور 80 میلی مولار اسید هیومیک، گیاه چای ترش می تواند تا 140 میلی مولار شوری را تحمل کند و دچار کاهش طول ریشه چه نشود و با افزایش اسید جاسمونیک (200 میلی مولار) نیز جوانه زنی بیشتر شده، لذا می توان نتیجه گرفت که استفاده از برهم کنش اسید جاسمونیک و اسید هیومیک می تواند هم میزان جوانه زنی را بهبود بخشد و هم با افزایش طول ریشه چه به گیاه کمک کرده تا بهتر بتواند شرایط کم آبی را تحمل کند.

    جنبه های نوآوری:1- اسید جاسمونیک و اسید هیومیک میزان جوانه زنی بذر چای ترش را در تنش شوری افزایش داد.
    2- اسید جاسمونیک و اسید هیومیک میزان طول ریشه چه چای ترش را در تنش اسمزی افزایش داد.
    کلیدواژگان: اسید هیومیک، جاسمونیک اسید، چای ترش، شاخص های قدرت بذر، کلرید سدیم
  • زهرا محمد زاده نصر آباد علیا، احمد مهتدی * صفحات 19-31
    علف های هرز تهدید جدی برای کشاورزی محسوب می شود. استفاده از ویژگی دگرآسیبی گیاهان به ویژه گیاهان دارویی، نقش مهمی در مدیریت و کنترل علف های هرز ایفا می کند و می تواند فرصت مناسبی برای پیدایش علف کش های طبیعی و نسل جدیدی از بازدارنده های رشد باشد. این تحقیق به منظور بررسی توان دگرآسیبی عصاره آبی بومادران بر دو علف هرز خردلی کاذب و جوی هرز وحشی انجام گرفت. دو آزمایش به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی با 3 تکرار در دو بخش آزمایشگاهی و کشت گلدانی انجام شد. تیمارهای آزمایش شامل عصاره ی آبی اندام های (گل، برگ و ریشه) گیاه بومادران در 4 سطح 1، 2 و 5 درصد و شاهد (آب مقطر) بودند. نتایج نشان داد که بیشترین درصد جوانه زنی جوی هرز و خردلی کاذب در تیمار شاهد به ترتیب 100 و 91 درصد بود و جوانه زنی آن ها تحت عصاره های برگ و گل بومادران با غلظت 5 درصد به صفر رسید. غلظت های بالاتر از 2 درصد عصاره ی بومادران سرعت جوانه زنی، طول ریشه چه و ساقه چه را در جوی هرز وحشی و خردلی کاذب به طور معنی داری نسبت به شاهد کاهش داد. بر اساس یافته های این تحقیق عصاره ی برگ و گل بومادران دارای اثر دگرآسیبی قوی بوده و جوانه زنی بذرهای جوی هرز وحشی و خردلی کاذب و هم چنین رشد آن ها را به میزان زیادی کاهش داد که این امر می تواند در تولید علف کش هایی با منشا طبیعی مورداستفاده قرار گیرد.
    جنبه های نوآوری: 1.عصاره آبی بومادران جوانه زنی و رشد جوی هرز وحشی و خردلی کاذب را به میزان زیادی کاهش می دهد.
    2.از عصاره آبی بومادران جهت تولید علف کش هایی با منشا طبیعی می توان استفاده کرد.
    کلیدواژگان: بومادران، جوی هرز وحشی، خردلی کاذب، علف کش طبیعی، گیاه دارویی
  • اسد معصومی اصل *، زهره چهابکاری، سکینه خلیلی، رضا امیری فهلیانی صفحات 33-43
    تنش شوری از جمله تنش های محیطی است که کشت برنج را محدود می کند. بررسی وضعیت تحمل و حساسیت در بوته های نسل تفرق، یکی از راه های دستیابی به ارقام متحمل می باشد. به منظور بررسی تاثیر تنش شوری (80 میلی مولار کلرید سدیم) روی نتاج نسل دوم حاصل از تلاقی سه رقم برنج (دولار با 304 و غریب با 304) و مقایسه آن ها با والدین و دسته بندی آن ها از نظر تحمل به شوری، ابتدا آزمایشی در قالب طرح کاملا تصادفی با 4 تکرار انجام شد تیمارها شامل والدین تلاقی به همراه دو رقم یاسوج و کامفیروز بود و سپس ارقام شاهد به همراه نتاج نسل دوم به صورت آگمنت با طرح پایه کاملا تصادفی بررسی گردیدند. در مرحله جوانه زنی، رقم دولار در تمامی صفات اندازه گیری شده به جز درصد جوانه زنی، دارای کمترین مقدار بوده و نسبت به شوری رقمی حساس بود، ولی ارقام غریب و کامفیروز نسبت به شوری متحمل بودند. در هر دو تلاقی، نتاج نسل دوم برای صفات اندازه گیری شده تنوع نشان دادند. مقدار وراثت پذیری عمومی (به ترتیب برای تلاقی دولار با 304 و غریب با 304) برای صفات طول ساقه چه (5/98% و 96%)، طول ریشه چه (8/90% و 86%) و وزن تر ساقه چه (8/95% و 7/92%) بالا بود و در نتیجه می توان در مورد این صفات انتخاب را بر اساس فنوتیپ انجام داد. مقدار وراثت پذیری عمومی برای صفات وزن تر ساقه چه و طول ریشه چه در نتاج نسل دوم حاصل از تلاقی رقم دولار با رقم 304 بیشتر از نتاج نسل دوم تلاقی غریب با 304 بود. با توجه به وضعیت نتاج نسل دوم و وراثت پذیری به دست آمده، می توان نتیجه گرفت که از بین دو تلاقی مزبور، تلاقی دولار با 304 برای اصلاح برنج از نظر تحمل به شوری در مرحله جوانه زنی مفیدتر می باشد.
    جنبه های نوآوری: 1.برای اولین بار طرح آگمنت در تحقیقی آزمایشگاهی برای بررسی ژنوتیپ های بدون تکرار در نسل تفرق استفاده شد.
    2.بررسی تحمل و حساسیت ژنوتیپ ها با توجه به تعریف بازه های آماری انجام شد.
    3.معرفی تلاقی برتر جهت تکرار در سطح مزرعه شد.
    کلیدواژگان: برنج، تنش شوری، تنوع ژنتیکی، نتاج F2
  • فرشته دارابی *، مریم ولی پور، رحیم ناصری، میثم مرادی صفحات 45-59
    شرایط نامساعد انبارداری، به خصوص رطوبت نسبی بالای محیط انبار و مهم تر از آن دما، به شدت بر کیفیت بذر گیاهان اثر می گذارد. به منظور بررسی اثر زوال بر روی جوانه زنی بذر ذرت و همچنین بررسی فعالیت آنزیم های آنتی اکسیدانت، سلامت غشاء و پروتئین های محلول بذر، پژوهشی در آزمایشگاه زراعت و اصلاح نباتات دانشگاه ایلام در سال 1394 به صورت فاکتوریل در قالب طرح پایه کاملا تصادفی و در سه تکرار انجام گرفت. ارقام هیبرید ذرت در شش سطح (سینگل کراس 703، 706، 711، 604، مبین و 701) و پیری زودرس در چهار سطح (شاهد، پیری در چهار، هشت و 12 روز با دمای 40 درجه سانتی گراد و رطوبت نسبی 95 درصد) به عنوان فاکتورهای این آزمایش بودند. نتایج تجزیه واریانس نشان داد اثر متقابل پیری زودرس و هیبریدهای ذرت در تمامی صفات مورد بررسی معنی دار بود. درصد جوانه زنی، درصد گیاهچه های طبیعی، فعالیت آنزیم های آنتی اکسیدانت و پروتئین های محلول کاهش معنی داری را با افزایش مدت زمان اعمال تنش بین هیبریدها نشان داد. علاوه بر این همبستگی معنی داری بین داده های نشت الکترولیت ها و سایر صفات مشاهده شد. اگرچه فعالیت آنزیم های آنتی اکسیدانت به عنوان مکانیسم حفاظتی بذر، در تمام هیبریدهای ذرت در طول زوال بذر کاهش قابل توجهی را نشان داد، اما به طورکلی رقم سینگل کراس 703 در مقایسه با سایر ارقام نسبت به شرایط زوال متحمل تر بود.
    جنبه های نوآوری: 1.واکنش جوانه زنی شش رقم هیبرید ذرت به شرایط زوال بذر .
    2.نقش فعالیت آنتی آکسدانتی در بذرهای زوال یافته ارقام هیبرید ذرت.
    کلیدواژگان: پراکسیداز، پروتئین، زوال بذر، کاتالاز، نشت الکترولیت
  • زهرا عجریب زاده، حمیدرضا بلوچی *، علیرضا یدوی، امین صالحی صفحات 61-73
    به منظور بررسی تاثیر دگرآسیبی عصاره آبی نه گونه علف هرز بر شاخص های جوانه زنی بذر و رشد گیاهچه انیسون، آزمایشی در سال 1393 در آزمایشگاه تکنولوژی بذر دانشکده کشاورزی دانشگاه یاسوج به اجرا در آمد. این آزمایش به صورت فاکتوریل که شامل تاثیر عصاره آبی نه گونه علف هرز به عنوان فاکتور اول در غلظت های مختلف از عصاره آبی (10، 20، 30، 40 و 50 گرم در لیتر) به عنوان فاکتور دوم در قالب طرح کاملا تصادفی در چهار تکرار مورد مطالعه قرار گرفت. نتایج نشان داد که برهمکنش عصاره آبی علف های هرز مختلف با غلظت های متفاوت تاثیر معنی داری بر درصد و سرعت جوانه زنی، طول و وزن ریشه چه و ساقه چه و بنیه بذرهای انیسون در سطح احتمال خطای یک درصد داشت. بیشترین اثرات دگرآسیبی بر درصد و سرعت جوانه زنی انیسون در غلظت 10 گرم در لیتر عصاره آبی علف های هرز جغجغک و آلاله وحشی و در غلظت 20 و 30 گرم در لیتر عصاره آلاله وحشی و ازمک و در غلظت 40 و 50 گرم در لیتر عصاره آلاله وحشی، ازمک، کاهو وحشی و جغجغک مشاهده شد و جوانه زنی بذر انیسون را به صفر رساند.
    جنبه های نوآوری: 1.بررسی اثر دگرآسیبی نه گونه علف هرز رایج در منطقه کهگیلویه و بویراحمد بر جوانه زنی بذر گیاه انیسون.
    2.بررسی اثر غلظت های مختلف عصاره آبی علف هرز بر شاخص های جوانه زنی انیسون.
    کلیدواژگان: آللوپاتی، بنیه بذر، درصد جوانه زنی، رشد گیاهچه، علف کش زیستی-انتخابی
  • سیده ارحامه فلاح شمسی، همت الله پیردشتی *، علی اکبر عبادی، مسعود اصفهانی، محمود رایینی صفحات 75-87
    به منظور بررسی اثر تنش خشکی در مرحله زایشی بر ویژگی های جوانه زنی بذر هفت ژنوتیپ برنج، آزمایشی در سال 1394 در دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری بر دو گروه از بذرهای حاصل از تیمار تنش و شرایط طبیعی اجرا گردید. نتایج مقایسه های گروهی نشان داد که در بین بذرهای حاصل از شرایط بدون تنش، ارقام بومی شاخص و سرعت جوانه زنی، درصد آب بافت گیاهچه، طول ساقه چه و وزن خشک ریشه چه کمتری از ارقام اصلاح شده داشتند؛ اما از بین بذرهای حاصل از تنش، شاخص و سرعت جوانه زنی ارقام بومی نسبت به ارقام اصلاح شده بیشتر بود. از بین بذرهای رقم حساس و متحمل حاصل از شرایط بدون تنش نیز شاخص، سرعت و درصد جوانه زنی رقم حساس نسبت به ارقام متحمل بیشتر بود. از سوی دیگر، از مقایسه بذرهای تنش دیده رقم حساس و متحمل مشخص گردید که تنش خشکی افزایش زمان تا 10، 50، 90 و 95 درصد جوانه زنی، درصد آب بافت گیاهچه و طول گیاهچه در رقم حساس نسبت به ارقام متحمل را در پی داشته است. در مجموع به نظر می رسد بروز تنش خشکی در مرحله زایشی بر ویژگی های جوانه زنی نسل بعد گیاه اثر معنی داری داشت هرچند نوع پاسخ بسته به میزان تحمل ژنوتیپ به تنش و منشا ژنتیکی آن متفاوت بود.
    جنبه های نوآوری:1- بروز تنش خشکی در مرحله زایشی بر ویژگی های جوانه زنی بذر تولیدی برنج اثر معنی داری دارد.
    2- از بین بذرهای حاصل از تنش، شاخص و سرعت جوانه زنی ارقام بومی نسبت به اصلاح شده برنج بیشتر بود.
    3- تنش خشکی افزایش زمان جوانه زنی را در ارقام حساس نسبت به ارقام متحمل برنج در پی داشت.
    کلیدواژگان: بذر تنش دیده، جرمین، شاخص بنیه، ضریب آلومتریک
  • سمیرا پارسایی، محسن موحدی دهنوی *، حمیدرضا بلوچی صفحات 89-102
    با توجه به نقش روی و بور در افزایش کیفیت بذر، فراهم نمودن مقدار کافی این عناصر در بذر دارای اهمیت می باشد. این پژوهش در قالب دو آزمایش مجزا در سال 1393 در آزمایشگاه زراعت دانشگاه یاسوج اجرا شد. در آزمایش اول بذور کنجد رقم داراب 1 حاصل از یک مطالعه ی مزرعه ای به صورت کرت های خرد شده در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی شامل سطوح آبیاری پس از 75، 110 و 145 میلی متر تبخیر از تشتک تبخیر و محلول پاشی آب آبیاری، سولفات روی، اسید بوریک و ترکیب هر دو طی دو مرحله هشت برگی و سه هفته بعد از مرحله اول، در دمای 15 درجه سانتی گراد، مورد آزمون جوانه زنی قرار گرفتند. آزمایش دوم به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی با سه تکرار انجام شد. عامل اول در هشت سطح شامل خیساندن بذور کنجد با آب مقطر، خیساندن با محلول های حاوی سولفات روی، اسید بوریک، سولفات روی و اسید بوریک با غلظت 3/0 درصد و بذور غنی شده از طریق محلول پاشی گیاه مادری با عناصر روی و بور شامل، بذر با مقدار روی 159 میلی گرم بر کیلوگرم (روی بالا)، بذر با مقدار بور 3/15 میلی گرم بر کیلوگرم (بور بالا) و بذر با مقدار 5/139 و 14 میلی گرم بر کیلوگرم (ترکیب روی و بور بالا) به اضافه بذر خشک بدون پیش تیمار بود. عامل دوم شامل پیری تسریع شده به مدت صفر (شاهد)، 2 و 4 روز در دمای 45 درجه سانتی گراد و رطوبت 100 درصد بود. نتایج آزمایش اول نشان داد که با تاخیر در زمان آبیاری، تیمارهای محلول پاشی عناصر کم مصرف روی، بور و ترکیب روی با بور در مقایسه با تیمار آب، موجب بهبود صفات جوانه زنی شدند. نتایج آزمایش دوم نیز نشان داد که تیمارهای بذر محتوی روی و بور با غلظت های بالا حاصل از آزمایش اول، نسبت به تیمارهای غنی سازی بذر با غلظت 3/0 درصد عناصر روی و بور موجب افزایش شاخص های جوانه زنی و فعالیت آنزیم های کاتالاز و پراکسیداز شدند.
    جنبه های نوآوری: 1.بررسی نقش محلول پاشی گیاه مادری کنجد رقم داراب 1 با عناصر معدنی روی و بور بر جوانه زنی، بنیه و قابلیت انبارداری بذر.
    2.اثر خیساندن بذر کنجد رقم داراب 1 در محلول های حاوی عناصر معدنی روی و بور بر جوانه زنی، بنیه و قابلیت انبارداری بذر.
    کلیدواژگان: پراکسیداز، سرعت جوانه زنی، درصد جوانه زنی، کاتالاز، محلول پاشی
  • روزبه فرهودی *، زهرا خدارحم پور صفحات 103-110
    این پژوهش به منظور ارزیابی تاثیر تنش های خشکی و شوری بر جوانه زنی، رشد گیاهچه و پایداری غشا سلولی انیسون و رازیانه در دو آزمایش جداگانه در قالب طرح کاملا تصادفی با سه تکرار در دانشگاه آزاد اسلامی واحد شوشتر در سال 1392 انجام شد. تیمارهای تنش خشکی ناشی از پلی اتیلن گلایکول 6000 عبارت بودند از صفر، 2-، 4-، 6- و 8- بار و تیمارهای شوری شامل محلول های صفر، 40، 80 و 120 میلی مولار نمک کلرید سدیم. تنش خشکی و شوری موجب کاهش معنی دار درصد جوانه زنی و وزن تر گیاهچه انیسون و رازیانه شد، اما میانگین زمان جوانه زنی و نشت پذیری غشاء سلولی این گیاهان را افزایش داد. نتایج نشان داد بالاترین سطح تنش شوری و خشکی نشت پذیری غشاء سلولی گیاهچه انیسون را به ترتیب 83 و 76 درصد و نشت پذیری غشاء سلولی گیاهچه رازیانه را به ترتیب 77 و 75 درصد در مقایسه با شاهد افزایش داد. نتایج این پژوهش نشان داد تنش شوری و خشکی در مرحله جوانه زنی موجب تخریب غشاء سلولی و کاهش رشد گیاهچه رازیانه و انیسون می گردد.
    جنبه های نوآوری: 1.بررسی تغییرات غلظت مالون دی آلدهید و میزان تخریب غشاهای سلولی گیاهچه انیسون و رازیانه در واکنش به تنش های محیطی.
    2.بررسی خصوصیات جوانه زنی گیاهچه انیسون و رازیانه تحت تنش شوری و خشکی.
    کلیدواژگان: غلظت مالون دی آلدهید، میانگین زمان جوانه زنی، وزن گیاهچه
  • مهری خشت زر *، مهران شرفی زاد، جعفر قاسمی رنجبر صفحات 111-118
    جوانه زنی و استقرار مطلوب بذر در مزرعه متاثر از شاخص های مختلف قدرت بذر از جمله اندازه بذر است. به منظور بررسی نقش اندازه بذر بر مولفه های جوانه زنی ذرت، آزمایشی در سال 1393 در آزمایشگاه ثبت و گواهی بذر و نهال واحد خوزستان، به صورت فاکتوریل در قالب طرح پایه کاملا تصادفی با 4 تکرار اجرا شد. فاکتورهای آزمایش شامل؛ اندازه بذر در سه سطح (مخلوط، درشت و ریز) و هیبرید ذرت در سه سطح (KSC704، کارون و مبین) بودند. نتایج نشان داد هیبرید ذرت اثر معنی داری بر درصد جوانه زنی، سرعت جوانه زنی، شاخص بنیه بذر، طول ریشه‏چه، طول ساقه‏چه و وزن خشک گیاهچه داشت. همچنین بیشترین درصد جوانه زنی (3/94 درصد)، سرعت جوانه زنی (4/8 بذر در روز)، شاخص بنیه بذر (6/37)، گیاهچه های عادی (7/91 درصد)، طول ساقه چه (21 سانتی متر) و وزن خشک گیاهچه (59/0 گرم) که تحت تاثیر اندازه بذر قرار گرفتند، مربوط به رقم کارون بود. بطور کلی بین سه گروه بذر ذرت، از نظر مولفه های جوانه زنی و رشد گیاهچه ها تفاوت مشاهده گردید. در بین هیبریدهای ذرت مورد بررسی، هیبرید ذرت کارون از نظر مولفه های جوانه زنی بهتر از بقیه بود.
    جنبه های نوآوری:1- استفاده از بذور درشت به جهت داشتن ذخیره دانه بیشتر سبب افزایش درصد سبزشدن گیاهچه ها و استقرار بوته های بیشتر در مزرعه خواهد شد.
    2- استفاده از بذور درشت با بنیه بذری بیشتر با افزایش درصد سبز شدن رقابت بین گیاهچه ها و تبخیر از سطح مزرعه را کاهش می دهد.
    کلیدواژگان: بذر، سرعت جوانه زنی، ذرت، کارون، مبین
|
  • Hamide Azad, Bahman Fazeli Nasab *, Ali Sobhanizade Pages 1-18
    An experiment was conducted to investigate the effects of jasmonic and humic acids on some seed germination characteristics of Roselle under the salt stress condition in a factorial experiment, adopting a completely randomized design with three replications. Treatments included four different levels of salinity stresses: 0, 70, 140 and 210 mM; four levels of Jasmonic Acid: 0, 50, 150 and 200 mM and three levels of humic acid: 0, 40 and 80 mM. The results showed that the effect of salinity on all the traits studied was significant except the ratio of the length of root and shoot. With an increase in salinity stress condition from 70 to 210 mM, there were 39% decrease in germination percentage, 55% in germination rate, 45% in fresh and dry weight, 30% in root length, 42% in shoot length, 37% in seedling length, 67% in longitudinal index and 61% in the weighted power, as compared with the control. However, the longitudinal power index increased. In addition, the use of jasmonic acid and humic acids had a significant effect on the traits studied. The interaction of the salt and hormones had a significant impact on plant fresh and dry weight, the length of the root, germination percentage, power weight index and average time needed for 50 percent germination. Given that the highest rate of root length and plant fresh and dry weight belonged to the interaction of humic and jasmonic acid in the absence of salinity, that in the presence of humic acid (with 80 mM concentration), Rosselle can bear salinity up to 140 mM and maintain stamina root length and that the germination rate of Rosselle increases by adding jasmonic acid up to 200 mM, one can conclude that the interaction of jasmonic and humic acids not only improves germination rate, but it also contributes to root length because, with an increase in root length, Rosselle can bear water stress conditions.
    Highlights: 1. Jasmonic acid and humic acid increase the Rosselle germination in salinity condition.
    2.Jasmonic acid and humic acid increase Rosselle the root length in salinity condition.
    Keywords: Hibiscus sabdariffa, humic acid, Jasmonic acid, NaCl, Seed vigor indices
  • Zahra Mohammadzadeh Nasrabad Olya, Ahmad Mohtadi * Pages 19-31
    Weeds pose a serious threat to farmers. Using allopathic properties of the plants, especially those of the medicinal plants, has an important role in controlling weeds. This study was conducted to examine the allelopathic potential of Achillea wilhelmsii in germination of Hirshfeldia incana and Hordeum glaucum. A factorial experiment was conducted, adopting a completely randomized design with three replicates in both libratory and pot cultivation. Organ extracts (flower, leaf and root) of Achillea wilhelmsii in four concentrations were used, namely: 1, 2 and 5%. In addition, distilled water was used as a control. The result showed that the greatest percentages of the germination of Hordeum glaucum and Hirshfeldia incana were in the distilled water, which were 100 and 91%, respectively and that their germination reached zero percent under extraction of leaf and flower with a concentration of 5%. The concentration higher than 2% of the extraction of Achillea wilhelmsii significantly decreased germination, length of radicle and aerial part, fresh and dry weight of shoot and root, leaf area index and amount of chlorophyll in Hordeum glaucum and Hirshfeldia incana, in contrast with distilled water. The results showed that leaf and flower extraction of Achillea wilhelmsii had allopathic effects. In addition, it had impacts on germination and growth of the seeds of Hordeum glaucum and Hirshfeldia incana, which could be used in the production of natural herbicides.
    Highlights: 1. Aqueous extrac of Achillea wilhelmsii significantly decreases germination and growth of Hordeum glaucum and Hirshfeldia incana.
    2.Aqueous extrac of Achillea wilhelmsii can be used to produce the natural herbicides.
    Keywords: Achillea wilhelmsii, Hordeum glaucum, Hirshfeldia incana, Natural herbicide, Medicinal plant
  • Asad Masoumi Asl *, Zohreh Chahabkar, Sakineh Khalili, Reza Amiri-Fahliani Pages 33-43
    Salinity is one of the environmental stresses limiting rice cultivation. Evaluation of the tolerance and sensitivity of offsprings of segregated generations under salinity condition is one way of finding tolerant cultivars. In order to study the effects of salinity (80 mM NaCl) stress on the second generation offspring of crosses of three rice varieties (Dollars and Gharib with 304) and to compare them with their parents and their classification in terms of salinity stress, the first experiment was conducted, adopting a Completely Randomized Design with four replications (i.e., crossing parents with Yasouj and Kamfirooz varieties). In the second experiment, check cultivars and the second generation progeny were evaluated, using an augment with a completely randomized design. At the germination stage, the Dollar cultivar was sensitive to salinity stress because it had the lowest ratio of all traits except germination percentage. However, Gharib and Kamfirooz Cultivars were salt tolerant. In both crosses, second-generation offsprings showed genetic variations in terms of the traits measured. Broad-sense heritability values for Dollars×304 and Gharib×304 crosses for shoot height (5.98% and 96%), root length (8.90% and 86%) and shoot fresh weight (8.95% and 7.92%), were relatively high, indicating that we can select these traits based on their phenotypes. General irritability for the shoot and root length traits in the second generation offsprings of Dollar and 304 crosses was higher than that of the second generation progeny of 304 and Gharib crosses. Based on these results, we concluded that for the purpose of improving salt tolerance at germination stage, 304 and Dollars crosses are more useful in rice breeding programs.
    Highlights: 1.For the first time, an augment design was adopted in an experimental study to investigate the non-repeat genotypes in the generations.
    2.The tolerance and sensitivity of genotypes were evaluated, consistent with the definition of statistical intervals.
    3.The results of this research led to the introduction of superior crossings for replications at the farm level.
    Keywords: Rice, salinity stress, genetic diversity, F2 progenies
  • Fereshteh Darabi *, Maryam Valipour, Rahim Naseri, Meysam Moradi Moradi Pages 45-59
    Unfavorable storage conditions, especially relatively high environment humidity and high storage temperature greatly affect the quality of corn seeds. The effects of temperature, environment moisture and length of storage on six maize hybrids were examined. For the purpose of investigating germination traits, total soluble proteins, leakage electrolytes and the activity of antioxidant enzymes in maize hybrids, an experiment was carried out at the Agronomy and Plant Breeding Laboratory of Ilam University in 2016. The study was conducted as two factorial experiments, adopting a completely randomized design with three replications. The first factor comprised six maize hybrids (single crosses: 703, 706, 711, 604, Mobin and 701) that were obtained from Karaj Seed Breeding and Seedling Institute, Iran. The second factor was accelerated aging test in four levels involving non-aging (control treatment), aging for 4, 8 and 12 days under 40°C temperature and 95% humidity. The results showed that mean time to germination and electrolyte leakage significantly increased with aging duration. Mean time to germination and electrolyte leakage of the hybrids 701, Mobin and 711 increased more than the other hybrids. In addition, antioxidant enzyme activity decreased significantly with an increase in the aging period. These results indicated severe damage to cell membranes and enzyme activity in these hybrids. Moreover, there was a significant and positive correlation between germination percentage and the enzyme peroxides, as compared with other antioxidant enzymes. Although antioxidant enzyme activity exhibited a significant reduction in seed deterioration, nonetheless, generally speaking, compared with other varieties, KSC 703 was more tolerant.
    Highlights: 1.The germination response of six hybrids of the maze to seed deterioration was investigated.
    2.The role of antioxidant enzymes in deteriorated seeds of maize hybrids was examined.
    Keywords: Catalase, Electrolytes leakage, Peroxidase, Protein, Seed deterioration
  • Zahra Ajribzadeh, Hamidreza Balouchi Dr *, Alireza Yadavi Dr, Amin Salehi Dr Pages 61-73
    In order to evaluate the allelopathic effect of aqueous extract of nine weeds species on Anise (Pimpinella anisum) seed germination and seedling growth characteristics, an experiment was conducted in the Laboratory of Yasouj University in 2014. This experiment was carried out as factorial with the aqueous extracts of nine weeds species, as the first factor, in different concentrations (10, 20, 30, 40 and 50 g.l-1), as the second factor, in a completely randomized design with four replications. The results showed that interactions between different weed aqueous extracts and concentrations had a significant impact on the germination percentage and rate, root and shoot length and weight, and vigor of anise seeds at 1% probability. The most allelopathic effects on germination percentage and rate were observed in 10 g/l of the aqueous extract of Cowherb and Corn Buttercup, in 20 to 30 g/l of Corn Buttercup and Whitetop, and in 40 to 50 g.l-1 of Corn Buttercup, Whitetop, Wild lettuce and Cowherb, which completely stopped seed germination in Anise.
    Highlights: 1. Allelopathic effects of 9 common weedy types on germination of Anise Seed were studied in Kohgiluyeh and Boyerahmad.
    2.The effect of different concentrations of aqueous extracts of weeds on germination characteristics of anise was studied.
    Keywords: Seedling vigor, Allelopathy, Germination percentage, Seedling growth, Bio-herbicide
  • Seyedeh Arhameh Fallah-Shamsi, Hemmatollah Pirdashti *, Aliakbar Ebadi, Masoud Esfahani, Mahmood Raeini Pages 75-87
    In order to study drought stress effect at the reproductive stage on seed germination characteristics of seven rice genotypes, an experiment was carried out at Sari Agricultural Sciences and Natural Resources University in 2014. This study was conducted on drought-stressed seeds and seeds grown under normal conditions. The results of orthogonal mean comparison among non-stressed seeds showed that local genotypes had a lower germination index, germination rate, water percentage of seedling tissue, shoot length and root dry weight than the improved genotypes. Among stressed seeds, however, local genotypes had a higher germination index and germination rates than those of improved genotypes. Comparison of non-stressed seeds of susceptible and tolerant genotypes indicated that susceptible genotypes had a higher germination index, germination rate and germination percentage than tolerant genotypes. On the other hand, the comparison of the stressed seeds of susceptible and tolerant genotypes revealed that drought stress increased the time to 10, 50, 90 and 95% germination, water percentage of seedling tissue and plantlet length in susceptible genotypes, which were higher than those of tolerant genotypes. In conclusion, it seems that drought stress at reproductive stage has a significant effect on germination characteristics of the plant’s following generation. However, their responses are different, depending on the level tolerance of the genotype to stress and genetic origin.
    Highlights: 1- Drought stress at reproductive stage has a significant effect on germination characteristics of the following generation of the rice plant.
    2- Among stressed seeds, local genotypes have a higher germination index and germination rates than those of the improved genotypes.
    3- Drought stress increases the time of germination in susceptible genotypes, which is higher than that in the tolerant genotypes.
    Keywords: Allometric coefficient, Drought stressed seeds, Germin, Vigor index
  • Samira Parsaei, Mohsen Movahhedi Dehnavi *, Hamidreza Balouchi Pages 89-102
    Micronutrients play a great role in the production of high quality seeds, especially in terms of germination. Therefore, providing seeds with sufficient amounts of these is an important consideration in seed production. The present study was conducted as two separate experiments in the Seed Laboratory of Yasouj University in 2015. In the first experiment, the sesame seeds (cv. Darab 1) obtained from a previous split plot experiment based on RCBD, consisting of three irrigation levels (after 75, 110 and 145 mm evaporation from class A pan) and four foliar applications comprising water, zinc sulfate, boric acid and mixture of zinc sulfate and boric acid, were investigated in germination experiments in the minimum temperature (i.e., 15°C). The second experiment was a factorial based on RCD with three replications. The first factor in the eight levels included seeds soaked in water, ZnSo4, H3Bo3 and ZnSo4 H3Bo3 and seeds with high contents of Zn (159 m Kg-1), B (15.3 m Kg-1) and Zn (139.5 m Kg-1) B (14 m Kg-1) and dry see as the control. The second factor was accelerated aging periods at three levels (0, 2 and 4 days) at 45°c and RH = 100%. The results showed that with a delay in irrigation time, compared with water foliar application, foliar application of micronutrients (Zn, B, Zn), and significantly increased germination traits. The results also suggested that, compared with seeds soaked in nutrients, seeds with high Zn and B contents significantly increased germination indices and antioxidant (catalase and peroxidase) activities, especially under accelerated seed aging.
    Highlights: 1. The role of maternal sesame plant (cv. Darab 1) foliar application by zinc and boron elements in germination, vigour and storage capability of seeds was studied.
    2.The effect of seeds soaked in solutions enriched with zinc and boron elements on germination, vigour and storage capability of seeds was examined.
    Keywords: Catalase, Foliar application, Germination percentage, Germination rate, Peroxidase
  • Roozbeh Farhoudi *, Zahra Khodarahmpour Pages 103-110
    The present study was conducted to evaluate the impact of drought and salinity stresses on germination, seedling growth and cell membrane stability of anise (Pimpinella anisum) and fennel (Foeniculum vulgare) in two separate experiments, using a completely randomized design with three replications in Islamic Azad University, Shoushtar Branch in 2013. Drought stress was applied by PEG 6000 and included 0, -2, -4, -6 and -8 bar and salinity treatments were 0, 40, 80 and 120 mM NaCl solutions. Salt and drought stresses significantly reduced germination percentage and seedling fresh weight of anise and fennel, but increased mean germination time and seedling electrical leakage. The results showed that the highest salinity and drought stresses levels increased seedling electrical leakage of anise by 83% and 76% compared with the control conditions. Moreover, seedling electrical leakage of fennel increased up to 77% and 75%, as compared with the control. The results showed that at germination stage, salt and drought stresses increased cell membrane damage, but decreased anise and fennel seedling growth.
    Highlight: 1. Variations in concentration and the rate of destruction of seedling membranes of anise and fennel plants were studied in response to environmental stresses.
    2.The germination characteristics of anise and fennel were studied under salt and drought stresses.
    Keywords: malondealdehid concentration, mean germination time, seedling weight
  • Mehri Khesht Zar *, Mehran Sharafi Zad, Jafar Ghasemi Ranjbar Pages 111-118
    To investigate the role of seed size on maize germination characteristics, an experiment was conducted in 2014 in the Laboratory of Registration and Certification of Seeds and Plants, Khuzestan Branch. Treatments included three levels of seed size (control (mixed), large and small) and hybrids at three levels (KSC704, Karun and Mobin). The results of these experiments showed that the hybrid had a significant impact on germination percentage, the rate of germination, vigor index, root and shoot length and dry weight of seedling. In addition, the highest germination (94.3%), the rate of germination (8.4 seeds per day), vigor index (37.6), shoot length (21 cm), root fresh weight (3.1 gr) and dry weight of seedlings (0.59 g) affected by seed size belonged to the Karun hybrid. Generally speaking, in terms of germination and seedling growth, there were differences among the three groups of maize seeds. Out of the hybrids scrutinized, Karun hybrid was a better one in terms of germination and growth of seedlings.
    Highlights:1. Due to higher storage capacity, the use of large seeds brings about increases in the seedling germination rate and their establishment in the field
    2.The use of large seeds with more seed vigor decreases competition between seedlings and reduces vapor from the field.
    Keywords: Seed, Germination rate, Maize, Karun, Moben