فهرست مطالب

مسائل اجتماعی ایران - سال هشتم شماره 2 (پیاپی 23، پاییز و زمستان 1396)

نشریه مسائل اجتماعی ایران
سال هشتم شماره 2 (پیاپی 23، پاییز و زمستان 1396)

  • تاریخ انتشار: 1397/01/07
  • تعداد عناوین: 9
|
  • صمد بهشتی*، محمد حقمرادی صفحات 5-27
    وجود اقوام متنوع در ایران از یک سو و تلاش برای ایجاد هویت ملی منسجم از دوره پهلوی اول تاکنون از سوی دیگر، این سوال را به ذهن متبادر می کند که هویت قومی و ملی در ایران چه ارتباطی با هم دارند. هرچند در مطالعات پراکنده ای به صورت مستقیم و غیرمستقیم به این موضوع پرداخته شده، درمجموع، نتیجه و برآیند کلی این مطالعات مشخص نشده است. ازاین رو در این مقاله به فراتحلیل پنجاه مقاله علمی و پژوهشی مرتبط با سوال مذکور در مورد رابطه هویت قومی و هویت ملی در ایران پرداخته شده است. یافته ها نشان داد که رویکرد پوزیتویستی و روش های کمی تحقیق به ویژه کاربرد ابزار پرسش نامه وجه غالب روش شناختی مقالات بوده است. مبحث قومیت در بین دو قوم کرد و عرب با حساسیت بیشتری دنبال می شود. مسئله این تحقیقات بیشتر تبیین چرایی و چگونگی فعال شدن هویت های قومی بوده است و به نقش رسانه در شکل دهی این رابطه توجه خاصی شده است. 40 درصد مقالات قائل به همسازی بین هویت ملی و هویت قومی بوده اند و 48درصد آنها رسانه ها و فضای جهانی شدن را باعث تقویت هویت قومی دانسته اند. در مجموع، مقالات، هویت ایرانی را چندگانه و ترکیبی می دانند و فقط در بین دو قوم کرد و عرب تعلق به هویت قومی بالاتر از هویت ملی بوده است.
    کلیدواژگان: هویت قومی، هویت ملی، رسانه، فراتحلیل
  • کرم حبیب پور گتابی * صفحات 29-54
    تکدی گری یکی از آشکارترین نمادهای طرد اجتماعی در جامعه مدرن است که همواره عوامل مختلف دولت، مردم و متکدیان در تولید و بازتولید آن نقش دارند. در این تحقیق، بنا به نقش شهروندان در این امر، به بررسی رویکرد شهروندان تهرانی نسبت به فعل تکدی و سنخ متکدیان در سه بعد نگرش، گرایش و کنش پرداخته شد. مطالعه حاضر با روش پیمایش و ابزار پرسش نامه در بین 600 نفر از شهروندان مرد و زن 15 تا 65 ساله در شهر تهران انجام گرفته است که با روش های نمونه گیری خوشه ایچندمرحله ای، تصادفی نظام مند و ساده انتخاب شده بودند،. یافته ها نشان داد که از حیث کمک شهروندان به متکدیان، چهار سنخ از شهروندان تهرانی شامل دستگیری کننده قهار، دستگیری کننده معمولی، دستگیری کننده خنثی و بی توجه، و غیردستگیری کننده قابل شناسایی اند که اکثریت نسبی شهروندان جزو دستگیری کننده معمولی هستند. همچنین، بین نگرش به کنش تکدی، گرایش به کمک به متکدی، اعتقاد به شیوع فقر در سطح جامعه، اعتقاد به نقش مردم در گسترش تکدی و احساس تکلیف نسبت به کمک به متکدی با کمک شهروندان به متکدی رابطه وجود دارد. یافته ها دلالت بر آن دارند که جریان کلی نگرش شهروندان تهرانی نسبت به کنش تکدی منفی است و آن را فعلی غیراخلاقی، غیرحرفه ای، ریشه در دلایل فردی، فاقد آثار مثبت برای کمک کنندگان به متکدی و... می دانند، اما رویکرد بخشی از شهروندان تهرانی نسبت به متکدیان پارادوکسیکال است. این گروه اخیر در عین حال که باور دارند کمک به متکدیان باعث گسترش و تعمیق آن در جامعه شده و در نهایت به فرد و جامعه آسیب می زند، اما همچنان معتقدند که متکدیان افرادی نیازمند ترحم و کمک اند و کمک به آنان یک تکلیف انسانی و مذهبی و در نتیجه امری واجب است.
    کلیدواژگان: تکدی، متکدی، نگرش، گرایش و کنش به متکدی
  • منصور حقیقتیان *، زهیر مصطفی بلوردی، طیبه بلوردی صفحات 55-75
    پرسش از چرایی فساد از قدیمی‏ ترین پرسش های پیش روی انسان است که در عصر حاضر نه تنها رنگ کهنگی به خود نگرفته بلکه به یکی از اساسی‏ ترین چالش‏ها و پرسش ‏ها بدل گشته است. مشکل این پرسش از آنجا آغاز می ‏شود که آنچه در کانون توجه برداشت‏های تجربی صورت گرفته از فساد قرار دارد، پرداختن به فساد اداری و پیامدهای آن است. این نوشتار ضمن تاکید بر چنین تحقیقاتی، حلقه مفقوده آنها را عوامل اجتماعی فرهنگی موثر بر نگرش به فساد دانسته و با مبنا قراردادن دیدگاه انتخاب عقلانی، نظریه دوراهی اجتماعی و نظریه بازی و برساختن مفاهیم ترجیحات ایثارگرانه، ترجیحات طفیل‏گرایانه، ارزش‏های ترقی فردی، کاهش قبح فساد، دین‏داری و عقلانیت ابزاری با روش پیمایش و تکنیک نمونه ‏گیری خوشه ایچندمرحله ‏ای، آنها را در میان چهارصد نفر از شهروندان کرمانی به محک آزمون نهاده است. یافته ها حکایت از آن دارد که به استثنای متغیر ارزش‏ های ترقی فردی و دین‏داری، تمامی متغیرها معنادارند. هرچند که میزان و جهت تاثیرگذاریشان متفاوت است. همچنین ضریب رگرسیون دلالت بر سهم بیشتر متغیرهای کاهش قبح فساد، ترجیحات طفیل‏گرایانه و عقلانیت ابزاری در تغییرات نگرش شهروندان به فساد داشته‏ اند؛ به گونه ای که به استثنای ارزش های ترقی فردی و دین داری، متغیرهای ترجیح ایثارگری، ترجیح طفیلی گری، کاهش قبح فساد و عقلانیت ابزاری رابطه معناداری با نگرش به فساد برقرار نمودند.
    کلیدواژگان: نگرش به فساد، ترجیح رفتاری ایثارگرانه، ترجیح رفتاری طفیل گرایانه، ارزش های ترقی فردی، کاهش قبح فساد
  • قربانعلی سبکتکین*، مجتبی ترکارانی، ایرج حق ندری صفحات 77-98
    برقراری امنیت در ساختار شهری و برخورداری شهروندان از احساس امنیت در زندگی شهری امروزه اهمیت زیادی دارد و یکی از مولفه های اساسی توسعه پایدار اجتماعی محسوب می شود. هدف پژوهش حاضر، بررسی رابطه بین سرمایه اجتماعی و هراس از تعرض در سطح محله های شهر خرم آباد است. برای نیل به این هدف، از نظریه های سرمایه اجتماعی به عنوان چارچوب نظری استفاده شده است. روش تحقیق مورد استفاده پیمایش است و داده ها از نمونه ای به حجم 245 نفر با ابزار پرسش نامه گرداوری شده اند. برای تحلیل داده ها از آزمون های رگرسیون خطی، تی، تحلیل واریانس یک طرفه، مقایسه های چندگانه شفه و مدل سازی معادلات ساختاری با نرم افزار لیزرل استفاده شده است. یافته ها نشان داد که تعرض به پسران نوجوان، تعرض به دختران و زنان و زورگیری شایع ترین مصادیق هراس از تعرض هستند. نتایج آزمون فرضیه ها نشان داد متغیرهای مشارکت محله ای، رعایت هنجارهای درونی شده، اعتماد محله ای، تعلق طایفه ای، سن و مدت سکونت در محله با متغیر هراس از تعرض رابطه دارند. همچنین، نتایج تحلیل رگرسیونی حاکی از آن است که متغیرهای رعایت هنجارهای درونی شده، اعتماد محله ای، تعلق طایفه ای و سن به اتفاق همدیگر 58 درصد از تغییرات هراس از تعرض در سطح محله های شهر خرم آباد را تبیین می کنند. لذا در بسترهای اجتماعی مانند شهر خرم آباد که هنوز پیوندهای سنتی نسبتا قوی مانده اند، استفاده از متغیر تعلق طایفه ای می تواند به عنوان بعدی از سرمایه اجتماعی (در شکل سنتی آن) مفید واقع شود. بنابراین می توان گفت طایفه گرایی شاید در حوزه هایی کارکرد منفی داشته باشد، اما در زمینه ترس از تعرض نقش مثبتی را بازی می کند.
    کلیدواژگان: هراس از تعرض، سرمایه اجتماعی، اعتماد محله ای، تعلق طایفه ای
  • رضا شهریاری پور*، علی اکبر امین بیدختی، محمد علی محمدی فر، کورش کیانی صفحات 99-120
    پژوهش حاضر با هدف بررسی ارتباط بین جو دانشگاه و نظام ارزشی با گرایش به مهاجرت دانشجویان دانشگاه سمنان انجام شد. روش پژوهش از نوع توصیفی هم بستگی بود. جامعه آماری شامل دانشجویان دانشگاه سمنان (13089 نفر) که با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای و جدول کرجسی و مورگان، تعداد 384 نفر از آن ها به عنوان نمونه پژوهش انتخاب شدند. ابزارهای اندازه گیری شامل سه پرسش نامه استاندارد، گرایش به مهاجرت، پرسش نامه جو دانشگاه و پرسش نامه زمینه یابی ارزشی شوارتز (SVS) بود که پایایی آنها با روش ضریب آلفای کرونباخ برآورد شد. یافته های پژوهش میزان گرایش به مهاجرت در بین دانشجویان را متوسط به بالا نشان داد. همچنین، تمامی ابعاد جو دانشگاه و نظام ارزشی، ضمن داشتن رابطه، توانایی پیش بینی گرایش به مهاجرت دانشجویان را داشتند. بنابراین با بررسی تاثیر زوایای گوناگون جو دانشگاه و نظام ارزشی دانشجویان، می توان به چگونگی رفتار، احساسات، دیدگاه ها و نگرش آنان درخصوص گرایش به مهاجرت پی برد و واکنش احتمالی آنان را ارزیابی، پیش بینی و حتی هدایت کرد.
    کلیدواژگان: فرار مغزها، گرایش به مهاجرت، جو دانشگاه، نظام ارزشی
  • محمد عباس زاده*، سارا کریم زاده صفحات 121-150
    مرور مطالعات اخیر در حوزه موضوعات زیست محیطی نشان می دهد که زنان نسبت به مردان توجه بیشتری به محیط زیست از خود نشان می دهند. بر همین اساس، هدف تحقیق حاضر شناسایی جهت گیری های ذهنی زنان نسبت به موضوعات زیست محیطی و کنش های مربوط به این حوزه است. تحقیق حاضر در شهر ارومیه انجام شده است. و با اتخاذ رویکردی کیفی و کاربرد تکنیک مصاحبه عمیق نیمه ساختاریافته به دنبال فهم این موضوع در نمونه مورد بررسی است. نتایج این تحقیق نشان داد که با وجود اینکه دغدغه های زیست محیطی در زنان شکل گرفته است، اما به دلیل وجود برخی عوامل ساختاری و فرهنگی، این دغدغه ها در عمل و در رفتارهای روزمره نقش موثری ندارد. حاصل این تناقض بین دغدغه ذهنی و رفتار واقعی، شکل گیری پدیده ای با عنوان «تراژدی فرهنگ زیست محیطی» است.
    کلیدواژگان: دغدغه زیست محیطی، جهت گیری ذهنی، عوامل ساختاری و فرهنگی، تراژدی فرهنگ زیست محیطی، ارومیه
  • مریم قاضی نژاد*، نسرین خانی اوشانی صفحات 151-174
    در سال های اخیر، مهاجرت از کشور به عنوان رفتاری رایج در میان طیفی از متخصصان و دانشجویان جوان دیده می شود. طبق آمار موجود، ایران در زمره کشورهایی است که دارای نرخ بالا و روند رو به افزایشی از مهاجرت نیروهای آموزش دیده و متخصص در دهه های اخیر است. نظر به اهمیت نیروی انسانی متخصص و جوان برای توسعه ملی، به ویژه در فرصت تاریخی اجتماعی موسوم به «پنجره جمعیتی»، علل و عوامل خروج آنان مسئله ای مهم و درخور تامل خواهد بود. پژوهش حاضر با رویکرد ساختار عاملیت و با هدف کندوکاو پیرامون دلایل ژرف تر موضوع، تغییر نظام های معنایی، تحولات هویتی و بازاندیشی هویت در بستر تحولات ملی جهانی را به عنوان یکی از عوامل اصلی تاثیر گذار بر گرایش به مهاجرت در بین دانشجویان تحصیلات تکمیلی بررسی کرده است. پژوهش به روش پیمایش انجام شده و داده ها به وسیله پرسش نامه، از 272 نفر دانشجوی تحصیلات تکمیلی در چهار دانشگاه دولتی واقع در شهر تهران که به روش نمونه گیری خوشه ایانتخاب شده بودند، جمع آوری شده است. نتایج نشان داد که 5/41 درصد دانشجویان مورد مطالعه، تمایل زیادی نسبت به مهاجرت داشته اند که با افزایش میزان بازاندیشی در هویت بر میزان گرایش مذکور افزوده شده و بالعکس، با افزایش امکان تحقق عملی بازاندیشی ذهنی، از آن کاسته شده است. همچنین احساس امنیت هستی شناختی (متغیر واسط) با گرایش به مهاجرت از کشور (متغیر وابسته) رابطه منفی داشت. در مجموع، متغیرهای تحقق عملی هویت بازاندیشانه، احساس امنیت هستی شناختی و نیز متغیرهای زمینه ای وضعیت تاهل و اشتغال، بیشترین تاثیر را بر گرایش به مهاجرت داشته و به عنوان متغیرهای پیش بینی کننده متغیر وابسته در رگرسیون چندمتغیره ظاهر شده اند. همچنین موازی با رویکرد نظری مبنا، تحقق عملی بازاندیشی ذهنی در هویت نهایتا احساس امنیت وجودی و استقرار ایمن در محیط زندگی را به دنبال داشت.
    کلیدواژگان: هویت، بازاندیشی در هویت، تحقق عملی هویت بازاندیشانه، امنیت هستی شناختی، گرایش به مهاجرت، تلاش های گریز
  • فرهاد نصرتی نژاد * صفحات 175-193
    این نوشتار تحلیلی نظری با تدوین چارچوبی متشکل از دو مفهوم «مدرنیسم ایرانی» و «عقلانیت خودمدار» به چرایی آسیب های اجتماعی پرداخته است. مدعای این نوشتار آن است که به دلیل نمود شکل خاصی از مدرنیسم در ایران، نوعی عقلانیت متشکل از عقلانیت ابزاری و فردگرایی مدرن شکل گرفته که با خودمداری تاریخی و تفرد ایرانی عجین شده و نوعی عقلانیت سیاه به وجود آورده است که خودمدار، خودشیفته، همه چیزخواه، رقابت جو و کاسب کار، به شدت حسابگر و نفع طلب، نسبت به پیامدهای اجتماعی کنش خود بی توجه و به غایت هدف گرا است. به دلیل نبود نهادهای مدرنی که این شکل از عقلانیت را محدود کند و کم رنگ شدن اخلاق سنتی و در غیاب اخلاقی مدرن، این شکل از عقلانیت مبنای کنش بخش زیادی از جامعه شده و در نتیجه بسیاری از آسیب های اجتماعی را که جنبه ای رفتاری دارند رقم زده است.
    کلیدواژگان: آسیب های اجتماعی، مدرنیسم ایرانی، عقلانیت خودمدار
  • صلاح الدین قادری * صفحات 195-206
    کتاب مسائل اجتماعی نوشته جان مشونیس است که هوشنگ نایبی آن را ترجمه کرده و از سوی پژوهشگاه فرهنگ، هنر و ارتباطات منتشر شده است.
    معرفی نویسنده: جان مشونیس استاد ممتاز جامعه شناسی کالج کنیون گامبیر اوهایو است. او بیش از سی سال است که مبانی جامعه شناسی و مسائل اجتماعی درس می دهد و درباره حیات اجتماعات محلی، روابط صمیمانه در خانواده، تکنولوژی جدید اطلاعات و آموزش به شکل جهانی تحقیق و پژوهش می کند و آثار فراوانی در این زمینه دارد. شهرت مشونیس بیشتر در نوشتن کتاب های درسی مبانی جامعه شناسی مخصوصا کتاب جامعه: مبانی آن است که چاپ چهاردهم آن در سال 2016 منتشر شده است. کتاب مسائل اجتماعی دومین اثر منتشرشده از اوست که در سال 2014 به چاپ ششم رسیده است. ویراست چهارم این کتاب در سال 2011 توسط هوشنگ نایبی ترجمه شده و با همت پژوهشگاه فرهنگ، هنر و ارتباطات به چاپ رسیده است.
    کلیدواژگان: کتاب مسائل اجتماعی ایران، جان مشونیس
|
  • Seyed Samad Beheshti *, Mohammad Haghmoradi Pages 5-27
    Ethnic diversity in Iran on one hand, and attempts to create a coherent national identity since the first Pahlavi era on the other, raise the question of how ethnic and national identities are associated in Iran. Although there have been random studies concerned directly and indirectly with issues at hand, the findings, generally, have not yet been conclusive. Therefore, this paper yields a meta-analysis of the findings of 50 research articles dealing with the question of the relationship between the two identity types in Iran. The findings suggest that ethnicity is a more sensitive issue among Kurd and Arab citizens. Research problem, in the current study, further, is to provide and account for “why” and “how” of ethnic identify activation and the role of media in this regard. Forty percent of the articles treated both identities the same and forty-eight percent of them viewed the media and globalization as the factors contributing to the activation of ethnic identity. In all the papers, national identity was deemed multiple and combinatorial, and only for Kurds and Arabs, belonging to their ethnic identity was stronger than their national identity. A positivistic approach and quantitative method, and in particular, the use questionnaires were a characteristic feature of the research sample.
    Keywords: Ethnic identity, National Identity, Kurd, Arab, Meta-analysis, Media
  • Karam Habibpour Gatabi * Pages 29-54
    Symbolizing social exclusion in modern society, “begging” is often associated with various reproducing factors such as government, people and beggars. Due to citizens’ role in reproduction of begging, current research studies citizens’ approach to begging and its typology in three dimensions of attitudes, tendency and action. Present study was conducted using a survey method and a questionnaire instrument was distributed among 600 male and female citizens, aged 15 to 65 years old, in Tehran city who were selected through multi-stage cluster of systematic random and simple random sampling methods. The results showed that in terms of helping beggars, four types of citizens are recognizable, including mighty helpers, ordinary helpers, neutral and indifferent helpers, and non-helpers and relative majority of them are among ordinary helpers. Also, there is a relationship between “citizens helping beggars” and attitude towards begging action, tendency towards helping beggars, belief in prevalence of poverty in community, belief in role of people in expanding begging and the sense of duty toward helping beggars. Results also indicate that although the general flow of citizen's attitudes towards begging action is negative and identify begging as immoral, non-professional, rooted in individual reasons, lacking positive effect for helpers and so on, but approach of a group of respondents is somewhat paradoxical. This group, while believing that helping beggars results in expansion and deepening of this phenomenon in society and ultimately hurts individuals and society, they still believe that the beggars need some kind of pity and help, and helping them is a human and religious duty and therefore obligatory.
    Keywords: Begging, Beggar, Attitude, Tendency towards Beggar
  • Mansour Haghighatian *, Zahirmostafa Balvardi, Tayebeh Balvardi Pages 55-75
    Curiosity about corruption is among the oldest questions that have preoccupied the human mind that has, in recent years, not only remained fresh but also has become even more important and essential. What is problematic is the fact that field works that have been carried out concerning this issue have often addressed organizational corruption and its consequences. In the present article, acknowledging the results of those studies, the focus is on social and cultural factors that influence the attitudes of people concerning corruption. Utilizing the rational choice theory, social dilemma theory, and game theory, concepts such as altruistic preference, freeriding preference, value of personal advancement, declining of corruption notoriety, religiosity, and instrumental rationality were constructed. Research method was survey and 400 individuals were selected as the sample, using a multiple cluster sampling technique. The results showed that except for the value of personal advancement and religiosity, other independent variables were significantly associated with dependent variable, even though the level and direction of the associations were not the same. Results of regression analysis indicated that variables such as freeriding preference, declining of corruption notoriety, and instrumental rationality were more influential in the development of attitudes towards corruption.
    Keywords: Attitude, Corruption, Altruistic preference, Freeriding preference, Value of personal advancement, Corruption notoriety
  • Ghorbanali Saboktakin *, Mojtaba Tarkarani, Iraj Haghnadri Pages 77-98
    Establishing security in urban structure and having citizens enjoyed feeling of security is important and are considered as the main factors/elements of sustainable social development. The aim of the current study is to investigate fear of aggression in Khorramabad City. To achieve this goal, social capital theory is applied as the theoretical framework. The research method used in the study is of survey type. The required data were collected from a sample of 245 subjects through a structured questionnaire. Pearson-test, t-test, one-way analysis of variance, chef, multiple regression and structural equation modeling with Lisrel software were used to analyze the data. The findings of the study show that the harassment of teenage boys, harassment of girls and women and extortion are the most important indicators of fear of aggression. The results of the test of the hypotheses indicate that there is a significant relationship between “fear of aggression” and variables of the local participation (-. /57), observing internalized norms (-. /44), local trust (-. /58), tribal attachment (-. /46), age (. /31) and the length of residence in a district (-/24). Similarly, the results of the regression analysis suggest that the variables of observing internalized norms, local trust, tribal attachment and age explain % 58 of the changes in fear of harassment.
    Keywords: Social capital, Local trust, Tribal attachment, Internalized norms, Fear of aggression
  • Aliakbar Amin Bidakhti, Mohammadali Mohammadifar, Kourosh Kiani, Reza Shahriyarpoor * Pages 99-120
    Present study aimed to investigate the relationship between university atmosphere and the value system with tendency to emigration among Semnan University students. The method of research was descriptive-correlational. The study population consisted of university students of Semnan (13089 students). Using random stratified sampling and Morgan table, 384 of them were selected as sample. Measurement tools included questionnaire of tendency to emigration (Janalizadeh et al, 2014), questionnaire of university atmosphere (Nosrati et al, 2015), and questionnaire of Value Survey (Schwartz, 2004). Reliability was calculated with Cronbach alpha and was respectively (82.0), (87/0) and (91/0) for each instrument. Based on research findings the tendency of migration among students was ranging from moderate to high. Also, all dimensions of the university atmosphere and value system showed relationship with and were able to forecast students’’ tendency to migrate.
    Keywords: Brain drain, Tendency to immigration, University atmosphere, Value system, Semnan university
  • Mohammad Abbaszadeh *, Sara Karimzadeh Pages 121-150
    A review of recent research studies on gender differences in environmental issues found that women report stronger care about environment than men. Accordingly, the aim of this study is to identify subjective orientations of women towards environmental issues and their related actions. Using in-depth semi-structured interviews, and data analyzing, the authors found that although women express strong concerns, but because of some structural and cultural factors, these concerns don’t have any effective role in their everyday behaviors. The output of this contradiction between subjective orientations and actual behavior leads to creation of “tragedy of environmental culture”.
    Keywords: Subjective orientations, Qualitative research, Environmental concerns, Structural, cultural factors, Environmental culture
  • Maryam Ghazinejad *, Nasrin Khani Ushani Pages 151-174
    In recent years “emigration” from Iran has become a common behavior among a lot of young specialists and students. According to statistics, Iran is among countries that have high and increasing rate of trained human resource migration. Considering the importance of young skilled human resource role in national development, especially in the socio-historical opportunity called "demographic window", the reason of migration is a significant and important subject to study.
    Taking up structure-agency approach, current research studies meaning system changes, identity changes and identity reflection in context of national and transnational changes in order to explore deeper reasons of influential factors on migration among higher education students. The method of this research is survey and it has 272 samples from 4 state universities in Tehran which are selected through Cochran formula, using cluster sampling. The outcomes of statistical analysis showed that about 41.5% of students, have a great tendency to emigrate and increase in reflexivity resulted in increase in migration tendency and vice versa, increased possibility of practical realization of reflexive identity resulted in its decrease. There was a significantly meaningful negative relationship between feeling ontological security as an intermediate variable, with a tendency to emigration (the dependent variable). Based on the results of multiple regression, the following variables have the greatest impact on attitude to emigration: practical reflexive identity, ontological security, marital status, employment status which have been proposed as the predictor variables for the dependent variable. According to the theoretical approach, possibility of practical realization of reflexive identity, completes its mental reflexivity process and finally, creates the ontological security and feeling safe positioning in the living space. Therefore, in order to control the tendency of educated young people to emigrate and positively confront escape attempts, the feasibility of realizing the practical dimensions of reflexive identity should be considered. There also should be serious activities on organizing and improving life status in terms of marriage conditions and securing employment.
    Keywords: Identity, Reflexive identity, Practical realization of Reflexive identity, Ontological security, Attitude to emigration, Escape attempts
  • Farhad Nosarinejad * Pages 175-193
    This paper is a theoretical analysis that highlights a conceptual framework combined of "Iranian Modernism" and "Egocentric Rationality" in order to explain social pathologies in Iran. Current paper climes that a specific representation of modernism in Iran has resulted in formation of a special kind of rationality mixed with modern instrumental rationality and modern individualism which is in line with "Iranian historical egocentrism" and "individuation". This combination has brought about a "black rationality" which is highly individualistic, narcissistic, competitive, calculative, interest seeker, goal oriented, neutral and indifferent to social outcomes of his actions. Because of absence of modern institutions that can limit such rationality, weakening of traditional morals and lack of alternative modern morality this framework has become a basis for action in a large part of society. Those social pathologies which are generally attributed as social immoralities are consequences of this form of rationality.
    Keywords: Social pathologies, Iranian modernism, Egocentric rationality
  • Salahedin Ghaderi * Pages 195-206