فهرست مطالب

جغرافیا (برنامه ریزی منطقه ای) - سال هفتم شماره 4 (پیاپی 29، زمستان 1396)

فصلنامه جغرافیا (برنامه ریزی منطقه ای)
سال هفتم شماره 4 (پیاپی 29، زمستان 1396)

  • تاریخ انتشار: 1397/01/15
  • تعداد عناوین: 22
|
  • مقاله علمی - پژوهشی
  • کیومرث یزدان پناه درو *، مجتبی خاتونی صفحات 7-16

    کمی بیش از یک دهه از قدمت آنچه امروزه به عنوان رسانه های اجتماعی می شناسیم، می گذرد. اثرگذاری پایدار را می توان مهمترین ویژگی رسانه های اجتماعی دانست. از آنجا که این رسانه ها از حیطه ی نظارت دولت ها و حکومت ها خارج اند، تا اندازه ی زیادی، مفهوم حاکمیت ملی را دستخوش تحول و دگرگونی کرده اند. دولت های ملی، که تا چندی پیش، به عنوان یکه بازیگران عرصه ی بین الملل، مناسبات ژئوپلیتیکی جهان را تحت تاثیر قرار داده بودند، حال ناگزیر و ناخواسته، بخش قابل توجهی از قدرت خود را، به وسیله ی بازیگران نوظهوری که خارج از قیدو بندهای ملی، به کنشگری در عرصه ی قدرت می پردازند، از دست داده اند. این بازیگران که در سطوح و مقیاس های متفاوت، از فردی تا جهانی ظهور یافته اند، در قالب فرآیندهایی چون: ناحیه گرایی، افراط گرایی مذهبی، نژاد گرایی و... گاه به شکل خشونت های سازمان یافته، که تروریسم نامیده می شود، با اهداف و نتایج ژئوپلیتیکی، به بازیگری در عرصه ی سیاست جهانی می پردازند. در این میان خروج رسانه ها از انحصار دولت ها و حکومت ها، با ظهور نسل جدید آن ها، که به رسانه های اجتماعی شناخته می شوند، توانسته بستری به مراتب گسترده تر برای بروز و ظهور این بازیگران جدید، فراهم آورد. این پژوهش سعی در بررسی نقش رسانه های اجتماعی در ظهور بازیگران جدید در عرصه ی ژئوپلیتیک با تاکید بر سازمان های تروریستی دارد.

    کلیدواژگان: رسانه های اجتماعی، بازیگران جدید، ژئوپلیتیک، تروریسم
  • سید مهدی جبارزاده شیاده، محمد محبی*، احسان کامرانی، محسن صفایی صفحات 17-31

    توسعه منابع انسانی در ریشه کنی فقر نقش مهمی دارد. نیمی از جمعیت جهان در نواحی روستایی زندگی می کنند که با فقر زیاد، سوء تغذیه و سطح سواد کم دست به گریبان می باشند. رفع معظلات این جمعیت عظیم از طریق برنامه ریزی آگاهانه و توسعه پایدار است. توسعه پایدار روستایی فرایند ارتقای همه جانبه زندگی روستایی از طریق زمینه سازی و ترغیب فعالیت های همساز با قابلیت ها و تنگناهای محیط (به مفهوم عام آن) می باشد. از اینرو، زمینه سازی های ساختاری در چهار جنبه عام محیطی-اکولوژیک، اجتماعی-فرهنگی، اقتصادی- سیاسی و کالبدی-فضایی می تواند به کارکرد مناسب این فرایند بی انجامد. توسعه پایدار روستایی به نوبه خود با مشارکت روستاییان در تصمیم سازی، اجرا، سهم بردن ازمنافع و نظارت و ارزیابی تحقق می یابد. از اینرو، تعاونی ها بواسطه روح مشارکتی خود، ابزاری جهت توسعه بخش های حاشیه ای جامعه محسوب می شوند. تنوع، اساس ثبات و پایداری است و هر اندازه سیستمی متنوع تر گردد، پایداری و پویایی آن در طول زمان و در مکانهای مختلف در مقابل تنشهای درونی و بیرونی نیز حفظ می گردد. امروزه تنوع بخشی به اقتصاد روستایی یکی از رویکردهای تحقق توسعه پایدار روستایی است. در سال های اخیر، نقش ویژه ی تعاونی ها به عنوان یکی از بخش های بسیار مهم اقتصاد با توجه به ابلاغیه مقام معظم رهبری شکل جدیدتر و جدی تری به خود گرفته است. بررسی تعاونی های موجود حکایت از آن دارد که با ساختارهای سنتی موجود نمی توانند دارای کارایی و اثربخشی و در نهایت کارکرد پویا و مطلوب تضمین کننده بقاء و دوام آن در بلند مدت باشند. تحقیق حاضر با هدف بررسی و مقایسه کارایی و بهره وری تعاونی های صیادی مستقر در دو ساحل شمالی و جنوبی جزیره قشم صورت گرفت. روش تحقیق حاضر از نوع توصیفی بوده و جامعه آماری شامل 13 تعاونی صیادی اعم از فعال و غیر فعال در سطح جزیره قشم بوده است. داده های آماری به روش پیمایشی و از طریق تهیه و تکمیل پرسشنامه و مراجعه به اسناد شرکت های تعاونی و اداره شیلات و مصاحبه با اعضای تعاونی ها و کارشناسان شیلات جمع آوری شد. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار Spss و Excel صورت گرفت. طبق نتایج تحقیق، حدود 21 درصد از تعاونی ها فعال و مابقی تقریبا غیر فعال بودند. میزان کارایی و بهره وری و سرمایه گذاری اولیه تعاونی های صیادی سواحل جنوبی بیشتر از تعاونی های صیادی سواحل شمالی بود. همچنین، میزان سود ناخالص و خالص تعاونی های صیادی سواحل جنوبی از تعاونی های صیادی سواحل شمالی بیشتر بود. در تحقیق حاضر مشخص شد که ساختار و عملکرد تعاونی های صیادی مستقر در جزیره قشم از ضوابط و قوانین عمومی تعاونی ها تبعیت ندارد که این امر بر کارایی و بهره وری آن ها تاثیر منفی داشت.

    کلیدواژگان: تعاونی های صیادی، برنامه ریزی، توسعه پایدار روستایی، جزیره قشم، خلیج فارس
  • یعقوب پیوسته گر *، سلیمان محمدی دوست، علی اکبر حیدری، پریسا مشکسار صفحات 33-56

    آسیب پذیری شهرها از مخاطرات محیطی در کشورهای دارای محیط طبیعی، پرمخاطره، به چالشی مهم در برابر علوم شهرشناسی، مدیریت، علوم مهندسی و برنامه ریزی شهری تبدیل شده است. پژوهش ها و نوشتارهای مربوط، حاکی از آن است که به رغم مطالعات و تحقیقاتی که طی حدود هفت دهه گذشته در مورد بافت های تاریخی و فرسوده شهری انجام شده اند، آسیب پذیری بافت های مذکور در برابر زلزله از دهه 90 میلادی مورد توجه قرار گرفته و در ایران نیز از اواسط دهه 70 به این موضوع اهمیت داده شده است. نقش و جایگاه شهر شیراز در جنوب ایران، اهمیت مطالعه آسیب پذیری این شهر را نشان می دهد. براساس مطالعات مربوط به بازنگری طرح تفصیلی مناطق شیراز منطقه دو 50 درصد محلات بافت فرسوده را در خود جای داده است. بنابراین آسیب پذیری سه محله از میان محلات این منطقه در برابر زلزله مورد مطالعه قرار گرفت. برای این منظور نه متغیر در حوزه جمعیت، کاربری و ویژگی های فیزیکی کالبدی منطقه مذکور انتخاب و بررسی و تحلیل شده است. در این بررسی، آسیب پذیری هر یک از متغیرها و چگونگی پراکنش آن ها در سطح بلوک های منطقه در تابع مورد نظر محاسبه شده و وضعیت آسیب پذیری محدوده مورد بررسی، نتایج این بررسی نشان از آن داشت که حدود 28 درصد محله قاآنی، حدود 81 درصد قطعات محله کوشک عباسعلی و حدود 80 درصد محله دباغی دارای آسیب پذیری زیاد و خیلی زیاد هستند و متغیر فاصله کاربری ها از فضاهای باز، دسترسی به محدوده آسیب پذیر، سال احداث بنا و نوع مصالح ساختمان ها، بیش ترین تاثیر را در آسیب پذیری این محلات از زلزله دارند.

    کلیدواژگان: ارزیابی، بافت فرسوده، تحلیل سلسله مراتبی، شهر شیراز
  • حیدر لطفی*، محسن میرزاجانی، عباس نجفی، سجاد عالی فرجا صفحات 57-91

    در تحلیل و تبیین نقش و جایگاه ژئوپلیتیک و ژئواستراتژیک ایران در اقتصاد بین الملل نمی توان نقش سواحل خلیج فارس و منطقه مکران را نادیده گرفت به نحوی که هم منطقه مکران و هم سواحل خلیج فارس دروازه صادرات واردات حجم عظیمی از کلاهای اقتصادی و فراورده های انرژی محسوب می شوند. سوال اصلی مقاله این است که نقش و تاثیر سواحل خلیج فارس و منطقه مکران در اقتصاد بین الملل چیست و با توجه به تاثیر استراتژیکی آن ها بر ایران چگونه می توان مدلی راهبردی برای توسعه اقتصادی و سیاسی ایران با استفاده از جایگاه سواحل خلیج فارس و منطقه مکران در اقتصاد بین الملل ارائه داد؟ بی شک موقعیت ژئواکونومیکی سواحل خلیج فارس و منطقه مکران نسبت به آسیای میانه و منطقه قفقاز و نیز موقعیت آن ها در قلب مناطق غنی از انرژی های فسیلی خاورمیانه و نیز جمعیت انبوه و فراوان کشورهای اطراف این دو منطقه جایگاه بی بدیلی را به آن ها در اقتصاد بین الملل بخشیده است به نحوی که فشارها و پیشنهادهای اقتصادی متعددی از سوی قدرت های اقتصادی جهان برای دسترسی به این دو منطقه شکل گرفته است. با توجه به این مقدمه در این مقاله تلاش خواهد شد با استفاده از منابع کتابخانه ای و نیز مقالات علمی و پژوهشی به تحلیل و تبیین نقش و تاثیر سواحل خلیج فارس و منطقه مکران در اقتصاد بین الملل و تاثیر استراتژیکی آن ها بر ایران و نهایتا ارائه یک مدل راهبردی در توسعه اقتصادی و سیاسی با توجه به نقش این دو منطقه پرداخته شود.

    کلیدواژگان: سواحل خلیج فارس، منطقه مکران، اقتصاد بین الملل، ایران، توسعه اقتصادی و سیاسی
  • علی بیژنی*، اردوان بهزاد، حمیدرضا نادری فر صفحات 93-103

    هدف این پژوهش، شناخت توانایی و قابلیت های گردشگری حوضه سیاهرود است. عواملی نظیر تنوع اقلیمی، جاذبه های تاریخی و فرهنگی، جاذبه های مذهبی و جاذبه های طبیعی از جمله پتانسیل های قابل ذکر در این حوضه می باشند. بدین منظور با استفاده از نرم افزار GIS ورژن 10.4.1 پارامترهای شیب، جهت، ارتفاع، دما، کاربری اراضی، فاصله از گسل، فاصله از بعضی عوامل محیطی مثل پهنه های لغزشی، رودخانه، مناطق حفاظت شده و جاده بررسی و نهایتا نقشه های رقومی هر یک تهیه گردید. با توجه به این پارامترها، فعالیت های طبیعت گردی منطقه نیز انتخاب و معرفی گردید. طبق یافته های تحقیق فعالیت های اکو توریستی در این حوضه عبارتند از: طبیعت گردی، حیات وحش، دامنه نوردی، کوهنوردی و ورزشهای زمستانه. در این تحقیق از مدل AHP بری بدست آوردن وزن شاخص ها و از مدل TOPSIS برای رتبه بندی معیارهای گردشگری استفاده گردید. بر این اساس ماتریس رتبه بندی فعالیت های اکوتوریستی تشکیل گردید. در این ماتریس پارامترهای محیطی شامل شیب، جهت، ارتفاع، پوشش گیاهی، دما و بارش به عنوان شاخص و فعالیت های اکوتوریستی به عنوان معیار در نظر گرفته شد. نتایج حاصل از مدل TOPSIS حاکی از آن است که بین انواع فعالیت های گردشگری طبیعت گردی و کوهنوردی با امتیاز به ترتیب 54/0 و 50/0 دارای اهمیت بیشتر و بعد از آن ها فعالیت های دامنه نوردی، حیات وحش و ورزشهای زمستانه با امتیازات به ترتیب 47/0، 45/0 و 43/0 قرار دارند.

    کلیدواژگان: امکان سنجی، توسعه پایدار، گردشگری، حوضه سیاهرود، TOPSIS
  • کیانوش ذاکرحقیقی*، سعید حاجی بابایی صفحات 105-116

    علی رغم توجه به ضرورت ایجاد محیطی مناسب برای رشد کودک و آشنایی با نیازها و سرشت فطری او برای رسیدن به آن تعالی، پژوهش های مختلف در این حوزه ترجیحات کودکان مبتنی بر فرهنگ و ساختار ذهنی کودکان را کمتر مورد توجه قرار داده اند. هدف این مقاله کنکاش پیرامون ترجیحات محیطی کودکان از طریق بررسی فضاهای بیرونی مختلف شهری بر مبنای الزامات کنوانسیون شهر دوستدار کودک به منظور تدوین شرایط و معیارهای طراحی بر اساس شرایط محلی است. بدین منظور، با استفاده از روش میدانی نظر خردسالان در ارتباط با فضاهای مختلف بیرونی مورد استفاده از جنبه های مختلف مورد نظر تحلیل می گردد. نتایج تحلیل نشان دهنده تفاوت آشکار میان ترجیحات خردسالان در مقایسه با معیارهای متداول برای طراحی فضاهای کودکان و در مواردی تضاد آشکار در میان خواسته های ایشان مبتنی بر روحیه زندگی کلان شهری است. برای مثال، مطالعه نشان می دهد علی رغم دوری فضاهای شهری مانند پارک ساعی از منزل کودکان پاسخ دهنده، به دلیل وجود تعداد زیادی از عوامل شش گانه مورد بررسی، کودکان حضور در این فضاها را بر فضاهای نزدیک به منزل ترجیح می دهند. مقاله درنهایت به تدوین سیاست های ارتقای محیط دوستدار کودک به شیوه ای بومی مبتنی بر 4 هدف سرزندگی، انعطاف، خاطره انگیزی و ایمنی و البته ترجیحات خردسالان می پردازد.

    کلیدواژگان: ترجیحات محیطی کودکان، ارزیابی فضاهای بیرونی فضای شهری دوستدار کودک، منطقه 6 شهرداری تهران
  • محمود مهدوی *، بیژن رحمانی، شهره تاج صفحات 117-128

    هر چند در طرح های ملی و قوانین به روستاها و کشاورزی به عنوان یک منبع ارزشمند اقتصادی توجه می شود، ولی بازهم تبعات منفی فراوانی ناشی از ضعف اقتصادی روستا مشاهده می شود. از آنجایی که کشور ایران از شرایط ویژه اقلیمی برخوردار است و دارای پتانسیل های فراوان با توجه به توپوگرافی متنوع و پوشش گیاهی گوناگون است.
    امروزه پرورش زنبور عسل در روستاها یکی از حرفه های جذاب وپر فایده و آسان در تولیدات کشاورزی و دامی وتهیه ی غذا برای انسان است. در این تحقیق به دنبال بررسی اثرات زنبوداری بر توسعه اقتصادی روستاهای شهرستان نکا می باشد. برای این کار ابتدا از روش کتابخانه ای و میدانی (از طریق پرسشنامه) برای جمع آوری داده ها پرداخته. پرسشنامه در بین افراد نمونه توزیع گردید. و پس از جمع آوری داده ها در نرم افزار SPSS به تجزیه و تحلیل پرداخته شد. آزمون تحلیل واریانس فرید من نشان داد بین محورهای مختلف تفاوت معنا دار وجود دارد. (001/0). بیشترین رتبه مربوط زنبورداری به عنوان شغل می باشد. بعد از آن شغل دوم یا در حاشیه بود. نتایج آزمون t تفاوت میانگین با 3 را معنا دار نشان داد (001/0 > p، 93 = df، 1/15 = t) یعنی توسعه زنبورداری روی توسعه روستایی به لحاظ (توسعه اقتصادی، سلامت جامعه، سیاسی) موثر است. نتایج آزمون t تفاوت میانگین با 3 معنادار نشان داد (001/0 > p، 90 = df، 08/9 = t) یعنی توسعه زنبورداری برتوسعه پایدار موثر است. این دو متغیر با توجه به نتایج آماری از نوع متغیرهای وابسته بوده که رابطه ی بسیار تنگاتنگی با همدیگر دارند بطوریکه تغییر در یک متغیر سبب تغییر در متغیر دیگر است. به این مفهوم که برای توسعه زنبور داری باید به توسعه روستایی وبرای توسعه ی روستایی به توسعه زنبورداری که زیر مجموعه ی امور کشاورزی است توجه نمود.

    کلیدواژگان: زنبور داری، توسعه، نکاء
  • فرهاد حمزه*، جواد معیتی، زینب مرتضایی صفحات 129-152

    مبلمان شهری یکی از لوازم ضروری و مهم برای زیست شهری مطلوب محسوب می شود که به طور کلی بر حرکت، سکون، تفریح و اضطراب شهروندان و پویایی اقتصاد شهری تاثیر می گذارد. گردشگری یکی از مهم ترین ابعاد اقتصاد هر شهر به شمار می رود. هدف اصلی این مقاله تحلیل و بررسی رابطه مبلمان شهری و گردشگری است. سوال اصلی مقاله این است که طراحی و بازطراحی مبلمان شهری چه تاثیری بر گردشگری شهری و به طور کلی اقتصاد شهری و به ویژه در شهر آستارا دارد؟ یافته های این مقاله نشان می دهد که طراحی مبلمان شهری مطلوب از طریق زیباسازی ریخت شهری و نیز کاهش حوادث غیر منتظره و ناخوشایند و تامین رفاه گردشگران باعث ایجاد جذابیت و آفرینش تصویر ذهنی مطلوب برای گردشگران شده و با کمک به جذب گردشگر اقتصاد شهری را نیز ارتقا می دهد. با توجه به این مقدمه در این مقاله تلاش خواهد شد با استفاده از منابع کتابخانه ای و مقالات علمی و پژوهشی به تحلیل و تبیین بررسی و تجزیه و تحلیل طراحی و بازطراحی مبلمان شهری در راستای زیباسازی شهری در ابعاد مختلف با تاکید بر توسعه گردشگری و پویایی اقتصادی در آستارا پرداخته شود.

    کلیدواژگان: مبلمان شهری، زیباسازی شهری، گردشگری، آستارا
  • حسین جهان تیغ*، وحیدرضا امیراسماعیلی صفحات 153-171

    آبخوان سراوان بخشی از حوضه آبریز رودخانه ماشکید می باشد. در این مقاله به ارتباط ویژگی های کیفی منابع آب با ویژگی های زمین شناسی محدوده به لحاظ سنگ شناسی و ساختاری پرداخته شده است. به این منظور با تعیین محدوده درمنطقه سراوان به بررسی میدانی و شناسایی و پراکندگی سازندهای زمین شناسی با استفاده از نقشه های زمین شناسی موجود پرداخته شد. سپس با شناسایی موقعیت چاه ها و سایر منابع آبی 29 منبع آبی شامل چاه و قنات جهت نمونه برداری انتخاب و براساس نتایج تجزیه نمونه های آب منطقه، نقشه های پراکنش و هم غلظت EC، TDS، کلر، سولفات، کلسیم، منیزیم و... ترسیم شد. تفسیر نقشه های رسم شده نشان داد محدوده شمال غربی دشت سراوان از الله اباد به طرف مرکز دشت و قسمت غربی جاده آسفالته محور مواصلاتی سراوان- خاش تا بعد از چاه خدابخش به دلیل تاثیر عوامل اثرگذار سازندهای زمین شناسی کیفیت آب زیرزمینی پایین و همچنین در اطراف شهر سراوان از هوشک تا پره کنت علاوه بر اثر عوامل زمین شناسی به دلایل تراکم جمعیتی و وجود فاضلاب های شهری نیز از کیفیت پایینی برخوردار بوده و در انتهای دشت نیز در منطقه دهک به دلیل محل تخلیه آب زیرزمینی و تجمع رسوبات ناشی از جریان آب زیرزمینی نیز از کیفیت پایینی برخوردارند و بهترین کیفیت از منابع آبی موجود چاه گمبان درجنوب غرب و چاه دشتو و قنات گشت در شمال دشت و در اطراف سازند گرانیتی کوه سفید گشت می باشند.

    کلیدواژگان: سراوان، کیفیت آب، زمین شناسی، سنگ شناسی، هیدروژئولوژی
  • سیمین ارمغان * صفحات 173-192

    کارآفرینی یکی از ضروری ترین نیازهای امروزین همه جوامع چه روستایی و چه شهری است. تنگناهای محیطی، جمعیتی، اقتصادی، اقلیمی و فضایی از جمله دلایل ضرورت توجه به کارآفرینی است. این مسئله در جوامع روستایی ضرورتی دو چندان می یابد. هدف اصلی این مقاله تحلیل و تبیین چالش ها و چشم اندازهای نقش کارآفرینی در توسعه روستایی ایران با تاکید بر روستاهای بخش باقرشهر است. سوال اصلی مقاله این است که به طور کلی کارآفرینی چه نقشی در توسعه روستایی در ایران و به ویژه روستاهای بخش باقر شهر ایفا می کند؟ علاوه بر این سوال اصلی و برای پاسخگویی به این سوال اصلی سوالات فرعی دیگری نیز در این مقاله مطرح می شود از جمله این که کارآفرینی روستایی دارای چه تاریخچه و چشم اندازی در روستاهای ایران است؟ و این که چه نظریاتی در مورد توسعه روستایی با تاکید بر نقش کارآفرینی ارائه شده است؟ نتایج این مقاله نشانی می دهد که کارآفرینی روستایی پدیده پیچیده و ظریفی است که نیازمند منابع مالی، پتانسیل محیطی، امکانات زیرساختی مطلوب، تخصص و آموزش، تداوم و ماندگاری و سازگاری با محیط زیست و این همه نیازمند نوآوری و خلاقیت است. نتایج این مقاله نشانی می دهد که چالش هایی مانند مهاجرت و تخریب محیط زیست و نیز خشک سالی و ناکارآمدی بخش کشاورزی و نیز فشارهای ناشی از ازدیاد جمعیت و از طرف دیگر افزایش نسبی سطح تحصیلات ساکنین روستایی کارآفرینی را به متغیری اساسی در توسعه روستایی ایران تبدیل کرده است. این مقاله از نظر ماهیت روش، توصیفی است، از نظر بررسی ارتباط علل مختلف با کارآفرینی از نوع همبستگی و از نظر هدف به دلیل قابل اجرا بودن کاربردی است. چارچوب زمانی این تحقیق از نوع عرضی یا مقطعی است که فقط یک بار در مقطع زمانی چند ماه صورت گرفته است. جامعه آماری این تحقیق شامل کلیه کارآفرینان روستاهای باقرشهر می باشند.

    کلیدواژگان: کارآفرینی، توسعه پایدار، توسعه روستایی، باقرشهر
  • علیرضا قربانیان اناری زاده*، علیرضا استعلاجی، شهره تاج صفحات 193-213

    فعالیت گردشگری امروزه به عنوان یکی از مهم ترین و پویاترین فعالیت ها در جهان مطرح هست. از این رو این کشورها قادر شده اند مسائل مهمی نظیر درآمد ارزی و رونق اشتغال و تبادل و تعامل فرهنگی و ایجاد بازار مصرف تولیدات و خدمات و پرکردن اوقات فراغت و حضور آگاهانه و فعالانه در عرصه ارتباطات و اطلاعات جهانی را درجهت پیشرفت و توسعه کشورشان برای مردمانشان به ارمغان آورند. در این راستا گردشگری روستایی نیز جزئی از صنعت عظیم گردشگری به حساب می آید که می تواند نقش عمده ای را در توانمندسازی مردم محلی و تنوع بخش به رشد اقتصاد، افزایش کیفیت شاخص های اجتماعی و فرهنگی و بهبود وضعیت زیست محیطی ایفا نماید یکی از مناطق مستعد گردشگری در استان یزد مجموعه روستاهای ده بالا هست که شامل 8 روستای به ثبت رسیده آشنایی، باغستان، توده، جانبرازان، آمحسن، قرق، زیرباغشاه (دکتربهشتی)، شیخ علیشاه بوده و از نظر تقسیمات سیاسی به عنوان یکی از روستاهای دهستان شیرکوه از توابع بخش مرکزی، شهرستان تفت هست. این پژوهش به دنبال نقش و جایگاه سیاست گذاری ها در شاخص های توسعه مجموعه روستایی ده بالا هست. از لحاظ متدولوژی تحقیق به صورت ترکیبی حاصل روش های کیفی و کمی هست. از نظر هدف کاربردی و از نظر شیوه اجرا استنباطی (پرسشنامه، مصاحبه و مشاهده) و از نظر آنالیز یافته ها به صورت توصیفی و تحلیلی هست شیوه تجزیه و تحلیل پژوهش روش های آماری توسط نرم افزار (SPSS) هست تحلیل داده ها بوسیله آزمون کای اسکوئر و تی تست تک نمونه ای انجام گرفت. جامعه آماری این تحقیق دربرگیرنده سه گروه (سرپرستان، مدیران و گردشگران) می باشند. آزمون فرضیه اول نشان می دهد که از سه گروه مورد پرسش، دو گروه بر معناداری سیاست گذاری اقتصادی در عمران و توسعه گردشگری مجموعه روستایی اذعان داشته اند. آزمون فرضیه دوم نیز حاکی از آن است که از سه گروه مورد پرسش، هر سه گروه بر معناداری سیاست گذاری اجتماعی و فرهنگی در عمران و توسعه گردشگری مجموعه روستایی صحه گذاشته اند این در حالی است که فرضیه سوم نیز بر معناداری سیاست گذاری زیست محیطی در توسعه و عمران مجموعه روستایی ده بالا از دیدگاه هر سه گروه، دلالت می کند.

    کلیدواژگان: گردشگری، روستا، سیاست گذاری، مجموعه روستایی ده بالا
  • افسانه روحانی، سید مصطفی طیبی ثانی*، هومن بهمن پور، باقر مرسل صفحات 215-236

    بخش عمده ای از مجموعه های ورزشی رو باز شهر تهران در منطقه شمیرانات واقع شده اند که در فصول مختلف پذیرای تعداد زیادی از ورزشکاران هستند. این در حالی است که آلایندگی هوای شهر تهران در این منطقه نسبت به سایر نقاط شهر به ویژه از نظر آلاینده های ازن و دی اکسید نیتروژن از وضعیت بدتری برخوردار است. هدف از انجام این مقاله، ارزیابی مکانی و سنجش پایداری زیست محیطی مجموعه های ورزشی شمیرانات با توجه به پهنه بندی آلودگی هوای شهر تهران است. سوال اصلی مقاله این است که تا چه اندازه در مکان یابی و سنجش پایداری زیست محیطی مجموعه های ورزشی شمیرانات به پهنه بندی آلودگی هوای شهر تهران توجه شده است؟ نتایج این مقاله نشان می دهد که کیفیت هوای منطقه شمیرانات نسبت به سایر نقاط شهر تهران از نظر آلودگی از وضعیت بدتری برخوردار است و این در حالی است که در منطقه مورد مطالعه، بخش زیادی از مجموعه های ورزشی روباز قرار دارند. برای انجام این پژوهش داده های ایستگاه های سنجش آلودگی در پیرامون منطقه، به روش کریجینگ، برای بازه زمانی 5 ساله درون یابی شدند. از شاخص کیفیت هوا (AQI) به عنوان استاندارد، جهت تطبیق داده ها استفاده گردید. روی هم گذاری لایه ها با استفاده از نرم افزار ArcGIS، 9.2 انجام شد.

    کلیدواژگان: آلودگی هوا، توسعه پایدار شهری، کاربری ورزشی، شاخص کیفیت هوا
  • غلامرضا جانبازقبادی * صفحات 237-249

    تابش جهانی خورشید یکی ازسازه های بنیادی هرگستره اقلیمی شمرده می شود. امروزه استفاده از انرژی خورشیدی بعنوان انرژی های نو، یکی ازکارهای ریشه ای برای بهره برداری بهینه ازتوانایی های اقلیمی هرپهنه جغرافیایی است. این مطالعه با هدف واسنجی (کالیبره کردن) واعتبار سنجی مدل موجود برای برآورد میزان تابش خورشید جهانی و تهیه نقشه های پهنه بندی میزان آن در سطح استان مازندران می باشد. روش مطالعه در این تحقیق از نوع میدانی- کتابخانه ای بوده است. در این پژوهش از داده های 5 ایستگاه هواشناسی سینوپتیکی مازندران به صورت روزانه از ابتدای سال 2000 الی اول ژانویه 2010 استفاده شده است. در این مطالعه، ازطریق مدل های تابش خورشیدی آنگستروم و پرسکات، جهت واسنجی واعتبارسنجی داده های ایستگاه های هواشناسی استان استفاده شد. لذا برای این کار از مهمترین پارامترهای آماری، مانند خطای تعادلی (MBE) وحداقل مربعات خطا (RMSE) و ضریب همبستگی (r) برای برآورد تابش وارزیابی دقت داده های برآورد شده استفاده گردید. درنهایت برای تولید نقشه اطلس میزان انرژی خورشیدی منطقه مورد مطالعه ازمدل های متعددی استفاده شد که دراین راه، ازنرم افزار Arc GIS9.2 استفاده گردید. نتایج نشان داد که براساس مدل تابش خورشیدی، آنگستروم و پرسکات، بیشترین میزان تابش در مناطق مرکزی و شرقی استان با میزان 220 تا 354 وات بر متر مربع تخمین زده شده است.

    کلیدواژگان: تابش خورشیدی، واسنجی و اعتبار سنجی، مدل آنگستروم- پرسکات، مازندران
  • حوریه زحمت کش مارمی*، محمد مهدی حسین زاده، سید حسن صدوق، نجم الدین روانان، فرید محمودی صفحات 251-263

    ژئومورفوتوریسم، یکی از دریچه های نوین حوزه مطالعات علوم زمین و گردشگری است، که بر شناخت ژئومورفوسایت ها، توسعه گردشگری ژئومورفولوژی و حفاظت میراث ژئومورفیک استوار است. این علم رویکردی مسئولانه، حفاظتی و علمی درباره عوارض و پدیده های جذاب زمین شناسی و ژئومورفولوژی دارد و در پی توسعه زمین گردشگری برای توسعه اقتصادی و اجتماعی جامعه بومی است. هدف از این پژوهش مطالعه ژئومورفوتوریسم ژئوپارک قشم می باشد. ژئوپارک قشم به عنوان اولین ژئوپارک ایران و خاورمیانه، دارای ظرفیت های ژئومورفوتوریستی ارزشمندی است، که مطالعه آن به جهت حفاظت و بهره مندی صحیح از آن ضروری می باشد. در همین راستا در جهت انجام این پژوهش روش ارزیابی ژئومورفوتوریستی پریرا برای بررسی قابلیت های ژئومورفوتوریسی ژئومورفوسایت های منتخب استفاده شده است. نتایج حاصل از روش پریرا نشان می دهد؛ ژئومورفوسایت های غار نمکدان، تنگه چاهکوه و دولاب به ترتیب در رتبه اول تا سوم این ارزیابی قرار دارند و بیش ترین امتیاز را به خود اختصاص داده اند، در نتیجه با توجه به کمبودها بهترین مقاصد زمین گردشگری در این ارزیابی ژئومورفوتوریستی قرار گرفتند.

    کلیدواژگان: ژئوپارک قشم، ژئومورفولوژی، ژئومورفوتوریسم، ژئومورفوسایت، روش پریرا، سیستم اطلاعات جغرافیایی (GIS)
  • حجت الله پاشاپور *، ابوذر مرادی، فریبرز احمدی دهکا صفحات 265-276

    اکوتوریسم شاخه ای از توریسم می باشد که گردشگران به منظور لذت بردن از حضور در طبیعت و نیز دیدار از جاذبه های طبیعی اقدام می کنند. بررسی جغرافیایی و منطقه ای طبیعت ایران نشانگره این امر است که اکوتوریسم می تواند به عنوان یک درآمد اقتصادی پایدار مطرح می شود. شهرستان بهمئی به عنوان یکی از شهرستان های استان کهگیلویه و بویراحمد به دلیل مسائلی از جمله فقر اقتصادی ساکنین شهرستان همواره دارای مشکلات زیاد بوده است. یکی از گام های اساسی در جهت رفع فقر و ایجاد اشتغال و ارتقای توسعه همه جانبه ی شهرستان بهمئی استفاده بهینه از کلیه امکانات و منابع موجود در شهرستان با مدیریت علمی و استفاده از پژوهش های صاحبنظران و استفاده از سیستم های مکان مبنا در امر مدیریت گردشگری می باشد. در این مطالعه با توجه به اینکه هدف پژوهش شناسایی نواحی مستعد توسعه اکوتوریسم در شهرستان بهمئی بوده است؛ عوامل موثر در اولویت سنجی مناطق مستعد گردشگری منطقه که شامل: بارش و اقلیم؛ توپوگرافی، کاربری اراضی، دسترسی، فاصله از گسل و مناطق حفاظت شده، دریاچه و رودخانه و زمین شناسی با روش تحقیقی توصیفی – تحلیلی در فرایند تحقیق بر اساس مدل پژوهش شناسایی، آماده سازی، وزندهی و در پایان نمودار و نقشه های خروجی مورد تجزیه و تحلیل قرار می گیرد. که نتایج نهایی و تحلیل های خروجی نشان می دهد که بخش های سرآسیاب یوسفی و ممبی دارای بیشترین و بخش لیکک و کفشکنان دارای کمترین مناطق اکوتوریسم می باشند.

    کلیدواژگان: گردشگری، اکوتوریسم، شهرستان بهمئی، Buckley، GIS
  • داوود حسن آبادی *، یوسفعلی غلامرضایی، عباس نجفی، سجاد عالی فرجا صفحات 277-298

    تقسیمات کشوری و سیاسی یکی از مهم ترین عوامل تعیین کننده توسعه اقتصادی و فرهنگی و اجتماعی یک کشور به حساب می آید؛ اما با وجود اهمیت این مولفه تصمیم گیری در خصوص چگونگی و کم و کیف آن بیشتر کاری است سیاسی و درید قدرت دولت ها و نظام های سیاسی. هدف این مقاله بررسی و تحلیل نظام تقسیمات کشوری در ایران با تاکید بر متغیرهای علمی و جغرافیایی است. سوال اصلی مقاله این است که با در نظر گرفتن دو متغیر علمی و جغرافیایی به عنوان معیار ارزیابی و کارآمدی، نظام تقسیمات کشوری در ایران دارای چه درجه ای از کیفیت است و اینکه چگونه می توان با استفاده از متغیرهای عمدتا علمی و جغرافیایی مدلی مطلوب برای نظام تقسیمات کشوری در ایران ارائه داد؟ می توان گفت که نظام تقسیمات کشوری در ایران بیشتر ماهیت سیاسی و تا حدودی جمعیتی دارد به نحوی که در سابقه تاریخی آن و یا در چشم انداز آینده آن کم تر اثری از متغیرهای علمی و جغرافیایی مشاهده می شود. با توجه به این مقدمه در این مقاله تلاش خواهد شد با استفاده از منابع کتابخانه ای و اسناد بالادستی به تحلیل و تبیین موضوع بررسی و تحلیل نظام تقسیمات کشوری در ایران با تاکید بر متغیرهای علمی و جغرافیایی پرداخته شود.

    کلیدواژگان: نظام تقسیمات کشوری، متغیرهای علمی، جغرافیا، ایران، جمعیت
  • عیسی پوررمضان *، سودابه هاشمی زهی، فرهاد جوان، نازنین نعیم آبادی صفحات 299-312

    شهرستان زابل با توجه به سابقه کهن آثار و ابنیه تاریخی زیادی دارد که می تواند زمینه ایجاد اشتغال و توسعه روستا های اطراف خود را به وجود آورد. لذا هدف این پژوهش، بررسی نقش هویت تاریخی اماکن گردشگری سیستان در توسعه اقتصادی روستا های زهک می باشد. روش تحقیق، توصیفی و تحلیلی و مبتنی بر مطالعات کتابخانه ای، اسنادی و میدانی می باشد. جهت انجام تجزیه و تحلیل اطلاعات نیز از نرم افزار SPSS و مدل Expert Choice استفاده شده است. نتایج نشان داد، نخست، به ترتیب شاخص های، ترغیب فعالیت های کارآفرینی در روستا با میانگین 67/3، مستعد شدن منطقه جهت سرمایه گذاری جهت استفاده از گردشگری با میانگین 56/3، ایجاد فرصت های سرمایه گذاری اقتصادی دولت در روستا با میانگین 54/3، ایجاد اشتغال در بخش های مختلف در روستا با میانگین 45/3، بالا رفتن نرخ رشد بخش های مختلف اقتصادی در روستا و شاخص انگیزه سرمایه گذاری مردم در سطح روستا با میانگین 40/3، ایجاد زمینه های نو برای جذب سرمایه گذاری در روستا با میانگین 30/3، امنیت اشتغال در روستا با میانگین 23/3، بالاترین و پایین ترین میانگین ها را به خود اختصاص داده اند. در ادامه نیز با استفاده از آزمون T تک نمونه ای به میزان نقش هویت تاریخی اماکن گردشگری در توسعه اقتصادی روستا های زهک پرداخته شد، در تمامی شاخص ها میانگین ها به دست آمده بالاتر از حد میانه عدد 3 می باشد. در واقع نتایج بیانگر نقش زیاد هویت تاریخی اماکن گردشگری سیستان در توسعه اقتصادی روستا های زهک می باشد. همچنین نتایج نشان می دهد در بین اماکن گردشگری مطرح شده، به ترتیب مکان شهر سوخته با وزن به دست آمده 300/0، چاه نیمه با وزن به دست آمده 291/0، کوه خواجه با وزن 149/0، قلعه سام با وزن 145/0، و در نهایت زاهدان کهنه با وزن 115/0، بالاترین و پایین ترین وزن ها را به خود اختصاص داده اند.

    کلیدواژگان: گردشگری روستایی، هویت تاریخی، توسعه اقتصادی روستا، روستا های زهک
  • رضا نوبخت *، علی قاسمی اردهایی، محمد غلامی صفحات 313-327

    خشکسالی یکی از پدیده های نگران کننده محیطی است که به ویژه در مناطق خشک و نیمه خشک ایران بسیار رخ داده و موجب خسارت های فراوان اقتصادی و محیطی می شود. تحقیقات انجام گرفته در زمینه خشکسالی در ایران نشان دهنده این موضوع است که مناطق شرقی ایران از سال 1375 به بعد خشکسالی را تجربه نموده است. هدف از انجام این پژوهش بررسی پدیده خشکسالی در سه استان شرقی سیستان و بلوچستان، کرمان و خراسان جنوبی طی دو دوره سرشماری 1385 و 1390 و میزان تاثیر آن در جابه جایی و مهاجرت در مناطق مورد نظر است. روش تحقیق مورد استفاده تلفیقی از دو روش کتابخانه ای و داده های ثانویه است. مطالعه بر اساس این فرض شکل گرفته است که تغییرات اقلیمی و به طور خاص خشکسالی زمینه فقیر شدن جمعیت مبدا را فراهم نموده و فقر و عوامل اقتصادی، محرک جابه جایی و مهاجرت افراد خواهد بود. یافته های تحقیق نشان می دهد با کاهش بارندگی از سال 1375، میزان فقر نیز در استانهای مورد مطالعه افزایش یافته است. بدین معنا که با افزایش و کاهش بارندگی میزان فقر نیز با وقفه ای تقریبا یکساله به این رویداد واکنش نشان داده است. با بررسی میزان مهاجرت در شهرستان های سه استان مشخص شد که در دوره 85-1375 مناطق مورد نظر مهاجرفرست بوده اند. بنابراین می توان چنین نتیجه گرفت که خشکسالی در مناطق شرقی ایران بدلیل وابستگی عمیق جمعیت به دو مقوله آب و زمین، تاثیرات عمیق اقتصادی به جای گذاشته است. مهاجرت های شکل گرفته همراه با تداوم خشکسالی های آینده می تواند زمینه را جهت رهاسازی و خالی از سکنه شدن بسیاری از مناطق در شرق کشور فراهم نماید که این موضوع تبعات سیاسی و امنیتی قابل توجهی را در پی خواهد داشت.

    کلیدواژگان: خشکسالی، میزان فقر، میزان مهاجرت خالص، تاثیرات اقتصادی و سیاسی، استان های سیستان و بلوچستان، کرمان و خراسان جنوبی
  • آرش وحید، اسماعیل شیعه *، حمیدرضا صارمی صفحات 329-343

    امروزه مکان یابی ساختمان‌های بلند از ضروریات است، پس از گذشت چند دهه از ظهور بلندمرتبه سازی، ساختن ساختمان‌های بلند با شیوه جدید در شهرهای بزرگ ایران مانند تهران آغاز گردید. اما همواره به دلیل نبود مکانیابی مناسب با پدیده بلندمرتبه سازی مشکلات و نارسایی‌هایی وجود داشته است. با توجه به مشکلات زیست محیطی و شرایط اقلیمی هر منطقه توجه به این ضرورت از اهم رشته شهرسازی محسوب می‌شود. هدف این مقاله ارایه الگویی برای مکان یابی ساختمانهای بلند با تاکید بر پایداریمحیط زیست در محدوده 3 شهرداری شهر قزوین می‌باشد. روش پژوهش در این مقاله براساس روش و ماهیت توصیفی-تحلیلی و بر اساس هدف کاربردی و توسعه‌ای می‌باشد. مدل استفاده شده در این پژوهش تاپسیس فازی است. این مدل به منظور ارزیابی کارایی در ارایه راهبردهای بهینه، در محدوده 3 شهرداری قزوین مورد استفاده قرار گرفت. نتایج حاکی از آن است که در تدوین برنامه‌های استقرار واحدهای ساختمانی بلندمرتبه توجه به پایداری محیطی از اصلی‌ترین مفاهیم محسوب می‌شود و عوامل زیست محیطی در مکانیابی ساختمان‌های بلند مرتبه از معیارهای مهم و اساسی است. از طرفی قیمت زمین- شرایط طبیعی و اجتماعی همراه با استفاده از فناوری اطلاعات در مکانیابی ساختمان‌های بلند نقش اساسی دارد. نتایج حاصل از مدل تاپسیس فازی نشان می‌دهد که عامل اقتصادی، زیست محیطی و کالبدی و کاربری اراضی به ترتیب با کسب امتیازهای (0.695)، (0.457) و (0.405) در جایگاه‌های اول تا سوم واقع شده‌اند و بیانگر اهمیت نسبی آنها نسبت به سایر مولفه‌ها می‌باشد.

    کلیدواژگان: مکان یابی، ساختمان های بلند، پایداری محیط زیستی، تاپسیس فازی، محدوده 3 شهرداری قزوین
  • مسعود تقوایی، محمدرضا رضایی، یوسف تازش * صفحات 345-361

    جاذبه ها و قابلیت های گردشگری، خصوصا جاذبه های محیط طبیعی و اکوتوریستی از سرمایه های منحصر به فرد هر کشور و منطقه ای به شمار می روند که شناسایی، طبقه بندی و برنامه ریزی برای آن، جهت توسعه گردشگری و در نهایت توسعه منطقه دارای اهمیت بالایی می باشد. در این پژوهش با روش های علمی و با استفاده از مدل های AHP، Swot و با کمک نرم افزار SPSS به شناسایی و اولویت بندی توان های محیطی شهر یاسوج در جهت برنامه ریزی توسعه گردشگری شهری پرداخته شده است. نتیجه پژوهش حاضر نشان می دهد شهر یاسوج می تواند سالیانه پذیرای جمع کثیری از گردشگران داخلی و خارجی باشد که این امر باعث اشتغال زایی و افزایش درآمد مردم و در نهایت باعث توسعه گردشگری می شود. با توجه به نتایج، وجود چشم انداز های زیبا و منحصر به فرد از جمله پارک های طبیعی و جنگلی در نواحی روستایی اطراف و در کنار رودخانه ها مانند پارک جنگلی یاسوج، تنگ مهریان، تنگ گنجه ای و غیره به عنوان نقاط قوت جهت برنامه ریزی توسعه توریسم شهر یاسوج، رتبه اول را به خود اختصاص داده است. نامناسب بودن و عدم کفایت تسهیلات بهداشتی نیز به عنوان نقطه ضعف، مهم ترین عامل در نظر گرفته شد. هم چنین کارشناسان، تخریب محیط زیست را مهمترین عامل تهدید جهت برنامه ریزی توریسم در منطقه، به حساب آوردند. افزایش توجه دولت به سرمایه گذاری در بخش گردشگری یاسوج نیز به عنوان فرصت جهت برنامه ریزی توسعه توریسم شهر یاسوج، رتبه اول را به خود اختصاص داده است. نتایج حاصل از AHP نشان داد معیار فاصله از مسیر ارتباطی اولویت اول و معیار ارتفاع اولویت آخر را در برنامه ریزی توریسم به خود اختصاص می دهد.

    کلیدواژگان: یاسوج، گردشگری، توان های محیطی، برنامه ریزی
  • مهدی حیدری * صفحات 363-374

    صنعت گردشگری ونقش آن در تحول وپیشرفت اقتصاد ملی ورشد فرهنگ جامعه کاملا هویدا و آشکار می‌باشد. با نگاهی به مشاغل وحرفه های مرتبط با صنعت گردشگری به نقش و اهمیت تسلط بریک زبان خارجی پی می‌بریم، بعنوان کانال ارتباطی مستقیم انسانها، تسلط برزبان درشاخه های مختلف گردشگری یک مهارت حیاتی است. درتحقیق حاضر، سعی شده تا سطح شناخت دانشجویان دو شاخه از خدمات جهانگردی وهتلداری پیرامون زبان فرانسه گردشگری یا زبان فرانسه که می‌بایست درزمینه شغلی ایشان مسلط باشند را بسنجیم. تلاش شده دریابیم آیا آنچه از زبان فرانسه آموزش داده می‌شود نیازهای زبانی اساسی دانشجویان رشته فوق را تامین می‌کند. این ارزشیابی براساس استانداردهای موجود درکتاب های منتشره در کشور فرانسه براساس معیاری ACFCL(اتاق صنعت وتجارت فرانسه (Assemblee des chambres francaises de commerce et dindustrie) صورت گرفته وجامعه آماری اساتید ودانشجویان رشته هتلداری وجهانگردی دانشگاه علمی وکاربردی می‌باشند.

    کلیدواژگان: صنعت گردشگری، آموزش زبان فرانسه، رویکرد ارتباطی زبان، نیازهای عینی، نیازهای ذهنی
  • علیرضا عرب نیاسر، سید علی رحمان زاده * صفحات 375-399

    پژوهش حاضر به دنبال واکاوی نقش فن آوری های نوین اطلاعاتی و ارتباطاتی (ICT) درتوسعه گردشگری در اماکن مذهبی کشور ایران است.  رویکردها و مدل های مختلف مطرح گردیده و سپس ضمن بررسی نظرات شهروندان تهرانی، از دیدگاه های ارایه شده از سوی آنها، استفاده شده است. روش تحقیق به کار گرفته شده در این پژوهش از نظر  هدف کاربردی، از نظر نوع داده ها کمی  و از نظر نحوه گردآوری داده ها، توصیفی و از نوع همبستگی است. جامعه آماری پژوهش حاضر شهروندان تهرانی بوده و از روش نمونه گیری تصادفی ساده استفاده شد و روایی و پایایی پرسشنامه نیز با استفاده از دیدگاه خبرگان و نیز آزمون آلفای کرونباخ مورد سنجش قرار گرفته و تایید شدند. در مرحله بعد بر اساس مدل مفهومی پژوهش، سیوالات و فرضیه های پژوهش، با استفاده از یک پرسشنامه محقق ساخته گویه های مستخرجه در نمونه آماری تحقیق مورد پرسش قرار گرفت. در بخش آمارتوصیفی، توصیف داده ها در دو بخش متغیر های زمینه ای و متغیر های اصلی با استفاده از شاخص های فراوانی مطلق، فراوانی نسبی، میانگین، انحراف معیار و واریانس در جداول ارایه گردیده و در بخش آماراستنباطی از آزمون های همبستگی و رگرسیون چند متغیره و آزمون تحلیل مسیر استفاده شد.

    کلیدواژگان: فن آوری های نوین اطلاعاتی و ارتباطاتی، توسعه گردشگری مذهبی، اماکن مذهبی
|
  • Kiyoumars Yazdan Panah Dero *, Mojtaba Khatoni Pages 7-16

    It has been a little over a decade since what we know today as social media. Since media are to some extent outside the purview of state supervision, the concept of national sovereignty has undergone change and development. Nation states that not long age regulate the geopolitical relations of the world as single actors of international arena have inevitably lost much of their power because of emerging agents having to do with the domain of power outside national constraints and boundaries. The agents that come into existence at various levels or on different scales ranging from personal to global in the form of processes such as regionalism, religious extremism, racism, and son on are said to act on global politics sometimes as organized violence, called terrorism, with geopolitical goals and results. In the meantime, the departure of media from state monopoly along with the emergence of their new generation, known as social media, has managed to lay the foundation by far wider for the arrival of the new actors. The research aims at exploring the position of social media in the emergence of new geopolitical agents with an emphasis on terrorist organizations.

    Keywords: social media, national sovereignty, Geopolitics, new agents, terrorism
  • Seyed Mehdi Jabarzadeh Shiadeh, Mohammad Mohebi *, Ehsan Kamrni, Mohsen Safaie Pages 17-31

    Human resource development plays an important role in eradicating poverty. Half of the world's population lives in rural areas suffering from high levels of poverty, malnutrition and low literacy. Fixing the grievances of this massive population through informed planning and sustainable development. Sustainable rural development is the process of promoting the full enjoyment of rural life through the orientation and encouragement of activities consistent with the capabilities and constraints of the environment (in its general sense). Thus, structural underlays in the four general environmental-ecological, socio-cultural, economic-political and physical-spatial aspects can lead to the proper functioning of this process. Sustainable rural development, in turn, is realized with the participation of villagers in decision-making, implementation, sharing of benefits and monitoring and evaluation. Hence, cooperatives, through their collaborative spirit, are considered as tools for the development of marginalized communities. Diversity is the basis of stability and as much as a system becomes more diverse, its sustainability and dynamism over time and in different places are maintained against internal and external tensions.Today, the diversification of the rural economy is one of the approaches taken to realize sustainable rural development. A special role of cooperatives as one of the most important sectors of the economy has become more recent and more serious as the Supreme Leader declares. An examination of existing cooperatives suggests that they cannot be efficient and effective with existing structures and, ultimately, have a dynamic and desirable function that ensures its survival and long-term durability. The present study was conducted to investigate and compare the efficiency and effectiveness of fisheries cooperatives in the northern and southern coasts of Qeshm Island. The research method was descriptive and the statistical population included 13 fisheries cooperatives (include active and passive) in Qeshm Island. The statistical data were collected by survey method and by collecting and completing the questionnaire, referring to the documents of the cooperative companies and the Fisheries Department and interviewing members of the cooperatives and fishery experts. Data analysis was performed using Spss and Excel software. According to research results, about 21% of cooperatives were active and the rest were almost inactive. The rate of efficiency, productivity, and investment of the first co-operative fisheries on the South Coast was higher than that of the North Coast co-operatives. Also, the net profits and net profits of the South Coast co-operatives were greater than the co-operatives on the North Coast. In the present study, it was revealed that the structure and functioning of the fishery cooperatives based on Qeshm Island did not comply with the general rules and regulations of cooperatives, which had a negative effect on their efficiency and effectiveness.

    Keywords: Fisheries Cooperatives, Planning, Sustainable Rural Development, Qeshm Island, Persian Gulf
  • Yaghoob Peyvastehgar *, Soleiman Mohamadidoost, Ali Akbar Heydari, Parisa Meshksar Pages 33-56
    Introduction

    The vulnerability of cities in countries with the natural environment of the environmental hazards, risks, to challenge the Shhrshnasy sciences, management, engineering and urban planning has become.

    The goal of the study, methods and tools for research

    related documents and research suggests that despite the studies and researches, during which about seven decades in the case of historical and urban fabric worn out, the vulnerability of the tissue in front of the 90 s earthquake and Iran in the mid - 70 the importance given to this issue. the role and status in the southern Iranian city of Shiraz, the importance of the study shows thevulnerability of the city. According to studies related to review a detailed plan Shiraz areas two 50percent of the region in the old quarters. So the vulnerability of the three quarters of the earthquake in the region. No alternative for this purpose in the population, use, and physical characteristics of the region and anatomical analysis. In this study, the vulnerability of each of the variables and how the radiation level of the regionalbloc in the function calculated and the situation in the vulnerability of the range, according to the weight of the general - level variables in urban areas and blocks in the region, analysed.

    The findings

    The results of this study showed that about 28% ghani district, about 81 percent of the palace Abasali Belvedere neighborhood. And about 80 percent of the tanning has so much of the damage - and are high and the variable distance applications of open spaces, access to the most vulnerable range, years of construction and building materials, the greatest effect in the vulnerability of the district of the earthquake.

    Keywords: Sustainable development, compact city, the city of Yasouj
  • Heidar Lotfi *, Mohsen Mirzajani, Abbas Najafi, Sajjad Alifarja Pages 57-91

    In analyzing and explaining the geopolitical and geostrategic position of Iran in international economics cannot Ignored the role of the coast of the Persian Gulf and the region of Makran both in the Makran region and in the Gulf coast are considered The gateway to the export and import of a huge amount of economic goods and energy products. The main question of this article is that what is the role and effect of the coasts of the Persian Gulf and the Makran region in the international economy? And given their strategic impact on Iran how can we design a strategic model for Iran's economic and political development, using the position of the Gulf coast and the Makran region in the international economy? Undoubtedly, the geo-economic position of the Gulf coast and the Makran region relative to Central Asia and the Caucasus region as well as their location in the heart of the Middle East's vast areas of fossil energy as well as a large and abundant population of the surrounding countries of these two regions has forgiven an irreplaceable place for them in the international economy somehow that it’s formed several pressures and suggestions from the world's economic powers to access these two regions. Given this introduction in this article will try using library resources as well as scientific and research articles to be paid To analyze and explain the role and influence of the coasts of the Persian Gulf and the Makran region in the international economy. And their strategic impact on Iran and ultimately providing a strategic model for economic and political development given the role of these two regions.

    Keywords: Persian Gulf coast, Makran region, international economy, Iran, economic, political development
  • Ali Bijani *, Ardavan Behzad, Hamidreza Naderifar Pages 93-103

    The purpose of this study is to recognize of ecotourism abilities of the Seiyahrud Basin. Factors such as climatic variation, historical, cultural, religious and natural attractions are some of the significant potential in this basin. For this purpose, the GIS software (version 10.4.1) was used to evaluate the parameters such as slope, aspect, elevation, temperature, land use, distance from some of the environmental factors such as the sliding zones, river, protected areas and road and finally digital maps for each of them were prepared. Based on these parameters, the nature tourism activities of the area were also selected and introduced. According to research findings, eco-tourism activities in the basin include nature tourism, wildlife, slopes and mountain climbing and winter sports. In this research AHP and TOPSIS models were used to gain weight indicators and grading the tourism criteria. So, the ecotourism activity ranking matrix was formed. In this matrix, environmental parameters including slope, aspect, elevation, vegetation, temperature and precipitation considered as the indicators and ecotourism activities were considered as the criteria. Based on the results of TOPSIS model, scores of nature and mountain climbing (0.54 and 0.50 respectively) and thereafter, scores of climbing the slopes, wild life and winter sports (0.47, 0.45 and 0.43 respectively) had more important role between the other types of tourism activities.

    Keywords: Feasibility study, sustainable development, Tourism, Seiyahrud basin, TOPSIS
  • Kiyanosh Zaker Haghighi *, Saeed Haji Babaei Pages 105-116

    Despite the importance of preparing a proper and friendly environment for children growth, few researches in this field investigate children’s environmental preference on the basis of their culture and their mental structure. The article tries to investigate children’s environmental preference via surveying different outer spaces and in accordance with requirements of child friendly cities convention. Literature review show that most practical experiences in this filed concentrate on desirability of place on the basis of parental viewpoints and because of different challenges including problematic obtaining rigid and trustable viewpoints form children, few research has investigated children’s environmental preference. Qualitative research method is chosen and interviews and observations are concentrated on different aspect of environment features including meaningful and instructive environment; territory; hidden places; and finally freedom of speech. For understanding children reaction and their satisfaction rate in different environments, these environments are classified in a way that they can easily distinguish these spaces. These classification include local designed open spaces, local organic open spaces, streets, designed open space in district scale, historic buildings and monuments, neighborhood unit, block scale, and private spaces. Children viewpoints about these different outer spaces are gathered and analyzed. Results show the distinct difference between children’s environmental preference in comparison with standard design criteria and also distinct difference between their preferences according to the spirit of urban life in Tehran. Finally, the article tries to formulate improvement policies for child friendly urban spaces on the basis of livability, flexibility, reminiscence, safety and at last children’s preference.

    Keywords: Child friendly cities, Evaluation of outer spaces, Children's Environmental Preferences, Public Spaces of Municipal District No.6, Tehran
  • Mahmoud Mahdavi *, Bizhan Rahmani, Shoreh Taj Pages 117-128

    Although national plans and laws refer to villages and agriculture as a valuable economic resource, the negative effects of rural economic weakness are still observed. Since Iran has a special climate and has potential Abundant in terms of diverse topography and vegetation. Today, beekeeping in the countryside is one of the most fascinating and easy-to-follow professions in agricultural and livestock production and food for humans. In this research, the aim of this study is to investigate the effects of marriage on economic development of villages in the city of Naha. To do this, we first used the library and field method (through a questionnaire) to collect data. The questionnaire was distributed among the sample population. After analyzing the data, SPSS software was used to analyze the data. Friedman's analysis of variance showed significant differences between different axes (0.001). The highest ranking is beekeeping as a job. After that, the second job was either on the margin. The results of t test showed significant difference (p

    Keywords: beekeeping, development, Neka
  • Farhad Hamzeh *, Javad Moeiti, Zeinab Mortezaei Pages 129-152

    Urban furniture is considered one of the most important and essential equipment for a favorable metropolis which in general effect on the movement, stagnation, recreation and anxiety of citizens and the dynamics of urban economics. Tourism are one of the most important aspects of every city's economy. The main purpose of this article is analysis of the relationship between urban and tourism furniture. The main question of this article is that designing and redevelopment of urban furniture what impact does have on urban tourism and in general on urban economics, especially in the city of Astara? The findings of this article show that favorable urban furniture design through the beautification of urban pollution and the reduction of unexpected and unpleasant incidents and the well-being of tourists creates charm and appearances of a good mental image for tourists and the urban economy is also dynamic by helping to attract tourists. Given this introduction this article will try using library resources and scientific and research articles to be paid to analyze and explain the design and redesign of urban furniture design in the direction of urban beautification in different dimensions, with emphasis on tourism development and economic dynamics in Astara.

    Keywords: urban furniture, urban beautification, Tourism, Astara
  • Hossein Jahantigh *, Vahidreza Amiresmaeili Pages 153-171

    Aquifer of Saravan is considered part of the drainage basin of Mashkid river. Aquatic potential in different regions of Saravan Basin is different due to the diversity of formations and geological structures and other climatic and environmental factors. In this article, the relationship between qualitative and quantitative characteristics of water and the geological features of the region with regards to petrology and structures has been considered. Thereby, field study, reconnaissance, and the dispersion of geological formations of the determined region of Saravan was done using geological maps. Afterwards, 29 water resources including wells and qanats were selected for sampling and based on the analysis of the results of water samples, the dispersion maps and EC, TDS density of chlorine, sulphate, calcium, magnesium etc. were illustrated. Interpretation of the illustrated maps showed that the northwest of plain of Saravan from Allahabad toward the center of the plain and the western part of the Saravan-Khash road after ChahKhodabakhsh depicted low quality due to influencing factors on geological formations of low water quality and also in suburban areas of Saravan from Hoshak to Porrehkant apart from the effect of geological factors due to population density and the existence of urban sewage systems and at the end of the plain in Dehak area there is low water quality due to the location of underground water evacuation and the accumulation of the silts resulting from the flow of underground water. The best quality is reported to be of the water resources present in Chah Gomban in the south west and Chah Dashto and the Qanat of Gosh in the north of the plain and the surroundings of the granite formations of Koohsefid area in Gosht. It should be noted that the pollution hazard threatens all the water resources in the plain of Saravan.

    Keywords: Saravan, Water Quality, Geology, Petrology, Hydrogeology
  • Simin Armaghan * Pages 173-192

    Entrepreneurship is one of the most urgent needs of today's communities, whether rural or urban. Environmental, demographic, economic, climatic and spatial constraints are among the reasons for the need to focus on entrepreneurship. This issue becomes more and more necessary in rural communities. The main objective of this paper is to analyze and explain the challenges and perspectives of the role of entrepreneurship in rural development in Iran, with emphasis on villages in Baghereshahr district. The main question of this article is that Generally what role does entrepreneurship play in rural development in Iran, especially villages in Baghereshahr? Furthermore to answer this main question It is planned Additional sub-questions in this article including what is the history of rural entrepreneurship in the villages of Iran? And what are the ideas about rural development with an emphasis on the role of entrepreneurship? The results of this article indicate that Rural entrepreneurship is a complex and delicate phenomenon that is need Financial resources, environmental potential, desirable infrastructure facilities, expertise and training, sustainability and environmental sustainability and all this requires innovation and creativity. The results of this article indicate that challenges such as migration and environmental degradation as well as the drought and inefficiency of the agricultural sector, as well as the pressures of population growth and, on the other hand, a relative increase in the level of education of rural residents has turned entrepreneurship is a fundamental variable in rural development in Iran. This article, in terms of the nature of the method, is descriptive to examine the relationship between different factors and entrepreneurship is Correlation type And in terms of the purpose of being enforceable is Applicable. The time frame of the study is cross-sectional or cross-sectional which only took place once in a few months. The statistical population of this research includes all entrepreneurs in the villages of Baghereshahr.

    Keywords: entrepreneurship, sustainable development, Rural Development, Baghereshahr
  • Alireza Ghorbaniyan Anarzadeh *, Alireza Estelaji, Shoreh Taj Pages 193-213

    The tourism activity today as one of the most important and dynamic in the world is the ether of this activity. Hence these countries have been able important issues such as the exchange earnings and employment growth and cultural exchange and interaction and the creation of the consumer market manufacturing and services, and leisure time and the dot-consciously and actively in the field of communications and information of the world towards progress and development for the people that bring their country. In this regard, the rural tourism of the details of a great industry of the tourism is considered to be a major role in strengthening and diversifying the local economic growth, Increase and improve environmental quality, social and cultural indicators of the facade of the Fa One of his areas suitable for tourism in the villages of the top ten, his or her against the King and the political divisions as Shirkooh a village in the Central District, the city of Tafts. This research for the role and relative standing policy of rural development indicators is the dehbala. From In terms of Methodology Research To the face hybrid The result Methods Qualitative And A little Well. From Opinion Target Practical And From Opinion The way Performance Inferential (Questionnaires, interview And View) and From Opinion analyze Results To the face Descriptive And Analytical LT is The way Parsing And Analysis Research Statistical methods by software (SPSS) Is Data analyzed by chi-square tests and t tests were performed single sample. The population of this study, the AH leaves the grate Groups (Supervisors, managers and tourists) Are. The first hypothesis suggests that the question of the three groups, two groups of significant economic policy in rural development and tourism development of the collection have been acknowledged. The second hypothesis suggests that questioned three groups, each group on social policy and cultural significance of rural development and tourism development have confirmed the third hypothesis is also significant that while policy environmental investment in the development of rural dehbala of all three groups view, implies.

    Keywords: Tourism, village, Politics, village dehbala
  • Afsaneh Rouhani, Seyyed Mostafa Tayebi Sani *, Hooman Bahmanpour, Baqir Morsal Pages 215-236

    A large part of hypaethral sports complexes in Tehran have been located in the Shemiranat area which is in different seasons are attracts a large number of athletes. That's while air Pollution in Tehran city in this area compared to other parts of the city especially for pollutants of ozone and nitrogen dioxide is worse situation. The purpose of this paper is spatial assessment and environmental sustainability assessment of Shemiranat sports complexes in Tehran considering the pollution of the air in Tehran. The main question of this article is that to locate and measure the environmental sustainability of Shemiranat sports complexes how much attention has been paid to the zoning of air pollution in Tehran? The results of this paper show the air quality of the Shemiranate area compared to other parts of Tehran in terms of contamination is worse and this is while in the study area, are located a large part of outdoor sports complexes. To do this research Pollution sensing stations data interpolated around the region to Kriging method for a period of 5 years. The air quality index (AQI) was used as the standard for data alignment. Layering was done by using ArcGIS 9.2 software.

    Keywords: Air pollution, Urban Sustainable Development, Sporting User, Air Quality Index
  • Gholamreza Janbazghobadi * Pages 237-249

    Global solar radiation is considered one of the most important clusters in the world. Today, the use of solar energy as a new energy is one of the fundamental tools for optimal exploitation of global climate-related climatic capabilities. This study aims to calibrate and validate the existing model In order to estimate the amount of radiation of the global sun and the mapping of its zoning maps, it is in the province of Mazandaran. The study used in this study was a field-library. In this research, data from 5 stations of synoptic meteorology of Mazandaran province have been reported daily since the beginning of the year 2000 to January 1, 2010 was used In this study, Angstrom and Prescott solar models were used to calibrate and validate the data of the weather stations of the province. For this purpose, the most important statistical parameters such as equilibrium error (MBE) and least square error (RMSE) and correlation coefficient (r) was used to estimate the radiation and evaluate the accuracy of the estimated data. Finally, the solar energy of the study area was used to generate Atlas maps. Several models were used in this way. ArcGIS9.2 was used in this way. The results showed that according to the solar radiation model, Angstrom and Prescott, the highest radiation was observed in the central and eastern regions of the province It is estimated at 220 to 354 watts per square meter.

    Keywords: Solar Radiation, Calibration, Validation, Angstrom-Prescott Model, Mazandaran
  • Hoorieh Zahmatkesh Maromi *, Mohammad Mahdi Husseinzadeh, Seyed Hassan Sadough, Najmoaldin Rounanan, Farid Mahmoudi Pages 251-263

    Geomorphotourism is one of the new items in Earth science and Tourism that based on understanding geomorphosites, developing geomorphological tourism and heritage conservation. This science has responsibly, protective and scientific approach about geological and geomorphological attractive phenomena and lead to develop geotourism for social and economic development of community. Accordingly, this study use Pereira geomorphotourism method to evaluate capabilities of geomorphosites geomorphotourism. Results of Pereira method show, Namakdan cave, Chah Kouh valley and Dulab get first to third rank of this evaluation respectively, thus due to lack of facilities, best geotourism intentions in this geomorphotourism assessment.

    Keywords: Qeshm Geopark, geomorphology, Geomorphotourism, Geomorphosite, Pereira method, Geographic information system (GIS)
  • Hojjatallah Pashapour *, Abozar Moradi, Fariborz Ahamadi Dehka Pages 265-276

    Eco-tourism is a branch of tourism in which people who are interested in nature and voyagers are involved in order to enjoy being in nature and seeing its attractions, haunting and observing wild life, and so on. The geographical and area-based investigation of the nature in Iran proved that eco-tourism can be considered as a stable economic income. Bahmaee city located in Kohliloye-and-Boyer-Ahmad Province always suffered from lots of problems due to issues including the poorness of residents. One of the major steps in order to deviate poorness, prepare jobs, and develop the city multi-dimensionally is to apply all available facilities and resources in the city based on a knowledge-based management, the research studies of scholars, and place-based systems in managing tourism. Aiming to identify potential tourism development, this paper investigated the effective factors, in prioritizing potential tourism destinations, including precipitation and weather, topography, land usage, accessibility, distance from gosal and protected areas, lakes, and rivers using analytical-descriptive approach based on the identification, preparation, and prioritization model. Finally, the diagram of output maps was analyzed. The findings revealed that the Sar-e-Asiab-Yousefi and Mambi districts and the Likak and Kafshkonan districts had the highest and the lowest eco-tourism areas, respectively.

    Keywords: Tourism, ecotourism, city Bahmaei, Buckley, GIS
  • Davood Hassan Abadi *, Yusufali Gholam Rezaei, Abbas Najafi, Sajjad Alifarja Pages 277-298

    National and political divisions considered one of the most important determinants of the country's economic, cultural and social development but despite the importance of this component deciding on how and the way it is most political work and the power of governments and political systems. The purpose of this article is investigating and analyzing the system of divisions in Iran with emphasis on scientific and geographical variables. The main question of this article is that considering the two scientific and geographical variables as criteria for evaluation and effectiveness what is the quality of the system of country divisions in Iran? And how can we use the most scientific and geographic variables to provide a model for the system of country divisions in Iran? It can be said that the system of divisions in IRAN more has Political nature and somewhat demographic and somehow in its historical record or in its future prospects not seen less scientific and geographical variables. Given this introduction this paper will attempt to use library resources and upstream documentation to be paid to analyze and explain the issue of studying and analyzing the system of divisions in Iran with emphasis on scientific and geographical variables.

    Keywords: national divisions system, scientific variables, geography, Iran, population
  • Eisa Pourramzan *, Soudabeh Hashemzehi, Farhad Javan, Nazanin Naim Abadi Pages 299-312

    Purpose of this study was to investigate the role of historical identity of Sistan tourism sites in economic development of Zahak Mountain villages. The research method is descriptive and analytical and based on library studies, documentary and field studies. SPSS software and Expert Choice model were used to analyze the data. The results showed that, firstly, indicators, encouraging entrepreneurial activities in the village with an average of 3.67, the region's ability to invest in tourism using a mean of 56.3, the creation of economic opportunities for the government in the village with the average 3.54, creating employment in different sectors in the village with an average of 3.45, growth of the growth rate of different sectors of the economy in the village and the index of incentives for investing people in the village level with an average of 3.40, creating new grounds for attracting capital In rural areas, with an average of 3.30, employment security in the village with an average of 3.13, has the highest and lowest averages. In all indicators, the obtained averages are higher than the average of 3. The results also show that the location of burned city with the obtained weight was 300/0, half well with weight was obtained 291/0, Khajeh Mountain with weight 149/0, castle Sam with weight of 145 / 0, and finally, the old-fashioned Zahedan with a weight of 0.15, has the highest and lowest weights.

    Keywords: Rural Tourism, Historical Identity, Rural Economic Development, Zahak Villages
  • Reza Noubakht *, Ali Ghasemi, Mohammad Gholami Pages 313-327

    Drought is one of the worrying environmental events that occur, especially in arid and semi-arid country and causes huge economic and environmental damage. Studies indicate that the drought in the eastern regions of Iran has experienced drought in 1375. The purpose of this paper is to examine the drought in the eastern province of Sistan-Baluchestan, Kerman, South Khorasan during the course of 1385 and 1390 census and its impact on displacement and migration in the desired areas. The research method used is a combination of two libraries and secondary data. The study is based on the assumption that climate change, in particular drought and poor areas provided the source population, poverty and economic factors, the stimulus will be dislocation and migration. The results showed a reduction in rainfall from 1375, the poverty rate has increased in the provinces studied. This means that with increasing and decreasing precipitation in poverty, with almost one-year hiatus has reacted to this event. The study of immigration in the city of three provinces found that in the 85-1375 target areas have been sending. Therefore it can be concluded that the drought in eastern Iran because of deep attachment to both land and water, the effects of economic deep left. . Therefore it can be concluded that economic impacts has been drought in eastern Iran because dependence deep to both land and water. Drought and the continuing migration can provide setting the stage for the release of the most haunted areas in the East of the country that this will lead to significant political and security consequences.

    Keywords: Drought, poverty rate (line), net migration rate, economic, social effect
  • Arash Vahid, Ismeil Shieeh *, Hamid reza Saremi Pages 329-343

    Today, location of high-rise buildings is indispensable. After a few decades of high-rise building emergence, new high-rise construction began in large cities such as Tehran. However, due to lack of proper locating for high-rise building, there have always existed problems and inefficiencies. Given the environmental problems and climatic conditions of different regions, considering the issue is of a high importance for urbanism. The purpose of this paper is to analyze the effective factors in location of high-rise buildings with emphasis on environmental sustainability in the city of 3rd district of Qazvin.The model used in this research is Fuzzy Topsis. This model was used to evaluate the efficiency of providing optimal strategies in the 3rd district of Qazvin. According to results, environmental sustainability is the main concept when developing plans for establishment of high-rise building units and environmental elements are essential criteria in locating for high-rise buildings. On the other hand, land price, natural and social conditions and use of IT play important role in location of high-rise buildings. Results from FTOPSIS model used in this study show that there is no pattern for location of high-rise buildings in Iran and disorganized criteria provided regardless of urbanism or effective factors lead to environmental degradation. Results also show that economic, environmental and physical factors and land use with 0.695, 0.457 and 0.405 scores are in first to third place indicating their relatively high importance compared with other factors.

    Keywords: Location, high-risebuildings, Environmental Sustainability, FTAPSIS, 3rd district of Qazvin
  • Masoud Taghvaei, Mohamadreza Rezaei, Yousef Tazesh * Pages 345-361

    Attractions and tourism capabilities, especially the attractions of the natural and ecotouristic environment, are considered to be the unique assets of each country and region, whose identification, classification and planning for tourism development and, ultimately, the development of an important region High.In this research, using scientific methods and AHP, SWOT models and SPSS software to identify and prioritize potential environmental in yasuj city have been investigated. Results of the study show that yasuj city can host a large number of domestic and foreign tourists annually. This leads to increased employment and income in the region and ultimately the development of tourism. According to the results, there is a beautiful and unique landscape of natural parks and forests in rural areas and along rivers such as yasuj forest Park and etc. as strengths for tourism development planning in yasuj city, has allocated as first rank. Inappropriate and inadequate health facilities as well as weaknesses, the most important factor was considered. The experts, were considered environmental degradation as the most important threatens factor in the planning of tourism in the region. Increased of government investment in the tourism sector to plan the development of tourism yasuj city, is allocated first rank as the opportunity. The AHP method results showed that distance of way benchmark is a priority and elevation benchmark is the end of priority in tourism planning.

    Keywords: yasuj, Tourism, environmental potential, Planning
  • Mahdi Heiday * Pages 363-374

    It has been a little over a decade since what we know today as social media. Since media are to some extent outside the purview of state supervision, the concept of national sovereignty has undergone change and development. Nation states that not long age regulate the geopolitical relations of the world as single actors of international arena have inevitably lost much of their power because of emerging agents having to do with the domain of power outside national constraints and boundaries. The agents that come into existence at various levels or on different scales ranging from personal to global in the form of processes such as regionalism, religious extremism, racism, and son on are said to act on global politics sometimes as organized violence, called terrorism, with geopolitical goals and results. In the meantime, the departure of media from state monopoly along with the emergence of their new generation, known as social media, has managed to lay the foundation by far wider for the arrival of the new actors. The research aims at exploring the position of social media in the emergence of new geopolitical agents with an emphasis on terrorist organizations.

    Keywords: social media, national sovereignty, Geopolitics, new agents, Terrorism
  • Alireza Arab Niasar, Seyed Ali Rahmanzadeh * Pages 375-399

    The present study seeks to explore the role of modern information and communication technologies (ICT) in the development of tourism in religious places in Iran. Different approaches and models are from the views of citizens of Tehran introduced and then these views are used. This research is applicable in terms of purpose, in terms of data type is quantitative and in terms of data collection uses descriptive and correlation method. The statistical population of the present study is Tehran citizens. A simple random sampling method is used. Reliability and validity of the questionnaire are also assessed and validated using the experts' viewpoints and Cronbach's alpha test. In the next step, based on the conceptual model of the research, the research questions and hypotheses are questioned by a researcher-made questionnaire on items in the statistical sample of the research. In the descriptive section, descriptive data in two parts of the underlying variables and main variables are presented using absolute frequency, relative frequency, mean, standard deviation and variance in tables. In the inferential statistic

    Keywords: modern information, communication technologies, development of religious tourism, Religious Places