فهرست مطالب

مجله تعالی بالینی
سال هفتم شماره 1 (پیاپی 14، تابستان 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/08/08
  • تعداد عناوین: 5
|
  • حسین مهدوی، ماندانا احمدی *، زهره حدادی صفحات 1-12
    هایپرپلازی خوش خیم پروستات یک بیماری شایع در مردان بزرگسال می باشد، هم چنین سرطان پروستات شایع ترین بدخیمی در کشورهای توسعه یافته محسوب می شود. مکمل های طبیعی مختلفی که بر رشد و تکثیر سلول های پروستات اثر گذار می باشند با بهره گیری از مطالعات اپیدمیولوژی، آزمایشگاهی و کلینیکی یافت شده است. شواهد قابل قبولی از اثرات حفاظتی مکمل های طبیعی در مقابل پروستات وجود دارد که در ادامه آورده شده است. برای دستیابی به مقالات مربوط پایگاه های اطلاعاتیGoogle ، Pubmed، Medline، Iranmedex، SID، Google scholar بررسی شدند. گزنه می تواند به عنوان یک داروی موثر برای درمان اختلالات پروستات استفاده شود. گزنه باعث القای سنتز تستوسترون می شود هم چنین مطالعات نشان داده که این گیاه باعث مهار آنزیم 5-آلفا ردوکتاز می شود. نخل اره ای یک محصول گیاهی است که در درمان اختلالات مربوط به پروستات استفاده می شود. به نظر می رسد این گیاه مشابه داروی فیناستراید باشد با این تفاوت که با بدن سازگار تر بوده و هزینه کمتری دارد. عصاره کدوتنبل حاوی ماده روغنی متشکل از استرول های لینولیک اسید، سلنیوم، منیزیوم و کارتنوئیدها می باشد که این مواد دارای فعالیت های ضد سرطانی و ضد التهابی می باشند. به علاوه، بسیاری از ویتامین ها و مواد شیمیایی، شامل ویتامینE، ویتامین B6 و روی دارای فعالیت ضدسرطانی بوده و به عنوان آنتی اکسیدان عمل می کنند. استفاده از گیاهان دارویی با خاصیت درمان BPH می تواند به عنوان جانشین یا مکمل داروهای شیمیایی موثر بر درمان اختلالات پروستات مورد استفاده قرار گیرند.
    کلیدواژگان: هایپرپلازی خوش خیم پروستات، گزنه، نخل اره ای، کدو تنبل، پیجیوم آفریکانوم، ویتامینE، ویتامینB6، روی
  • فاطمه غفاری، زهرا فتوکیان *، مهدی رستمی، لیلا مسکینی صفحات 13-35
    بیماری آلزایمر به عنوان مهم ترین و شایع ترین علت زوال عقل و نوعی اختلال مزمن، پیچیده و پیشروند عصبی است. ازآنجایی که مراقبین خانوادگی نقش مراقبت همه جانبه از سالمند آلزایمری را بر عهده دارند، آموزش تاب آوری این امکان را به آنان می دهد تا به درک بهتری برسند و واکنش های مناسبی را در شرایط چالش بر انگیز داشته باشند. لذا مطالعه حاضر با هدف مروری بر مطالعات تاثیر مداخلات تاب آوری بر سلامت روان مراقبین سالمندان مبتلا به آلزایمر انجام شد. این مطالعه، از نوع مطالعات مروری نظام مند روایتی است که به بررسی مطالعات مربوط به تاثیر مداخلات تاب آوری بر سلامت روان مراقبین خانوادگی سالمندان مبتلا به آلزایمر از سال 1995 تا پایان سال 2016 میلادی می پردازد. با استفاده از جستجوی کلیدواژه در عنوان و یا چکیده مقاله در پایگاه های اطلاعاتی Magiran، SID، Medlib، Iranmedex برای مطالعات فارسی زبان و مقالات دارای متن کامل به زبان انگلیسی در پایگاه های Proquest Elsevier،، Ovid، Pubmed، Science direct با استفاده از کلیدواژه های ذیل در عنوان مقاله جستجو شدند. واژه های فارسی شامل سلامت روان، مراقبین خانوادگی، آلزایمر و تاب آوری بود. این کلیدواژه ها در زبان انگلیسی شامل Mental health، Family caregivers، Alzheimer’s disease، Resilient با تک تک واژه های aging، elder، ageing، older people elderly بوده است. پس از جست وجو در پایگاه داده های اطلاعاتی در دسترس با کلیدواژه های مناسب به دو زبان فارسی و انگلیسی و بدون محدودیت زمانی تعداد 54 مقاله به دست آمد. از این میان 13 مقاله که بیشترین ارتباط را با اهداف موردنظر ما داشتند انتخاب و موردبررسی قرار گرفتند. نتایج نشان داد که فشار ناشی از مراقبت سالمندان تمامی ابعاد جسمی، روانی، اجتماعی، معنوی و کیفیت زندگی مراقبین را تحت تاثیر قرار داده و فشار مراقبت به شدت بعد سلامت روان مراقبین را تهدید می کند؛ اما مداخلات آموزشی برای کاهش فشار مراقبتی و ارائه ی آموزش های مناسب درباره ی بهبود تاب آوری به مراقبین سبب بهبود کیفیت مراقبت از سالمندان مبتلا به آلزایمر می گردد.
    کلیدواژگان: سلامت روان، تاب آوری، مراقبین خانوادگی، آلزایمر، سالمند
  • پروانه افشار، علی معتمدزادگان *، محمد احمدی، مزدک عظیمی، سید احمد شهیدی، لیلا گلستان، آزاده قربانی حسن سرایی صفحات 36-48
    آفلاتوکسین ها از متابولیت های ثانویه قارچ ها بالاخص گونه های آسپرژیلوس فلاووس و آسپرژیلوس پارازیتیکوس و به عنوان خطرناک ترین مایکوتوکسین های شناخته شده در انسان و دام هستند. بیش از حدود 20 نوع آفلاتوکسین ها شناخته شده که شش نوع آن اصلی ترین نقش بیماری زایی ازجمله پتانسیل کانسروژنیک را به خود اختصاص داده اند. انسان علاوه بر مصرف مستقیم غذاهای با منشا گیاهی آلوده به این توکسین، از طریق انتقال توکسین و متابولیت های حاصل از آن ها در محصولات حیوانی می تواند به صورت غیرمستقیم در معرض آلودگی قرار گیرد. برای سم زدایی و کاهش خطرات تهدید کننده بهداشت عمومی و آسیب های اقتصادی منتج از آفلاتوکسین ها در محصولات غذایی، تکنیک های متفاوت(فیزیکی، شیمیایی و بیولوژیکی) موردمطالعه قرارگرفته است. تمام این روش ها از طریق تغییر و تخریب ساختار مولکولی توکسین، سبب مهار انتقال و کاهش قابلیت دسترسی توکسین ها به بافت هدف و حذف آن می گردند. مطالعه مروری حاضر با جستجو در پایگاه های اطلاعاتی داخلی و خارجی به بررسی تخریب بیولوژیکی آفلاتوکسین ها توسط میکروارگانیسم های قارچی(رشته ای و مخمری) و تبدیل آن به محصولاتی غیرسمی یا با سمیت کمتر و ارائه راهکارهای مناسب پرداخته است. با توجه به اینکه برخی گونه های قارچی دارای قابلیت تخریب آفلاتوکسین ها بوده و میزان این تخریب با نوع سوش قارچی ارتباطی قوی دارد، لذا انجام بررسی های بیشتر و گسترده روی کاربرد آن در مواد غذایی می تواند در اتخاذ استراتژی های پیشگیری از برخی بیماری ها و در نتیجه ارتقا سلامت انسان حائز اهمیت باشد.
    کلیدواژگان: مایکوتوکسین، آفلاتوکسین، سرطان، تخریب بیولوژیکی، پروبیوتیک، قارچ
  • رویا ملک زاده، قاسم عابدی، محمد صادق رضایی *، پونه یزدانی صفحات 49-63
    آمایش سرزمینی، روند جامعی از برنامه ریزی جهت استفاده از مزیت ها و استعدادهای منطقه ای به منظور رشد و تعالی آن ها می باشد. تحول در نظام آموزش یکی از اثرگذارترین اقدامات و ضامن رشد و توسعه پایدار جوامع می باشد. اجرای برنامه تحول و نوآوری در آموزش پزشکی با بهره مندی از ظرفیت برنامه آمایش سرزمینی در پاییز 1394 در کشور آغاز گردید. هدف این مطالعه تبیین روند استقرار آمایش سرزمینی تحول و نوآوری در آموزش علوم پزشکی ایران می باشد. با استفاده از کلیدواژه در عنوان و یا چکیده مقاله در کتب تدوین شده توسط معاونت آموزشی وزارت بهداشت و در پایگاه های اطلاعاتی فارسی زبان و پایگاه های اطلاعاتی به زبان انگلیسی در فاصله سال های 2016-2000 میلادی مقالات مرتبط جستجو شد. نتایج نشان داده است که با اجرایی شدن برنامه، تعامل هدفمند بین دانشگاه های منطقه و گفتمان تحول و نوآوری در محیط دانشگاهی به وجود آمد. همچنین در برخی بسته ها نظیر اعتباربخشی موسسات و مراکز آموزشی، ارتقاء نظام آزمون ها و پایش بسته های تحولی نتایج ملموس تر و در برخی بسته ها نظیر بین المللی شدن آموزش علوم پزشکی، آموزش علوم پزشکی مجازی و اعتلای اخلاق حرفه ای قدم های موثری برداشته شده است و در بسته های حرکت به سمت دانشگاه های نسل سوم، آموزش پاسخگو و عدالت محور و ارتقاء زیرساخت های آموزشی نیازمند توجه و برنامه ریزی بهتری می باشد. توجه به تامین منابع پایدار و تقویت زیرساخت های آموزشی و توانمندسازی اعضای هیئت علمی جهت حصول موفقیت در برنامه ضروری به نظر می رسد.
    کلیدواژگان: آمایش سرزمینی، تحول در آموزش علوم پزشکی، نوآوری در آموزش علوم پزشکی، آموزش علوم پزشکی
  • فتانه عمویی، محمدصادق رضایی *، رویا ملک زاده، الهه محمودی صفحات 64-76
    طرح درس یکی از عوامل موثر و کلیدی در فرایند آموزش است. هدف اصلی از تدوین طرح درس، تسهیل در یادگیری فراگیران از طریق برقراری یک بستر ارتباطی مناسب است. مطالعه حاضر به منظور فراهم نمودن اطلاعات جامع جهت استفاده در عرصه آموزش علوم پزشکی، با بهره گیری از ضوابط مرور ساختاریافته، به بررسی وضعیت تدوین طرح درس و موانع موجود پرداخته است.
    با استفاده از کلیدواژه های طرح درس، طرح دوره، کیفیت تدریس، تدریس اثربخش، برنامه درسی و علوم پزشکی نسبت به جستجوی مقالات مرتبط در پایگاه های اطلاعاتی همچونScience Direct ، Irandoc،Google Scholar ،Pudmed ، SID، Scopus ،Web of Science، Iranmedex، Magiran اقدام شد و با بهره گیری از روند مطالعات ساختاریافته، اطلاعات موردنظر به مطالعه راه یافت. در این مطالعه مروری، طرح درس از جنبه های مختلف موردبررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد که کیفیت بیش از نیمی از طرح درس ها در وضعیت متوسط قرار داشتند، بیشترین کاستی ها مربوط به اهداف جزئی و رفتاری، شیوه ارزشیابی، وسیله کمک آموزشی و نحوه استفاده از آن بود. ارائه طرح درس در کلاس در وضعیت مطلوبی قرار نداشت، اکثر اعضای هیئت علمی با تدوین طرح درس قبل از شروع دوره آموزشی موافق بودند ولی حجم کار زیاد، محدودیت وسایل و امکانات آموزشی، زیاد بودن تعداد دانشجویان را مانع تهیه درس می دانستند. طرح درس های ارائه شده مبتنی بر کوریکولوم بوده و اساتید کلاس درس را بر اساس طرح درس اداره می کردند. با توجه به ضرورت و اهمیت تدوین طرح درس در ارتقای کیفیت آموزشی دانشجویان، برگزاری کارگاه های آموزشی جهت آموزش و ارتقای سطح تدوین و نظارت کافی بر مدرسان می تواند دانش و نگرش آن ها را برای تدوین و اجرای طرح درس فراهم کند.
    کلیدواژگان: طرح درس، کیفیت تدریس، تدریس اثربخش، آموزش علوم پزشکی
|
  • Hossein Mahdavi, Mandana Ahmadi *, Zohreh Hadad Pages 1-12
    Benign prostatic hyperplasia (BPH) is a common disease in elderly men also cancer prostate is the most common malignancy in males of developed countries. Different Natural supplements have been found to effect the growth and proliferation of prostate cancer cells as evident in epidemiological, experimental and clinical studies. There is good evidence of protective effects of Natural supplements against prostate cancer are Explained.
    In this paper, using online databases Iranmedex Pubmed, Medline, Google scholar, Scopous, Science direct, SID and Iranmedex on various aspects of medicinal plant stinging nettle was proposed up to 2016, with using keywords Benign prostatic hyperplasia, Urtica dioica, Saw palmetto, Pygeum africanum, Cucubita pepo, VitE and Vit B6 therapeutic effect and medicinal plant were studied.
    Urtica dioica can be used as an effective drug for the management of Prostate disorders. Effects of U.dioica on benign induced by testosterone have been exhibited. Studies were conducted to assess the 5α-reductase inhibitory potential of this plant. Saw palmetto is an herbal product used in the treatment of symptoms related to benign Prostate disorders. Saw palmetto appears to have efficacy similar to that of medications like finasteride, but it is better tolerated and less expensive. Pumpkin seed extracts (Cucurbita pepo) contain oily substance composed of linolic acid sterols, seleneniume, magnesium and carotinoid that they have mechanism of action is thought to be antiandrogenic and antiphlogistic. Furthermore, many vitamins and chemicals, including vitaminE, vitaminB6 and Zinc have shown their anticancer activities as anti-oxidants. The use of medicinal herbs with BPH therapeutic properties can be used as a substitute or complementary of the chemical drugs that are effective in the treatment of prostate disorders.
    Keywords: Benign prostatic hyperplasia Prostate_Urtica dioica_Saw palmetto_Cucurbita pepo_zinc_vitamin E vitamin B6
  • Fateme Ghaffari, Zahra Fotokian *, Mehdi Rostami, Leila Meskini Pages 13-35
    Alzheimer's disease is one of the most common and common causes of dementia and a chronic, complex, and progressive neurological disorder. As family caregiver’s play an all-encompassing role in Alzheimer's elderly care, resilient learning gives them the opportunity to better understand and respond appropriately in challenging situations. Due to the importance of the subject and the existence of few studies in this field, the present study was carried out. This study is a overview study that focuses on the effect of resilient interventions on the family mental health of elderly people with Alzheimer's disease from 1995 to the end of 2016. Using keyword search in the title or abstract of the articles in the Magiran, SID, Medlib, Iranmedex databases for Farsi language studies and full-text articles in English at Produce Elsevier, Ovid, Pubmed, Science Direct sites using the following keywords were searched in the title of the article. Persian words including mental health, family caregivers, Alzheimer's disease, and resilient. These keywords in English include mental health, Family caregivers, Alzheimer’s disease, Resilient, with every single word aging, elder, ageing, older people elderly. After searching the available databases with proper keywords in both Farsi and English, 54 articles were obtained without time limit. Of these, 11 articles with the most relevance to our goals were selected and examined.
    The results showed; the pressure from nursing care affects all physical, psychological, social, spiritual, and quality of life of family caregivers, and the pressure of care severely affects caregiver's mental health. Therefore, the need to intervene to reduce care pressure and provide resilience education to family caregivers improve the quality of care for the elderly with Alzheimers.
    Keywords: Mental Health, Resilience, Family caregivers, Alzheimer''s disease, Elderly
  • Parvaneh Afshar, Ali Motamedzadegan *, Mohammad Ahmady, Mazdak Azimi, Seyyed Ahmad Shahidi, Leila Golestan, Azade Ghorbani Hasansaraei Pages 36-48
    Aflatoxins are secondary metabolites of fungi, particularly Aspergillus flavus and Aspergillus parasiticus, that known to be the most dangerous mycotoxin. Among the more than 20 types of aflatoxin identified, four types of AFB1, AFB2, AFG1, AFG2, and two AFM1 and AFM2 (hydroxylated metabolites of AFB1 and AFB2 in animals and livestock products, respectively) have been identified as major contributors to pathogenicity. The carcinogenic role of these toxins recognized in liver target tissue.
    Human exposure to mycotoxins occurs directly through the intake of contaminated agricultural products or indirectly through the consumption of products of animal origin prepared or obtained from animals that were fed with contaminated material. For detoxification and reduce threats to public health in the context of communities, and the economic damage caused by the aflatoxins in food products of animal and plants, different techniques (physical, chemical and biological) has been studied.
    All of these methods, by modifying and destroying the toxin molecular structure, inhibit its transfer to the digestive system, and reduce the accessibility of toxins to the target tissue and eliminate it. The current review performed based on search in database Scopus, Elsevier, PubMed, Google scholar, Science Direct, Iranmedex, Magiran, SID and Irandoc of biological substance (bacteria, fungi, and algae) reviews the biological degradation of AFs by fungal microorganisms and converting it into non-toxic, or less toxic products, and providing appropriate solutions.
    Keywords: Aflatoxin, Cancer, Detoxification, Biodegradation, Probiotic, Fungi
  • Roya Malekzadeh, Ghasem Abedi, Mohammad Sadegh Rezai *, Pooneh Yazdani Pages 49-63
    Territorial Agenda is a comprehensive process of planning to use advantage and talent of regional s for their growth and excellence. The development of the education system is one of the most effective action and guarantor of the sustainable development of societies. The implementation of the program on the development and innovation of medical education with the use of the capacity of the territorial planning program began in the country in 2015. The purpose of this study is to explain the Process of Establishment of Territorial Agenda and Development and Innovation in Medical Education in Iran. Using the keyword search about the title or abstract In the books compiled by the Ministry of Health and Education and in the databases like Magiran, SID, Medlib, Iranmedex, Google Scholar databases for Persian language studies and articles in English on the databases as PubMed, Science direct, Google Scholar between 2000 and 2016 The related articles were searched. The results showed that with the implementation of the program, targeted engagement between the universities of the region and the discourse of development and innovation in the academic atmosphere argos. Also, some packages such as the accreditation of institutions and educational centers, the upgrading of the testing system and the monitoring of development packages have made the results more tangible, and in some packages, such as the internationalization of medical education, virtual education and the promotion of professional ethics, good efforts have begun. And in moving packages to third-generation universities, accountable and advocacy education and promotion of educational infrastructure require better attention and planning. Considering the provision of sustainable resources and strengthening of educational infrastructure and faculty member's empowerment to achieve success in the program seems essential.
    Keywords: Territorial Agenda, Development in Medical Education, Innovation in Medical Education, Medical Education
  • Fattane Amuei, Mohammad Sadegh Rezai *, Roya Malekzadeh, Elahe Mahmoodi Pages 64-76
    The lesson plan is one of the effective factors in the educational process. The main purpose of the lesson design is to facilitate learner learning. The present study aims to provide comprehensive information for use in medical science education. Using structured review criteria, this study examines the status of the design of the lesson plan and existing barriers. Using the keywords of the lesson plan, course design, teaching quality, effective teaching, curriculum, and medical science, the search for relevant articles was done in the databases.Databases are Science Direct, Irandoc, Google Scholar, Pudmed, SID, Scopus, Web of Science, Iranmedex, Magiran. Using the process of structured studies, using the process of structured studies, data was studied. In this study, the lesson plan was examined from various aspects.
    The results showed that more than half of the lessons were in a moderate condition. Most of the weaknesses were related to minor goals and behavioral goals, assessment methods, teaching aid and how to use it. The presentation of the lesson plan in the classroom was not in desirable condition, most faculty members agreed to formulate the lesson plan before the start of the training, but the high workload, the constraints of facilities and training facilities, and the high number of students prevented the preparation of the course. The lesson plans were based on the curriculum, and the classroom teachers were guided by the lesson plan. Considering the necessity and importance of developing lesson plans in improving the quality of student's education, holding workshops on teachers can provide their knowledge and attitudes for the formulation and implementation of lesson plans.
    Keywords: Lesson plan, Teaching quality, Effective teaching, Medical education