فهرست مطالب

تحقیقات علوم چوب و کاغذ ایران - سال سی و سوم شماره 1 (پیاپی 62، بهار 1397)

مجله تحقیقات علوم چوب و کاغذ ایران
سال سی و سوم شماره 1 (پیاپی 62، بهار 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/04/21
  • تعداد عناوین: 13
|
  • مقاله پژوهشی
  • رامین ویسی*، فرزاد یوسفی صفحات 1-11
    این تحقیق با هدف شناسایی و مقایسه ترکیبات آلی موجود در چوب توسکا ییلاقی و قشلاقی انجام شد. به همین منظور، نمونه های آزمونی توسکا ییلاقی و قشلاقی از منطقه جنگل داری نوشهر به صورت تصادفی انتخاب گردید. به طوری که ابتدا طبق آزمون های استاندارد TAPPI از چوب توسکا ییلاقی و قشلاقی آرد چوب و مواد استخراجی توسط حلال استن جداسازی گردید. سپس باقیمانده مواد استخراجی به داخل یک ویال شیشه ای منتقل و به آن واکنشگر BSTFA اضافه شد. نمونه ها بعد از آماده سازی به دستگاه GC-MSتزریق شد. برای شناسایی ترکیبات نیز از دیاگرام زمان بازداری، محاسبه ضریب کواتس و جدول آدامز استفاده گردید. نتایج مربوط به دستگاه GC/MS نشان داد که درچوب توسکا ییلاقی 99 ترکیب وجود دارد، به طوری که دی بوتیل فتالات(15/9%)، 2، 2-اکسی بیس اتانول(62/6 %)، 1،2- بنزن دی کربوکسیلیک اسید (63/2%) واسکوالن(46/0%) مهمترین ترکیبات هستند. در چوب توسکا قشلاقی، از 127 ترکیب شناسایی شده، بوتان دی اوئیک اسید مونومتیل استر(88/10%)، ایزوپروپان اکسی پروپان-2-اول (82/8%)، 5،3-دی اکسان دکان(73/7%)، گاما- سیتوسترول(53/3%) و وانیلین(39/0%) به عنوان مهمترین ترکیبات می باشند. مقایسه کروماتوگرام های نمونه های مذکور نیز نشان داد که 12 ترکیب مشترک در چوب توسکا ییلاقی و قشلاقی وجود دارد، که مهمترین آنها تترادکان، هگزادکان، هپتادکان ، ایزوپروپان اکسی پروپان-2-اول و بیس (2- اتیل هگزیل) فتالات می باشد. بعضی از این ترکیبات می توانند نقش زیادی در مصرف و دوام چوب توسکا ییلاقی و قشلاقی داشته باشند.
    کلیدواژگان: توسکا ییلاقی، توسکا قشلاقی، طیف سنجی جرمی، کروماتوگرافی گازی، ترکیبات آلی
  • حمیدرضا رودی*، علی سلیمانی ساداتی، حسین جلالی ترشیزی صفحات 12-24
    در این تحقیق، تاثیر استفاده از پرکننده کربنات کلیسم رسوبی به همراه نانوسلولز به عنوان مقاومت دهنده جهت جبران کاهش مقاومت های کاغذ تهیه شده از خمیرکاغذ باگاس مورد بررسی قرارگرفت. سوسپانسیون نانوسلولز با خشکی 1/0 درصد یکنواخت شده با فراصوت به مقدار 2 درصد بر مبنای وزن خشک الیاف به خمیرکاغذ دارای 15 درصد پرکننده کربنات کلسیم اضافه شد و با همین نمونه بدون نانوسلولز و خمیرکاغذ پایه (بدون هرگونه افزودنی) مورد مقایسه قرارگرفت. کمک نگهدارنده پلی اکریل آمید کاتیونی به میزان ثابت 14/0 درصد بر اساس وزن خشک الیاف استفاده شد. تحلیل آماری نتایج نشان داد که با افزودن سامانه PCC و نانوسلولز به سوسپانسیون خمیرکاغذ باگاس، زمان آبگیری افزایش یافت. اضافه شدن نانوسلولز به علت تشکیل کلوخه های چسبنده، ماندگاری ذرات پرکننده را افزایش داده است. تصاویر الکترونی تهیه شده از نمونه های کاغذ نیز دلمه شدن ذرات پرکننده، ماندگاری بیشتر پرکننده و پراکندگی بهتر آن در شبکه کاغذ را تایید می کند. به علاوه، در کاغذهای پرشده با PCC و نانوسلولز با ماتی و روشنی تقریبا مشابه، بطور معنی داری افت خواص مقاومتی ناشی از اضافه شدن پرکننده جبران شده است. گرچه زمان آبگیری به نسبت زیاد از این خمیرکاغذ یک محددویت اساسی است، ولی پیش تیمار پرکننده با نانوسلولز قبل از اضافه شدن آن به خمیرکاغذ می تواند به عنوان یک راهکار امیدوارکننده مورد بررسی قرار گیرد.
    کلیدواژگان: کربنات کلسیم، نانوسلولز، خمیرکاغذ، شاخص کششی، ماتی کاغذ
  • حمیدرضا رودی*، حسیبه سعیدی، حسین کرمانیان صفحات 25-37
    بهبود ویژگی های مقاومتی کاغذهای تهیه شده از الیاف بازیافتی از اهداف مهم صنایع کاغذسازی است. تحقیقات اخیر نشان داد ماندگاری بیشتر افزودنی های مقاومت دهنده از طریق جذب پی در پی پلیمرهای با بار مخالف یکی از رویکردهای امیدوارکننده برای دستیابی بدین هدف می باشد. در این پژوهش، تیمار الیاف حاصل از کاغذهای برگشتی نیمه شیمیایی سولفیت خنثی با دو پلیمر نشاسته کاتیونی و کربوکسی متیل سلولز آنیونی در شرایط pH~7، pH~10 و سوسپانسیون نمکی دارای 001/0 مولار کلرید سدیم انجام گرفت. سپس شاخص نگهداری آب (WRV) و پتانسیل زتای الیاف اندازه گیری شد. از نمونه های خمیرکاغذ تیمارنشده و تیمارشده کاغذهای استاندارد دست ساز با وزن پایه 3±60 گرم بر مترمربع تهیه شد. نتایج نشان داد که با جذب این دو پلی مر آب دوست، شاخص نگهداری آب الیاف بطورمعنی داری افزایش یافت. تغییرات متناوب پتانسیل زتا تایید کننده معکوس شدن بار سطح الیاف و جذب متوالی جفت پلیمر می باشد. میکروگراف های الکترونی SEM تهیه شده از نمونه های کاغذهای تیمارنشده و تیمارشده، تغییرات جدید ایجادشده در میزان سطح پیوند الیاف بر اثر جذب بیشتر این دو پلیمر مقاومت دهنده را نشان داد. همچنین، توسعه قابل ملاحظه مقاومت های مکانیکی کاغذ (شاخص های کششی، ترکیدن و پاره شدن) موفقیت میزان جذب بالای بیو پلیمرهای استفاده شده را تایید می کند.
    کلیدواژگان: الیاف برگشتی، نشاسته، خمیر نیمه شیمیایی سولفیت خنثی، لایه های خودسامان، خواص کاغذ
  • مجتبی گلی *، سعید مهدوی صفحات 38-49
    در سال های اخیر مشکلات زیست محیطی ناشی از برداشت بی رویه چوب و کمبود این مواد اولیه، صنایع چوب و کاغذ و کشور را با بحران جدی رو به رو ساخته که ارایه راه کارهای اصولی و دراز مدت برای تامین مواد اولیه سلولزی را طلب می کند. مطالعه حاضر با هدف مقایسه ویژگی های خمیرکاغذ شیمیایی- مکانیکی (CMP) سه گونه پهن برگ خالص و مخلوط شامل 40% صنوبر (گونه دلتوئیدس)، 15% راش و 45% ممرز انجام شد. شرایط خمیرسازی برای رسیدن به بازده 85 درصد شامل مدت زمان های متفاوت پخت (60-25 دقیقه)، درجه حرارت ثابت 170 درجه سانتی گراد، و نسبت مایع پخت به چوب 7 به 1 بود. بخشی از خمیرها پس از پالایش با تعداد دور ثابت پالایشگر آزمایشگاهی PFI (8200 دور) رنگبری شد. پس از ساخت کاغذهای دست ساز آزمایشگاهی از خمیرهای پالایش شده رنگبری شده و نشده، ویژگی های آنها طبق استاندارد TAPPI مورد اندازه گیری قرار گرفت. نتایج نشان داد بین خمیرهای خالص، گونه صنوبر به لحاظ مجموع ویژگی ها، دارای ویژگی های مکانیکی و نوری بهتری بود. در مجموع، رنگبری خمیرکاغذ شیمیایی مکانیکی موجب افزایش شاخص مقاومت کششی و ترکیدن و کاهش شاخص پارگی شد. بیشترین درجه روشنی اولیه برای گونه صنوبر و کمترین آن مربوط به گونه راش تعیین شد. مقادیر ماتی و زردی کاغذ بعد از رنگبری در هر دو نوع خمیرکاغذ خالص و مخلوط، کاهش یافتند.
    کلیدواژگان: گونه های پهن برگ جنگلی، کمبود ماده اولیه، خمیرکاغذ CMP، ویژگی های نوری و مکانیکی
  • مرضیه عباسی، کامران عادلی*، زهرا زمانی، پروین دشتی صفحات 50-62
    تجارت بین الملل سهم قابل توجهی از اقتصاد جهانی را به خود اختصاص داده است، مسئله تنظیم روابط اقتصاد خارجی سهم بالایی در مذاکره های سیاسی کشورها دارد، رویدادهای اجتماعی، سیاسی، فرهنگی از جمله پیمان های سیاسی و اقتصادی بر تجارت کشورها تاثیر بسزایی دارد. جنگل ها در سراسر جهان مقادیر زیادی چوب تولید می کنند و تجارت محصولات آن در سراسر جهان انجام می شود. از آنجا که ایران از حدود 100 سال پیش با روسیه و سایر کشورهای اروپای درباره چوب مراوده تجاری داشته است این مطالعه با هدف بررسی و شناخت اثر رویدادهای سیاسی بر صادرات دوجانبه چوب خام و مصنوعات چوبی کشور ایران و روسیه و همین طور اثر تشکیل پیمان ورشو و فروپاشی آن بر تجارت چوب کشورهای عضو با ایران با استفاده از الگوی جاذبه انجام شد. نتایج تحقیق نشان می دهد که پیمان ورشو به عنوان یک پیمان سیاسی روابط تجاری چوب کشورهای عضو پیمان با ایران را تحت تاثیر قرار داده است و درآمد سرانه ی دو شریک تجاری، تغییرات نرخ ارز و فاصله ی جغرافیایی بر حجم تجارت چوب و محصولات چوبی موثر بوده است. برای دو کشور ایران و روسیه نتایج حاکی از اثرپذیری تجارت چوب از اتفاقات سیاسی و همچنین قوانین و لوایح تصویب شده ی داخلی دو کشور است.
    کلیدواژگان: شرکای تجاری، تجارت چوب، پیمان ورشو، مدل جاذبه
  • مسعود رضا حبیبی * صفحات 63-75
    هدف از این تحقیق، کاربرد ساقه شاهدانه در تولید تخته خرده چوب بوده است. لذا از ساقه شاهدانه و چوب اکالیپتوس با نسبتهای متفاوت شامل 100% و . % ، 50% ، 50% و 0 % و 100% و با استفاده از مقدار مصرف چسب 10 و 12 درصد (بر مبنای وزن خشک خرده چوب) و دو زمان پرس 3 و 4 دقیقه، اقدام به ساخت تخته خرده چوب گردید. ویژگی های فیزیکی و مکانیکی تخته ها شامل جذب آب و واکشیدگی ضخامت پس از 2 و 24 ساعت غوطه وری در آب، مقاومت چسبندگی داخلی تخته ها، مقاومت خمشی و مدول الاستیسیته بر طبق استاندارد EN اندازه گیری و کلیه داده ها مورد تجزیه و تحلیل آماری قرار گرفتند. نتایج نشان داد که افزایش ذرات ساقه شاهدانه منجر به بهبود ویژگی های خمشی (مدول الاستیسیته و مقاومت خمشی) تخته خرده چوب گردید. همچنین افزایش ذرات ساقه شاهدانه منجر به تضعیف مقاومت چسبندگی داخلی و خواص فیزیکی تخته خرده چوب (واکشیدگی ضخامت پس از 2 و 24 ساعت غوطه وری در آب شد. با افزایش زمان پرس، مدول الاستیسیته و واکشیدگی ضخامت پس از 24 ساعت غوطه وری در آب تخته خرده چوب بهبود یافت. با مقایسه خواص مکانیکی تخته های تولید شده با استاندارد ایران، مشخص گردید که با استفاده از ساقه شاهدانه به طور خالص و یا مخلوط، و زمان پرس 3 دقیقه و مقدار مصرف چسب 8 درصد، می توان تخته های با ویژگی مکانیکی استاندارد تولید نمود، اگرچه ویژگی های فیزیکی تخته ها مقادیر استاندارد را تامین نکرد، که علت این امر عدم می تواند ناشی از عدم استفاده از عوامل محدود کننده جذب آب (پارافین) باشد.
    کلیدواژگان: ساقه شاهدانه، اکالیپتوس، تخته خرده چوب، مقاومت خمشی، چسبندگی داخلی
  • علیرضا سوخته سرایی، محمد آزادفلاح *، سعید باستانی صفحات 76-87
    چاپ فلکسوگرافی پرکاربردترین تکنولوژی چاپ در صنایع بسته بندی می باشد. اما عدم چسبندگی مناسب مرکب بر پایه آب بر روی مقوای پوشش داده شده با پلی اتیلن یکی از مهم ترین مشکلات محسوب می شود. عوامل ارتقاء دهنده چسبندگی از نوع سیلان از جمله بهترین افزودنی هایی هستند که به عنوان عامل تشکیل دهنده اتصالات عرضی و عوامل ضد آب در صنایع مرکب و پوشش می توانند مورد استفاده قرار گیرند. در این پژوهش از عامل ارتقا دهنده N- بتا-(آمینو اتیل) - گاما- آمینو پروپیل متیل دی متوکسی سیلان و 2- (4،3- اپوکسی سیکلوهگزیل) اتیل تری اتوکسی سیلان به منظور بهبود چسبندگی مرکب آب پایه به مقوای پوشش داده شده با پلی اتیلن استفاده شد. نتایج نشان داد بیشترین میزان چسبندگی با افزایش 5 درصد N- بتا-(آمینو اتیل) - گاما- آمینو پروپیل متیل دی متوکسی سیلان حاصل شد. افزودن ترکیبات سیلانی به ترکیب مرکب چاپ باعث افزایش زاویه تماس و آب گریزی فیلم مرکب بر روی سطح مقوای پوشش داده شده با پلی اتیلن شد. همچنین، با افزودن سیلان به ترکیب مرکب، کشش سطحی مرکب چاپ کاهش یافت.
    کلیدواژگان: چاپ فلکسوگرافی، چسبندگی، بسته بندی، مرکب، سیلان
  • صدیقه افراز، سید خلیل حسینی هاشمی * صفحات 88-99
    در این بررسی عصاره پوست تنه درخت سرخدار (Taxus baccata L.) رویش یافته در ذخیره گاه جنگل افرا تخته علی آباد کتول واقع در استان گلستان به کمک حلال استون و به روش سوکسله استخراج گردید و سپس ترکیب های شیمیایی موجود در آن مورد شناسایی قرار گرفت. پوست دیسک های تهیه شده جداسازی و به آرد تبدیل شد. سپس عصاره محلول در حلال استون بر طبق روش استاندارد TAPPI تهیه گردید. به منظور سایلیل دار کردن ترکیب ها، مقداری از پودر خشک عصاره در یک ویال شیشه ای ریخته شد و مواد مشتق ساز (پیریدین، BSTFA و TMCS 1%) به آن اضافه شد و نمونه برای شناسایی به دستگاه کروماتوگرافی گازی- طیف سنجی جرمی (GC/MS) تزریق گردید. نتایج حاصل از این تحقیق نشان داد که میانگین درصد عصاره استونی پوست سرخدار 63/13 درصد بود. به طور کلی 46 ترکیب در پوست سرخدار مورد شناسایی قرار گرفت. عمده ترین ترکیب های مورد شناسایی شامل: تترا سیلوکسان، دکا متیل- (80/14%)، هگزا دکانوییک اسید، هیدروکسی استر (24/11%)، 3-(3- آمینو پروپیل)-6-(3،3- دی متیل آلیل آمینو) پیورین (85/9%)، دی- ریبوفورانوز، 1، 2، 3، 5- تتراکیس-O-(هیدروکسی)- (31/9%) و 2- متیل پایرولو]1، 2-a[ پایرازین-1(H2)-ان (73/6%) بودند. ترکیب های شیمیایی متفاوتی از جمله فنولی، فلاونویید، آلکالویید، اسید چرب، استر اسید چرب، قند، آلکان، الکل چرب، قند الکلی و استرویید در عصاره استونی پوست سرخدار یافته شد که بعضی از آنها را می توان به عنوان مواد حفاظتی برای از بین بردن موجودات مخرب چوب سنتز کرد. مهمترین ترکیب های سیتوتوکسیک و ضد سرطان شناسایی شده در عصاره استونی پوست سرخدار، 4- پیپریدینون، 2، 2، 6، 6- تترا متیل (19/0%) و فنول، 2، 4- بیس(1، 1- دی متیل اتیل)- (34/3%) بود.
    کلیدواژگان: پوست سرخدار، عصاره استونی، ترکیب های سیتوتوکسیک و ضد سرطان
  • مهران روح نیا *، احمد جهان لتیباری، بهزاد بهنام، جمشید زرین مهر، مصطفی کهن ترابی، نگین منوچهری، آژنگ تاج دینی صفحات 100-111
    در این مطالعه، پتانسیل فناوری توموگرافی آکوستیکی جهت تعیین توان ایستایی درختان سرپای شهری در مقابل نیروهای وارده طبیعی مانند باد و طوفان بررسی شده است. ابتدا مولفه های دو حسگر داخلی و اروپایی شامل زمان عبور و سرعت در مسیرهای شعاعی تا مماسی و طولی درخت و تصویر توموگرام آنها مورد مقایسه قرار گرفت. سپس با بازرسی چشمی علائم آسیب و پوسیدگی طوقه درختان رصد و وضعیت طوقه درخت با دستگاه توموگرافی پایش گردید. مقایسه حسگر داخلی و اروپایی، کیفیت و دقت مشابهی را نشان داد. در بررسی 103 پایه درخت سرپا، تعداد 9 اصله از 23 درختی که هیچگونه علائم آسیب ظاهری در طوقه نداشتند، در توموگرافی حاوی مقادیر معتنابهی پوسیدگی مخفی بودند. از طرفی تعداد قریب به 10 اصله از 53 درختی که ظاهر طوقه پوسیده داشتند، تصاویر توموگرافی عمدتا سالم و بدون آسیب نشان دادند. لذا نتیجه گرفته می شود که بازرسی چشمی درختان شهری جهت حفظ یا قطع درختان شهری کافی نبوده و روش هایی مانند توموگرافی آکوستیکی که معایب مخفی را آشکار می سازند باید در دستور کار ارزیابی ها قرار گیرد.
    کلیدواژگان: آسیب، توموگرافی، درخت، سرعت صوت، طوقه، چوب
  • محراب مدهوشی*، وجیهه موجریان گلوگاهی، محمدرضا ماستری فراهانی صفحات 112-121
    مطالعات رادیوگرافی یکی از روش های غیرمخرب برای ارزیابی کیفی چوب آلات ساختمانی به منظور آشکارسازی عیوب آن به سبب تخریب طبیعی می باشد. مطالعه حاضر با هدف ارزیابی معایب چوب صنوبر دلتوئیدس و راش ناشی از پوسیدگی با استفاده از روش غیرمخرب اشعه X انجام شد. برای هر گونه از نمونه های رنگ نشده (فاقد پوشش) و رنگ شده با سیلر و کیلر (پوشش داده شده) استفاده گردید که تحت فرایند پوسیدگی مطابق با استاندارد D1413 - ASTM قرار گرفتند. فرایند پوسیدگی در دوره های 1، 2 و 3 ماهه با استفاده از قارچ پوسیدگی رنگین کمان در شرایط آزمایشگاهی صورت گرفت. پس از سپری شدن هر یک از این دوره ها، برای بررسی پوسیدگی نمونه ها، تصویربرداری با استفاده از یک سیستم اشعه X تصویربرداری در 3 جهت عرضی، مماسی و شعاعی انجام شد. نتایج نشان دادند که پس از 1، 2 و 3 ماه مجاورت با قارچ پوسیدگی و بر اثر تخریب قارچی ایجاد شده، وزن چوب هر دو سری نمونه های رنگ شده و رنگ نشده کاهش یافته است. در این ارتباط، کاهش وزن ناشی از پوسیدگی گونه راش کمتر از گونه صنوبر بود. همچنین، کاهش وزن نمونه های رنگ نشده بیشتر از نمونه های رنگ شده بود، که این امر نیز از نظر آماری معنی دار بود. نتایج حاصل از رادیوگرافی نمونه های رنگ نشده و رنگ شده در جهت های عرضی، مماسی و شعاعی نشان داد که پوسیدگی تاثیری بیشتری در ساختار چوب صنوبر در مقایسه با گونه راش دارد. همچنین بررسی تصاویر نشان داد که در نمونه های پوشش داده شده، لایه محافظتی تا حدودی مانعی برای تخریب پوسیدگی در این نمونه ها محسوب می شود.
    کلیدواژگان: آزمون غیر مخرب، پوسیدگی، راش، صنوبر دلتوئیدس، اشعه، X
  • شوبو صالحچور، مهدی جنوبی*، مسعود احمدزاده، فاطمه رفیعیان صفحات 122-132
    هدف از این مطالعه بررسی تخریب زیستی نانو چندسازه های ساخته شده از پلی وینیل الکل و نانو الیاف سلولزی تحت شرایط کمپوست کنترل شده و ارزیابی کیفیت کمپوست نهائی بود. فیلم های نانو چندسازه بر پایه پلی وینیل الکل با مقادیر 5، 10، 20 و 30 درصد وزنی نانو الیاف سلولزی و با استفاده از نیتروژن مایع، خشک کردن انجمادی و پرس داغ تهیه شدند. نمونه ها به مدت 150 روز در داخل کمپوست تولیدی از پسماندهای آلی شهر کرج دفن شدند. تخریب زیستی نمونه ها بوسیله آزمون های بصری، کاهش وزن، میکروسکوپ الکترونی و طیف سنجی فروسرخ مورد بررسی قرار گرفتند. همچنین اثرات سمیت نمونه های کمپوست بوسیله آزمون رشد گیاه (شاهی و اسفناج) ارزیابی گردید. مطالعه زیست تخریب پذیری فیلم های نانو چندسازه ها در طول کمپوست کردن نشان داد، مقدار تخریب فیلم های نانو چندسازه ها به مقدار نانو الیاف سلولزی بستگی دارد. تصاویر میکروسکوپ الکترونی روبشی نیز نشان داد، با افزایش مقدار نانو الیاف سلولزی مقدار تخریب (خلل و فرج و ترک ) در سطح نمونه ها افزایش یافت. آزمون سمیت با استفاده از رشد گیاه نشان داد که نمونه های کمپوست حاوی پلی وینیل الکل و نانو الیاف سلولزی، اثر بازدارندگی بر رشد هیچ یک از دو گیاه نداشت.
    کلیدواژگان: پلی وینیل الکل، نانو الیاف سلولزی، زیست تخریب پذیری، اثرات سمیت، کمپوست
  • محمد علی سعادت نیا*، نوشین ستاری، مهران روح نیا، محسن بهمنی صفحات 133-141
    هدف از انجام این تحقیق محاسبه و مقایسه مدول الاستیسیته و گسیختگی دو نوع نخل خرما (Phoenix dactylifera) (با نام محلی خاصی و حاج محمدی) موجود در استان خوزستان به روش استاتیک و دینامیک بود. برای ارزیابی استاتیکی از آزمون خمش استاتیک و برای روش غیر مخرب از تکنیک ارتعاش خمشی تیر دو سر آزاد استفاده شد. به منظور کاهش اختلاف مقادیر استاتیک و دینامیک، مدول الاستیسیته استاتیک دو نوع نخل با عدم تاثیر تغییر شکل برشی طی خمش اصلاح شد. همچنین برای ارزیابی دقیق تر ویژگی های مکانیکی چوب نخل، داده های بدست آمده با مقادیر اندازه گیری شده آن بر روی نمونه های آزمونی صنوبر مقایسه شدند. نتایج نشان داد که مدول دینامیک، مدول الاستیسیته، مدول اصلاح شده و مدول گسیختگی نخل خاصی نسبت به نخل حاج محمدی به ترتیب 47، 67، 68 و 38 درصد کم تر بود. اگرچه میانگین مقادیر اندازه گیری شده در نخل یک پنجم مقادیر آن در صنوبر بود. همچنین داده های حاصله به وضوح نشان داد که بین مقادیر استاتیک و دینامیک اختلاف معنی داری وجود دارد این اختلاف برای نخل خاصی، حاج محمدی و صنوبر به ترتیب 63، 40 و 19 درصد ثبت شد. با اصلاح مقادیر استاتیکی، فاصله بین داده های استاتیک و دینامیک برای نخل خاصی 3، برای حاج محمدی 6 و برای صنوبر 7 درصد کاهش یافت. در انتها با مطالعه رگرسیون خطی ساده، همبستگی بالایی بین مدول الاستیسیته، مدول گسیختگی و مدول دینامیکی دو نوع نخل مشاهده گردید.
    کلیدواژگان: نخل خرما، صنوبر، مدول الاستیسیته اصلاح شده، مدول گسیختگی
  • فروغ دستوریان*، فائزه فرهادی، فهیمه حسین زاده، سید مجید ذبیح زاده صفحات 142-154
    تحقیق حاضر با هدف بررسی اثر اصلاح گرمایی بر ساختار شیمیایی و خواص فیزیکی چوب راش ایران و افرا پلت انجام شد. نتایج طیف سنجی زیر قرمز نشان داد که اصلاح گرمایی موجب کاهش گروه های هیدروکسیل گردید و این اثر با افزایش دما تا 175 درجه سانتی گراد محسوس تر شد. اصلاح در دمای 190 درجه سانتی گراد به افزایش گروه های هیدروکسیل نسبت به نمونه شاهد منتهی شد. افزایش بلورینگی سلولز، کاهش همی سلولز، افزایش نسبت لیگنین، تخریب لیگنین سیرینجیل و افزایش واکنش های تراکمی لیگنین نیز از طیف سنجی منتج گردید. نتایج آزمون جذب آب نشان داد که اصلاح حراتی جذب آب نمونه های چوب را کاهش داد. میزان کارآیی آب گریزی برای دو چوب راش و افرا نشان داد که اصلاح گرمایی در دمای 160 درجه سانتی گراد بهبود قابل توجهی در آب گریزی و پایداری ابعاد ایجاد نکرد، ولی اصلاح در دمای 190 درجه سانتی گراد به کاهش مقابل ملاحظه جذب آب به ویژه در چوب راش انجامید. اثر اصلاح گرمایی بر کارآیی ضدواکشیدگی چوب راش بیشتر از افرا بوده است، که بر اساس کاهش وزن بیشتر چوب راش متعاقب اصلاح گرمایی، این امر دور از انتظار نبوده است.
    کلیدواژگان: اصلاح گرمایی، جذب آب، واکشیدگی، طیف زیر قرمز تبدیل فوریه
|
  • Ramin Vaysi *, Farzad Yousefi Pages 1-11
    The aim of this study was accomplished on identification and comparison of chemical compounds in wood of Alnus subcordata and Alnus subglotinosa. For this purpose, the samples were chosen randomly from Alnus subcordata and Alnus subglotinosa in Nowshahr's forest region. So that, first, flour and extractives by acetone were provided by TAPPI standards methods. Then, extractives residue transferred to glass vial and was added BSTFA reactive agent to it. After prepared, samples were injected to the GC/MS device for it analysis. Identification of compounds was done by retention time of each compound, calculation of Quats index and Adams table. The result of GC-MS showed that there are 99 compounds in alnus subcordata, so that, dibutyl phthalate (9.15%), 2,2-oxybis-ethanol(6.62%), 1,2-benzendicarboxylic acid(2.63%) and squalene(0.48%) were important compounds. In alnus glutinosa, from 127 indentified compounds, butanedioic, monomethyl ester(10.88%), isopropenoxypropan-2-ol(8.82%),3,5-dioxaundecane(7.73%),gamma-sitosterol (3.53%) and vanillin(0.39%) were important compounds. Comparison of chromatograms mention samples showed that there are 12 common components in Alnus subcordata and Alnus subglotinosa, that tetradecane, hexadecane,heptadecane, isopropenoxypropan-2-ol and bis(2-ethylhexyl)phthalate were important components. Some of these compounds can very important in durability and consumption Alnus subcordata and Alnus subglotinosa.
    Keywords: Alnus subcordata, Alnus subglotinosa, Mass spectrometry, Gas chromatography, Organic compounds
  • Hamid Reza Rodi *, Ali Soleymanisadati, Hosein Jalalitorshizi Pages 12-24
    In this research, the effect of adding precipitated calcium carbonate filler combined with nanocellulose as reinforcement was examined to compensate the strengths loss of papers made of bagasse pulp. About 2 % of nanocellulose based on oven dry fibers suspended in water with 0.1 % consistency homogenized by ultrasonic was added to the pulp having 15 % PCC filler and was compared with the same sample without nanocellulose and base pulp (without any additives). Cationic polyacrylamide retention agent was added to the pulp suspension at the constant level of 0.14 % based on oven dry fibers. Statistical analysis of results revealed that the drainage time increased by adding of PCC and nanocellulose system to the bagasse pulp suspension. Addition of nanocellulose has enlarged filler particle retention due to the formation of adhesive flocs. Prepared SEM images from paper samples confirm filler particles flocculation, larger filler retention and their better distribution in paper network. Moreover, in papers filled by PCC and nanocellulose with roughly equal similar opacity and brightness, loss of strength characteristics due to adding of filler has been compensated. Although relatively higher drainage time of this pulp suspension is a substantial limitation, but pretreatment of filler with nanocellulose prior to its addition to the pulp can be investigated as a promising alternative.
    Keywords: calcium carbonate, Nanocellulose, pulp, tensile index, paper opacity
  • Hamid Reza Rodi *, Haseibeh Saeedi, Kermanian Hossein Pages 25-37
    Improvement the strength properties of papers made from recycled fibers is of important aims in papermaking industries. Current researches revealed that higher retention of strength induced additives through alternative absorption of polymers having opposite charge is one of promising approaches to obtain such purpose. In this study, treatment of fibers prepared from neutral sulfite semi-chemical papers with cationic starch and anionic CMC was conducted in pH~7, pH~10 and 0.001 M NaCl salty suspension. Then, fibers water retention value and zeta potential was measured. Standard handsheets with 60±3 g/m2 basis weight were made from untreated and treated pulps. The results have shown that fibers WRV significantly increased by absorbing of these two water-loving polymers. Consecutive changes of zeta potential confirmed charge reversion of fibers surface and sequential absorption of couple polymers. Scanning electron micrographs prepared from the samples of untreated and treated papers presented new variations in amount of fibers bend area due to the larger absorption of these two reinforcement polymers. Moreover, considerable development in paper mechanical characteristics (tensile, burst and tear indices) proved the success of high absorption of applied bio-polymers.
    Keywords: Broke Fibers, Starch, Neutral Sulfite Semi-chemical Pulp, Self-assembly Layers, paper properties
  • Mojtaba Goli *, Saeed Mahdavi Pages 38-49
    In recent years, environmental problems of irregular wood harvesting and shortages of raw materials made wood and paper Ind. & country to be faced serious crises. And some researchers and industry experts have led to fundamental and long-term solution for supplying raw materials to these industries. This present study aimed to determine the optimum conditions of pulping and bleaching for several hardwood forest species (as a separate cooking & Combining with 40% popular, 15% beech and hornbeam 45%) and paper evaluation. After preparing CMP in accordance with the terms of an 85% efficiency , Different cooking times (25-60 minutes, temperature of 170 °C, the ratio of L TO W & 7 TO 1 and Making hand sheet with standard 60 gram per square meter, Optical and mechanical properties of paper was evaluated. The results showed that, A species that was used in cooking, Poplar were better in terms of total properties with mechanical and optical properties. Also in Bleaching stage, the tensile strength index is decreased & Burst and tear strength index is improved. The maximum brightness is related to poplar species with mixing and without species and after bleaching the beech is the lowest ones. In both methods the rate of opacity and yellowness is decreased.
    Keywords: hardwood forest species, shortages of raw materials, CMP, Optical, mechanical Properties
  • Marzeyeh Abasi, Kamran Adeli *, Zahar Zamani, Parvin Dashti Pages 50-62
    International trade has a significant share of the global economy; the issue of regulating foreign economic relations is a major contributor to political talks in the countries. Social, political and cultural events, including political and economic agreements, have a tremendous impact on the trade of countries. Forests around the world produce large amounts of wood and trade in products throughout the world. Since Iran has been trading in wood with Russia and other European countries about 100 years ago, this study was aimed at investigating the effects of political events on the bilateral exports of timber in Iran and Russia, as well as the effect of the Warsaw Treaty and its collapse on The wood trade of member countries with Iran was done using the gravity pattern. The results of the study show that the Warsaw Pact as a political treaty affects the trade relations of the countries of the covenant with Iran, and the per capita income of two trade partners, exchange rate changes and geographical distances on the volume of wood trade and Wood products have been effective. Results for both Iran and Russia show the impact of wood trade on political events as well as domestic laws and bills approved by the two countries.
    Keywords: business partners, wood trade, Warsaw Treaty, gravity model
  • Masoudreza Habibi * Pages 63-75
    The purpose of this study was to use of Hemp stalks in particleboard production. Mixtures of Hemp stalk and Eucalyptus wood at the ratios of 0:100, 50:50, 100:0 were used. Also two resin content of 8 and 10% (based on oven dry particle) and 2 press times of 3 and 4 minutes were employed for the production of laboratory particleboard. Physical and mechanical properties including thickness swelling after 2 and 24 hours soaking in water, modulus of rapture, modulus of elasticity and internal bonding were measured data were statistically analyzed. It was observed that the increase in Hemp stalk particles in the mixture resulted in increasing of bending properties (bending strength and modulus of elasticity) and thickness swelling after 2 and 24 hours water soaking. Also the results showed that increase in Hemp stalk particles in the mixture resulted in reduction of internal bonding. As expected, physical and mechanical properties of particleboard improved with increasing resin content. Modulus of elasticity and thickness swelling after 24 hours water soaking were improved with increasing of press time. In general, comparing the produced board mechanical properties with standard of Iran requirements, the board produced using 100% and 50% Hemp stalk, 8% resin content and 3 minutes press time showed that optimal properties. Although the physical properties of the boards did not meet the standard values, the reason for this could not be due to the lack of use of paraffin.
    Keywords: Hemp stalk, eucalyptus, Particleboard, bending strength, Internal bonding
  • Alireza Sukhtesaraie, Mohammad Azadfallah *, Saeed Bastani Pages 76-87
    Flexographic printing is the most usable technology in the packaging industry. But the lack of proper adhesion of water-based ink on cardboard coated with polyethylene is one of the most important problems. Silane adhesion promoters are considered among the best compounds used as the crosslinking and waterproofing agents in coating and ink industries. In this study, N-(2-Aminoethyl) (3-aminopropyl) methyldimethoxysilane and 2-(3, 4-Epoxycyclohexyl) ethyltriethoxysilane were used to improve the adhesion of water-based ink on paper boarded-coated with polyethylene. Results showed that highest amount of adhesion were achieved by adding 5% of N-(2-Aminoethyl) (3-aminopropyl) methyldimethoxysilane to ink. Adding silane compounds to ink formulation increased the contact angle of the ink film on the surface of cardboard coated with polyethylene which means that inks containing silane compounds act more successful in the formation of hydrophobic surface. It is worth noting that surface tension was decreased by addition of silane components to the formulation of the ink.
    Keywords: Flexographic printing, Adhesion, Packaging, Ink, Silane
  • Seddigheh Afraz, Seyyed Khalil Hosseinihashemi * Pages 88-99
    In this research, the bark extract of the yew (Taxus baccata L.) tree trunk grow in AfraTakhte forest cache of Aliabad-e Katul) located in Golestan province was extracted with acetone solvent and by Soxhlet apparatus method and then the chemical components within it were identified. The bark of prepared disks was separated and converted to the flour. Afterwards, extract insoluble acetone solvent was prepared according to TAPPI standard method. In order to silylation of compounds, amount of dry powder of extract was poured into a glass vial and the derivative materials (pyridine, BSTFA TMCS 1%) were added to it and to identification the sample was injected to the gas chromatography- mass spectrometry device. The results from this research indicated that the mean value of acetone extract of yew bark was 13.63%. Generally, 46 compounds were identified in the yew bark. The most abundant identified compounds were including: tetrasiloxane, decamethyl- (14.80%), hexadecanoic acid, hydroxy ester (11.24%), 3-(3-aminopropyl)-6-(3,3-dimethylallylamino)purine (9.85%), d-ribofuranose, 1,2,3,5-tetrakis-O-(hydroxy)- (9.31%), 2-methylpyrrolo[1,2-a]pyrazin-1(2H)-one (6.73%). The various chemical components such as phenolic, flavenoid, alkaloid, fatty acid, fatty acid ester, sugar, alkane, fatty alcohol, alcoholic sugar, and stroied were identified in the acetone extract of yew bark that some of them can synthesized as preservatives for inhibition of wood-degrading organisms. The most important identified cytotoxic and anticancer compounds in the acetone extract of yew bark has been 4-piperidinone, 2,2,6,6-tetramethyl- (0.19%) and phenol, 2,4-bis(1,1-dimethylethy)- (3.32%).
    Keywords: Yew bark, acetone extract, cytotoxic, anticancer components
  • Mehran Roohnia *, Ahmad Jahanlatibari, Behzad Behnam, Jamshid Zarrinmehr, Mostafa Kohantorabi, Negin Manouchehri, Ajang Tajdini Pages 100-111
    Reaching to the technology of acoustical Tomography and imaging, this project was ordered for facilitating the work for green space researchers and managers in urban standing trees. Comparing the sensors and micro-second timers with those of a certified European device in radial to tangential and longitudinal directions showed a good agreement for the Iranian made device. So, a new horizon was opened for the researchers of this approach supported by the local scientific knowledge and technology. Holding this technology, the selected trees concerning the collar defect symptoms were firstly inspected visually, then the visual accuracy was monitored by sonic tomography. Some trees were extremely defected internally, while the visual inspection showed their intactness (9 from 23). Meanwhile some trees holding visually defect signs were proved to be intact after carrying the tomography images (up to 10 from 53). It is concluded that the visual tree defect inspection is not satisfactory for saving or omitting the individual and these kinds of decision makings must be supported by the methods showing the hidden discontinuities.
    Keywords: Defect, Tomography, Tree, Sound Velocity, Collar, Wood
  • Mehrab Madhoushi *, Vajihe Mojerian Galogahi, Mohammadreza Masteri Farahani Pages 112-121
    Radiography is a method of non-destructive for evaluating the quality of wood construction machinery in order to detect the defects due to natural degradation. The objective of this study was to investigate the assessment of Poplar (Populus deltoides) and beech (Fagus orientalis) wood defects arising from the decaying by using x-ray non-destructive method. In this study, for each of species, uncolored (no coating) and colored samples by acid catalyzed lacquers and nitrocellulose lacquers were used. Decay resistance test based on modified ASTM D1413 standard was performed. The decay process was done in the periods of 1, 2 and 3 months with use of Coriolus versicolor fungus at laboratory condition. After each of these periods, for the decay of the samples, x-ray imaging by using an imaging at the lateral, tangential and radial direction was done. Results of weight loss confirmed the presence of decay in the radiographic images. The results showed that after 1, 2 and 3 months of exposure to fungus, fungal degradation leads to weight loss in the painted and unpainted samples. So that, the weight loss caused by decay in beech was less than poplar samples. As well, the weight loss of unpainted was less than painted samples, which was also statistically significant. The x-ray results of unpainted and painted samples at the cross, tangential and radial directions indicate that decay has a more impact on beech in comparison to poplar wood structure. The study as well showed that the protective layer has partly a barrier for decay destruction in these samples.
    Keywords: Non-destructive testing, Decay, beech, Poplar, X-ray
  • Shoboo Salehpour, Mehdi Jonobi *, Masoud Ahmad Zadeh, Fatemeh Rafieian Pages 122-132
    The biodegradability of cellulose nananofiber-PVA nanocomposites were studied under controlled composting conditions and the quality of the compost was evaluated. The nanocomposite based on PVA with 5, 10, 20 and 30 wt % of CNF was prepared by using liquid nitrogen and freeze drying techniques. Specimens were buried in compost obtained from municipal solid waste of a compost Factory, Karaj municipality, Iran, for 150 days. The biodegradability of materials was assessed by calculation the visual observation, weight loss, scanning electron microscopy (SEM) and chemistry and transparency (FTIR). The ecotoxicological impact of compost samples was evaluated via plant growth tests with cress and spinach. Biodegradation studies of the films during municipal solid waste confirmed that the biodegradation time of PVA/CNF films greatly depends on the CNF content. The SEM analysis showed that the biodegradability of the films at surface of the samples (deep pores and cracks) was increased with increased the CNF content. By considering the ecotoxicological test using plants growth, it seems that all nanocomposite and pure PVA did not generate a negative effect on germination or development of the vegetal species.
    Keywords: Poly (vinyl alcohol), Cellulose nanofibers, Biodegradability, Ecotoxicological, Compost
  • Mohammad Ali Sadatnia *, Noshin Sattari, Mehran Roohnia, Mohsen Bahmani Pages 133-141
    The goal of this study was to determine the modulus of elasticity and modulus of rapture of two kinds of date palm (Khasi and Hajmohammadi) using static bending and dynamic (flexural vibration) techniques. To reduce the difference between static and dynamic stiffness values, the static bending modulus of elasticity was modified by taking into account the value of the shear deflection. In addition to, for better understanding of the mechanical properties of date palm, values were compared with those measured for poplar samples. The results showed that, in Khasi the mean values of the modulus of elasticity obtained by flexural vibration, the static modulus of elasticity, the modified static modulus of elasticity and as well as the modulus of rapture were 47, 67,68 and 38% less than those measured for Hajmohammadi respectively. In comparing with date palm, values measured for poplar samples were more pronounced. The difference between dynamic and static values of modulus recorded for Khasi, Hajmohammadi and poplar samples were 63, 40 and 19% respectively. After modification of the static values, the difference was reduced in to 3% for Khasi, 6% for Hajmohammadi and 7 % for poplar experimental samples. Finally the significant correlation coefficients were found between the static and the dynamic modulus of elasticity for both two kinds of date palm.
    Keywords: Date palm, Poplar, modified modulus of elasticity, modulus of rapture
  • Foroogh Dastoorian *, Faezeh Farhadi, Fahimeh Hoseinzadeh, Majid Zabihzadeh Pages 142-154
    The present study was done with the aim of investigation of the effect of heat treatment on chemical and physical properties of Iranian beech and Velvet maple. Results of spectroscopy showed that heat treatment led to decrease of hydroxyl groups which became more sensible with increasing temperature up to 175oC. Treatment at 190oC led to an increase of hydroxyl group comparing to the control ones. Increasing cellulose crystallinity, decreasing the hemicellulose content, increasing the lignin ratio, degradation of syringyl lignin and increase the condensation reaction of lignin was also obtained from spectroscopy. Results of water absorption tests also showed that heat treatment caused decreasing of water absorption. The water repellent and anti-swelling efficiency for both species showed that heat treatment at 160oC didn’t improve the water repellency and dimensional stability however treatment at 190oC led to decrease of water absorbance specially in beech. In total, the effect of heat treatment on anti-swelling efficiency in beech was more considerable comparing to acer, which can be explained by higher weight loss after heat treatment.
    Keywords: heat treatment, water absorption, Swelling, Fourier-transform infrared spectroscopy