فهرست مطالب

بلور شناسی و کانی شناسی ایران - سال بیست و ششم شماره 2 (پیاپی 72، تابستان 1397)

مجله بلور شناسی و کانی شناسی ایران
سال بیست و ششم شماره 2 (پیاپی 72، تابستان 1397)

  • 282 صفحه،
  • تاریخ انتشار: 1397/04/21
  • تعداد عناوین: 20
|
  • صدیقه زیرجانی زاده* صفحات 263-272
    یکی از نواحی ایران که به دلیل خشکسالی های اخیر دستخوش پدیده نوظهور گرد و غبار شده است شهرستان گناباد در جنوب استان خراسان رضوی است. به منظور بررسی ویژگی های فیزیکی و شیمیایی ذرات گرد و غبار و نقش آنها در آلودگی محیط زیست، تعداد 9 نمونه جمع آوری شد و جنبه های کانی شناسی، زمین شیمیایی و ریخت شناسی آنها به روش بررسی XRF، XRD و SEM و میکروآنالیز EDX مطالعه شد. بررسی های XRD نشان داد که ترکیب کانی شناسی غالب شامل تکتوسیلیکات ها (کوارتز و فلدسپارهای قلیایی)، کربنات ها (کلسیت) و کانی های رسی است. نتایج حاصل از طیف سنجی XRF نشان داد که ترکیب اکسیدهای اصلی گرد و غبار گناباد شبیه ترکیب میانگین سایر نقاط دنیاست. بررسی ضریب غنی شدگی (EF) برای عناصر مختلف نشان داد که V،Cu، Ba و Co دارای EF< 10 و خاستگاه طبیعی و پوسته ای هستند و عناصر Cr، Pb، Zn، Niبه دلیل بالا بودن ضریب غنی شدگی (بالاتر از 10) خاستگاه غیرپوسته ای و غیرطبیعی (فعالیت های انسانی) دارند. تصاویرSEM نشان داد که ذرات گرد و غبار گناباد بیشتر به شکل های کروی، نامنظم و منشوری هستند. بیشتر نمونه های گرد و غبار دارای اندازه های بین 15 تا 50 میکرومتر هستند. نتایج ریزتجزیه EDX حضور فازهای کوارتز، کلسیت و کانی های آلومینوسیلیکاته را تایید کرد.
    کلیدواژگان: ذرات گرد و غبار، کانی شناسی، اکسیدهای اصلی، گناباد
  • فاطمه زعیم نیا، علی کنعانیان*، میرصالح میرمحمدی، علی امامعلی پور صفحات 273-284
    مجموعه افیولیتی خوی در شمال غرب ایران دارای کانسارهای متعدد کرومیتی است که از نظر بافتی، زمین شیمیایی و کانی های همراه متفاوت هستند. کرومیتیت های خوی بر اساس Cr# به دو گروه کلی کرومیتیت های غنی از Cr (Cr#>6/0) و غنی از Al (Cr# < 6/0) تقسیم می شوند. از نظر تراکم عناصر گروه پلاتین، کرومیتیت های غنی از Cr دارای مقادیر بیشتری از عناصر گروه پلاتین (PGE) و میانبار های بسیار کوچکی از کانی های گروه پلاتین (PGM) هستند. درحالیکه، کرومیتیت های غنی از Al تهی شده تر از PGE و فاقد PGM به صورت میانبار هستند. بررسی های زمین شیمیایی و طیف سنجی رامان بر میانبار های کانی های گروه پلاتین مشخص کرد که در کرومیتیت های غنی از Cr خوی لاوریت و به مقدار کمتر ایرارسیت وجود دارد. تراکم PGE در کرومیتیت های غنی از Cr و غنی از Al نشان می دهد که گروه نخست به احتمال زیاد در محیط قوس و گروه دوم در حوضه های پشت قوس تشکیل شده اند.
    کلیدواژگان: عناصر گروه پلاتین، کرومیتیت، طیف سنجی رامان، افیولیت خوی، ایران
  • معصومه آهنگری* صفحات 287-300
    مقدار عناصر خاکی نادر و کمیاب موجود در کانی های آمفیبول، پلاژیوکلاز، کانی های گروه اپیدوت (زوئیزیت و کلینوزوئیزیت) و کلینوپیروکسن های باقیمانده از سنگ اولیه در اپیدوت- آمفیبولیت های شمال ارومیه به صورت برجا به روش طیف سنجی جرمی پلاسمای جفت شده القایی لیزری (LA-ICP-MS) جهت بررسی توزیع عناصر کمیاب در کانی های سنگ های دگرگونی و کلینوپیروکسن های باقیمانده از سنگ اولیه، تعیین شدند. در این سنگ ها عناصر سازگار (Sc، V، Ni و Cr)، عناصر با شدت میدان بالا یا HFSE (Ti، Ta، Hf و Nb) و عناصر خاکی نادر متوسط (MREE) در آمفیبول، عناصر خاکی نادر سبک (LREE) و عناصر سنگ دوست بزرگ یون (LILE) در پلاژیوکلاز و عناصر خاکی نادر سنگین (HREE) به همراه Eu در کانی های گروه اپیدوت تمرکز یافته اند. روند مشاهده شده برای عناصر خاکی نادر در کانی های گروه اپیدوت برخلاف روند معمول در این کانی ها در دیگر نقاط جهان است. بررسی زمین شیمی عناصر کمیاب و خاکی نادر در این کانی ها نشانگر غنی شدگی HREE و MREE در مقایسه با LREE در ساختار این کانی هاست. مقایسه فراوانی عناصر خاکی نادر و کمیاب بین آمفیبول و کلینوپیروکسن های باقیمانده از سنگ اولیه بیانگر تشابه نسبی این عناصر برای این کانی هاست. این امر به احتمال زیاد بیانگر به ارث رسیدن ویژگی های زمین شیمیایی آمفیبول از کلینوپیروکسن های اولیه است.
    کلیدواژگان: ضریب توزیع عناصر کمیاب، آمفیبول، پلاژیوکلاز، کانی های گروه اپیدوت، اپیدوت، آمفیبولیت، شمال ارومیه
  • سیما پیغمبری* صفحات 301-314
    سری های سنگی مافیک-فرامافیک لایه ای جنوب ارزوئیه واقع در جنوب بافت (استان کرمان) شامل سنگ های فرامافیک پلاژیوکلاز دار (دربردارنده ترکیب مدال الیوین، کلینوپیروکسن، ارتوپیروکسن و پلاژیوکلاز)، الیوین گابرو (شامل پلاژیوکلاز، الیوین، ارتوپیروکسن، کلینوپیروکسن)، و انواع گابرونوریت ها (دربردارنده ارتوپیروکسن، کلینوپیروکسن، آمفیبول و پلاژیوکلاز که در قسمت های تیره و روشن مقدار پلاژیوکلاز متفاوت است) است که بخش مافیک همبافت آمیزه رنگین ارزوئیه را تشکیل می دهند. تجزیه نقطه ای انجام شده بر روی کلینوپیروکسن موجود در این سنگ ها بیانگر وجود کلینوپیروکسن از نوع دیوپسید با Mg# به نسبت بالا (75/0-88/0) است. محاسبات دما و فشارسنجی کلینوپیروکسن ها کمینه دمای تبلور معادل oC783 تا 975 و فشار 4/1 تا 6/3 کیلوبار را نشان می دهد. از نظر زمین ساختی ماگمایی ترکیب گدازه تشکیل دهنده این کلینوپیروکسن ها، تولئیتی تا بونینیتی است که در یک محیط قوس شکل گرفته اند. بدین ترتیب می توان سری های سنگی فرامافیک و مافیک لایه ای ارزوئیه را بخشی از مجموعه های افیولیتی در نظر گرفت که در منطقه فرورانش واقع شده اند.
    کلیدواژگان: زمین ساختی ماگمایی، شیمی کانی، کلینوپیروکسن، فرامافیک و مافیک لایه ای، افیولیت، ارزوئیه
  • فرهاد آلیانی، زینب دارایی زاده* صفحات 315-326
    مجموعه افیولیتی کرمانشاه در پهنه ساختمانی زمین ساختی غرب ایران در بخش شمالی روراندگی اصلی زاگرس قرار دارد و بخشی از کمربند افیولیتی بشدت گسیخته کرمانشاه پنجوین محسوب می شود. وجود پهنه چند دگرگونه در منطقه در اصل به توسعه افیولیت ها و جایگیری زمین ساختی آنها وابسته است. برخی از سنگ های دگرگونی موجود در منطقه (یشم و بدل یشم) دارای سختی، وزن مخصوص و تراکم بالا بوده و شامل کانی هایی چون ترمولیت، اکتینولیت، پلاژیوکلاز، کلینوکلر و گارنت گروسولار هستند. سنگ های دگرگونی دربردارنده ترمولیت بسیار متراکم و نفریت موجود در منطقه و نیز سرپانتینیت های آنتی گوریتی بسیار متراکم موسوم به باونیت، گواهی روشن بر رخداد پدیده فرورانش و رخداد دگرگونی فشار بالا در منطقه هستند. سرپانتینیت های منطقه با مقدار آنتی گوریت و کروم مگنتیت بسیار بالا و نیز افت گرمایی (LOI) نسبتا کم (1/12-9/10 درصد وزنی) با دگرگونی رخساره شیست آبی دما متوسط تا بالا مشخص می شوند. این شرایط دگرگونی برآمده از سرپانتی شدن پروتولیت های هارزبورژیتی به شدت تهی شده ای است که در اثر ذوب بخشی گسترده (بیش از 15 درصد، مطابق با محیط فرورانشی آبدار) رخ داده اند. گابروها در مجموعه افیولیتی دچار دگرسانی نوع رودنژیتی شده اند، این گابروهای رودنژیتی، در ادامه یک فرایند رودنژیت زدایی را نیز پشت سر گذارده اند.
    کلیدواژگان: نفریت، یشم، بدل یشم، سرپانتینیت، باونیت، دگرگونی فشار بالا، فرورانش، افیولیت کرمانشاه
  • فرهاد آلیانی، پروین شکراللهی*، میرمحمد میری صفحات 327-338
    استارولیت شیست های دربردارنده گارنت بخش مهمی از دنباله سنگ های دگرگونی ناحیه ای در منطقه همدان (شمال پهنه سنندج-سیرجان) را تشکیل می دهند. این سنگ ها دارای پورفیروبلاست های استارولیت و گارنت هستند که در زمینه ای متشکل از بیوتیت، مسکویت و کوارتز قرار گرفته اند. استارولیت ها از گونه آهن دار هستند و تنوع ترکیب شیمیایی اندکی نشان می دهند. آلماندین مهم ترین جزء تشکیل دهنده گارنت هاست، البته افزایش آهن و منیزیم و کاهش منگنز از مرکز به کناره این بلورها نیز دیده می شود که نشان دهنده تشکیل آنها طی دگرگونی پیشرونده است. بیوتیت ها نیز از نوع سیدروفیلیت هستند. علاوه بر این کانی ها، کلریت های غنی از آهن و از گونه ریپیدولیت در کناره برخی از استارولیت ها دیده می شوند که از دگرگونی پسرونده آنها شکل گرفته اند. روش های مختلف دما-فشارسنجی به کار رفته نشان می دهند که دما و فشار نهایی دگرگونی برای گارنت استارولیت شیست های همدان به طور میانگین 560 درجه سانتیگراد و 3 تا 5/3 کیلوبار بوده است. بر این اساس می توان آنها را از انواع سنگ های دگرگونی دما بالا-فشار متوسط تا پایین نوع بوچان دانست.
    کلیدواژگان: گارنت استارولیت شیست، شیمی کانی، ترکیب شیمیایی، دما فشارسنجی، منطقه همدان
  • مهدی رضایی کهخایی*، آزاده قصابی فیض، حبیب الله قاسمی صفحات 339-354
    سنگ های آتشفشانی و آذرآواری ائوسن منطقه وسیعی را در گردنه آهوان در شمال شرق سمنان پوشانده اند. این سنگ ها بیشتر شامل بازالت، آندزیت، تراکی آندزیت، داسیت و ریولیت با بافت های هیالوپورفیری، پورفیری و گلومروپورفیری هستند. سنگ های بازالتی از درشت بلورهای پلاژیوکلاز و کلینوپیروکسن تشکیل شده اند. سرسیت، کائولینیت، کلسیت و کلریت نیز کانی های ثانویه این سنگ ها هستند. اندازه کلینوپیروکسن های موجود در این سنگ ها از متوسط تا ریز متغیر است. ترکیب آن ها از نوع آهن-منیزیم-کلسیم دار است و در میدان ترکیبی دیوپسید قرار می گیرند. کلینوپیروکسن های با اندازه متوسط، منطقه بندی معکوس نشان می دهند و بررسی تغییرات ترکیب شیمیایی آنها بیانگر این است که زون بینابین هسته و حاشیه، از عناصر Fe، Al و Ti تهی شده است، در حالیکه از Mg، Ca و Si غنی شدگی نشان می دهد. نمودارهای تعیین سری ماگمایی و محیط زمین ساختی مبتنی بر پایه ترکیب شیمیایی کلینوپیروکسن ها نشان دهنده تشکیل آنها از یک ماگمای قلیایی تا نیمه قلیایی و با مقدار آب 5-2% و گریزندگی اکسیژن بالاست. همچنین، بررسی های دما-فشارسنجی نشان می دهند که این کلینوپیروکسن ها در فشارهای حدود 1 کیلوبار و دمای 1230-1110 درجه سانتی گراد متبلور شده اند.
    کلیدواژگان: شیمی کانی، دما-فشارسنجی، کلینوپیروکسن، سنگ های آتشفشانی، گردنه آهوان، سمنان
  • پریچهر احمدی مقدم*، محسن مرتضوی، محمد پوستی، حمید احمدی پور صفحات 355-368
    سنگ های دیابازی سازند هرمز، دستخوش انواع فرآیندهای ثانویه دگرسانی و دگرگونی رخساره ی شیست سبز تا اوایل رخساره ی آمفیبولیت شده اند. این سنگ ها، در نتیجه فرآیند دگرنهادی نفوذی و دگرسانی گرمابی، دگرسان و به دلیل سیال های آبدار غنی از CO2 و برهم کنش سنگ-سیال، دگرگون شده اند. کانی های فلدسپات، پیروکسن، الیوین، آپاتیت، روتیل، مگنتیت و پیریت، جزء کانی های ماگمایی اولیه ی این سنگ ها و سایر کانی های موجود در این سنگ ها، فراورده تبدیل کانی های اولیه در اثر دگرسانی و دگرگونی گرمایی هستند. فلدسپات ها به لابرادوریت، آلبیت و ارتوکلاز تفکیک می شوند. لابرادوریت و آلبیت در دمای کمتر از 700 درجه ی سانتی گراد و فشار کمتر از 6 کیلوبار متبلور شده اند که شرایط دمای باز تبلور آنهاست. ارتوکلاز در 700 درجه ی سانتی گراد، 6 کیلوبار و بیش از 1000 درجه ی سانتی گراد، بیش از 7 کیلوبار متبلور شده اند و جزء کانی های ماگمایی است. کلینوپیروکسن ها به اوژیت و دیوپسید تفکیک می شوند که در دمای 1100 تا 1300 درجه سانتی گراد متبلور شده و جزء کانی های ماگمایی هستند. پیروکسن ها نیمه قلیایی تا قلیایی هستند و در محیط بازالت های تولئیتی درون صفحه ای یا بازالت های کف اقیانوسی تشکیل شده اند. پلاژیوکلاز فلدسپات ها و کلینوپیروکسن ها شرایط اکسیدان را نشان می دهند. با توجه به زیرکن های تجزیه شده ی دیابازهای گنبد نمکی بند معلم (Ma 4/6 ± 4/539) و گنبد نمکی چمپه (Ma 1/6 ± 5/543)، سن تبلور و تشکیل این سنگ ها، کامبرین پیشین است. بیشتر این زیرکن ها، خاستگاه ماگمایی دارند. سن این دیابازها نشان می دهد که نفوذ آنها همزمان و/یا پس از شروع کافت شدگی پیشین زیستی نو تا کامبرین پیشین بخش شمالی صفحه ی عربستان و رسوب گذاری سازند هرمز در حوضه ی خلیج فارس بوده است.
    کلیدواژگان: گنبد نمکی، سازند هرمز، دیاباز، شیمی کانی، همبرزایی، سن سنجی
  • سمانه نادرمزرجی، محمدحسن کریم پور*، آزاده ملکزاده شفارودی صفحات 369-382
    سنگ های آتشفشانی منطقه شاه سلطان علی در جنوب غربی بیرجند و در بخش شرقی پهنه لوت رخنمون دارند. براساس بررسی های سنگ نگاری، این سنگ ها بازالت تا آندزیت بوده و کانی های اصلی آنها پلاژیوکلاز، کلینوپیروکسن، هورنبلند و بندرت بیوتیت و الیوین هستند. آپاتیت و زیرکن به عنوان کانی فرعی در این واحدها شناسایی شده اند. واحدهای آندزیتی و آندزیت- بازالتی دگرسانی پروپلیتی ضعیف تا متوسط را نشان می دهند. این واحدها متاآلومین هستند و در گستره سنگ هایی با ماهیت آهکی-قلیایی پتاسیم بالا تا شوشونیتی قرار می گیرند. برپایه داده های زمین شیمیایی، منطقه مورد بررسی با پهنه فرورانش شرق ایران (پهنه افغان- پهنه لوت) در ارتباط است. اینکه از نظر زمین ساختی، واحدهای منطقه در کمان قاره ای جای می گیرند، همچنین غنی شدگی از عناصر سنگ دوست بزرگ یون مانند K ،Ba ،Sr و Cs نسبت به عناصر با پتانسیل یونی بالا (Nb - Ti و Zr) همراه با ناهنجاری منفی Nb نشان دهنده تشکیل ماگما در پهنه فرورانش است. خاستگاه ماگمای تشکیل دهنده آندزیت و آندزیت- بازالت های منطقه، براساس نسبت Ta/Yb، Th/Yb ،Ba/La و Th/Nd گوشته دگرنهاد شده است و سیال های حاصل از فرورانش در غنی شدگی گوشته نقش بسزایی داشته اند. نسبت (La/Yb)N (90/4 تا 59/10) به همراه الگوی عناصر کمیاب نشان دهنده وجود مقدار جزئی گارنت در خاستگاه است که الگوسازی های انجام شده نشان می دهد، که ماگمای مولد واحدهای سنگی از ذوب بخشی 5 تا 20 درصد اسپینل گارنت لرزولیت حاصل شده است.
    کلیدواژگان: پلاژیوکلاز، آهکی قلیایی، متاآلومین، فرورانش، پهنه لوت، بیرجند
  • الهام فرهنگیان*، محسن نصرآبادی، سیما پیغمبری صفحات 383-398
    سه چندریخت سرپانتین (لیزاردیت، کریزوتیل و آنتی گوریت) در سرپانتینیت های آمیزه ی افیولیتی جنوب صحنه وجود دارد. لیزاردیت با ساختار ورقه ای در زمینه ی پریدوتیت ها دیده می شود، در حالی که آنتی گوریت به صورت تیغه ای روی لیزاردیت رشد یافته و گسترش کریزوتیل به صورت رشته های شفاف و طلایی، فقط محدود به شکاف های ریز است. سنگ های پریدوتیتی این منطقه براساس درجه سرپانتینیتی شدن، به سه گروه تقسیم شده اند: پریدوتیت های نسبتا (کمتر از 50 درصد) سرپانتینیتی شده، پریدوتیت های که دستخوش 50 تا 90 درصد فرآیند سرپانتینیتی شدن شده اند و پریدوتیت های کاملا (بیش از 90 درصد) سرپانتینیتی شده. براساس شواهد بافتی و روابط جانشینی، رویداد سرپانتینیتی شدن طی شش مرحله صورت گرفته است. فرایند سرپانتینیتی شدن با پیدایش لیزاردیت از دگرسانی کف اقیانوس شروع شده و در مرحله جایگزینی توده افیولیتی با تبلور آنتی گوریت ادامه داشته است. بر اساس روابط زمانی، ویژگی های ظاهری و نوع کانی پرکننده، در پریدوتیت های سرپانتینیتی صحنه چهار نسل رگه (V1-V4) شناسایی شده اند. رگه های V1 قدیمی ترین و رگه های نسل V4 جوان ترین هستند. ترکیب شیمیایی سرپانتین های مورد بررسی بر ضلع MgO-SiO2 و بین فورستریت و انستاتیت در گستره سرپانتین قرار می گیرند.
    کلیدواژگان: سرپانتین، لیزاردیت، کریزوتیل، آنتی گوریت، مجموعه افیولیتی صحنه
  • مریم رجاییه*، سیدمحسن مرتضوی، جلیل قلمقاش، جعفر عمرانی صفحات 399-408
    گنبدهای داسیتی منطقه باغات در جنوب سیرجان و پهنه سنندج-سیرجان قرار دارند. کانی های اصلی تشکیل دهنده این سنگ ها شامل پلاژیوکلاز و کلینوپیروکسن و کانی های فرعی شامل بیوتیت، زیرکن و آپاتیت است. ترکیب شیمیایی بیوتیت ها در این سنگ ها نشان می دهد که این کانی ها به کانی های کلریت و احتمالا همرشدی هایی با کانی روتیل دگرسان شده اند. مقدار Fe/(Fe+Mg) در گستره 53/0 تا 57/0 و مقدار Si در گستره 7/5 تا 15/6 بوده و معرف کانی پیکنوکلریت است. در این کلریت ها مقدار جزء کلریت (Xc)، بین 43/0 تا 85/0 قرار دارد که اشاره به وجود لایه های اسمکتیت در ساختار کلریت دارد. ترکیب شیمیایی کلریت دمای تشکیل این کانی را 252 تا 263 درجه سانتیگراد نشان می دهد و بیانگر ماهیت آهکی-قلیایی ماگمای سازنده سنگ های مورد بررسی است که در مناطق کوهزایی تشکیل شده است.
    کلیدواژگان: شیمی کانی، کلریت، بیوتیت، باغات، پهنه سنندج-سیرجان
  • توران رمضانی آب بخش*، آزاده ملکزاده شفارودی، محمدحسن کریم پور صفحات 409-422
    منطقه اکتشافی حاتم آباد در شمال شرقی قائن، استان خراسان جنوبی و در شمال شرق پهنه لوت واقع است. زمین شناسی منطقه شامل سنگ های آتشفشانی با ترکیب بازالت و آندزیت و توالی های رسوبی (گلسنگ، سنگ آهک و جوش سنگ) با سن پالئوسن- ائوسن است که دایک های مونزودیوریتی در آنها نفوذ کرده اند. دایک های مونزودیوریتی ماهیت آهکی-قلیایی پتاسیم بالا و متاآلومین دارند و در پهنه فرورانش تشکیل شده اند. همه واحد ها دستخوش دگرسانی های سیلیسی، کربناتی، پروپلیتی و سرسیتی شده اند. کانی سازی در این منطقه به شکل رگه -رگچه ای با روند شمال غربی-جنوب شرقی (NW- SE) و شیب 70 درجه به سمت جنوب غرب و با ضخامت حدود 4 متر در سنگ میزبان آندزیت و کنگلومرا رخ داده است. ماده معدنی شامل کانی های اولیه پیریت و کالکوپیریت و کانی های ثانویه مالاکیت، کالکوزیت، کوولیت، آزوریت، هماتیت، گوتیت و بورنیت است که با دگرسانی سیلیسی و کربناتی همراه است. نتایج اکتشافات زمین شیمیایی بیانگر ناهنجاری های بالایی ازمس (تا 19/4 درصد) در رگه است و مقدار عناصر Au، Pb، ،Zn ،Ag، Asو Bi پایین است. شواهد کانی سازی، کنترل ساختاری، نوع و گسترش دگرسانی ها و ناهنجاری های زمین شیمیایی گویای کانی سازی نوع فراگرمایی مس است. دایک های مونزودیوریتی نقشی در کانی سازی نداشته اند و توده های نفوذی در عمق مسوول دگرسانی و کانه زایی در منطقه حاتم آباد هستند
    کلیدواژگان: زمین شناسی، کانی سازی، زمین شیمی، فراگرمایی، حاتم آباد، پهنه لوت
  • وجیهه شاهرخ، حسین خادمی* صفحات 423-436
    کانی های رسی از جمله کانی های الیافی، اثر قابل توجهی بر ویژگی های فیزیکوشیمیایی خاک دارند و نمادی از مراحل تکامل خاک هستند. این پژوهش با هدف بررسی وجود پالیگورسکایت و شرایط تشکیل آن در مواد مادری و خاک های دوره ترشیاری در شهرستان داراب استان فارس انجام شد. بدین منظور از تعداد 6 سازند و نیمرخ خاک های منطقه نمونه برداری شد. نمونه ها با پراش سنج پرتو ایکس و میکروسکوپ الکترونی روبشی بررسی شدند. بر اساس مقایسه ترکیب کانی شناسی مواد مادری و خاک های حاصل، شرایط تشکیل، مقدار و ریختار پالیگورسکایت، سه خاستگاه توارثی، خاکساز و آواری برای این کانی در منطقه پیشنهاد گردید. نتایج تجزیه مولفه های اصلی نشان داد که مقدار اسمکتیت، گچ و رسانندگی الکتریکی، ایلیت، کلسیم و منیزیم محلول و نسبت Mg/Ca موثرترین عوامل در تشکیل و پراکنش پالیگورسکایت در خاک های منطقه هستند که بیانگر تشکیل خاکساز و درجای کانی از محلول خاک در شرایط با تبخیر بالاست.
    کلیدواژگان: کانی های رسی، پالیگورسکایت، ترشیاری، مواد مادری، تجزیه مولفه های اصلی
  • محمود احمدی، مرتضی شریفی*، قدرت ترابی صفحات 437-454
    افیولیت انارک به سن دیرینه زیستی با روند شرقی - غربی در شمال شهر انارک واقع است. علاوه بر گابروهای موجود در توالی افیولیتی انارک، توده هایی از گابروهای دگرنهاد شده به شکل استوک و دایک درون افیولیت انارک نفوذ کرده اند. گابروهای دگرنهاد شده جوانتر از افیولیت انارک و قدیمی تر از مجموعه دگرگونی انارک بوده و دربردارنده کانی های دیوپسید و اوژیت، هورنبلند اکتبنولیتی، اکتینولیت، ترمولیت، فلوگوپیت، آلبیت و الیگوکلاز، پیکنوکلریت و پنینیت، اپیدوت، گارنت، اسفن، آپاتیت، پرهنیت، کلسیت و کانی های کدر هستند. نفوذ آب دریا تا پوسته زیرین و گوشته بالایی باعث دگرنهادی دمای بالای گابروها شده است. ناهنجاری مثبت Pb و ناهنجاری منفی Ti، Nb، Ta در شیمی سنگ کل و کلینوپیروکسن و آمفیبول نشانگر محیط زمین ساختی قوس آتشفشانی وابسته به مناطق فرورانش است. دمای تبلور دیوپسید 1150 تا 1200، فلوگوپیت 750، هورنبلند اکتینولیتی. 600، کلریت 360-540 و اکتینولیت 450 درجه سانتیگراد است.
    کلیدواژگان: شیمی کانی، شیمی سنگ کل، گابرو، دگرنهادی، افیولیت، انارک
  • سارا گردیده*، حبیب الله قاسمی، محمود صادقیان صفحات 455-478
    نوار ماگمایی نئوژنی قوچان- اسفراین (در شمال نوار افیولیتی سبزوار) دربردارنده گنبد های آداکیتی نئوژن با طیف ترکیبی آندزیت تا ریولیت است که آشکارا سنگ های رسوبی ژوراسیک، مجموعه آتشفشانی- رسوبی ائوسن، سنگ های رسوبی میوسن و حتی گاهی سنگ جوش پلیوسن را قطع کرده اند. اصلی ترین کانی های سازنده سنگ های گنبدها را پلاژیوکلاز و آمفیبول تشکیل می دهند که در زمینه ای از بافت های متنوع فلسیتی پورفیری، ریزسنگ پورفیری، غربالی، جریانی و گلومروپورفیری قرار دارند. سرشت آهکی-قلیایی و متاآلومین تا پرآلومین، غنی شدگی از عناصر سنگ دوست بزرگ یون (LILE) و عناصرخاکی نادر سنگین (LREE) و تهی شدگی از عناصر خاکی نادر سنگین (HREE) و Y در نمودارهای بهنجار شده به ترکیب گوشته اولیه و کندریت، به همراه مقادیر بالای Na2O، Al2O3، Sr، نسبت بالای Sr/Y، نسبت پایین K2O/Na2O و تهی شدگی از عناصر با پتانسیل یونی بالا (HFSE) در این سنگ ها از نشانه های بارز ماگماهای آداکیتی کمان های فرورانش جوان است. به علاوه، این سنگ ها دارای نسبت های ایزوتوپی آغازین 87Sr/86Sr (70390/0 تا 70562/0) و Nd(t) (86/0- تا 98/4+) هستند که نشان دهنده خاستگاه آنها از ذوب بخشی ورقه اقیانوسی همراه با آلودگی مواد پوسته ای است. سن جایگزینی این سنگ ها در نوار ماگمایی قوچان - اسفراین از طریق سن سنجی U-Pb بر زیرکن های جدا شده 24/0± 83/17 تا 34/0± 50/8 میلیون سال به دست آمده است. نتایج نشان می دهند که ماگمای مولد آن ها از ذوب بخشی ورقه اقیانوسی فرورانده شده گارنت آمفیبولیتی/ اکلوژیتی اقیانوس نئوتتیس سبزوار به زیر سنگ کره قاره ای بینالود در مرحله پس از برخورد پدید آمده است. وجود بیگانه سنگ ها، خوردگی و عدم تعادل شیمیایی درشت بلورها، بافت غربالی در پلاژیوکلازها و نسبت های ایزوتوپی Sr-Nd این سنگ ها، نشانگر عملکرد فرآیندهای تبلور جدایشی همراه با هضم و آلایش پوسته ای(AFC) در تشکیل و تکامل سنگ های آذرین این نوار است.
    کلیدواژگان: زمین شیمی، سن سنجی، گنبدهای آدکیتی، فرورانش، نئوتتیس، قوچان، سبزوار
  • میلاد محجوبی زاده، رضا تکجو*، ژول ت. مگ صفحات 479-488
    کمپلکس لیگاند-مخلوط مس(II) از واکنش لیگاند سالیسیل آلدهید S-بنزیل ایزوتیوسمی کربازون هیدروکلرید (H2L)، نمک مس(II) استات تک آبه و 1و10-فنانترولین (Phen) با فرمول عمومی[Cu(Phen)2Cl].H2L،Cl،H2O تهیه شد. ساختار آن به وسیله ی تجزیه ی عنصری و طیف سنجی فروسرخ شناسایی شد و از پراش پرتوی X تک بلور به منظور شناخت بیشتر ساختار مولکولی کمپلکس مس(II) استفاده شد. در کمپلکس مس(II)، هندسه ی هم آرایی اطراف اتم مرکزی حدواسط بین هرم با قائده ی مربعی و دوهرمی مثلثی است. دو لیگاند 1و10-فنانترولین (دهنده ی NN) به صورت دو دندانه ی خنثی، به فلز مرکزی همتافته شده است. جایگاه پنجم با اتم کلر اشغال شده است.
    کلیدواژگان: باز شیف، ایزوتیوسمی کربازون، کمپلکس مس(II)، ساختار بلوری، 1و10-فنانترولین
  • منصوره درخشی، ناصر شاه طهماسبی*، هادی عربی صفحات 489-498
    هیدروکسی آپاتیت (Ca10 (PO4)6 (OH)2) با ساختار بلوری ششگوشی تنها فاز معدنی قابل شناسایی استخوان است. در این پژوهش نانوکامپوزیت فریت منیزیم- هیدروکسی آپاتیت به منظور کاربردهای پزشکی ساخته شد. نخست، نانومیله های هیدروکسی آپاتیت متخلخل به روش هم رسوبی با قالب میسلی ساخته شدند. عامل فعال سطحی غیریونی پلورونیک 123P به عنوان قالب میسلی مورد استفاده قرار گرفت. سپس، نانوکامپوزیت فریت منیزیم- هیدروکسی آپاتیت با روش سونوشیمی ساخته شد. ساختار بلوری نانوپودرها به وسیله الگوی پراش پرتو ایکس تعیین گردید. همچنین ریخت شناسی نمونه ها توسط میکروسکوپ الکترونی عبوری بررسی شد. در تصاویر میکروسکوپ الکترونی عبوری نانوکامپوزیت، نانوذرات فریت منیزیم به شکل کره هایی با قطر تقریبی nm 8 روی سطح نانومیله های هیدروکسی آپاتیت مشاهده شدند. حلقه های پسماند (M- H) نانوذرات فریت منیزیم و نانوکامپوزیت فریت منیزیم- هیدروکسی آپاتیت، در دمای اتاق، به وسیله مغناطیس‏سنج با نمونه ارتعاشی اندازه‏گیری شدند. نتایج اندازه‏گیری ها بیانگر رفتار ابرپارامغناطیس نانوساختارهای تولید شده است.
    کلیدواژگان: هیدروکسی آپاتیت، فریت منیزیم، نانومیله، نانوکامپوزیت، ابرپارامغناطیس
  • غزال نوریان*، محمد نیایی فر، احمد حسن پور صفحات 499-504
    در این پژوهش ذرات گارنت ایتریوم آهن بیسموتی جانشانی شده با کاتیون های Fe3+، Bi0.5Y2.5-xFe5+xO12 (2/0، 1/0، 0/0 x =) به روش سل ژل تهیه شدند. تحلیل الگوهای پراش پرتوی ایکس (XRD)، ساختار تک فاز گارنت را برای نمونه های با 1/0 و 0/0 x =و وجود فازهای فرعیYFeO3 و هماتیت را برای نمونه 2/0x = نشان داد. حلقه های پسماند بدست آمده از مغناطیس سنج نمونه ارتعاشی (VSM) بیانگر افزایش مغناطش اشباع با جانشانی کاتیون های Fe3+ است. تغییرات مغناطش با مقدار x بر پایه احتمال اثر حضور یون بیسموت در ساختار گارنت، جهت گیری گشتاور مغناطیسی کاتیون های Fe3+ جانشانی شده و همچنین وجود یون های Fe2+ بحث شده است.
    کلیدواژگان: گارنت ایتریوم آهن، بیسموت، سل ژل، مغناطیس سنج نمونه ارتعاشی
  • علی اصغر خاکپور، کامران احمدی، قاسم کاوه ای* صفحات 505-516
    دو نمونه از نانوخوشه های مس روی بسترهایی از کوارتز با ضخامت 10 نانومتر و 20 نانومتر رشد داده شدند. هر نمونه با یک لایه دی اکسیدتیتانیوم به ضخامت 300 نانومتر پوشش داده شد. برای مقایسه لایه دی اکسیدتیتانیوم با ضخامت 300 نانومتر روی بسترهای کوارتز نیز لایه نشانی شدند. همه لایه ها به روش رسوب دهی فیزیکی بخار (PVD) و با استفاده از دستگاه لایه نشانی با باریکه الکترونی (EBD) تهیه شدند. اثر نانوخوشه های مس بر ریخت شناسی سطح، اندازه دانه ها، مرزدانه ها، ساختار و فازهای بلوری و برخی از خواص نوری مانند جذب و عبور لایه دی اکسیدتیتانیوم بررسی شدند. ریخت شناسی سطح لایه ها با میکروسکوپ الکترونی روبشی نشر میدانی (FESEM) و ساختار بلوری لایه ها و تبدیل های فازی در اثر عملیات گرمایی با استفاده از پراش پرتو ایکس (XRD) بررسی شدند. از طیف سنجی فرابنفش-مرئی برای تجزیه و تحلیل جذب و عبور لایه های دی اکسیدتیتانیوم استفاده شد. حضور نانوخوشه های مس به عنوان زیر لایه باعث افزایش زبری لایه های TiO2 و تسهیل تبدیل فاز آناتاز به روتیل در این لایه ها می شود. علاوه براین در حضور زیر لایه نانوخوشه های مس، گاف انرژی لایه TiO2 کاهش می باید و جذب نوری آن در ناحیه مرئی بهبود می یابد.
    کلیدواژگان: نانو خوشه های مس، دی اکسید تیتانیوم، جذب، عبور، گاف انرژی
  • ابراهیم حاجی علی*، فریدون عباسی دوانی، فرهود ضیایی صفحات 517-524
    در این پژوهش تک بلور هالید قلیایی یدید سزیم به روش بریجمن عمودی رشد داده شد. به این منظور یک کوره المنتی استوانه ای عمودی با پنج منطقه گرمایی و قابلیت ایجاد شیب دمایی قابل کنترل در هر منطقه تا دمای oC 1000 و با دقت oC1/0 طراحی و ساخته شد. نمونه بلور ساخته شده با پراش پرتو ایکس و طیف نورتابی بررسی شد. همچنین سختی نمونه ساخته شده و حک حفره های تک بلور اندازه گیری شدند. با توجه به اینکه یدید سزیم خالص خاصیت سوسوزنی هم دارد، طیف نگاری پرتوی گامای نمونه نیز انجام شد.
    کلیدواژگان: هالید قلیایی، روش بریجمن، یدید سزیم، پراش پرتو ایکس، سختی سنجی، حک حفره ها
|
  • S. Zirjani Zadeh * Pages 263-272
    Recently Gonabad, south of Khorasan Razavi Province, in eastern Iran is affected by dust storm phenomena. To determine the physical and chemical characteristics of dust particles and their role in environmental pollution, 9 samples were collected for XRF, XRD, SEM and EDX micro analysis. XRD analysis showed that most of mineralogical composition comprise tectosilicates (quartz and alkali feldspar), carbonates (calcite) and clay minerals. XRF results show that the composition of major oxides at these dust particles is similar to other dust particles in the world. Enrichment factor for measured elements show that Co, Cu, Ba ¡ V with EF10 are anthropogenic. SEM analysis shows that spherical, irregular and prismatic forms are the most important constituent shapes of the dust particles of Gonabad.
    Keywords: dust particles, mineralogy, major oxides, Gonabad
  • A. Kanaaniyan * Pages 273-284
    Khoy ophiolitic complex in northwest of Iran have several chromitite bodies with various textures, different geochemical features and associated minerals. Based on Cr#, Khoy chromitites are divided into two groups: high-Cr (Cr# > 0.6) and high-Al (Cr#
    Keywords: Platinum group-elements, chromitites, Raman spectroscopy, Khoy ophiolite, Iran
  • M. Ahangari * Pages 287-300
    Rare earth and trace element concentrations of mineral assemblages including amphibole, plagioclase, epidote group minerals (zoisite and clinozoisite) and relict clinopyroxenes from parental rock of epidote amphibolite from north of Urumia were obtained in situ by LA-ICP-MS analysis. The obtained data were used to study distribution of trace elements among metamorphic phases and relict clinopyroxenes from parental rock. In the studied rocks, compatible elements (Sc, V, Ni and Cr), HSFE (Ti, Ta, Hf and Nb) and MREE were concentrated in amphibole, LREE and LILE were collected into plagioclase and epidote group minerals were gathered HREE accompanied with Eu. The observed REE trends in epidote group minerals in north of the Urmia epidote- amphibolites are unlike to common reported trends for this mineral group in the other parts of the world. Rare earth element geochemistry of the epidote group minerals from the north of Urmia indicates enrichment of HREE and MREE relative to LREE. Relative similarities for rare earth and trace element concentrations of amphibole and relict clinopyroxenes from parental rock indicates that the geochemical features of amphibole were inherited probably from primary clinopyroxenes.
    Keywords: Distribution coefficient of trace elements, amphibole, plagioclase, epidote group minerals, epidote- amphibolite, north of Urmia
  • S. Peyghambari * Pages 301-314
    Mafic and ultramafic layered rocks located in south of Orzuieh (Baft, Kerman province), consist of plagioclase bearing ultramafic rocks (including olivine, orthopyroxene , clinopyroxene and plagioclase), olivine gabbros (including plagioclase, olivine, orthopyroxene and clinopyroxene) and gabbronorites (including plagioclase, orthopyroxene and clinopyroxene and amphibole) and constitute the mafic parts of the Orzuieh colored mélange complex. Mineral chemistry of clinopyroxene show diopside end-member which have Mg# ranging from 0.75 to 0.88. According to geothermobarometric calculations, temperatures change from 783 to 975ºC and pressure conditions vary from 1.4 to 3.6 kbar. Tectono-magmatic considerations show that these clinopyroxenes have been crystallized from tholeiitic to bonintic magmas which have already formed in an arc environment. Therefore, it could be considered that Orzuieh layered ultramafic and mafic rock series are some parts of ophiolitic complexes which occurred in a subduction setting.
    Keywords: Tectonomagmatic, mineral chemistry, clinopyroxene, layered ultramafic, mafic, ophiolite, Orzuieh
  • Z. Daraei Zadeh * Pages 315-326
    The Kermanshah ophiolite Complex is located in the structural – tectonic zone of the western Iran in northern part of Zagros main thrust and is a part of highly dismembered Kermanshah – Panjvin ophiolite belt. The poly metamorphic zone in this region is mainly related to the development and tectonic emplacement of the ophiolite. Some of the metamorphic rocks (Jade and its simulants) have so ​​hardness, density and high specific gravity, containing tremolite, actinolite, plagioclase, clinochlore, grossular and hydrogrossular garnet. Metamorphic rocks containing very condensed and compact tremolite and nephrite found in the area, as well as very compact antigoritic serpentinite so called bowenite, clearly proof that the high-pressure metamorphism took place during subduction. Serpentinites also appear in the region which is characterized by the predominance of antigorite and Cr-magnetite, as well as by their relatively low LOI (10.9-12.1 wt.%), corresponding to medium or high temperature blueschist facies metamorphism. These metamorphic conditions are strongly similar to the high-pressure metamorphic appearing in this serpentinites that formed from serpentinization of highly depleted harzburgitic protoliths where they were subjected to extensive partial melting processes (>15%), consistent with a hydrous subduction-related environment. Gabbros in this ophiolite complex have been altered rodingitization, the altered rodingitized gabbros, in the continuation were underwent a de-rodingitization process too.
    Keywords: Nephrite, Jade, simulants of Jade, serpentinite, bowenite, high pressure metamorphism, subduction, Kermanshah Ophiolite
  • P. Shokrolahi * Pages 327-338
    Garnet bearing staurolite schists comprise an important part of regional metamorphic succession in the Hamedan area (north of the Sanandaj-Sirjan zone). These rocks contain staurolite and garnet porphyroblats that lie in a matrix which is composed of biotite, muscovite and quartz. The staurolites in Fe-rich and show little chemical composition diversities. Almandin is the most important component of the garnets although core to rim Fe and Mg increasing and Mn decreasing are visible indicating that they formed during a progressive metamorphism. The biotites are siderophyllite type. In addition to these minerals, Fe-rich chlorites of ripidolite type are present in margins of some staurolites that were formed by retrogressive metamorphism. Various thermobarometery methods show that top P-T metamorphic condition for the garnet saturolite schists of the Hamedan area was 560 oC in average and 3 to 3.5 kb. According to the results, these rocks can be considered as high T- medium to low P Buchan type metamorphic associations.
    Keywords: garnet staurolite schists Mineral chemistry, Chemical composition, Thermobarometry the Hamedan area
  • M. Rezaei * Pages 339-354
    Eocene volcanic and volcano- sedimentary rocks cover a large area in the Gardaneh Ahovan northeast of Semnan. These rocks comprise mainly of basalt, andesite, trachyandesite, rhyolite and dacite with hyalo porphyry, porphyry and glomeroporphyry textures. The basaltic rocks are composed of plagioclase and clinopyroxene phenocrysts. Sericite, kaolinite, calcite and chlorite also form the secondary minerals in these rocks. The size of the clinopyroxenes of these rocks range from fine to medium and their compositions include iron-magnesium-calcium type and plot in the diopside field. Medium-size clinopyroxenes show reverse zoning and compositional changes so the middle zone (btween core and rim) is depleted in Fe, Al and Ti whereas enriched in the Mg, Ca and Si. The determination diagrams of the magmatic series and tectonic environments, based on the chemical composition of clinopyroxenes, suggest that they are crystallized from alkaline to sub-alkaline magma, contianing 2-5% water and high oxygen fugacity. Thermo-barometery calculations also show that these clinopyroxenes were crystallized in pressures of ~1 kbar and temperatures of 1110-1230 °C.
    Keywords: Mineral chemistry, Thermobarometry, Clinopyroxene, Volcanic rock, Gardaneh Ahovan, Semnan
  • P. Ahmadi Moghadam * Pages 355-368
    The studied diabase rocks of the Hormuz Formation have undergone a variety of secondary processes and greenschist facies to amphibolite facies metamorphism. These rocks are metasomatized due to the effect of infiltrating metasomatism and hydrothermal alteration and are metamorphed due to CO2-rich aqueous fluids and rock-fluid interaction. Feldespat, pyroxene, olivine, apatite, rutile, magnetite and pyrite are the primary magmatic minerals present in these rocks and other minerals, are products of the transformation of the primary minerals due to metasomatism and thermal metamorphism. Feldspars are labrador, albite and orthoclase. Labrador and albite were crystalized at tempretures of 1000, >7 kbar and is a magmatic mineral. Clinopyroxens are augite and diopside and were crystalized at 1100 to 1300 and are magmatic minerals. Pyroxenes are subalkaline to alkaline and were formed within plate tholleitic basalt or oceanic floor basalt environment. Plagioclase and pyroxene minerals show oxidation conditions. According to the analyzed zircons from Band-e Moullem (539/4 ± 6/4 Ma) and Champeh (543/5 ± 6/1 Ma) salt dome diabase, these rocks have been crystalized and formed during Early Cambrian time. In addition, most of these zircons have a magmatic origin. This estimated age suggests that the intrusion of these diabase, occurred during and/or after the Neoproterozoic to Early Cambrian rifting of the northern part of the Arabian plate and the sedimentation of the Hormuz Formation in the Persian Gulf Basin.
    Keywords: salt dome, Hormuz Formation, diabase, mineral chemistry, paragenesis, geochronology
  • M. H Karim Poor * Pages 369-382
    The volcanic rocks of Shah Soltan Ali area are located about 85 km southwest of the Birjand city at the eastern margin of the Lut block. Petrographic studies indicate that volcanic rocks consist of basalt to andesite. The main minerals are plagioclase, pyroxene and hornblende. Biotite and olivine observed rarely. The minor minerals are apatite and zircon. volcanic rocks show weak to strong propylitic alteration. Geochemical studies show that volcanic units are metaluminous, high calc-alkalic to shoshonitic related to subduction zone. They formed in a continental arc tectonic setting. Enrichment in large ion lithophile elements, such as Rb, Sr, K, and Cs, and depletion in high field strength elements, e.g., Nb, Ti, Zr with negative anomaly of Nb indicate magma formed in subduction zone. Based on some ratios, such as Ta/Yb ,Th/Yb ,Ba/La and Th/Nd, magma has originated from metasomatized mantel and slab-drive fluids had played a significant role in the enrichment of Mantle. (La/Yb)N ratio with REE pattern indicate low amount of garnet in source. The magmatic source of volcanic rocks had been generated from 5% to 20% of partial melting of garnet-spinel lherzolite.
    Keywords: Plagioclase, calc-alkalic, metaluminous, subduction, Lut Block, Birjand
  • E. Farhangiyan * Pages 383-398
    There are three serpentine polymorphs (Lizardite, Chrysotile and Antigorite) in the serpentinites of ophiolitic mélange of south Sahneh. Lizardite is observed as flake structure in the matrix of peridotites while antigorite is overgrown on lizardite and chrisotile development is just restricted to the micro fractures as a development is restricted to the micro fractures as golden and transparent string. On the basis of serpentinization grade, peridotitic rocks of this area have been divided into three groups. Peridotites that are relatively serpentinized (extreme 50%), peridotites that have been experienced serpentinization between 50 to 90% and peridotites that entirely serpentinized (more than 90 %). According to the textural evidences and substitutional relations, serpentinization episode has taken place during 6 stages. Serpentinization has begun from ocean floor alteration with lizardite occurrence and has continued in the emplacement stage of ophiolite stack as antigorite crystallization. Based on temporal relations, apparent characteristics and the sort of filling minerals, 4 generations of veins have been recognized in the Sahneh serpentinized peridotites. V1 is the oldest and V4 is the youngest vein generation. The chemical composition of investigated serpentines is plotted in the serpentine particular field, upon the tie line of MgO-SiO2 and between forstrite and enstatite.
    Keywords: Serpentine, lizardite, chrisotile, antigorite, Sahneh Ophiolitic Complex
  • M. Rajaeiyeh * Pages 399-408
    The dacitic domes lie in the Sanandaj-Sirjan Zone. They were subjected to deformation resulting from tectonic movements. They are as oriented rocks which show deformation textures such as plagioclase with mechanical twin, biotite fish, and deformed clinopyroxene set in foliated groundmass. Under condition of hydrothermal alteration, biotites altered into chlorite with smectite interlayers and probably leucoxene and titanite intergrowths. The deformation has created micro-fractures and micro-cavities which has provided suitable spaces for fluids movements and hydrothermal alteration. The plagioclases show albitisation and sericitaion alteration (An 5-10) in these rocks.
    Keywords: Chlorite, biotite, aAlteration, Sanandaj-Sirjan Zone
  • T. Ramezani Ab Bakhsh * Pages 409-422
    The Hatamabad prospect area is located in northeast of Qaen, South Khorasan Province and in northeast of Lut block. The geology of area consists of volcanic rocks with basalt- andesite composition and sedimentary sequences (mudstone, limestone, and conglomerate) with Paleocene-Eocene age that monzodioritic dikes were intruded in them. Monzodioritic dikes have high-k calc-alkaline and metaluminous nature and have formed in subduction zones. All units were affected by silicification, carbonate, sericitic, and propylitic alteration zones. Mineralization in this area occurred with NW-SE trending, 70º SW dipping, and ~4 m thickness as vein-veinlet. It is hosted by andesite and conglomerate. Primary minerals are pyrite and chalcopyrite and secondary minerals are malachite, chalcocite, azurite, covellite, hematite, goethite, and bornite that accompanied with carbonate and sericite alteration zones. Results of geochemical exploration show high levels anomalies of Cu (maximum 4.19%) in the vein and content of other elements such as Au, Pb, Zn, Ag, As, and Bi is low. The mineralization form, structural control, type and distribution of alterations and geochemical anomaly indicate the mineralization is epithermal-type. Monzodioritic dikes had no role in the mineralization and intrusions at depth is probably responsible for alteration and mineralization in the Hatamabad area.
    Keywords: Geology, mineralization, geochemistry, epithermal, Hatamabad, Lut Block
  • H. Khademi * Pages 423-436
    Having specific properties, clay minerals including palygorskite have considerable influence on soil physico-chemical characteristics as well as the stage of soil development. The objectives of current study were to determine the distribution, origin and formation conditions of palygorskite in the Tertiary sediments and associated soils in Darab, Fars Province. Based on the field observations and geological maps, six rock and soil samples from different Tertiary epochs were selected. The clay size samples were investigated by X-ray diffraction (XRD) and scanning electron microscopy (SEM). Based on clay mineralogy of parent materials and soils as well as quantity and morphology of clay minerals, three origins were distinguished for palygorskite including inherited, pedogenic and detrital. Using principal component analysis (PCA), smectite, gypsum, EC, illite, soluble Ca and Mg and soluble Mg/Ca ratio were identified as the most important factors affecting the distribution and genesis of palygorskite in the studied soils which in turn show the pedogenic and in situ formation of palygorskite from soil solution under high evaporation.
    Keywords: Clay minerals, palygorskite, Tertiary, parent materials, principal component analysis
  • M. Sharifi * Pages 437-454
    The Anarak ophiolite, with E-W trending, located at north of Anarak. In addition to the gabbros in Anarak ophiolite sequence, intrusion of metasomatized gabbros injected into the ophiolite of Anarak in the form of stocks and dykes. metasomatized gabbros are younger than Anarak ophiolite and older than Anarak metamorphic assemblage and contain diopside, augite, actinolitic hornblende, actinolite, tremolite, phlogopite, albite, oligoclase, pycnochlorite, penninite, epidote, garnet, sphene, prehnite, calcite and opaque minerals. Penetration of seawater into the lower crust and upper mantle led to high temperature matasomatism in the gabbros. Positive Pb anomaly and negative Ta,Nb and Ti anomalies in whole rock and minerals chemistry of clinopyroxene and amphibole are markers of volcanic arc tectonic environments and association with subduction zones. Crystallization temperatures of diopside, phlogopite, actinolitic hornblende, actinolite and chlorite are 1150-1200 °C, 750 °C, 600 °C, 450 °C and 360-540 °C respectively.
    Keywords: Mineral chemistry, whole rock chemistry, gabbro, metasomatism, ophiolite, Anarak
  • S. Gardidieh * Pages 455-478
    Quchan- Esfarayen magmatic belt (north of Sabzevar) include Neogene adakitic domes with andesite to rhyolite in composition which is cut by Jurasic sedimentary rocks, Eocene volcano-sedimentary rocks, Miocene sedimentary rocks and even occasionally Peliocene conglomerate. The main minerals of these rocks are plagioclase and amphibole with various textures such as felsitic porphyry, microlitic porphyry, glomero porphyry, sieve and flow textures. The calc-alkaline and metaluminous to peraluminous nature, enrichment in large ion lithophile elements (LILEs) and light rare earth elements (LREE) and depletion in heavy rare earth elements (HREE) in primitive mantle and chondrite normalized spider diagrams, along with high contents of Na2O, Al2O3, Sr, high ratio of Sr/Y and low ratio of K2O/Na2O and depletion in HFSEs in these rocks are characteristics of the young arc volcanics. Furthermore, these rocks display initial 87Sr/86Sr ratios of 0.70390 to 0.70562 and εNd(t) values of -0.86 to .98 respectively, which show that they are originated from partial melting of oceanic slab with crustal contamination. Emplacement age of these rocks into the quchan-Esfarayen magmatic belt obtained with U–Pb dating on separated zircons of 17.83±0.24 to 8.50±0.34 Ma. The results show that parental magma of the rocks generated by partial melting of a garnet-amphibolitic to eclogitic subducted Sabzevar Neo-Thethyan oceanic slab underneath the Binaloud continental lithospher. Presence of continental metamorphic and sedimentary xenoliths, corrosion and chemical disequilibrium of the phenocrysts and their sieve textures in plagioclase along with Sr-Nd isotopic ratios in these rocks indicate the operation of differentiation crystallization, assimilation and crustal contamination (AFC) in the genesis and evolution of igneous rocks of this belt.
    Keywords: Geochemistry, age dating, adakitic domes, subduction, Neo-Thethys, Quchan Sabzevar
  • R. Takjoo * Pages 479-488
    Mixed-ligand Cu(II) complex was prepared by reaction of salicylaldehyde S-benzylisothiosemicarbazone hydrogenchloride ligand (H2L), Cu(ACo)2.H2O and 1,10-phenanthroline with general formulas [Cu(Phen)2Cl].H2L,Cl,H2O. Its structure was fully characterized by elemental analysis and IR method and single crystal diffraction was also used to better understanding of the molecular structure of the Cu(II) complex. In the Cu(II) complex, coordination geometry around the central atom is a distorted square-pyramidal. Two 1,10-phenanthroline ligands (NN donor) are coordinated to the central metal as a neutral bidentate agent. Another position of the square-pyramidal geometry is occupied by the chlorine atom.
    Keywords: Schiff base, Isothiosemicarbazone, Cu(II) complex, crystal structure, 1, 10-phenanthroline
  • N. Shah Tahmasebi * Pages 489-498
    Hydroxyapatite (Ca10(PO4)6(OH)2) with the hexagonal crystal structure is the only identifiable mineral phase of bone. In this work, magnesium ferrite-hydroxyapatite nanocomposites were synthesized for the purpose of medical applications. The first step of this work is the synthesis of mesoporous hydroxyapatite nanorods via co-precipitation method in combination with micelles template. Non-ionic surfactant Pluronic P123 was used as a micelles template. At the second step, magnesium ferrite-hydroxyapatite nanocomposites were synthesized by the sonochemical method. The crystal structure of nanopowders was determined using X-ray diffraction pattern. Transmission electron microscopy was also applied for the morphology of the samples. From TEM image of the nanocomposite, it was observed that magnesium ferrite nanopaticles have spherical shape with diameter of about 8 nm on the surface of hydroxyapatite nanorods. Hysteresis loops (M-H) of magnesium ferrite nanoparticles and magnesium ferrite-hydroxyapatite nanocomposites were measured at room temperature by a vibrating sample magnetometer. The results revealed the superparamagnetic behavior of the produced nanostructures.
    Keywords: Hydroxyapatite, magnesium ferrite, nanorods, nanocomposite, superparamagnetic
  • Gh Nooriyan * Pages 499-504
    In this work, Fe3 substituted bismuth yttrium iron garnet particles Bi0.5Y2.5-xFe5쓭 (x=0.0, 0.1, 0.2) were synthesized by the sol-gel method. X-ray diffraction (XRD) patterns confirmed the pure garnet structure for 0.0 and 0.1 samples and formation of YIP and phases in x = 0.2 sample. The results of vibrating sample magnetometer (VSM) measurements represent that saturation magnetization increases with increasing Fe3熫抢 concentration. These increases assigned to the effects of the bismuth ions in garnet structure, orientation of substituted Fe3熫抢 magnetic moments and presence of Fe2熫抢 .
    Keywords: Yttrium iron garnet, bismuth, sol-gel, vibrating sample magnetometer
  • Gh Kavehei * Pages 505-516
    Two 10 and 20nm samples of Cu nano-cluster were grown on quartz substrates with a thickness of by electron beam deposition method. Nanolayers of titanium dioxide with a thickness of 300 nm were deposited on these Cu nano-cluster layers. For comparison¡ a layer of titanium dioxide with a thickness of 300 nm was also coated on quartz substrate. All coatings were conducted using electron-beam physical vapor deposition. The effect of Cu nano- cluster thickness on the surface morphology¡ grain size¡ grain boundaries¡ crystalline structure and phases, and optical properties of titanium dioxide layers were studied. The Field Emission Scanning Electron Microscope (FESEM) was used to analyze the surface morphology of prepared layers. Moreover, the crystalline structure of layers and phase transitions on heat treatment were studied using X-Ray Diffraction (XRD). The UV-Visible spectroscopy was used to analyze of the absorption and transmission spectra of titanium dioxide layers. Presence of Cu nano-cluster layers as sublayer increases surface roughness of the obtained TiO2 layers and facilitates the phase transformation TiO2 from anatase to rutile. Furthermore, presence of Cu nano-cluster sublayer decreases TiO2 band gap energy for visible light absorption.
    Keywords: Copper nano-clusters, titanium dioxide, absorption, transmission, band gap
  • E. Haji Ali * Pages 517-524
    In this research, the vertical Bridgman method has used to perform the single crystal growth of cesium iodide alkali halide. To this purpose, a vertical cylindrical furnace equipped with electric elements with five different thermal regions has been designed and constructed. The temperature gradient of the furnace can be controlled up to 1000○C with 0.1○C accuracy. Several cesium iodide sample crystals has been grown with this furnace and then the X-ray diffraction characterizations have been undertaken. The photoluminescence spectrum and the hardness properties of the crystals samples have been studied as well as the measurements of etch-pits of single crystals. Since the pure cesium iodide exhibits scintillation properties, the gamma-ray spectroscopy has also been undertaken.
    Keywords: Alkali halide, Bridgman method, Cesium Iodide, XRD, hardness, etch pits