فهرست مطالب

نشریه حکمت صدرایی
سال ششم شماره 2 (پیاپی 12، بهار و تابستان 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/03/10
  • تعداد عناوین: 10
|
  • محمدجعفر جامه بزرگی، محمد سعیدی مهر، رضا اکبری صفحات 11-24
    براساس تئوری نوخاسته گرایی، ذهن به طور بدیع و پیش بینی ناپذیری از بدن فیزیکی ظهور می کند و وابسته به آن است اما در عین حال غیرقابل تقلیل به مغز و یا هر گونه سیستم فیزیکی برآمده از آن است. یکی از قرائت های مهم نوخاسته گرایی، نوخاسته گرایی جوهری است که در بسیاری از شاخصه ها با نظریه حدوث جسمانی نفس قرابت دارد. از این رو به نظر می رسد این نظریه قابل بازخوانی و صورت بندی در فضای فلسفه ذهن معاصر است و می توان از نظریه نوخاسته گرایی صدرایی سخن گفت. در نظریه نوخاسته گرایی صدرایی، ذهن، در مرحله ای از تکامل سیستم پیچیده مغزی و اندام واره های زیستی، بصورت بدیع، پیش بینی ناپذیر و با وابستگی پایه ای به بدن مادی ظهور می کند و از سوی دیگر غیر قابل تقلیل به بدن است. بر اساس اتحاد خارجی ذهن – بدن مساله علیت ذهنی و رابطه این دو چهره دیگری به خود می گیرد که در دیدگاه های پیش از صدرا بی سابقه است این جکیده به همین میزان است و بیشتر نمی شود
    کلیدواژگان: تقلیل ناپذیری حالات ذهنی به حالات بدنی، حدوث نفس، ذهن، نوخاسته گرایی جوهری، ملاصدرا
  • میکائیل جمال پور*، مهدی آقاپور بیشک صفحات 25-46
    نظریه ی ادراکات اعتباری در طول چند دهه ی گذشته از سوی برخی شارحان، منتقدان و محققان از زوایای مختلف موردمطالعه قرارگرفته که البته بازهم جای پژوهش های دیگر در این خصوص خالی است. نوشتار حاضر به دنبال طرح این مسئله و یافتن جواب آن است که علامه طباطبایی (ره) بر اساس تعریفی که از اعتباریات داده؛ نسبت به دخالت و تاثیر قوه ی واهمه در شکل گیری اعتباریات تاکید داشته و همین طور در رساله ها و کتاب های خویش نسبت به نقش قوه ی خیال در عمل اعتبار سازی تصریح کرده. این پژوهش بر اساس کتب و آراء اندیشمندان مختلف خصوصا علامه طباطبایی به دنبال تبیین جایگاه هستی شناسانه و معرفت شناسانه ی این دو نیرو و همچنین تعیین نقش آن دو یا یکی از آن دو در اعطای حکم یک شیء به شی ء دیگر است. یافته های این تحقیق را بدین صورت می توان بیان نمود:
    1- تکلیف جایگاه و کارکرد دونیروی واهمه و خیال به صورت روشن در آثار علامه مشخص نشده است. 2- اگر به سیر اعتبار سازی ذهن انسان توجه شود علاوه از نقش قوای دیگر، نقش پیشین عقل در این زمینه غیرقابل انکار است. 3- اگرچه اموری مانند استعاره و مجاز، از اهم منابع الهام بخش علامه طباطبایی (ره) در نظریه اعتباریات است ولی این موضوعات در عین مشابهت با اعتباریات، تفاوت های جوهری نیز با آن ها دارند. 4- از مجموع این مطالب می توان تعریفی از اندیشه های اعتباری ارائه کرد که به نظر این نویسنده کامل تر از تعاریف موجود در آثار علامه و سایر محققان است. (دو مورد اخیر به صورت پراکنده و غیر صریح در برخی از نوشته ها نیز آمده است)
    کلیدواژگان: اعتباریات، علامه طباطبایی، وهم، خیال، حواس باطنی
  • محمد الهی، عباس حاجیها*، محمدرضا ضمیری، یدالله دادجو صفحات 47-62
    این مقاله باروش،تلفیقی،(عقلی،نقلی)وبا استفاده از منابع اسنادی وکتابخانه ای،موضوع، بررسی تطبیقی علم پیشین الهی در حکمت صدرایی و ابن سینا و تطبیق آن با آیات و روایات را به کاوش نشسته ودرصدد تبیین وتطبیق دیدگاه دو فیلسوف نامدار، شیخ الرئیس، ابن سینا و حکیم، صدرالمتالهین درباره علم پیشین الهی است.یافته ها حاکی از آن است که،علم در حکمت صدرایی، امری وجودی و دارای مراتب و در نظام مشایی، کیف نفسانی است.
    در حکمت متعالیه علم خداوند به ذات و علم به موجودات قبل از ایجاد و بعد از ایجاد، علمی حضوری، ولی در حکمت مشاء علم ذات به ذات و علم به صور متقرره در ذات، حضوری و علم به موجودات خارجی، قبل و بعد از ایجاد، حصولی است. بنا بر تصویری که ابن سینا از علم پیشین حق تعالی ارائه می دهد، حق تعالی قبل از خلق صور علمیه، به موجودات علم نداشته و این راه یافتن جهل در ذات حق تعالی شمرده می شود. اما در آیات و روایات، علم حضرت حق، عین ذات او دانسته شده که در هر حالی که ذات برقرار باشد، آن علم نیز موجود است، خواه صور علمیه ای موجود باشند و خواه موجود نباشند.
    نظریه صدرالمتالهین بر خلاف نظریه ارتسام ابن سینا دارای هماهنگی کاملی با آیات و روایات می باشد ومورد تایید قرار می گیرد.
    کلیدواژگان: مطالعه تطبیقی، حکمت صدرایی، سینوی، علم پیشین الهی، آیات و روایت
  • باقر حسین لو *، حامد ناجی اصفهانی صفحات 63-85
    اندیشه های فلسفی صدرالمتالهین شیرازی به عنوان یکی از فیلسوفان صاحب مکتب در حوزه های هستی شناسی، در طول زمان، فراز و نشیب های فراوانی داشته است. به طوری که بیشتر تفکرات و اندیشه های فلسفی اش، به تدریج در اثر تکامل، دست خوش تغییر گشته و او با گذر و کنار گذاشتن نظریه ها و تئوری های پیشین خود، تئوری ها و نظریه های نوینی را جایگزین کرده که به این طریق، فلسفه را به وادی و عرصه های جدید و تازه ای وارد نموده است. این مقاله در صدد است که با رصد سیر اندیشه های او در باب یکی از مهم ترین مسائل فلسفی؛ یعنی، ماهیت و کیفیت اعتباری بودن آن، با بررسی نظرات مختلف صدرا، آخرین دیدگاه او را در این زمینه، تبیین نماید.
    چالش و مشکل بسیار جدی که صدرا، در این مورد، با آن مواجه بوده، آن است که بالاخره تکلیف ماهیت چیست؟ آیا ماهیت در جهان خارج تحقق دارد یا نه؟ وی در پاسخ به این مساله، اعتباری بودن ماهیت را مطرح می کند که با گزاره های «ماهیت، بالعرض است»، «ماهیت، حد وجود است»، «ماهیت امری مجازی است.»، «ماهیت امری تبعی و بالتبع است.»، به تبیین آن می پردازد.
    آنچه صدرا به عنوان نظر نهایی خود در قالب این گزاره ها، می خواهد ابراز کند، آن است که ماهیت به هیچ وجه، تحقق خارجی ندارد و این که آن را امری اعتباری دانسته و با عبارات بالعرض، بالتبع، حد وجود، یا المجاز بودن ماهیت، در صدد تبیین آن است، تنها به دلیل ضیق واژه بوده و گرنه، او نمی خواهد بپذیرد که ماهیت تحقق خارجی دارد.
    کلیدواژگان: ماهیت، اعتباریت، مفهوم، صدرا، حد وجود و مجازی
  • احسان رحیمی خورزوقی*، مهدی سپهری صفحات 87-105
    اهمیت نوع نگرش به انسان و ویژگی های اودر مطالعات علوم انسانی و اجتماعی تاحدی است که به عنوان مبنایی در کنار سایر مبانی چون هستی شناسی، معرفت شناسی و روش شناسی، ارکان نظریات آن حوزه را شکل داده است. هدف این پژوهش تبیین ابعاد و ویژگی های انسان مبتنی بر دیدگاه های علامه طباطبایی(ره) است. دراین تحقیق، غالب آثار فلسفی و تفسیری ایشان با روش تحلیل مضمون به عنوان روشی برای شناخت، تحلیل و گزارش الگوهای موجود در داده های کیفی بررسی شده اند. سپس گزاره های انسان شناسانه استنباط شده از مضامین حاصله، در قالب دو زاویه تحلیلی «وجودی» و «ماهوی: شامل سه بعد «ویژگی های فی نفسه نوع انسان»، «ویژگی های نوع انسان با لحاظ حرکت استکمالی در سه ساحت نگرش، گرایش و رفتار» و «ویژگی های نوع انسان با لحاظ اثر حرکت استکمالی بر نفس»» ارائه شده است. چارچوب تحلیلی انسان شناسی حاصل شده از اندیشه های علامه طباطبایی(ره) که جنبه نوآورانه این تحقیق است، دارای قابلیت ممتازی جهت تعالی علوم انسانی و اجتماعی رایج می باشند.
    کلیدواژگان: انسان شناسی، علامه طباطبایی(ره)، تحلیل وجودی، تحلیل ماهوی، انسان، تحلیل مضمون
  • عبدالله صلواتی*، شهناز شایان فر صفحات 107-120
    در باب حقوق بشر دو گفتمان فراقراردادی و قراردادی مطرح است و تساوی حقوق و نیز تساوی در برابر حقوق، مسبوق به تساوی مستحقان است؛ با این تفاوت که: در گفتمان فراقراردادی، تساوی مستحقان امری عینی است و ریشه در حقیقت واحد و جامع دارد، و در گفتمان قراردادی، تساوی مستحقان با فرض و اعتبار تامین می شود. اما ظاهرا کثرت نوعی انسان صدرایی با طرح انسان های متباین نمی تواند با تساوی حقوق مستحقان سازگار باشد. پرسش محوری این جستار آن است که چگونه با پذیرش کثرت نوعی انسان صدرایی و جهان های متفاوتی که انسان های مختلف در آن زیست می کنند، می توان از تساوی حقوق اجتماعی انسان ها و تساوی آنها در برابر قانون در گفتمان فراقراردادی سخن گفت؟ دستاورد این پژوهش عبارت است: با توجه به امکانات درونی فلسفه ملاصدرا می توان از دو مدل «برابری عینی بنفس امر متواطی» (= وحدت نوعی) و «برابری عینی در امر غیرمتواطی» در تبیین اصل برابری بهره برد و با توجه به عینی بودن این دو مدل در فلسفه صدرایی و ترجیح آن بر مدل ذهنی و قراردادی نیازی به طرح مدل ذهنی و قراردادی در فلسفه یاد شده نیست. گفتنی است: مدل «برابری عینی در امر غیرمتواطی» در تفسیر اصل برابری از نوآوری های این جستار است.
    کلیدواژگان: حقوق بشر، کثرت نوعی انسان، اصل برابری، گفتمان قرارادادی و فراقراردادی، ملاصدرا
  • محمود صیدی*، هادی هاشمی صفحات 121-132
    حادث یا قدیم بودن قرآن و صفت کلام الهی قدیمی ترین بحث الهیاتی در عالم اسلام است که وجه تسمیه علم کلام نیز به همین جهت است. با توجه به اینکه اشاعره صفات خداوند را قدیم می دانستند، حادث بودن صفت کلام و قرآن را منکر گشتند. اشاعره استدلالهای متعددی در اثبات قدیم بودن قرآن از جهت کلام نفسی، دارا بودن خداوند همه صفات کمالی را در ازل، خطابات قرآنی و سابق بودن کلام خداوند اقامه می نمایند. با وجود این، اثبات کلام نفسی منجر به تعدد قدما و حلول امور نفسانی در ذات خداوند می گردد و لازمه حادث نبودن صفات خداوند، قدیم بودن آنها نیست بلکه صفات خداوند اتحاد مصداقی و اختلاف مفهومی دارند. در برخی از آیات قرآنی جبرئیل از جانب خداوند پیامبران را مورد خطاب قرار می دهد. لذا طرف خطاب به هنگام وحی همیشه قدیم نیست. با توجه به تشکیکی بودن صفت کلام مانند صفات دیگر، کلام ذاتی مقدم بر فعلی و مجردات سابق بر مراتب مادی و لفظی کلام هستند.
    کلیدواژگان: کلام، قرآن، صفت، اشاعره، ملاصدرا
  • مصطفی مومنی*، محمد نجاتی صفحات 133-146
    مقاله «بررسی اصالت وجود صدرایی در تفکر سینوی» مندرج در مجله حکمت صدرایی، شماره بهار و تابستان 95، اصالت وجود مطرح در حکمت متعالیه را در تفکر سینوی بررسی نموده است. هر چند نگارنده گان با رویکرد نویسنده موافق بوده و ابن سینا را اصالت وجودی دانسته، ولی مواضعی چند از مقاله مذکور را قابل تامل می دانند. نقد و بررسی آن مقاله در دو محور روش شناختی و محتوایی انجام شده است؛ در خصوص مواضع محتوایی، علاوه بر نارسایی مقاله در بیان دقیق موضع ملاصدرا در معنای اصالت وجود، آرائی که درباره اندیشه ابن سینا اتخاذ کرده است، بسیار قابل تامل است؛ از جمله اینکه: در حالیکه قرائت اصالت ماهیتی نیز از عبارات شیخ وجود دارد، بدون ارائه شواهدی محکم، اصالت وجودی بودن شیخ را مسلم دانسته است. « تباین وجودات» و «عروض خارجی وجود بر ماهیت» نیز از باورهای مسلم شیخ دانسته شده است. نگارنده گان معتقدند که بر حسب نصوص و شواهد موجود در عبارات شیخ، «تباین وجودات» و «عروض خارجی وجود»، در تفکر ابن سینا از هیچ شاهد مثبتی برخودار نیست و در این نوشتار خلل و ایرادات مقاله فوق را یادآور می شوند.
    کلیدواژگان: اصالت وجود، ماهیت، ابن سینا، عروض، ملاصدرا
  • سید مهدی میرهادی*، حسنعلی بختیار نصر آبادی، محمد نجفی صفحات 147-161
    در این مقاله و با استفاده از روش تحلیل و استنتاج، تلاش شده است، طرحی از دیدگاه فلسفی ملاصدرا درباره رابطه خیال با معرفت، ارائه گردد. چنین طرحی می تواند تصویری از ماهیت رابطه خیال با معرفت و چگونگی مداخلات خیال، در فرایند کسب معرفت، ارائه نماید. خیال به مجموعه ظرفیت های نفس برای مواجهه و کار با صورت های خیالی، اعم از ذخیره و نگهداری صور(مصوره)، تصرف درصور(متصرفه)، صورت سازی برای معقولات(متخیله) و معقول سازی صور(متفکره)؛ اطلاق می گردد. صورت ذهنی، رونوشت (عکاسی یا نقاشی) نفس از واقعیت خارجی است.تهیه، نگهداری وگسترش صورت های ذهنی، به عنوان برداشتی از مفهوم و فرایند معرفت(حصولی)، مد نظر واقع شده است. رابطه خیال با معرفت در چهار محور«خیال و تشکیل ذهن»،«خیال و امکان معرفت»،«خیال و بقای معرفت»، «خیال و گسترش معرفت» بررسی و تبیین شده است. ملاصدرا برای خیال به عنوان شانی از شئونات نفس، جایگاه و نقشی اساسی در کسب معرفت، قائل است.
    کلیدواژگان: خیال، معرفت، فلسفه، معرفت شناسی، ملاصدرا
  • احمد نصیری محلاتی*، علیرضا کهنسال، جهانگیر مسعودی صفحات 163-169
    ضرورت تطبیق فلسفه اسلامی و علوم جدیدانکار ناپذیر است. اندیشه اصالت وجود مبنای اساسی حکمت متعالیه را تشکیل می دهد و میان این اندیشه بنیادین و نظریه مکانیک کوانتیک (به عنوان مبنای اساسی فیزیک جدید) تشابهات قابل تاملی موجود است. این تشابهات شائبه تشکیک درماهیت را بسیار نیرومندتر از مثال هایی چون نوروزمان خواهد کرد. آن مثال ها اکنون ارزش علمی ندارند و آوردن مثال های نوین براساس آخرین دستاوردهای علمی بسیار مفید است و گامی برای تطابق فلسفه اسلامی با علوم نوین خواهد بود. نیز آشکار می گردد که نخستین مرتبه ماهیات که خود تشکیل دهنده عناصر و مواد دیگر جهان هستند به وجود و صفات آن بسیار شباهت دارند. آگاهی از این که همه جهان طبیعت از ذراتی همسان پدید آمده اند، دشواری فهم و باور مطالبی چون اصالت وجود و وحدت تشکیکی آن را آسان خواهد ساخت. این مقاله با نگاهی اجمالی و به طریق تطبیقی بر اساس آخرین پژوهش های علمی، اشاره ای گذرا به این تشابهات دارد .
    کلیدواژگان: اصالت وجود، بساطت وجود، وحدت تشکیکی، مکانیک کوانتومی، ذرات بنیادین، اعداد کوانتومی
|
  • Mohammad Jafar Jamebozorgi* Pages 11-24
    According to the Emergentism theory, the mind is emerged novelty and unpredictability from the physical body and depend on it, however this new level is irreducible to the brain or any physical system derived from it. One of the important readings of Emergentism is Substance Emergentism, that it is similar to theory of corporeal origination of soul in many physical characteristics .So It seems this theory is able to formulated and refreshed in the contemporary philosophy of mind and so can be said of sadra's Emergentism theory. In this theory, mind in a stage of evolution of complex biological systems of body, emerges novelty, unpredictable, and dependent on the physical base and the other hand is not reducible to the body. According to united of mind- body, the problem of mental causation and their relationship takes another face that is unprecedented in before Sadra's view.
    Keywords: irreducible mental state to physical state, origination of soul, mind, substance Emergentism, Molla, Sadra
  • Mehdi Agapour* Pages 25-46
    The theory of Constructional perception has been continuously studied by many researches, critiques, and descriptors from different aspects of it over past few decades; hence there is still space for further research and investigations. On the base of the ex
    planation of dependability perception given by Allameh Tabatabai, where he persist the cause of illusion force in the forming of dependability perception, also in his direct insertion in his books and in his arguments of the effect of imagination on the dependability perception , the Present manuscript tries to elevate a problem and subsequently to find out its answers. On the base of books and great thinker's views specifically on the base of the late Allameh Tabatabai views here we are following the ontological and epistemological prospective of these two forces and to find out the role of them or each of them in regulating the allowance of one thing over the other one. Current findings states that: 1) the function, role and the mechanism of these two forces are not elucidated in his writings. 2) If we focus on the reliability cycle of the human intelligence, further than the other forces the role of the supposition is not refutable. 3) Although things like metaphors and implicits are of very important brainwave sources in the dependability perception of Allameh, but there exists some essential differences. 4) Overall we can extract a definition for dependability perception, which is more complete than any existing definitions in his and the other intellectualstexts.
  • Mohammad Allahi, Abbas Hajiha* Pages 47-62
    This paper, using the integrative method (rational, narrative) and bibliographic and document and libraryreferences, has examined the comparative study of divine science in the wisdom of Sadra and Ibn Sina and its adaptation to verses and narratives, and seeks to explain and adapt the views of two famous philosophers, Ibn Sina andSadra, about the divine former science. The findings indicate that knowledgein the wisdom of Sadra, is an existential and hierarchal process, and in Islamic philosophy, a sensual enjoyment. In the transcendent wisdom, God's knowledge to the nature and knowledge to the beings, before and after the creation, is a scientific presence, but in Islamic philosophy, the knowledge to nature-nature and knowledge of the forms of the Motagarereh-nature,is a presence knowledge and knowledge of the external, beings before and after creation, is attainable. According to the image that Ibn Sina offers about the preceding knowledge of God, the God, before the creation of the forms of theology, did not have knowledge to the creatures, and this way of ignorance is considered in the essence of God, but in the verses and narratives, the knowledge of God has been known to his essence in any matter that exists, that knowledge also exists, whether there are theological forms or not. Sadra's theory,contrary toIbnSina's command theory, has full coordination with verses and narratives and has been confirmed.
    Keywords: Adaptive study, Sadra wisdom, Avicenna, divine science, verses, narration
  • Bagar Hossinlo*, Hamad Naji Asfahani Pages 63-85
    Sadr-al motalihin's philosophical thoughts as one of the philosopher schools in the field of ontology, has had several ups and downs during the time. So that more of his philosophical thoughts, gradually as a result of evolution, has been changed and he passing out and set aside his previous theories, with new theory replace them, entered his philosophy into new areas. This article tries to observe the course of Sadra’s thoughts, in one of the most important philosophical issues (quiddity and this means that it is something posited) to explain his last comments in this field by examining the Sadra’s different opinions.
    The most serious challenge and a problem that Sadra has faced in this case, is that if quiddity something that fundamentally real? He in response to this problem, says quiddity is something posited and it explains by means of the following statement: »quiddity is by accident «,» quiddity is limit of existence «,» quiddity is virtual «,» quiddity is subdominant «.
    What Sadra as your final wants, in the form of these propositions, to express, is that there is no quiddity and that Sadra said that it is something posited and with Expressions» by accident «,» limit of existence «,» virtual «and» subdominant«, is in trying to explain it, have been because of the narrowness words (No words), Otherwise, he Will not accept that there is quiddity.
    Keywords: Quiddity, posited, concept, sadera, limit of existence, virtual
  • Ehsan Rahimi Khourzoghi*, Mahdi Sepehri Pages 87-105
    The importance of attitude and its features in humanities studies and social sciences, in part as the basis, among other principles, such as ontology, epistemology and methodology, theoretical principle has formed. The ame of thise research is Explaination of human dimensions and features based on Allameh Tabatabai opinions. In this study, the dominant philosophical works and their interpretation with content analysis as a method for identifying, analyzing and reporting patterns in data quality have been studied. Then anthropological propositions drawn from the resulting implications, in terms of analytical angle "existential" and "substantive: the three" characteristics of the human species itself, "" characteristics of human perfection with the movement in three spheres: attitude, Trend and behavior "and" human characteristics of the effect of the perfection of the soul "" is provided. Anthropology analytical framework derived from the ideas of Allameh Tabatabai that is innovative aspect of this research, has superior capability to sublimity of humanities and social sciences.
    Keywords: anthropology, Allameh Tabatabai, existential analysis, fundamental analysis, human, content analysis
  • Abdollah Salavati* Pages 107-120
    There are two discourse on human rights: Contractual and Un-contractual. Equality and Equality before the law is based on Deserve equality; for this reason, in un-contractual discourse, Deserve equality is objective and it rooted in comprehensive truth and unit. But in contractual discourse, deserve equality is obtained with credibility. Although, contractual discourse conflict with common nature as source of law, but objective equality of contractual discourse doesn’t conflict with Multiplicity of species because although in Sadraee plan human beings are equal according to inside but in the contract can consider for them equal nature. Multiplicity of species in Mullasadra is not compatible with un-contractual discourse. The main question in this paper is: In un-contractual discourse how can we speak of social equity while we accept Multiplicity of species? This research achievement is:According to Mulla Sadra's philosophy can be Proposed two models of The interpretation of the principle of equality: "objective equality in the unequivocal" and "objective equality in the non-unequivocal". And considering the objective of the two models in the philosophy of Sadra and order over mental model And prefer that the mental model, We do not need to plan mental model in philosophy of Sadra. Model "objective equality in the non-unequivocal" in the interpretation of the principle of equality of initiatives this query
    Keywords: Human rights, Multiplicity of species, Equality, Contractual, Un, contractual, Mullasadra
  • Mahmud Seydi* Pages 121-132
    Createdness or uncreatedness of the Quran and and the Speech attribute is the oldest theological debate in the Islam which upon this Alm_Al Kalam is named. In regard to the fact that Asharites bedeviled to the uncreatedness of the God's attributes, they also bedeviled to the uncreatedness of the Quran. They have given many proofs in proving this theory in regard the internal speech, the eternality of God's attributes, Quranic addresses to the human and the antecedent of the and the attribute of Speech. But the internal speech leads to the multiciplity of gods and there is no connection between the uncreatedness of the Names and attributes to the Asharite's theory and according to the gradness of the Speech like other attributes some of these leves are precede to the others.
    Keywords: Key words: speech, Quran, attribute, Asharites, Mulla Sadra
  • Mostafa Momeni, * Mohammad Nejati Pages 133-146
    The paperentitled as “A Study on Mulla Sadra’sExistentialism in Avicenna’s Thoughts”,
    published in spring-summer 2016 issue of journalof “Mulla Sadra’s Transcendent Theosophystudies, traces the priority of existence, discussedin the Transcendent Theosophy, in the philosophyof Avicenna. Although we agree with theauthor’s approachand know Avicenna to be anexistentialist, we believe that some positionsadopted in that paper have to be reconsidered.That paper is analyzed and criticized from twoperspectives of ‘methodology’ and ‘content’. Interms of content, addition to not being capableof describing accurately Mulla Sadra’s approachtoexistentialism, what that paper says aboutAvicenna’s thought is controversial as well; forexample, despite of the fact that there are manyessentialist approaches in Avicenna’s thought,that paper introduces him surely as anexistentialist without any concrete proofs. Also, itconsiders “heterogeny of existence” and “externalattribution of existence to essence” to be the firmbeliefs of Avicenna. The authors believe that
    according to the existing texts, there are noevidences of believing in “heterogeny ofexistence” and “external attribution of existenceto essence” in Avicenna’s thoughts; and remarkinaccuracies and mistakes noted in the said paper.
    Keywords: Avicenna, Mulla Sadra, essence, priority of existence, accidence, heterogeny
  • Sayed Mahdi Mirhadi*, Hasan Ali Bakhtyar Nasr Abadi Pages 147-161
    In the current article and using analysis and inference, the main intention is to present a sketch of Mulla Sadra’s philosophical view regarding the relationship between imagination and knowledge. Such sketch can illuminate the nature of the relationship between imagination and knowledge and the intervention of imagination in knowledge acquisition process. Imagination is referred to as the set of soul’s capacities for dealing with and working with imaginary figures, including storing and maintaining images, discretionary action in ideas, formalism for intellectual concepts and intellectualization of images.Mental picture is a copy (photograph or drawing) presented by the soul from external reality. Provision, maintenance, and expansion of mental images is considered as an understanding of the concept and acquired knowledge process. The relationship between imagination with knowledge in four areas of “imagination and formation of mind”, “imagination and possibility of knowledge”, “imagination and survival of knowledge”, and “imagination and the extension of knowledge” is examined and explained. Mulla Sadra considers a high status and a fundamental role for imagination as one function of the soul.
  • Alireza Kohansal, Jahangir Masoodi, Ahmad Nasri Mahalatti* Pages 163-169
    The need to harmonize Islamic Philosophy and Modern Science cannot be refuted. Hekmat-e-Motaalie Foundamentally based on the origins of existence doctrine. There are contemplative parallels between this basic idea and the Quantum Mechanic Theory (as the fundamental basis of new Physics). These parallels cast greater disbelief in the Essences than examples such as light and time. Examples which no longer have any scientific value while modern examples based on the latest scientific discoveries are very usefuland provide the next step in the harmonization of Islamic Philosophy and Modern Science. The fact The first stage in the Essences which are themselves the foundations of the elements and other world substances are similar to its existence and characteristics is also manifested. The knowledge that the whole world is formed from identical particles facilitates the understanding and belief in subjects such as originality of existence and its unification of disbelief. This article takes a glimpse at these parallels on the basis of the latest scientific research.
    Keywords: Originality of Existence, Simplicity of existence, Unification of Disbelief, Quantum Physics, Fundamental Particles, Quantum