فهرست مطالب

مهندسی نقشه برداری و اطلاعات مکانی - سال نهم شماره 3 (پیاپی 35، شهریور 1397)

نشریه مهندسی نقشه برداری و اطلاعات مکانی
سال نهم شماره 3 (پیاپی 35، شهریور 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/06/31
  • تعداد عناوین: 8
|
  • حسین امین زاده*، محمدرضا ملک صفحات 1-10
    نقطه جذاب عارضه ای در محلی مشخص بوده که برای کاربر از حیثی اهمیت و ارزش دارد. طبیعی است که در یک پایگاه داده مکانی از نوع عوارض نقطه ای محسوب می شود. به همین ترتیب خط جذاب هم یک عارضه خطی و جذاب برای کاربر خواهد بود. همچنین عارضه سطحی مانند یک منطقه تفریحی و یا کاربری خاص را می توان به عنوان محدوده جذاب، تعریف نمود. نقطه جذاب وابسته به نیاز و بافت کاربر در یک موقعیت مشخص می باشد. بنابراین نمی توان فرض کرد که یک نقطه جذاب برای همه، نقطه جذاب محسوب شود.
    امروزه با رشد فناوری های مکان یابی، شبکه های ارتباطی و تجهیزات همراه شاهد تحولی بزرگ در عرصه ی فناوری اطلاعات مکانی و بویژه ارائه سرویس های متنوع مکان مبنا از طریق تجهیزات همراه هستیم. یکی از سرویس های مهم و کاربردی مکان مبنا، یافت و پیشنهاد نقاط جذاب به کاربران است. این مورد تا بدان جا اهمیت یافته که برنامه ریزی سفر کاربران نیز براساس نقاط مورد علاقه آنها صورت می پذیرد. پیشنهاد نقاط جذاب نه تنها به کاربر در کشف مکان های جدید کمک می کند، بلکه کاربر بدون درخواست و صرف زمان بیشتر آنها را بیابد. این سرویس بویژه در مناطق ناآشنا کاربرد بیشتری می یابد. در تحقیق حاضر، به بررسی مفهوم عوارض جذاب، کاربردهای نقاط جذاب در موضوعات مختلف مکانی و همچنین روش های استخراج عوارض جذاب مطرح شده در مقالات منتشر شده می پردازیم تا با معرفی حوزه های تحقیقاتی موجود در این خصوص وضعیت روان تری جهت انجام مطالعات آتی در این زمینه ایجاد گردد.
    کلیدواژگان: نقاط جذاب، شبکه های اجتماعی مکان مبنا، خدمات مکان مبنا، سرویس های توصیه گر
  • امیدرضا عباسی *، علی اصغر آل شیخ صفحات 11-18
    امروزه نقشه ها به طور گسترده به منظور ناوبری در هنگام رانندگی یا دوچرخه سواری استفاده می شوند. در این موارد، برقراری ارتباط کاربر و نقشه با استفاده از دست غیرممکن و یا خطرناک است. علاوه بر این، افراد کم بینا در دیدن نشان ها و علائم کوچک مورد استفاده در صفحه مشکلاتی دارند. با توجه به این که گفتگو یک روش تعامل طبیعی در انسان است، ورودی های صوتی می توانند از پیچیدگی رابط های کاربر سیستم های اطلاعات مکانی عمومی بکاهند. از این رو، توسعه یک سامانه اطلاعات مکانی کاربرمحور دارای قابلیت تعامل با افراد کم بینا یا رانندگان و دوچرخه سواران ضروری می نماید. در این مقاله، ابتدا به بررسی سامانه های ناوبری موجود پرداخته شده است. سپس، نمونه اولیه یک سامانه اطلاعات مکانی تحت وب متن باز با رابط کاربر صوتی توسعه داده شده است. در این سامانه، کاربر بدون نیاز به استفاده از دست و تنها با استفاده از فرمان های صوتی به ناوبری نقشه می پردازد. به منظور برقراری ارتباط با موتور بازشناسی گفتار در مرورگر از کتابخانه annyang استفاده شده است. از مزایای این رابط کاربر نسبت به موارد مشابه پیشین می توان به عدم استفاده از دست، سازگاری با و انطباق بر فناوری های روز دنیای وب، عدم نیاز به تجهیزات سخت افزاری اضافی و در نتیجه هزینه اندک اشاره کرد. علاوه بر این، قابلیت استفاده از رابط کاربر گرافیکی نیز در این سامانه فراهم شده است. بدین ترتیب، امکان استفاده همزمان از رابط کاربر صوتی و رابط کاربر گرافیکی تعبیه شده است.
    کلیدواژگان: سامانه اطلاعات مکانی تحت وب، رابط کاربر صوتی، بازشناسی گفتار، رابط کاربر چندحالته، تعامل انسان-رایانه
  • زهرا عزیزی*، زهرا خلیلی، علی سلطانی صفحات 19-25
    در سال های اخیر پدیده خشکیدگی و مرگ و میر درختان در سطوح وسیعی از جنگل های زاگرس روی داده است. این مساله گستره جنگل های بلوط زاگرس را در معرض تهدید قرارداده است. با توجه به نقش مهم درختان در حفظ تعادل اکوسیستم های جنگلی، شناخت عوامل محیطی تاثیر گذار بر خشکیدگی درختان بلوط از اهمیت زیادی برخوردار است. در این مطالعه با هدف ارزیابی اثر عوامل فیزیوگرافی بر خشکیدگی درختان بلوط در منطقه جنگلی بارز (جنوب استان چهارمحال و بختیاری) رابطه ارتفاع از سطح دریا، شیب منطقه، جهت دامنه، نوع خاک و تیپ غالب جنگل مورد بررسی قرار گرفت. لذا تمامی اطلاعات مذکور بصورت لایه های اطلاعات در محیط GIS آماده سازی و تحلیل شد. نتایج تحقیق حاضر نشان داد که شرایط فیزیوگرافی رویشگاه رابطه معنی داری با پدیده خشکیدگی درختان بلوط دارد، به شکلی که با افزایش ارتفاع از سطح دریا پدیده خشکیدگی درختان وقوع کمتری داشته و بیشترین خشکیدگی در دامنه های شمالی و مناطق مسطح و کمترین آن در دامنه های جنوب شرقی وقوع پیدا کرده است. مقایسه دو تیپ پوششی بلوط و بلوط- بنه اختلاف معنی داری در میزان خشکیدگی درختان بلوط را نشان نداد. رابطه درصد خشکیدگی با ویژگی های درختان سرپا نشان داد که هرچه اندازه درخت بزرگتر باشد، درصد خشکیدگی بیشتر است و از بین پارامترهای ساختاری درختان مورد بررسی قوی ترین رابطه مربوط به قطر تاج بود.
    کلیدواژگان: خشکیدگی، جنگل های زاگرس، بلوط، عوامل فیزیوگرافی
  • نگین اکبری فراهانی ، حمید عبادی *، فرید اسماعیلی صفحات 27-37
    فتوگرامتری برد کوتاه در دهه های اخیر در حوزه های مختلفی از علوم همچون صنعت، میراث فرهنگی، پزشکی و عمران، در کاربردهای متنوعی مورداستفاده قرارگرفته است. این روش به عنوان تکنیکی جهت اندازه گیری های پزشکی از روی انواع تصاویر، مزیت های بسیاری همچون قابلیت اندازه گیری بلادرنگ، سهولت در انجام مشاهدات، اندازه گیری بدون نیاز به تماس مستقیم، قابلیت دستیابی به دقت های بالا و ایجاد آرشیوی از مشاهدات جهت پردازش های آتی را دارا می باشد. در این تحقیق از فتوگرامتری برد کوتاه برای اندازه گیری قطر مردمک چشم انسان جهت بررسی بیماری آنیزوکوریا (ناهمسانی مردمک چشم ها) ، استفاده شده است. برای این کار یک سیستم اندازه گیری در قالب اجزاء اصلی طراحی شبکه، فیلم برداری از عارضه در تاریکی مطلق تحت نور NIR، مدل سازی سه بعدی و استخراج و اندازه گیری قطر مردمک دو چشم طراحی و پیاده سازی گردیده است. نتایج نشان دهنده قابلیت سیستم معرفی شده در دستیابی به مدل سازی چشم انسان به وسیله تصاویر NIR و استخراج مردمک چشم ها از تصاویر و اندازه گیری قطر آن ها برای تشخیص بیماری می باشد. سیستم پیشنهادی فوق در مقایسه با سیستم های مشابه فتوگرامتری با دوربین های با رزولوشن بالاتر قیمت کمتری دارد و به دلیل دارا بودن قابلیت دید در شب دوربین های میکرولنز به منبع نور مادون قرمز نیاز نمی باشد و با توجه به رزولوشن پایین دوربین های میکرولنز نسبت به سایر دوربین های مورداستفاده در فتوگرامتری دقت بالایی را دارا می باشند. در این پژوهش دقت تفاوت اندازه قطر مردمک چشم چپ و راست روش پیشنهادی با روش پزشکی 0. 009 میلی متر می باشد که با توجه با GSD 0. 0002 میلی متر دقت حاصل شده دارای صحت و اعتبار می باشد.
    کلیدواژگان: دوربین میکرو لنز، فتوگرامتری پزشکی، اندازه گیری قطر مردمک چشم، تصاویر مادون قرمز
  • علی بحری*، یونس خسروی صفحات 39-50
    امروزه تحلیل های آمار فضایی به عنوان ابزارهای جدید و کارامد در علوم مختلف مورد توجه محققین قرار گرفته اند. توجه به عدم استقلال مشاهدات و وابسته بودن آن ها به یکدیگر در فضای مورد مطالعه و استفاده مستقیم از فضا، محیط، همسایگی، جهت گیری و روابط فضایی در محاسبات سبب برتری یافتن این روش نسبت به آمار کلاسیک شده است. در این مقاله علاوه بر معرفی ابزارهای آمار فضایی موجود در نزم افزار ArcGIS، نظیر شاخص موران جهانی و محلی، شاخص G عمومی و G*، تابع K رایپلی، میانگین مرکزی، توزیع جهت دار و رگرسیون موزون جغرافیایی کاربرد آن ها، با توجه به نمونه پژوهش های داخلی و خارجی صورت گرفته در سه بخش از علوم و حوزه های وابسته به علوم محیطی یعنی؛ بررسی های اقلیمی و تغییرات آن، بررسی های آلودگی های زیست محیطی و بررسی الگوی پراکنش گونه ها بیان شده و تا حدالامکان سعی شده است که توجه پژوهشگران حوزه محیط زیست و سایر علوم وابسته به آن را به این ابزارها جلب کرد.
    کلیدواژگان: آمار فضایی، ArcGIS، محیط زیست، اقلیم، آلودگی، پراکنش گونه ها
  • مهران قبادیان نژاد ، غلامرضا فلاحی * صفحات 51-60
    سنجش از دور فناوری کلیدی برای ارزیابی وسعت و میزان تغییرات پوشش اراضی است. اطلاع از انواع تغییرات پوشش سطح زمین و فعالیتهای انسانی در قسمت های مختلف، به عنوان اطلاعات پایه برای برنامه ریزی های مختلف، از اهمیت ویژهای برخوردار است. بر این اساس تحقیق حاضر با هدف، ارزیابی رشد فیزیکی شهر شیراز در طی سال های 1388 تا 1395 و سپس پیش بینی آن تا سال 1400 و همچنین محاسبه میزان و شدت تخریب پوشش گیاهی در محدوده مورد مطالعه با استفاده از تصاویر ماهواره ای صورت گرفته است. برای دست یابی به این مهم، از داده های سنجش از دور و سیستم اطلاعات جغرافیایی استفاده شده است. محاسبه روند تغییرات رشد فیزیکی، حاکی از این است که مساحت شهر در سال 1388 از 07/13160 هکتار طی یک دوره 7 ساله به 29/17350 هکتار در سال 1395 رسیده است. چنانچه این شرایط باقی بماند مساحت شهر در سال 1400 با رشدی 21/19 درصدی برابر با 58/20683 هکتار خواهد شد. ارزیابی شاخص NDVI نمایان کرد که تراکم پوشش گیاهی در شهر شیراز دارای یک روند کاهشی محسوسی است. به نحوی که مجموع پوشش گیاهی خوب و پوشش گیاهی خیلی خوب حاصله از شاخص NDVI در سال 1388 برابر با 37/6128 هکتار بوده است، در حالی که این مقدار در سال 1395 به 47/4282 هکتار کاهش پیدا کرده است که این به معنای کاهش 10/43 درصدی پوشش گیاهی در این دوره می باشد. نتایج پژوهش نشان داد که بین سالهای 1388 تا 1395 بالغ بر 1891 هکتار پوشش گیاهی و باغات به زمین های ساخته شده تبدیل شده است.
    کلیدواژگان: نقشه پوشش اراضی، مقایسه پس از طبقه بندی، آشکارسازی تغییرات، سنجش از دور، فازی
  • سید قاسم رستمی*، سجاد جوادیان صفحات 61-70
    امروزه خطا در پیاده کردن قبله توسط بعضی نقشه برداران مشکلاتی را به دنبال داشته است. یکی از دلایل وجود انحراف زاویه ای با جهت دقیق قبله در بنای مراکز مذهبی نظیر مساجد، مقبره ها و قبور مسلمانان، می تواند ناشی از وجود زاویه انحراف مغناطیسی در زمان ساخت بنا باشد. خصوصا تغییرات زاویه انحراف مغناطیسی در اثر عوامل مختلف از جمله طوفان های مغناطیسی و دیگر خطاهای موجود و تاثیر مستقیم بر روی قطب نمای مورد استفاده در تعیین قبله، می تواند بر انحراف گفته شده بیافزاید.
    در این مقاله با انتخاب تعداد زیادی از مراکز مهم مذهبی داخلی و خارجی، ضمن محاسبه دقیق آزیموت قبله از روی مختصات جغرافیایی آن نقطه و مختصات جغرافیایی کعبه، آزیموت فعلی آن نقطه به کمک نرم افزار گوگل ارث استخراج و مقدار زاویه انحراف قبله در آن نقطه محاسبه شده است. سپس به کمک مدل مغناطیسی WMM2015 مقدار انحراف مغناطیسی برای هر نقطه با توجه به تاریخ ساخت آن بنا به دست آمده و در نهایت ضریب همبستگی بین زوایای انحراف قبله و انحراف مغناطیسی تعیین شده است. در انتها با دسته بندی نقاط در مناطق مختلف، مشخص شده است که تعداد زیادی نقاط دارای همبستگی بالای 60 درصد بوده و در مناطقی که این همبستگی کم است، احتمالا قدمت بالای بنا و عدم استفاده از قطب نما در زمان قدیم و تاثیر دیگر خطاها مثل عدم استفاده از روش دقیق تعیین موقعیت، منجر به انحراف قبله شده است.
    کلیدواژگان: آزیموت قبله، زاویه انحراف مغناطیسی، مدل WMM، مراکز مذهبی، کعبه، نرم افزار Google Earth
  • یحیی جمور*، محسن رجب زاده صفحات 71-81
    نیاز به نقشه و اطلاعات مکانی مربوط به یک زمان یا دوره خاص نیست و اطلاعات به ویژه اطلاعات مکانی، نقش اساسی در تحقق چشم انداز 20 ساله کشور و سیاست نیاز های کلی نظام و برنامه های 5 ساله دارد. ازسوی دیگر نگرش نوین کنونی در دنیا به نقشه و اطلاعات مکانی به عنوان یک زیر ساخت، همانند سایر زیر ساخت ها نظیر شبکه حمل و نقل، بهداشت و مخابرات وغیره است. نقش این زیرساخت در تحقق برنامه های توسعه و بهبود کیفیت زندگی شهروندان موجب گردیده که برنامه‏ریزی و سیاستگذاری‏ها در این جهت روندی روز افزون یابد. تصویب و ابلاغ قانون برنامه ششم توسعه و وجود مواد قانونی مرتبط با حوزه مهندسی نقشه برداری و زیر ساخت اطلاعات مکانی در این برنامه، نشاندهنده عزم راسخ کشور برای توسعه و ارتقای امور مربوط به داده‏های مکانی در سطح ملی و گسترش کاربرد آن در تصمیم‏گیری‏ها است. این مقاله سعی دارد با مطالعه احکام دائمی توسعه و قانون برنامه ششم و شناسایی نیاز های نقشه و اطلاعات مکانی این برنامه، اهمیت زیر ساخت اطلاعات مکانی و نقش آن در اجرایی شدن برنامه ششم را مورد مطالعه قرارداده و فرصت های ناشی از اجرای این قوانین را در حوزه مهندسی نقشه برداری معرفی نماید. امید است نتایج آن در تبیین جایگاه مهندسی نقشه برداری و توسعه اشتغال در عرصه تولید نقشه و اطلاعات مکانی گامی هرچند کوچک در جهت نیل به منظور فوق باشد.
    کلیدواژگان: برنامه ششم توسعه، زیر ساخت اطلاعات مکانی، مهندسی نقشه برداری، اطلاعات مکانی
|
  • H. Amin zadeh*, M. R. Malek Pages 1-10
    Point-of-interest is a feature in a specific location which is somehow important for user. For clear reasons, these features are kinds of point feature in a spatial database. Similarly, line-of-interest is a linear feature that is attractive to the users. The surface feature such as an entertainment area or a specific land use, can be defined as an area-of-interest. The user's requirement and context define point-of-interest in a specific position. Therefore, a point-of-interest of a user could not be considered as a point-of-interest from other users view. Today, the growth of the positioning technologies, communicating networks and mobile devices, led to a great development in the field of geographic information technology. Besides, it offered a variety of location-based services through the mobile devices. One of the important and useful location-based services is finding the point-of-interests and offering them to the users. It is very important so that the users' trip planning is also carried out based on their favorite points. Offering the point-of-interests helps users discover new places, and makes it possible to discover the places without user's request or spending more time. This service can be more useful in areas where are unfamiliar for users. In this study, the concept of interesting features, the points-of-interest applications in the different geographical issues, and extraction methods of interesting feature in the published articles, to introduce research areas and to create more fluid situation for future studies in this field.
    Keywords: Point-of-Interest, Location-Based Social Network, Location-Based Service, Recommender System
  • O. R. Abbasi*, A. A. Alesheikh Pages 11-18
    Today, maps are commonly used for navigation purposes in driving and bicycling. In such situations, the interaction of a user with the map is impossible or, at least, dangerous. Moreover, individuals who have difficulties with their vision, may not see the icons and signs properly. As conversation is a natural way of interacting among people, audio inputs can reduce the existing complexities within general-purpose geospatial information systems (GIS). Therefore, the development of a user-oriented GIS which is able to interact with visually impaired individuals and drivers is important. In this paper, we first review the existing navigation systems, focusing on their user interface (UI). Then, the prototype of an audio-enabled open-source web-based GIS is presented. The users of this WebGIS can utilize its capabilties only using audio commands, without the need to use their hands. In order to establish a connection with the browser's speech recognition engine, the annyang library has been used. An audio user interface has some advantages over casual interfaces, namely being hands-free, the compatibility with up-to-date web technologies, not requiring additional hardware, and consequently being low-cost. Beside the audio user interface, a graphical user interface (GUI) has also been designed. Hence, the user can interact with both user interfaces simultaneously.
    Keywords: WebGIS, Audio User Interface, Speech Recognition, Multimodal User Interface, Human-Computer Interaction
  • Z. Azizi*, Z. Khalili , A. Soltani Pages 19-25
    Persian oak (Quercus brantii) defoliation and dieback is becoming a widespread problem in Zagros forests. The people who are living in vicinity are receiving this landscape signal and its terrible consequences.In this situation, therefore,an up-to-date careful watch over tree attitudes has to be a routine practice. Airborne digital imagery and remote sensing methods are the favorite choices to avoid costly, time-consuming and tedious field methods. Moreover, it has already been shown that forest health can easily be detected with appropriate radiometric and high spatial resolution methods. In summer 2014, I used data from ETM+ sensors of LandSat-8 satellite on wilting oak forests in Barz-Showarz aria in Central Zagros. All tree and stand dimentions, from topographic records to defoliation differentiation in every crown direction. There were more defoliated trees on high altitudes, mostly south slope faces, colluvial soils and pure oak forests. Reverse correlation were also detected between tree height, dbh and crown diameter with dieback percentage.
    Keywords: Oak Dieback, west of IRAN forest, physiographic
  • N. Akbari Farahani , H. Ebadi *, F. Esmaeili Pages 27-37
    In recent decades, close-range photogrammetry has been successfully used in various fields including industry, cultural heritage, medical, health and civil engineering. This method as a tool for measuring objects in industrial applications, has many advantages such as capability of real-time measurement, ease of observation, the ability to achieve high accuracy and also capability of creating an archiving observations for future processing.
    Keywords: Micro-Lens Camera, Medical Photogrammetry, Measure Pupil Diameter, NIR Images
  • A. Bahri*, Y. Khosravi Pages 39-50
    Nowadays analysis of spatial statistics, as a new and efficient tool, has been considered by researchers in various field. Attention to the dependency of variables and their relationship in study area, direct using of space, environment, neighborhood and spatial relationship are the main parameters, which has made the spatial statistics superior to the classical statistics. In this study in addition to introducing the spatial statistics tools in ArcGIS such as Global Moran’s I, Local Moran’s I, General G, G*, Ripley's K-function, Mean Center, Directional Distribution and Geographically Weighted Regression, their application have been investigated in three branch of environmental science: climate changes, environmental pollutants and species distribution. Meanwhile this study was aimed to attract the attention of environmental scientists and other related researcher about the spatial statistics tools.
    Keywords: Spatial Statistic, ArcGIS, Environment, Climate, Pollutant, Species Distribution
  • M. Ghobadian nezhad , Gh. Fallahi * Pages 51-60
    Measurement is key technologies around for evaluation of extent and changes rate of land cover, information of land cover type (earth surface cover)and human extractives in different section is important basic information for different planning, Evaluation of physical growth at shiraz city during the years of 2009 to 2016 and then its predict to2021 year and also it calculates vegetation in the study area by using of satellite images have been conducted according to the current investigation by the purpose. The researcher should found it as important things. Researcher have used measurement’s data of around and geographical information system, According to the calculate of changing procedures of physical growth. the researcher can conclude that city space is increased in during the years of 2009 of 13160/07 hectare in one period of 7 years to 17350/29 hectare by 2016 years, if this situation will remained, the space city in 2021 year will developed by 19/21 percent growth equal to 20683/58 hectare. assessment of NDVI showed that vegetation cover density in shiraz city has significant decreasing trend. So that good vegetation and very good vegetation totally, resulting from indicator of NDVI have been 6128/37hectar in 2009,whill this amount has reduced to 4282/47in 2016,it means that the vegetation has reduced to 43/10precent in this area. the result of researches show that between 2009-2016 more than 1891hectar of vegetation and gardens wear turned to buildings.
    Keywords: Land Cover Map, Comparison After Classification, Change Detection, Remote Sensing, Fuzzy Logic
  • S. Q. Rostami*, S. Javadiyan Pages 61-70
    One of the reasons for the angular deviation in the construction of religious organization such as mosques, tombs and graves of Muslims with the precise direction of the qibla at these points can be due to the angle of the magnetic inclination at the time of construction. Particularly, the changes in the angle of the magnetic inclination due to various factors, such as solar magnetic storms and other errors in the compass, can add to this inclination. Because of the invention of the compass about 400 years ago, this device was used to determine the direction of the qibla for each building. Inappropriate use of this device has caused the deviation of the qibla from several degrees to many degrees.
    In this paper, a large number of the well-known religious organization was selected. For this selected area first, the azimuth of qibla was calculated by using the geographic position of each point and Ka’aba. Second, then current azimuth was retrieved by using Google Earth software. Finally, the Qibla deviation angle was calculated. Here, the accuracy of Azimuth's estimation along the Qibla direction of each building from the Google Earth software is also considered. For this purpose, the accuracy of the azimuth extraction of each wall is calculated by the length of the building wall. Despite a precision of 2 degrees in a 68-meters distance, but with azimuth extraction repetition, accuracy below the degree (average 0.5 °) can be achieved.
    In the following, the magnetic inclination of the Qibla at selected point was calculated by a magnetic model WMM2015 according to the date of its construction, finally, the correlation coefficient between angles of Qibla direct deviation and magnetic inclination were calculated
    The World Magnetic Model (WMM) is a joint product of the United States' National Geospatial-Intelligence Agency (NGA) and the United Kingdom's Defense Geographic Centre (DGC). The WMM Model is the standard model using for navigation, attitude and heading reference systems using the geomagnetic field. It is also used widely in civilian navigation and heading systems such as determining the magnetic inclination at every point. The model is produced at 5-year intervals, with the current model expiring on December 31, 2019.
    Finally, we have categorized the points of different regions and have shown that a large number of points have a correlation of over 60%.These points have been in groups that are closest to the city of Mecca. The longer distance, the less correlation and areas with low correlation, probably it is cause to the lack of using the compass in the ancient times or the effects of other errors that there led to Qibla deviation including being away from the city of Mecca. Therefore, it is possible to link the error of the Qibla deviation of the religious centers to two criteria, distances from the city of Mecca and the oldity of the building such as the impossibility of using the compass and the exact coordinate determination for these points.
    Keywords: Azimuth of Qibla, Magnetic Inclination Angle, WMM Model, Religious Centers, Ka’aba, Google Earth Software
  • Y. Jamour*, M. Rajabzadeh Pages 71-81
    The information especially in terms of geospatial point of view has a significant role in realization of the Islamic Republic of Iran’s 20-Year Vision Plan as well as general policies and development plans. On the other hand, based on a new vision, the geospatial information is considered as an infrastructure such as transportation or telecommunication networks. The role of this new infrastructure to realize the development plans and improve the life quality of people caused the plans and policies take the geospatial data into consideration. Approval and notification 6th Iranian five-year development plan comprising some articles related to geospatial data and national spatial data infrastructure (NSDI) indicates the serious national intention in order to promote the position of geospatial information and develop its applications in decision making. By assessment the development permanent rules and 6th development plan, this paper tries to show the role and importance of NSDI and geospatial data in carrying out the 6th Iranian five-year development plan. Hopefully this study can move to clarification the position of surveying engineering as well as its employment development in national level.
    Keywords: Development Plan, Surveying Engineering, Production, Employment, Geospatial Data, Spatial Data Infrastructure