فهرست مطالب

تاریخ نامه انقلاب
سال دوم شماره 1 (بهار و تابستان 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/03/08
  • تعداد عناوین: 8
|
  • محمدرضا دهشیری صفحات 9-34
    روش های تجزیه و تحلیل تاریخ انقلاب اسلامی به ویژه از سوی نویسندگان غربی، عرب، ضد انقلاب و دگر انیش متاثر از ذهنیتها و شیوه درک خاص آنان از پدیده انقلاب اسلامی و تحولات و ادوار ان بوده است. تکیهآنان به ضمیر و هندسه ذهنی یا برداشت ادراکی و دانسته های گذشته خود از اتفاقات و حوادث پیشین برای تاریخ نگاری انقلاب اسلامی بیانگر آن است که کلیشه ها وچارچوب های ذهنی یا طرحواره ها و الگوهای ذهنی انان موجب معنادهی تحلیل گران مزبور به داده ها و بالمآل اختلال در درک واقعیات و تحولات عینی جامعه و حاکمیت ایران پس از انقلاب اسلامی شده است. بررسی آسیب شناسانه اثار تحلیلی تاریخ نگاران غیر معتقد به انقلاب اسلامی از زاویه معرفتی و روشی بیانگر کاستی هایی از قبیل: تقلیل گرایی (به معنای رویکرد دوگانه و مطلق اندیشانه مبتنی بر سیاه و سفید دیدن پدیده های سیاسی) ، خطای تایید خود (به معنایبلوکه کردن اطلاعات ناسازگار با مفروضات ذهنی خود به جای جستجو و درک واقعیت های تاریخی) ، زمان پریشی (به معنای منطبقکردن انگاره های جدید تحلیلی بر تاریخ نگاری انقلاب اسلامی خارج از ظرف واقعی زمانی ان) ، مکان پریشی (به معنای تحلیلانقلاب اسلامی خارج از ظرف مکانی و مختصات تاریخی و فرهنگی ان) ، متن پریشی (به معنای تحلیل خارج از سیاق متن با برداشتگزینشی و یا تحلیل عبارات منقطع با اهداف خاص انتقادی) و اکنون انگاری (به معنای تاریخ نگاری و ارزیابی برخی مقاطع انقلاباسلامی بر اساس ملاکها و معیارها و ارزش های امروزین جامعه داخلی و جهانی) است. مقاله در پایان رویکرد تحلیلی-ترکیبی واقع بینانه را برای تاریخ نگاری انقلاب اسلامی بر اساس تعامل بافتار، ساختار، فرایند وکارگزار و سنتز افقی-عمودی تبیین و پیشنهاد می کند.
    کلیدواژگان: اسیب شناسی، روش های تحلیل، تاریخ نگاری، انقلاب اسلامی، تقلیل گرایی
  • محمد ستوده آرانی، احسان جعفری فر صفحات 35-57
    به موازات پیروزی انقلاب اسلامی در فوریه 1979 بازتاب منطقه ای و بین المللی این انقلاب باتوجه به رخداد آن در منطقه حساس خاورمیانه اهمیت یافت. اقدام مستقیم کشورهای عربی منطقه برای مقابله با تاثیرات احتمالی انقلاب ایران، حمله نظامی رژیم عراق به ایران بود و اقدام غیرمستقیم این کشورها، تشکیل شورای همکاری خلیج فارس بود. در بین کشورهای عربی منطقه، کشور عربستان به دلیل بهره مندی از ثروت کلان رویکرد رقابت آمیزتری با ایران داشته است. این کشور علاوه بر عضویت در شورای همکاری خلیج فارس، در بحران سوریه و یمن نیز تمام تلاش خود را برای رقابت با ایران به کار بسته است. بی شک گفتمان، ارزش ها و آرمان های انقلاب اسلامی ایران در نقش منطقه ای عربستان بی تاثیر نبوده است. بنابراین در این مقاله بازتاب انقلاب اسلامی ایران بر نقش منطقه ای عربستان سعودی در منطقه بررسی می شود و این پرسش مطرح می شود که بازتاب انقلاب اسلامی ایران بر نقش منطقه ای عربستان چه بوده است؟ فرضیه مطرح شده این است که عربستان سعودی بعداز پیروزی انقلاب اسلامی ایران، در تلاش بوده است که با اقدامات گوناگون سیاسی و نظامی از نفوذ گفتمان و ارزش های انقلاب اسلامی ایران جلوگیری کند
    کلیدواژگان: عربستان، رقابت منطقه ای، انقلاب اسلامی ایران، بحران سوریه، جنگ یمن
  • صداقت شفیع زاده حور صفحات 59-91
    انقلاب نقطه عطفی در تاریخ بشری است که به صورت دگرگونی های سریع و بنیادین اتفاق می افتد؛ به طوری که در مدت کوتاهی چارچوب و ساختارهای موجود در جامعه -به ویژه ساختار سیاسی آن- دگرگون می شود. تبیین انقلاب ایران نیز به عنوان یکی از پدیده های سیاسی مهم در اواخر قرن بیستم با رهیافت های متعدد فرهنگی، سیاسی، اقتصادی و اجتماعی انجام شده است. نویسنده این مقاله سعی دارد با رهیافت سیاسی، متغیرهای ملی و فراملی موثر در وقوع انقلاب 57 را بررسی کند و مانند یکی از رویکردهای رایج در حوزه تبیین انقلاب، گونه های مختلف این رهیافت را بررسی کند. سوال اصلی مقاله: متغیرهای ملی و فراملی سیاسی موثر در وقوع انقلاب اسلامی 1357 کدام اند؟
    برای انجام پژوهش از روش تحلیلی و مطالعات اسنادی استفاده شده است. یافته ها نشان می دهد که متغیرهای ساختار استبدادی نظام سیاسی (شخصی بودن قدرت، فقدان آزادی سیاسی، سرکوبگری) ، فساد دستگاه اداری–سیاسی (ارادت پروری و غیررسمی بودن روابط، فساد مالی و اخلاقی) ، خنثی سازی و ناکارآمدی ارتش، توسعه نامتوازن سیاسی-اقتصادی، و وابستگی شاه به آمریکا در شکل گیری و تسریع انقلاب اسلامی نقش موثری داشتند
    کلیدواژگان: تبیین سیاسی، متغیرهای ملی و فراملی، انقلاب اسلامی، سلطنت پهلوی
  • فریده باوریان صفحات 93-120
    حرکت نوگرایانه دینی در اواخر دوران حکومت رضاشاه و تحولات پس از شهریور 1320 جریان روشن فکری تازه ای را به جامعه عرضه داشت؛ جریانی که از بطن آن طیفی مذهبی متاثر از تمدن اروپایی و ایدئولوژی لیبرالیسم نمود پیدا کرد. این طیف باتوجه به شیوه غالب مبارزه جهانی -یعنی مبارزه مسالمت آمیز فرهنگی-اجتماعی- و وضعیت حکومت استبدادی، اولویت را به فعالیت های فرهنگی-اجتماعی داد و آن را طی دهه های 20 و 30 از راه های مختلف پیگیری کرد. پژوهش حاظر با بهره گیری از روش توصیفی-تحلیلی و استناد به مطالعات کتابخانه ای و اسناد آرشیوی معتبر انجام شده است. پرسش اصلی پژوهش عبارت است از: «مهم ترین فعالیت های فرهنگی-اجتماعی جریان ملی-مذهبی در دهه های 20 و 30 چه بود و آن ها با چه اهدافی به این شیوه از فعالیت ها روی آوردند؟» نتیجه پژوهش حاکی است که طیف مذکور به این دلیل به این شیوه از فعالیت ها روی آوردند که مسئله اساسی جامعه ایرانی را نه در تغییر حکومت، بلکه در مشکلات فرهنگی-اجتماعی و اصلاح آن در چارچوب قانون اساسی ازطریق ایجاد کانون هایی برای حرکت جمعی درجهت تقویت و بازسازی ایمان، اخلاق و اندیشه درست دینی و ملی برای تربیت نسل جدید می دانستند.
    کلیدواژگان: لیبرالیسم، رضاشاه، ایدئولوژی، ایران، روشن فکران ملی-مذهبی
  • ابوالفضل حسن آبادی صفحات 121-134
    تاریخ محلی به عنوان یکی از حوزه های مطالعات میان رشته ای در پژوهش های تاریخی، اهمیت زیادی دارد و در بررسی انقلاب اسلامی نیز به علت ماهیت چندبعدی انقلاب اسلامی کارآمد است. در این مقاله مولفه های موثر بر تاریخ نگاری محلی انقلاب اسلامی بررسی می شود. در ابتدا مولفه هایی مانند مورخ محلی و مورخ انقلاب اسلامی، محمل های تاریخ نگاری محلی و مراکز درگیر در تاریخ محلی انقلاب به عنوان مولفه های تاریخ نگاری محلی انقلاب تبیین می شود و سپس با بررسی مصداقی این مولفه ها سعی خواهد شد تا به جنبه های مختلف آن ها توجه شود. روش پژوهش کتابخانه ای است و ساختار مقاله براساس پرسش های طرح شده از مولفه های تاریخ محلی تدوین می شود.
    علت اهمیت این موضوع آن است که تاکنون پژوهشی درخور درزمینه عوامل موثر بر تاریخ نگاری محلی انقلاب اسلامی انجام نشده است.
    یافته های پژوهش نشان می دهد که تاریخ نگاری محلی انقلاب اسلامی هدفمندی متناسبی با استانداردهای تاریخ محلی ندارد و پژوهش های انجام شده متاثر از سلیقه مراکز، علاقه مندی مورخ و وضعیت و نیازهای مختلف بوده است. ضرورت توجه به تاریخ نگاری محلی انقلاب اسلامی و رعایت استاندارهای نگارشی براساس مولفه های تبیین شده، از دیگر نتایج مقاله حاظر است.
    کلیدواژگان: تاریخ نگاری محلی، تاریخ نگاری انقلاب اسلامی، محمل های تاریخ محلی، مورخ محلی، مراکز تاریخ محلی
  • محسن پرویش صفحات 135-155
    گفتمان انقلاب اسلامی ایران گفتمانی دینی، سیاسی و فرهنگی است که در آن فرهنگ اسلامی جلوه گر است. نفی استثمار، نفی سلطه پذیری، نفی تحقیر ملت به دست قدرت های سیاسی دنیا، نفی وابستگی سیاسی، نفی نفوذ و دخالت قدرت های مسلط دنیا در کشور مهم ترین ارزش های انقلاب اسلامی است. برای حفظ این گفتمان و ارزش های انقلابی و انتقال آن به نسل های بعدی اهتمام بیشتری باید داشته باشیم؛ چون تبیین گفتمان انقلاب اسلامی و انتقال ارزش های آن به ویژه به جوانان ضروری است؛ بنابراین باید از هر فرصتی برای نشر ارزش های انقلاب استفاده کنیم. بدون شک یکی از این فرصت ها شعر انقلاب است. شعر انقلاب یکی از مهم ترین ابزارهای گفتمان انقلاب اسلامی و انتقال ارزش های آن است.
    کلیدواژگان: شعر انقلاب، گفتمان، ارزش های انقلاب اسلامی، کلام رهبری
  • ایرج سوری ، محسن بهشتی سرشت صفحات 157-185
    با تشکیل دولت موقت پس از پیروزی انقلاب اسلامی روابط خارجی ایران با سایر کشورها با هدف شناسایی رسمی دولت برآمده از انقلاب، و دنبال کردن منافع ملی در مجامع بین المللی براساس ایدئولوژی، ارزش ها و شعایر انقلابی برقرار شد. دولت موقت با اعتقاد به گفت وگو و مذاکره در عرصه سیاست خارجی در چارچوب قواعد بین المللی، رقابت به جای نفی و طرد، عدم تعهد و اولویت منافع ملی بر آرمان گرایی انقلابی نتوانست ایدئولوژی خود را با شورای انقلاب و دیدگاه های رهبری هماهنگ کند و پس از استعفا به عنوان گروهی در حاشیه قدرت و منتقد سیاست خارجی مطرح شد. در سال های بعداز 1360 سیاست خارجی ایران بر آرمان های انقلاب اسلامی با مضامینی مانند دفاع از حقوق ملل محروم و مبارزه با نظام دوقطبی امپریالیستی، صدور ارزش های انقلاب و برپایی عدل جهانی و نظام ارزشی متناسب با معیارهای انقلاب مبتنی بود. هدف مقاله حاضر بررسی عوامل اختلاف نهضت آزادی با گروه های اصلی قدرت در دوران پساانقلاب است. کوشش پژوهش گر مقاله حاظر بر آن است تا با روش بررسی های تاریخی مبانی فکری و راهکارهای عملی نهضت آزادی را در بعد سیاست خارجی در دوران پساانقلاب تبیین کند
    کلیدواژگان: نهضت آزادی، سیاست خارجی، انقلاب اسلامی، امام خمینی
  • محمد جمالو صفحات 187-191
|
  • mohammadreza dehshiri Pages 9-34
    The methods of analyzing the history of the Islamic Revolution, especially by Western, Arab, counter-revolutionary and dissident writers, have been influenced by their mentality and their perception of the phenomenon of the Islamic Revolution as well as its developments and periods. Their reliance on their own subjective and perceptual understanding of the events for the historiography of the Islamic Revolution suggests that their stereotypes and mental frameworks, or their stigmas and their mental patterns, have undermined the data analysis and consequently disturbed their understanding of the realities and of objective changes of Iranian society and government after the Islamic Revolution. The pathological study of the analytical work of pessimist historians towards Islamic Revolution from epistemological and methodological angle reveals some deficiencies as follows: reductionism ( providing explanation to the reality in terms of smaller entities and through absolutist and dualistic “black and white” approach to political phenomena), the self-confirmation bias ( also called confirmatory bias or myside bias, in the sense of tendency to search for information in a way that confirms their own preexisting beliefs or mental assumptions rather than searching for historical realities), anachronism (in the sense of attributing the new analytical ideas to the historiography of the Islamic revolution beyond the actual time of the revolution), anatopism (in the sense of analyzing the Islamic Revolution out of its proper place, neglecting the historical and cultural particularities of Iranian society), contex to my (in the sense of quoting Islamic Revolution leaders out of context in order to depict false attribution through selective analysis of the text or of cut-off phrases by removing a passage from its surrounding phrases, in order to distort its intended meaning for critical specific purposes) and presentism (in the sense of historiography and interpretation of Islamic Revolution events in terms of modern values and concepts as well as evaluation of some periods of the Islamic revolution by critical adherence to present-day attitudes and today’s criteria of domestic and international society ). At the end of the article, the author explains and proposes a realistic analytical-synthetic approach for the historiography of the Islamic Revolution based on the interaction of the context, structure, process and agent and the horizontal-vertical synthesis.
    Keywords: Pathology, Methods of Analysis, Historiography, Islamic Revolution, Reductionism
  • mohammadd sotodeh arani, EHSAN JAFARI FAR Pages 35-57
    After the victory of the Islamic Revolution in February 1979 and because it occurred in a crucial region, the Middle east, its regional and international reverberations were felt very soon. The military invasion of Iraqi regime into Iran was the direct action taken by the Arab states of the region to counter the possible effects of the Islamic Revolution. The formation of the Persian Gulf Cooperation Council was, however, their indirect action taken against Iran. Among the Arab states, Saudi Arabia, a member of the Persian Gulf Cooperation Council, has more rivalry with Iran due to its huge wealth. It has also spared no efforts to counter Iran in Syrian and Yemeni crises. The present paper investigates the impacts of the Islamic Revolution of Iran on the regional role of Saudi Arabia using the question of: "What is the impact of the Islamic Revolution on the regional role of Saudi Arabia?" The hypothesis is that with the victory of the Islamic Revolution of Iran, Saudi Arabia has been trying to prevent the influence of the discourse and values of this Revolution by various political and military actions.
    Keywords: Saudi Arabia, regional rivalry, Islamic Revolution of Iran, Syrian crisis, Yemen war
  • sedaghat shafizadehhor Pages 59-91
    Revolution is a turning point in human history which occurs due to fast and fundamental changes. These changes occur in a short period of time within the existing structures of a society, especially its political structure. Studies to explain the 1979 Iranian revolution, as one of the important political events in the late twentieth century, have been conducted using multiple cultural, political, economic and social approaches. The present paper tries to investigate the national and extra-national factors affecting the occurrence of Islamic Revolution by using the political approach. Different aspects of this approach are then analyzed, as it is the case for other studies trying to explain the Islamic Revolution. Therefore, the main question of this paper is: "What are national and extra-national political factors affecting the occurrence of the Islamic Revolution in 1979?" The method used to conduct this research is descriptive and documentary. The findings indicate that factors such as the despotic political system structure (one person in power, lack of political freedom, repression) administrative-political corruption (ingratiation and informal relationships, financial and moral corruption) neutralization and incompetence of the Army, imbalanced socio-economic development, and Shah's dependence on the US had a significant role in shaping and accelerating the Islamic Revolution.
    Keywords: political explanation, national, extra-national factors, Islamic Revolution, Pahlavi dynasty
  • faride bavaryan Pages 93-120
    At the end of Reza Shah’s rule, the Iranian society witnessed a modern religious movement that together with the developments after the September 1941 events led to a new intellectual movement in the country. Out of this movement, a spectrum of religious intellectuals was formed who were influenced by European civilization and ideology of liberalism. Its members were following the prevailing world approach of opposition at the time - having a non-violent, cultural and social struggle. The despotic ruling of the time, during the 1940s and 50s, gave priorities to the group's social and cultural activities. The present paper has been conducted using a descriptive-analytical method, based on library studies and validation of archival documents. The main question of the research is: "What were the most important socio-cultural activities of the National-Religious Forces in the 40s and 50s, and what were their objectives for such activates?" The results of the present research indicate that the aforementioned spectrum turned to such activities because they believed the main issue of the Iranian society was not regime change, but reforms of cultural and social issues in line with the Constitution. To do so, they established community movements to promote ethical and national-religious values useful for education of a new generation.
    Keywords: liberalism, Reza Shah, ideology, Iran, intellectuals of National-Religious Forces
  • abolfazl ahassanabady Pages 121-134
    Local history, as one of the areas of interdisciplinary studies in historical research, is of utmost importance. Due to its multi-dimensional nature, it can be useful in investigating the Islamic Revolution. The present paper studies the factors affecting the local historiography of the Islamic Revolution. At first, components such as local historians, historians of the Islamic Revolution, grounds for local historiography and centers involved in the historiography of the Revolution are expounded. Then, some examples are provided to explain each factor's various aspects. The research method used for conducting this paper is library. The paper is based on questions set based on the components of local history. The research is of significance as there has been no previous research in this area. The findings suggest that local historiography of Islamic Revolution is not consistent with the standards of local history. Researches conducted in the area have been influenced by the research centers' tastes, interests and different needs. The research also underlines the need for attention to the local historiography of the Islamic Revolution and observing the written standards based on the explained factors
    Keywords: local historiography, historiography of the Islamic Revolution, grounds of local history, local historians, local history centers
  • Mohsen Parvish Pages 135-155
    The discourse of the Islamic Revolution is a religious, political and cultural one in which Islamic culture is manifested. Negation of exploitation, negation of domination, negation of humiliation of the nation by the political powers of the world, negation of political affiliation, negation of infiltration and interference of the dominant powers of the world in the country are the most important values ​​of the Islamic revolution. Therefore, to preserve the discourse and values of the Revolutions and hand it down to the next generations, more efforts are needed. Because the explanation of the Islamic Revolution's discourse and the transfer of its values, especially for young people, is essential, every opportunity should be used to disseminate the values ​​of the revolution.
    Keywords: revolution-themed poetry, discourse, Islamic Revolution values, leader's speech
  • iraj soori, mohsen beheshti seresht Pages 157-185
    Iran's foreign relations with other countries after the victory of the Islamic Republic in 1979 were shaped by its interim government that wanted to have the newly-formed government recognized and pursue the country's interests at international bodies based on the Revolution's ideology, values and principles. The principles of interim government's foreign policy were based on negotiations within international rules, competition instead of rejection, non-alignment, and prioritizing national interests over idealism arisen from the Revolution. The interim government, however, failed to tune its principles with those of the Revolution Council and the leader's views and fell from grace after the resignation of its prime minister, becoming a dissident group. n the years after 1982, Iran's foreign policy was shaped based on the Revolution's ideals like defending the dispossessed peoples, standing up to the polarized Imperialist system, exporting the Revolution's values, and creating a new world order based on justice and values in line with those of the Revolution. The present paper investigates the causes of disputes between the Freedom Movement and other main groups in power after the Revolution. The researcher has tried to explain the Freedom Movement's theoretical foundations and its practical approaches in foreign policy by using historical research method
    Keywords: Freedom Movement, foreign Policy, Islamic Revolution, Imam Khomeini
  • mohammad jamalo Pages 187-191