فهرست مطالب

تحقیقات مدلسازی اقتصادی - سال نهم شماره 33 (پاییز 1397)

فصلنامه تحقیقات مدلسازی اقتصادی
سال نهم شماره 33 (پاییز 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/08/22
  • تعداد عناوین: 7
|
  • ابراهیم عبدی* ، فرهاد خداداد کاشی، یگانه موسوی جهرمی صفحات 7-41
    مقاله حاضر به ارزیابی تاثیر توسعه مالی بر سرمایه گذاری شرکت های عضو بورس اوراق بهادار تهران می پردازد. برای این منظور با استفاده از داده های 258 شرکت طی دوره 1384 تا 1395 و روش گشتاورهای تعمیم یافته پویا، مدل سرمایه گذاری با لحاظ محدودیت مالی برآورد گردید. نتایج تحقیق نشان داد که شرکت های مورد بررسی در زمینه سرمایه گذاری مواجه با محدودیت مالی بوده و توسعه مالی با کاهش محدودیت مالی شرکت ها بر سرمایه گذاری آنها تاثیر مثبت دارد. علاوه بر این، نتایج تحقیق نشان داد که تاثیر مثبت توسعه مالی بر سرمایه گذاری شرکت های بزرگ، بیشتر از شرکت های کوچک بوده و در دوره رونق، محدودیت مالی شرکت ها کاهش می یابد و توسعه مالی اثر مثبت دوره رونق اقتصادی بر کاهش محدودیت مالی شرکت ها را افزایش می دهد.
    کلیدواژگان: توسعه مالی، سرمایه گذاری، محدودیت مالی، اندازه بنگاه، چرخه های تجاری
  • جاوید بهرامی، داود دانش جعفری، محمد صیادی* ، پگاه پاشا صفحات 43-88
    مدیریت درآمدهای نفتی به نحوی که زمینه پیشرفت و توسعه کشور را فراهم آورد، همواره یکی از چالش های کلیدی اقتصاد کشورهای در حال توسعه صاحب منابع نفتی بوده است. در همین راستا، هدف اصلی این تحقیق، ارائه یک الگوی کلان سنجی پویای متناسب با وضعیت اقتصاد ایران با لحاظ تکانه های مجزا و شبیه سازی های مربوطه است که در آن به ارزیابی پویایی های صندوق توسعه ملی و تاثیر آن بر متغیرهای اقتصاد کلان پرداخته شده است. نتایج تحقیق با توجه به پیش بینی های مبتنی بر شبیه سازی برون نمونه و نیز سناریو های طراحی شده (سناریو وجود و عدم وجود صندوق، تغییر در سهم صندوق از درآمدهای نفتی، سهم شناور صندوق از درآمدهای نفتی و سناریو مواجهه صندوق با شوک های موقت و دائمی نفت) بیانگر آن است که ایجاد صندوق در کوتاه مدت، به بهبود وضعیت متغیرهای کلان اقتصادی کمک نمی کند و آثار مثبت چنین سیاستی در بلندمدت ظاهر می شود. علت این مسئله زمان بر بودن اثرپذیری سرمایه گذاری بخش خصوصی از تسهیلات اعطایی صندوق توسعه ملی و و به تبع آن افزایش تولید بخش غیرنفتی در اقتصاد است. با این وجود در کوتاه مدت این امکان وجود دارد که با طراحی سیاست های ارزی یا بودجه ای بتوان از افت اولیه سطح فعالیت های اقتصاد بر اثر وضع صندوق کاسته و بر بهبود عملکرد صندوق افزود. علاوه بر این، چنانچه در سازوکار صندوق، سهم صندوق از درآمدهای نفتی شناور (اتخاذ سیاست ضدسیکلی در تخصیص درآمدهای نفتی به صندوق) باشد، به کاهش پیامدهای منفی شوک ها در کوتاه مدت کمک خواهد کرد، چرا که کمترین فشار اولیه تورمی، نوسانات در نرخ ارز و خالص بدهی بخش دولتی تحت این سناریو رخ می دهد.
    کلیدواژگان: مدل کلان سنجی، شبیه سازی تکانه ها، صندوق توسعه ملی
  • محمد صرافی زنجانی* ، نادر مهرگان صفحات 89-116
    با توجه به نوسانات نرخ ارز در اثر سیاست های ارزی مختلف طی سال های اخیر، بررسی اثر شوک های ارزی بر بازار سهام می تواند نتایج مفیدی را در بر داشته باشد. لذا در این مقاله به بررسی تقارن یا عدم تقارن اثر شوک های مثبت و منفی دلار در بازار آزاد بر شاخص صنایع شیمیایی و فلزات اساسی به عنوان دو صنعت بورسی که دارای بیش ترین صادرات غیر نفتی کشور هستند، با استفاده از داده های هفتگی در دوره 1385-1395 پرداخته شده است. به این منظور ابتدا وجود رابطه تعادلی بلند مدت به وسیله آزمون کرانه های پسران بررسی و تایید گردید. در ادامه ضمن پذیرش تاثیر نامتقارن شوک های ارزی مثبت و منفی بر شاخص های مورد بررسی به کمک آزمون والد، بر اساس نتایج به دست آمده از مدل اصلی تحقیق یعنی مدل خودرگرسیون با وقفه توزیعی نامتقارن (NARDL) مشخص گردید اثر افزایش نرخ دلار بر هر دو شاخص در کوتاه مدت و بلندمدت مثبت و معنی دار و اثرگذاری کاهش آن بی معنی می باشد. به علاوه ضرایب استخراج شده نشان از اثرگذاری بیش تر شوک مثبت دلار آزاد بر شاخص شیمیایی نسبت به شاخص فلزات اساسی دارد. متغیر کنترلی در نظر گرفته شده تحقیق یعنی قیمت نفت خام اوپک نیز اثر مستقیم و معنی داری بر هر دو شاخص مورد بررسی در کوتاه مدت و بلندمدت نشان می دهد.
    کلیدواژگان: اثر نامتقارن، نرخ دلار، شاخص شیمیایی، شاخص فلزات اساسی، مدل خودرگرسیون با وقفه توزیعی نامتقارن (NARDL)
  • هنگامه هندی زاده، علیرضا کرباسی* ، تکتم محتشمی، سید حسین محمدزاده صفحات 117-149
    از جمله عواملی که تاثیر بسزایی در توسعه اقتصادی کشورها دارد اتکا به تجارت خارجی بوده و به علت وابستگی کشورها به درآمدهای صادراتی و واردات تجارت خارجی نقش اساسی و انکارناپذیری در رشد و توسعه بخش های مختلف ایفا می کند. تجارت خارجی محصولات کشاورزی به علت ارزآوری بالا و پایدار نقش مهمی در گسترش صادرات و واردات کشورهای مختلف بازی می کند. درمیان محصولات کشاورزی، زعفران یکی از مهم ترین کالاهای صادراتی کشاورزی می باشد که سهم زیادی در ایجاد ارزش افزوده بخش کشاورزی برعهده دارد. این مطالعه به بررسی و تحلیل شبکه تجارت خارجی زعفران در بین یازده کشور فعال از جمله ایران در این حوزه پرداخته است. آمار و اطلاعات لازم طی سال های 2016-2007 جمع آوری گردید. با توجه به پراکندگی جغرافیایی کشورهای مورد بررسی از یک الگوی پانل فضایی جهت تحلیل عوامل اثرگذار بر ارزش تجارت زعفران استفاده شد. نتایج برآورد روش های OLS، وقفه فضایی و خطای فضایی نشان داد که متغیرهای قیمت واردات به ازای هرگرم، قیمت صادرات به ازای هرگرم، شاخص آزادسازی اقتصادی، شاخص استانداردهای صادراتی، تولید ناخالص داخلی، نرخ واقعی ارز و شاخص سیاست های حمایتی دولت از صادرات زعفران معنی دار و بر ارزش تجارت دارای اثر مثبت هستند. مثبت و معنی دار شدن ضریب وابستگی فضایی نشان می دهد که مجاورت و همسایگی نقش مهمی در افزایش یا کاهش تجارت دارد. به این معنی که چنان چه ارزش تجارت زعفران کشورهای مجاورافزایش یابد، ارزش تجارت در کشور موردنظر به اندازه ضریب همسایگی افزایش می یابد.
    کلیدواژگان: شبکه تجارت، زعفران، الگوی پانل فضایی
  • منیژه برات زاده، جواد هراتی* ، محمد لشکری صفحات 151-188
    پول شویی عملی غیرقانونی است که درآمدهای ناشی از فعالیت های خلاف قانون طی فرآیندی مشروعیت قانونی پیدا می کند. پول شوئی مبتنی بر تجارت (TBML) به عنوان یکی از جدیدترین و پیچیده ترین انواع پول شوئی دارای آثار زیانباری در همه عرصه های اقتصادی، اجتماعی و سیاسی جامعه است. هدف اصلی مطالعه حاضر بررسی عوامل موثر بر پول شویی مبتنی بر تجارت (TBML) در ایران با استفاده از الگوی جاذبه فرویدا است. برای این منظور با استفاده از یک الگوی داده های ترکیبی با اثرات تصادفی و داده های دوره 1999 تا 2012 به بررسی عوامل موثر بر پول شویی مبتنی بر تجارت ایران و برخی از شرکای تجاری آن پرداخته شده است. نتایج بیانگر آن است که بخش قابل توجهی از جریان پول شوئی مبتنی بر تجارت بین ایران و شرکای تجاری منتخب توسط عوامل بکار رفته در الگوی جاذبه فرویدا قابل توضیح است. براین اساس متغیرهای تولید ناخالص داخلی، حجم تجارت، متغیرهای جغرافیایی، فرهنگی و جمعیت و متغیرهای جذابیت دارای تاثیر معناداری بر حجم پول شوئی مبتنی بر تجارت ایران می باشند. بدین معنی با افزایش جریان تجارت، فرصت های پول شوئی از کانال تجارت که در آن پنهان است، نیز افزایش پیدا می کند. نتایج بدست آمده می تواند از نقطه نظر طراحی سیاست های مبارزه با پول شویی بویژه از کانال تجارت مورد توجه برنامه ریزان اقتصادی قرار گیرد.
    کلیدواژگان: پول شویی بر مبنای تجارت، الگوی جاذبه فرویدا، داده های ترکیبی
  • حسن عبدی* ، جمال خسروی، پرویز محمدزاده صفحات 189-219
    هدف اصلی این مطالعه، بررسی اثرات سرمایه فیزیکی، سرمایه انسانی و سرمایه اجتماعی در کنار دیگر عوامل موثر بر سطح کارآفرینی فعالان اقتصادی شهرک صنعتی شهید سلیمی تبریز می باشد. برای این منظور بر اساس پرسش نامه، اطلاعات مورد نیاز از نمونه 121 نفری صاحبان بنگاه های مستقر در شهرک صنعتی شهید سلیمی تبریز در پاییز سال 1395 جمع آوری شده است. سپس با استفاده از مدل معادلات ساختاری و مدل لاجیت رتبه ای مدل اقتصادسنجی تصریح و تخمین زده شد. نتایج حاصل از برآورد مدل نشان می دهد که سرمایه انسانی (سطح تجربه) و سرمایه اجتماعی تاثیر مثبت و معنی دار و متغیرهای سرمایه انسانی (سطح تحصیلات) و سرمایه فیزیکی تاثیر منفی و معنی دار بر سطح کارآفرینی افراد داشته است. همچنین متغیرهای نگرش به کارآفرینی، باور به خودکارآمدی و منفعت انتظاری نیز دارای تاثیر مثبت و معنی دار بر سطح کارآفرینی افراد بوده است.
    کلیدواژگان: ارآفرینی، سرمایه فیزیکی، سرمایه انسانی، سرمایه اجتماعی
  • عزتاللهعباسیان، ابراهیم نصیرالاسلامی*، احسان صنیعی صفحات 221-244
    در تجزیه و تحلیل بازار سهام و شاخص های این بازار می توان به جای تخمین بازدهی ها و توزیع آنها در یک فاصله زمانی معین، به استخراج زمان بهینه برای دستیابی به بازدهی معین پرداخت. در این مطالعه توزیع افق سرمایه گذاری و افق سرمایه گذاری بهینه از طریق روش آماره گامای معکوس برای تپیکس و شاخص های صنایع خودرو، قند و شکر، دارویی، مالی و بانک ها در بورس اوراق بهادار تهران استخراج، تحلیل و مقایسه شده است. یافته های تحقیق نشان دهنده آن است که در سطوح دسترسی به بازدهی مثبت، به ترتیب شاخص های صنایع خودرو، قند و شکر، بانکی و مالی دارای افق زمانی کوتاه تر نسبت به شاخص کل هستند و این در حالی است که از منظر دسترسی به بازدهی منفی نیز تنها شاخص گروه داروئی دارای افق زمانی طولانی تر نسبت به شاخص کل می باشد.
    کلیدواژگان: افق سرمایه گذاری، توزیع افق سرمایه گذاری، بازدهی، ریسک، آماره معکوس
|
  • Ebrahim Abdi* , Farhad Khodadad kashi , Yeganeh Mosavi Jahromi Mrs. Pages 7-41
    The present study examined the impact of financial development on the investment of the companies listed on the Tehran Stock Exchange. To achieve this goal, data gathered from 258 companies during 2005 to 2016 and the dynamic generalized method of moments were utilized to formulate the investment model with financial constraints. The results of the study showed that these companies faced financial constraints on investment and financial development has increased their investment by reducing the financial constraints. The results also indicated that the positive effect of financial development on investment has been bigger in the case of larger companies than in smaller companies. It was further revealed that during the economic boom, financial constraints on companies were reduced and financial development led to the reinforcement of the positive effect of the boom on reduction of the companies’ financial constraints
    Keywords: Financial Development, Investment, Financial Constraints, Firm Size, Business Cycles.
  • Javid Bahrami , Davoud Daneshjafari , Mohammad Sayadi* , Pegah Pasha Pages 43-88
    Oil Revenue Management (ORM) has always been one of the key challenges facing the oil rich developing countries. In this regard, the main objective of this paper is to provide a dynamic macroeconometric model adapted to the state of the Iranian economy. Also, the assessment of the dynamics of the National Development Fund (NDF) and its impact on macroeconomic variables are discussed. The results of the study, based on the out of sample and the four scenarios (the existence and absence of the NDF, the change in the share of the fund from oil revenues, the Fund's floating share of oil revenues, and the scenario of the fund exposure with temporary and permanent oil shocks) indicate that, The creation of a NDF in the short term will not improve the situation of macroeconomic variables, and the positive effects of such a policy will appear in the long run. The reason for this the private sector investment was time consuming and, consequently, the increase in non-oil sector production in the economy. Nevertheless, it is possible in the short term that by designing foreign exchange or budgetary policies, the initial downturn in the level of economic activity may be reduced by the stablization of the fund. Moreover, as in the mechanism of the fund, the floating share of oil revenues (adopting an anticyclical policy in allocating oil revenues to the fund) will help to reduce the negative consequences of shocks in the short run, because the lowest initial inflationary pressures, fluctuations in exchange rates and the net debt of the public sector occurs under this scenario.
    Keywords: Macroeconometric Model, Simulation, National Development Fund
  • Mohammad Sarrafi Zanjani *, Nader Mehregan Pages 89-116
    Studying currency shocks impact on the stock market could be beneficial regarding to exchange rate fluctuations caused by various exchange policies in recent years. Therefore symmetrical or asymmetrical impacts of negative and positive dollar shockwaves in the market on indexes of chemical and basic metals industry are under investigation by weekly data collected since 2006 up to 2016 as these two industries have the most non-oil exports of Iran. First existence of long-term equilibrium relationship was examined by Pesaran Bound test and confirmed. Afterwards in addition to admitting asymmetric effect of positive and negative foreign exchange shocks on the indexes using WALD test, based on the results of the main model of the research which is the Nonlinear Autoregressive Distributed Lag (NARDL), effects of increasing in dollar rate on both indexes are positive and meaningful and the effect of its decreasing is meaningless. In addition the extracted coefficients indicates deeper effects of free dollar rate on the chemical index in comparison with index of the basic metals. OPEC crude oil, which is the control variable considered in this article has a direct and significant effects on both indicators on the short and long term.
    Keywords: Asymmetric Impact, Dollar Rate, Chemical Industry, Basic Metals Industry, NARDL Model.
  • Hengame Hendizadeh , Alireza Karbasi* , Toktam Mohtashami , Hossein Mohamadzadeh Pages 117-149
    One of the factors that have a significant impact on the economic development of countries is reliance on foreign trade, and due to the dependence of countries on export earnings and the import of foreign trade, it plays an essential and indisputable role in the growth and development of different sectors. Foreign trade in agricultural products has an important role in expanding the export and import of various countries due to its high and stable value. Among the agricultural products, saffron is one of the most important export commodities of agriculture, which contributes greatly to the creation of agricultural value added. This study examines and analyzes Saffron's foreign trade network among 11 active countries including Iran in this area. The required data and statistics were collected during the years 2007-2016. Considering the geographical dispersion of the studied countries, a spatial panel model was used to analyze the factors affecting the value of saffron trade. The results of estimating OLS methods, spatial interruption and spatial error showed that import price variables per gram, export price per gram, export volume, export standards index, gross domestic product, exchange rate and government support index in agricultural sector is significant and has a positive effect on the value of trade. Positive and significant spatial dependency coefficient shows that neighborhood is an important role in increasing or decreasing trade. This means that, as long as the value of saffron trade in neighboring countries increases, the value of trade in the target country will increase as the size of the coefficient.
    Keywords: Trade Network, Saffron, Spatial Panel Pattern
  • Manizheh Bratzadeh , Javad Harati*, Mohammad Lashkari Pages 151-188
    Money laundering is an illegal practice that legitimizes the income from illegal activities during a legitimate process.Trade-based money laundering (TBML) as one of the newest and most complicated types of money laundering has negative effects on economic, social and political aspect of a society.The most important objective of the present study is to investigate the effect of various factors on trade based money laundering in Iran using the Ferwerda Gravity model.For this purpose the effective factors on trade base money laundering between iran and some selected trade partners are investigated by the use of a random effect model during the period 1999-2012. The results indicate that a great significant part of the trade based money laundering flow between Iran and selected trade partners can be explained by the the Ferwerda Gravity model. Accordingly, gorss doimestic product(GDP), trade volume, geographical, cultural, population and attractiveness variables have a significant effect on the amount of trade based money laundering in Iran.This means that with the increase in trade flow, money laundering opportunities resulted from the trade channel, that is hidden in it, will also increase. These results can be used by policy makers for designing policies to combat money laundering particularly coming from trade channel.
    Keywords: Trade Base Money Laundering, Ferwerda Gravity Model, Panel Data.
  • Hassan Abdi* , Jamal Khosravi , Parviz Mohammadzadeh Pages 189-219
    The main purpose of this study is to investigate the effects of physical capital, human capital and social capital on the entrepreneurship level of individuals, using structural equations model and order logit model in Shahid Salimi industrial town of Tabriz in 2016. The data were collected form 121 economic activist who were randomly selected form the population. The empirical results show that human capital (level of education) and physical capital have negative and significant impact on the entrepreneurship level of individuals. But, human capital (level of experience) and social capital have positive and significant impact on the entrepreneurship level of individuals. In addition, attitudes, self-efficacy and expected entrepreneurial benefit have positive and significant effects on the entrepreneurship level of individuals.
    Keywords: Entrepreneurship, Physical Capital, Social Capital, Human Capital.
  • Ezatollah Abbasian , Ebrahim Nasiroleslami* , Ehsan Saniee Pages 221-244
    In the analysis of the stock market and its market indices, instead of estimating returns and their distributions at a given time interval, it is possible to extract optimal time to achieve a certain return. In this study, the distribution of investment horizons and optimal investment horizons through inverse gamma statistics method for the indices of automobile, sugar, pharmaceutical, financial and banks industries in Tehran Stock Exchange were extracted, analyzed and compared. The results of the research show that at the levels of access to +5 percent return, automotive, sugar , banking and financial indices have shorter horizons than the total index, while in terms of access to negative returns ,the only indicator of the drug group has a longer horizon than the total index.
    Keywords: Investment Horizon, Investment Horizon Distribution, Inverse Gamma Statistics, Return, Risk