فهرست مطالب

حکمت صدرایی - سال هفتم شماره 1 (پیاپی 13، پاییز و زمستان 1397)

نشریه حکمت صدرایی
سال هفتم شماره 1 (پیاپی 13، پاییز و زمستان 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/07/17
  • تعداد عناوین: 12
|
  • علی محمد برنا* ، حسین اسا صفحات 11-26

    یکی ازمسائلی که درمیان فلاسفه وعرفامطرح است علم وشعورموجودات مادی است. همه فیلسوفان معتقدندکه انسان موجودی مدرک است، امادراینکه مادیات نیزازچنین ادراکی برخوردارباشنداتفاق نظری وجودندارد. برخی ازفلاسفه معتقدندکه اجسام به خاطرمادی بودنشان ازیکدیگرغایبندواین غیبت به معنای نداشتن علم وادراک به خودوبه دیگران است. امابرخی دیگرهمچون ملاصدرامعتقدندکه همه موجودات صاحب شعورند. عمده دلیل ایشان این است که چون علم ووجودمساوق یکدیگرند پس هر موجودی ازآن جهت که موجوداست،عالم و شاعراست. دراین نوشتار سعی شده است تفاوت فلسفه ملاصدرا رابا تفکر فیلسوفان ماقبل خود روشن شودکه مهمترین این تفاوت فکری این است که در اندیشه ملاصدرا وجود اصیل است واصالت وجود هر گونه تفاوت ماهوی بین موجودات را رد میکند. در اندیشه ملاصدرا برخلاف جریان فکری فیلسوفان ماقبل،موجودات به بسیط ومرکب،مادی ومجرد،زنده وغیرزنده ،مجرد ومادی،حضوری وحصولی،بسیط ومرکب و. . تقسیم نمیشوند لذا تفاوت ماهوی دربین موجودات وجود ندارد بلکه انچه که ترسیم کننده اختلاف بین موجودات است اختلاف تشکیکی موجودات است وماحصل اینکه وجود وصفات وجودی مساوق اند ووجودات مادی نیزبواسطه برخورداری از وجود مرتبه ای از علم رادرخود دارند.
    کلیدواژگان: علم وادراک، اصالت وجود، مساوقت وجود وعلم، تشکیک وجود، علم بسیط وعلم مرکب
  • محمدرضا بلانیان *، مرتضی حاج حسینی صفحات 27-33
    این مقاله در صدد نشان دادن این مطلب است که چگونه استخراج نتایج اساسی ترین اصل حکمت متعالیه یعنی اصالت و جود ، در موضوع انسان شناسی تصویری جدید از انسان و هویت وجودی او به نمایش خواهد گذاشت. در این راستا نویسنده از طریق تحلیل و تبیین نکته نظرهای ویژه ای که صدرالمتالهین شیرازی را نسبت به پیشینیان خود در موقعیت متفاوتی قرار می دهد ، بر این مطلب اصرار دارد که تمام جذابیت و خردپذیری آراء انسان شناسانه این فیلسوف مدیون توجه به نقش اصالت وجود در این حوزه بوده و قرائت اصالت ماهیتی انسان شناسی صدرایی نه جذاب می نماید و نه خرد پذیر و نه مشتمل بر چیزی جدید و متفاوت از آراء پیشینیان. نتیجه این رهیافت ، عبارت است از ؛ معرفی انسان به عنوان موجودی برخوردار از هویتی یگانه و تشکیکی که دارای دو نوع پویایی تاریخی و جوهری است و هویت وجودی اش برساخته از تحول تاریخی نوع انسان و تحول جوهری ناشی از کنش های نظری و عملی خود او است.
    کلیدواژگان: انسان، نفس، بدن، اصالت وجود، وحدت تشکیکی، تحول جوهری
  • مرتضی حسین زاده ، طاهره کمالی زاده* صفحات 35-44
    تشکیک وجود به عنوان یکی از اصول مهم حکمت متعالیه است. در حکمت متعالیه سازگاری یا عدم سازگاری بین اصل وحدت شخصی وجود و تشکیک در وجود، یکی از مناقشات میان شارحان است. بنابر تشکیک در وجود، تشکیک در مراتب وجود است و با توجه به وحدت شخصی، تشکیک در مراتب جریان ندارد؛ چون موجود حقیقی یک وجود بیشتر نیست و بقیه مظاهر و شئون آن وجود حقیقی هستند. بنابراین ظاهرا ناسازگاری بین این دو اصل وجود دارد و نمی توان هر دو را با هم پذیرفت. ملاصدرا با پذیرش تشکیک در وجود در ادامه به اثبات وحدت شخصی وجود می پردازد. این مقاله با نشان دادن دو نوع تشکیک مطرح شده توسط ملاصدرا، دو معنا برای وحدت وجود را قابل طرح می داند. با توجه به تشکیک خاصی، وحدت سنخی وجود را می توان اثبات کرد و با توجه به تشکیک خاص الخاصی، وحدت شخصی وجود نتیجه گرفته می شود. برای رفع ناسازگاری می توان گفت که ملاصدرا با توجه به دو نوع تشکیک، به دو نوع وحدت قائل است که وحدت شخصی وجود با تشکیک خاصی قابل جمع نیست، اما تشکیک خاص الخاصی همسو و سازگار با وحدت شخصی وجود است.
    کلیدواژگان: تشکیک خاصی، تشکیک خاص الخاصی، وحدت شخصی وجود، کثرت وجود، ملاصدرا
  • سید رضا حسینی لواسانی *، محمد سعیدی مهر، رضا اکبریان، کاووس روحی برندق صفحات 45-55

    انسان بدلیل داشتن میل به جاودانگی همواره مسئله مرگ برایش اهمیت داشته است. ملاصدرا پایه گذار حکمت متعالیه، با ذکر تعریف فیلسوفان قبلی از مرگ، مرگ را جداشدن روح از بدن مادی می داند و آن را به مرگ طبیعی و اخترامی تقسیم می کند. این مقاله بر آن است تا چیستی مرگ، انواع مرگ و علت هر کدام را از نظر این حکیم مسلمان مورد بررسی قرار دهد و با توجه به اهمیت جایگاه آموزه های اسلامی و قرآنی در فلسفه اسلامی، ریشه های قرآنی برخی از این موضوعات را مورد بررسی قرار دهد. هم چنین نقدهایی درباره تقسیم ملاصدرا از مرگ به اخترامی و طبیعی ارائه شده است که از آنها می توان به عدم ارائه ملاکی فلسفی برای وجود مرگ اخترامی و عدم وجود مرزی مشخص میان مرگ طبیعی و مرگ اخترامی، اشاره کرد.
    انسان بدلیل داشتن میل به جاودانگی همواره مسئله مرگ برایش اهمیت داشته است. ملاصدرا پایه گذار حکمت متعالیه، با ذکر تعریف فیلسوفان قبلی از مرگ، مرگ را جداشدن روح از بدن مادی می داند و آن را به مرگ طبیعی و اخترامی تقسیم می کند. این مقاله بر آن است تا چیستی مرگ، انواع مرگ و علت هر کدام را از نظر این حکیم مسلمان مورد بررسی قرار دهد و با توجه به اهمیت جایگاه آموزه های اسلامی و قرآنی در فلسفه اسلامی، ریشه های قرآنی برخی از این موضوعات را مورد بررسی قرار دهد. هم چنین نقدهایی درباره تقسیم ملاصدرا از مرگ به اخترامی و طبیعی ارائه شده است که از آنها می توان به عدم ارائه ملاکی فلسفی برای وجود مرگ اخترامی و عدم وجود مرزی مشخص میان مرگ طبیعی و مرگ اخترامی، اشاره کرد.
    کلیدواژگان: مرگ، اخترامی، ملاصدرا، نفس، قرآن
  • سیدعلی رضا دانا *، محسن جوادی صفحات 57-70
    حقیقت وجود مهم ترین مساله ی محوری در حوزه ی فلسفه و عرفان اسلامی بشمار می رود و اندیشمندان این دو حوزه، دیدگاه های متفاوتی در خصوص وحدت یا کثرت وجود ارائه نموده اند. گرچه خاستگاه وحدت وجود را باید عرفان دانست لکن بجهت تناسب با موضوع فلسفه، این مساله به قلمرو حکمت نیز وارد شد و فضای تفکر فلسفی را تحت تاثیر قرار داد. صدرالمتالهین یکی از حکیمانی است که تلاش گسترده ای در جهت برهانی نمودن مدعای عارفان نموده است. او با رد کثرت تباینی وجود، ابتدا متناسب با اصول و مبانی حکمت متعالیه در مسیر توجیه و تبیین وحدت تشکیکی وجود گام برداشته و در ادامه، از نظریه ی وحدت شخصی وجود دفاع و آن را بعنوان نظر نهایی خود برگزیده است. نگارنده در این پژوهش، اهم دیدگاه های مطرح در عرصه ی حقیقت وجود را ارائه و سپس سیر مساله ی وحدت وجود در اندیشه ی ملاصدرا و نظر مختار او را بررسی و مورد ارزیابی قرار داده است.
    کلیدواژگان: وحدت وجود، کثرت مراتب، کثرت مظاهر، وحدت تشکیکی، وحدت شخصی
  • رضا رسولی شربیانی *، مریم صمدیه صفحات 71-80
    حل تعارض کلامی میان دو فرقه ی مشبهه و منزهه، از دستاوردهای وجود مطلق دانستن خداوند از سوی ملاصدرا است. نزاع دو فرقه ی مشبهه و منزهه در بحث صفات خداوند است. از این دو فرقه، یکی معتقد است که خداوند همانند انسان ها دارای اعضا و جوارح است (مشبهه) در حالی که فرقه ی دیگر واجب تعالی را بریء و منزه از چنین صفاتی می داند (منزهه). ملاصدرا تعارض این دو دیدگاه را توسط "نفس" و "وجود مطلق" دانستن خداوند، حل نموده است. براساس دیدگاه ملاصدرا، خداوند وجود مطلقی است که در عین بساطت، آنگونه در تمامی مراتب و درجات وجود، جاری و ساری است که خللی به بساطت و وجود صرف بودنش، وارد نمی سازد. وی نفس را مثال خداوند می-داند که در عین هم نشینی با ماده، از خواص آن منزه است. در این مقاله، پس از بیان دیدگاه دو فرقه ی مشبهه و منزهه، به دیدگاه ملاصدرا، به عنوان راه برون رفت از تعارض میان دیدگاه این دو فرقه، پرداخته شده است.
    کلیدواژگان: وجود مطلق، مشبهه، منزهه، ملاصدرا، نفس، تشکیک وجود
  • بتول طاهریان دهکردی *، محمود شیخ الاسلامی، رجب اکبرزاده، یدالله دادجو صفحات 81-92

    مباحث مربوط به مسئولیت اخلاقی در بین آثار ملاصدرا، قابل رویت است، ملاصدرا با ابتکاراتی در زمینه اصالت وجود، تشکیک وجود، شئونات نفس وعلت غائی، مسئولیت اخلاقی را دارای لوازمی می داند که شامل عمل، عامل واتحاد عمل، عامل ومعمول است. عامل هم باید دارای شرایط ایجابی از جمله اختیار، قدرت وعلم باشد و شرایط سلبی هم عبارت از جهل، کدورت معاصی وخبث نفس و تقلید می باشد. ملاصدرا عمل طبق مسئولیت اخلاقی را بر اساس علت غائی وعلت فاعلی بیان کرده و همه افعال آدمی را اشتدادی دانسته که به سوی غایت رهنمون است. انسان کون جامعی است که شامل تجرد عقلی مثالی ومرتبه جسمانی و پرتو تجلی ذات الهی است. در این نوشتار با روشی تحلیلی – توصیفی، دیدگاه ملاصدرا را در مورد انسان ومسئولیتهای آن در قبال خود، خدا ودیگران و چگونگی ایجاد حس مسئولیت در انسان وعمل طبق آن، بیان شده است. ملاصدرا معتقد است که انسان حتی با علم حداقلی هم می تواند قوه شوقیه را تحریک کرده و قوه شوقیه، احساس مسئولیت را درانسان ایجاد کرده وتوسط اراده که تحت تسخیر عقل عملی است به مرتبه خلیفه اللهی نائل گردد. در نظام وحدت وجود، فاعلیت حقیقی به واجب الوجود اختصاص دارد و وجود هستی وحتی افعال بندگان، از جانب واجب الوجود افاضه شده است و نسبت دادن فعل به ممکنات با توجه به قابلیت و مراتب آنان، با نسبت دادن همه موجودات به خدا منافات ندارد، پس انسان برای رسیدن به کمال مطلوب، اخلاقا مسئول است.

    کلیدواژگان: مفهوم مسئولیت اخلاقی، لوازم مسئولیت اخلاقی، شرایط مسئولیت اخلاقی، ملاصدرا، انسان
  • محمدصالح طیب نیا* صفحات 93-105

    ملاصدرا با ارائه ی نظریه ی جسمانیه الحدوث و روحانیه البقاء بودن نفس، تحولی شگرف در مباحث نفس پدید آورد. بر اساس این نظریه مبدا تکون نفس، ماده جسمانی است که بر اثر حرکت جوهری به موجودی غیر مادی تبدیل می گردد. مساله خلقت ارواح قبل از پیدایش ابدان – که ظاهر برخی از روایات آن را تایید می کند- چالش بزرگی است که این نظریه با آن روبروست. ملاصدرا با استناد به دلایل عقلی، تقدم نفوس را بر ابدان به صورت متکثر مردود دانسته و روایاتی که دلالت بر خلقت ارواح پیش از ابدان دارد را تاویل می کند در صورتی که نیاز به تاویل روایات نیست.
    در این مقاله تلاش شده است با استفاده از روش توصیفی تحلیلی به تبیین مفهوم روح و نفس و تفاوت های میان آن دو در قرآن و روایات پرداخته شود. بر اساس نتایج حاصله از این تحقیق، روح امری مجرد و مربوط به عالم امر است که می تواند قبل از خلق بدن موجود باشد در صورتی که نفس نمود روح در عالم خلق بوده و با پیدایش بدن پدید می آید و بدین ترتیب تعارض بین نظریه ملاصدرا مبنی بر جسمانیه الحدوث بودن نفس و روایاتی که وجود ارواح را قبل از پیدایش ابدان می داند، حل می گردد بدون آن که نیاز به تاویل روایات باشد.
    کلیدواژگان: روح، نفس، حدوث جسمانی نفس، عالم امر، عالم خلق، ملاصدرا
  • سید محمد کاظم علوی، محمد هادی عاشوری * صفحات 107-116
    مسئله ی محرک تاریخ از جمله مباحث چند وجهی فلسفه ی تاریخ است که با مباحث دیگر آن درمی آمیزد. این مسئله در دیدگاه علامه طباطبایی با شناخت ادوار تاریخ گره می خورد. تاریخ مورد اشاره ی علامه، تاریخ انسان و ملت ها است که در منظومه ی فکری ایشان به سه دوره ی بساطت و سادگی، دوره ی وحدت ملت ها و دوره ی حس و ماده تقسیم می شود. فطرت به مثابه محرک تاریخ در هر سه دوره نقش ایفا می کند. فطرت در دو دوره ی اول، خود را در قالب خاصیت استخدام گری نشان داد و با توجه به مجموع ویژگی های این دو دوره اصل استخدام برای حرکت جامعه ی بشری کافی بود. البته استخدام مثل دیگر اصول عقل عملی و دیگر گرایش های فطری در معرض انحراف و اشتباه بود و این مسئله با پیشرفته تر و پیچیده تر شدن جوامع خود را نشان داد، لذا در دوره ی سوم حیات تاریخی بشر لازم بود عامل دیگری نیز به کمک آن بیاید تا مسیر رو به کمال انسانیت متوقف نشود. این عامل دیگر وحی و دین است. وحی و دین هم باید مطابق با فطرت می بود وگرنه نمی توانست نقشی در حرکت تاریخ داشته باشد.
    کلیدواژگان: علامه طباطبایی، محرک تاریخ، فطرت، استخدام، ادوار تاریخ
  • محمد فاروق *، غلام رضا اعوانی صفحات 117-128
    هدف مقاله حاضر بررسی مقایسه نگرش کلی هیدگر و ملاصدرا، در باب «معنای متافیزیک» است که جایگاه اساسی ای در هر دو فلسفه مورد نظر دارد. در سیر تحلیل این مقاله یافتیم که نزد این دو فیلسوف، این معنا و منظور در دو جهان متفاوت قرار می گیرد. باید دید که هم جهت یابی و هم جهان بینی (weltanschauung) صدرا و هیدگر در دو زمینه خاص شکل گرفته است. یافته هیدگر این است که هستی انسان (بعد از آنکه دازین را یافته باشیم و معنای آن را درک کردیم) متناهی است و پس از مرگ دیگر امری باقی نمی ماند. یعنی در این سیستم خاص که مربوط است به وضعیت وجودی انسان، جایی فراتر از هستی حاضر او وجود ندارد. وقتی انسان در «درون» خود می نگرد آنجا فقط دازین را می بیند نه عرش الرحمن و نه ملک خدا (Kingdom of God). از سوی دیگر، مفاهیمی مانند استکمال نفس (مربوط به بحث مبدا و معاد) ، تشبه به خدا (theosis) ، تهذیب نفس (catharsis) ، مراتب وجود و لا نهایت برای صدرا کلیدی است و دارای حقیقت جدی می باشد. با این حال، لازمه بحث های فوق این نیست که بگوییم بین این دو فیلسوف وجوه اشتراکی وجود ندارد. حق آن است که با وجود تفاوت اساسی در مورد معنای متافیزیک، شباهت زیادی درباره "نکات جزیی" در درون فلسفه آنها می توان یافت. منتها بر اساس تحلیل حاضر، نتیجه بحث این می شود که «نگرش کلی» صدرا تقریبا ضد هیدگر است.
    کلیدواژگان: دازین، وجود، تناهی، تنهایی، استکمال نفس، مراتب وجود، لا نهایت
  • حمیدرضا میرزایی *، ابراهیم سعدی صفحات 129-137
    حیوانات، در فلسفه اسلامی، صاحب علم و ادراک اند. این مطالعه به منظور بررسی مبحث علم و ادراک در حیوانات مبتنی بر فلسفه ی حکمت متعالیه انجام گردید. حکمت متعالیه، فلسفه ای وجود شناختی است. این سامانه فکری، اصالت را در هستی به «وجود» می دهد. بر پایه این نگرش، آنچه پهنه هستی را از خود آکنده، «وجود» است و ماهیات، حقایقی اعتباری اند. هستی، تحقق فعل خداوند است. هستی، مشکک است. هر مرتبه ای، جملگی کمالات مادون خود را داراست و از محدودیت های وجود مادون، مبرا. همین مرتبه نیز محاط مرتبه بالاتر از خود است. جمادات، نباتات، حیوانات و انسان، دارای کمال وجود مرتبه خود هستند. کمال و وجود، حقیقتی واحدند؛ آن سان که هرچه وجود، شدیدتر باشد، کمالات نیز آشکارترند. حیوان به قدر مرتبه وجودی خود، صاحب کمال است. یکی از کمالات، علم است؛ چرا که بر"وجود بماهو وجود" حمل می شود. تشکیک وجود در هر مرتبه ای جریان دارد. بنابراین، کمالات در هر مرتبه از وجود، مشکک هستند. حیوانات، عالم اند. علم در حیوانات، تشکیکی است. حیوانات می-توانند در معرض تعلیم واقع شوند. علم حیوانات، حسی و خیالی است. حیوانات قادرند با روش حسی و خیالی، در مسیر آموزش قرار بگیرند و مرتبه علم خود را شدت بخشند.
    کلیدواژگان: رفتار شناسی حیوانی، علم، ادراک، حکمت متعالیه، صدرایی
  • زیبا هاشمی *، مرتضی شجاری، مهدی محمدزاده صفحات 139-150

    ملاصدرا به مثابه فیلسوفی جامع الاطراف، در تدوین نظام فلسفی خویش از نگرش نمادپردازنه غفلت نکرده است. در این مقاله ابتدا به تبیین مفهوم نماد و نیز ریشه شناسی آن پرداخته ایم. سپس جایگاه نماد در نظام فکری ملاصدرا، تاثیرات وی از ابن عربی، نگاه نمادپردازانه وی به دین و تاکید وی بر زبان نمادین دین مورد بررسی قرار گرفته است و نهایتا نشان داده شده است که اساسا پیوند چنین نظام فکری بهره مند از منابع فکری مختلف، اعم از دین و فلسفه و عرفان و کلام، جز با زنجیری بنام نمادپردازی مقدور نیست، هرچند که عناصر دیگری نیز در این پیوند دخیل اند.
    ملاصدرا به مثابه فیلسوفی جامع الاطراف، در تدوین نظام فلسفی خویش از نگرش نمادپردازنه غفلت نکرده است. در این مقاله ابتدا به تبیین مفهوم نماد و نیز ریشه شناسی آن پرداخته ایم. سپس جایگاه نماد در نظام فکری ملاصدرا، تاثیرات وی از ابن عربی، نگاه نمادپردازانه وی به دین و تاکید وی بر زبان نمادین دین مورد بررسی قرار گرفته است و نهایتا نشان داده شده است که اساسا پیوند چنین نظام فکری بهره مند از منابع فکری مختلف، اعم از دین و فلسفه و عرفان و کلام، جز با زنجیری بنام نمادپردازی مقدور نیست، هرچند که عناصر دیگری نیز در این پیوند دخیل اند
    کلیدواژگان: ملاصدرا، نماد، نمادپردازی، عرفان، دین
|
  • Ali Mohammad Borna* Pages 11-26
    One of the issues discussed among philosophers and mystics perception of material creatures.Human beings have understood All philosophers believe. But that is material to have such perception there is no consensus. Some philosophers believe that material objects because they are absent from each other, and this absence means no perceptions of self and others But others, such as Mulla believe that the existence of the universe has a sense Since there. It is thought that the most important difference is that Beings authentic. And it rejects any difference in nature between organisms. In contrast to the philosopher Mulla Sadra's thoughts before.being to Simple and complex organisms, material and immaterial, live and non-live, abstract and material, attaining person, simple vessels are not so divided.Therefore, there are no fundamental differences between creatures But what that indicates the differences between creatures is Gradation different creature .Result is. existence and attributes of being outside and in nature are different. There also have material things through, their degree of science in.
    Keywords: Knowledge, understanding, Existence, Gradation of existence, Simple science, Combined science
  • Morteza Hajhosseini, Mohammad Reza Balanian* Pages 27-33

    The Existentialism Reading of Mulla Sadra's Anthropology
    This article seeks to demonstrate how to extract the results of most fundumental principle of Transcendent Wisdom, mulla sadra, in anthropology show a new image from human identity . In this regard, the author , through analysis and explanation of the special view points that put Mulla Sadra in a different position compared to its predecessors , insists on the fact that all of the charm and rationality of this philosopher’s anthropological views is regard to the role of the authenticity of existence and essentialism reading of Mulla Sadra's anthropology is not attractive , not reasonable And not including something new and different ideas . The result of this approach is introducing human beings as having a unique and gradual identity that has two types of historical dynamics and substantial change caused by His theoretical and practical actions
    Keywords: soul, body, Existentialism, Gradual unity, Substantial change
  • morteza hoseinzadh, tahereh kamalizadeh* Pages 35-44
    Gradation of being is one of the important principles of transcendent philosophy. In this philosophy, compatibility and incompatibility between the individual unity of being and the gradation of being is one of the conflicts between commentators. According to gradation of being, gradation is in levels of being, and due to the individual unity of being, there is no gradation in levels. Since the real being is not more than one being and other things are its manifestations and aspects. Hence apparently there is an incompatibility between these two principles and it is not possible to accept both of them. Sadra by accepting gradation of being, proves the individual unity of being. This paper poses two meaning for the unity of being by showing two types of gradation presented by Sadra. It is possible to prove typical unity According to particular gradation and the individual unity of being is resulted from special particular gradation(tashkik khasi). To fix this incompatibility, we can say that according to two gradation, Sadra believes on two kinds of unity that the individual unity of being cannot summed up with particular gradation, but special particular gradation(tashkik khasol-khasi) is compatible with the individual unity of being.
    Keywords: particular gradation, special particular gradation, individual unity of being, multiplicity of being, Sadra
  • Sayed Reza Hosaini Lavasani* Pages 45-55

    Man has always been an important issue for her death because of his desire to eternity. Mulla Sadra's Transcendent Philosophy founder with the approval of philosophers previous definition of death, believes that death is the separation of the soul from the physical body and it divides natural death and sudden.
    This article explains the nature of death and its variants and Causes of death in view of Mulla Sadra and shows some of these issues Quranic roots. Also offered criticisms about the division of Mulla Sadra's death.Some of which include Lack of philosophical criterion for the existence of sudden death and there is no boundary between natural death and sudden death. Man has always been an important issue for her death because of his desire to eternity. Mulla Sadra's Transcendent Philosophy founder with the approval of philosophers previous definition of death, believes that death is the separation of the soul from the physical body and it divides natural death and sudden.
    This article explains the nature of death and its variants and Causes of death in view of Mulla Sadra and shows some of these issues Quranic roots. Also offered criticisms about the division of Mulla Sadra's death.Some of which include Lack of philosophical criterion for the existence of sudden death and there is no boundary between natural death and sudden death
    Keywords: death, bounden, Mulla Sadra, soul, Quran
  • Seysd Alireza Dana*, Mohsen javadi Pages 57-70

    The reality of being is the most important issue in the field of Islamic philosophy and mysticism, and the scholars of these two fields have presented different views on the unity or plurality of existence. Although the idea of the unity of existence must be understood as mysticism, it also entered into the realm of wisdom in terms of philosophy, and influenced the atmosphere of philosophical thought. Sadr al-Muta’allihin is one of the great Scholars who made great efforts to prove the claims of the mystics. By rejecting the diversity of the manifestation of existence, he initially approached the principles of transcendental wisdom in the direction of justifying and explaining the unity of the existence. Furthermore, he adopted the theory of personal unity and defended it as his last idea. The main purpose of this study is to present the most important points in the concept of the reality of existence. The paper is try to scrutinize the issue of unity of existence in Mulla Sadra's thought
    Keywords: Monotheism of Existence, Plurality of degrees, Plurality of Manifestations, Uncertainty Unity, Individual Unity
  • reza rasooli sharabiani*, Maryam Samadieh Pages 71-80

    Verbal conflict resolution between the two sects of Moushabahe and Mounazahe is one of the MullaSadra's achievements of knowing God as Absolute existence .Conflict between Moushabahe and Mounazahe is in discussion of God's attributes. Of the two sects, one believes that God is like human beings have and organs (Moushabahe) while other rejects assigning such attributes to God. MullaSadra solved the conflict between the two views by "soul" and "absolute existence" knowledge of God. According to MullaSadra, God is absolute existence simplicity, as in all stages and levels of existence. But, this doed not damage its mere existence. He knows soul as God that while it is at the same company of the material, it doed not have propertiesof the material. In this paper, after explaining the views of Moshabahe and Mounazahe, MullaSadra"s view as a way out of the conflict between the views of these two sects has been paid
    Keywords: Absolute existence, Moushabahe, Mounazahe, MullaSadra, soul, Gradation
  • batool taherian dehkordi*, Mahmoud Sheikholeslami, Rajab Akbarzadeh, Yadullah Dadjo Pages 81-92

    Topices related to ethical Responsibility can be seen among the works of Mulla Sadra. Mulla Sadra considers ethical responsibility with innovations in the field of primacy of existence (esalat-e wujood), analogical gradation (tashkik-e wujood), necessary state of the soul, and final cause, which considers ethical responsibility of having implications includes acts, agent and unity of acts, agent and patient (agency and patiency). The agent must also have positive conditions such as authority, power and science. Negative conditions are also ignorance, opacity of sins and self-impurity and imitation. Mulla Sadra expresses the act of moral responsibility on the basis of the final cause and agent’s or doer’s action, and considers all human actions lead to perfection for the final end. Human being is the whole truth of the universe that includes intellectual immateriality and material grade and the manifestation of divine nature. In this paper, in a descriptive-analytical method, Mulla Sadra's view on human beings and their responsibilities towards themselves, God and others, and how to create a sense of responsibility in human being and acting in accordance with them are expressed. Mulla Sadra believes that even with minimal science, human can provoke faculty of appetence and create the faculty of appetence, a sense of responsibility in human being and is possessed through will by practical intellect and has attained divine governor. In the system of unity of existence, the actual agents are devoted to Necessary Being and the system of being and even the activities of the servants are conveyed by the Necessary Being. The attribution of the activity to the possibilities due to their ability and their grades do not also contradict all attributes of God. So human is morally responsible for achieving favorable perfection.

    Keywords: concept of moral responsibility, necessities of ethical responsibility, qualifications of moral responsibility, Mulla Sadra, human
  • Mohammad Saleh Tayebnia* Pages 93-105

    Mullā Sadrā presented a theory regarding “Self” that based on, the origin source of change and development of the self is the physical mater which undergoes various changes based on “the movement of Essence” and its developments that finally change to spiritual existence. Mullā sadra’s view presents a challenge to a view partly supported by some hadiths which believe in the pre-existence of souls before the bodies. Appealing to rational reasons, Mulla Sadrā refutes the existence of souls before bodies and begins to interpret the creation of souls prior to bodies. He believes that these statements only make clear the existence of reasoning “selves” before emerging the material world.
    This article by descriptive-analytical method attempts to present the concept of “Soul” and “self” in the Qurān and in the Hadiths, and to state that soul is an abstract entity related to the domain of commandment; therefore, it can have existence before the creation of body. Where as, “Self” is a representation of “Soul” in the material world. Accordingly, the controversy between the theory of the occurance of “self” and the existence of the souls before bodies is solved
    Keywords: Soul, Self, corporeality origination of Self, Commandment world, Creation world, Mulla Sadra
  • Mohammad Hadi Ashori* Pages 107-116
    The current study is seeking to investigate primordial nature (fitrah) as a stimulus for history in philosophy of history from the view point of Allameh Tabatabaei. Obviously, understanding this issue depends on knowledge of eras of history from his point of view. The hinted history by Allameh, is the history of nations and people; and in his system of thinking it is divided into 3 eras of "simplicity", "unity of nations", and “sense and material”. Primordial nature in the first era showed itself in the form of the feature of employing and regarding the total features of these two eras, the principle of employment was enough for the movement of society. Certainly, employment like other practical principles and other tendencies of primordial nature was apt to error. This issue emerged well by more progress and complexity in societies. So, in the third era, there was a need for another factor to avoid obstacles in the way of perfection. This factor is revelation and religion. They must also accord with primordial nature; otherwise, they could not have a role in the movement of history. Such primordial nature has had a role in all three eras of history.
    Keywords: Allameh Tabatabaei, stimulus for history, primordial nature, Employment, history eras
  • Mohammad Faruque*, Ghulamreza Aavani Pages 117-128

    The aim of the present piece of research is to analyze the meaning of metaphysics from the viewpoint of Mullā Ṣadrā and Heidegger. In the course of our analysis, we find that both the worldview and the orientation of the aforementioned philosophers differ significantly from each other. The starting point of Heidegger’s philosophy is the ‘existential condition’ of modern human, and his Dasein is not to be confused as a Big Being having a self-subsistent reality. In his view, a human being is a finite being who has no ‘being’ after the death. When one looks at one’s Dasein one does not see the Kingdom of God within nor the Throne of the All-Merciful. On the other hand, Ṣadrā sees ‘Being’ as possessing a meaning and a reality. His being is at once hierarchic and infinite. Concepts such as perfection of soul, catharsis, theosis, play a major role in the Ṣadrian worldview and possess fundamental realities. However, one should not conclude from the above differences that there are no similarities to be found in the above mentioned philosophers. The truth is that similarities do exist as far as particulars are concerned. But the overall outlook of these two philosophers, as far as the meaning of metaphysics is concerned, is rather opposed to one another
    Keywords: Dasein, being, finitude, solitude, perfection of the soul, hierarchy of being, infinitude
  • Hamidreza mirzaei*, ebraim sadi Pages 129-137
    Animal enjoy knowledge and perception according to the Islamic philosophy. In order to study the question of knowledge and perception of animals, this survey has been done from the view point of philosophy of transcendental wisdom transcendental wisdom is of the philosophy of cognitive being (entity). This reflective system bestows and then entity in existence upon being (entity). In light of this outlook, what – so – ever covers the arena of the existence in begin and quiddity are mentally posited (related). The existence is the Divine Action. Existence is equivocal. Each level and stage includes the whole perfections of its own inferior level and exempted from the limits of the inferior existence. This very level and stage is also comprehended by the superior level to this own level. Inanimate bodies, animals, and human being enjoy perfection of being of its own level. Both perfection and existence are one reality, and they are in such a position that the more intensified the being is, the more evident the perfection is. Animals enjoy as much the perfection as that of its own level. One of the perfections is knowledge, became it perfections being, it self. equivocality of being in any level and stage is streaming, so the perfection in any level of existence are equivocal. Animals are the possessors of knowledge. Knowledge in animals is however equivocal. Animals can be subjected to the education, but animals′ knowledge is imaginary and sensory. Animals are able to be in the course of education with imaginary and sensory methods and develop the level of their own knowledge
    Keywords: Animal behavior, knowledge, Perception, Mulla Sadraii wisdom, transcendental wisdom
  • Ziba Hashemi* Pages 139-150

    As an comprehensive philosopher, Mulla Sadra didn’t neglect of symbolist approach. In this paper, first we explain “symbol” and its etymology. Then, explore the status of symbol in his philosophical thought, Eble Arabis’s insparations, his symbolist approach to religion and his emphasis on symbolic language. Finally it will show that it is not possible to associate such a system, including religion, philosophy, mythism and theology, except with symbolism link, although there are other elements.
    As an comprehensive philosopher, Mulla Sadra didn’t neglect of symbolist approach. In this paper, first we explain “symbol” and its etymology. Then, explore the status of symbol in his philosophical thought, Eble Arabis’s insparations, his symbolist approach to religion and his emphasis on symbolic language. Finally it will show that it is not possible to associate such a system, including religion, philosophy, mythism and theology, except with symbolism link, although there are other elements.
    As an comprehensive philosopher, Mulla Sadra didn’t neglect of symbolist approach. In this paper, first we explain “symbol” and its etymology. Then, explore the status of symbol in his philosophical thought, Eble Arabis’s insparations, his symbolist approach to religion and his emphasis on symbolic language. Finally it will show that it is not possible to associate such a system, including religion, philosophy, mythism and theology, except with symbolism link, although there are other elements
    Keywords: Mulla Sadra, symbol, symbolism, mythism, religion