فهرست مطالب

مجله علوم غذایی و تغذیه
سال شانزدهم شماره 2 (بهار 1398)

  • تاریخ انتشار: 1397/12/12
  • تعداد عناوین: 10
|
  • فخرالدین صالحی*، مهدی کاشانی نژاد صفحات 5-14
     
    مقدمه
    سیب یک منبع غنی از فیبر و پلی فنول ها می باشد. به منظور بررسی اثر جایگزینی پودر سیب با آرد گندم بر خواص ویسکوالاستیک کیک اسفنجی آزمون رهایی تنشانجام گرفت.
    مواد و روش ها
    ابتدا سیب زرد در شرایط بهینه خشک و آسیاب شد و سپس پودر سیب جهت غنی سازی کیک اسفنجی در پنج سطح 0، 5، 10، 15 و 20 درصد (وزنی/وزنی) به عنوان جایگزین آرد گندم در فرمولاسیون کیک استفاده شد. پس از آماده سازی نمونه، آزمایش رهایی تنش با استفاده از دستگاه بافت سنج در طی دوره نگهداری انجام و ضرایب مدل پلگ-نورمند و ماکسول تعمیم یافته محاسبه شد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد با افزایش درصد جایگزینی پودر سیب و زمان نگهداری، مقادیر نیروی اولیه و نیروی تعادلی افزایش می یابند. پارامترهای مدل پلگ-نورمند شامل k1 و k2 با گذشت زمان کاهش یافت که نشان از کاهش الاستیسیته کیک با گذشت زمان می باشد. کیک ها رفتار جامد ویسکوالاستیک از خود نشان داده و با افزایش درصد جایگزینی، مجموع نیروهای کاهشی (F1+F2 +F3) مدل ماکسول تعمیم یافته افزایش یافت که نشان دهنده کاهش الاستیسیته است.
    نتیجه گیری
    نتایج مدل سازی داده های آزمایشگاهی رهایی تنش با مدل های پلگ نورمند و ماکسول تعمیم یافته نشان داد که مدل ماکسول تعمیم یافته کارایی بیشتری جهت بررسی خصوصیات ویسکوالاستیک کیک اسفنجی غنی شده با پودر سیب دارد.
    کلیدواژگان: بافت سنج، پلگ-نورمند، کیک اسفنجی، ماکسول، ویسکوالاستیک
  • حسین جوینده *، حدیث رستم آبادی، مصطفی گودرزی صفحات 15-24
     
    مقدمه
    به دلیل تمایل مصرف کنندگان به مصرف غذاهای سالم تر، استفاده از جایگزین های چربی برای توسعه فرمولاسیون های غذایی کم چرب روز به روز در حال افزایش است. هدف از انجام پژوهش پیش رو، بررسی امکان استفاده از صمغ های بومی زدو و بادام به عنوان جایگزین چربی در فرمولاسیون دسرهای لبنی کم چرب می باشد.
    مواد و روش ها
    تاثیر سطوح مختلف صمغ زدو و بادام (1/0، 2/0 و 3/0 درصد وزنی/وزنی) بر رفتار جریانی و ویژگی های حسی دسر لبنی وانیلی کم چرب در مقایسه با نمونه شاهد کم چرب و پرچرب مورد بررسی قرار گرفت.
    یافته ها
    رفتار جریانی نمونه ها با همبستگی بالایی به مدل اوستوالد دویل برازیده شد (99/0<2R). همگی نمونه ها از یک رفتار جریانی رقیق شونده با برش پیروی کردند؛ با این حال، کاهش چربی، منجر به کاهش چشمگیر ویسکوزیته ظاهری، شاخص قوام و افزایش اندیس جریان شد (p<0.05). حضور صمغ زدو یا بادام در فرمولاسیون دسرهای لبنی کم چرب، باعث نزدیک شدن اندیس جریان به صفر و تقویت رفتار رقیق شوندگی با برش گردید. دسرهای کم چرب حاوی 2/0 % صمغ زدو و یا 3/0 % صمغ بادام، از نقطه نظر پارامترهای رئولوژیک مورد بررسی، تفاوت معنی داری با نمونه شاهد پرچرب نشان ندادند (p≥0.05). نمونه کم چرب حاوی 3/0 % صمغ زدو، علی رغم رفتار رقیق شوندگی با برش قوی تر نسبت به نمونه شاهد پرچرب، به گونه قابل ملاحظه ای کمتر مورد پسند مصرف کنندگان واقع شد (p<0.05).
    نتیجه گیری
    با استفاده از سطوح 2/0 % صمغ زدو یا 3/0 % صمغ بادام، می توان دسر لبنی کم چربی با ویژگی های رئولوژیک و حسی قابل قبول تولید کرد.
    کلیدواژگان: دسر لبنی کم چرب، رفتار جریانی، صمغ زدو، صمغ بادام، ویژگی های حسی
  • پرستو مسگران کریمی، مسعود هنرور * صفحات 25-32
     
    مقدمه
    گیاه نیشکر و شکر حاصل از آن حاوی انواع ترکیبات فنولی است که خواص آنتی اکسیدانی مطلوبی نیز دارند. از این رو پژوهش حاضر به بررسی امکان اندازه گیری این ترکیبات فنولی در شکر قهوه ای با استفاده از روش DFT می پردازد.
    مواد و روش ها
    در این پژوهش از دو نوع شکر پخت (II) و پخت (III) در فرایند تولید شکر نمونه گیری شد و در ابتدا با استفاده از دستگاه کروماتوگرافی مایع با کارایی بالا (HPLC) نوع و نسبت ترکیبات فنولی حلقوی در دو نوع شکر پخت (II) و پخت (III) شناسایی و تعیین شد. در گام بعدی و برای اولین بار، با استفاده از روش محاسباتی پیشرفته نظریه تابعیت چگالی DFT و براساس محاسبه انتالپی تفکیک پیوند BDE)) و پتانسیل یونیزاسیون (IP) خاصیت آنتی اکسیدانی این نوع از ترکیبات محاسبه شد.
    یافته ها
    با مقایسه میزان BDE و IP ترکیبات شناسایی شده مشخص شد کنیفرول الکل بیشترین و بنزوئیک اسید کمترین خاصیت آنتی اکسیدانی را در دو نمونه شکر پخت (II) و شکر پخت (III) دارا است.
    نتیجه گیری
    استفاده از روش های محاسباتی به منظور تعیین میزان ترکیبات فنولی به خوبی می تواند کارآمد باشد.
    کلیدواژگان: آنتالپی تفکیک پیوند(BDE)، آنتی اکسیدان، پتانسیل یونیزاسیون(IP)، نظریه تابعی چگالی (DFT)
  • هادی باقری *، مهدی کاشانی نژاد، مهران اعلمی، امان محمد ضیایی فر صفحات 33-44
     
    مقدمه
    برشته کردن یک فرآیند حرارتی با دمای بالا و زمان پایین می باشد که منجر به تشدید طعم و بهبود خصوصیات بافتی و حسی مغز ها می گردد و شرایط برشته کردن نقش مهمی در بروز خصوصیات بافتی و حسی دارد. برشته کردن به طور مستقیم در کیفیت (چیپسی، رنگ و طعم و مزه) و زمان ماندگاری محصول نهایی اثر گذار است، بنابراین برشته نمودن درست و اصولی مغز ها و آجیل ها از اهمیت زیادی برخوردار است.
    مواد و روش ها
    در این تحقیق، فرایند برشته کردن با هوای داغ برای تولید اسنک بادام زمینی با استفاده از روش سطح پاسخ (طرح مرکب مرکزی) در محدوده دمایی 140- 180 درجه سانتی گراد و زمان های مختلف 10- 30 دقیقه بهینه یابی شد. پارامترهای رنگی شامل شاخص روشنایی (L*)، شاخص قرمزی (a*)، شاخص زردی (b*)، و تغییرات کلی رنگ (ΔE)، بافت (سفتی و انرژی فشاری)، خصوصیات حسی، مقدار رطوبت و میزان مصرف انرژی به عنوان پاسخ برای توسعه یک مدل پیشگویی و بهینه یابی فرآیند برشته کردن مورد استفاده قرار گرفتند.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که افزایش دما و زمان برشته کردن باعث کاهش مقدار L*، b*، مقدار رطوبت، سفتی و انرژی فشاری و افزایش ΔE و میزان مصرف انرژی گردید. نتایج آنالیز روش سطح پاسخ نشان داد که پارامترهای کیفی می توانند برای کنترل برشته کردن مغز بادام زمینی در برشته کن هوای داغ مورد استفاده قرار بگیرند. برای رسیدن به یک پارامتر کیفی مطلوب، نقطه اپتیمم برای تولید اسنک بادام زمینی، دمای 162 درجه سانتی گراد به مدت 29 دقیقه تعیین شد.
    نتیجه گیری
    نتایج حاصل از تحقیق بیانگر کارایی مفید روش سطح پاسخ در بهینه یابی فرآیند برشته کردن با هوای داغ بود. براساس نتایج بدست آمده هر دو فاکتور دمای هوای داغ و زمان برشته کردن تاثیر قابل توجه ای بر خصوصیات کیفی و میزان مصرف انرژی داشتند و باعث بهبود خصوصیات حسی و بافتی مغز بادام زمینی گردیدند.
    کلیدواژگان: انرژی مصرفی، بادام زمینی، برشته کردن، روش سطح پاسخ، ویژگیهای کیفی
  • الهام دانایی *، وحید عبدوسی صفحات 45-54
     
    مقدمه
    سبزی ها بعنوان یک منبع غذایی کم انرژی ولی سرشار از ترکیبات ضروری و مفید برای سلامت و بهداشت بدن شناخته شده اند که در جوامع امروزی بدلیل زندگی ماشینی و تحرک کم مکمل مناسبی جهت تغذیه برای کاهش مصرف منابع غذایی حیوانی می باشند که حاوی انواع ویتامین ها، کربوهیدرات ها، پروتئین ها، املاح معدنی و سلولز هستند. هدف از این پژوهش ارزیابی برخی از ترکیبات ذکر شده در برخی سبزی های برگی تحت تیمار با نانوکودها می باشد.
    مواد و روش ها
    این پژوهش در قالب طرح کاملا تصادفی با 7 تیمار شامل دو سطح نانوکلات آهن، پتاسیم و روی (3 و 6 میلی گرم در لیتر)، در 3 تکرار انجام گردید. پس از گذشت حدود 4 هفته از زمان کشت بذور در بستر مناسب، محلول پاشی با نانو کلات آهن، پتاسیم و روی به مدت یک هفته هر دو روز یک بار انجام شد. گلدان بدون محلول پاشی به عنوان شاهد بود. صفاتی مانند کلروفیل کل برگ، اسیدآسکوربیک، پروتئین، فعالیت آنزیم های سوپراکسید دیسموتاز و پرکسیداز، آهن، پتاسیم و روی برگ ارزیابی گردید.
    یافته ها
    بیشترین میزان کلروفیل کل و بالاترین میزان اسیدآسکوربیک، در تیمار نانو کلات آهن 6 میلی گرم در لیتر به ترتیب در مرزه و جعفری، بیشترین میزان پروتئین، فعالیت آنزیم های سوپراکسید دیسموتاز و پرکسیداز و محتوای آهن و در تیمار نانو کلات آهن 6 میلی گرم در لیتر در شنبلیله، بیشترین محتوای پتاسیم در تیمار نانو کلات پتاسیم 6 میلی گرم در لیتر در شنبلیله و بیشترین محتوای روی در تیمار نانو کلات روی 6 میلی گرم در لیتر در ریحان بود که تفاوت معنی داری در سطح آماری 1% با تیمار شاهد نشان دادند.
    نتیجه گیری
    تمامیتیمارهای بکاررفته موجب بهبود صفات مورد ارزیابی نسبت به شاهد شدند ولی بیشترین بهبود صفات، در غلظت 6 میلی گرم در لیتر نانو کلات آهن، پتاسیم و روی بدست آمد.
    کلیدواژگان: جعفری، ریحان، شنبلیله، مرزه، نانو کلات
  • محمد جواد جانی، سمیه رحیمی *، سارا کوهی کمالی صفحات 55-66
     
    مقدمه
    رنگ یکی از شاخص های مهم در ارزیابی کیفی و بازارپسندی فراورده های غذایی به شمار می آید که می توان با استفاده از رنگ های طبیعی که دارای خواص سلامتی بخش شناخته شده ای نیز هستند، به این هدف دست یافت.
    مواد و روش ها
    در این پژوهش امکان کاربرد عصاره آبی گلرنگ به عنوان رنگ طبیعی در بهبود ویژگی های کیفی چیپس سیب زمینی مورد بررسی قرار گرفت. بدین منظور عصاره گلرنگ در غلظت های 5/0، 1 و 2% استخراج و به دو روش غوطه وری و پاششی به چیپس اضافه گردید. آزمون های رنگ سنجی، بافت سنجی و حسی در بازه های زمانی 0، 30 و 60 روز نگهداری در دمای محیط، اندازه گیری شدند.
    یافته ها
    با افزایش غلظت عصاره گلرنگ، شاخص b* و a* افزایش یافته در حالی که شاخص L* روند نزولی را طی نمود و طی دوره نگهداری نیز، کلیه شاخص های رنگی کاهش معنی داری یافتند (05/0>p). مطابق با نتایج بافت سنجی در تمامی روزهای مورد بررسی، اختلاف آماری معنی داری بین سختی (تردی) نمونه شاهد با نمونه های تهیه شده به روش غوطه وری مشاهده نشد (05/0<p)، در حالی که روش پاششی، موجب افزایش سختی و در نتیجه کاهش تردی در تمامی نمونه ها گردید. نمونه های تهیه شده به روش غوطه وری در مجموع بالاترین امتیاز ویژگی های حسی (رنگ، بو، مزه و بافت و پذیرش کلی) را کسب نمودند.
    نتیجه گیری
    در مجموع، چیپس تهیه شده به روش غوطه وری حاوی 2 درصد عصاره گلرنگ، به دلیل دارا بودن بالاترین مقدار شاخص b* (77/0±22/45)، کم ترین مقدار سختی (بیشترین تردی) (37/0±63/4 نیوتن) و بیشترین امتیاز پذیرش کلی (51/0±50/4)، بعد از 60 روز نگهداری، به عنوان بهترین تیمار و روش غوطه وری موثرتر از روش پاششی در بهبود رنگ چیپس سیب زمینی تشخیص داده شد.
    کلیدواژه ها
    کلیدواژگان: چیپس سیب زمینی، گلرنگ، ویژگی های کیفی
  • نوشین نوشیروانی *، هادی فصیحی، الهام نورمحمدی صفحات 67-78
     
    مقدمه
    پژوهش اخیر رازیانه و عصاره آن را به عنوان محصولاتی با ویژگی های عالی معرفی می نماید. هدف از این پژوهش استخراج عصاره رازیانه و بررسی فعالیت ضد اکسیداسیونی و ضد کپکی آن می باشد.
    مواد و روش ها
    آب، استون، متانول و اتانول به عنوان حلال جهت استخراج عصاره رازیانه توسط روش سوکسله مورد استفاده قرار گرفتند. میزان ترکیبات پلی فنولی و فلاوونوئیدی هر عصاره تعیین شد. به علاوه فعالیت ضد اکسایشی عصاره متانولی رازیانه توسط روش به دام اندازی رادیکال آزاد DPPH ارزیابی شد. در ادامه، اثر غلظت های مختلف عصاره متانولی (0، 100، 250 و 1000 پی پی ام) و پودر (500 و 1000 پی پی ام) رازیانه بر روی فعالیت اکسیداسیونی روغن دانه آفتابگردان با اندازه گیری اعداد پراکسید و تیوباربیتوریک اسید در طول 15 روز گرمخانه گذاری در دمای 0C 70 مورد بررسی قرار گرفت. همچنین فعالیت ضد کپکی پودر و عصاره رازیانه بر روی کپک های آسپرژیلوس نایجر و پنی سیلیوم دیجیتاتوم توسط روش دیسک انتشاری مورد بررسی قرار گرفت.
    یافته ها
    بر اساس نتایج بدست آمده متانول بالاترین راندمان استخراج ترکیبات پلی فنولی را نشان داد. نتایج نشان داد که عصاره رازیانه به ویژه در غلظت های بالا فعالیت به دام اندازی رادیکال آزاد DPPH بالایی را نشان می دهد، هر چند اثر آن کمتر از TBHQ بود. نتایج فعالیت اکسیداسیونی نشان داد که عصاره و پودر رازیانه سرعت اکسیداسیون روغن دانه آفتابگردان را در مقایسه با نمونه شاهد کاهش دادند. نتایج آزمون میکروبی فعالیت ضد کپکی خوب عصاره رازیانه بر روی دو کپک مورد مطالعه را نشان داد.
    نتیجه گیری
    بر اساس نتایج بدست آمده عصاره رازیانه به عنوان یک منبع گیاهی سالم با ویژگی های خوب ضد اکسیداسیونی و ضد کپکی قابل استفاده می باشد.
    کلیدواژگان: عصاره رازیانه، عدد پراکسید، فعالیت ضداکسایشی، فعالیت ضد قارچی
  • محمد فرهادی چیتگر *، مهدی وریدی، فخری شهیدی، اصغر ترابی صفحات 79-88
     
    مقدمه
    هیدروژن پراکسید به عنوان ماده رایج در استرلیزاسیون بسته های آب میوه، مورد استفاده قرار می گیرد که بررسی اثر آن بر پایداری آنتوسیانین های عصاره های مختلف، در این تحقیق مورد توجه قرار گرفته است.
    مواد و روش ها
    در این پژوهش اثر همزمان هیدورژن پراکسید در پنج سطح غلظتی 30-10 میلی مول/لیتر و دما در سه سطح 30-10 درجه سانتی گراد بر پایداری آنتوسیانین های عصاره سه گونه زرشک بی دانه(Berberis vulgaris)، زالزالکی(Berberis crtagina) و زرافشانی(Berberis integerrima) مورد بررسی قرار گرفت.
    یافته ها
    میزان تخریب آنتوسیانین ها در تمامی تیمارها با هر دو معادله سینتیکی درجه صفر و درجه اول برازش شد. نتایج نشان داد که تخریب آنتوسیانین ها در اثر هیدروژن پراکسید در هر سه گونه از معادله سینتیکی درجه اول پیروی می کند. در بیشتر موارد بین ثابت سرعت واکنش و زمان نیمه عمر هر سه گونه در غلظت ها و دماهای مختلف اختلاف آماری معنی داری در سطح (05/0p<) وجود داشت که این اختلاف بین زرشک بی دا نه و زرشک زالزالکی کمتر بود. با افزایش غلظت هیدروژن پراکسید در هر سه گونه ثابت سرعت واکنش افزایش و زمان نیمه عمر کاهش یافت. وابستگی دمایی تخریب آنتوسیانین ها در اثر هیدروژن پراکسید از طریق محاسبه انرژی فعال سازی و ضریب دمایی تعیین شد. در غلظت 20-10میلی مول/لیتر زرشک بی دانه کمترین وابستگی دمایی را نشان داد در صورتی که در غلظت های بالاتر (25 و 30 میلی مول/لیتر) زرشک زرافشانی، کمترین وابستگی دمایی را داشت.
    نتیجه گیری
    آنتوسیانین های عصاره هر سه گونه زرشک حساسیت بالایی به هیدروژن پراکسید نشان دادند. بنابراین فرایند اسپتیک در مورد فرآوری این عصاره ها باید با کنترل بیشتری در جهت به حداقل رساندن مقدار باقیمانده این ماده در سطوح در تماس با عصاره های زرشک انجام شود. از طرفی با توجه به وابستگی دمایی بالا تخریب آنتوسیانین ها نگهداری سرد در مورد این عصاره ها توصیه می شود.
    کلیدواژگان: آنتوسیانین، زرشک، سینیتک تخریب، هیدروژن پراکسید
  • فریبا محمدی، محمدرضا خانی * صفحات 89-104
     
    مقدمه
    مرغ جوجه کبابی یکی از فرآورده های غذایی پرطرفدار حاصل از گوشت مرغ است. رشد میکروبی و اکسیداسیون لیپیدها، از عوامل اولیه فساد این محصول در شرایط یخچالی می باشد. لذا در این مطالعه اثر اسانس دانه گیاه گلپر با هدف افزایش زمان ماندگاری و بهبود ویژگی های حسی سینه مرغ جوجه کبابی نگهداری شده در یخچال مورد بررسی قرار گرفت.
    مواد و روش ها
    نمونه های گوشت مرغ در قالب دو نمونه شاهد و چهار تیمار با غلظت های 25/0، 5/0، 75/0 و 1 درصد (v/w) اسانس گلپر تهیه شده و به مدت 7 روز در دمای یخچالی 4 درجه سانتی گراد نگهداری شدند. تمامی نمونه ها در طی این مدت در فواصل زمانی یک روز با انجام آزمون های میکروبی (شمارش های باکتریایی کلی، اشریشیاکولای، استافیلوکوکوس اورئوس و سالمونلا)، شیمیایی (pH، اندازه گیری مواد ازته فرار (TVN) و تیوباربیتوریک اسید (TBA) و حسی (رنگ، طعم، بو، بافت و پذیرش کلی) مورد ارزیابی و مقایسه قرار گرفتند. برای تجزیه و تحلیل داده ها از تجزیه واریانس دو طرفه و برای مقایسه میانگین ها از آزمون چند دامنه ای دانکن استفاده شد.
    یافته ها
    نتایج نشان دادند که نمونه های تیمار شده با غلظت های مختلف اسانس گلپر در مقایسه با نمونه های شاهد دارای شمارش های باکتریایی کمتر و نیز مقادیر TVN و TBA کمتری در طول مدت مطالعه بودند (05/0˂p). نمونه های تیمار شده با غلظت های 75/0 و 1 درصد اسانس گلپر در مقایسه با غلظت های 25/0 و 5/0 درصد در افزایش زمان ماندگاری موثرتر بودند (05/0˂p). همچنین نمونه های دارای اسانس با غلظت های 5/0 و 75/0 تا روز چهارم از امتیاز خوب و قابل قبولی در ویژگی های حسی و پذیرش کلی برخوردار بوده اند.
    نتیجه گیری
    اسانس گلپر نه تنها می تواند با به تاخیر انداختن فساد میکروبی و شیمیایی باعت افزایش زمان ماندگاری سینه مرغ جوجه کبابی در شرایط یخچالی شود، بلکه می تواند ویژگی های حسی آن را نیز بهبود دهد.
    کلیدواژگان: اسانس گلپر، زمان ماندگاری، مرغ جوجه کبابی، ویژگی های حسی
  • سید صابر مستولی زاده *، یزدان مرادی، محمد صدیق مرتضوی، عباسعلی مطلبی، منصوره قائنی صفحات 105-113
     
    مقدمه
    اسپیرولینا پلاتنسیس(Spirulina platensis)ریزجلبک سبز- آبی با محتوای مواد مغذی منحصر به فرد و دارای اثرات تغذیه ای و درمانی متعددی می باشد که در غنی سازی فرآورده های غذایی مختلف به کار گرفته شده است. اطلاعات درباره غنی سازی آرد گندم با پودر ریزجلبک اسپیرولینا پلاتنسیس جهت تولید ماکارونی بسیار اندک است. در این مطالعه، اثر افزودن پودر ریزجلبک اسپیرولینا به ماکارونی و ویژگی های تغذیه ای و فیزیکی آن را ارزیابی نمودیم.
    مواد و روش ها
    اثر افزودن پودر میکروجلبک اسپیرولینا پلاتنسیس در سطوح صفر (شاهد)، 25/0، 5/0، 75/0 و 1 درصد وزنی بر مقدار پروتئین، چربی، کربوهیدرات، انرژی کل و آهن توسط روش های استاندارد اندازه گیری شد. آزمون های فیزیکی نمونه ها شامل ارزیابی رنگ و بافت دستگاهی به ترتیب توسط دستگاه رنگ سنج و دستگاه بافت سنج انجام شد. تجزیه و تحلیل داده های حاصل از آنالیزهای فیزیکوشیمیایی با استفاده از نسخه 14 نرم افزار MINITAB و روش آنالیز واریانس یک طرفه(Anova) و آزمون چند دامنه ای Tukey انجام شد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که سطوح مختلف پودر میکروجلبک اسپیرولینا تاثیر معنی داری بر پارامترهای شیمیایی ماکارونی داشت (0.05>p). همچنین اثر متقابل سطوح مختلف پودر ریز جلبک بر شاخص رنگ ماکارونی معنی دار بود (0.05>p) ولی بر شاخص بافت معنی دار نبود (0.05<p).
    نتیجه گیری
    با افزودن 25/0 درصد اسپیرولینا پلاتنسیس به ماکارونی، ضمن دستیابی به محصول غنی شده، ارزش غذایی و ویژگی های فیزیکی آن بهبود یافت. همچنین افزودن میکروجلبک اسپیرولینا پلاتنسیس به ماکارونی، تولید محصول جدید به عنوان یک غذای فراسودمند را به همراه داشت.
    کلیدواژگان: ریزجلبک اسپیرولینا پلاتنسیس، غنی سازی، غذای فراسودمند، ماکارونی
|
  • F. Salehi*, M. Kashaninejad Pages 5-14
     
    Introduction
    Apple is a rich source of fiber and polyphenols. To investigate the effect of replacing apple powder with wheat flour on viscoelastic properties of sponge cake, stress relaxation test was performed.
    Materials and Methods
    First apple was dried in optimal conditions and milled, and then apple powder was used for enrichment of sponge cake at five levels of 0, 5, 10, 15 and 20 % (w/w) as substitute of wheat flour in the cake formulation. After preparing the samples, stress relaxation test was carried out using a texture analyzer during storage time and coefficients of the Peleg-Normand and the extended Maxwell models were calculated.
    Results
    The results showed that by increasing the substitution of apple powder and storage time, the initial force and balance force values were increased. The parameters of Peleg-Normand model include k1 and k2 decreased with time that indicated a reduced elasticity of the cake with the time. The cakes showed solid viscoelastic behavior and by increasing the replacement, total reduced forces (F1+F2+F3) of generalized Maxwell model are increased which indicates that the elasticity is reduced.
    Conclusion
    The results of stress relaxation modeling of experimental data with Peleg-Normand and the extended Maxwell models showed that the extended Maxwell model is more efficient to evaluate the viscoelastic properties of rich sponge cake with apples powder.
    Keywords: Maxwell, Peleg-Normand, Sponge cake, Texture, Viscoelastic
  • H. Jooyandeh*, H. Rostamabadi, M. Goudarzi Pages 15-24
    Introduction
    Employing fat-replacers for development of low-fat food formulations is of growing interest because of consumers’ desire for healthy eating. The present study was aimed to investigate the possibility of using Zedo and almond gums as fat replacers for developing a vanilla low-fat dairy dessert.
    Materials and Methods
    Effect of different levels of Zedo or almond gums (0.1, 0.2 & 0.3% w/w) on flow behavior and organoleptic characteristics of vanilla low-fat dairy dessert was studied in comparison to those of full-fat control sample.
    Results
    The flow behavior of the dairy desserts fitted well to the Ostwald de Waele model (R2>0.99). All the samples exhibited shear-thinning flow behavior; however, fat reduction significantly resulted in decreased apparent viscosity and consistency index and increased flow index. Zedo and almond gums both caused an increase in the consistency index and favored the shear-thinning behavior of the low-fat dairy dessert as the flow index approached zero. The low-fat dairy desserts incorporated with 0.2% Zedo gum or 0.3% almond gum did not significantly differ from full-fat control in terms of flow behavior characteristics. The low-fat dairy dessert containing 0.3% Zedo gum, despite showing stronger shear-thinning behavior, was less appreciated than full-fat control.
    Conclusion
    It was shown that by using 0.2% Zedo or 0.3% almond gum, it is possible to develop a low-fat dairy dessert with desired rheological and organoleptical properties.
    Keywords: Almond Gum, Flow Behavior, Low-Fat Dairy Dessert, Organoleptic Properties, Zedo Gum
  • P. Mesgaran Karimi, M. Honarvar* Pages 25-32
    Introduction
    Sugar cane and the sugar produced from this plant contain various phenolic compounds with reasonable antioxidant potential. Therefore the aim of this study is to investigate the possibility of measuring phenolic compounds in brown sugar by DFT method.
    Materials and Methods
    In this research work, sugar in second and third stages of cooking were sampled and by application of high performance liquid chromatography, the quality and the ratio of phenolic compounds were identified and determined. In the second stage, and for the first time, using the advanced computational method, the DFT density theory, based on Bond Desociation Energy (BDE) and Ionization Potential (IP), the antioxidant property of these types of compounds were obtained. For these calculations, particular attention has been paid to thermodynamic properties based on corrected enthalpy energy.
    Results
    The results indicated that by comparing BDE and IP, the identified compounds showed that chenifrol alcohol had the highest and benzoic acid had the least antioxidant activity in both sugar cooking batch(II) and sugar cooking batch(III).
    Conclusion
    Based on the findings, it was concluded that phenolic compounds identified in sugar cooking batch(II) and sugar cooking batch(III), benzoic acid and chenifrol alcohol have the least and the highest antioxidant properties respectively.
    Keywords: Antioxidant, Bond Desociation Energy (BDE), Density Function Theory (DFT), Ionization Enthalpy
  • H. Bagheri*, M. Kashainejad, M. Aalami, A. M. Ziaiifar Pages 33-44
     
    Introduction
    Roasting is a high temperature short time (HTST) heat treatment process and enhances the flavor of product and improves the textural and organoleptic properties of the nuts.
    Materials and Methods
    In this study, a hot-air roasting process for the production of peanut snack was optimized by response surface methodology (RSM) over a range of air temperatures (140–180°C) for various times (10-30 min). The color parameters including lightness (L*), redness (a*), yellowness (b*) and total color differences (ΔE), textural characteristics (hardness and compressive energy), sensory properties, moisture content of the peanuts and energy consumption were used as response parameters to develop predictive models and optimize the roasting process.
    Results
    The results showed that by increasing the by temperature and time of roasting, the L*, b*, moisture content, hardness and compressive energy were decreased and ΔE* and energy consumption were increased. The result of RSM analysis showed that quality parameters could be used to control the roasting of peanut kernels in a hot-air roaster. In order to obtain the desired quality parameter, the optimum roasting for production of peanut snack was determined at 162°C for 29 min.
    Conclusion
    This study revealed that RSM could be used to develop adequate prediction models for describing color and texture changes in peanut kernels during hot-air roasting. The changes in the quality parameters were adequately described by quadratic model. Successful optimization for the peanut kernels roasting process can also be made using desirability functions in RSM
    Keywords: Energy Consumption, Peanut, Quality Characteristics, Roasting, Response Surface Method
  • E. Danaee*, V. Abdossi Pages 45-54
    Introduction
    Vegetables are known as a low-energy food source, rich in essentials and beneficial compounds for the body and might be regarded as an excellent nutritional supplement. The aim of this study is to evaluate some of the compounds present in some leafy vegetables under treatment with nano-chelates.
    Materials and Methods
    This research was carried out in a completely randomized design with 7 treatments including two levels of iron, potassium and zinc nano-chelates (3 and 6 mg / l) in triplicate order. After about 4 weeks from sown of seeds, foliar application of iron, potassium and zinc nano-chelates was performed every two days for one week. A blank was carried out along with the experimental work. Characteristics such as total leaf chlorophyll, ascorbic acids, protein, superoxide dismutase and peroxidase activities, iron, potassium and zinc contents in leaves, were evaluated.
    Results
    The highest total chlorophyll and ascorbic acid contents were determined in the treatment concerned with iron nano-chelate (6 mg /l) in savory and parsley. The highest protein and superoxide dismutase and peroxidase activities and iron were obtained in treatment concerned with iron nano-chelate (6 mg /l) in fenugreek and the highest potassium content in treatment concerned with potassium nano-chelate (6 mg /l) was observed in fenugreek and the highest zinc in treatment concerned with zinc nano-chelate (6 mg /l) was determined in basil. There were not significant differences between the treatments at 1% level.
    Conclusion
    All the treatments applied caused improved characteristics as compared to the blank. The best improved characteristics were obtained at the concentration of 6 mg / l of nano iron chelate, nano potassium chelate and zinc chelate.
    Keywords: Basil, Fenugreek, Nanochelate, Parsley, Savory
  • M.J. Jani, S. Rahimi*, S. Koohi Kamali Pages 55-66
     
    Introduction
    Color is one of the main parameters for food evaluation and marketing which can be improved by the application of natural colorants with known health effects.
    Materials and Methods
    In this research, the addition of safflower aqueous extract as a natural colorant was studied to improve the qualitative parameters of potato chips. For this purpose, safflower aqueous extract was prepared at 0.5, 1 and 2% concentrations and were added to potato chips by immersion and spraying. Color, texture and sensory analysis were carried out at different time intervals of 0, 30 and 60 days of storage at ambient temperature.
    Results
    The results showed that a* and b* increased and L* decreased as the safflower extract concentration increased while all color indices decreased during storage, significantly (p<0.05). According to the results of texture analysis, there was no significant difference between the hardness (brittleness) of control and immersion type specimens (p>0.05) during storage, while spraying method caused higher hardness as well as less brittleness in all the samples. Totally, the potato chips prepared by immersion gained the highest sensory scores (color, odor, taste, texture and overall acceptance).
    Conclusion
    Potato chips prepared by immersion containing 2% of safflower extract was chosen as the best sample due to the highest b* (45.22±0.77), least hardness (highest brittleness) (4.63±0.37 N) and the most overall acceptance score (4.50±0.51) after 60 days and immersion method was more effective than the spraying for improving the color of potato chips
    Keywords: Potato Chips, Qualitative Parameters, Safflower
  • N. Noshirvani*, H. Fasihi, E. Nourmohammadi Pages 67-78
     
    Introduction
    The recent literature search has introduced fennel and its extracts as potential products with excellent properties and characteristics. The aim of this investigation is to obtain fennel extracts and evaluate its antioxidant and antifungal activities.
    Materials and Methods
    Water, acetone, methanol and ethanol were employed as solvents and extracts were obtained by soxhlet procedure. The amount of polyphenolic and flavonoid compounds of each extract was determined. In addition, the antioxidant activity of methanolic extract of fennel was evaluated based on DPPH radical scavenging activity. Afterwards, the effect of different concentrations of methanolic extract (0, 100, 250, 500 and 1000 ppm) and powder (500 and 1000 ppm) of fennel on the oxidantion activity of sunflower seed oil was investigated in terms of peroxide and thiobarbituric acid values during 15 days of incubation at 70 ⁰C. The antifungal activity of powder and extract of fennel against Aspergillus niger and Penicillium digitatum was also investigated by disc diffusion test.
    Results
    According to the obtained results methanol represented the highest efficiency in extraction of phenolic compounds. The results indicated that fennel extract, especially at high concentrations, showed high DPPH radical-scavenging activity, however its effect was lower than that of TBHQ. The results of oxidation activity showed that the extract and powder of fennel, decreased the oxidation rate of sunflower seed oil as compared to the control. The results of microbiology test indicated good antifungal activity of fennel extract against the two tested microorganisms.
    Conclusion
    Considering the results, fennel extract can be applied as a healthy plant source with good antioxidant and antifungal activities.
    Keywords: Antioxidant Activity, Antifungal Activity, Fennel Extract, Peroxide Value
  • M. Farhadi Chitgar*, M. Varidi, F. Shahidi, A. Torabi Pages 79-88
     
    Introduction
    Antocyanins provide a pleasant and attractive appearance in fruits and vegetables particularly fruit juices. Therefore it is necessary to study the effect of hydrogen peroxide (H2O2) as a widespread material in packaging sterilant in aseptic processing systems on anthocyanins from various juices.
    Materials and Methods
    In this study, the simultaneous effect of hydrogen peroxide in five different concentrations and three different temperatures (10, 15, 20, 25 and 30 mmol/L) and (10, 20 and 30 ̊C) on degradation of anthocyanins in Berberis vulgaris, Berberis cratagina and Beberis integerrima juices have been investigated.
    Results
    The degradation of anthocyanins in all treatments were fitted both zero and first order kinetics models. The results showed the degradation of anthocyanins in these three Berberis juices followed the first-order reaction kinetics. In most cases, the reaction rate constant (k) and half-life (t1/2) differed significantly among the three Berberis in various concentrations and temperatures (p<0.05). The difference between Berberis vulgaris juice and Berberis cratagina juice was lower. The reaction rate constant (k) increased and half-life (t1/2) decreased with increasing concentration of hydrogen peroxide in all juices. The temperature dependence of anthocyanins degradation was determined by calculating the activation energy (Ea) and temperature quotient (Q10). At the concentration of 10-20 mmol/L, Berberis vulgaris juice showed the lowest temperature dependence, whereas at higher concentrations (25 and 30 mmol/L) Beberis integerrima juice had the lowest temperature dependence.
    Conclusion
    Anthocyanins from berberis species juices were found to be very susceptible to H2O2. Therefore, aseptic systems should be frequently controlled to ensure the effective removal of residual H2O2 from the food contact surfaces. Since the rate of anthocyanin degradation by H2O2 is highly dependent on temperature, cold storage of these juices is strongly recommended.
    Keywords: Anthocyanin, Berberis, Degradation Kinetics, Hydrogen Peroxide
  • F. Mohammadi, M.R. Khani* Pages 89-104
     
    Introduction
    Broiler chicken is one of the most popular products derived from poultry. Microbial growth and lipid oxidation are the primary factors of deterioration of this product in the fridge. Therefore this study is aimed to investigate the effect of Heracleum persicum essential oil (EO) on the extension of the shelf life and improvement of the sensory properties of broiler chicken under refrigerated storage condition.
    Materials and Methods
    The samples of chicken breast were prepared in six groups including 2 control samples and 4 treated samples with H. persicum EO in four concentrations of 0.25, 0.5, 0.75, and 1% (v/w). All the samples were kept at 4 °C for 7 days. The samples were evaluated and compared regarding microbiological (total bacterial count, Escherichia coli and Staphylococcus aureus, and Salmonella), chemical (pH, TVN and TBA) and sensory (color, taste, odor, texture and overall acceptability) properties during this time at one day intervals. Statistical analysis was performed using two ways analysis of variance and mean values were compared with Duncan's multiple range test.
    Results
    The results showed that samples treated with different concentrations of H. persicum EO had lower bacterial counts and also lower amounts of TVN and TBA as compared to the controls during this study (p˂0.05). The samples treated with 0.75 and 1% of H. persicum EO as compared to other concentrations (0.25 and 0.5 percent EO) were more effective regarding the increase in shelf life (p˂0.05). Moreover, the samples that contained 0.5 and 0.75 H. persicum EO had desirable and acceptable sensory properties and general acceptance within 4 days.
    Conclusion
    In general, the results indicated that H. persicum EO not only could delay microbial and chemical spoilage and extend the shelf-life of broiler chicken breast under refrigerated storage, but also could improve its sensory properties.
    Keywords: Broiler Chicken Breast, Heracleum persicum Essential Oil, Shelf-Life, Sensory Properties
  • S. S. Mostolizadeh*, Y. Moradi, M.S. Mortazavi, A.A. Motallebi, M. Ghaeni Pages 105-113
     
    Introduction
    In this research Spirulina platensis blue-green microalgae with unique nutrient content and numerous nutritional and therapeutic effects in various food products enrichment has been employed. Information concerned to fortify wheat flour with powdered Spirulina platensis microalgae to produce pasta is very limited. In this study, the effect of spirulina powder addition to pasta and evaluating the physico-chemical characteristics have been investigated.
    Materials and Methods
    The effect of Spirulina platensis microalgae powder at 0.0, 0.25, 0.5, 0.75 and 1 (% W/W) concentrations on pasta have been studied and protein, fat, carbohydrate, total energy and iron were determined by standard procedures. physical examinations of the samples consisted of color and texture evaluations were Caused out by colorimetric and texture analyzer methods.
    Results
    The results showed that different levels of spirulina microalgae powder had significant effects on chemical parameters of pasta (P< 0.05). Also, interaction of different levels of microalgae powder on the pasta color index was significant(P< 0.05) while on texture index of pasta was not significant (P> 0.05).
    Conclusion
    The addition of 0.25% of Spirulina platensis microalgae powder to pasta, has improved the nutritional value and physical characteristics of the product and a functional food has been formulated that will be available to the community
    Keywords: Enrichment, Functional Food, Pasta, Spirulina platensis Microalgae