فهرست مطالب

مطالعات امنیت اجتماعی - سال دوم شماره 2 (پیاپی 26، تابستان 1390)

فصلنامه مطالعات امنیت اجتماعی
سال دوم شماره 2 (پیاپی 26، تابستان 1390)

  • تاریخ انتشار: 1390/06/16
  • تعداد عناوین: 7
|
  • اردشیر بهرامی* صفحات 13-38

    شهرداری منطقه 10 تهران بوستان باغ حکیم را در سال 1389 با هدف دسترسی ساکنان محله بریانک به فضایی آرام، بانشاط و زیبا احداث کرده است. البته شهرداری در این اقدام توسع های هدف مهم و پنهانی همچون تغییر فضای آسی بدیده (جرم خیز) و تبدیل آن به یک محله با امنیت اجتماعی بالا و کاهش جرایم (فروش و مصرف مواد مخدر) را مد نظر داشته است. در مقاله حاضر هدف بررسی رابطه احداث بوستان باغ حکیم بر امنیت اجتماعی و جرایم در محله بریانک است. روش تحقیق مورد استفاده، ارزیابی اثرات اجتماعی است که با استفاده از تکنیکهای کیفی صورت گرفته است. جامعه آماری پژوهش، ساکنان محله بریانک است و نمونه آماری 30 نفر از ساکنان محله برای انجام مصاحبه های عمیق فردی و گروهی انتخاب گردیده است. همچنین با مشاهدات میدانی این مطالعه انجام گرفته است. وجود خرده فرهنگ خشونت، بزهکاری، فقر، اعتیاد، در محله و محصور بودن باغ متروکه و قدیمی حکیم زمینه شکل گیری ناامنی اجتماعی، افزایش جرایم و انحرافات اجتماعی در محله فراهم کرده بود. استدلال مقاله این است که با تغییر فضای فیزیکی و اجتماعی محلات جرم خیز شهری، جرایم و انحرافات اجتماعی (فروش و مصرف مواد مخدر و بزهکاری در فضاهای بی دفاع شهری) قابلیت تغییر و کنترل دارند و می توان امنیت اجتماعی را برقرار نمود. یافته های پژوهش نشان می دهد: احداث بوستان موجب تغییر منظره جر مخیز باغ حکیم و بهبود وضعیت اوقات فراغت، آرامش روحی و روانی شهروندان، امنیت اجتماعی، کاهش جرایم مرتبط با مواد مخدر و خشونت در محله بریانک داشته است. به طوری که محله از فضای اجتماعی بدنام و ناامن به محل های آرام، بانشاط و زیبا در حال تغییر است.

    کلیدواژگان: محله بریانک، بوستان باغ حکیم، جرایم، امنیت اجتماعی، فضای بی دفاع شهری
  • رسول ربانی*، احمد شاهیوندی، محمد منصور دهقان نیا، جعفر ناظرحضرت صفحات 39-60

    از آنجایی که پلیس تامین کننده امنیت جانی، مالی، روانی و اجتماعی گردشگران است، نقش آن در رضایت مندی و جذب تعداد بیشتر گردشگران خارجی بسیار حائز اهمیت است. هدف از انجام این تحقیق شناخت نقش پلیس در توسعه صنعت گردشگری و تاثیرات خدمات رسانی و حضور فیزیکی آن بر افزایش تعداد گردشگران خارجی در فضاهای گردشگری شهر اصفهان می باشد. روش تحقیق به صورت توصیفی - تحلیلی و همبستگی می باشد. جامعه آماری شامل؛گردشگران خارجی می باشد که در سال 1389 وارد شهر اصفهان شده اند. با استفاده از روش کوکران تعداد 320 نفر را به عنوان نمونه آماری انتخاب کرده و از طریق پرسشنامه محقق ساخته به جمع آوری نظرات گردشگران خارجی در ارتباط با امنیت پرداخته شده است. از مهمترین نتایج این پژوهش می توان به، بالا بودن میزان رضایت مندی گردشگران خارجی از امنیت در شهر اصفهان اشاره کرد. در این میان از نحوه اطلاع رسانی پلیس، نظارت پلیس بر عملکرد (هتل ها، رستوران ها و آژانس های مسافرتی) و همچنین تراکم زیاد در برخی از مراکز گردشگری، رضایت کمتری داشته اند. تعداد زیادی از گردشگران خارجی با توجه به وضعیت امنیتی که در شهر اصفهان وجود داشته، تمایل داشته اند دوباره به این شهر مسافرت کنند و یا آن را به سایر دوستان و آشنایان برای سفر معرفی کنندبررسی فرضیات تحقیق نیز نشان می دهد، رابطه معناداری بین متغیرهای مطرح شده وجود دارد و فرضیه هاییکه به سنجش رابطه بین این متغیرها پرداخته اند نیز مورد تایید می باشند.در این میان رابطه بین حضور فیزیکی زیاد پلیس در فضاهای گردشگری و میزان احساس امنیت روانی گردشگران خارجی، معنادار نمی باشد. بنابراین فرضیه مذکور تایید نمی شود.

    کلیدواژگان: گردشگری، پلیس، امنیت اجتماعی، امنیت روانی، حضور فیزیکی پلیس، شهر اصفهان
  • حسن عماری*، حسن پاشا شریفی، کیانوش هاشمیان، محمود میرزمانی صفحات 61-81

    هدف پژوهش حاضر طراحی، ارزیابی و اجرای دوره آموزشی پیشگیری از سوء مصرف مواد برای نوجوانان در معرض خطر و بررسی تاثیر این الگو بر رفتار های پرخطر (اختلال سلوک و اختلال رفتار مقابله ای) ایجاد کننده اختلال سوء مصرف مواد مخدر بود. فرضیه پژوهشی این بود که الگوی پیشگیری بر کاهش اختلال های سلوک و اختلال رفتار مقابله ای (لجبازی) و به طور کلی اختلال های رفتاری « شادی » به عنوان عوامل خطر برای سوء مصرف مواد می پردازد. جهت طراحی دوره، نظریه های سوء مصرف مواد، پیشگیری، الگوهای پیشگیری، منابع مرتبط و نظرات متخصصان مورد بررسی قرار گرفت و با توجه به پیشینه نظری و تجربی پژوهش، دوره مذکور طراحی و تدوین شد و مورد تایید ده نفر از اساتید روان شناسی (با مدرک دکترا و با تجربه کار آموزشی در زمینه ی پیشگیری از سوء مصرف مواد) رسید. توافق داوران در مورد دوره مذکور بیانگر آن است که دوره طراحی شده از روایی لازم برای اجرا برخوردار می باشد. نمونه مشارکت کننده در پژوهش به شیوه تصادفی انتخاب شد. الگوی طراحی شده بر روی گروه آزمایش (15 نفر) به اجرا در آمد و گروه کنترل (15 نفر) کاربندی دریافت نکرد. طرح پژوهشی از نوع پیش آزمون – پس به منظور سنجش اختلال (ASEBA) آزمون با گروه کنترل بود. پرسشنامه سنجش مبتنی بر تجربه آخنباخ سلوک و اختلال رفتار مقابله ای بر روی گروه های آزمایش و کنترل به اجرا در آمد. الگوی طراحی شده به مدت شانزده هفته به اجرا در آمد. در نهایت، داده ها با استفاده از تحلیل کوواریانس مورد بررسی قرار گرفت. نتایج پژوهش نشان داد که تفاوت معناداری در اختلال سلوک و اختلال رفتار مقابله ای در گروه آزمایشنسبت به گروه کنترل مشاهده شد و دوره مذکور اثر معناداری بر کاهش اختلال های سلوک و تضادورزی می تواند در سطح گسترده ای به عنوان پیشگیری اولیه از مصرف مواد « شادی » داشته است. الگوی پیشگیری در نوجوانان کاربرد داشته باشد.

    کلیدواژگان: پیشگیری، الگو، نوجوانان در معرض خطر، اختلال سلوک، اختلال رفتار مقابله ای
  • محمود علمی*، رضا حیدری صفحات 83-97

    این پژوهش با هدف شناخت رابطه پایگاه هویت و جرم در بین جوانان استان های آذربایجان شرقی و غربی انجام شده است. روش پژوهش، پیمایش پس رویدادی است. جامعه آماری از دو گروه تشکیل شده است: 15 ساله بوده که در زندان های تبریز، ارومیه، اهر - گروه اول مجرمان جرایم اخلاقی و منکراتی در سنین 24 و مراغه محبوس و گروه دوم جوانان عادی در همان دامنه سنی و ساکن در شهرهای مذکور بودند. جامعه آماری گروه اول 111 نفر بود که کل شماری انجام گرفت. گروه دوم نیز با استفاده از شیوه نمونه گیری سهمیه ای- که یک شیوه غیراحتمالی ولی معرف است به همان تعداد به عنوان حجم نمونه که از نظر برخی متغیرهای جمعیت شناختی همتاسازی شده بودند، انتخاب شدند. از آزمون گسترش یافته عینی پایگاه هویت من (EOM- EIS) برای سنجش پایگاه هویت استفاده شد. داده ها به کمک آزمون های x2 و t2 تحلیل شدند. یافته های پژوهش نشان داد که بین پایگاه هویت جوانان و ارتکاب جرایم رابطه معنی داری وجود دارد، نمرات پایگاه هویت آشفته یا پراکنده در جوانان مجرم بطور معنی داری بالاتر از میانگین این پایگاه هویت در جوانان عادی می باشد و هرچه فرد کمتر بحران هویت را تجربه کرده باشد و به تعهد کمتری رسیده باشد بیشتر احتمال دارد که اقدام به بروز رفتارهای مجرمانه نماید.

    کلیدواژگان: پایگاه هویت، جوانان مجرم، جرائم اخلاقی و منکراتی، جوانان عادی
  • حمید رضا حاتمی، نرگس فتحی احمدسرایی*، بهروز دولتشاهی صفحات 99-127

    سوانح رانندگی مهمترین عامل مرگ و میر ایرانی هاست. ویژگی های شخصیتی یکی از عوامل خطر ساز است. هدف بررسی ویژگی های شخصیتی رانندگان مرد حادثه ساز و عادی است، طی طرح پژوهشی علی- مقایسه ای، دو گروه رانندگان حادثه سازو عادی به لحاظ ویژگی های شخصیتی مقایسه شدند. جامعه آماری 25 سال بودند که با روش - شامل تمام رانندگان حادثه ساز (مرد) خودروهای سواری درمحدوده سنی 55-25 سال بودند که با روش نمونه گیری خوشه ای چند مرحله ای، 35 راننده مرد حادثه ساز که علت تخلف (سرعت و سبقت غیرمجاز، عدم توجه به قوانین ورانندگی حادثه ساز) خودروی آنان توسط راهنمایی ورانندگی کرج توقیف شده است، انتخاب شدند، در گروه مقایسه تعداد 35 راننده مرد 55-25 سال که هیچ گونه تخلفی در سوابق آنان ثبت نشده انتخاب شدند از میان 20 تاکسی سرویس وپایانه تاکسی کرج، با روش نمونه گیری خوشه ای چندمرحله ای انتخاب شدند. ویژگی های شخصیتی دو گروه با آزمون NEOPI-R، 240 سوالی اندازه گیری و با روش t برای گروه های مستقل و خی دو، تحلیل شد. نتایج نشان دادکه رانندگان حادثه ساز در شاخصهای روان نژندی و برونگرایی بطورمعنا داری نمره بالاتری بدست آوردند و در شاخصهای انعطاف پذیربودن، توافق و وجدانی بودن رانندگان عادی (غیرحادثه ساز) بطور معنا داری نمره بالاتری بدست آوردند (p<0/01). شاخصهای جمعیت شناسی نشان داد هرچه سن افراد و تجربه رانندگی بیشتر می شود، رانندگی حادثه سازکمتر رخ می دهد. بین وضعیت ما لی، تحصیلی و نوع رانندگی رابطه ای بدست نیامد.

    کلیدواژگان: ویژگیهای شخصیت، رانندگان حادثه ساز، رانندگان عادی (غیرحادثه ساز)
  • پرویز جهانگیری، امیرحسین غلامزاده نطنزی* صفحات 129-155

    اعتیاد یا به تعبیری بهتر سوء مصرف مواد مخدر پدیده ای اجتماعی است که در جهان امروز گریبانگیر بسیاری از جوامع است و آمارهای بسیار زیاد سوء مصرف مواد مخدر و مواد توهم زای شیمیایی، در جهان امروز تصدیقی بر این ادعاست. بنابراین بی ارتباط نخواهد بود اگر بگوییم که سوء مصرف مواد مخدر بیشتر عرصه های زندگی بشر امروز را مورد تهدید جدی قرار داده است. مواردی چون کاهش سن شروع مصرف، بروز بیماری های خطرناکی نظیر ایدز، ورود مواد صنعتی و آزمایشگاهی (مانند اکس، شیشه و...) و محبوبیت مصرف سیگار و تریاک نزد جوانان، همه موید این مطلب است. در این بین افزایش میزان سوء مصرف مواد مخدر در ایران بویژه در سالهای اخیر تبعات و معضلات چندی را برای جامعه امروزی به دنبال داشته است. چرا که این پدیده علاوه بر این که به لحاظ فیزیکی سلامت افراد را تهدید می کند، بلکه ارزشهای فرهنگی جامعه از جمله خانواده، اعتماد، همبستگی، مشارکت اجتماعی و... را نیز به چالش می کشد. در این میان جوانان به عنوان کسانیکه در معرض خطر جدی این مواد شناخته می شوند، بیشتر در شهرهای اقماری نزدیک به کلان شهرها زندگی می کنند. از آنجا که درست در کنار تهران به عنوان پایتخت ایران ویکی از کلانشهرهای بزرگ کشور متراکم ترین شهرستان کشور (بنابر اظهار نظر مسئولین)، یعنی اسلامشهر (با تراکم جمعیت 2470 نفر در هر کیلومتر مربع) قرار گرفته و از آنجا که این شهر با جمعیتی نزدیک به هشتصد هزار نفر، یک شهر مهاجرپذیر بوده و بخش قابل توجهی از آن را جوانان تشکیل می دهند و پدیده اعتیاد به عنوان یکی از مهمترین خطرات احتمالی موجود برای جوانان در این شهرستان- با توجه به ویژگی های جمعیتی آن- به میزان بسیار زیادی قابلیت اشاعه داشته و گریبانگیر جوانان در این شهر است، لذا،در این تحقیق برآن شدیم تا در این خصوص به تحلیل و تبیین عوامل اجتماعی موثر بر گسترش اعتیاد در این شهرستان پرداخته و از این طریق جهت پیشگیری از ابتلای جوانان به این معضل و شناخت نقیصه های موجود، گامی در جهت تسهیلات مربوطه برای مسئولین برداریم. سوال اصلی تحقیق عبارت بوده است از این که چه عواملی می تواند بر گرایش جوانان به سوء مصرف مواد مخدر در جامعه موثر باشد؟ برای پاسخگویی به سوال فوق در این بررسی از رویکردکنترل اجتماعی بهره برده ایم با استفاده از فرمول نمونه گیری کوکران و 29 سال معتاد - اطلاعات موجود در مرکز درمان و بازتوانی شهر اسلامشهر با تعداد 100 نفر از کلیه جوانان 18 29 سال که معتاد نبودند را با روش نمونه گیری - که دارای پرونده در این مرکز بودند و 100 نفر از جوانان 18 تصادفی به عنوان نمونه تحقیق انتخاب کردیم. داده های مورد نیاز نیز به کمک پرسشنامه گردآوری شدند. نتایج تحقیق نشان داد که: بین میزان دلبستگی، میزان تعهد، میزان مشارکت، میزان اعتقاد جوانان و اعتیاد آنها رابطه معناداری وجود دارد.

    کلیدواژگان: سوء مصرف مواد مخدر، جوانان، دلبستگی، تعهد، اعتقاد و باور، مشارکت، کنترل اجتماعی
  • علیرضا حمیدی فر*، قدرت الله عباسی، رجبعلی پاکزاد، سید قاسم بهشتی صفحات 158-174

    موضوع امنیت و چگونگی تحقق و تامین آن از مقوله های شایان توجه در هر جامعه ای می باشد. عوامل مختلفی در جامعه باعث ناامنی و برهم خوردن نظم اجتماعی می شود. یکی از این عوامل رفتارهای ضد اجتماعی و انحرافی در مراسم چهارشنبه آخر سال می باشد که می تواند عاملی برای تهدید احساس امنیت عمومی باشد، لذا هدف این پژوهش بررسی رابطه عملکرد خانواده و تهییج طلبی با رفتارهای ضد اجتماعی در مراسم چهارشنبه آخر سال می باشد. این پژوهش یک پژوهش توصیفی، از نوع همبستگی بوده که جامعه آماری آن را کلیه افراد شرکت کننده در مراسم چهارشنبه سوری سال 89 تشکیل می دهند. حجم نمونه شامل 529 نفر از شرکت کنندگان این مراسم بودند که به روش نمونه گیری در دسترس توسط مشاوران و مددکاران مراکز مشاوره سراسر کشور انتخاب شدند. در این پژوهش برای گردآوری داده ها از یک پرسشنامه محقق ساخته استفاده شد که دارای سه بعد عملکرد خانواده ، تهییج طلبی و گرایش به رفتار ضد اجتماعی می باشد. روایی این پرسشنامه با استفاده از نظرات اساتید صاحب نظر در این حوزه مورد تایید قرار گرفته و پایایی هر یک از ابعاد آن با روش آزمون الفای کرونباخ مورد سنجش و قابل قبول ارزیابی شده است. در این پژوهش برای تجزیه و تحلیل داده ها از ضریب همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون استفاده شد. یافته های این پژوهش نشان داد که: بین عملکرد خانواده و رفتارهای ضد اجتماعی رابطه معنی داری وجود دارد. بین ویژگی شخصیتی تهییج طلبی با رفتارهای ضد اجتماعی رابطه معنی داری وجود دارد. همچنین عملکرد خانواده و تهییج طلبی می تواند پیش بین کننده های مناسبی برای رفتارهای ضد اجتماعی مراسم چهارشنبه آخر سال باشد.

    کلیدواژگان: عملکرد خانواده، تهییج طلبی، رفتارهای ضد اجتماعی، مراسم چهارشنبه آخر سال
|
  • Ardashir Bahrami Pages 13-38

    Municipality of zone 10 of Tehran established Bagh-Hakim Park in 2010, aiming at providing the inhabitants of Beriyanak neighborhood with a peaceful and airily environment. It is noteworthy that the municipality, while trying to provide recreational environment for the citizens, has had some other invisible and important targets in mind--converting the environment of prone to crime places to neighborhoods with high security level, and reducing crime rate e.g. drugs sales and abuse. The present article aims at considering the relationship between establishment of Bagh-Hakim Park and societal security and crimes in Beriyanak neighborhood--the research method used for conducting it, is utilizing quantitative techniques to assess its social impact. Inhabitants of Beriyanak neighborhood are the under survey statistical population. N=30 inhabitants of Beriyanak who have been selected for individualand group interviews. Site observations are also used for conducting the survey. Some factors such as violence, delinquency, poverty and addiction subculture in the neighborhood and its being old, surrounded and abandoned contributed to paving the road for the garden to become an unsecure place wherein societal insecurity, crimes enhancement and societal deviations were observable in the neighborhood. The present article argues that through making changes in physical and societal environment of urban prone to crime neighborhoods, crimes and societal deviations--drugs sales and consumption, and delinquency in urban defenseless areas-can be changed and controlled, and as a result societal security can be established. The findings of the research indicate that establishment of the park in the prone to crime neighborhood has led to change in the view of the neighborhood and has provided the citizens with peace and tranquility, and societal security. Meanwhile, it has resulted in reducing crime rate-those associated with drugs and violence- in Beriyanak neighborhood. The change has been made in a way that the neighborhood which was known as an unsecure and disreputable neighborhood, is being converted into a peaceful, airily and beautiful neighborhoodBeriyank neighborhood, Bagh-Hakim Park, crimes, societal security, urban defenseless environment

    Keywords: Beriyank neighborhood, Bagh-Hakim Park, Crimes, Societal Security, urban defenseless environment
  • Rasoul Rabani, Ahmad Shahivandi, MohammadMansour Dehghannia, Jafar Nazer Hazrat Pages 39-60

    Whereas police provides physical, financial, mental and social security of tourists, it plays a very significant role in attracting more foreign tourists. The present research aims at recognizing role of police in expanding tourism industry and the impact of providing services and physical presence of police on increasing the number of foreign tourists in tourism attractions in Isfahan city. The research is of descriptive-analytical and correlative type. The under survey statistical population includes foreign tourists who visited Isfahan in 2010. 320 tourists selected as sample statistical population through using Cockran method and a self-made questionnaire, and collected foreign tourists' views in relation with security. Chief among the results of the research, one can refer to level of satisfaction of foreign tourists with security in Isfahan city.However, the level of satisfaction with police in terms of providing information, supervision over performance of hotels, restaurants and travel agencies, as well as their visible presence in some tourism centers was so low.Nevertheless, with respect to the security conditions in Isfahan city, many foreign tourists have been eager to travel to the city again, and/or recommend their friends and acquaintances to visit the city. Reviewing the hypotheses of research indicates that there is a significant re-lationship between the variables. In addition, the hypotheses which have dealt with assessment of the relationship between the variables are also confirmed. However, there is no significant relation between excessive physical presence of police in tourism attraction sites and mental security feeling level among foreign tourists. Therefore, the above-mentioned hypothesis is not confirmed

    Keywords: Tourism, Police, Societal Security, mental security, police physical presence, Isfahan city
  • Hassan Amari, Hassan Pasha Sharifi, Kiyanoush Hashemian, Mahmoud Mirzamani Pages 61-81

    The present research aims at designing, evaluating and implementing drugs' abuse prevention training courses (cheer) for juvenile prone to hazard ,and reviewing the impact of the pattern on hazardous behavior (behavior anomaly and comparative behavior anomaly) leading to drug abuse. The research hypothesis argues that prevention pattern deals with reduction of behavior anomaly and counter- behavior anomaly and counter- behavior anomaly, and in general as hazard factors for drug abuse. Drug abuse theories, prevention, prevention patterns, relevant resources and experts' comments reviewed for designing the program. With respect to theoretical and experimental background of the research,the above-mentioned program designed and developed, and it was confirmed by ten psychology professors holding PhD degree as well as relevant experience in terms of drugs abuse prevention. Agreement of referees on the content of the program indicates that the designed pattern is reliable enough to be conducted. The contributor sample in the research selected randomly. The designed pattern implemented trially on 15 individuals, and control group did not receive anything in this regard. The research projects were of «pre and ante-test» type with control group. Assessment questionnaire based on Achenbach System of Empirically Based Assessment (ASEBA) conducted to assess behavior anomaly and counter-behavior anomaly on trial and control groups. The designed pattern implemented for sixteen weeks. Finally, the data reviewed through using covariance analysis. Results of the research implies that there is a significant difference between behavior anomaly and counterbehavior anomaly in trial group compared with control group, and the aforesaid period has had significant impact on reducing behavior anomaly and conflict. Prevention pattern (Cheer) may be applicable in a wide range as initial step for preventing juvenile from drug abuse.

    Keywords: prevention, pattern, juvenile prone to hazard, behavior anomaly, counter-behavior anomaly
  • Mahmoud Elmi, Reza Heidari Pages 83-97

    The present research conducted among South and West Azerbaijan provinces' youth aiming at identifying the relationship between identity base and crime. The research is of survey--post event type. Statistical population is comprised of two groups: Group one) prisoners who are sentenced to imprisonment because of committing moral crimes and prohibited actions ranging from 15-24 years of age imprisoned in prisons of Tabriz, Urumiyeh, Ahar and Maragheh; Group two)ordinary young individuals in the same age range living in the above-mentioned cities. N= 111 in group one. N=111 in group two, where samples selected through using quota-based sampling method, which is a well-known and improbable method. EIS2-EOM used for assessment of the identity base assessment. The data analyzed through using t and X2 tests. Findings of the research indicated that there is a significant relationship between the youth identity base, and crime commitment. Scores of scattered or scrambled identity base on the part of guilty youth is significantly higher than the average of the identity base in ordinary youth. There is direct relationship between the extent that individuals experienced identity crisis and the higher probability of committing criminal behavior.

    Keywords: Azerbaijan, identity base, Crime, criminal behavior
  • Hamidreza Hatami, Narges Fathi Ahmadsaraei, Behrooz Dowlatshahi Pages 99-127

    Driving accidents are the most important source of Iranians’ death. Personality character is one of the factors leading to danger .The present research aims at comparing personality characters of reckless drivers with that of normal male drivers. So, this casual comparative research compares personality characters within 2 groups: reckless and normal drivers. Statistical population included male drivers ranging from 25to 55 who drive private cars in Iran. The drivers selected through cluster sampling (N=35) whose vehicles detained by traffic police in Karaj, because of not observing speed limit and traffic regulations, as well. In the comparison group, 35 male drivers ranging from 25 to55 who did not have traffic regulation violation records selected. The drivers selected among taxi drivers in different regions of Karaj through cluster sampling. Personality characters of the reckless and normal male driver groups measured by NEOPI-R Test with 240 questions, and then analyzed by «χ square Test» and T test for independent groups. Results indicated that reckless drivers, with respect to Neuroticism and extraversion indices got higher scores than normal drivers (P<0.01).Meanwhile, in terms of flexibility ,conformity and conscientiousness, normal drivers significantly got higher scores than reckless drivers(P<0.01).Demographic indices indicated that the higher the experience and age of the drivers, the less is the probability of accidents to happen. After all, it came out that there is no relationship between financial and educational status of the drivers and the way they drive.

    Keywords: Personality characters, reckless drivers, normal drivers
  • Parviz Jahangiri, Amirhossein Gholamzadeh Natanzi Pages 129-155

    Addiction or drug abuse is a social phenomenon which has caused a lot of problems for many communities, and nowadays the abundant statistics regarding drug abuse and chemical psychedelic substances are a proof for this claim. Therefore, it would not be irrelevant to argue that drug abuse has severely threatened many aspects of the human being’s life. Cases like reduction of the age of drugs’ use, hazardous diseases such as AIDS, introduction of industrial and synthetic drugs (ecstasy, shisheh, …) and popularity of smoking cigarettes and opium on the part of youth, all together confirm the issue .In addition, the growth of drugs abuse in Iran, especially over the last few years have led to several problems for our society. The phenomenon not only threatens physical health of people, but also challenges cultural values of the society including family, trust, integration, social contribution ,….The youth who are severely prone to drugs, mainly live in satellite towns near megacities. Tehran is right close to one of the densest megacities of the country. Based on the comments of the officials, Islamshahr with population density of 2470 persons per kilometer is among the cities who receive immigrants. It has a population of 800000, and has a rather young population. Addiction in the town is one of the most important probable dangers for the youth. With respect to the demographic characteristics of the town, addiction has been promulgated among the youth. Therefore, the current research aims at ana-lyzing the social factors impacting the increase of addiction in Islamshahr, to prevent the youth from getting addict, and identifying the existing shortages. The main question in the research is:” what are the factors that can contribute to the tendency of the youth toward drug abuse?” Social control approach is used to answer the question through Cockran sampling and the information available at Islamshahr treatment center. N=100 including all the addict youth, ranging from 18 to 29 whose record existed in the center, and another group including 100 ordinary youth, ranging from 18 to 29 selected through random sampling. The required data collected through using questionnaire. Results of the research indicated that there is significant relationship between youths’ levels of fondness, commitment, contribution and belief on one hand and their addiction on the other.

    Keywords: Drug abuse, Youth, fondness, Commitment, belief, contribution, societal control
  • Alireza Hamidifar, Ghodratollah Abbasi, Rajabali Pakzad, Seyed Ghasem Beheshti Pages 158-174

    The issue of security and its way of realization, and establishing it are among the issues worth paying attention to in every society. Various factors lead to insecurity and violation of societal order. One of these factors is anti-social and deviated attitudes on the last Wednesday of the year, which may act as a factor threatening public security feeling. Therefore, the current research aims at reviewing relationship between family performance and excitement seeking and anti-social attitudes on the last Wednesday of the year. The research is of descriptive type. The statistical population includes all the individuals attending the ceremony. N=529participants at the ceremony selected through available sampling method by consultants and social workers working with consultation clinics all over Iran. A self –made questionnaire is used for collecting data. Three aspects: family performance, excitement seeking and tendency toward anti-social attitudes. Experts active in this field, approved reliability of the questionnaire, and validity of every aspect assessed through using Cronbach’s Alpha Test and announced to be acceptable. The present research used Pearson correlation coefficient and regression analysis to analyze the data. Findings of the research indicated that 1) there ids significant relationship between family performance and anti-social attitudes 2) there is significant relationship between excitement seeking feature and anti-social attitudes 3) family performance and excitement seeking maybe suitable items forecasting anti-social attitudes on the last Wednesday of the year.

    Keywords: Family performance, excitement seeking, anti-social attitudes, firework on the last Wednesday of the year