فهرست مطالب

رهیافت فرهنگ دینی - پیاپی 3 (پاییز 1397)

نشریه رهیافت فرهنگ دینی
پیاپی 3 (پاییز 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/09/01
  • تعداد عناوین: 10
|
  • محمد برکت* صفحات 11-19
    محمد مومن بن محمد قاسم جزائری شیرازی، در رجب 1074 هجری قمری در شیراز متولد شده، اما اطلاع دقیقی از تاریخ فوت و آرامگاه وی در دست نیست، فقط می دانیم که در سال 1130 (تاریخ تالیف کتاب «خزانه الخیال») زنده بوده. محمد مومن نزد پدر و اساتید مبرز شیراز علوم مختلف را فرا گرفته و از سیزده سالگی دست به قلم شده و به تالیف و تصنیف پرداخته و در طول عمر خویش بیش از 40 عنوان کتاب تالیف کرده. در سن 24 سالگی تصمیم به مهاجرت می گیرد و پس از سفر به شهرهای مختلف ایران و عراق، سرانجام به هند رفته و تا پایان عمر آنجا اقامت می کند.
    کلیدواژگان: محمد مومن بن محمد قاسم جزائری شیرازی
  • محمد شریفی* صفحات 21-32
    نماز، از سویی اولین، مهم ترین و با اولویت ترین واجبات الهی است که از زمان خلقت حضرت آدم علیه السلام وضع شد تا از این طریق، رابطه ی انسان ها را در تمام طول شبانه روز با خالق هستی زنده نگه دارد و عامل اصلاح رفتار، گفتار و کردار و به اصطلاح، تعالی فرهنگ آن ها باشد. نماز، مقدس ترین رابطه ی میان خالق و مخلوق است. نماز، برترین عبادت هاست؛ اگر در درگاه خداوند پذیرفته شود، همه ی عبادت های دیگر پذیرفته خواهد شد و اگر پذیرفته نگردد، عبادت های دیگر ارزشی ندارد. از سوی دیگر، نماز، معبر اصلی هدایت و تعالی فرهنگی و مهم ترین راه فرهنگ سازی الهی و یک هنرنمایی الهی است که خداوند تمام ارزش ها را به نحوی در آن قرار داده است. نتایج این پژوهش که به روش توصیفی و با بررسی تحلیلی- توصیفی آیات قرآن انجام شده گویای این است که نماز با ملاحظه ی آداب و شرایط آن، نقش محوری در فرهنگ سازی و تعالی فرهنگی در بین انسان ها و خصوصا جوامع اسلامی دارد و در دین اسلام، همه اهداف فرهنگی از قبیل اخلاص و یکرنگی؛ تعاون و همکاری؛ ایثار و انفاق؛ جهاد و شهادت؛ امر به معروف و نهی از منکر؛ عفاف و حجاب؛ نظم و انضباط اجتماعی، برابری و برادری و همچنین فرهنگ تربیت دینی بر پایه ی نماز بنا نهاده شده است.
    کلیدواژگان: نماز، قرآن، فرهنگ، تعالی فرهنگی
  • مصطفی کریمی*، فاطمه رضایی صفحات 33-55
    «عصمت انبیاء» زیربنای مسائل اعتقادی و کلامی است، که ضامن صحت رسالت انبیاء و کتاب آسمانی محسوب می شود. در قرآن به مساله «عصمت انبیاء» اشاره شده؛ و از جمله ضروری ترین مسائل تفسیری محسوب می شود. از نظر شیعه پیامبران حتی قبل از بعثت، معصوم از خطا بوده و ادله محکم قرآنی برای ادعای خود مطرح کردند. شیعه معتقد به عصمت پیامبران در زمان رسالتشان هستند. لذا در این مقاله با نگاهی تطبیقی بین مفسران شیعه، ادله قرآنی اثبات عصمت قبل از بعثت نبی مکرم اسلام (ص) مورد بررسی قرارگرفت؛ و نتیجه بدست آمده این شد که امامیه معتقد به عصمت مطلقه انبیاء الهی هستند، و ادله اثبات عصمت را به گونه ای مطرح کردند که شامل دوران قبل از بعثت نیز می شود. در مقاله آیاتی که شبهه عدم عصمت حضرت محمد (ص) قبل از بعثتش را بوجود آورده، طبق نظر شیعه به صورت تفسیر موضوعی-تطبیقی، مورد بررسی و تحقیق قرار داده و عصمت قبل از بعثت حضرت رسول (ص) ثابت گردید. بدین ترتیب، روش تحقیق مقاله به صورت توصیفی، تحلیلی و تفسیر موضوعی-تطبیقی خواهد بود.
    کلیدواژگان: عصمت، دوران قبل از بعثت، پیامبر اکرم (ص)، قرآن کریم، شیعه، تفسیر تطبیقی
  • محمدرضا محمدجانی*، محمد پورمنتصری صفحات 56-89
    انقلاب اسلامی ایران در سال 1357 به عنوان یکی از شکوه مند ترین انقلاب ها در سطح دنیا مطرح شده است. به روایت مورخان، حرکت های اعتراضی منتهی به این انقلاب از سال 1342-1357 به شکل مستمر در جهات گوناگون و در شهرهای مختلف کشور ایران در جریان بوده است. شهر شیراز به عنوان یکی از شهرهای پیشرو در انقلاب اسلامی ایران، شاهد اعتراضات مردمی بوده است. از سوی دیگر حرم مطهرحضرت احمدبن موسی الکاظم شاهچراغ(ع) به عنوان یک عنصر مهم مذهبی و هویت بخش در فرهنگ ایرانی-اسلامی، نه تنها درشهر شیراز بلکه در کشور ایران و سایر کشورهای اسلامی شناخته شده است، به شکلی که تاثیر این مکان مقدس در رویدادهای مختلف خصوصا رویدادهای تاریخی-سیاسی ایران معاصر قابل انکار نیست. سوال ما در این تحقیق این است که آستان مقدس حضرت احمدبن موسی الکاظم شاهچراغ(ع) در حرکت های اعتراضی منتهی به انقلاب اسلامی ایران از سال 1342-1357 چه نقشی ایفا کرده است؟ بدین منظور با استفاده از اسناد تاریخی، کتب و مقالات در این زمینه به دنبال پاسخ به این سوال بوده ایم، همچنین به منظور غنای اثر، و با توجه به کمبود منابع در برخی موارد، به مصاحبه با افراد تاثیرگذار در وقایع پرداخته ایم. نتیجه آنکه، این حرم مطهر، در آگاهی بخشی، تجمع و تهیج حرکات اعتراضی منجر به سقوط رژیم شاهنشاهی، و به ثمر رسیدن انقلاب اسلامی نقش موثر داشته است و مردم شهر شیراز، حرم مطهر احمد ابن موسی(ع) را پناهگاهی امن و پایگاهی مردمی-مذهبی در جهت تحرکات سیاسی با محوریت علما برای خود دانسته و جایگاهی معتبر برای سخنرانی های هدفمند و هماهنگی و برنامه ریزی، علیه رژیم شاهنشاهی، برشمردند. به شکلی که این حرم مطهر به عنوان مهمترین کانون تجمعات و اعتراضات مردم شهر شیراز در اعتراضات منتهی به انقلاب اسلامی ایران، در اذهان به یادگار مانده است. این پژوهش به روش توصیفی-تحلیلی و با گردآوری به شکل کتابخانه ای و مصاحبه به نگارش درآمده است.
    کلیدواژگان: آستان مقدس حضرت احمدابن موسی- شاهچراغ (ع)، انقلاب، انقلاب اسلامی ایران
  • سیروس محمودی* صفحات 90-105
    هدف این پژوهش، شناسایی آسیب ها و چالش های تربیت دینی دانش آموزان دوره متوسطه دوم از نظر دبیران معارف اسلامی و مشاوران مدارس است. در این پژوهش از روش تحقیق کیفی استفاده شده است. جامعه آماری پژوهش را تمامی مشاوران و دبیران معارف اسلامی دوره متوسطه دوم شهر شیراز است و با روش نمونه گیری هدفمند، 12 نفر از دبیران معارف اسلامی و 9 نفر از مشاوران مدارس دخترانه و پسرانه (در سال 1397) به عنوان نمونه انتخاب شده اند. برای جمع آوری اطلاعات از روش "مصاحبه نیمه ساختار یافته" استفاده شد. برای تجزیه و تحلیل داده ها از رویکرد توصیفی - تفسیری استفاده شده است. نتایج این پژوهش نشان داد که به روز نبودن دانش دبیران معارف اسلامی و مربیان پرورشی، ناآشنایی برخی از معلمان و والدین دانش آموزان با خصوصیات دوره بلوغ، ناکافی بودن برنامه های پرورشی مدارس، تاثیر مخرب بیکاری فزاینده جوانان بر روحیه دینی دانش آموزان، وجود فقر در برخی از خانواده ها، الگو برداری نامناسب برخی از دانش آموزان از چهره های هنری و ورزشی، ناکافی بودن امکانات تفریحی ورزشی برای دانش آموزان، تاثیر منفی برنامه های ماهواره بر تربیت دینی دانش آموزان، استفاده نامناسب از فضای مجازی، پایبند نبودن برخی از خانواده ها به آداب و رسوم دینی، نامناسب بودن اخلاق و رفتار دینی برخی از معلمان، عدم توجه محتوای درسی معارف اسلامی به نیازهای رشدی دانش آموزان، وجود اعتیاد در برخی از دانش آموزان، نمره محوری و تاکید بر حفظ مفاهیم از مهم ترین چالش ها و موانع تربیت دینی در دوره متوسطه دوم است.
  • آرش وجود* صفحات 106-127
    وسواس، همانطور که از نامش بر می آید؛ بیماری ویژه ای است که ویژگی بارز آن حالت وسواس یا وسوسه انگیزی است. وسواس مذهبی، مربوط به وسواسی است که در اعمال عبادی، احکام و غیره، دامنگیر شخص می شود و نقاط مشترک بسیاری با اختلال وسواس فکری عملی (OCD) دارد و اغلب به عنوان شاخه مذهبی آن، شناخته می شود. از آنجایی که آموزه های اسلامی راهکارها و دستورات پیشگرانه و درمانی جامعی در رویارویی با وسواس مذهبی دارد. ایضا مقاله حاضر در صدد است تا به روش توصیفی و تحلیلی، شناختی روشن از نقش روحانیت معظم؛ در درمان (رفع) این نوع از وسواس با بهره گیری از آن آموزه های ارزشمند و اینکه آیا قابل درمان است یا خیر، به خوانندگان ارائه شود. بر اساس یافته های پژوهش شخص مبتلا به این نوع وسواس؛ با استفاده از مذهب درمانی و نیز با بهره گیری از مشاوره های کارشناشان (روحانیون) مذهبی، می تواند بر مشکل اش فائق آید و از وسواس رهایی یابد. ولی چنانچه این وسواس مذهبی به شکل خیلی قوی در روح و جان شخص ریشه کند و با مذهب درمانی و مشاوره دینی، کاملا قابل درمان نباشد؛ با یک روند درمانی تعاملی بین مذهب درمانی و کارشناش و مشاور مذهبی (روحانی) با دارو درمانی (روان پزشک) و روان درمانی (روانشناس بالینی)، قابل درمان است. و براساس یافته های پژوهش می توان نتیجه گرفت که؛ نقش روحانیت معظم شیعه در درمان وسواس مذهبی؛ بسیار حائز اهمیت و ضروری ارزیابی می شود و نیز این نوع وسواس، کاملا قابل درمان است.
    کلیدواژگان: آموزه هاي اسلامي، روحانيت، وسواس مذهبي، وسواس فکري عملي (OCD)، درمان
  • سجاد عربی* صفحات 128-145
    اهمیت و نقش مساجد در جوامع اسلامی از جمله ایران بر هیچ کس پوشیده نیست و بدون شک هرچه تعداد مساجد و کاکردهای آن بیشتر باشد، فرهنگ اسلامی بیشتر جلوه می یابد و تقویت می شود. سپاه پاسداران انقلاب اسلامی ایران به عنوان نهادی که همواره در بالاترین سطوح تقویت فرهنگ اسلامی در جامعه حضور موثر داشته، تاکنون سهم بسزایی در زمینه ساخت مساجد طراز و نهادینه کردن فرهنگ مسجدمحوری در جامعه و در بین جوانان و شهروندان داشته است. ساخت مساجد، اصرار بر ترویج فرهنگ مسجد و عینیت بخشیدن به کارکردهای برگرفته از مساجد، یکی از نشانه های تاثیر این نهاد مقدس در تقویت فرهنگ اسلامی برگرفته از مساجد و نهادینه کردن آن بوده است. در این مقاله تلاش می شود براساس روش توصیفی- تحلیلی و کتابخانه ای، نقش سپاه پاسداران در زمینه ساخت مسجد طراز و نهادینه کردن فرهنگ مسجد در جامعه با ذکر نمونه و دلیل بررسی گردد. نتایج تحقیق نشان داده است که سپاه پاسداران از طریق زمینه سازی برای نهادیه کردن فرهنگ مسجد محوری و سهیم بودن در ساخت مساجد و تاکید همه جانبه بر این مساله، از اول انقلاب تاکنون در راستای نهادینه کردن فرهنگ مسجد طراز گام برداشته است. تطبیق وظایف و کارکردهای سپاه پاسداران با کارکردهای مساجد، رابطه دوسویه و تکاملی میان آن ها را نشان می دهد.
    کلیدواژگان: مسجد، سپاه پاسدارن، مسجدمحوری، فرهنگ اسلامی
  • مهدی رحمانیان کوشککی، سعید کوشکی جهرمی*، سعید دائمی جهرمی، احسان شعبانپور حقیقی صفحات 146-165
    مطالعه ی حاضر با هدف واکاوی سازه های تاثیرگذار بر جلب مشارکت نوجوانان به بسیج مساجد در شهرستان جهرم انجام پذیرفته است. این تحقیق به لحاظ هدف از نوع تحقیقات کاربردی و از لحاظ کنترل متغیرها از نوع توصیفی همبستگی بوده، که به روش پیمایشی انجام شده است. جامعه ی آماری پژوهش حاضر، دربردارنده ی 475 نفر از نوجوانان در محدوده ی سنی 13 الی 17 سال در پایگاه بسیج مسجد امام حسین (ع) شهرستان جهرم می باشند (475=N). حجم نمونه با استفاده از جدول بارتلت و همکاران، 163 نفر به دست آمد (163=n). ابزار گردآوری داده ها پرسش نامه ای بود که روایی آن به وسیله ی جمعی از متخصصان تایید گردید. همچنین، برای تعیین میزان پایایی بخش های مختلف از ضرایب آلفای کرونباخ استفاده شد که مقدار آن برابر 833/0 برآورد گردید. نتایج حاصل از آزمون رتبه ای فریدمن حکایت از آن دارد میانگین رتبه ای عوامل سازمانی و مدیریتی، برنامه های فرهنگی تربیتی، برنامه های اجتماعی و خانواده با جلب مشارکت نوجوانان به بسیج مساجد، در سطح یک درصد تفاوت معنی داری وجود دارد و این سازه ها به ترتیب رتبه های اول تا چهارم را به خود اختصاص داده اند. همچنین بر اساس بخش دیگری از یافته های تحقیق بین سازه های، برنامه های فرهنگی تربیتی (455/0=r)، اجتماعی (356/0=r) و عوامل سازمانی و مدیریتی (827/0=r) با جلب مشارکت نوجوانان به بسیج مساجد همبستگی مثبت و معنی داری وجود دارد. در ضمن، بین متغیر نگرش خانواده (111/0=r) با جلب مشارکت نوجوانان به بسیج مساجد همبستگی مثبت و معنی داری مشاهده نگردید. از جمله یافته های جالب به دست آمده در این مطالعه، همبستگی منفی و معنی دار بین پایگاه اقتصادی و اجتماعی خانوار (367/0-=r) با جلب مشارکت نوجوانان به بسیج مساجد بود. همچنین، نتایج حاصله از رگرسیون چند متغیره ی همزمان نشان داد که سازه های سازمانی و مدیریتی، برنامه های فرهنگی تربیتی، برنامه های اجتماعی و خانواده به ترتیب به عنوان مهم ترین عوامل تاثیرگذار، در مجموع توانایی تبیین 6/69 درصد از تغییرات جلب مشارکت نوجوانان را به پایگاه بسیج در مسجد امام حسین (ع) شهرستان جهرم بر عهده داشته اند. بیشترین تغییرات از جلب مشارکت نوجوانان با مقدار بتای به دست آمده ی 840/0 مربوط به سازه ی سازمانی و مدیریتی در پایگاه بسیج مسجد امام حسین (ع) شهرستان جهرم مشاهده گردید. در پایان، بر اساس نتایج به دست آمده، پیشنهادهایی ارائه گردید.
    کلیدواژگان: مسجد، جلب مشارکت، بسیج، مسجد امام حسین (ع)، شهرستان جهرم
  • اسماعیل پولادی*، پروانه بیاتی صفحات 166-179
    مساجد از صدر اسلام تا کنون نقش موثری در عرصه های مختلف زندگی مسلمانان و به خصوص مردم ایران ایفا کرده اند. از این رو در این تحقیق به بررسی نقش مسجد طراز بر کاهش طلاق پرداخته شده است. این تحقیق بر مبنای هدف از نوع تحقیقات کاربردی و بر مبنای ماهیت و روش، تحقیق پیمایشی است. جامعه آماری این تحقیق زوجین شهرستان فراشبند که طبق سرشماری سال 1395 تعداد آنان 10692 زوج می باشد که با استفاده از فرمول کوکران تعداد 372 زوج برای حجم نمونه برآورد گردید. یافته های تحقیق با استفاده از نرم افزار SPSS24 نشان داد که رابطه معنادار و مستقیمی بین متغیرهای مستقل نقش مسجد طراز در تربیت افراد، نقش مسجد طراز در تحقق امنیت فردی و نقش مسجد طراز در جامعه پذیری و اجتماعی کردن افراد با متغیر وابسته کاهش طلاق وجود دارد. بررسی رگرسیون چندگانه هم نشان داد که مقدار ضریب تعیین متغیرهای مستقل تحقیق، تغییرات متغیر وابسته کاهش طلاق را تبیین می کند. همچنین تحلیل داده ها با استفاده از مدل سازی معادلات ساختاری از نرم افزار EQS با بررسی وضعیت شاخص های نیکویی برازش، قابل قبول بودن مدل معادله ساختاری را نشان داد.
    کلیدواژگان: مسجد طراز، تربیت اخلاقی و ایمانی، امنیت فردی، جامعه پذیری، کاهش طلاق
  • حامد معزی*، مهران مرادی، افشین امیری صفحات 180-195
    پژوهش حاضر با هدف دستیابی به مدل وزنی ارزیابی مسجد طراز انقلاب به انجام رسید. این پژوهش از لحاظ هدف کاربردی، از لحاظ رویکرد پیمایشی و از نوع مطالعات اکتشافی می باشد. جامعه آماری تحقیق حاضر، گروهی از خبرگان دانشگاهی و اجرایی بودند که وجه مشترک آن ها تسلط و آگاهی کامل به مفهوم مسجد طراز انقلاب بود. گفتنی است که در فرآیند انتخاب این گروه خبره، از روش "نمونه برداری قضاوتی" استفاده شد. بر این اساس، گروهی 15 نفره از خبرگان انتخاب و در تحقیق مشارکت داده شدند. ابزار اصلی جمع آوری داده ها در این تحقیق، پرسشنامه هایی بود که بنا به اهداف مختلف طراحی گردید و در میان جامعه آماری مورد نظر توزیع شد. گفتنی است که در این تحقیق، پرسشنامه اول با هدف شناسایی شاخص های مسجد طراز انقلاب به صورت باز طراحی گردید، پرسشنامه دوم با هدف غربالگری و دسته بندی شاخص های شناسایی شده به صورت بسته و بر اساس طیف پنج گزینه ای لیکرت تنظیم شد، و نهایتا پرسشنامه سوم با هدف تعیین اوزان شاخص ها و به صورت مقایسات زوجی طراحی گردید. بعد از توزیع و جمع آوری پرسشنامه ها و جمع آوری داده ها، انجام تجزیه و تحلیل های لازمه از طریق نرم افزارهای اس. پی. اس. اس، متلب و اکسل در دستور کار قرار گرفت. در این فرآیند، آنالیزهایی همچون آزمون تی (t)، آزمون کولموگراف-اسمیرنوف، تحلیل عاملی اکتشافی، و فرآیند تحلیل سلسله مراتبی فازی به انجام رسید. نتایج تحقیق منجر به شناسایی 3 دسته شاخص اصلی (شاخص های استراتژیک، شاخص های مربوط به ارتباطات بیرونی و حمایت های اجتماعی، و نهایتا شاخص های مربوط به منابع انسانی و ارتباطات داخلی) و 20 شاخص فرعی گردید و وزن آن ها تعیین شد. در پایان تحقیق نیز، بر اساس نتایج حاصله، ابزار ارزیابی مسجد طراز انقلاب پیشنهاد گردید.
    کلیدواژگان: مسجد طراز انقلاب، ابزار ارزیابی
|
  • Mohammad Barkat * Pages 11-19
    Mohammad Momen bin Mohammad Qasem Jazayeri Shirazi was born in Rajab, 1074 AH in Shiraz, but there is no detailed information on his death history and tomb, we only know that he was alive in 1130 (the date of the writing of the book "Khalana al-Khayal"). Mohammad Momen has taught various sciences with his father and professors in the city of Shiraz, and has been writing and composing since the age of thirteen and has written more than 40 titles during his lifetime. At the age of 24, he decides to immigrate and, after traveling to various cities of Iran and Iraq, eventually goes to India and resides there until the end of his life.
  • Mohammad Sharifi * Pages 21-32
    On the one hand, prayer is the first, the most important and most important divine duty ever since the creation of Adam (pbuh), in order to keep alive the relationship of human beings all day with the creator of existence and to modify behavior, speech and deed. And so-called, their culture of excellence. Prayer is the most sacred relationship between creator and creature. Prayer is the highest worship; if accepted in the door of God, all other worship will be accepted, and if it is not accepted, other worship is worthless. On the other hand, prayer is the main thrust of cultural guidance and excellence and the most important way of divine culture and a divine performance, in which God has put all the values ​​in some way. The results of this research, which are conducted descriptively and analytically-descriptive analyzes of Quranic verses, indicate that prayer, considering its rules and conditions, plays a pivotal role in culturalization and cultural excellence among humans and especially Islamic societies. In Islamic religion, all Cultural goals such as sincerity and co-operation; sacrifice and charity; jihad and martyrdom; the practice of good and forbidding; chastity and veil; social order and discipline; equality and fraternity as well as the culture of religious education based on prayer.
    Keywords: Prayer, Quran, culture, Cultural Excellence
  • Mostafa Karimi *, Fatemeh Rezaye Pages 33-55
    "The Infallibility of the Prophets" is the basis of religious and verbal issues, which is the guarantee of the authenticity of the mission of the prophets and the celestial scriptures. In the Qur'an, the issue of "infallibility of the prophets" is referred to; and is considered one of the most essential interpretative issues. According to Shi'a, the Prophets, even before the creation, were innocent of the error and put forward a solid Qur'anic argument for their claim. Shiites believe in the infallibility of prophets at the time of their mission. Therefore, in this paper, with a comparative view of Shi'i commentators, the Qur'anic proofs, the proof of infallibility before the Prophet's believer was investigated. The result was that the Imāmī believe in the divine infallibility of the prophets, and prove the proof of infallibility to Species that include pre-existential periods. In the article of the verses which raised the doubt about the lack of infallibility of the Prophet Muhammad (PBUH) before his creation, according to the Shi'a view, a subject-comparative interpretation was investigated and infallibility was established before the Prophet's prophet (pbuh). In this way, the research method of the paper will be descriptive, analytical and subject-comparative interpretation.
    Keywords: Infallibility, the era before the Prophetic Prophet (pbuh), The Holy Quran, Shiism, an adaptive interpretation
  • Mohammad Reza Mohammad Jani *, Mohammad Pour Montaseri Pages 56-89
    The 1979 Islamic Revolution has been considered one of the most glorious revolutions in the world. According to historians, the protest movements leading to this revolution have been ongoing in different directions in different cities of Iran during the period from 1962 to 1975. The city of Shiraz, as one of the leading cities in the Islamic Revolution, has witnessed popular protests. On the other hand, the holy shrine of Ahmadbn Musa al-Akasham Shahkhraq (as) is recognized as an important religious and identity element in the Iranian-Islamic culture not only in Shiraz, but also in Iran and other Islamic countries, as the influence of this place Holy in different events, especially historical-political events of contemporary Iran can not be denied. Our question in this research is that the role of the holy holy shrine of Ahmad bin Moses al-Akashim Shahkhraq (as) in the protest movements leading to the Islamic Revolution of Iran from 1963 to 1962? To this end, we have sought to answer this question by using historical documents, books and articles, and in order to enrich the work, and in view of the lack of resources in some cases, we have interviewed influential people in the events. As a result, this shrine, in awareness, gathering and setting up protests, led to the collapse of the Imperial regime, and the Islamic Revolution's success has been effective, and the people of Shiraz, the holy shrine of Ahmad Ibn Musa (AS), are a safe haven and a base People-religious scholars have focused on the political movements with a focus on scholars and have a prominent place for targeted speeches and coordination and planning against the Imperial regime. In the form of this holy shrine as the most important center of gatherings and protests of the people of Shiraz in the protests leading to the Islamic Revolution of Iran, has been remembered. This research is descriptive-analytical and has been compiled in a library and interview format.
    Keywords: The holy holy shrine of Ahmadabn Musa-Shahkrzeg (a), Revolution, Islamic Revolution of Iran
  • Sirus Mahmoudi * Pages 90-105
    The purpose of this study is to identify the problems and challenges of religious education of secondary school students from the viewpoint of Islamic school principals and school counselors. In this research, qualitative research method has been used. The statistical population of this study was all second-grade Islamic secondary education consultants and teachers of Shiraz. By using purposeful sampling, 12 Islamic school professors and 9 male and female school counselors (in 1397) were selected as sample. The semi-structured interview method was used to collect information. A descriptive-interpretive approach has been used to analyze the data. The results of this study showed that the lack of knowledge of the teachers of Islamic education and educators, the unfamiliarity of some teachers and parents of students with the characteristics of puberty, inadequate school education programs, the destructive effects of increasing youth unemployment on the religious morale of students, the existence of poverty in some Families, inappropriate patterns of some students from artistic and sports figures, inadequate sports recreational facilities for students, negative impact of satellite programs on religious education of students, inappropriate use of cyberspace, non-adherence of some families to religious practices, The appropriateness of the ethics and religious behavior of some teachers, the lack of attention to the content of the Islamic curriculum for the needs of students, the existence of addiction in some students, the central point and the emphasis on retaining concepts are among the most important challenges and barriers to religious education in secondary school.
    Keywords: religious education, Pathology, Islamic secretaries, school counselors
  • Arash Vojod * Pages 106-127
    Obsessive-compulsive disorder, as its name suggests, is a specific disease whose obvious characteristic is obsessive or tempting. Religious obsession is related to the obsessive-compulsive practices, ordinances, etc., which are commonplace with many obsessive-compulsive disorder (OCD) and often known as the religious branch. Since Islamic teachings have comprehensive preventive and therapeutic directions in dealing with religious obsession. The present article seeks to provide the reader with a descriptive and analytical method, a clear cognition of the role of the great clergy; in the treatment (removal) of this type of obsession using the valuable teachings and whether it is curable. According to the research findings of a person with this type of obsession, using religion and using religious scholarship advice can overcome his problem and get rid of obsession. But if this religious obsession is rooted in spirit and soul and is not fully curable with religious and religious advice, with an interactive therapeutic and therapeutic treatment and a religious adviser (psychiatrist) with medication (psychotherapy) Physician) and psychotherapy (clinical psychologist) can be cured. Based on the findings of the research, it can be concluded that the role of the Supreme Shiite clergy in the treatment of obsessive-compulsive disorder is very important and necessary, and this kind of obsession is completely curable.
    Keywords: Islamic teachings, clergy, religious obsession, practical obsessive-compulsive disorder (OCD), treatment
  • Sajad Arabi * Pages 128-145
    The importance and role of mosques in Islamic societies, including Iran, is not covered by anyone, and no doubt, the more the number of mosques and mosques are, the more Islamic culture will be enhanced and strengthened. The Islamic Revolutionary Guards Corps (IRGC), as an institution that has always been at the highest levels of strengthening Islamic culture in the community, has so far contributed to the construction of mosques and the establishment of a mosque culture in society and among the youth and citizens. The construction of mosques, the insistence on promoting the culture of the mosque and the objectification of the functions of the mosques, is one of the hallmarks of the influence of this holy institution on strengthening Islamic culture from the mosques and institutionalizing it. In this paper, the role of the Revolutionary Guard Corps in constructing the mosque Taraz and the institutionalization of the mosque's culture in society should be examined based on the descriptive-analytical and library methodology. The results of the research have shown that the Revolutionary Guard has taken steps to institutionalize the culture of the mosque of Taraz through the establishment of the central mosque culture and the participation in the construction of the mosques and the comprehensive emphasis on this issue since the beginning of the revolution. The implementation of the duties and functions of the Revolutionary Guards with the functions of the mosques shows the two-way and evolutionary relationship between them.
    Keywords: mosque, Revolutionary Guard, Mosadjemohory, Islamic Culture
  • Mahdi Rahmanian Koshkaki, Saeed Koshkini Jahromi*, Saeed Daemi Jahromi, Ehsan Shabanpour Haghighi Pages 146-165
    The present study was conducted to investigate the influential structures for attracting youth participation to mobilize mosques in Jahrom city. The purpose of this research is to investigate the applied research and in terms of controlling the variables, a descriptive-correlational method has been applied. The statistical population of the present study included 475 adolescents ranging in age from 13 to 17 years old at the base of the Masjed Imam Hossein Basin in Jahrom city (N = 475). The sample size was obtained from Bartlett et al., 163 (n = 163). The data gathering tool was a questionnaire whose validity was confirmed by a group of experts. Also, for determining the reliability of different parts, Cronbach's alpha coefficients were used, which was estimated to be 833/0. The results of Friedman rank test indicate that the mean of organizational and managerial factors, educational programs, social and family programs with involvement of adolescents to mobilize mosques has a significant difference at 1% level, and these structures ranked first to first Fourth. Also, according to another part of the findings of the research among the structures, educational programs (r = 0.445), social (r = 0.356) and organizational and managerial factors (r = 0.827), involving youth participation in the mobilization of the mosques There is a positive and significant correlation. Meanwhile, there was no positive and significant correlation between family attitude (r = 111/0) and involvement of adolescents in mobilization of mosques. Among the interesting findings in this study, there was a negative and significant correlation between the household economic and social base (r = -0.367) with the involvement of adolescents in mobilizing mosques. Also, results of simultaneous multivariate regression showed that organizational and managerial structures, educational programs, social programs and family as the most important influential factors respectively, in total, were able to explain 69.6% of changes in attracting adolescents' participation to the base Basij in the mosque of Imam Hussein (AS) in the city of Jahrom. The most significant changes in the participation rate of adolescents with a beta value of 0.840 belonged to the organizational and managerial structure of the Basij mosque of Imam Hossein (AS) in Jahrom city. Finally, based on the results, suggestions were made.
    Keywords: mosque, participation, Basij, Imam Hussein Mosque, Jahrom City
  • Ismail Polladi *, Parvaneh Bayathi Pages 166-179
    Since the beginning of Islam, mosques have played an important role in the various fields of life of Muslims, especially the Iranian people. Therefore, in this research, the role of the Taraz mosque on the reduction of divorce has been studied. This research is based on the purpose of applied research and is based on the nature and method of survey research. The statistical population of this research is couples in Farashband city, which according to the census of 1395 there are 10692 couples. Using the Cochran formula, 372 couples were estimated for sample size. Findings of the research using SPSS24 software showed that there is a significant and direct relationship between the independent variables of the role of the mosque Taraz in the education of individuals, the role of the mosque Taraz in the realization of individual security and the role of the mosque Taraz in socializing and socializing with the dependent variable of divorce reduction. . Multiple regression analysis also showed that the value of the coefficient of determination of the independent variables of the research explains the changes in the dependent variable of divorce reduction. Also, data analysis using structural equation modeling from EQS software showed the acceptability of the structural equation model by examining the status of good fit indexes.
    Keywords: Taraz mosque, moral education, faith, Individual Security, Socialization, divorce reduction
  • Hamed Moezi *, Mehran Moradi, Afshin Amiri Pages 180-195
    The present study aimed at achieving a weighted model of the evaluation of the Revolutionary Tzar Mosque. In terms of its purpose, this research is in terms of survey approach and exploratory studies. The statistical population of the present study was a group of academic and executive experts who shared their mastery and complete awareness of the concept of the mosque of revolution. It should be noted that in the process of selecting this expert group, the "judgment sampling" method was used. Accordingly, a team of 15 experts was selected and participated in the research. The main tools for collecting data in this research were questionnaires designed for different purposes and distributed among the statistical population. It should be noted that in this research, the first questionnaire was designed with the aim of identifying the indicators of the Revolutionary Maszai mosque. A second questionnaire was designed with the aim of screening and categorizing the identified indicators in a closed and based on the Likert scale five options, and finally the third questionnaire The purpose of determining the weights of indicators was designed in a pairwise comparison. After distributing and collecting the questionnaires and collecting data, performing the necessary analysis through the software. P. S S, MATLAB and Excel are on the agenda. In this process, analyzes such as t-test, Kolmogorov-Smirnov test, exploratory factor analysis, and fuzzy hierarchical process analysis were performed. The results of the study led to identifying three categories of main indicators (strategic indicators, external communication indicators and social support, and finally indicators related to human resources and internal communication) and 20 sub indicators and their weight was determined. At the end of the research, based on the results, a tool for evaluating the Revolutionary Mosque was proposed.
    Keywords: Revolutionary mosque, assessment tool