فهرست مطالب

نشریه مطالعات جمعیتی
پیاپی 5 (بهار و تابستان 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/03/01
  • تعداد عناوین: 7
|
  • امیر آذرفر*، عادل آذر، سیده زهرا کلانتری بنادکی صفحات 7-38
    دانستن اندازه جمعیت در آینده و پیش بینی دقیق آن برای دولتمردان از اهمیت ویژه ای برخوردار است، چراکه بسیاری از برنامه ریزی های دولتی با مسئله جمعیت رابطه نزدیکی دارند. هدف از این مقاله کاربست شبیه سازی عامل بنیان برای پیش بینی روند تغییرات و ترکیب جمعیتی ایران در طی 50 سال آینده است. این روش می تواند امکان تحلیل سناریو های مختلف جمعیتی را فراهم سازد، مدلی ساختاری از تغییرات ارائه دهد، اجزای نامتجانس را مدل سازی کند و به دلیل احتمالی بودن آن نتایج واقعی تری را ارائه نماید. نتایج شبیه سازی با سناریو های مختلف ارائه شده توسط مرکز آمار ایران مقایسه شد و همبستگی معناداری بین این دو نتیجه مشاهده شد که حاکی از قابلیت اعتماد بودن مدل شبیه سازی ارائه شده می باشد. نتایج حاصل از شبیه سازی نشان می دهد سن ازدواج تا 15 سال آینده همبستگی معناداری با روند افزایش جمعیت ندارد، ولی در بلندمدت همبستگی معناداری دارد. بررسی ها نشان می دهد شبیه سازی عامل بنیان، علاوه بر مدل سازی مسئله جمعیت به صورت تصادفی، با عوامل نامتجانس و با قابلیت تحلیل سناریو، می تواند سیستمی از واقعیت را شبیه سازی نماید که برآوردهای جمعیتی را به صورت سالیانه تولید نماید.
    کلیدواژگان: شبیه سازی عامل بنیان، پیش بینی جمعیت، ساختار جمعیت، سن ازدواج، ایران
  • مجید کوششی*، محمد ترکاشوند مرادآبادی صفحات 39-63
    در شرایطی که ثبت مرگ فاقد پوشش کافی باشد، با استفاده از روش های غیرمستقیم سطح مرگ ومیر برآورد می شود. روش های غیرمستقیم قادر به برآورد الگوی سنی مرگ نیستند و از اینرو نمی توانند نیاز حوزه های مطالعاتی را برآورده کنند. در چنین شرایطی استفاده از مدل های مرگ ومیر از طریق انطباق سطح برآورد شده با الگوی سنی مرگ ومیر، ضروری است. با این حال هر یک از مدل ها بر اساس داده های تجربی متفاوتی ساخته شده و در مناطق جغرافیایی مختلف سطح انطباق متفاوتی دارند. پرسش مقاله این است که کدام یک از مدل های مرگ ومیر، انطباق بیشتری با الگوی سنی فوت در ایران دارند؟ با استفاده از داده های ثبت جاری فوت و جمعیت سرشماری   سال 1390 میزان مرگ بر حسب سن و جنس محاسبه شده و سپس با استفاده از لوجیت براس انطباق جداول مدل با الگوی سنی مرگ در ایران بررسی شده است. نتایج نشان می دهد که تغییرات الگوها و علل مرگ ومیر ، به ویژه تغییرات زمان بندی مرگ ناشی از علل مختلف خصوصا مرگ زودرس ناشی از سوانح، باعث شده تا الگوی سنی مرگ ومیر ایران متفاوت از مدل ها باشد. اگرچه الگوی سنی مرگ ومیر ایران به صورت ظاهری منطبق با مدل شمال از جداول عمر کول- دمنی است، اما این انطباق به هیچ وجه به معنی تشابه این دو الگوی مرگ ومیر نیست و پاسخ قطعی به این پرسش نیازمند بررسی های بیشتر است.
    کلیدواژگان: مرگ ومیر، میزان مرگ ویژه سن، جدول عمر، مدل های مرگ ومیر، روش لوجیت براس
  • توکل آقایاری هیر*، فاطمه گلابی، مهدی شفیعی زازلی صفحات 65-93
    تلاش برای شناسایی عوامل مرتبط با برابری جنسیتی، به عنوان یکی از مولفه های اصلی توسعه اجتماعی، جایگاه برجسته‏ای در مطالعات اجتماعی/جمعیتی سال‏های اخیر داشته است، با این حال، بررسی ارتباط تحولات جمعیتی با برابری جنسیتی به ندرت مورد توجه قرار گرفته است. در این راستا، مطالعه حاضر با رویکردی توصیفی-تحلیلی و با استفاده از روش تحلیل ثانوی داده ها و بهره‏گیری از مدل سری های زمانی، سعی در بررسی روابط بین حرکات جمعیت (باروری، مرگ و میر و مهاجرت) با برابری جنسیتی در دوره زمانی 90-1335 در ایران داشته‏است. نتایج تحقیق حاکی از افزایش قابل‏ملاحظه میزان برابری جنسیتی در دوره مورد بررسی است. از میان عوامل حرکت جمعیتی، امید به زندگی زنان و میزان خام مهاجرت تاثیر مثبت و معناداری بر برابری جنسیتی داشته و میزان باروری کل (با کنترل اثر درصد جمعیت زیر 15 سال در مدل نهایی) تاثیر معناداری نشان نداده است. براساس ضریب تبیین ایستای مدل سری زمانی برازش‏شده، سه متغیر مذکور، حدود 52 درصد از واریانس برابری جنسیتی را تبیین کرده‏اند.
    کلیدواژگان: باروری، امید زندگی، مهاجرت، برابری جنسیتی، مدل سری زمانی
  • فریده خلج آبادی فراهانی* صفحات 95-129
    هدف این مقاله بررسی رابطه بین باورها و تقسیم کار جنسیتی در منزل با تمایلات و نیات باروری زنان و مردان ساکن شهر تهران است. این مقاله حاصل تحلیل ثانویه داده های پیمایش مقطعی در بین 920 زن و مرد سنین باروری است که دارای فقط یک فرزند زیر5 سال بوده و در ماه مرداد و نیمه اول شهریور ماه سال 1391، به پایگاه های  بهداشتی دولتی جهت واکسیناسیون کودکان خود مراجعه کرده اند. روش نمونه گیری در پیمایش، سهمیه ای- خوشه ایاست. نتایج تحقیق نشان داد که ترجیحات باروری در زنان و مردانی که نگرش های جنسیتی سنتی داشتند، بطور معنی داری بیشتر از افراد با نگرش های جنسیتی مدرن  است. زنانی که همسران آنها سهم مهمی در کارهای منزل ایفا می کردند، بطور معنی داری ترجیحات باروری بیشتری داشتند. مدلهای  لگاریتم پوآسون نشان داد نگرش جنسیتی سنتی، پس از کنترل اثر تحصیلات و اشتغال، فقط برای زنان نقش تعیین کننده ای در ترجیحات بیشتر باروری دارد. همچنین، رابطه مستقیم و معنی داری بین وضعیت تقسیم کار جنسیتی در منزل و نیات باروری زنان  وجود داشت. بر اساس نتایج، در راستای سیاستهای تشویق باروری،  افزایش مشارکت مردان در کارهای منزل و نگهداری از فرزند توصیه می شود.
    کلیدواژگان: نگرش جنسیتی، تقسیم کار جنسیتی، ایده آل باروری، نیات باروری، تهران
  • مرجان صباغچی*، عباس عسکری ندوشن، فاطمه ترابی صفحات 131-162
    ابعاد گوناگون رفتاری و نگرشی مرتبط با ازدواج و خانواده در ایران، طی دهه های اخیر تغییر کرده اند. مقاله حاضر نگرش های ازدواج را در پنج بعد شامل نگرش نسبت به تجرد، ازدواج غیرخویشاوندی، اولویت ازدواج بر تحصیلات برای دختران، تاخیر ازدواج جوانان و رابطه دوستی قبل از ازدواج مورد مطالعه قرار می دهد. داده های تحقیق از طریق پیمایش در بین  723 نفر از زنان 49-15 ساله شهر یزد گردآوری شده است. یافته ها بیانگر آن است که تفاوت های نگرشی زنان شهر یزد به ابعاد مختلف ازدواج و تشکیل خانواده، برحسب متغیرهای زمینه ای (نظیر سن و وضعیت تاهل) مستقل از تاثیر عوامل و متغیرهای فرهنگی و ارزشی چندان چشمگیر نیست. در مقابل، متغیرهایی نظیر فردگرایی، خودتحقق بخشی و سرمایه فرهنگی اهمیت نسبی بیشتری در تیببن این تفاوت های نگرشی ایفا می کنند. به اختصار، این نتایج، هماهنگ با آن دسته از تبیین های نظری است که تفاوت ها و تغییرات نگرشی ازدواج و خانواده را در کهکشان گسترده تر تحولات فرهنگی و ارزشی جوامع معاصر می نگرند. با این وجود، چگونگی فرآیند ادغام نگرش ها، عقاید و اخلاقیات خانواده با مولفه های ارزشی کلان و روبه گسترشی نظیر فردگرایی، خودتحقق بخشی و حتی طیف وسیعی از ارزش های اجتماعی- فرهنگی بررسی نشده در این پژوهش، نظیر اشاعه ایده های توسعه، برابری جنسیتی، فرامادی گرایی و... مستلزم تحقیقات جداگانه ای است.
    کلیدواژگان: نگرش به ازدواج، فردگرایی، سرمایه فرهنگی، خودتحقق بخشی، زنان، شهر یزد
  • علیرضا دقیقی اصلی*، غلامرضا گرایی نژاد، نسیم عجایبی صفحات 163-182
    میزان جمعیت بهینه و رویکرد سیاستی مناسب در راستای نیل به آن، امروزه از دغدغه های بزرگ دولت‏ها، به ‏ویژه در کشورهای در حال توسعه است. افزایش بی‏رویه جمعیت می تواند هر کشوری را با چالش‏های گوناگونی مواجه سازد. در این بین برخلاف محدودیت‏های آموزشی، بهداشت و مسکن؛ منابع طبیعی هر کشور ذخایر خدادادی هستند که به دست بشر قابل ایجاد نمی باشند؛ لذا می توان گفت که بزرگ‏ترین محدودیت بر سر راه افزایش جمعیت محدودیت منابع طبیعی است. از طرفی آب سالم، شریان حیاتی برای بقاء بشر است که کمبود یا آسیب دیدن آن، صدمات جبران‏ناپذیری را به محیط زیست و زندگی افراد وارد خواهد ساخت. در این مقاله، ابتدا به بررسی ظرفیت‏های آبی کشور پرداخته و با استفاده از مدل اقتصادسنجی پنل دیتا، شاخصی برای برداشت سالانه آب شیرین ارائه شده است. سپس با مقایسه شاخص به‏دست آمده با امکانات آبی ایران تخمینی از جمعیت بهینه کشور ارائه می‏دهیم. مقایسه این شاخص و مصرف کنونی آب در کشور نشان می‏دهد که اگر الگوی مصرف آب به طور جدی تغییر پیدا نکند کشور در آینده نزدیک با بحران جدی آب مواجه خواهد شد. بر اساس نتایج تحقیق پیشنهاد می‏شود که سیاست‏های جدید جمعیت با نظرداشت منابع و محیط زیست به ویژه آب تدوین و اجراء شود.
    کلیدواژگان: توسعه، جمعیت، برداشت سالانه آب شیرین، منابع آب، مدل رگرسیون پول
  • رضا نوبخت*، علی قاسمی اردهایی، ولی الله رستمعلی زاده صفحات 183-209
    مهاجرت برگشتی یکی از الگوهای مهاجرت است که کمتر در مطالعات به آن توجه شده است. افزایش درصد مهاجرت های شهر به روستا در سالهای اخیر می تواند نشانگر تغییر الگوهای مهاجرتی در ایران باشد. هدف از مقاله حاضر انداز گیری مهاجرت برگشتی بر اساس داده های موجود و شناخت عوامل موثر بر آن است. در این مطالعه از رویکرد اقتصاد نئوکلاسیک جهت تحلیل و تبیین مهاجرت برگشتی و علل آن در مناطق مختلف به کار گرفته شد. روش تحقیق مورد استفاده تحلیل داده های ثانویه داده های خرد 2 درصد  مرکز آمار ایران است. نتایج نشان داد که بازگشت مهاجران در برخی استانها مانند خراسان رضوی، فارس، گیلان و مازندران بیشتر از استانهای دیگر بوده است. پیروی از خانوار، دستیابی به مسکن بهتر و اشتغال از عوامل تعیین کننده در بازگشت مهاجران به مبدا مهاجرت شان بوده است. دستیابی به مسکن بهتر یکی از دلایل بازگشت مهاجران است که در طبقات و متغیرهای مختلف تاثیرگذار است و در تمامی طبقات شغلی مختلف (کارفرما، کارکن مستقل، مزد بگیر بخش خصوصی) مشاهده می گردد. الگوی بازگشت مهاجران نشان دهنده بازگشت به استانهای همسایه، مناطق برخوردار و نیمه برخوردار است. نتایج تحلیل چندمتغیره نشان داد که متغیرهای جنس، تحصیلات، سن، جریان مهاجرت و سطح توسعه یافتگی، 27 درصد از تغییرات مهاجرت اقتصادی را برای مهاجران برگشتی سرپرست خانوار تبیین می کند.
    کلیدواژگان: مهاجرت برگشتی، علل بازگشت مهاجران، مهاجرت به مبدا، مبدا مهاجران برگشتی، ایران
|
  • Amir Azarfar *, Adel Azar, Seyede Zahra Kalantary Pages 7-38
    Estimating and projecting population size in future is utmost important for governments, because  majority of government programs and plans have a close  relationship with population and its dynamics. The aim of this paper is to project the trend of population changes and population structure over the next 50 years using Agent-Based Simulation model. The model enables to analyse different scenarios of population changes, provide as strcutural model of changes,  modeling with heterogeneous entities and provide more realistic results because of probabilistic modeling. Simulation results was compared to projection results under different scenarios conducted by the Statistical Center of Iran. The results showed a significant correlation between the two which indicates the validity of simulation model. The results also indicated that  age at marriage does not have a significant correlation with the trend of population growth in next 15 year, while  in longer term, there will be a significant correlation  Analysis of the model indicate that Agent-Based Simulation can create probabilistic, heterogeneous with policy analysis features analytical framework which can simulate annual data with minimum cost and in a virtual mean.
    Keywords: Agent-Based Simulation, Population projection, Population structure, age at marriage, Iran
  • Majid Koosheshi *, Mohammad Torkashvand Moradabadi Pages 39-63
    In the absence of adequate registered data on death and due to uncertain coverage, there are several indirect methods which can be used to estimate the level of mortality. None of these methods are able to estimate age-specific mortality rates and therefore cannot meet the needs of study and planning areas. Therefore, in such circumstances, it is essential to use mortality models to adapt the estimated level of mortality with the standard age pattern of the models. However, each model is based on different experimental data and they have different levels of adaptation in different geographic regions. The main question of this article is that which model is more compatible with age pattern of mortality of Iran? Using data on death from Civil-Registration Vital Statistics and on population from Census, age specific death rates by sex have been calculated and the compatibility of models life table with the age pattern of death has been examined using Brass Logit Model. The results revealed that the differences between societies and changes in patterns and causes of mortality, especially changes in the timing by cause, emphasizing early mortality pattern due to accidents, the Iranian mortality pattern seems to be different. Although the age pattern of Iran's mortality is apparently compatible with the North model of Coale-Demeny Life-Tables, this does not mean the similarity of these two mortality patterns, and the definitive answer to this question requires further studies.
    Keywords: mortality, Age specific mortality rate, Life table, Mortality models, Brass Logit Method
  • Tavakkol Aghayari Hir *, Fatemeh Golabi, Mehdi Shafeiy Zazely Pages 65-93
    Attempt to recognize associated factors of gender equality, as one of the main indicators for social development, has acquired an outstanding role in social/demographic studies in recent years. However, limited attention has been made to the relationship between population dynamics and gender equality. To this end, the current study aimed to assess the relationship between population dynamic (fertility, mortality and migration) and gender equality using a descriptive-analytical approach and secondary data analysis and Time Series model during 1956-2011 in Iran. The findings are indicative of a considerable increase in gender equality during the study period. From among population dynamic, women’s life expectancy and gross migration rate had a positive and statistically significant effect on gender equality, while total fertility rate (TFR) did not show any statistically significant effect (upon controlling the effect of under 15 years old population proportion at final model).  According to the stationary R-square of the fitted time series model, three mentioned variables could explain around 52 percent of variations in gender equality during the study period.
    Keywords: Fertility, life expectancy, migration, gender equality, Time series model
  • Farideh Khalajabadi Farahani * Pages 95-129
    This paper aims to determine the role of gender beliefs and gender division of domestic chores in fertility preference and intentions among men and women resided in Tehran. This article is based on a secondary analysis of the data gathered in a cross sectional survey among 920 men and women in reproductive age who had one child younger than 5 years and had attended to governmental health clinics for child vaccination during summer 2012. The results showed that fertility preferences among men and women with traditional gender beliefs were significantly greater than those with egalitarian gender attitudes. Women who benefited from greater support of their spouse in domestic chores, had significantly greater fertility preference.  Poisson Logarithm Model indicated that traditional gender attitudes were significant predictor of higher fertility preference after control of education and employment, only among women. While, there was no significant association between fertility intention and gender attitudes. The gender division of domestic chores was significantly associated with fertility intentions among women, not men. Women whose spouse had a greater contribution in domestic chore, showed greater fertility intention compared to other women. Results will have implications in policies to encourage fertility among young families by increasing the role of men in domestic chores and child rearing in Iran.
    Keywords: Fertility preference, Fertility intention, Gender attitudes, Gender division of domestic labor, Tehran
  • Marjan Sabbaghchi *, Abbas Askari Nodoushan, Fatemeh Torabi Pages 131-162
    Various aspects of attitude and behaviors related to marriage and family formation have been changed over the recent decades in Iran. The present study investigates marital attitudes in five dimensions, including singlehood, marriage between non-relatives, priority of marriage over education for girls, marriage delay, and premarital heterosexual relationships. A survey was conducted among 723 women aged 15-49 years, who lived in the city of Yazd. A systematic random cluster sampling method was employed for data collection, which included 48 clusters of 15 households. Overall, the findings suggest that women’s attitudes towards various aspects of marriage and family formation do not greatly vary by age and marital status. In contrast, variables such as individualization, self-actualization and cultural capital are more important in explaining such differences. These results are consistent with those theoretical explanations which attempt to explain differences and changes in attitudes towards marriage and family in term of broader cultural and value shifts in contemporary societies. However, further studies are required to examine the process of integration between family attitudes, beliefs, and moralities with macro level values such as individualization, self-actualization and even a broad expectrum of other socio-cultural values such as the diffusion of development ideas, gender equality, post materialism, etc.
    Keywords: Attitude towards marriage, Individualism, Cultural capital, self-actualization, Women, Yazd city
  • Alireza Daghighi Asli *, Gholamreza Geraeinezhad, Nasim Ajaeebi Pages 163-182
    Optimal population size and an appropriate policy approach towards its achievement has been among the most important concerns of governments, particularly in developing countries. Over-population  can expose each country to various challenges. Unlike educational, health care and accommodation constraints, which can be handled with long-term or mid-term planning, natural resources are limited and mostly non-compensable by plans and human activities. Thus it could be asserted that the biggest obstacle against population growth is limitation of natural resources. Fresh water as an example is vital  for human life-cycle, and any shortage or contamination of water would cause serious and inevitable problems to the environment and people’s life. In this paper,  first, water resources and its capacity in Iran are assessed and as a next step, an index has been defined for annual consumption of fresh water using economic panel data. Then, by comparing this index with the Iranian water consumption, optimal population size has been estimated. We can conclude that with no serious change in current water consumption, Iran will encounter a serious challenge in water resources. Hence, according to these results, it is suggested New Population policies should consider natural resource and water limitations.
    Keywords: Development, population, Fresh water consumption, Water resources, Pool regression model
  • Reza Nobakht *, Ali Ghasemi Ardahaee, Valiollah Rostamalizadeh Pages 183-209
    Return migration is a type of migration forms and patterns which attracted limited attention in research literature, particularly in Iran. Rise in urban-rural migration compared to  rural-urban migration in the 2001 Census, can indicate some changes in migration pattern in Iran, hence understanding such changes is important. The aim of this paper is to measure return migration and identify its associated factors based on available data. In this study, Neoclassic economic approach was employed to analyze return migration and its causes in different regions in Iran. The method used in this study was a secondary analysis of census data (2% data of Statistical Center of Iran). The study suggested that migrants return to some provinces such as Khorasan Razavi, Fars, Gilan and Mazanderan was more than others. Accompany the family, access to better housing and employment were identified as determinants of return migration. Access to better housing was one of the rationales for return migration which impacted different socio-economic classes and was observed in all different job categories (employer, employee, independent worker, private sector worker, etc.). Pattern of return migration represents a return to neighboring provinces, developed and semi-developed areas. Logistic regression analysis indicated that sex, education, age, migration flows and level of development explain 27% of changes in economic migration among return migrants.
    Keywords: Return migration, Causes of return migration, Migrate to origin, Origin of return migrants