فهرست مطالب

مطالعات رفتار مصرف کننده - سال یکم شماره 1 (پاییز و زمستان 1392)

مجله مطالعات رفتار مصرف کننده
سال یکم شماره 1 (پاییز و زمستان 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/11/21
  • تعداد عناوین: 7
|
  • آرمان احمدی زاد*، منیژه حقیقی نسب، مهین رحیم پور صفحات 5-15
    هدف این مطالعه، طراحی مدلی  به منظور  ارتقاء نوآوری سازمانی از طریق  مدیریت سرمایه مشتریان با توجه به نقش میانجی کاربرد دانش بازاریابی است. در این مقاله ابتدا به مرور مفاهیم و مبانی نظری  پرداخته و سپس با استفاده از مطالعات و تحقیقات پیشین شاخص های اندازه گیری هریک از مولفه ها و ابعاد مورد بررسی استخراج شده است. جامعه آماری این تحقیق مدیران، روسا و کارشناسان 13 شرکت گروه صنعتی ایران ترانسفو بوده و نمونه آماری بصورت تصادفی طبقه بندی شده از شرکتهای گروه انتخاب گردیده است. داده های پژوهش با پرسشنامه گردآوری و در نهایت با استفاده از مدل معادلات ساختاری، مدل عملیاتی تحقیق بدست آمد. نتایج نشان داد که به ترتیب نوآوری محصول، سپس نوآوری فرآیند و در انتها نوآوری مدیریتی از طریق مدیریت سرمایه مشتریان و کاربرد دانش بازاریابی منجر به بهبود نوآوری سازمانی خواهند شد. همچنین، یافته ها بیانگر این بود که سرمایه مشتریان نیز به طور مستقیم نیز به ترتیب نوآوری محصول، سپس نوآوری فرآیند و در انتها نوآوری مدیریتی را تحت تاثیر قرار می دهد .
    کلیدواژگان: سرمایه مشتریان، کاربرد دانش بازاریابی، نوآوری سازمانی، مدل یابی معادلات ساختاری
  • مهران رضوانی*، سیران مهرنیا صفحات 17-31

    هدف این مطالعه، بررسی نقش عناصر آمیخته ترفیع در خلق ارزش ویژه برند مشتری محور در شرکتهای صنایع لبنی در تهران است. این پژوهش از لحاظ هدف از نوع کاربردی و از نظر روش، توصیفی-پیمایشی و از نظر ارتباط بین متغیرها از نوع همبستگی و از لحاظ زمانی مقطعی می باشد. جامعه آماری پژوهش شامل مشتریان فروشگاه های زنجیره ای شهروند است. دراین پژوهش تعداد 240 پرسشنامه توزیع و برای تجزیه و تحلیل داده ها ازآزمون همبستگی پیرسون و مدل تحلیل مسیر و نرم افزار lisrel 8.54 و از آزمون فریدمن برای رتبه بندی شاخص ها و برندهای مورد نظر استفاده شده است. نتایج حاکی از تاثیرات مثبت ابعاد ارزش ویژه برند بر روی ارزش ویژه برند و تاثیرات قوی عناصر آمیخته ترفیع (بجز پیشبرد فروش) بر این ابعاد می باشد. لازم به ذکر است، در میان ابعاد ارزش ویژه برند "تصویرذهنی برند" بیشترین تاثیر مثبت و در میان عناصر آمیخته ترفیع "بازاریابی مستقیم" بیشترین تاثیر مثبت و "پیشبرد فروش" بیشترین تاثیر منفی را دارد. در این مطالعه شش برند دامداران، می ماس، پگاه، کاله، میهن و چوپان در نظر گرفته شد که از لحاظ آشنایی افراد با این برندها و میزان مصرف آنها، برند کاله بیشترین و برند می ماس کمترین موفقیت را دارد.

    کلیدواژگان: ارزش ویژه برند مشتری محور، آمیخته ترفیع، صنایع لبنی و مدل معادلات ساختاری
  • میثم شیرخدایی*، امیرحسین نوری پور، فاطمه شریعتی صفحات 33-49

    بازار محصولات حلال در کشورهای اروپایی جز بازارهای نوظهور و پرسود محسوب می شود، چراکه تقاضا برای مصرف محصولات حلال بالخصوص موادغذایی در کشورهای اروپایی همچون انگلستان، فرانسه و آلمان بسیار در حال رشد است. با توجه به آنکه یکی از روش های درک نگرش مشتریان، سنجش ارزش ویژه برند مبتنی بر مشتری می باشد، بنابراین پژوهش حاضر به بررسی اثر ارزش ویژه برند مبتنی بر مشتری بر قصد خرید موادغذایی حلال در کشورهای انگلستان، آلمان، فرانسه پرداخته است. داده ها از طریق 391 پرسشنامه بصورت کاغذی و الکترونیکی جمع آوری گردید و توسط نرم افزارهای SPSS19 و18  Amos  مورد بررسی قرار گرفت. یافته های پژوهش نشان داد، آگاهی برند تاثیر مثبت و معناداری بر کیفیت ادراک شده و تداعی برند دارد، همچنین نتایج، اثرات مثبت و معنادار کیفت ادراک شده و تداعی برند را بر وفاداری به برند تایید نمودند و در آخر اثر وفاداری به برند بر قصد خرید موادغذایی حلال بعد از تجزیه و تحلیل مورد تایید قرار گرفت.

    کلیدواژگان: قصد خرید، حلال، ارزش ویژه برند مبتنی بر مشتری
  • کریم زهره وندیان*، فرید محمدزاده، اسفندیار خسروی زاده صفحات 51-59
    هدف تحقیق حاضر بررسی ارتباط بین هوش رقابتی و بازاریابی اثر بخش در باشگاه های ورزشی استان البرز است که بعد از بررسی ارتباط، سهم هریک ار مولفه های هوش رقابتی را در پیش بینی بازاریابی اثر بخش بدست آوردیم. روش تحقیق توصیفی و از نوع همبستگی است . جامعه آماری مدیران باشگاه های ورزشی استان البرز است تعداد  152 نفر به عنوان نمونه در دسترس انتخاب شدند. و تعداد 134 پرسشنامه برگشت داده شد. پرسشنامه تحقیق 36 سوال دارد. 21  سوال مربوط به هوشمندی رقابتی و 15 سوال مربوط به اثربخشی بازاریابی است. برای تجزیه و تحلیل داده ها از آمار توصیفی و آمار استنباطی در نرم افزار SPSS16 استفاده شد. نتایج نشان داد که بین هوش رقابتی و ابعاد آن با بازاریابی اثر بخش ارتباط مثبت و معناداری وجود دارد. بین مدیران باشگاه های ورزشی بانوان و آقایان تفاوت معناداری در هوش رقابتی و بازاریابی اثربخش وجود دارد. از نتایج به دست آمده از این پژوهش روشن می شود که با افزایش موارد استفاده مدیریت از متغیرهای چهارگانه هوش رقابتی (فرصت های بازار، آگاهی از مخاطرات رقبا، آگاهی از تهدیدات رقبا، آسیب پذیری کلیدی) عملکرد باشگاه ها در جهت ارایه خدمات به مشتریان، دسترسی به هدف های تبیین شده و پیشی گرفتن از رقبا بهبود می یابد.
    کلیدواژگان: هوش رقابتی، بازاریابی اثربخش، باشگاه های ورزشی
  • شیوا یزدانفر*، بهمن حاجی پور صفحات 61-73

    جوامع دانشگاهی و تجاری درباره چالش های فزاینده به وجود آمده درباره موقعیت و جایگاه بخش بازاریابی در داخل سازمان ها اتفاق نظر دارند. متخصصان و دانشگاهیان معتقدند که علیرغم نقش مهم بخش بازاریابی در اثرگذاری بر تصمیمات استراتژیک، به علت عدم پاسخگویی و مشروعیت داخلی، این بخش از حمایت ها و تشویق های لازم از طرف مدیران ارشد برخوردار نیست. هدف مطالعه حاضر تبیین روابط بین پاسخگویی و مشروعیت داخلی بازاریابی با عملکرد شرکت می باشد. روش پژوهش حاضر از نوع توصیفی- همبستگی است. ابزار گردآوری داده ها یک پرسشنامه پژوهشگر ساخته، دارای طیف پنج گزینه ای لیکرت است که در میان نمونه آماری شامل315 نفر از مدیران میانی و کارمندان 35 شرکت صاحب برند در صنایع پوشاک، لوازم خانگی، صوتی و تصویری و مبلمان توزیع گردیده است. داده های گردآوری شده با استفاده از مدل معادلات ساختاری تحلیل گردیده است. نتایج حاصل از این تحقیق نشان داد که پاسخگویی داخلی بخش بازاریابی تاثیر مثبت و معناداری بر مشروعیت داخلی آن و متعاقبا عملکرد شرکت داشته است. به بیان دقیق تر با افزایش پاسخگویی بخش بازاریابی، مشروعیت آن بخش در بین سایر بخش ها افزایش یافته و این امر منجر به بهبود عملکرد شرکت می شود.  این در حالی است که با اینکه تاثیر مثبت و معنادار مشروعیت بخش بازاریابی بر همکاری و تسهیم دانش سایر بخش ها با بخش مذکور تایید شد ولی تنها همکاری تاثیر مثبت و معنادار خود را بر عملکرد شرکت نشان داد.

    کلیدواژگان: بخش بازاریابی، پاسخگویی، مشروعیت، تمایل به همکاری، تمایل به اشتراک گذاشتن دانش و معلومات، عملکرد شرکت
  • بهرام رنجبریان، افشین قاسمی*، ادریس محمودی، سیامک رحیمی صفحات 75-88

    در دنیای رقابتی امروزی، داشتن مزیت رقابتی امری کلیدی برای هر شرکتی است. یکی از مهم ترین و غیرقابل تقلیدترین دارایی های هر شرکتی، ارزش ویژه نام و نشان تجاری آن است. ارزیابی پیامدها و نتایج مدیریت ارزش ویژه برند یکی از مهم ترین موضوعات سنجش دارایی های نامشهودسازمان ها در اقتصاد نوین است. هدف مطالعه حاضر بررسی عوامل موثر بر ترجیح نام و نشان تجاری توسط مصرف کنندگان است. به این منظور سه سازه ارزش ویژه دانشی، ارزش ویژه نگرشی و ارزش ویژه ارتباطی مورد بررسی و تاثیر آن ها بر ترجیح نام و نشان تجاری سنجیده شده است. دو نام ونشان تجاری مورد بررسی در این پژوهش، هاکوپیان و ماکسیم هستند که در صنعت پوشاک ایران فعال هستند. به منظور گردآوری داده ها، پرسشنامه ای دارای طیف پنج گزینه ای لیکرت میان مصرف کنندگان پوشاک در شهر تهران توزیع گردید. داده های گردآوری شده با استفاده از مدل معادلات ساختاری[1] تحلیل گردیده است. نتایج حاصله بیان می کند که تنها سازه ارزش ویژه ارتباطی (شامل شاخص های ارزش دریافتی، رضایت از نام و نشان تجاری و وفاداری نگرشی) تاثیر مثبت و معناداری بر ترجیح نام و نشان تجاری دارد. همچنین تاثیر مثبت و معنادار میان ترجیح نام و نشان تجاری و تصمیم به خرید آن نیز تایید شده است.

    کلیدواژگان: ارزش ویژه نام و نشان تجاری، ارزش ویژه نام و نشان تجاری مشتری مدار، ترجیح نام و نشان تجاری، تصمیم به خرید نام و نشان تجاری
  • فریدون احمدی* صفحات 89-102

    امروزه با گسترش روز افزون صنایع خدماتی، موضوع بازاریابی رابطه مند برای حفظ و جذب مشتریان و برآورد نیازها و خواسته های آنها به مسئله مهمی برای سازمان ها از جمله بانکهای تجاری تبدیل شده است. تلاش های فراوان سازمان ها در این حوزه، شاهدی بر این ادعاست. رفتار شهروندی سازمانی به عنوان رفتار فرانقش می تواند امر بازاریابی رابطه مند را در سازمانها تسهیل نماید. برای بررسی این ادعا در تحقیق حاضر تلاش شده است تا رابطه بین رفتار شهروندی سازمانی و بازاریابی رابطه مند در بانکهای تجاری استان کردستان مورد مطالعه و بررسی قرار گیرد. برای این منظور تعداد 320 نفر از کارکنان بانکهای تجاری استان اعم از بانکهای خصوصی و دولتی به عنوان نمونه آماری انتخاب شده است. با توجه به اینکه تحقیق از حاضر بر حسب هدف کاربردی و بر اساس شیوه گردآوری داده ها توصیفی از نوع همبستگی است از ابزار پرسشنامه برای گردآوری داده ها استفاده شده است. جهت تعین ارتباط بین متغیرها از آزمون ضریب همبستگی  پیرسون و برای تعین سهم هر یک از ابعاد رفتار شهروندی سازمانی و برآورد اثرات مستقیم و غیر مستقیم آن بر بازاریابی رابطه مند در بانکهای تجاری از برازش مدل رگرسیونی و تحلیل مسیر بهره گرفته شده است.  نتایج حاصل از مطالعه نشان می دهد رابطه معناداری بین ابعاد مختلف رفتار شهروندی سازمانی و بازاریابی رابطه مند در بانکهای تجاری استان کردستان وجود دارد. در این راستا وفاداری سازمانی ، اطاعت سازمانی و خود توسعه ای کارکنان بیشترین تاثیر را در تسهیل بازاریابی رابطه مند دارند.

    کلیدواژگان: بازاریابی رابطه مند، رفتار شهروندی سازمانی، بانکهای تجاری، استان کردستان
|
  • Arman Ahmadizad *, Manizheh Haghighinasab, Mahin Rahimpour Pages 5-15
    The purpose of this study is to design a model for developing organizational innovation through customer capital management and markeing knowledge application.At First, reviewing historical researches, the metrics are extracted. The population consists of managers and experts in thirteen companies of Iran Transfo group and samples are selected from randomly among these companies. The research data is ghatherd by questionnaire and finally the operational model using structural equation modeling (SEM) is developed. The results show that respectively product and service innovation, process innovation & managerial innovation and through customer capital and markeing knowledge application improves organizational innovation. Also, customer capital directly affects respectively product and service innovation, managerial innovation & process innovation.
    Keywords: Customer Capital, Markeing Knowledge Application, Organizational Innovation, Structural Equation Modeling
  • Mehran Rezvani *, Seiran Seiran Mehrnia Pages 17-31

    This paper aims to examine the relationships among Promotional-mix elements and Customer-based Brand Equity. Then, a model is developed to examine the relationships Promotional-mix elements and Customer-based brand equity in Food Industries of Tehran. The sample size is 240. Data are collected by questionnaire designed. The collected data is estimated using Lizrel and SEM method. The test results show that four dimensions of brand equity (brand awareness, perceived quality, and brand loyalty and brand Image) positively affect on Customer-based brand equity and all promotional-mix elements (except sales promotion) positively affect the Customer-based brand equity. In addition, among dimensions of brand equity, image brand has the most positive effect on brand equity and among elements of Promotional-mix, sell promotion has the most negative effect on brand equity. In the end, among the brands, Kalleh brand has the most Brand Equity and MiMas brand has the least Brand Equity.

    Keywords: Customer-based Brand Equity, Promotional-mix, Food Industries, SEM
  • Meysam Shirkhodaie Meysam Shirkhodaie *, Amirhosein Amirhosein Nouripour, Fatemeh Fatemeh Shariati Pages 33-49

    Halal products market in the European countries is a profitable and emerging markets, because consumer demand for Halal products, particularly Halal Foods in European countries such as England, France and Germany is growing. Given that one of the ways of understanding customer attitude is measuring customer-based brand equity, therefore, the present study examined the effect of customer-based brand equity on purchase intention of Halal foods, in England, Germany and France. Data from 391 questionnaires were collected in paper and electronic form and by software SPSS19 and Amos18 was investigated. The findings showed brand awareness has a significant positive effect on perceived quality and brand associations, the results confirmed significant positive effects of perceived quality and brand associations on brand loyalty. Significant positive effect of brand loyalty as a core of customer-based brand equity on overall brand equity was confirmed. Finally, the effect of overall brand equity on purchase intention of Halal foods after analyzing was confirmed.

    Keywords: Purchase intention, Halal, Customer based brand equity
  • Karim Zohrevandian *, Farid Mohammadzadeh, Esfandiar Khosravizadeh Pages 51-59
    The aim of the present study was to investigate the relationship between competitive intelligence and marketing effectiveness of sport clubs in Alborz Province. After examining the relationship, the contribution of each component of competitive intelligence for prediction of marketing effectiveness was obtained. The research method was descriptive and correlational . The statistical populations were managers of sports clubs in Alborz Province. 153 subjects were selected. And 134 questionnaires were returned This questionnaire had 36 questions. 21 questions were related to competitive intelligence and 15 questions was related to marketing effectiveness. For data analysis, descriptive statistics and inferential statistics were analyzed by SPSS16. Results showed that there is a positive and significant relationship between competitive intelligence dimensions and marketing effectiveness. There is a significant difference between competitive intelligence and marketing effectiveness of male and female managers. Finding of this research clarifies that managers with using quadripartite variables of competitive intelligence (market opportunities, awareness of the competitors dangers, awareness of the competitors threats, key vulnerabilities) can improve the club's performance for offering services to customers, Achieving to stated goals and proceeding of their competitors.
    Keywords: competitive intelligence, marketing effectiveness, sports clubs
  • Shaiva Yazdanfar *, Bahman Hajipour Pages 61-73

    Consensus exists in the academic and business experts regarding the growing challenges in the status of the marketing department within the organization. Practitioners and academics suggest that the department does not get enough acknowledge elements from the upper echelon due to its lack of accountability and internal legitimacy, despite its pivotal role in influencing the company's strategic direction. The aim of this study is explaining the relationship between the marketing's accountability and internal legitimacy by the firm performance. The methodology of the current study is a kind of descriptive-correlational one. The data collection instrument is a researcher-made questionnaire including a five-choice-range of Likert which has been distributed among the statistical sample of 315 of the middle managers and the employees of 35 brand owner firms in the clothing, home appliances, audio-visual, and furniture industries. The collected data has been analyzed using the structural equations modeling. The obtained results of the study indicated that the internal accountability of the marketing segment has a significant positive effect on the internal legitimacy and consequently its performance. More precisely, by increasing the marketing's accountability, the legitimacy of that segment has increased among other segments and this caused the firm performance improvement. However, the significant positive effect of the marketing's legitimacy on the willingness to collaborate and share knowledge with the mentioned segment has been confirmed, only the willingness to collaborate indicated its significant positive effect on the firm performance.

    Keywords: Marketing department, accountability, Legitimacy, Willingness to Collaborate, Willingness to Share Knowledge, Firm Performance
  • Bahram Ranjbarian, Afshin Ghasemi *, Edris Mahmoodi, Syamak Rahimi Pages 75-88

    Today’s in the competitive world, competitive advantage is a key factor to any company. One of the most important and most non-duplication of any company assets is brand equity. Assess the consequences and outcomes of brand equity management are one of the most important issues to measure intangible assets of organizations in the new economy. This study examined factors affecting the brand preference by consumers. Three structures of knowledge equity, attitudinal equity and relationship equity investigated and their impact on brand preference is measured. Two brand examined in this study are Hakoupian and Maxim, that in the clothing industry are active in Iran. For data collection, a questionnaire with a five option’s Likert range of clothing, were distributed among consumers in Tehran. The data collected were analyzed with using structural equation modeling. The result show that only the relationship equity (Includes indicators of value received, brand satisfaction and loyalty attitude) has significant positive impact on brand preference. Also positive and significant impact between the intention to purchase and brand preferences has been confirmed.

    Keywords: Brand equity, Customer-based Brand Equity, Brand preferences, intention to purchase
  • Freydoon Ahmadi* Pages 89-102

    Todays by increasing service industries, relationship marketing for absorbs and maintaince costumer and prepare their needs and wants for organization spatial for commerce banks is very important. Many attempted is done in these filed are documents for this phenomena. Organizational citizenship behavior as extra role cans facilate relationship marketing in organizations. For survey these claim in current study is attempted study relationship between relationship marketing and OCB   in commerce banks in Kurdistan province. For access to this aim 320 people of bank personnel is selection as sample. This study is applied and descriptive study and for data collecting is used of questionnaire instrument. For determining relationship between RM and OCB is used of Pearson correlation test. Also for determining the share of OCB dimensions impact on MR is used of anticipate regression and path analysis.   The results of this study is indicated there are meaningful relationships between OCB and MR. also dimensions of OCB such as organizational loyalty, organizational obedience and self development have main impact on MR in commerce banks in Kurdistan province.

    Keywords: Relationship marketing, organizational citizenship behavior, commerce banks, Kurdistan province