فهرست مطالب

نشریه پژوهش های ادبی
پیاپی 18 (زمستان 1386)

  • تاریخ انتشار: 1386/12/11
  • تعداد عناوین: 7
|
  • سجاد آیدنلو* صفحات 9-32

    داستان رستم و اسفندیار‍ شاهنامه به رغم شرح و تحلیلهای گوناگونی که درباره آن نوشته شده، هنوز نیازمند بازخوانی و توضیح برخی نکات و مبهمات است. در این مقاله با بررسی سه بیت درخور تامل و در عین حال کمتر توجه شده داستان، نشان داده شده است که: 1. بنابر اسناد و قراینی، گشتاسپ برای خوارداشت اسفندیار، پسرش را در زندان زنان به بند کشیده بوده و احتمالا «بدکارگان» در مصراعی از داستان ناظر بر این روایت است. 2. «کریمان» در بیتی از این داستان، که در سنت شاهنامه خوانی و گذشته ادبی ایران گاهی اسم خاص و نام پدر نریمان دانسته شده به دلایلی جمع «کریم» و در معنای واژگانی آن است. 3. اشاره به کشته شدن شاه هاماوران به دست رستم در یک یا  دو جا از این داستان، که با سرانجام این کس در روایت جنگ هاماوران، متفاوت و ظاهرا از تناقضات شاهنامه است به دلیل بودن دو گزارش از این داستان در ادب حماسی ایران و نشانه های هر دو روایت در شاهنامه به جای مانده است.

    کلیدواژگان: شاهنامه، داستان رستم و اسفندیار، زندان زنان، کریمان، شاه هاماوران
  • عباس خائفی*، جعفر فیضی گنجین صفحات 33-52

    در چند دهه اخیر، که روایت شناسی به عنوان علم مطرح شده است، روایت شناسان تلاش کرده اند به الگوهای روایتی مشخصی دست یابند تا بتوانند تمام ساختارهای روایتی، چه قصه های قدیمی و چه رمانهای امروزی را با این الگوها تجزیه و تحلیل کنند. در این زمینه نیز تلاشهای فراوانی توسط محققان انجام شده است، اما کار ولادیمیر پراپ تا زمان خود از دیگران پرثمرتر بوده و نظریه او به رغم کاستی هایش، تحول عظیمی در علم روایت شناسی به وجودآورده است. پراپ در کتاب ریخت شناسی قصه های پریان به توصیف قصه ها براساس اجزای سازنده آنها و روابط متقابل این اجزا پرداخته است. پراپ پس از تجزیه و تحلیل صد قصه از قصه های روسی به سی و یک خویشکاری1 دست یافته است. او معتقد است می توان قصه های عامیانه و حتی رمانسها را نیز با این الگو تجزیه و تحلیل کرد. این مقاله می کوشد تا الگویی را که پراپ از تجزیه و تحلیل قصه های پریان به دست آورده است بر روی قصه سمک عیار نشان دهد و با نتایج تجزیه و تحلیل پراپ مقایسه کند؛ به عبارت دیگر، این مقاله سعی در ریخت شناسی قصه سمک عیار دارد.اگرچه کار پراپ درباره قصه پریان است، نظریه های او چنان ظرفیت زیادی دارد که شامل قصه های ایرانی از جمله قصه سمک عیار هم می شود. بسیاری از کارکردها و کنشهای بررسی شده در قصه سمک عیار، کم و بیش با روایت شناسی پراپ یکسان است و این مقاله بر مبنای نظریه او است.

    کلیدواژگان: نقد ادبی، ریخت شناسی، نظریه ولادیمیر پراپ، سمک عیار
  • محمدرضا صرفی* صفحات 53-76

    این مقاله به منظور بررسی نمادهای پرندگان در مثنوی مولانا با روش کتابخانه ای نوشته شده است. نگارنده پس از استخراج تمام کاربردهای پرندگان با استفاده از روش تحلیل محتوا به طبقه بندی، توصیف و بیان معانی نمادین آنها پرداخته است. براساس یافته های این گفتار در مثنوی از 30 پرنده با نام و صدها پرنده بی نام سخن به میان آمده که گوشه ای از نمادپردازی مولانا را تشکیل داده است. یکی از نتایج مهم این بررسی این است که پرندگان در تحلیل نهایی خود، نمادی از سرگذشت روح انسان در قفس تن و دنیای مادی را بازگو می کنند. معانی و مفاهیم نمادین پرندگان با ویژگی های طبیعی آنها پیوندی ناگسستنی دارد. افزون بر آن، آموزه های دینی، فرهنگی و نیز اساطیری که در طول زمان در اطراف هر یک از آنها شکل گرفته است در مفاهیم ویژه ای که مولانا از آنها ارائه می کند، نقش و تاثیر فوق العاده ای دارد. در مجموع می توان گفت پاره ای از برداشتهای مولانا از پرندگان کاملا ابداعی و بی سابقه است و برخی دیگر در سنتهای فرهنگی ریشه دارد. شکل گیری مفاهیم نمادین پرندگان در مثنوی از یک سو از جهان بینی خاص مولانا سرچشمه گرفته و از سوی دیگر، ناشی از برداشتهای شخصی و قریحه توانای اوست.

    کلیدواژگان: نماد در مثنوی، پرنده در مثنوی، روح، ادبیات عرفانی، انسان و عرفان، اسطوره
  • محمدرضا عمران پور* صفحات 77-102

    برجسته سازی از طریق ساخت و کارکرد هنری قید و گروه های قیدی یکی از تمهیدات تبدیل زبان روزمره به زبان ادبی در اشعار شاملو است. بسامد گونه های مختلف، ساختهای گوناگون و نقشی که گروه های قیدی در ایجاد موسیقی و صور خیال و توصیف و فضاسازی در اشعار شاملو دارد، حاکی از این است که او به این مقوله زبانی توجه خاصی داشته و از آن به عنوان یکی از عوامل برجسته سازی و آفرینش زیبایی در اشعار خود بهره برده است. شاملو از دو جنبه صوری و محتوایی گروه های قیدی در برجسته سازی اشعارش بهره برده است. ساختهای چندباره و پیوسته گروه های قیدی که از «هسته+ پیرو توضیحی» تشکیل شده است و شیوه جایگزین کردن آنها در محور همنشینی زبان و استفاده از آنها در ایجاد گونه های مختلف موسیقی، مهمترین کارکرد جنبه های صوری و ساخت تصاویر و صورتهای خیالی ابتکاری از قبیل تشخیص، آشنایی زدایی در تشخیصهای مبتذل و عادی شده، تعلیل در تشخیص، تشبیه، نماد سازی و متناقض نمایی و غیره کارکرد جنبه محتوایی گروه های قیدی در برجسته سازی اشعار شاملو به شمار می آید.

    کلیدواژگان: شاملو، گروه های قیدی، برجسته سازی، زبان ادبی
  • محمود فتوحی*، مریم علی نژاد صفحات 103-116

    این مقاله می کوشد نشان دهد که نوآوری نیما یوشیج تنها به قالب شکنی در درون سنتهای کهن محدود نمی شود. او علاوه بر نوآوری در قالبهای شعری و تجربه های معنایی و دید تازه به ابداع فرم بی سابقه ای در شعر فارسی دست می زند. این فرم، که در این مقاله، «نماد ساختمند» (ارگانیک) نامیده می شود، ساختار شعری خاصی است که در آن هر پدیده (تصویر) در کانون نگاه شاعر قرار می گیرد؛ بتدریج آن تصویر بر کل شعر غلبه می یابد و سرانجام به صورت نمادی متراکم از معانی ادبی و هنری در می آید. این شکل شعری، که بیش از 20 درصد از شعرهای نو نیما را شامل می شود، پس از نیما با استقبال شاعران معاصر همراه شد به گونه ای که بخشی از شعرهای مقبول و مشهور معاصر فارسی به این شکل سروده شده است. این مقاله از ماهیت و مبانی این ساخت شعری و روند شکل گیری و تکوین آن بحث می کند و عوامل موثر در پیدایش این فرم شعری را در این دوره از تاریخ ایران بیان می کند.

    کلیدواژگان: فرم شعر، نماد ارگانیک، تصویر کانونی، نیما یوشیج
  • سید اسماعیل قافله باشی*، سیده زیبا بهروز صفحات 117-140

    تحلیل ریخت شناختی به روش ولادیمیر پراپ1 در حدود 200 حکایت عارفانه از دو کتاب ارزشمند کشف المحجوب و تذکره الاولیا مشخص کرد که در خویشکاری2 خاص عارفانه ها، که کرامت در جایگاه برجسته و نقطه عطف داستان واقع است، تابع معنای دامنه بیشتری نسبت به گونه های دیگر (عامیانه ها، عاشقانه ها و...) دارد. با وجود اینکه تعداد نقش ویژه ها محدود است از گوناگونی بسیاری برخوردار است. تنها عامل همسانی در چنین آرایشهای کوچک مقیاس با رنگهای متنوع، جایگاه نقش ویژه هاست؛ همچون قرار گرفتن کدهای رمز در محلهای ویژه در راستای همخوانی با نقطه عطف داستان. در این تحقیق، سه حوزه کنش3، مشخص شد و تعداد خویشکاری ها به 11 رسید که بعضی با آنچه در عامیانه ها وجود دارد، همسان، و بعضی دیگر جدید و خاص عارفانه ها ست.

    کلیدواژگان: ولادیمیر پراپ، ریخت شناسی، روایت شناسی، کشف المحجوب، تذکره الاولیا
  • علیرضا نبی لو*، منوچهر اکبری صفحات 141-163

    در این پژوهش، ساختار داستانهای طوطی نامه از جهات مختلف بررسی شده است. طوطی نامه از داستانهای منثور غنایی و تمثیلی است که به روش هزار و یک شب بیان شده است. در داستانهای طوطی نامه اغلب ویژگی های قصه ها را می توان یافت؛ ویژگی هایی چون تاکید بر حوادث، وجود امور خارق العاده، محکم نبودن روابط علت و معلولی میان رویدادها، مطلق گرایی، ختم شدن به نتایج اخلاقی، تغییر ناپذیری شخصیتها، کیفیت روایت و فرضی بودن زمان و مکان. لحن و بیان تمام داستانها، جدی است و از طنز و مطایبه در بیان آنها اثری دیده نمی شود. مجموعا 100 داستان در طوطی نامه وجود دارد. در داستانهای این اثر از 521 شخصیت استفاده شده است که 5/67 درصد عام و 5/32 درصد خاص هستند. بیشترین شخصیتها حیوانات (5/22 درصد) و صاحبان مشاغل (19 درصد) است. راویان و گویندگان داستانهای طوطی نامه عبارتند از: طوطی که 57 درصد داستانها را نقل می کند. حیواناتی نظیر شارک، مار، شغال و... 11 درصد داستانها، خجسته 8 درصد داستانها، انسانهای دیگر نظیر راهب، وزیر، پادشاه، و... 18 درصد از داستانها از نقل می کنند و راوی 6 درصد از داستانها نامعلوم است. از مجموع 100 داستان 69 درصد دارای کنش و 31 درصد فاقد کنش خاصی است. همچنین 54 درصد داستانها نتایج و توصیه های اخلاقی دارد و 46 درصد فاقد این امر است. در 35 داستان به حوادث خارق العاده اشاره شده، 15 درصد داستانها دارای زمان و 85 درصد فاقد زمان است و سرانجام اینکه از مجموع 100 داستان، 50 درصد مکان دار و 50 درصد فاقد جایگاه مکانی مشخص است. برای ملموستر و عینی تر شدن پژوهش، نتایج با جدول و نمودار نشان داده شده است.

    کلیدواژگان: طوطی نامه، ساختار داستان، داستانپردازی، راوی در داستان، زمان و مکان در داستان
|
  • S. Aydenlou* Pages 9-32

    Despite all the different interpretations and analysis written on the story of Rustam and Esfandyar, it still demands re-reading and explanation of some of the ambiguous parts and points. This paper intends to reveal the following points through an analysis of three verses as a sample:  According to some evidences and documents, Gashtasb imprisoned Esfandyar’s son in women’s prison in order to humiliate Esfandyar. And therefore it is most likely that “bad doers” in a line of this verse refers to this story narration. In a verse the name “Kariman” is mentioned; in Iran’s past literary tradition and also in reading the Shah-nameh ( by Ferdowsi), it was a proper name; and also the name of Nariman’s father. It is the plural of “Karim” bearing its denotative meaning. Alluding to the murder of Shah Haamavaran by Rustam in more than one part of this story; which totally contradicts the destiny of this figure in the narration of Haamavaran’s War, appears to be the antithesis of what is said about it in Shah-Nameh. The reason for this issue is related to two reports on this story in the history of the Iranian epics; while traces of both can be still observed in Shah-Nameh.

    Keywords: Shah-Nameh, Story of Rustam, Esfandyar, women’s prison, Kariman, ShahHaamavaran
  • A.Khaefi*, J.Feizi Ganjin Pages 33-52

    As narratology has been known as a field of scientific study since a few decades ago, the narratologists have made an attempt to define specific narrative patterns. As a result they can analyze and interpret all the narrative structures through these patterns in both the old stories and the new modern novels. Many attempts took place in this field, but Vladimir Propp was ahead of others in his own time, and so his theory provided and caused a huge evolution in the science and field of narratology despite all its shortcomings and deficiencies. Propp focuses on the description of stories on the basis of their constructive elements and their mutual relations in his book entitled as “The Morphology of Fairy Tales”. After analyzing about 100 Russian stories, he obtained 31 conclusions. He believes that even the folk tales and the romances can be analyzed and interpreted within the framework of this pattern.The Tales of Sam’ak A’ayar are long Persian folkloric stories composed in the pre-Islamic era and finally developed in the sixth century.This paper intends to reveal Propp’s pattern, considering the Tale of Sa’mak A’ayar and then it compares the outcomes with Propp’s analysis and interpretation. In other words the present paper intends to study the Tale of Sa’mak A’ayar through a morphological approach. Although Propp’s theory is about the fairytales, still it enjoys a high potential for the Iranian stories; including the story of Sa’mak A’ayar. Many of the functions and the pragmatic studies made on the Tale of Sa’mak A’ayar are quite similar to Propp’s theory on morphology.

    Keywords: Literary criticism, morphology, Vladimir Propp’s theory, Sa’mak A’ayar
  • M. Sarrafi* Pages 53-76

    The present essay is written through a referential method for the analysis of bird symbols in Rumi’s work; Massnavi. Once the author derived all the functions of birds, he categorized, described, and also explained the symbolic concepts of each through context analysis as the major technique. On the basis of these findings, there are about 30 birds mentioned by their names, while about 100 birds are mentioned without referring to their actual names. These create merely a part of Rumi’s creativity in symbolism. One of the most significant findings of this paper is; regarding the final analysis of birds; they are actually a symbol and sign of fate of the human soul within the prison of body and the materialistic world.The meanings and symbolic concepts of birds hold an inseparable connection with their natural characteristics. Furthermore, the religious, cultural, and mythological teachings, which have been created about each of them throughout time, all enjoy a stunning role in the particular concepts given to them by Rumi. In overall it can be said that some of Rumi’s interpretations and understandings on the birds are quite new and innovative; while some of the others are rooted within the cultural traditions. The construction of symbolic concepts regarding birds in Massnavi derives from Rumi’s unique and special approach on one hand, while it is the result of his personal findings and understandings added to his potentiality and talent on the other hand.

    Keywords: Symbol, bird, Massnavi, interpretation, soul, bird-human, mysticism, mythology, flight
  • M.Omranpour* Pages 77-102

     In Shamloo’s poetry, creating prominence through the construction and artistic function of adverb and the related adverbial groups is one of the devices used for changing the everyday language into a literary language.  The variation of different genres, structures, and the role of adverbial groups in creating rhythm and imagination, in addition to depiction and making atmosphere in Shamloo’s poetry reveals his peculiar attention and concern for this linguistic aspect; used as a factor for creating beauty and extra prominence.Shamloo has utilized the adverbial groups from both formalistic and contextual aspects in order to foreground his poetry. Repetitive structures, constant adverbial groups made of “ the core + subordinate clause”, the substitution within the linguistic correlation, and using all such these features and elements for creating different varieties of musical rhythm, in addition to the most significant formalistic aspects in function, creating images and innovative forms such as recognition and defamiliarization in the realm of recognition of the commonplace and normal elements such as personification, simile, symbolization, paradox etc- from the contextual dimension- all count as the adverbial groups which were in mind for foregrounding in Shamloo’s poetry.

    Keywords: Shamloo, adverb, adverbial groups
  • M. Fotouhi*, M. Ali Nejad Pages 103-116

    This essay intends to show that Nima Youshij’s innovation is not limited to breaking the forms within the old traditions. In addition to bringing about innovations in the poetic form and creating new approaches and conceptual experiences, he also created a very new and unique form in the Persian poetry. In the present essay this form is called “Organic Symbol”, which is a special poetic structure. In it a phenomenon, or an image, becomes the major focus of the poet, and gradually that image takes over the whole poem and finally turns into a compressed symbol for both the literary and artistic concepts. This poetic form covers over 20% of Nima’s poetry and faced the acclaim of the contemporary poets; therefore part of the well-known Persian contemporary poetry is composed in the same form. This essay discusses the entity and basic principles of this poetic structure and its development, while it also points to the influential factors leading to the foundation of this poetic form during the mentioned period in Iran’s history.

    Keywords: poetic form, organic symbol, central image, Nima Youshij
  • S.E.Qafele Bashi*, S.Z. Behrooz Pages 117-140

    The morphological analysis of about 200 mystical narratives from the valuable Persian books – Kashf-ol-Mahjoob and Tazkerat-ol-Ouliya – revealed that within the particular field of mystical narratives, generosity possesses a prominent position in the climax of the story; while it is also more faithful to the meaning compared to other genres. At the same time though these unique roles face more limitation, they enjoy more variety as well. The only factor for similarity is due to the position of their functions; like the position of codes in an allocated space considering the turning point of the tale. Therefore Propp’s theory fits in the semiotic domain. Through this research three actions were realized; though the number of functions reached eleven. Some of these are similar to those functions in folktales, while some of the others are new as in the mystical tales.

    Keywords: Vladimir Propp, morphology, narratology, kashf-ol-Mahjoob, Tazkerat-ol-Ouliya
  • A. Nabilou*, M.Akbari Pages 141-163

    This research has surveyed the stories in “Toti-Nameh” from a variety of different aspects. “Toti-Nameh” is a series of lyrical prose and allegorical stories related like “A Thousand and One Night” stories. Most of the story features can be traced in the “Toti-Nameh” stories; such as emphasis on incident, the existence of supernatural factors, loose connection between the cause and the effect within the events, absolutism, ending with moral conclusions, the inalterability of characters, the quality of narration and also having an assumption about the setting- including both the time and place. The tone of all the stories is serious and there is actually no sign of humor and wit in them. Toti-Nameh is combined of 100 stories. About 521 characters are used in these stories; while 67.5% are general and 32.5% of them are specific ones. Most of the characters are chosen from the animal species ( 22.5%) and then the important individuals with a high position possess the second place with 19%. The narrators and storytellers in “Toti-Nameh” stories include; the parrot ( the Persian name is Toti) which relate about 57% of the stories. Animals such as shark, snake and jackal etc make up 11% of the stories, humans such as the monk; minister and king etc narrate 18% of the stories, whereas the narrator of about 6% of the stories is unknown. Among the 100 stories, 69% enjoy action while the other 31% lack any specific action at all. Also about 54% of these stories bear moral conclusions and advice, while the rest don’t bear this characteristic. Thirty five percent of these stories point to supernatural incidents, fifteen percent have a particular time setting, but eighty five percent of them lack any specific refer to the time. In addition, about 50% of these stories possess a place setting, though the other 50% do not mention any certain place for their setting. This survey has revealed the findings through charts and tables for a more clear and tangible understanding.

    Keywords: Toti-Nameh_story structure_character_narrator_incident_action_time_place as setting. * In Persian_the term “Toti” means parrot