فهرست مطالب

فصلنامه آبزیان و شیلات
پیاپی 16 (زمستان 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/10/01
  • تعداد عناوین: 8
|
  • محمد اعتصامی پور*، عباسعلی زمینی، مسعود فرخ روز صفحات 1-10

    تغذیه پر هزینه ترین بخش اجرایی در پرورش آبزیان محسوب می شود. یافتن ترکیبات غذایی جایگزین و ارزان قیمت به توسعه آبزی پروری به میزان زیاد کمک می کند. در این تحقیق ،  پری بیوتیک دیواره سلولی مخمر((در سطوح مختلف برای بررسی شاخص های رشد و بازماندگی بچه ماهیان قزل آلای رنگین کمان استفاده شد. برای انجام تحقیق 120 عدد بچه ماهی قزل آلای رنگین کمان با میانگین وزنی 12/0±61/3 گرم به مدت 8 هفته به صورت تصادفی در 12 وان فایبرگلاس با حجم آبگیری 100 لیتر توزیع و پرورش داده شدند. این آزمایش تغذیه ای برای تعیین اثر و سطح مطلوب پری بیوتیک دیواره سلولی مخمر در جیره غذایی بچه ماهیان قزل آلای رنگین کمان در سه تیمار 1% پری بیوتیک ، 5/1% پری بیوتیک ، 2% پری بیوتیک و شاهد ، با 3 تکرار در یک طرح کاملا تصادفی مورد بررسی قرار گرفت. با توجه به نتایج بدست آمده از این تحقیق مشخص گردید که شاخص های رشد نظیر درصد افزایش وزن بدن  (BWI)، ضریب تبدیل غذایی(FCR)  ، شاخص رشد ویژه (SGR) و میانگین رشد روزانه (ADG) ضمن تاثیر و افزایش در سایر تیمارها در مقایسه با گروه شاهد ، تیمار 2% پری بیوتیک ، افزایش قابل توجهی یافته  و اختلاف معنی دار آماری را با گروه شاهد و سایر تیمارها نشان می دهند(05/0P<). در بررسی سایر فاکتورهای رشد بچه ماهیان نظیر وزن و طول نهایی اختلاف معنی دار آماری بین تیمارها مشاهده نشد(05/0<P). همچنین اختلاف در ضریب چاقی و درصد بازماندگی در تیمارهای آزمایشی مختلف معنی دار نبود (05/0<P). بر اساس نتایج مذکور می توان اظهار نمود که استفاده از پری بیوتیک دیواره سلولی مخمر باعث رشد بهتر بچه ماهیان قزل آلای رنگین کمان می گردد.

    کلیدواژگان: قزل آلای رنگین کمانmykiss) (Oncorhynchus، پری بیوتیک، دیواره سلولی مخمر، شاخص رشد، تغذیه
  • معصومه الماسی*، امیر هوشنگ بحری، میر مسعود سجادی صفحات 11-16

    این تحقیق درسال 1391، به منظور تعیین میزان غذای مصرفی روزانه و هماوری مایسید گونه()، از استخرهای نگهداری مولدین میگوی سفید هندی بندرکلاهی استان هرمزگان انجام گرفت. نمونه برداری در طی فصل پائیز انجام شد. آزمایش تعیین غذا با 4 تیمار   5= 1</sub>T، 10=2</sub>T ، 15 =3</sub>T و 20=4</sub>T عدد ناپلی آرتمیا به ازاء هر مایسید انجام شد. برای تعیین هماوری کیسه لاروی هر مایسید ماده شکافته و جوانهای موجود در کیسه زیر لوپ مورد شمارش قرارگرفتند. آزمایش تعیین میزان غذای مصرفی مایسیدها نشان داد که روزانه به طور متوسط   2/2 ± 75/9- 5 عدد ناپلی آرتمیا مصرف نمودند. نتایج تعیین هماوری نشان داد که میانگین تعداد لاروها 98/2 ± 21/6 عدد به ازاء هر ماده بود. مایسید گونه()که به عنوان اولین گونه شناسایی شده دراستان هرمزگان  می باشد که دارای طول کل 2/8 - 5/5 میلیمتر بوده، هماوری آن بین 23- 2 عدد جوان بود. نتایج این تحقیق نشان داد که اندازه مایسید ماده در این گونه نقشی در تعداد جوانهای موجود در کیسه شکمی نداشت.

    کلیدواژگان: غذا، هماوری، مایسید (Indomysis nybini)، هرمزگان
  • الهه باقی زاده*، علی صادقپور، حسین خارا، شعبانعلی نظامی بلوچی صفحات 17-24

    به منظور تعیین اثر سن بر روی برخی از پارامترهای  سلولی و  بیوشیمیایی خون ماهی کپور معمولی ، در فصل تکثیر و پرورش90- 89 در مرکز تکثیروپرورش تعاونی 12(رشت) از تعداد 40 عدد ماهی کپور معمولی در 4 گروه سنی زیر یکسال، 1، 2 و 3 ساله (هر رده سنی 10 عدد) خون گیری به عمل آمد . تجزیه و تحلیل آماری نتایج نشان داد بیشترین تعداد گلبول قرمز،گلبول سفید،هموگلوبین، متوسط هموگلوبین داخل گلبولی، غلظت هموگلوبین داخل گلبولی ،گلوکز و تری گلیسرید در ماهیان 2 ساله مشاهده شد ، بیشترین مقدار کلسترول و هماتوکریت در ماهیان 1 ساله و بیشترین مقدار پروتئین و کلسیم در ماهیان 3 دیده شد و کمترین مقدار کلیه فاکتورهای ذکر شده در ماهیان زیر یک سال مشاهده گردید. همچنین بیشترین و کمترین میزان متوسط گلبولی به ترتیب در ماهیان یکساله و زیریکسال مشاهده شد درحالیکه بیشترین و کمترین مقدار فسفر در ماهیان زیر یکسال و 3 ساله دیده شد وکلیه پارامترهای ذکر شده بین سنین مختلف دارای اختلاف معنی دار آماری بودند(05/0>p).بنابراین با توجه به نتایج به دست آمده از این تحقیق و تحقیقات دیگر در ارتباط با رابطه عوامل سلولی و یونی  با سن ، جنس ، گونه و... از نتایج این تحقیق می توان در مدیریت پرورش این گونه تجاری بهره برد.

    کلیدواژگان: پارامترهای سلولی و بیوشیمیایی، سن، خون، کپور معمولی
  • همایون حسین زاده صحافی، سیمین دهقان مدیسه، منصور حمیدی نژاد*، عبدالصاحب مرتضوی زاده، محمد ولایت زاده صفحات 25-32

    این تحقیق در سال 90-1389 با هدف مطالعه کیفیت آب استخرهای پرورش کپور ماهی روهو (Labeo rohita</em>) در استان خوزستان انجام شد. نمونه های آب از سه عدد استخر 1700 متر مربعی نگهداری ماهیان تهیه شدند. جهت آنالیز پارامترهای دما، pH، نیترات، نیتریت و اکسیژن محلول از روش های استاندارد استفاده شد. داده ها به کمک آزمون کولموگروف اسمیرنوف (Kolmogorov - Smirnov Test) و آنالیز واریانس یک طرفه (one way(ANOVA بررسی شدند. میانگین میزان دما در استخرهای پرورشی ماهی روهو در فصول بهار، تابستان، پاییز و زمستان به ترتیب 07/1±47/25، 42/1±88/29، 69/0±23/20 و 47/0±63/14 درجه سانتیگراد بود (01/0P<). میانگین میزان pHدر استخرهای پرورشی ماهی روهو در فصول بهار، تابستان، پاییز و زمستان به ترتیب 027/0±51/8، 025/0±54/8، 028/0±45/8 و 017/0±11/8 بود (01/0P<). میانگین میزان نیترات در استخرهای پرورشی ماهی روهو در فصول بهار، تابستان، پاییز و زمستان به ترتیب 4/0±69/4، 5/0±11/7، 1/0±03/6 و 9/0±12/6 میلی گرم در لیتر بود (01/0P<). میانگین میزان نیتریت در استخرهای پرورشی ماهی روهو در فصول بهار، تابستان، پاییز و زمستان به ترتیب 007/0±312/0، 005/0±083/0، 008/0±473/0 و 007/0±154/0 میلی گرم در لیتر بود (01/0P<). میانگین میزان اکسیژن محلول در استخرهای پرورشی ماهی روهو در فصول بهار، تابستان، پاییز و زمستان به ترتیب 77/0±21/9، 51/0±36/8، 9/0±41/10 و 72/0±14/13 میلی گرم در لیتر بود (01/0P<).

    کلیدواژگان: کپور ماهیان هندی، ماهی روهو، استخرهای پرورشی، کیفیت آب، استان خوزستان
  • سجاد دهقان زاده*، عباسعلی زمینی، حسین خارا صفحات 33-44

    قزل آلای رنگین کمان جزو ماهیان پرورشی است که اساس یک صنعت در حال توسعه را تشکیل می دهد. به دلیل اهمیت امروزه این ماهی در صنعت آبزی پروری ، این تحقیق در 120 عدد بچه ماهی  قزل آلای رنگین کمان با میانگین وزنی3 گرم به مدت 8 هفته در 12 تانک فایبرگلاس با تراکم 10 عدد بچه ماهی برای بررسی اثرات سطوح مختلف ویتامین D3 در فاکتورهای خونی و سیستم ایمنی ، در3 تیمار غذایی و 1گروه شاهد با 3 تکرار،در غلظت های 3000 و 4000 و 5000 واحد بین المللی ویتامین D3 صورت پذیرفت. تحقیق حاضر نشان داد که افزایش مقادیر ویتامین D3 به جیره غذایی بچه ماهیان ، باعث افزایش سطوح ویتامین D پلاسمای خون و افزایش سطوح گلبول های سفید خون و ایمنوگلبولین کل گردید که بیانگر افزایش سیستم ایمنی بدن می باشد و در دیگر فاکتورهای خونی مانند هموگلوبین ، هماتوکریت ، نوتروفیل ، لنفوسیت ، مونوسیت ، ائوزونوفیل ، حجم متوسط گلبولی خونMCV ، غلظت متوسط هموگلوبین در گلبول قرمز MCH، غلظت متوسط هموگلوبین های گلبول قرمز خون MCHC اختلاف معنادار آماری نداشته است(p>0.05).

    کلیدواژگان: قزل آلای رنگین کمان، ویتامینD، فاکتورهای خونی، سیستم ایمنی، گلبول سفید خون، ایمنوگلبولین کل
  • الهه علی عسگری* صفحات 45-52

    تحقیق حاضر به منظور اندازه گیری میزان تجمع فلزات سنگین سرب و کادمیوم در بافت نرم توتیا غالب سواحل صخره ای جزیره قشم در زمستان 1389 انجام گردید. توتیای غالب جزیره قشم گزارش گردید. اهداف مورد نظر مقایسه میزان غلظت این فلزات در بافت نرم توتیا و مقایسه آن با میزان غلظت فلزات سرب و کادمیوم در جلبک مورد تغذیه توتیا بوده است. سنجش میزان فلزات سنگین به روش جذب اتمی به کمک دستگاه Perkin Elmer 4100 صورت گرفت. این مطالعه نشان داد که میانگین غلظت سرب و کادمیوم در بافت نرم به ترتیب 5/4±4/21 و 7/1±6/8 میلی گرم بر گرم در نمونه وزن خشک بود. نتایج حاصله نشان دهنده آن بود که در ایستگاه های مورد مطالعه اختلاف معنی داری بین میزان آلاینده های مورد نظر در بافت نرم نبوده است.

    کلیدواژگان: بافت نرم توتیا، سواحل صخره ای، قشم، فلزات سنگین، جلبک
  • فریده عامری*، علیرضا سالار زاده، مازیار یحیوی صفحات 53-62

    این مطالعه به منظور شناسایی گونه های خیار دریایی در سال 1390 در دو فصل گرم (تیرماه) و سرد (بهمن ماه) با انجام عملیات غواصی SCUBA در اطراف جزیره هندورابی صورت گرفت. پس از انتقال نمونه ها به آزمایشگاه، شناسایی از طریق استخراج اسپیکول ها و با کمک کلیدهای شناسایی معتبر انجام شد، که در مجموع  دو  خانواده Holothuriidae و Stichopodidae  ، دو جنس Holothuria</em>  و  > و 4 گونه Holothuria hilla</em> ،Holothuria leucospilota</em> ،Holothuria impatiens</em> و Stichopus hermanni</em> شناسایی شدند. نتایج این تحقیق نشان داد که بالاترین تراکم مربوط به گونه  H. Leucospilota</em> بود. شاخص تنوع شانون 75/0 و شاخص تنوع زیستی نیز 54/0 محاسبه گردید. تمام گونه های مورد بررسی در این مطالعه دارای تراکم کمی بوده و لذا این موضوع باعث کاهش شاخص تنوع شده است. تنها گونه خیار دریایی H. leucospilota</em> تراکم و فراوانی بالاتری را در منطقه مورد بررسی داشته است و لذا به نظر می رسد این گونه به عنوان گونه غالب در این جزیره باشد و به دنبال آن گونه S. herrmani</em> دارای تراکم بالاتری بوده است.

    کلیدواژگان: خیار دریایی، جزیره هندورابی، خلیج فارس، Stichopodidae، Holothuriidae
  • مهرک محمدی*، عباسعلی زمینی، حبیب وهاب زاده رودسری صفحات 63-69

    ضرورت پیشگیری از بروز بیماری و همچنین درمان مناسب، صحیح، کم هزینه و با عوارض جانبی پایین دارای اهمیت بسیار بالایی است. در این بین استفاده از روش های درمانی با گیاهان دارویی که دارای اثرات آنتی باکتریایی و قارچی مناسب باشند می تواند به عنوان روشی قابل اطمینان استفاده گردد. بدین منظور این تحقیق در بهار سال 91 در مرکز تحقیقات علوم شیلاتی و فنون دریایی دکتر کیوان دانشگاه آزاد اسلامی واحد لاهیجان با هدف بررسی خواص ضد باکتریایی و ضد قارچی عصاره اکالیپتوس بر روی پوست و آبشش بچه ماهیان کپور معمولی صورت پذیرفت. در این آزمایش ها از روش حمام کوتاه مدت برای کنترل آلودگی های باکتریایی و قارچی پوست و آبشش بچه ماهیان کپور معمولی به وسیله عصاره هیدروالکلی اکالیپتوس استفاده شد و با گروه شاهد (بدون دارو) مقایسه گردید. اثرات این عصاره با غلظت های 150،100،50 میلی گرم در لیتر با سه تکرار به مدت 30 دقیقه در سه روز متوالی و طی سه هفته انجام گرفت. بین تیمارهای گروه آزمایشی اکالیپتوس میانگین شمارش کل باکتریایی و قارچی پوست و آبشش کمتر از گروه شاهد بوده و اختلاف معنی دار آماری مشاهده شد (5 0/0>p). اما مقادیر 150،100 میلی گرم در لیتر اکالیپتوس عملکرد بهتری در مهار عوامل باکتریایی و قارچی در بچه ماهیان کپور معمولی داشت.

    کلیدواژگان: کپور معمولی (Cyprinus carpio)، اکالیپتوس، پوست، آبشش
|
  • Eatisamipour M*, Zamini A.A, Farokhroz M Pages 1-10

    The most expensive component in aquaculture feed is implemented. Find ingredients and affordable alternative to help the high level of aquaculture development. In this study, the yeast cell wall of Saccharomyces cerevisia added prebiotic dietary with different levels of Indicators of growth and survival of rainbow trout fry were used . In the study, 120 rainbow trout fry with the average weight of 3.61± 0.12 gr for 8 weeks containing 100 liters volume fiberglass tub were randomly distributed into 12 tanks and were reared. An experiment to determine the optimum level of prebiotic effect of dietary yeast cell wall in the diet of rainbow trout fry in 1% prebiotic treatments, 1.5% prebiotic, 2% prebiotic prebiotic-free control, in a balanced design with three replications each were studied. The results of this study revealed that the growth parameters such as body weight initial (BWI), feed conversion ratio (FCR), specific growth rate (SGR) and average daily growth (ADG) in treatment 2% prebiotic influenced and show significant differences with the control group and other treatments (P<0.05). Other factors growth such as final weight and length of fish was not difference statistically significant(P>0.05). The difference in survival rates and condition factor (ponderal index) and the various treatments was not significant(P>0.05). Based on these results it can be stated that the yeast cell wall of Saccharomyces cerevisia prebiotic growth of rainbow trout fry is better.

    Keywords: Rainbow trout ( Oncorhynchus mykiss )_Prebiotic_Yeast cell wall ( Saccharomyces cerevisia )_Growth index_Feeding
  • Almasi M*, Bahri A.H, Sajadi M.M Pages 11-16

    In this research, fecundity and Determination food rate in I n d o m y s i s n y b i n i (Opossum shrimp) was studied in Indian White Shrimp brood stock ponds of Kollahi port in Hormuzgan province, Iran. Food determination experiment was performed with 4 treatments, T1=5, T2=10, T3=15 and T4=20 Artemia napliuse per mysids. For determination of fecundity, the marsupiums female mysids were analyzed and the juveniles in their marsupium were counted under the loop. Food Determination experiment showed the mysids consumed between 5-9.75 ± 2.2 Artemia naupliuse for 24 hours. The fecundity results showed that the average of larvae was 6.21 ± 2.98 per female. Indomysis nybini mysid was the first mysid species that identified in Hormuzgan and had the total length between 5.5 and 8.2 mm with her fecundity of 2-23 juveniles. The results showed that size of female mysid in this species doesn't have any effect on the numbers of juveniles in marsupum.

    Keywords: Food, Fecundity, Indomysis nybini, Hormuzgan
  • Baghizadeh E*, Sadeghpour A, Khara H, Nezami Sh. . Pages 17-24

    In order to determine the effect of age on some blood cell and biochemical parameters of common carp in cooperative reproduction season 89-90 in cooperative reproduction center 12 (Rasht) from 40 common carp in four age groups under 1 year old,1,2 and 3 years old (each group 10 specimen) blood sampling were occurred. Analysis results showed that the most of red blood ,white blood, hemoglobin, mean corpuscular hemoglobin, corpuscular hemoglobin concentration, glucose and Triglycerid observed in 2 years old, The most of cholesterol and hematocrit in 1 year and most amount of protein and calcium was seen in 3 years old and The least amount all of factors observed in under 1 year. Also most and least amount of mean corpuscular was observed in 1 year old and under 1 year old respectively whereas the most and least amount of phosphorus was seen in under 1 year and 3 years old. All factors in different ages have a statistically significant difference (P<0.05). A cording to results of this study and other surveys on influence cell and ionic factors on age, species… from these results can be used for management of culture of this economic species.

    Keywords: Cell, Biochemical Parameters, Age, Blood, common carp
  • Hoseinzadeh Sahafi H, Dehghan Madiseh S, Hamidinejad M*, Mortezavizadeh A, Velayatzadeh M Pages 25-32

    This survey carried out in 2011, the aim was surveying water quality of the above fish punds in Khozestan conditions. Water samples from Labeo rohita ponds, 1700 m2 each was examind, and temperature, pH, NO3, NO2, D.O, with the standard methods was majored. The collected data with the help of kolmogorov-smirnov test and variance analyize one way (ANOVA) was tested. The average of water temp in spring, summer, fall and winter was 25.47±1.07, 29.88±1.42, 20.23±0.69, 14.63±0.47 Degree centigrade respectively (P<0.001). The average of pH in spring, summer, fall and winter was 8.51± 0.027, 8.54±0.025, 8.45±0.028, 8.11±0.017 respectively (P<0.001). The average of NO3 in spring, summer, fall and winter was 4.69±0.4, 7.11±0.5, 6.03±0.1 and 6.12±0.9 mg/L (P<0.001). The average of NO2 in spring, summer, fall and winter was 0.312±0.007, 0.083±0.005, 0.473±0.008 and 0.154±0.007 mg/L (P<0.001). The average of DO in spring, summer, fall and winter was 9.21±0.77, 8.36±0.51, 10.41±0.9 and 13.14±0.72 mg/L (P<0.001).

    Keywords: Indian major carps, Labeo rohita, Fish ponds, Water quality, Khozestan Province
  • Dehghanzadeh S*, Zamini A.A, Khara H Pages 33-44

    Rainbow trout was a kind of fish which formed the basis of developing industry. This Study was very important in aquaculture industry there were 120 fry of rainbow trout with on average weight 3 gr at 8 weeks in 12 tank fiberglass with a density of 10 fish. They were determined the effect of different levels of vitamin D3 in Blood factor and immune system in 3 dietary treatments with 3 replicates and 1 control group did at concentrations of 3000, 4000 and 5000 International Units of vitamin D3. The study showed that the increasing amounts of the vitamin D3 in the diet of fish caused to increase plasma levels of vitamin D and increased levels of white blood cells and immunoglobulins. They Showed the increase of immune system and other factors blood such as : Hemoglobin , hematocrit , neutrophils , lymphocytes , monocytes , eosinophils, MCV, MCH, MCHC did not influence differences statistically significant(p>0.05)

    Keywords: Oncorhynchus mykiss, Vitamin D3, Blood factor, Immune system, White Blood cell
  • Ali Asgari E* Pages 45-52

    This survey was conducted in winter 2010, aimed to determine the degree of heavy metal accumulation in soft tissue of sea urchin, and determining this tissue as the most suitable bioindicator for lead and cadmium in the environment of the sampling stations. The way of doing this assessment was MOOPAM. Samples were prepared and classified according to sea urchin organ and then lead and cadmium were measured in them. Result of this study shows that soft tissue is a good index for lead and cadmium pollution. The result of bioaccumulation of lead and cadmium in the Soft tissue was 21.4 ±4.5 and 8.6 ± 1.7 mgKg-1. The results showed that in the stations was not significantly different between Heavy metal pollution in soft tissue of sea urchin.

    Keywords: Soft tissue of sea urchin, Rocky shore, Qeshm, Heavy metal, Algae
  • Ameri F*, Salarzadeh A.R, Yahyavi M Pages 53-62

    This study aimed to identify the species of sea cucumbers in 2011-2012 in the warm season (July) and cold (February) with SCUBA diving operations around the island was Hendurabi. After transferring the samples to the laboratory, identified by spicules extracted and identified using was valid, and that the two families Holothuriidae Stichopodidae, two species of the genus Holothuria and Stichopus 4 species H o l o t h u r i a h ill a , H o l o t h u r i a l e u c o s p il o t a , H o l o t h u r i a
    impatiens and Stichopus hermanni were identified. The results showed that the highest density of H. Leucospilota was. Shannon diversity index of 0.75 and the Biodiversity Indicators 0.54 was calculated. All species examined in this study have a little congestion and therefore has a lower diversity index. The only species of sea cucumber H. herrmani density is higher. The only species of sea cucumber H. leucospilota density and abundance in the study area has a higher ; So, it looks like this is the dominant species on the island, followed by a higher density of species Stichopus hermanni .

    Keywords: Sea cucumber, Hendurabi Island, Persian Gulf, Stichopodidae, Holothuriidae
  • Mohamadi M*, Zamini A.A, Vahabzadeh roodsari H Pages 63-69

    Necessity prevention of disease distribution as well as appropriate cure with low cost and side effects are very important. Among them, treatment with herbal medicine which has antibacterial and antifungal properties could be used as reliable method. For this aim, this study was carried out in Dr Keyvan fisheries sciences and marine technologies center which belonged to Lahijan Islamic Azad University, in order to assess effect of anti-bacterial and anti-fungal properties of Eucalyptus globulus labill extract on the skin and gill of common carp fingerlings ( cyprinus carpio ). In this experiment, short-term bath was used for controlling distribution of bacteria and fungus on the surface of skin and gill. The results revealed that, Eucalyptus globulus labill extract with concentration of 50, 100 and 150 mg/l in tiplicate with in 3weeks and 3 days consecutives which took long 30 minutes were tested. Among experimental treatments, colony forming unit (CFU) of fungus and bacteria had significant difference. But in concentration of 100 and 150 mg/l, extract had better efficiency for inhibition of fungus and bacteria pathogen in fingerlings
    ( cyprinus carpio )

    Keywords: Common carp ( Cyprinus carpio )_Eucalyptus_Skin_Gil