فهرست مطالب

نشریه زبان و ادب فارسی
پیاپی 37 (زمستان 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/12/01
  • تعداد عناوین: 9
|
  • جمال احمدی*، آرزو برومندی صفحات 1-34
    پژوهش حاضر به ادبیات عامیانه کردی می پردازد. ادبیات عامیانه، آن بخش از متون نظم و نثری است که به صورت مکتوب و یا شفاهی در میان مردم عامی نسل به نسل و سینه به سینه به آیندگان رسیده و حامل افکار و باورها و احساسات و تخیلات و پندها و سرگرمی ها و... است. این گونه ی ادبی نشان دهنده روح تپنده ملتها در طول قرون بوده و همواره منشا ادبیات رسمی و منشیانه بوده است. با این تفاوت که اگر ادبیات رسمی نتواند به خوبی فرهنگ مردم را نشان دهد، ادبیات عوام به خوبی از عهده آن بر می آید و در لابه لای گونه های ادب عوام روح منتشر ملت هویدا می شود. این پژوهش که به صورت کتابخانه ای و با روش تحلیلی- توصیفی انجام شده، درپی شناساندن مجمل و مختصر ادبیات عامیانه کردی است. به همین منظور تلاش شده با استفاده از منابع مورد اعتماد، توصیف موجز و معتبری از آن به دست داده شود. همچنین پژوهش حاضر این نتیجه را می دهد که همه انواع ادب عامه، محل خوبی برای مطالعه و بررسی فرهنگها، باورها، شادیها، غمها، افکار و اخلاق مردمان کرد در گذشته های دور تا امروز است.
    کلیدواژگان: ادبیات عامیانه، فرهنگ مردم، امثال و حکم، چیستان، داستان و افسانه
  • مسعود باوان پوری*، نرگس لرستانی، الهام ابراهیمی، حدیثه متولی صفحات 35-57

    شعر یکی از جایگاه های بارزی است که ادیب و شاعر در آن احساسات و دردهای ملت خویش را بیان می کند. شاعران در دوره های مختلف تاریخ بشر، دردها و سختی های ملت خویش را بر دوش حمل نموده و در پی ترسیم چهره ی واقعی استعمارگران و مستبدان بوده اند. ظلم و ستم حاکمان و نیز تجاوز حکومت های خارجی و نیز بیگانگان به کشور ایران زمینه ساز شکل گیری ادبیات پایداری در آن گشت. در دوران مشروطه شاهد حضور بیگانگان و در راس آنها روسیه و انگلیس در ایران هستیم که شاعران توانمندی مانند فرخی یزدی و نسیم شمال اعتراض خویش را به این امر بیان کرده اند. در زمان حکومت ستمشاهی پهلوی و نیز پس از پیروزی انقلاب اسلامی ایران و با آغاز جنگ تحمیلی و تجاوز عراق به ایران، شاعرانی مانند سپیده کاشانی و طاهره صفارزاده دوشادوش ملت به مبارزه با آنها پرداخته اند. مقاله حاضر کوشیده است با بررسی اشعار این شاعران میزان علاقه آنها به وطن و نیز لوازمی که برای دفاع از آن را به کار برده اند را تبیین و تحلیل کند.

    کلیدواژگان: ادبیات پایداری، ایران، دوره مشروطه، انقلاب اسلامی، جنگ تحمیلی
  • محمد هادی ثامنی*، مجید کوثری، رحیم پندار، فرانک شاهمرادی صفحات 58-72
    چکیده آواتار به کارگردانی جیمز کامرون روایتی از سفر جاه طلبانه انسان به سیاره ای به نام پاندورا است. منظور از این سفر به دست آوردن ماده معدنی نادری موسوم به آنابتنیم می باشد. این ماموریت تنها در صورت کوچ اجباری بومیان و تخریب «درخت زندگی»، بعنی اقامتگاهشان بر زمین معدن میسر می باشد. سربازان این ماموریت، توسط یک تیم علمی به رهبری دکتر گریس آگوستین همراهی می شوند. آنها در تلاشند جیک سالی سرباز معلول را از طریق «آواتار» که از ترکیب دی ان ای انسان و ناوی ساخته شده را به اجتماع بومی ها اعزام کنند تا ضمن مطالعه بر روی ساکنان این سیاره آن ها را متقاعد به تسلیم صلح آمیز نمایند. اما این امر محقق نمی شود؛ سرهنگ مایس کواریچ در فرماندهی تصمیم به توسل به نیروی نظامی می گیرد. جنگ بین مهاجمان و بومی ها منجر به آسیب های جدی زیست محیطی و سرکوب بومیان، به ویژه زنان می گردد. در اثنای جنگ، کامرون روایت عشقی جیک، سرباز زمینی و نیتیری از پاندورا را مطرح می سازد؛ عشقی که منجر به توهم زدایی از جیک در رویارویی با واقعیات زندگی در پاندورا می شود. از جمله مضامین آواتار بازسازی تاریخچه کشف و استعمار استرالیا، مشکلات زیست محیطی، مصرف بی رویه منابع طبیعی و نیز روابط زن و مرد می باشد. آواتار به عنوان محصولی از فناوری کامپیوتری در جهان مجازی، اشاره به اهمیت این تکنولوژی در آینده دارد ضمن آن که تلویحا خیزش قدرت های سیاسی جدید از آسیا را برجسته می سازد.
    کلیدواژگان: استعمار، نگرش زیست محیطی، رابطه زن و مرد، هویت
  • علی حاتمی*، ملک محمد فرخزاد صفحات 73-94
    یکی از دلایل پیدایش و شکل گیری زبان عرفانی، رویکرد تاویلی است که در قرآن وجود دارد، زیرا در قرآن، بخش زیادی از مفاهیم در قالب داستان بیان شده است، یکی از این داستان ها داستان حضرت یوسف است. براساس سوره ی یوسف در قرآن، زندگی حضرت یوسف(ع)، مشحون از حوادث و رویدادهای تلخ و شیرین است؛ مولانا از رویدادهای مختلف زندگی یوسف برداشتی عرفانی دارد و در مثنوی، بسیاری از این رویدادها و شخصیت ها را به صورت رمز و تمثیل به کار برده است. در این پژوهش سعی شده این برداشت های عرفانی و رمزها و تمثیل ها، کشف و بیان شود و بدین منظور، نخست داستان یوسف در قرآن به خوبی مطالعه و پس از فیش برداری و دسته بندی ابیات مربوط به یوسف(ع) در مثنوی، بر اساس سیر تاریخی رویدادها، متن اصلی نوشته شد. یوسف در مثنوی، نماد روحی است که در چاه ظلمانی جسم گرفتار می شود، سپس با رسن عنایت حق، از این چاه بیرون می-آید و به سوی مصر کمال می رود. خواب ها و تعبیرهای آن هم، اشاره به کشف و شهود عرفانی یوسف یعنی عارف و انسان کامل دارد؛ از نظر مولانا، خواب و رویا دریچه ای است به سوی عالم کشف و شهود و وحی و الهام و موجب گشایش و رهایی روح از زندان تن و دنیا می شود. و زلیخا نماد و رمز سالکی است که از پل عشق مجازی به عشق حقیقی و از مظهر جمال حق، که همان یوسف(انسان کامل) است، به سرچشمه ی حقیقت می رسد.
    کلیدواژگان: قرآن، مثنوی، یوسف، زلیخا، مصر
  • پروین زینالی* صفحات 95-127
    رئالیسم به عنوان یکی از مکاتب نقد ادبی در جهان است که از زمان های کهن فکر بشر رابه خود مشغول کرده است. پردازش به این فکر با ارسطو در زمان باستان، شروع شد و تا کنون ، این اندیشه با فراز و فرودهایی تداوم دارد . در دوره ی معاصر و در سده ی نوزدهم ابتدا در فرانسه و سپس در سایر کشورها مکتب و جنبشی ایجاد شد که به دنبال تثبیت اصول و مبانی رئالیسم بود. رئالیسم سوسیالیستی یکی از مولفه های این مکتب است که در ایران بعد از نهضت مشروطه ،کانون توجه قرار گرفت و پایه ی شکل گیری آثاری ازجمله ادبیات داستانی با مضمون اجتماعی وسیاسی شد.احمد محمود یکی از نویسندگان برجسته ی رئالیسم سوسیالیستی در ایران است که در حیطه ی ادبیات داستانی ، همواره سعی داشت انگیزه های بیرونی و درونی شخصیت های داستان را در عرصه ی زندگی فردی و اجتماعی به تصویر کشد . نوشتار حاضر می خواهد دو مورد از رمان های احمد محمود با عناوین همسایه ها و داستان یک شهر را بر اساس رئالیسم سوسیالیستی مورد تجزیه و تحلیل قرار دهد و موافقت الگوی ساختاری رئالیسم سوسیالیستی را با رمان های احمد محمود نشان دهد .
    کلیدواژگان: رئالیسم، رئالیسم سوسیالیستی، احمد محمود، همسایه ها، داستان یک شهر
  • سعیده عباسی*، ابوالقاسم رادفر، محمدرضا سنگری صفحات 128-145
    شاید بتوان گفت که مقصود ساختارگراها از شکل یک اثر ادبی، فرم ظاهری شعر یا داستان یا هر نوع نگارشی که با محتوای ادبی دیده می شود؛ نیست. بلکه آنان به صورت و فرم در یک اثر ادبی دقت می کنند. توجه به هر عنصر در ارتباط با عناصر دیگر می تواند یک ساختار منسجم در اثر ادبی به وجود بیاورد، به شرط آن که هر یک از عناصر وظایف خود را در اثر انجام داده باشند. سرزمین عراق و زیارت قبور ائمه شیعه در شهرهای کربلا و نجف و سایر شهرهای مقدس عراق که اصطلاحا «عتبات» نامیده می شود موضوع بررسی تطبیق از منظر ساختاری در این مقاله است؛ که دو سفرنامه سفرعشق نوشته رضا احسانی و ملک ری نوشته علی اکبر کاظمی گرجی مورد ارزیابی قرار گرفته است. هدف از تطبیق دو سفرنامه بیان توجه ادبی در سفرنامه های نوشته شده بعد از انقلاب است که البته میان همه ی سفرنامه ها دیده نمی شود. بررسی های انجام شده در سفرنامه های فوق نشان می دهد که این نوشته ها به لحاظ فرم ساختاری در مبحث زبانی، وجوه اشتراک زیادی داشتند؛ با این تفاوت که هر دو سفرنامه در مبحث دستوری متقاوت و قوی عمل کرده اند. هر دو سفرنامه ی فوق به وجه ی ادبی در نگارش سفرنامه توجه کرده اند.
    کلیدواژگان: تطبیقی، ساختاری، سفرنامه های عتبات عالیات، سفر عشق، ملک ری
  • سمانه عباسی*، حسن طباطبایی، عصمت اسماعیلی صفحات 146-170
    بن مایه های اسطوره ای نامیرا و ماندگار، با ویژگی انعطاف پذیری خود و با معانی گسترده، عمیق و شگرفی که در خود دارند، به مقتضای خصوصیات فکری و اجتماعی ادوار مختلف و همچنین متناسب با مضمون روایات گوناگون همواره در این روایات حضور می یابند و به جریان یافتن باورهایی که پایه و اساس شکل گیری آنها محسوب می شوند، تداوم می بخشند. یکی از این بن مایه های ماندگار کوه آتشفشان است که چون اژدها یا اهریمنی جلوه می کند و مبارزه شخصیت اصلی روایت با آن در راستای اثبات شجاعت و لیاقت او برای رسیدن به مقصود و همچنین برکت بخشی برای دیگران تعبیر می شود. این بن مایه کهن، که قدمتش به اساطیر آریایی می رسد، فقط در روایات حماسی حضور نیافته است، بلکه نمونه های جابه جاشده آن را می توان در برخی از منظومه های غنایی نیز مشاهده کرد. در این مقاله، به روش توصیفی-تحلیلی به بررسی بن مایه اسطوره ای کوه آتشفشان در چهار منظومه غنایی همای و همایون، گل و نوروز، جمشید و خورشید و مهر و ماه و همچنین شباهت و تفاوت آن با روایات حماسی پرداخته می شود و جریان پویای اساطیر در متونی غیر از حماسه ها اثبات می گردد.
    کلیدواژگان: اسطوره، منظومه غنایی، بن مایه اسطوره ای، کوه آتشفشان، اژدها
  • فرهاد محمدی* صفحات 171-191
    واژگانی که بر آوای خاصی دلالت می کنند، در زبان کردی چنان تنوعی دارند که برای تمام انواع صداهای مختلف می توان واژه ای معین یافت. این گونه از واژگان از نظر نوعی، بر خلاف زبان فارسی، صرفا اسم نیستند، بلکه غالب آنها از مقوله ی فعل محسوب می شوند که در دو زمان حال و گذشته و برای صیغه-های سه گانه و در وجه های مختلف قابل صرف هستند؛ بنابراین آوانماها را در زبان کردی می توان به دو دسته تقسیم کرد: 1- آواهای فعلی؛ 2- آواهای اسمی. آواهای فعلی چون ذاتا وقوع عملی را نشان می-دهند و می توان ریشه ی فعلی را در آنها مشخص کرد، ساختمان صورت مصدری و صرف فعل آنها بسیط (= ساده) است؛ اما آواهای اسمی هنگامی که به حالت فعل درآیند، شکل فعلی آنها به صورت مرکب خواهد بود. در این نوشتار نخست توصیفی از ساختمان هجایی و الگوی ترکیب و ترتیب واجی در آوانماهای زبان کردی بیان می شود، سپس نمایه ای از پرکاربردترین آوانماهای موجود در این زبان به ترتیب حروف الفبا ذکر می شود.
    کلیدواژگان: زبان کردی، آوانما، آوای اسمی، آوای فعلی، ساختمان هجایی
  • مریم محمودی*، حسن قربانی صفحات 192-212
    در قلمرو شعر دفاع مقدس چند تن از شاعران بیشتر از دیگران نامبردار شده‏اند که از آن میان باید از حسین اسرافیلی شاعر تمام عیار شعر دفاع مقدس نام برد. وی یکی از پرکارترین شاعران ادبیات پایداری است، ولی پرکاربودن مانع توجه او به ساخت ادبی و هنری شعرش نشده است. لذا در مقاله حاضر تلاش شده است مهم ترین شگردهای ادبی اسرافیلی برای خلق تصاویر شعری در سه دفتر عبور از صاعقه، تولد در میدان و در سایه ذوالفقار (به عنوان مهمترین آثار او) مورد بررسی و تحلیل قرار گیرد. بررسی‏ها نشان از بهره گیری وی از شگردهای بیانی به ویژه استعاره، تشبیه و کنایه و نیز صنایع بدیعی همچون تمثیل و تلمیح دارد.در قلمرو شعر دفاع مقدس چند تن از شاعران بیشتر از دیگران نامبردار شده‏اند که از آن میان باید از حسین اسرافیلی شاعر تمام عیار شعر دفاع مقدس نام برد. وی یکی از پرکارترین شاعران ادبیات پایداری است، ولی پرکاربودن مانع توجه او به ساخت ادبی و هنری شعرش نشده است. لذا در مقاله حاضر تلاش شده است مهم ترین شگردهای ادبی اسرافیلی برای خلق تصاویر شعری در سه دفتر عبور از صاعقه، تولد در میدان و در سایه ذوالفقار (به عنوان مهمترین آثار او) مورد بررسی و تحلیل قرار گیرد. بررسی‏ها نشان از بهره گیری وی از شگردهای بیانی به ویژه استعاره، تشبیه و کنایه و نیز صنایع بدیعی همچون تمثیل و تلمیح دارد.
    کلیدواژگان: تصویر، استعاره، تشبیه، کنایه، متناقض نما
|
  • Jamal Ahmadi *, Arezoo Broomandi Pages 1-34
  • Pages 35-57

    Patriotism or love for the homeland is one of the Human achievements in history and part of main themes of contemporary poets in the Persian. Among the poets, Iran are Farokhi Yazdi , Nasime- e SHomal, Sepideh Kashni and tahereh safarzadeh whom the feel of love for homeland everywhere Poems, clearly manifested. The parts of the poem poet poetry of resistance in the world, with Iran will manifest. In this poem, the poet can be shared means like homeland, freedom and justice, and praise the heroes and martyrs of the homeland Invitation to fight for the country and Plant seed of hope for the future bright home has observed. The poet expresses his love for her homeland of symbols and myths to refer to the enemies of his country and the colonists were used and could spur with this work the people of his country to stability and resistance to oppression and oppressors time. The present article is to highlight the love poetry of the poet's Common themes in the poetry of their political, social and related Patriotism.

    Keywords: Resistance Literature_Iran_Farokhi Yazdi_Nasime- e SHomal_Sepideh Kashni_tahereh safarzadeh_Patriotism
  • Mohammad Hadi Sameni *, Majid Kowsari, Rahim Pendar, Faranak Shahmoradi Pages 58-72
    ABSTRACT Avatar by James Cameron is a visual narration of an ambitious journey of man to the planet Pandora to obtain a rare mineral, “unobtainium.” The mission cannot be accomplished until the indigenous are displaced and “Tree-of-Life,” the residence of the people, grown on the land of the mine is felled. U.S. Troops on the mission are accompanied by a scientific team led by Dr. Grace Augustine. They try to send Jake Sully, the paraplegic solider, into the aborigines’ community via an artificial body made out of human and Na’vi DNAs, called “Avatar” to study aborigines and possibly convince them to surrender peacefully. Yet, this never happens as Colonel Miles Quaritch, the military commander, chooses to accomplish the mission by force. The war between intruders and inhabitants brings about a huge amount of environmental damage and oppression of resisting people, especially the women. At the heart of war, Cameron projects the love story of Jake and Neytiri from Pandora leading to Jake’s disillusionment with reality of life in Pandora. Avatar, rich in theme and subject matter reconstructs the history of discovery and colonisation of Australia and brings to the fore concerns of contemporary man including the consumption of natural resources, eco-devastation, and man-woman relationship which is cast into the framework of science fiction. In this sense, a virtual image-body that represents individuals in computer-generated terrains provides a reference to the future of virtual technology and an implication to the rise of new political powers from Asia.
    Keywords: Colonization, Environmentalism, Man-woman Relationship, Identity
  • Ali Hatami *, Malehmohammad Farookhzad Pages 73-94
    One of the reasons for the formation of mystical language is an interpretive approach in Qur'an. because expressed much of the concepts in the form of stories in Qur'an. one of these stories is the story of prophet Yusuf. according to Qur'an, Yusuf Surah, Joseph's life is full of bitter and sweet events . Rumi has spiritual harvest various events in the life of Joseph and he has used many of the events and characters in code and allegory in Masnavi. is tried in this research that discover and express these mystical interpretations of symbols and allegories and For this purpose first the story of Joseph in Qur'an were studied and then was written main text based on historical events. Joseph in Masnavi is symbol of a spirit that be caught in the dark well of body then it comes out from this well with God's grace sling and goes toward egypt perfection. dreams and their interpretations are referring to the mystical intuition of Joseph mystic and the perfect man, in Rumi 's opinion dream is a window to the world of intuition and inspiration that liberates the soul from the prison of body and the world. and Zulaykha is symbol of a wayfarer that arrives to true love from virtual love bridge and arrives to the fountainhead of truth from the manifestation of the beauty of God that is Joseph as a perfect human.
    Keywords: Qur&#039, an, Masnavi, Joseph, Zulaykha, Egypt
  • Parvin Zeinali * Pages 95-127
    Realism is one of the literary criticisms in the world that has been engaging in ancient times in human thought. The processing of this thought began with Aristotle in the ancient times and so far this thought has continued with ups and downs. In the contemporary period in the nineteenth century in France and then in other countries a school and a movement was created that sought to consolidate the foundations of realism. ocialist Realism is one of the components of this school which became the focus of attention in Iran after the constitutional movement and became the basis for the formation of works including fictional literature with a social context. Ahmad Mahmoud is one of the prominent writers of socialist realism in Iran whoalways tried to portray the external and internal motives of the characters in the personal and social life in fiction. The present paper seeks to analyze two of Ahmed Mahmoud's novels with neighbors' titles and the story of a city based on socialist realism and to show the agreement of the structural model of socialist realism with the novels of Ahmad Mahmoud.
    Keywords: Story of a city_Neighbors_Ahmad Mahmoud_socialist realism_realism
  • Saide Abbasi *, Aboalghasem Radfar, Mohammadreza Sanghari Pages 128-145
    It might be mentioned that purpose of structuralisms from literary style of writing is not the appearance of either a poem, story or each piece of writing including a literary content, but rather they focus on the style and form of a literary work. In a literary work, accordance of each element associated with other element could create a coherent structure in it as long as each of them has done its task in relating to literary work. In this article the topic review of comparative study according to structural perspective is Iraq and going on pilgrimage to the sacred places of Shiite Imams in 'Karbala and Najaf' and holy shrines which is called 'Atabat'. Two 'Atabat_e_Aliat' itineraries 'Sefr_e_Eshgh' written by Reza Ehsani and 'Molk_e_Rey' written by Ali Akbar Kazemi Gorji have been evaluated in this article. The purpose of reconciling these two itineraries has been offering the literary attention in written itineraries after revolution which has not been found among all itineraries. Researchers in foregoing itineraries show that these written texts in terms of structural and style in linguistic discourse have much in common, the only difference is both itineraries in the structural discourse have functioned differently and strongly in addition, each of the two above_ mentioned itineraries have considered the literary aspect in writing an itinerary.
    Keywords: Reconciling, structural, Atabat itinerary Sefr, e, Eshgh, Molk, e, Rey
  • Samaneh Abbasi *, Hasan Tabatabii, Esmat Esmaeili Pages 146-170
    The eternal mythological motifs with flexibility and deep extensive meanings, ever exist in the various narratives according to their contents and also to the intellectual and social characteristics of the different periods. They also maintain that beliefs which are the bases of the narratives forming. Volcano is one of these motifs which transfigures as a dragon or a daemon. Struggle of the main character with this daemon is interpreted as his bravery, his competency to achieve the goal and also as a benediction upon the others. This ancient motif which is related to the Aryan mythology, not only exist in the epic narratives, but also it is possible to see its displaced samples in some of the romantic poems. In this essay, the mythological motif of the volcano has been studied in these four romantic poems: Homay-o-Homayoun, Gol-o-Norooz, jamshid-o-khorshid, Mehr-o-Mah. Also, this motif in the romantic poems is compared with its role in the epic narratives. So, the dynamic current of the myths in the non-epic texts will be proved.
    Keywords: Myth, romantic poem, mythological motif, dragon, volcano
  • Farhad Mohammadi * Pages 171-191
    In Kurdish language the words that indicate to natural sounds have such variety that for all kinds of sounds can find a specific word. The kind of these words, unlike in Persian language, is not only noun, rather most of them are included as verb. The verbal onomatopoeias can be declined in past and present tense, also they can be applied for first, second and third person at different moods. Therefore onomatopoeias in Kurdish language divided in two categories: the verbal onomatopoeias and the nounal onomatopoeias. The verbal onomatopoeias, because they show the doing of action and their root can be denoted, their structure of infinitive and the form of verb is simple. In contrast, the form of verb in nounal onomatopoeias will be compound. In this paper, first we describe the syllabic structure and the pattern of phoneme arrangement in the onomatopoeias of Kurdish language, then we will state the index of most applicative onomatopoeias in this language.
    Keywords: Kurdish language, Onomatopoeia, Nounal onomatopoeia, Verbal onomatopoeia, Syllabic structure
  • Maryam Mahmoodi *, Hasan Ghorbani Pages 192-212
    Some poets have become famous more than others in the domain of the Holy Defense poetry, among whom Hossein Esrafili, as the completely competent poet in the Holy Defense poetry, could be named. He is one of the most active poets in the literature for endurance and resistance, but being active does not hinder his attention towards the literary and artistic structures of his poetry. Hence, it is tried in the present article to analyze the most important Esrafili literature techniques for creating poetic images in three books “Passing from the thunder”, “Birth in the square” and “ In the shadow of Zolfaqar (Imam Ali’s sword) [as his most important works]. Analyses indicate his usage of expressing techniques, particularly simile, metaphor and jest, as well as imageries including allegory and allusion.Some poets have become famous more than others in the domain of the Holy Defense poetry, among whom Hossein Esrafili, as the completely competent poet in the Holy Defense poetry, could be named. He is one of the most active poets in the literature for endurance and resistance, but being active does not hinder his attention towards the literary and artistic structures of his poetry. Hence, it is tried in the present article to analyze the most important Esrafili literature techniques for creating poetic images in three books “Passing from the thunder”, “Birth in the square” and “ In the shadow of Zolfaqar (Imam Ali’s sword) [as his most important works]. Analyses indicate his usage of expressing
    Keywords: image, metaphor, simile, jest, paradox