فهرست مطالب

نشریه زبان و ادب فارسی
پیاپی 10 (بهار 1391)

  • تاریخ انتشار: 1391/03/01
  • تعداد عناوین: 8
|
  • منیژه اعلمی*، مریم صباح صفحات 1-22

    مطالعه ی حاضر تلاشی است جهت بررسی تفاوت گفتمان بین زنان و مردان فارسی زبان از منظر نشانه های گفتمانی با تاکید بر نوع ، توالی و نقش 1996 (جهت طبقه بندی) آنها در زبان گفتاری. چهارچوب تیوریک برینتون 3 نقش (های) نشانه های گفتمانی به دو کلان نقش " بینافردی" و "متنی" مورد استفاده قرار گرفته است. داده ها شامل 14 مکالمه روزمره ضبط شده بین سخنوران زن و مرد فارسی زبان با لهجه تهرانی بود که مورد تجزیه و تحلیل کمی و کیفی قرار گرفتند. نتایج تحقیق نشان می دهد که روی هم رفته 34 نوع نشانه گفتمانی 254 بار توسط سخنوران مورد استفاده قرار گرفتند که در میان آنها نه/نه بابا با بیشترین توالی پر کاربرد ترین نشانه های گفتمانی بودند. یافته دیگر این تحقیق مربوط به مقایسه توالی کاربرد نشانه های گفتمانی در گفتمان زنان و مردان فارسی زبان است. نتیجه بررسی داده ها تفاوت معناداری را در تعداد نشانه های گفتمانی در گفتمان زنان و مردان نشان نمی دهد. نتیجه تست یافته ی دیگر .(P =0/157 >0/ کای- اسکوار 4 این موضوع را تایید می کند(05 مطالعه ی حاضر مربوط به است. زنان و مردان فارسی زبان از نشانه های گفتمانی برای اهداف بینافردی/ متنی است. نتایج تحقیق تفاوت معناداری را بین گفتمان مردان و زنان فارسی زبان در استفاده از نشانه های گفتمانی برای دو منظور گفته شده نشان می دهد به عبارت دیگر کاربرد نشانه های گفتمانی توسط مردان .(P=. 0/002 < 0/05) فارسی زبان بیشتر برای اهداف متنی بوده است، در حالیکه زنان از آنها برای نقش های بینا فردی استفاده می کردند.

    کلیدواژگان: جنسیت، گفتمان، تجزیه و تحلیل مکالمه، نشانه هایگفتمان، نقش متنی، نقش بینا فردی
  • وجیهه ترکمانی باراندوزی، ساناز چمنی گلزار* صفحات 23-48

    «فرایند فردیت» هماهنگی انسان با خود و رشد و تکامل او در گذر از فراز و فرودهای زندگی و نیز به آرامش رسیدن انسان و یکپارچگی وی با خود درون است. بی شک انسان میتواند طی گذار از مراحل گوناگون با مجاهده و کوشش به مطلوب خود برسد. کارل گوستاو یونگ یکی از بزرگترین روانشناسان قرن بیستم و بنیان گذار «مکتب روانشناسی تحلیلی» این رشد و ترقی انسان را می شکافد و معتقد است برای تکامل، انسان باید با کهن الگوهای: پرسونا یا نقاب، آنیما یا مادینه جان و آنیموس یا نرنیه جان و سایه یا شادو آشنا شود و با آنها ادغام شده و سرانجام به «فرایند فردیت» دست یابد. کهن الگوهای یونگ را میتوان در شخصیتهای داستانی «هفت پیکر» نظامی جست و با دقت در آنها میتوان دریافت که هر یک از این شخصیتها چگونه طی روند داستان، آرام آرام با سایهی خود روبرو شده و نقاب خود را کنار میزنند و پس از برخورد و آشنایی با آنیمای خود و ادغام با آن، به قله ی سعادتی که یونگ از آن به عنوان کهن الگوی «فرایند فردیت» یاد میکند، میرسند. پژوهش حاضر تلاش دارد که به لحاظ نظری، ضمن بهره گیری از آموزه های مکتب روان شناسی یونگ، به بررسی کهن الگوی «فرایند فردیت» در شخصیتهای (پرسوناژهای) دو داستان گنبد اول و دوم از «هفت پیکر» نظامی بپردازد. شایان ذکر است روش گردآوری اطلاعات، مطالعه ی همراه با فیش برداری و ماهیت پژوهش حاضر، تبیینی (تجزیه و تحلیل داده ها) و توصیفی بوده است. نتیجهی این تحقیق نشان میدهد داستان های هفت پیکر نظامی قابل تطبیق با کهن الگوهای یونگ میباشد؛ همچنین این پژوهش موید آن است که شخصیت های دو داستان گنبد سیاه و زرد از هفت پیکر نظامی با هشدار کهن الگوی پیر خرد، شروع به سفر برای تکامل خویش می کنند و پرسونا را کنار می نهند و طی این سفر با آنیما و شادو آشنا شده با آنها ادغام می شوند و سرانجام به مرحله ی فردیت و تکامل دست مییابند.

    کلیدواژگان: یونگ، نظامی، فرایند فردیت، سایه، آنیما، نقاب
  • جمیل جعفری، عزیز ناصری* صفحات 49-66

    مناظر الإنشاء کتابی است که در قرن نهم هجری، به وسیله خواجه عمادالدین محمود گاوان در باب ترسل و انشاء و به منظور تعلیم شیوه های کتابت و نگارش با زبانی ساده و به دور از ابهام و تعقید نگاشته شده است. نسخهی تصحیح شده این اثر در سال 1388 در 308 صفحه، توسط فرهنگستان زبان و ادب پارسی چاپ شده است. شرح این اثر را نالی شاعر کرد زبان، به نگهداری 3 رشتهی تحریر درآورده که هماکنون در کتابخانه ی دانشگاه استانبول میشود. در این مقال به بررسی ویژگی های این نسخه پرداخته شده و صورت آن شامل: نام مولف و شارح، فصل بندی، سبک نگارش، حاشیه نویسی، تاریخ کتابت و شرح، آغاز و انجام و تعداد صفحات و سطور، مورد بررسی قرار میگیرد. در باب محتوا نیز با نگاهی گذرا به مباحث بلاغت و ترسل، از اختلافات این نسخه با نسخهی تصحیح شدهی مناظر الإنشاء سخن رانده شده و سپس شیوه ی نگارش آن آورده می شود. اعلامی که در این نسخه، به شعر آنان اشاره شده و اسامی آنان را شارح ذکر نموده است، از مواردی است که از نظر خواهد گذشت و بدان اشارت میرود.

    کلیدواژگان: مناظر الانشاء، عماد الدین محمود گاوان، نالی، کتابخانه ی دانشگاه استانبول، نسخه ی خطی
  • محمد خدادادی*، رضا صادقی شهپر صفحات 67-88

    عناصر ادبی ریشه در تخیل نویسنده یا شاعر دارند و برجستگی نویسنده در به کارگیری هنرمندانه این عناصر بلاغی است. در مقاله ی پیش رو سعی خواهد شد تا با بررسی برخی جلوه های ادبی شاخص در نثر شیخ احمد جام (441- 536 ه.ق) در وهله ی اول به جایگاه وی در قدرت تاثیرش بر گسترش نثر فنی و مصنوع– در عین حفظ صلابت نثر مرسل- در آغاز قرن ششم هجری اشاره شود؛ دوم به هنر شیخ در استفاده از جلوه های ادبی، هنری که سرچشمه ی آن از ذوق سرشار فردی و ذهن مخیل وی می جوشد، بپردازیم. احمد جام با استادی تمام نه تنها توانسته با بهره گیری از جلوه های ادبی لطافت و زیبایی خاصی به آثار خود ببخشد، بلکه با این شیوه کلامش را موجزتر و موثرتر کرده است. شیوه ای که شیخ در کاربرد بسامد بالای عناصر بلاغی از جمله: تشبیه، تکرار، کنایه، تمثیل، تلمیح و... به کار گرفته- که در نوع خود کم نظیر است- خود نشانگر جایگاه ارزشمند وی و آثارش در احیای ربان و ادبیات فارسی است.

    کلیدواژگان: نثر عرفانی، احمد جام، انس التائبین، کنوزالحکمه، وجوه بلاغی
  • محمد ریحانی، ربابه قصابان شیروان* صفحات 89-106

    این مقاله، پژوهشی است درباره نوستالژی (غم غربت) در شعر منوچهر آتشی با تکیه بر یکی از مولفه های آن (دوری از معشوق). پس از تعریف و بیان ریشه نوستالژی به ارتباط آن با مفهوم رمانتیک و خاطره و سپس به مولفهی دوری از معشوق در برخی از اشعار او پرداخته شده. آتشی در دلتنگی و نوستالژی دوری از معشوق، بیشتر با معشوق خیالی نرد عشق باخته و به سرودن اشعاری نسبتا رمانتیک پرداخته است. او در این زمینه گاهی از عشق اولیه یاد میکند و گاه با معشوق واقعی خود به گفتگو می پردازد؛ پیوسته به خاطرات گذشته خود رجوع میکند و درونمایه بیشتر شعرهایش نیز متاثر از یادها و خاطره های اوست، آتشی عاشق بوده و با عشق در شعرهایش زندگی کرده است، بنابراین شعرش به سبب یادها و یادآوری های عاشقانه اوکاملا نوستالژیک است.

    کلیدواژگان: نوستالژی، منوچهر آتشی، دوری از معشوق، رمانتیک
  • ناصر فرنیا*، خلیل حدیدی، علی دهقان صفحات 107-120

    ذکر، خروج از میدان غفلت به فضای مشاهدت است به واسطه ی غلبه ی خوف یا زیادی حب. حقیقت ذکر آن است که هرچه جز مذکور است در ذکر فراموش کنی و مراد از ذکر، ذکر سر است نه ذکر زبان. ذکر از یاد بردن هستی محدود خویش در رهگذر یاد اسمای الهی است که مداومت بر آن، زنگار را از روی دل میزداید و فراموشی خداوند، دل را مکدر و تیره میگرداند. در تحقیق حاضر نگارندگان ابتدا به بیان اهمیت ذکر در عرفان و جایگاه آن در نزد طریقت قادریه پرداخته اند و سپس تعریف ذکر و دیدگاه های موجود در این زمینه را بیان کرده و سپس آداب و رسوم ذکر و همچنین اوراد و اذکار رایج در این طریقت را آورده اند و در نهایت به این نتیجه میرسیم که ذکر در عرفان و طریقت قادریه از اهمیت زیادی برخوردار بوده و جایگاه بلندی دارد تا آنجا که در این طریقت مرید غیر ذاکر جایی نداشته و قادر به انجام هیچ عمل خارق العادهای نمیباشد و در همین راستا آداب و رسوم خاصی نیز برای آن گذاشته اند، که از جملهی آنها طهارت جسمی و قلبی و اطاعت کامل از شیخ و مراد است.

    کلیدواژگان: ذکر، طریقت قادریه، تهلیل، هره
  • فاطمه مدرسی، قاسم مهرآور گیگلو* صفحات 121-136

    بایزید بسطامی از بلندترین قله های شناخت عرفانی و دریافت شهودی به شمار میآید، این پژوهش بر آن است تا به روش توصیفی– تحلیلی مشرب عرفانی او را مورد بحث و مداقه قرار دهد. اعتقاد به وحدت و یگانگی حق تعالی اساس مشرب عرفانی وی است. در عرفان بایزید عشق نیز جایگاه ویژهای دارد و بایزید برای نیل به کمال عشق، از خودی خود خالی و به معشوق نزدیکتر میشود و این عشق عرفانی است که در مرحله ی بعدی او را به فنا می کشاند؛ به گونه ای که از عاشق هیچ نمیماند و هر چه هست معشوق است و ندای «سبحان ما اعظم شانی» او آغاز میشود. میتوان گفت: سلوک عرفانی بایزید تنها در عرصه ی عمل و معرفت دور میزند و مسیر او که همواره با معرفت توام است، او را با مرکب معرفت و محبت از رهگذر فنا به حق میرساند. نگرش وی به سلوک عرفانی، خاصه توحید و معرفت بسی غریب و حیرت زا است، وی در هر دو عالم غیر از معشوق نمی بیند، غیر از او نمیخواهد و غیر از او نمی جوید. میتوان گفت: هستی در نظر او یعنی «حق».

    کلیدواژگان: بایزید بسطامی، عشق، وحدت وجود، سکر و فنا، فلسفه ی اشراق
  • رقیه هاشمی*، تقی پورنامداریان صفحات 137-156

    یکی از رهیافت ها و گفتمان ها در حیطه ی نقد ادبی رویکرد روانشناسانه است که در طی حیات خود آثار ماندگاری را به چالش کشیده است. زیگموند فروید به عنوان بنیانگذار مکتب روانکاوی نخستین کسی بود که از آثار ادبی به عنوان مثالهای خوبی جهت تبیین آموزه های روان شناختی بهره برد. وی متن ادبی را نشانه ی مرضی شخص نویسنده قلمداد مینمود که قابلیت بررسی روانکاوانه را فراهم مینماید. نظریه های فروید آنچنان تاثیرگذار بود که حتی برخی از مکاتب ادبی آن دوره از جمله، مکتب ادبی سوررئالیسم در پرداخت هنرمندانه به شکل فزایندهای خود را وامدار اندیشه های روانکاوانه میدانستند. بر اساس روش هایی که در حیطه ی نقد روانشناختی کاربرد دارد، تحلیل ملکوت بهرام صادقی که داستانی سوررئالیستی و روانی/ اسطورهای است و طبق روانشناسی شخصیتهای داستانی صورت می پذیرد. یکی از عناصر پررنگ داستان، مفهوم مرگ و مرگاندیشی است. مفهوم مرگ در کنار عنصر جاودانگی به عنوان دو مفهوم متضاد به اعمال و رفتار شخصیتها معنا میبخشند. این مقاله به پیشینهی روانشناسی کلاسیک و ارتباط آن با ادبیات، کلیات و تعاریفی در رابطه با نظریات روانپویشی فروید، خلاصه داستان و تحلیل شخصیتهای داستان به عنوان خودهای بالقوه ای از خود نویسنده میپردازد.

    کلیدواژگان: نقد روانکاوانه، ملکوت، بهرام صادقی، روانشناسی و ادبیات
|
  • Manizheh Alami *, Maryam Sabbah Pages 1-22

    The present study is an attempt to investigate Persian men-women discourse in cross-gender interactions by focusing on the type, frequency of occurrence and function(s) of discourse markers in oral discourse. The qualitative and quantitative methods are employed to identify DMs and to specify their functions as they occur in Persian language. The particular dialect spoken by people living in Tehran, the capital of Iran, is the focus of investigation. Brinton’s (1996) binary classification is adopted as a theoretical framework in defining the functions Persian DMs have at the interpersonal and textual levels. Altogether 34 types of Persian DMs are identified and their functions are specified in this study among which na/na  baba  (no)  occupies  the  top  rank  in  the  frequency  list.  Another reading  of  the  data  pertains  to  the  number  and  proportion  of  DMs employed by Persian male-female speakers. As it is inferred, the ratio of discourse markers in the women’s discourse is higher than the men’s (138 vs. 116) which accounts for the female speakers’ inclination to employ discourse markers  as  helpful  devices  in  fulfilling their  communicative needs. Although the disharmony is observed in the number of discourse markers  in  two  gender  groups,  the  results  of  the  Chi-square  test (p=0.157>0.5) indicates that it is not statistically significant. In terms of discourse markers usage for the textual/interpersonal purposes, the qualitative and quantitative analyses yield significant gender differences. The results of the Chi-square test shows P=0.02

    Keywords: gender, Persian discourse markers, Male-female casual conversation, Textual function, Interpersonal function
  • Vajieh Torkmani Barandozi, Sanaz Chamani Golzar * Pages 23-48

    Searching for harmony, serenity and peace, man is a creature that is always in the process of individuation through the ups and downs of life. Passing through various stages of efforts, there is no doubt that man can reach its optimum. Carl Jung, one of the greatest psychologists of the twentieth century and founder of the "school of analytical psychology," discusses the growth and development of man and believes that man starts revolution toward individuation from his inside. Acquainting and then uniting  with  some  archetypes,  which  among  them  we  can  mention persona, anima, animus and shadow, man finds his way to individuation. These archetypes could be compared with characters in stories of Haft Paykar by Nizami. In Haft Paykar, seven stories are stated from princesses that Bahram placed them in seven domes (Gonbad). Each story has some characters that face with their Shadows and after getting acquainted with their positive or negative anima, they put their Persona away, unite with them and obtain prosperity. This paper studies two stories of seven stories of Haft Paykar using Jung's Psychoanalytic Analysis. The paper tries to shows the way Nizami describes man’s insides depth and how he carefully speaks about man’s latent world. Also, this paper describes the way characters in two stories of Yellow and Black domes follow the orders of Old archetype of wisdom, put way the Persona and attain the aim of individuation.

    Keywords: Jung, Psychoanalytic analysis, Anima, shadow, Persona, Haft Paykar
  • Jamil Jafarie, Aziz Naseri * Pages 49-66

    Manazir al-Insha is a book written in 9th century (A.H.) by Imad al- Din Mahmoud Gawan on letter-writing and composition in order to teach lettering methods with a simple and unambiguous diction. The corrected 308-page copy of this work was published in 2012 by academy of Persian language and literature. An explanation on this book was presented by Nali (a well-known Kurdish poet) which is now preserved in the library of Istanbul University. The features of this manuscript will be covered in this essay including the formal features such as: author, commentator, classification, style, annotation, date of writing and explanation, the beginning and the  end,  and the number of lines and pages. Also, the content features such as topics of rhetoric and letter writing, differences between this manuscript with the published copy of Manazir al-Insha and its writing style will be discussed in this paper. Finally, the names of those poets whose poems were quoted in this book were studied.

    Keywords: Manazir al-Insha, Imad al-Din Maahmoud Gawan, Nali, Library of Istanbul University, manuscript
  • Mohamad Khodadadi *, Reza Sadeghi Shahpar Pages 67-88

    Literary elements have its source in imagination of writer and poets and artful using of these elements of eloquence make the writer to be distinguished. This paper aims at studying some indicator of literary manifestation in prose of Sheikh Ahmad Jaam . His prose at first indicates his power in influence in deployment of technical and creative prose that is also is with – protect from firmness of simple prose- at beginning of sixth century of Hegriy. Second, his prose is a sign for the art of sheikh in using of literary manifestation. The art arises from his individual literary talent and imaginative faculty. Ahmad Jaam not only uses literary manifestation and skillfully makes delicate and elegant literary works, but also  uses  his  special  method  to  be  more  concise  and  effective.  This method  which  is  rare  and  innovative  consists of  a  lot  of  elements  of eloquence such as: comparison, repetition, metaphor, proverb, allusion and etc.  Also,  his  employed  method  indicates  his  influence  on  Persian language and literature.

    Keywords: Gnostic Prose, Ahmad Jaam, Ons Al Taaebeen, Konooz AL hekmah, Rhetorics
  • Mohammad Rayhani, Robabe Ghasaban Shirvan * Pages 89-106

    This paper is a survey on nostalgia (sorrowful longing because of wondering) in Manouchehr Atashi's poem relying on one of the nostalgic elements (being away from the beloved). Defining and expressing roots of nostalgia in romantic school, its relationship deals with nostalgia and memories of the elements of being away from the beloved in Atashi’s poetry. Being away from the beloved, Atashi suffers from sadness and nostalgia and renders more royal beloved lost love and is relatively writing romantic poetry. In this context, sometime he remembers his first love, and sometime he talks to her real beloved. Constantly, leaving serious impacts on his poem, he remembers his past memories and designates them in the lines of his poems. Atashi was deeply in love during his life, so his poetry being affected by his memories is quite romantic and nostalgic.

    Keywords: nostalgia, Manouchehr Atashi, away from the lover, Romantic
  • Naser Farniya *, Khalil Hadidi, Ali Dehghan Pages 107-120

    Zikr  is  the  departure  from  the  field  of  ignorance  to  the  field  of perception, which springs from either the dominance of fear or the excess of love. The truth about Zikr is that you must forget all things except Mazkor (the one who you say prayer recitation for) and our intention of Zikr is the mental Zikr not the verbal one. The invocation of God is forgetting our humble beings through remembering the Almighty names that  its  continuance  results  in  purifying  the  heart  and  forgetting  God makes the heart strained. In this research, first, the author has included the definitions and kinds of Zikr and the feedback of famous mystics and great philosophers’ viewpoints in this area and then he has included the importance of Zikr in Ghaderiyeh’s doctrine and its customs and common Zikrs  in  this  doctrine.  Moreover,  the  author  has  finally  attempted  to analyze and deduce the above-mentioned matters.

    Keywords: Zikr (prayer recitation), Ghaderiyeh’s doctrine, Tahlil- Harrah
  • Fateme Modarresi, Gasem Mehravar Giglo * Pages 121-136

    Baized  Bastami  has  always  been  considered  as  one of  the loftiest summits of mysticism theophany. The belief in oneness and uniqueness of God is the basis of his mysticism school and love has a special place in his mysticism. To reach maturity in love, he empties himself of his very sense of self and approaches The Beloved. Later on this mystic love dooms him to  annihilation.  In  a  way  that  from  the  lover  nothing  remains  and everything is The Beloved. This is the reason behind “Sobhani ma aazama shaani”. It can be said that Bayazid’s mystic conduct revolves around theology. This route takes him to God through the vehicle of endearment and attachment. His view of mystic conduct, especially about theology and understanding is particularly surprising. He sees nothing, wants nothing and seeks nothing except for God in this world, as well as the next. To him the  whole  universe  means  God.  The  present  paper  studies  the  mystic school of  Bayazid  Bastami and  tries  to show his special place in Islamic mysticism.

    Keywords: Bayazid Bastami, love, Uniqueness of God, Intuition, Doom
  • Roghayeh Hashemie *, Taghi Pournamdarian Pages 137-156

    Psychoanalytic   theory refers   to   the   definition   and   dynamics   of personality development which underlie and guide psychoanalytic in the field of literary criticism. First laid out by Sigmund Freud, this approach has used literary works as good examples of explaining psychological teachings. Freud declared literary text as the symptom of writer’s disorder providing the ability of psychoanalytical review. Freud’s views were so influential that some of literary schools of that time, including surrealism, increasingly considered themselves debtors of psychoanalytical thoughts, in artistic approach. Bahram Sadeghi’s story titled Malakut is a surrealistic and psychological story analyzed on the basis of psychology of characters. Two of the strong elements of the story are the concepts of death and thinking.  The  concept  of  death  which  is  considered  as  an  opponent element with eternity gives a meaning to the  actions and behavior of characters. This paper reviews the history of classic psychology and its connection with literature, generalities and definitions through the looking glass of Freud’s psychoanalyst views, summery of the story and analysis of characters as potential selves of the author himself.

    Keywords: Psychoanalytical criticism, Malakut, Bahram Sadeghi, Psychology, literature