فهرست مطالب

مطالعات اقتصادی کاربردی ایران - پیاپی 33 (بهار 1399)

فصلنامه مطالعات اقتصادی کاربردی ایران
پیاپی 33 (بهار 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/03/12
  • تعداد عناوین: 11
|
  • صفحه 0
  • هومن کرمی خرم آبادی، علیرضا عرفانی*، حسین توکلیان صفحات 1-29
    در این مقاله به منظور بررسی مدل قیمت گذاری سازگار با داده های اقتصاد ایران، تورم اقلام تشکیل دهنده شاخص قیمت مصرف کننده به دو بخش شوک های کلان و ویژه با بهره گیری از یک مدل عامل تفکیک شده است. بر پایه نتایج مشاهده شده مبنی بر واکنش متفاوت قیمت ها به شوک های کلان و ویژه دو مدل نظری عدم واکنش عقلایی و مدل چسبندگی قیمت چندبخشی می توانند واکنش کند قیمت ها به شوک کلان و واکنش سریع قیمت ها را به شوک ویژه توضیح دهند. با استفاده از نتایج به دست آمده از مدل عامل و دیگر خصوصیات آماری مربوط به تورم های اقلام، این نتیجه به دست آمد که فراوانی تغییر قیمت ها سهم بسیار ناچیزی در توضیح دهندگی تغییرات اندازه و سرعت واکنش قیمت ها به شوک کلان دارد. از طرف دیگر بخش هایی که شوک های ویژه نوسانات بیشتری دارند، دارای واکنش کندتری نسبت به شوک های کلان می باشند. همه این حقایق مشاهده شده با مدل عدم واکنش عقلایی تطابق دارند.
    کلیدواژگان: مدل قیمت گذاری، مدل عامل، پاسخ به ضربه، فراوانی تغییر قیمت ها
  • احمد عربیان مهدی، علی اکبر خسروی نژاد*، مهدی پدرام، رافیک نظریان، تیمور محمدی صفحات 31-55

    مطالعات تجربی به مدل سازی مکانیسم انتقال پولی و نقش کانال اعتبارات به صورت متقارن در دوره های مختلف چرخه های تجاری می پردازند؛ اما ازآنجایی که درجه عدم تقارن اطلاعات و چسبندگی اطلاعات در دوره های مختلف تجاری، با توجه به وضعیت اقتصاد هر کشور متفاوت است؛ لذا ارزیابی کانال اعتبارات با استفاده از روش های غیرخطی ضروری به نظر می رسد. این پژوهش با استفاده از اطلاعات سری زمانی اقتصاد ایران به ارزیابی نقش کانال اعتبارات بر تولید توسط مدل خود رگرسیون برداری با امکان تغییر رژیم مارکوف (MS-VAR) و با استفاده از داده های فصلی طی سال های 1369 تا 1395 می پردازد. به طورکلی می توان این نتیجه را مطرح نمود؛ در دوره رونق تکانه مثبت سیاست پولی باعث افزایش تولید در حدود 3/0 درصد شده، سپس تا انتهای سال اول کاهش یافته و مجددا در فصل پنجم در حدود 1/0 درصد افزایش یافته و درنهایت این اثر به تدریج از بین می رود. اثر این تکانه در دوره رکود باعث افزایش تولید در حدود 1/0 درصد شده و سپس تا انتهای سال اول کاهش یافته و در فصل پنجم مجددا در حدود 05/0 درصد افزایش یافته و درنهایت این اثر به تدریج از بین می رود. همچنین در دوره رونق تکانه اعتبارات باعث افزایش تولید در حدود 25/0 درصد شده و سپس کاهش می یابد. ولیکن در دوره رکود تکانه اعتبارات بر تولید بی اثر است. نتایج فوق بیانگر فعال بودن کانال اعتبارات در دوران رونق و غیرفعال بودن آن در دوران رکود است. همچنین اثرگذاری سیاست پولی بر تولید از طریق کانال اعتبارات در دوران رونق بیشتر از دوران رکود است.

    کلیدواژگان: مکانیسم انتقال پولی، سیاست پولی، مدل خود رگرسیون برداری با امکان تغییر رژیم مارکوف (MS-VAR)
  • سپیده توکلی، محمود هوشمند*، مصطفی سلیمی فر، ابراهیم گرجی صفحات 57-91

    در این مقاله قصد داریم تاثیر شوک های درآمد نفتی را بر متغیرهای کلان اقتصاد ایرانبا وجود صندوق توسعه ملی موردبررسی قرار دهیم. برای این منظور با در نظر گرفتن این نکته که در اقتصاد ایران درآمدهای نفتی عمده ترین منبع تامین مالی بودجه دولت محسوب می شود، از یک الگوی تعادل عمومی پویای تصادفی (DSGE) بهره می گیریم. برای طراحی مدل، دو گزینه کلی برای گردش درآمدهای نفتی در اقتصاد ایران را موردبررسی قرار دادیم و یک مدل تعادل عمومی پویای تصادفی برای دو سیاست الف و ب مدل سازی شدند و مشخص شد که چنانچه دولت هنگام وقوع شوک های نفتی درآمدهای ناشی از آن در یک صندوق نفتی ذخیره کند و در هر دوره تنها بخشی از بازدهی صندوق را مجددا سرمایه گذاری کند، متغیرهای اقتصادی وضعیت باثبات تری را تجربه می کنند.

    کلیدواژگان: مدل تعادل عمومی پویای تصادفی، شوک های نفتی، مکانیسم انتشار شوک نفتی، سیاست مالی، صندوق توسعه ملی
  • نسیم عربیان، مهدی خداپرست مشهدی*، مسعود همایونی فر، مهدی فیضی، وحید فکور صفحات 93-111
    انتخاب بد زمانی نمایان می شود که افراد بیمه شده اطلاعاتی درباره ی ریسکشان دارند که به وسیله بیمه گران مشاهده نمی شود، در این حالت بیمه گران توانایی تشخیص و تمیز صحیح میزان ریسک هر یک از مشتریانشان را ندارند و مجبور می شوند که قرارداد یکسانی را مبتنی بر میانگین ریسک کل تمامی مشتریانشان ارایه کنند. واضح است که ارایه چنین قرارداد یکسانی، نسبتا برای مشتریانی که ریسکهای بالاتری دارند جذابتر بوده و در مقابل برای مشتریانی که ریسک کمتری دارند، چندان خوشایند نیست. این موضوع باعث می شود به تدریج مشتریان کم ریسک از صنعت بیمه خارج شوند. پیامد نهایی این خواهد بود که چنین شرایطی از به وجود آمدن یک تعادل باثبات در بازار جلوگیری کرده و این امکان را فراهم می سازد که بازار به کلی در هم فرو ریزد. در پژوهش حاضر وجود پدیده انتخاب بد که از آثار جانبی اطلاعات نامتقارن است، در بازار بیمه درمان پایه در ایران بررسی و آزمون شده است. برای آزمون فرضیه پژوهش، یعنی تایید وجود انتخاب بد از داده های بودجه خانوار بین سال های 93 و 94 استفاده شده است. تلاش شد مدل ایجاد شده تحت کمترین فروض پارامتریک باشد که بتواند به خوبی انتخاب بد را در بیمه خدمات درمانی مورد آزمون قرار دهد. همچنین برخلاف تمام مدل های قبلی، عدم اطمینان از بازپرداخت و میزان آن در این مدل لحاظ شد که با واقعیت بسیار منطبق تر است. نتایج حاکی از تایید انتخاب بد در بیمه پایه درمان بیمه سلامت، خدمات درمانی و تامین اجتماعی در ایران است.
    کلیدواژگان: انتخاب بد، اطلاعات نامتقارن، بیمه درمان پایه، اقتصاد اطلاعات، روش نیمه پارامتریک
  • پریسا مهاجری*، علی اصغر بانوئی، حجت الله میرزایی، نیلوفر جهانفر صفحات 113-139

    در این مقاله نشان می دهیم که معیار ستانده بخش های مختلف اقتصادی در سنجش اهمیت بخش ها برای سیاست گذاری و برنامه ریزی مناسب نیست. نخست آنکه در چارچوب مدل مقداری لیونتیف، هر بخش اقتصادی دو وظیفه دارد: تامین مستقیم و غیرمستقیم تقاضای نهایی خود و تولید سایر بخش های اقتصادی. به عقیده بسیاری از پژوهشگران، مجموع این دو، لغزش احتساب مضاعف را دامن می زند. دوم آنکه ستانده (تولید ناخالص) بخش ها، ملاک مناسبی برای رشد و رفاه جامعه به شمار نمی رود. برای رفع این دو نقیصه، رویکرد تولید به تولید استفاده می شود که ریشه در پایه نظری نظام تولیدی پیرو سرافا دارد و پاسینیتی آن را به شکل یکپارچگی عمودی تولید در قالب الگوی داده-ستانده لیونتیف به عنوان روش بدیل در سنجش اهمیت بخش ها معرفی می کند. رویکرد مذکور حول یک سوال زیر مبنای تحلیل اقتصاد شهرستان تهران قرار می گیرد. «ارزش افزوده بخش خدمات که حدود 83 درصد GDP شهرستان تهران را تشکیل می دهد به طور بالقوه چه میزان ارزش افزوده غیرمستقیم در سایر بخش های اقتصاد ایجاد می کند؟». برای این منظور جدول داده-ستانده سال 1393 شهرستان تهران که به تازگی در قالب یک طرح پژوهشی محاسبه شده است، مبنای تحلیل کمی سوال مطرح شده قرار می گیرد. یافته ها حاکی از آن است که اولا شاخص یکپارچگی عمودی بخش خدمات صرفا 04/0 واحد است و بخش مذکور به ازای هر 100 واحد ارزش افزوده اصلی خود، 4 واحد ارزش افزوده غیرمستقیم در سایر بخش های اقتصادی ایجاد می کند. ثانیا شاخص های یکپارچگی بخش های چهارگانه خدمات توزیعی، تولیدی، اجتماعی و شخصی به ترتیب 08/0، 08/0، 46/0 و 40/0 است که همگی کمتر از واحد هستند.

    کلیدواژگان: یکپارچگی عمودی، ارزش افزوده غیرمستقیم، رویکرد تولید به تولید
  • علی حسین استادزاد* صفحات 141-171
    در اغلب الگوهای رشد اقتصادی از تابع تولید کاب داگلاس (با کشش جانشینی عوامل برابر با یک) به عنوان تکنولوژی تولید استفاده شده است. در این تحقیق در ابتدا الگوی رشد درونزای رمزی با تابع تولید CES (تابع تولید با کشش جانشینی ثابت) بسط و پس از حل مسئله کنترل بهینه، مسیر بهینه متغیرهای اقتصادی (تولید و سرمایه) در حالت پایا برای اقتصاد ایران محاسبه شده است. نتایج تحقیق نشان می دهد که تولید و سرمایه تحقق یافته در اقتصاد ایران به صورت رکودی و معناداری از سطح پایا فاصله دارد. از نوآوری های این تحقیق بررسی اثر کشش جانشینی عوامل تولید بر مسیر بهینه متغیرهای اقتصادی و همچنین رشد اقتصادی در حالت پایا است. از دیگر نتایج استخراج شده رابطه کشش جانشینی و رشد اقتصادی است. کشش جانشینی عوامل تولید تاثیر منفی بر رشد تولید در حالت پایا برای اقتصاد ایران دارد. در حالت خاص کشش جانشینی را برابر با یک فرض نموده (کشش جانشینی تابع کاب داگلاس) و با حالت کشش جانشینی بین عوامل تولید مخالف یک مقایسه شده است. نتایج نظری تحقیق نشان می دهد با فرض کشش جانشینی برابر با یک، نرخ رشد تکنولوژی در بلندمدت پارامتر مهمی نیست و تاثیری بر نرخ رشد پایا نخواهد داشت. ولی با در نظر گرفتن کشش جانشینی کمتر از یک، نرخ رشد تولید در حالت پایا به نرخ رشد تکنولوژی و نرخ رشد جمعیت بستگی خواهد داشت. بنابراین با فرض تابع تولید CES در الگوهای رشد، موتور محرک نرخ رشد اقتصادی بلندمدت، نرخ رشد تکنولوژی است. بنابراین به طور مشخص در نظر گرفتن تابع تولید CES به جای کاب داگلاس در الگوی رشد نتایج کاملا متفاوتی بر رشد اقتصادی خواهد داشت.
    کلیدواژگان: تابع تولید CES، الگوی رشد درونزا، الگوریتم ژنتیک، کشش جانشینی ثابت
  • علیرضا گرشاسبی*، طیبه رهنمون پیروج صفحات 173-197
    یکی از الزامات افزایش رقابت پذیری کالاهای صادراتی در بازارهای جهانی، توسعه یافتگی بازارهای مالی در تامین منابع مالی موردنیاز صادرکنندگان است؛ چراکه رقبای کشور در بازارهای جهانی از تعدد و تنوع بالایی در این روش ها برخوردارند. ازاین رو، عدم توجه جدی به این موضوع می تواند در رشد و توسعه صادرات غیرنفتی نیز محدودیت های جدی وارد سازد. تامین مالی فعالیت صادرکنندگان در قالب ترتیبات مالی، بیمه ای و ضمانتی با توجه به بالا بودن ریسک های تجاری و غیرتجاری عمدتا از طریق نهادهای دولتی در دو قالب تامین مالی قبل از حمل و تامین مالی پس از حمل انجام می شود. بااین حال، بررسی ها نشان می دهد چالش های متعددی در محورهای ساختاری (چارچوب های نهادی و پایه)، رفتاری (عملکرد تامین مالی صادرات) و محیطی (خارج از کنترل بنگاه) در تامین مالی صادرات غیرنفتی وجود دارد. با توجه به تفاوت در دامنه اثرگذاری، قابلیت اجرایی سازی و هزینه های هر یک از راهکارهای پیشنهادی مرتبط با این چالش ها، اولویت بندی راهکارهای عمده ترین چالش های تامین مالی صادرکنندگان غیرنفتی در محورهای مورداشاره، هدف اصلی این مقاله بوده است. به همین منظور، در این مطالعه پرسشنامه ای حاوی راهکارهای سیاستی پیشنهاد شده و در اختیار 45 نفر از خبرگان سیاست گذاری حوزه صادرات و تامین مالی قرار گرفته است. پس از تایید روایی و پایایی پرسشنامه، اولویت بندی راهکارهای پیشنهادی از طریق تجزیه وتحلیل آماری و روش TOPSIS صورت گرفته است. در نتیجه مهم ترین و با اولویت ترین راهکارهای سیاستی پیشنهادی تامین مالی صادرات غیرنفتی، مرتبط با عامل رفتاری بوده و شامل افزایش سرمایه در گردش واحدهای صادراتی؛ افزایش سرمایه بانک توسعه صادرات ایران و صندوق ضمانت صادرات ایران از منابع دولتی؛ ایجاد و گسترش خطوط اعتبارات صادراتی ارزان قیمت بانک مرکزی به بانک توسعه صادرات ایران؛ و کاهش نرخ کارمزد اعتبارات، ضمانت نامه ها و بیمه نامه های صادراتی بوده است.
    کلیدواژگان: صادرات، تامین مالی صادرات، نهادهای اعتبارات صادراتی، راهکارهای سیاستی توسعه تامین مالی صادرات، TOPSIS
  • مرضیه دینداررستمی، شمس الله شیرین بخش*، زهرا افشاری صفحات 199-225

    هدف مقاله حاضر بررسی عوامل موثر بر تراز بودجه ساختاری و ادواری با استفاده از داده های فصلی طی دوره 1369 -1396 است. بدین منظور در ابتدا با استفاده از الگوی سیسکو و دبیوغلو (2006) و با الهام از چالک (2002) عوامل موثر بر تراز بودجه ادواری و ساختاری شناسایی می گردند. سپس با استفاده از روش اتحادیه اروپا به تفکیک مولفه های ادواری و ساختاری بودجه می پردازیم. سرانجام با استفاده از رویکرد خود بازگشت برداری ساختاری (SVAR) اثر تکانه های موثر همانند مالیات، مخارج جاری و عمرانی؛  GDP سرانه، قیمت نفت، تورم و رابطه مبادله بر کسری بودجه ادواری و ساختاری موردبررسی قرار می گیرند. مطابق با نتایج پژوهش، تکانه قیمت نفت و مخارج جاری دولت دو متغیری هستند که موجب افزایش تصمیمات صلاحدیدی دولت ها و به تبع آن رشد کسری بودجه ساختاری و کاهش قدرت نفوذ تثبیت کنندگی خودکار در اقتصاد ایران می گردند و تکانه هایی مانند رشد تولید ناخالص داخلی سرانه، تورم، افزایش مخارج عمرانی و بهبود روابط تجاری و به تبع آن رابطه مبادله موجب کاهش کسری ساختاری و افزایش قدرت نفوذ تثبیت کنندگی خودکار در ایران شده اند.

    کلیدواژگان: بودجه ساختاری، بودجه ادواری، سیاست مالی صلاحدیدی، تثبیت کنندگی خودکار، ایران
  • مونا تاسان، خسرو پیرایی*، مسعود نونژاد، عباس عبدشاهی صفحات 227-251
    کاهش فقر از مهم ترین اهداف سیاست هایی است که توسط دولت ها دنبال می شود. ضمن آنکه رشد اقتصادی و اعتقاد جدی به رشد همراه با عدالت نیز همواره موردتوجه سیاست گذاران بوده است. در این راستا، مفهوم رشدبه نفع فقیر، بر ارتباط متقابل بین سه عنصر رشد، فقر و نابرابری تمرکز می کند. از طرف دیگر، رشدبه نفع فقیر از عوامل متعددی از جمله متغیرهای کلان اقتصادی تاثیر می پذیرد. هدف این مقاله، بررسی اثر متغیرهای کلان اقتصادی بر رشدبه نفع فقیر طی دوره 1394-1361 است. بدین منظور پس از محاسبه شاخص رشدبه نفع فقیر، با استفاده از داده های سری زمانی متغیرهای نقدینگی، بدهی خارجی، مخارج مصرفی و عمرانی دولت، پرداخت های انتقالی، درآمد نفت، بازبودن اقتصادی و به کارگیری روش خود رگرسیونی با وقفه های توزیعی به تخمین رابطه موردنظر پرداخته شده است. نتایج نشان می دهد که متغیرهای موردبررسی به استثنای پرداخت های انتقالی و بازبودن اقتصاد اثر منفی بر رشد به نفع فقیر دارند. به عبارت دیگر، با افزایش آنها، سهم فقرا از رشد اقتصادی کمتر از اغنیا خواهد بود. لذا پیشنهاد می شود دولت با بهبود زیرساخت ها و افزایش مخارج اجتماعی در زمینه آموزش و بهداشت، همچنین هدایت نقدینگی به سمت فعالیت های مولد و اشتغال زا و اختصاص درآمدهای نفتی به بهبود عوامل زیربنایی، مسیر رشد اقتصاد را به گونه ای تغییر دهد که هدف کاهش فقر و نابرابری محقق گردد. همچنین با وجود اثر مثبت پرداخت های انتقالی و بازبودن اقتصاد بر رشد به نفع فقیر، پیشنهاد می شود با شناسایی دقیق افراد فقیر و هدفمندسازی یارانه ها و همچنین برداشتن موانع تجارت آزاد و عضویت در سازمان تجارت جهانی به همراه ایجاد زیرساخت ها و نهادهای متناسب، بر اثرگذاری سیاست های فوق افزوده گردد.
    کلیدواژگان: رشد به نفع فقیر، بدهی خارجی، حجم نقدینگی، مخارج مصرفی و عمرانی دولت، پرداخت های انتقالی، درآمد نفت، بازبودن اقتصاد، روش خودرگرسیونی با وقفه های توزیعی
  • سید روح الله احمدی حاجی آبادی* صفحات 253-271

    مقاله حاضر به بررسی رابطه همگرایی و آزمون علیت بین پدیده مالی سازی و نابرابری درآمدی در سطح کلان اقتصاد ایران طی بازه زمانی 1396-1380 پرداخته است. با گردآوری اطلاعات آماری، رابطه بلندمدت بین سه شاخص مالی سازی (سهم ارزش افزوده بخش مالی، سهم اشتغال بخش مالی و اندازه بازار سرمایه) در کنار متغیرهای نرخ بیکاری، نرخ تورم و شدت تجاری و ضریب جینی به عنوان شاخص نابرابری درآمدی موردبررسی قرار گرفته است. با به کارگیری آزمون کرانه ها، وجود رابطه همجمعی مورد آزمون قرار گرفت و سپس با بهره گیری از آزمون علیت تودا-یاماموتو، رابطه علی بین نابرابری درآمدی و مالی سازی موردبررسی قرار گرفت. نتایج به دست آمده حاکی از وجود رابطه بلندمدت بین متغیرهای مورداستفاده در تحقیق بوده و نشان می دهد که تنها یک رابطه یک سویه از سمت شاخص های مالی سازی به سمت نابرابری درآمدی وجود دارد.

    کلیدواژگان: مالی سازی، نابرابری درآمدی، آزمون کرانه ها، ضریب جینی، تودا-یاماموتو
|
  • Page 0
  • Hooman Karami Khoramabadi, Alireza Erfani *, Hossein Tavakoliyan Pages 1-29
    In this paper, for evaluating the price setting model compatible with Iran's economy data, sectoral inflations are decomposed into macroeconomic and idiosyncratic shocks using a factor model. Based on the results, there is a significant difference in sectoral price responses to macroeconomic and idiosyncratic shocks. Some initial price setting models such as Calvo model cannot explain the heterogeneity price behavior of macroeconomic and idiosyncratic shocks. Two theoretical price-setting models that are able to explain this finding are rational-inattention model and multiple sector model with sticky prices. Using the results obtained from the factor model and other statistical characteristics of sectoral inflation, the frequency of price changes has little contribution to explaining the changes in size and the speed of response of prices to macroeconomic shock. Moreover, the idiosyncratic component is negatively correlated with the volatility of the common component. These findinges can not support a multi-sector model with sticky prices. Because this model predicts that the price response to the macroeconomic shock in a sector that has a relatively high price change frequency should be greater because the pricing evolution process is performed faster. On the othe hand, the results show that among the different sectors, idiosyncratic shocks that are more volatile are less responsive to macro shocks. These findings support the rational inattention model rather than a multi sector model with sticky prices.
    Keywords: Price-setting models, Factor model, Impulse response, Frequency of price changes
  • Ahmad Arabian Mahdi, AliAkbar Khosravinejad *, Mehdi Pedram, Rafik Nazarian, Teymoor Mohammadi Pages 31-55

    Empirical studies mainly model monetary transmission mechanism and the role of credit channel as being symmetric across business cycles. Since the degree of asymmetric information and information stickiness in different business periods varies according to the state of the economy of each country, therefore, it would be necessary to evaluate credit channel by using nonlinear methods. This research, using time series information of Iran's economy, to assess the impact of credit channel in Iran's economy by  Markov Switching Vector Auto Regression approach (MS-VAR) and using seasonal data for the years 1990 to 2017. In general, the conclusion can be drawn that in boom period the effect of monetary policy shock leads to increase output growth by about 0.3 percent and then will be decreased till the end of the first year and again will be increased in season 5 by about 0.1 percent and subsequently will be disappeared. The effect of this shock during recession will increase output growth by about 0.1 percent and then decreased to the end of the first year. Again in season 5 output growth will be increased by about 0.05 percent and subsequently it will be disappeared till the end of the period. Also, credit shock leads to increase output growth by about 0.25 percent during boom period and then will be decreased. But, it is ineffective during recession. Results indicate that credit channel is effective during boom period but ineffective during recession. Furthermore, the effect of monetary policy on output through the credit channel during the boom period is more than the recession.

    Keywords: Monetary Transmission Mechanism, monetary policy, Markov Switching Vector Auto Regression
  • Sepideh Tavakoli Ghochani, Mahmoud Houshmand *, Mostafa Salimifar, Ebrahim Gorji Pages 57-91

    The aim of this study is to assess the effects of oil shocks on economic variables of Iran as an oil exporting country with a National Development Fund. For this purpose, in case that the government relies heavily on oil revenue, we provide a dynamic stochastic general-equilibrium (DSGE) model. In the following, we study two different policy for oil revenue volatility and provid a dynamic stochastic general-equilibrium model for policy A and B and estimate them. The results of the paper shows when the government saves its oil revenue in an oil fund and invests each period only the return from the fund plus a small additional fraction, the shock generates a milder and more long-lasting expansion, efectively insulating the economy from the volatility of oil prices.

    Keywords: Dynamic Stochastic General Equilibrium (DSGE) Model, Oil shock, fiscal policy, Transmission Mechanism of Oil Shocks, National Development Fund
  • Nasim Arabian, Mehdi Khodaparast Mashhadi *, Masoud Homayounifar, Mehdi Feizi, Vahid Fakoor Pages 93-111
    Adverse selection appear when insured persons have information about their risk that is not observed by insurers. Under these circumstances, insurers are unable to identify customer risk and they are forced to offer the same contract based on the average of all their customers. It is clear that offering such a similar contract will be relatively more attractive to high-risk customers. In contrast, it is not very pleasant for customers who have less risk. This will gradually drive low-risk customers out of the insurance industry. The end result will be that such a situation will prevent a stable balance in the market and it allows the market to collapse completely. In the present study, the phenomenon of adverse selection, which is one of the side effects of asymmetric information, in the basic health insurance market in Iran, it has been studied and tested. To test the research hypothesis, that is, to confirm the existence of an adverse selection, household budget data between 1993 and 1994 have been used. Attempts have been made to make the model under the least parametric assumptions, to be able to test adverse selection in health insurance. Also, unlike all previous models, the uncertainty of repayment and its amount was considered in this model, which is much more consistent with reality. The results confirm the adverse selection in health insurance, health care and social security in Iran.
    Keywords: Poor selection, Asymmetric information, basic health insurance, Information economics, Semi-parametric methods
  • Parisa Mohajeri *, AliAsghar Banouei, Hojatollah Mirzaei, Niloofar Jahanfar Pages 113-139

    In this paper, we show that the output of economic sectors is not an appropriate criterion for assessing the importance of sectors. First, in the context of Leontief quantity model, each sector has two tasks: satisfying its direct and indirect final demand and also intermediate needs of other economic sectors. Many researchers observe that the sum of these leads to double counting. Second, the output of sectors is not an appropriate criterion for economic growth and welfare. To address these shortcomings, “product-to-product” approach is used, rooted in the theoretical basis of Serrafa’s production system. Pasinetti modified it as a vertical integration of production in the form of Leontief’s input-output model as an alternative method for assessing the importance of sectors. In this paper, we use this approach to answer following question, “The service sector, which has a 83% share of GDP in the city of Tehran, how much potentially does it generate indirect value added in other economic sector”? The input-output table of Tehran city which has recently been calculated as a research plan is used to quantitatively analysis of the posed question. The overall findings indicate that: first, the vertical integration index of service sector is only 0.04 units, which means that it generates only 4 units of indirect value added in the other economic sectors. Second, the vertical integration indices of four sectors of distribution services, productive services, social services and personal services are 0.08, 0.08, 0.46 and 0.40, respectively, all of them are less than 1 unit.

    Keywords: Vertical Integration Index, Indirect Value Added, Product-to-Product Approach
  • Ali Hossein Ostadzad * Pages 141-171
    The Cobb Douglas production function was used in most economic growth models as production technology (Which has elasticity of substitution equal one). In this research, the Ramsy growth model is extended with CES production function (production function with constant elasticity of substitution, not one). After solving the optimal control problem, the optimal trajectory of economic variables (production and capital) is calculated in steady state for Iranian economy. The results show that production and capital are significantly lower than the steady state level. One of the innovations of this paper is to investigate the effect of elasticity of substitution on optimal trajectory of economic variables as well as economic growth in steady state. The results indicate the elasticity of substitution will have a negative impact on the growth in steady state. Theoretical results of the research show that assuming elasticity of substitution equal one, the technology growth rate is not significant effect on the economic growth rate in the long run. But given elasticity of substitution below one, the steady growth rate of production will depend on technology and population growth rates. Therefore, specifically considering the CES production function rather than the Cob Douglas in the growth model would have quite different results. Also in this research was calculated the economic growth rate for Iranian economies equal 6.9 percent. Other results show that the production realized for Iran had not been in steady state trajectory and Iranian economy is in deep recession in 2018.we show that the reason of this recession is decreasing of investment.
    Keywords: CES Production Function, Growth models, Genetic Algorithm, Constant Elasticity of Substitution
  • Alireza Garshasbi *, Taybeh Rahnemon Piroj Pages 173-197
    One of the major requirements for increasing the competitiveness among the range of export goods in global markets is to equip financial markets in terms of development and supply of financial resources required to strengthen and foster export activities, given the fact that firms involved in the international trade arena have access to a wide variety of export financing methods which puts them at an advantage over domestic exporters. So failure to acknowledge this issue may give rise to serious constrains in the development and growth of non-petroleum exports. Financing of export activities in the form of financial arrangements, insurance and guarantee, with regards to the level of business and non-business risks is carried out through government institutions in two forms of export financing before and after the shipment of goods. The surveys indicated that, however, there are multiple challenges in structural (based institutional framework), behavioral (export financing function) and environment (out of the firm control) in non-petroleum export finance. Due to the difference in scope of effecting, and the costs of each solution related to these challenges, the main purpose of this article is to offer and prioritize a set of solutions addressing the most important challenges faced by non-petroleum export finance in the mentioned axis. Hence in this study, a questionnaire containing offering policy solutions is arranged and handed out to some 45 policy makers in the Export and Financing domain. After Confirming the validity and reliability of the questionnaire, prioritizing the solutions is conducted through the statistical analysis and the TOPSIS method. As a result, the most important and the most prioritized policy options for non-oil export financing are related to the behavioral factor and include increasing the working capital of export units; increasing the Export Development Bank and Export Guarantee Fund of Iran capital from resources provided by the government; creating and expanding of low-cost export credit lines from the Central Bank to the Export Development Bank of Iran; and cutting commissions on export credits, guarantees and insurance policies.
    Keywords: Exports, Export Finance, Export Credit Institutions, Policy Solutions of Finance Development, TOPSIS
  • Marzieh Dindarrostami, Shamsollah Shirinbakhsh *, Zahra Afshari Pages 199-225

    The purpose of this paper is to investigate the factors affecting the structural and cyclical budget balance using Quartery data during the period of 1996-2017. Fristly, the factors affecting the cyclical and structural budget balance are identified using Sissokoand Dibooglu (2006) and inspired by Chalk (2002). Then, using the EU methodology, we will focus on the cyclical and structural components of the budget. Finally, by using SVAR Approach. The effect of effective shocks; such as   Taxes, government expenditures,GDP per capita, oil prices, inflation and terms of trade; on cyclical and structural budget deficits is investigated. According to research results, the oil prices shoks and current government expenditures are two variables that increase the adoption of discretionary decisions by governments and, consequently, the growth of structural budget deficits and the reduction of the power of influence of automatic stabilizers in the Iranian economy. And the shocks such as GDP per capita growth, inflation, investment government expenditure, and terms of trade have led to a reduction in structural deficit and increasing in the power of influence of automatic stabilizers in Iran.

    Keywords: Structural Budget, Cycle Budget, Discretionary financial policy, Automatic stabilizer, Iran
  • Mona Tasan, Khosrow Piraee *, Masoud Nonejad, Abbas Abdoshahi Pages 227-251
    Poverty reduction is one of the main goals of policies pursued by governments. At the same time, economic growth and a strong belief in growth along with justice have always been of interest to policymakers. In this regard, the concept of pro poor growth focuses on the interaction between three elements: growth, poverty and inequality. On the other hand, pro poor growth is affected by several factors including macroeconomic variables. The purpose of this paper is to investigate the effect of macroeconomic variables including government expenditures, transfers, liquidity, openness, oil revenue and external debt on pro poor growth during the period of 1982-2015. For this aim, first, we calculate pro poor growth index and then by using the time series data of desired macroeconomic variables and by ARDL model we estimate that relationship. The results show that all macroeconomic variables, except transfers and openness, have a negative and significant effect. In other words, by increasing liquidity, external debt, oil revenues and government expenditure, the share of poor people from economic growth will be less than the rich. Therefore, it is suggested that the government should change the path of economic growth by improving infrastructure and increasing social spending in the field of education and health, as well as directing liquidity towards productive and employment activities and allocating oil revenues to improve the infrastructures so the benefits of the poor will be more than the rich from economic growth, and the goal of reducing poverty and inequality would be achieved. Also, in spite of the positive effect of transfers and the openness of the economy on pro poor growth, it is suggested that the accurate identification of poor people and the targeting of subsidies, as well as the removal of barriers of free trade and membership of the WTO, along with the establishment of appropriate infrastructures and institutions, will increase the effectiveness of these macroeconomic variables.
    Keywords: Pro Poor Growth, External debt, Liquidity, government expenditure, Transfers, Oil revenue, Trade Openness, ARDL Method
  • Seyedrohollah Ahmadi Hajiabadi * Pages 253-271

    The present paper addresses the long-run and causality relationship between financialization and income inequality in the macroeconomic level of Iran during the period of 2002-2018. By collecting required data, the relationship and causality between three financialization indicators (financial value added as total economy value added, financial employment as total economy employment, and market capitalization as share of GDP) along with unemployment rate, inflation rate and trade openness and Gini coefficient, as an indicator of income inequality, has been investigated. Using ARDL bounds testing approach, cointegration analysis was performed and then causality between financialization indices and income inequality is tested using Toda-Yamamoto approach. Findings of the research show that there exists a long-run relationship between considered variables when income inequality variable is utilized as dependent variable. Also, there is a unidirectional causality from financialization indicators to income inequality. This result verifies the results obtained by other researches in this field. However, because of limitation of this study to access data, the effect of financialization indices to income inequality is not estimated. It is suggested to researchers do the same study by focus on financialization phenomenon in micro level and longer period of time.

    Keywords: Financialization, Income Inequality, ARDL Bounds Tests, Gini Coefficient, Toda-Yamamoto