فهرست مطالب

نشریه تفسیر و تحلیل متون زبان و ادبیات فارسی (دهخدا)
پیاپی 40 (تابستان 1398)

  • تاریخ انتشار: 1398/04/01
  • تعداد عناوین: 8
|
  • مینا سادات امیرافتابی، علی اصغر دادبه * صفحات 13-42

    «تحفه الوزراء» یا «تحفه المحمودیه» اثر شیخ علی بسطامی شاهرودی مشهور به «مصنفک» از فارسی نویسان دربار عثمانی در قرن نهم است که تاکنون هیچ یک از آثار وی مورد تفحص قرار نگرفته است. تحفه الوزراء به درخواست محمود پاشا در زمان سلطان محمد فاتح به رشته ی تحریر درآمد. مولف در آن زمان در ادرنه سکونت داشت و از علمای مهم دربار محمد فاتح محسوب می شد. این اثر در ده باب نگاشته شده و برخی باب ها فصول متعددی را شامل می شوند. به لحاظ محتوا و مضامین، این اثر را می توان در زمره ی اندرزنامه های سیاسی محسوب کرد که مساعی نویسنده برآن است تا شیوه ی اداره ی حکومت را به فرامین شریعت نزدیک سازد. نویسنده در این راه از آیات، احادیث، اخبار و اشعار بزرگان ادب فارسی و عربی به منظور اعتباربخشیدن به اثر خویش و ایجاد تنوع در محتوی آن، مدد می گیرد. این نوشتار برآن است، با معرفی مولف و آثار وی، به بررسی اثر «تحفه الوزراء» و مندرجات آن بپردازد تا نقاب از چهره ی یکی از مولفین فارسی نویس آناتولی بردارد.

    کلیدواژگان: نسخه خطی، اندرزنامه، سیاست نامه، تحفه الوزراء، مصنفک
  • لیلا غلامپورآهنگر کلایی، محمود طاووسی *، شهین اوجاق علیزاده صفحات 43-67

    حکمت خسروانی فلسفه و عرفان ایران باستان است. در این پژوهش وحدت آفرینش به عنوان یکی از ویژگی های مهم حکمت خسروانی، در منطق الطیر عطار مورد تحلیل و بررسی قرار گرفته است. مطابق نتایج، اگرچه شاعر تحت تاثیر قاعده وحدت آفرینش و انسان وارگی جهان در حکمت خسروانی بوده، اما بر خلاف پیشینیان اسیر تمثیل اندام وارگی جهان - که یک تمثیل فلسفی و تکراری است - نگردیده، بلکه به تمثیل تازه ای در این حوزه دست یافته است و آن، قرار دادن تمثیل علمی- فلسفی تناظر </strong>ذره جهان نما با جهان ذره نما </strong> در برابرتمثیل فلسفی-عرفانی یکپارچگی سی مرغ با سیمرغ</strong> است. در این پژوهش، ذره و عالم، اسرار کهن، ایجاد نظم، شهریاری مطلوب، عدد سی، کوه قاف، عدد هفت، سیمرغ و مقام فنا همگی از مظاهر وحدت آفرینش در منطق الطیر می باشند که از حکمت خسروانی سرچشمه گرفته اند. فرایند مذکور در تبیین وحدت سی مرغ و سیمرغ، با یکپارچگی و تمامیت هستی، نظم کیهانی و اسطوره کمال روز ازل ارتباط دارد. لازم به ذکر است که میان مفاهیم مذکور از نظر نسبت های چهارگانه علم منطق نسبت تساوی برقرار است.

    کلیدواژگان: حکمت خسروانی، ذره، عطار، نظم کیهانی، وحدت آفرینش
  • فاطمه حیدری*، مهرداد نصرتی صفحات 69-91

    دگرگونی سبک نثر در نیمه دوم پادشاهی قاجار در آثار آغازگرانی چون حاج زین العابدین مراغه ای، طالبوف، میرزا ملکم خان، احمد روحی کرمانی و میرزا حبیب اصفهانی، در منابع مختلف مورد بررسی قرار گرفته و ما از بین نام های یاد شده، بنا داریم سه اثر عبدالرحیم طالبوف را مورد بررسی قرار دهیم. طالبوف یکی از نویسندگان روشنفکری است که با آثار خود که در نثری شیوا پدید آمده، تاثیر شگرفی بر روشنگری عصر خود گذاشته است. آثار وی بازتاب دهنده اوضاع و احوال جامعه و بازگوکننده افکار و عقاید و مهارتش در پرداخت و ساختار ادبیات داستانی است. وی که از پیشروان داستان نویسی محسوب می شود، به علت آشنایی اش با زبان های فارسی، ترکی، روسی و عربی، تحول مطلوب و تاثیرگذاری در حوزه نثر فارسی و اندیشه، ایجاد کرده که به همین منظور، مهم ترین آثار او را در زمینه داستان نویسی (مسالک المحسنین) و اندیشه سیاسی (ایضاحات در خصوص آزادی) و واپسین اثری که بعد از مرگ وی منتشر شده (سیاست طالبی) مورد بررسی قرار داده ایم.

    کلیدواژگان: طالبوف، نثر، مسالک المحسنین، سیاست طالبی، ایضاحات در خصوص آزادی
  • رویا گنجه، علی محمد موذنی * صفحات 93-116

    فارغ از مسئله تاثیرگذاری و تاثیرپذیری آثار دو سرزمین، می‌توان بابی را گشود در موضوعی خاص که از جهت محتوا در آنها وجوه اشتراکی وجود دارد و آن را دستمایه قیاس یک موضوع، یک گرایش و یک محتوای ویژه مشترک در دو سرزمین مختلف قرار داد. مسئله رویین‌تنی از نکات پر اهمیت و پر بسامد در تاریخ ادب و اعتقادات سرزمین‌های مختلف است که رویی جانب تاریخ و رویی جانب تخیل بشر روزگار پیشین دارد. در این پژوهش بنا داریم تا به بررسی اندیشه حماسی ایران و اسکاندیناوی و مشهورترین تجلی این اندیشه در آثار حماسی این دو قوم پرداخته و به بیان وجوه اشتراک و سنجش برتری‌ها و کاستی‌های این آثار در مقابل یکدیگر بپردازیم تا به این بهانه، این دو اثر در قابی مشترک به نمایش درآیند و به این واسطه نکاتی چند در باب هر یک با نگاهی دقیق‌تر آشکار گردد.

    کلیدواژگان: ایران، اسکاندیناوی، اسطوره، اندیشه حماسی، اسفندیار، بالدر، رویین تنی
  • جلال دهقانی، احمد ذاکری * صفحات 117-138

    نسخه های خطی، گنجینه های گران بهای هر ملتی است.کشور ما به دلیل داشتن پشتوانه فرهنگی قوی ، در این زمینه بسیار غنی است.نسخ خطی بسیاری به زبان فارسی کتابخانه های ایران و جهان نگهداری می شود.این نسخه ها در زمینه علوم گوناگونی نگاشته شده است. منشآت و ترسل یکی از گونه های رایج در تاریخ ادب فارسی و عنوان عمومی آثار و  کتاب هایی است که در برگیرنده منشور یا فرمان، اخوانیات، جوابیات، سلطانیات، سوگندنامه ها و عهدنامه ها، فتح نامه ها یا شکست نامه ها است. عصر تیموری یکی از درخشان ترین و پررونق ترین دوران منشآت نویسی است. در این دوره، انشاء منشآت و ترسلات گوناگون، مقیاس و معیاری برای سنجش مایه های سخن شناسی و ذوق به شمار می رود. منشآت صحیفه شاهی یا تقویم المکاتیب عنوان یکی از منشآت عصر تیموری است که به همت ملا حسین واعظ کاشفی سبزواری دبیر و منشی دربار سلطان حسین بایقرا و مولف کتب بی شماری از قبیل جواهرالتفسیر، انوار سهیلی، روضه الشهدا و... تدوین شده است. نسخه های خطی این کتاب در کتابخانه مجلس شورای اسلامی، کتابخانه مرکزی دانشگاه تهران و کتابخانه ملک و چندین کتابخانه دیگر نگه داری می شود. با توجه به اهمیت ادبی و تاریخی کتاب صحیفه شاهی در این مقاله که به روش توصیفی و تحلیلی انجام پذیرفته، ضمن نگارش مقدمه ای در تاریخ مراسلات و معرفی    نسخه های خطی این اثر، بر احیای یکی از مواریث تاریخی و ادبی کشور تاکید شده است.

    کلیدواژگان: ملا حسین واعظ کاشفی سبزواری، صحیفه شاهی (تقویم المکاتیب)، منشآت، نسخه خطی، عصر تیموری
  • حمیده حرمتی*، الهام آذربرزین صفحات 119-138

    یکی از راه های شناخت باور ها و عقاید هر ملتی، بررسی نماد ها و نهادهای اسطوره ای آن ملت ها است که از ژرفای ذهن و ضمیرشان سرچشمه گرفته و در تاریخ و هنر و ادبیات آنان جاری و باقی گشته اند. از مهم ترین     راه های بقای اساطیر کهن می توان به تغییر شکل یافتن آنان به صورت قصه ها و داستان های عامیانه اشاره نمود که با کارکرد فرهنگی خود به حیات انگاره های اساطیری به عنوان پیکره ای زنده و پویا مدد رسان هستند. معنی واژه های اسطوره و افسانه در ایران و جهان اغلب با هم درهم آمیخته شده اند. قصه صورت تضعیف شده مضمونی قوی تر یعنی اسطوره است، آن هنگام که اسطوره در مرحله ای از تاریخ خود، با از دست دادن بخشی از تقدسش به شکل قصه و داستان هایی که دوره به دوره محل انعکاس اندیشه های گوناگون، کلمات جدید، آیین ها و مناسک و آداب تازه تر می شوند، چهره بدل می نماید. مطالعه این داستان ها در ژرف ساخت، ما را با بستر اسطوره ای این افسانه ها آشنا می سازد. افسانه های آذربایجان از جنبه برخورداری از نمونه ها برای انگاره پیکر گردانی از غنای قابل توجهی برخوردارند چنانچه پژوهش حاضر بر می نماید در افسانه های آذربایجان انواع پیکر گردانی ها، پیکر گردانی انسان به حیوان و انسان به انسان و انسان به گیاه و جماد و بالعکس و نیز استحاله های دیو و پری و دیگر موجودات عجیب و افسانه ای به خوبی قابل مشاهده است.

    کلیدواژگان: پیکرگردانی، افسانه، اسطوره، آذربایجان
  • سیده گوهر نوربخش، عبدالحسین فرزاد * صفحات 165-190

    مطالعات پسااستعماری یکی از حوزه های مطالعات جدید در مورد کشورهای موسوم به جهان سوم و نگرشی انتقادی به مجموعه ای از رهیافت های نظری است که با تاکید بر پیامدهای استعمارگرایی به تحلیل گفتمان استعماری می پردازد. ادوارد سعید، بنیان گذار واقعی نظریه پسااستعماری در کتاب شرق شناسی اش بر این اصل تکیه دارد که متفکران غربی، عمدتا تصویر نادرستی از مشرق به مثابه «دیگری» مطرح کرده اند. وی بر این باور بود که پیامدهای استعمارگری در قالب هرج و مرج، کودتا، فساد و جنگ های داخلی و خونریزی تا امروز ادامه یافته است. در ادبیات ایران، مهدی اخوان ثالث از شاعرانی است که روایت گری حضور استعمار انگلیس و آمریکا در شعرش آشکارا انعکاس دارد. این مقاله توصیفی- تحلیلی بر آن است تا بیان دارد جلوه های پسااستعماری در اشعار اخوان چگونه ظهور می یابد؟ بررسی ها نشان می دهد: اخوان به زبانی نمادین و تمثیلی با تصاویر شاعرانه از استعمار سخن به میان آورده و در اشعارش فضای یاس آمیز بعد از چیرگی استعمار را وصف کرده است

    کلیدواژگان: اخوان ثالث، استبداد، استعمار، امپریالیسم، پسااستعماری، مقاومت، یاس
  • شیرزاد طایفی * صفحات 191-219

    هنرمندان، اندیشه ها و آرمان های خود را در قالب آثار هنری خود بیان می کنند. تقابل شخصیت ها و چگونگی و چرایی آن در انتقال پیام هنرمند به مخاطب، نقش مهمی دارد؛ زیرا قرار گرفتن ویژگی های شخصیتی و فردی متفاوت و گاه متضاد در کنار یکدیگر، سبب برجسته سازی آن ها و تاثیرگذاری بیشتر می شود. در پژوهش پیش رو به روش استقرایی- تحلیلی به نقد تقابل شخصیت ها در مجموعه اشعار «زمستان»، «آخر شاهنامه» و «از این اوستا»ی مهدی اخوان ثالث در دو زمینه محتوایی و ساختاری پرداخته ایم. دستاورد پژوهش، گویای این است که اخوان ثالث در بازنمایی شخصیت ها، به خصوص شخصیت های اصلی به گونه ای تاثیرگذار، آن ها را در مقابل شخصیت های کاملا متفاوت می آورد، و نیز گاهی یک شخصیت را در ابعاد متفاوتی می نمایاند. شاعر در استفاده از این تقابل، به دنبال ابلاغ پیام های مستقیم و نمادین، تبیین رسالت شاعری و اجتماعی، بیان آرمان های خرد و کلان، و در نهایت بازگویی چه گونگی و چرایی صف آرایی اندیشه ها است. پژوهش در چنین زمینه هایی، ضمن گشودن دریچه جدیدی به روی مخاطب اثر هنری، وی را با زوایای اندیشه های شاعر آشنا می کند، می تواند مدخلی برای شناخت بخشی از مولفه های فرهنگ و هنر و اندیشه جامعه باشد.

    کلیدواژگان: شعر معاصر، اخوان ثالث، تقابل شخصیت، زمستان، آخر شاهنامه، از این اوستا
|
  • Minasadat Amiraftabi, Asghar Dadbeh * Pages 13-42

    “Tohfatulvozara” (a souvenir to ministers) or “Tohfatulmahmoudieh” was authored by Sheikh Ali BastamiShahroudi, better known as “Mosannefak”, a Persian writer of the Ottoman Court in the ninth century of the Lunar Hegira. None of the works of this author has been investigated so far. “Tohfatulvozara” was written at the request of Mahmoud Pasha at the time of Sultan Mohammad Fateh (the Conqueror). The author resided in Aderne at that time and was considered as one of the important learned men of the Mohammad Fateh’s Court. The book was written in ten chapters some of which included different sections. The book may be categorized among the political advice books in terms of content and themes in which the author tried to approximate the methods of government to the Sharia Commands. The author sought help from Verses of the Holy Quran, Traditions, Narrations and poetry of the Persian and Arab men of letters in order to make his work credible and variate its content. The present article tries to introduce the author and his works and to analyze “Tohfatulvozara” and its content in an effort to unveil one of the Persian authors of Anatolia.

    Keywords: manuscript, advice book, political book, Tohfatulvozara, Mosannefak
  • Leyla Gholami Ahangar-Kolayi, Mahmoud Tavousi *, Shahin Ojagh Alizadeh Pages 43-67

    Khosravani Hekmat is Philosophy and mysticism of ancient iran that In this research, the principle of unity of creation is considered as one of its important attributes in the works of Attar. According to the results, The poet was influenced by the principle of the unity of creation, although under the influence of the human being in the wisdom of Khosravani, But, unlike its predecessors, The scientific analogy corresponds to the universe of the universe with the cosmic universe, which is equivalent to the analogy of the integrity of the thirty-sixth with the Simorgh. Particle and universe, ancient secrets, ordering, desirable city, number 30, Mount Ghaf, The victim of the sensual desire, the number seven, the simorgh and the famine are all the manifestations of the unity of creation in Manteqotteir that They originated from the wisdom of Khosravi. The unity of its existence in Manteqotteir is related to the integrity and integrity of the universe, the cosmic order, and the mythology of the perfection of the day. Between the above concepts, the equality ratio is in the quadruple rational ratios.

    Keywords: Khosravani Hekmat, Particle, Attar, Cosmic order, unity creation
  • Fatemeh Heydari *, Mehrdad Nosrati Pages 69-91

    Evolution of prose writing style in the second half of Qajar dynasty era is researched in various resources by studying works of pioneers such as Zeyn al-Abedin Maraghei, Talibov, Mirza Malkam Khan, Ahmad Rouhi Kermani and Habib Esfahani. Among above mentioned authors Talibov is one of the intellectual authors who by his works that are written in eloquent prose had great effect on enlightment of his own era. His works reflect what goes in the society and show his thoughts, ideas and skill in fiction structure. He is considered as one of pioneers of fiction writing. He has made desirable and effective evolution in areas of Persian prose and thought through his familiarity with Persian, Turkish, Russian and Arabic languages. So, his most important works in fiction (Masalekolmohsenin) and political thoughts (Izahat dar khosose azadi) and his last work that was published after his death ( SiasateTalebi) are studied comparatively.

    Keywords: Talibov, Prose, Masalekolmohsenin, Izahat dar khosose azadi, Siasate Talebi
  • Roya Ghanje, Mohammad Moezeni * Pages 93-116

    Apart from influencing and being influenced through the works of two lands, it is possible to go into specific topics which have some points in common regarding the content. The same common points can be used to compare both a topic and an approach as well as a content similar and common in these two different lands. The issue of having a strong body can be considered to be an important factor in literature and beliefs of different lands demonstrating the human history and primitive humans. The current study aims to investigate Iranian and Scandinavian epical thoughts along with the most famous expression of the same thoughts in epical works of these two nations. It also aims to state and compare the commonalities, superiorities, and inferiorities in order to put these two works in the same framework through which we are able to scrutinize each of them in detail.

    Keywords: Iran, Scandinavian, Myth, epical thoughts, Esfandiar, Balder, Revengeous
  • jalal dehghani, ahmad zakeri * Pages 117-138

    Noting and writing letters are of the routine manners in the history of Persian literature, and it’s the general title for works, and books which involve rules, orders, friendly letters, responses, kings’ charters, Promissory note, treaties, victory or defeat memories. Teymuriera, is one of the splendid and rich eras for writing notes. Writing notes and letters, in this era, is a touchstone to trade off the speech and writers’’ motives. Note of Sahife- Shahi (royal notebook) or Taghvim-al-Makatib( the calendar of letters) is one of the Notes in Teymuri era, which was written by Mullah Husain VaezKashefiSabzevari, writer and secretary at the royal court of Sultan Husain Baighara, and the author of some books such as Javaher-al-Tafsir, Anwar-e- Soheili, Rozah-al-Shohada, etc. the handwritten scripts of this book exist in Islamic Parliament’s library, central library of university of Tehran, Melek library and some other libraries. As the historical and literature importance of the book of Sahife-Shahi, this paper tries to revive one of the Persian historical and literature heritages, besides providing an introduction of Notes’ history and handwritten scripts in a descriptive-analytical manner.

    Keywords: Mullah Husain VaezKashefiSabzevari, Sahife- Shahi (Taghvim-al-Makatib), Notes, handwritten scripts, Teymuri era
  • Hamideh Hormati *, Elham Azar Barzin Pages 119-138

    One of the ways of recognizing beliefs of any nation is examine the mythical symbols and institutes of those nations which have originated from their minds and inners and have been remained in their history, art and literature. Of the most important ways to survive ancient myths it could mention to their transformation as folkloric stories that by their cultural functions help lives of mythical figures as a vivid and dynamic body. That is the words of myth and fiction in Iran and the words are mixed together. The story is a weaken form of stronger concept, i.e. myth. When myth in part of its history, by losing part of its holiness as stories that in each period become the place for reflection of several thoughts, new words, customs and rituals and transform itself. Reading these stories introduce us with the mythical bed of these fictions deeply. Azeri myths from the aspect of having samples to body transformation figures have rich wealth, as the present research indicates in Azeri myths several kinds of body transformation, human to animal body transformation and human to human and human to plants and reversely and demon and fairy transmutation and other strange organisms and myths are observable well.

    Keywords: Body Transformation, Fiction, Myth, Azerbaijan
  • seyedegohar norbakhsh, Abdolhossein Farzad * Pages 165-190

    One of the areas of new studies in the Third-World Countries and a critical approach to a set of theoretical approaches that emphasize the consequences of colonialism on colonial discourse analysis is Post-colonialism studies. Edward Said the real founder of  theory  post-colonialism , The basis of his theory in his Orientalist essay is based on this. Western thinkers have mainly posited the wrong image of the Orient as "another." Edward Said believes that the consequences of colonialism in terms of chaos, coup, corruption, and civil wars and bloodshed continued to these days. Mehdi Akhavan Sales is one of the poets who narrate the presence of British and American colonialism in his poetry, in the literature of Iran. This descriptive analytic article is about expressing the post-colonial effects of his poetry. Studies show that Akhavan has spoken in a symbolic and illustrative language with poetic images of colonialism, and in his poems described a despondent atmosphere after colonial domination.

    Keywords: Akhavan-Sales, tyranny, Colonialism, Imperialism, Post-colonialism, durability, hopelessness
  • Shirzad Tayefi* Pages 191-219

    The artists express their paradigms and ideals within the framework of their artistic works. Diversity of characters and their quality and reason may play important role in conveying artist’s message to the audience since juxtaposition of different and sometimes opposite personality and individual traits can cause them to become more prominent with more influence. We have criticized diversity of characters in poetic collections of ‘Winter’, ‘The end of Shahnameh’, and ‘From this Avesta’ written by Mehdi Akhavan Sales in two content and structural fields using inductive- analytical method. The research achievement denotes that in representation of characters, especially the main characters Akhavan Sales puts them versus completely different characters and also sometimes he shows a character in various dimensions. Using such diversity, the poet looks for conveying direct and symbolic messages, interpreting poetic and social mission, expressing micro and macro ideals, and finally restating quality and reason for classification of paradigms. In addition to opening new windows toward audience of artistic work, study on such fields may familiarize him/her with viewpoints of poet’s doctrines and it can be an entry for recognition of some of elements of culture and art and doctrine of community.

    Keywords: contemporary poetry, Akhavan Sales, Character diversity, winter, End of Shahnameh, From this Avesta