فهرست مطالب

مجله تحقیق در علوم دندانپزشکی
سال هفدهم شماره 3 (پیاپی 65، پاییز 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/06/11
  • تعداد عناوین: 12
|
  • سید جواد قاضی میرسعید، فاطمه مسعودی* صفحات 168-170

    در سالهای اخیر، تحقیقات مختلفی به منظور شناسایی سطح دانش مولفان مقالات حوزه های پزشکی و وابسته به آن در استفاده از ابزار نمایه‏سازی MeSH از طریق مقایسه کلیدواژه‏ های مقالات با MeSH انجام شده است. بر پایه این مطالعات پایین بودن میزان همخوانی کلیدواژه‏های مقالات با   MeSH ناشی از دو عامل: عدم آگاهی و عدم مراجعه نویسندگان به MeSH ، عدم وجود خط مشی روشن در ارتباط با نحوه استفاده از MeSH در سیاست هیات تحریریه مجلات معرفی شده است (1,2,3) با اینحال تاکنون پژوهشی انجام نشده که صحت این گفته را تایید یا رد نماید، تا بتواند بین عدم آگاهی و عدم تسلط به نحوه انتخاب کلیدواژه از MeSH تمایز قایل شود. از این رو، بر پایه جدیدترین پژوهش انجام شده در این حوزه (2) به بررسی دقیق از انواع همخوانی مشاهده شده بین کلیدواژه های مقالات مجلات دندانپزشکی ایرانی مورد مطالعه در پژوهش مذکور با MeSH پرداختیم تا مشخص شود حضور کلیدواژه ‏های ناهمخوان با MeSH ناشی از چیست؟

    کلیدواژگان: مقالات، مجلات، دندانپزشکی، مش، کلیدواژه
  • سید امین موسوی، آذین خرم دل*، حامد آقاجانزاده صفحات 171-181
    سابقه و هدف

    چیتوسان خاصیت بازدارندگی رشد بسیاری از باکتری های بیماری زا و قارچها را دارد. مواد بهسازی بافتی بستر مناسبی برای رشد و کلونیزاسیون انواع میکرو ارگانیسم ها می باشند . این مطالعه با هدف بررسی خاصیت ضد باکتریایی و ضد قارچی حاصل از افزودن نانوذرات Ag، ZnO، Chitosan به ماده بهساز بافتی انجام گرفت.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه کارآزمایی بالینی، 42 بیمار کاندید دریافت مواد بهساز بافتی به طور تصادفی به 7 گروه تقسیم شدند. در گروه اول بیماران مواد بهساز بافتی معمول را دریافت کردند (گروه کنترل) و در گروه های دوم تا هفتم به ترتیب بیماران مواد بهساز بافتی حاوی نانوذرات Ag، ZnO، Chitosan با درصد وزنی 0/675، 1/25، 2/5، 5، 10و 20را دریافت نمودند. پس از گذشت 24و 48 ساعت از شروع استفاده مواد بهساز بافتی، کشت میکروبی از داخل دهان و داخل دنچر به وسیله سواپ استریل انجام گرفت.

    یافته ها

    مهار کامل رشد در زمان 24 ساعت و 48 ساعت، برای قارچ کاندیدا آلبیکانس در غلظت 5/2 درصد و برای  انتروکوک فکالیس، سودوموناس آیروژنزا و استرپتوکوکوس موتانس در غلظت 5 درصد نانوذرات Ag، zno، Chitosan اتفاق افتاد. همچنین با گذشت زمان، میزان رشد قارچ کاندیدا آلبیکانس، انتروکوک فکالیس، سودوموناس آیروژنزا و استرپتوکوکوس موتانس کمتر شد.

    نتیجه گیری

    افزایش غلظت نانو ذرات باعث افزایش مهار رشد کلیه میکروارگانیسم های مورد بررسی گردید. با افزایش زمان مهار رشد میکروارگانیسم ها بیشتر گردید. افزایش غلظت 5 درصد جرمی بهساز بافتی منجر به مهار کامل میکروارگانیسم های مورد مطالعه می گردید.

    کلیدواژگان: چیتوسان، زینک اکساید، نقره، ریزذرات، آماده سازی بافت، میکروارگانیسم
  • نازنین زرگر، پیام پیمان پور، سولماز ولی زاده، سیما سادات سیدصالحی، فاطمه سلطانی نژاد* صفحات 182-191
    سابقه وهدف

    حفظ ژیومتری طبیعی کانال یک فاکتور مهم در موفقیت درمان کانال ریشه محسوب می شود. هدف این مطالعه اصیل ارزیابی ترانسپورت اپیکالی و میزان حفظ مرکزیت در دو سیستم SafeSider و K-Flexofile با استفاده از CBCT می باشد.

    مواد و روش ها

    ریشه های مزیوباکال مولر اول ماگزیلا با انحنای 20-40 درجه به طور تصادفی در دو گروه قرار داده شدند (20=N) یک گروه با K-Flexofile و به روش passive step-back و گروه دیگر با سیستم SafeSider آماده سازی شد. میزان ترانسپورت کانال و حفظ مرکزیت با استفاده از تصاویرCBCT قبل و بعد از کار در 4 میلیمتری اپیکال ریشه در فواصل 1 میلیمتری اندازه گیری شد. برای مقایسه داده ها از روش Repeated measure ANOVA و Independent t-test استفاده شد.

    یافته ها

      سیستم رسیپروکال SafeSider در جهت مزیودیستال و در 2 ملیمتری اپیکال ریشه به طور معناداری ترانسپورت اپیکال بیشتری ایجاد کرد(P = 0.006) . حفظ مرکزیت در 1میلیمتری اپیکال ریشه در جهت باکولینگوال در K-Flexofile به طور معناداری بهتر از سیستم SafeSider بود. (0/003=P)

    نتیجه گیری:

     آماده سازی دستی با K-Flexofile قابلیت بیشتری برای حفظ ژیومتری اصلی کانال دارد و حفظ مرکزیت بهتر و ترانسپورت اپیکالی کمتری نسبت به سیستم SafeSider نشان می دهد.

    کلیدواژگان: جابجایی انتهای ریشه، توموگرافی کامپیوتری با اشعه مخروطی، SafeSider K-Flexofile، CBCT
  • فریده مهدوی، علیرضا امیرخانی، فاطمه اولیا* صفحات 192-200
    سابقه و هدف

    کاندیدا آلبیکنس نقش اصلی را در شروع، حفظ و پیشرفت دنچر استوماتیت بازی می کنند. لذا مطالعه حاضر با هدف مقایسه آزمایشگاهی اثر ضد کاندیدایی عصاره هیدرو  الکلی گیاهان دارچین و مازو با نیستاتین در درمان دنچر استوماتیت انجام شد.

    مواد و روش ها

     دراین مطالعه تجربی آزمایشگاهی،43 بیمار با تشخیص بالینی دنچر استوماتیت انتخاب شده و دنچر های فک بالای بیماران به مدت 24 ساعت از آنها گرفته شد. دنچرها به طور تصادفی به سه گروه آزمایش 14 تایی تقسیم شده و یک دنچر به عنوان گروه کنترل منفی برای غوطه ورسازی در آب  مقطر در نظرگرفته شد. از سطح بافتی تمام دنچر ها با سوآب نمونه گیری شده و نمونه ها پس از انتقال به محیط کشت به آزمایشگاه منتقل شدند و تعداد کلونی (cfu/mm2) اندازه گیری شد. سپس هرکدام از گروه های 14تایی دنچر در محلول هیدروالکلی دارچین (70%)، محلول هیدروالکلی مازو (70%) و سوسپانسیون نیستاتین به مدت 24 ساعت غوطه ور گردیدند. پس از 24ساعت نمونه گیری تکرار و تعداد کلونیها اندازه گیری شد و سپس میزان کلونی های قبل و بعد از غوطه ور شدن مقایسه شدند. داده ها با استفاده از نرم افزار آماری SPSS17 و آزمون های آماری Chi-square و Fisher exactوANOVA تجزیه و تحلیل شدند.

    یافته ها

    تفاوت معنی داری در سه گروه مورد بررسی در میزان کلونی به دست آمده کاندیداآلبیکنس از دست دندان های مورد بررسی مشاهده نشد. (0/1=P)

    نتیجه گیری

    عصاره های گیاهان دارچین و مازو میتوانند در درمان دنچر استوماتیت موثر باشند که باید در مطالعات بعدی مورد ارزیابی بیشتر قرار گیرد.

    کلیدواژگان: نیستاتین، عصاره دارچین، عصاره مازو، دنچر استئوماتیت
  • آزاده زینب تی تی دژ، صفر علی علی زاده کوشکوهی، عادله آشوری، فائزه آزموده* صفحات 201-207
     سابقه و هدف

    بیماری های قارچی دهان جمعیت بسیار زیادی را تحت تاثیر قرارمی دهند ومی توانند بر سلامت عمومی شخص هم تاثیر بگذارند. گزارش شده است که گل انار حاوی ترکیباتی است که توانایی مقابله با بیماری های قارچی را دارا می باشد. هدف از این مطالعه بررسی تاثیر عصاره ی گل انار بر روی قارچ کاندیداآلبیکنس است.

    مواد و روش ها

      این مطالعه آزمایشگاهی در سال 98 در دانشگاه علوم پزشکی قزوین انجام گردید.عصاره ی اتانولی 70%  گل انار به صورت آماده از پژوهشکده توسعه صنایع شیمیایی جهاد دانشگاهی خریداری شد و سپس در رقت های  1 تا  میلی گرم بر میلی لیترتهیه گردید. فعالیت ضد قارچی عصاره با تعیینMIC (حداقل غلظت مهاری) با استفاده از روش Macrobroth  dilution، چشمی، وMFC (حداقل غلظت کشندگی) با استفاده از تهیه کشت از محتویات تمام لوله های رشد نیافته در آزمایش MIC  در محیط کشت جامد انجام شد. همچنین قطر هاله ی عدم رشد با روش Agar well diffusion با تهیه چاهک هایی در محیط کشت جامد و ریختن رقت های مختلف عصاره در آن و اندازه گیری قطر هاله ی عدم رشد انجام شد.داده ها با استفاده از آزمونهای ANOVA، انجام تست های تعقیبی(post-hoc)و Kolmogrov-Smirnov test مورد آنالیز آماری قرار گرفتند  (0/05>P)

    یافته ها

    یافته ها نشان دادندکه، عصاره اتانولی گل انار در غلظت یک سی و دوم  میلیگرم بر میلی لیتر دارای حداقل غلظت مهاری، و در غلظت  یک چهارم میلی گرم بر میلی لیتر دارای حداقل غلظت کشندگی می باشد، همچنین میانگین ماکزیمم قطر هاله ی عدم رشد معادل 21 میلی متر در غلظت 1میلی گرم بر میلی لیتر تعیین شد.

    نتیجه گیری

     مقایسه یافته های حاصل از عصاره ی گل انار و گروه شاهد اتانولی نشان داد که، اثر مهاری وکشندگی عصاره ی هیدرو الکلی گل انار مربوط به اتانول 70 درصد نمی باشد وعصاره گل انار به تنهایی دارای اثر کشندگی و مهارکنندگی بر روی قارچ کاندیدا آلبیکنس است.

    کلیدواژگان: عصاره انار، قارچ کاندیدا آلبیکنس، خاصیت ضد قارچی
  • ماریه هنرمند، معصومه شیرزایی*، نرجس امیری تهرانی، احمد ساجدی صفحات 208-218
    سابقه و هدف

    پوسیدگی دندانی یک بیماری مولتی فاکتوریال می باشد.  فاکتورهای دموگرافیک و نیز رژیم غذایی بویژه صرف صبحانه که یک  وعده غذایی  مهم  محسوب شده  از جمله  عوامل تاثیر گذار بر سطح پوسیدگی دندان می باشد . هدف مطالعه  بررسی ارتباط مصرف صبحانه و سایر فاکتورهای دموگرافیک  با سطح پوسیدگی دندان در دانش آموزان 9 ساله ساکن زاهدان است.

    مواد  و روش ها

    در این مطالعه توصیفی-تحلیلی و مقطعی، شهر زاهدان  بر اساس جداول  جمعیتی  به 4 منطقه تقسیم شد. از هر منطقه 1 مدرسه دولتی و غیرانتفاعی پسرانه و دخترانه  به طور تصادفی انتخاب شد. .برای400 دانش آموز دختر و پسر 9 ساله  پرسشنامه ای در مورد فاکتورهای دموگرافیک و صرف صبحانه تکمیل گردید و معاینه دهانی جهت تعیین شاخص (,OHI-s (dmft,DMFT توسط دندانپزشک صورت گرفت. داده ها با نرم افزار 21 Spss و آزمونهای t-test ،ANOVA  و  Pearson correlation  آنالیز شد.سطح معنی داری کمتر از 05/0 در نظر گرفته شد.  

    یافته ها:

     میانگین dmft,DMFT در کودکانی که صبحانه مصرف می کردند (1/4±1/34و2/5 ±5/22) و  کودکانی که مصرف نمی کردند(1/44±1/39و2/5± 4/5)تفاوت معنی داری نداشت. (0/05<P) لیکن شغل مادر و  تحصیلات پدر  با  DMFT  و نحصیلات مادر با DMFT,dmft ارتباط معنی داری داشت. (0/05>P)

    نتیجه گیری:

    مصرف  صبحانه و نوع  آن  تاثیر بسزایی در کاهش سطح پوسیدگی دندانی نداشت. کودکانی که  مادران تحصیلکرده  داشتند  دندانهای شیری و دایمی  پوسیده کمتری داشتند و نیز میزان پوسیدگی دندان دایمی در کودکانی که مادران کارمند یا  فرهنگی  و نیز پدران تحصیلکرده داشتند به طور مشخصی کمتر بود.

    کلیدواژگان: پوسیدگی دندانی، تغذیه، سلامت دهان
  • خاطره خیراللهی، فاطمه مهرآور، شیدا نظری* صفحات 219-228
    سابقه و هدف

    مواد مخدر آثار مستقیم و غیر مستقیم بر روی سلامت دهان دارد. مشکلات دهان می توانند بر روی کیفیت زندگی مصرف کنندگان اثر گذاشته و آن را تضعیف کند. از این رو مطالعه حاضر با هدف بررسی شاخص های سلامت دهان در افراد مراجعه کننده به مراکز سرپایی ترک اعتیاد انجام شد.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه توصیفی-مقطعی 150 معتاد مراجعه کننده به سه مرکز ترک اعتیاد منتخب دولتی در سال1398 مورد بررسی قرار گرفتند. جهت گردآوری داده ها از چک لیستی که شامل 3 بخش؛ بخش اول: اطلاعات دموگرافیک فرد (سن، جنس ،تاهل،تحصیلات ،وضعیت اقتصادی)، بخش دوم: اطلاعات مربوط به سابقه مصرف دخانیات ،انواع مواد مصرفی و شیوه مصرف و قسمت سوم اندازه گیری شاخص های DMFT و Record Control Plaque بود، استفاده شد. داده ها پس از جمع آوری توسط آزمون های test-T وANOVA و ضریب همبستگی اسپیرمن تجزیه و تحلیل شدند.

    یافته ها

    در این مطالعه 150 نفراز معتادین مراجعه کننده به مراکز ترک اعتیاد شهرستان یزد، مورد بررسی قرار گرفتند. از میان این افراد 125 مرد(6/92 (%و 10 زن (4/7(%بودند. میانگین سنی این معتادان92/10±07/33 با دامنه ی سنی13-68 سال بود. دامنه با 18/92 ± 7/44Plaque Control Record شاخص میانگین و32-2 دامنه با 16/04 ± 9/36DMFT میانگین .بود 39/50±5/12.

    نتیجه گیری

    مصرف مواد مخدر؛ شاخص های DMFT و Record Control Plaque را افزایش می دهد. به نظر می رسد نیازهای درمانی دهان و دندان جمعیت معتادین در حال ترک گسترده و وسیع بوده و نیاز به پیگیری دارند.

    کلیدواژگان: اعتیاد، ثبت کنترل پلاک، DMFT
  • نادر کلباسی غروی، غلامرضا جهانشاهی، یاسر داداللهی ساراب، زهرا احمدی فرد* صفحات 229-235
    سابقه و هدف

    کیستهای ادنتوژنیک به انواع رشد نموی والتهابی تقسیم میشوند.تومورهای ادنتوژنیک شامل یک گروه پیچیده ازضایعات می باشند. هدف از این مطالعه بررسی آگاهی دندانپزشکان عمومی شاغل در اصفهان ازکیستها و تومورهای ادنتوژنیک شایع درحفره دهان می باشد.

    مواد و روش ها

      جامعه آماری دندانپزشکان عمومی اصفهان و تعداد نمونه مورد بررسی 199 نفر بود. جهت ارزیابی سطح آگاهی دندانپزشکان از پرسشنامه های خود ساخته استاندارد استفاده گردید و از آزمونهای تحلیلی زوجیTوTمستقل وآنالیز واریانس جهت ارزیابی های آماری استفاده شد.

    یافته ها

    میانگین نمره آگاهی افراد مورد مطالعه در مورد کیستها (9/8±52/9) و درمورد تومورها (21/6±33/8) بود، بین آگاهی دندانپزشکان در مورد کیست ها و تومورها اختلاف معناداری وجود داشت بطوریکه آگاهی دندانپزشکان در مورد کیستها متوسط و در مورد تومورها ضعیف بود.آزمون tمستقل نشان دادکه نمره آگاهی دندانپزشکان با جنس رابطه معنادار نداشت (0/22= P،0/21=P) آزمون آنالیز واریانس یکطرفه نشان داد که نمره آگاهی دندانپزشکان با دانشگاه محل تحصیل رابطه معنادار نداشت (0/73=P،0/49= P)،،همچنین این آزمون نشان داد میانگین نمره آگاهی دندانپزشکان با سال فارغ التحصیلی رابطه معنادار داشت (0/001 = P ، 0/04= P) و بالاترین نمره مربوط به فارغ التحصیلان سال های 80-69 و کمترین نمره مربوط به فارغ التحصیلان سال های 90-86 بوده است.

    نتیجه گیری

    نتایج نشان داد که سطح آگاهی اکثر دندانپزشکان شهر اصفهان در مورد کیست ها متوسط و در مورد تومورها ضعیف بود که میانگین نمره آگاهی دندانپزشکان در مورد کیستها به طور معناداری بیشتر از نمره آگاهی آنها در مورد تومورها بود و  با سال فارغ التحصیلی رابطه معناداری داشت بطوریکه فارغ التحصیلان قدیمی تر آگاهی بیشتری در مورد کیست ها و تومور ها داشتند.

    کلیدواژگان: کیست های ادنتوژنیک، تومورهای ادنتوژنیک، علم
  • فاطمه اولیا، سید حسین طباطبایی، محمدنیما مطلایی*، رضا آیت اللهی، فاطمه ایت اللهی، فهیمه رشیدی، حکیمه احدیان، خدیجه نصیریانی صفحات 236-243
    سابقه و هدف

    بسیاری از بیماریهای سیستمیک با ضایعات مخاطی دهان مرتبط هستند.یکی از مهم ترین بخش های بیمارستانی که میتواند مرکزی برای کشف ضایعات  دهانی  باشد بخش داخلی است. لذا با توجه به اهمیت تشخیص به موقع ضایعات دهانی این مطالعه با هدف بررسی فراوانی ضایعات مخاطی دهان در بیماران بستری در بخش داخلی  بیمارستان شهید صدوقی یزد انجام شد.

    مواد و روش ها

    : در این مطالعه مقطعی 205 بیمار به طور تصادفی از بیمارانی که اخیرا در بخش داخلی  بیمارستان شهید صدوقی یزدکه در بازه زمانی در طول سال تحصیلی 97-96 بستری شده بودند،از نظر وجود ضایعات دهانی ارزیابی شدند. اطلاعات مربوط به سن، جنس ، نوع و  محل ضایعه ی دهانی ، تدخین و پروتزهای دندانی ثبت شد. داده های به دست آمده پس ازورود به نرم افزار  SPSS 19  با استفاده از آزمون های کای اسکویر و تست دقیق فیشر تجزیه و تحلیل شد.

    یافته ها

    80 مرد و 125 زن با میانگین سنی 52/8سال مورد معاینه قرار گرفتند. بازه ی سنی بیماران بستری 14 تا 97 سال بود. از بین ضایعات کشف شده ، ضایعات سفید قرمز بیشترین درصد فراوانی (38%) را داشتند و فراوانیهای بعدی مربوط به ضایعات زخمی تاولی (%12/7)، پیگمانته (%9/8) و برجسته (%6/8) بود.

    نتیجه گیری

    با توجه به فراوانی بالای ضایعات دهانی و اهمیت کشف به موقع آنها ،متخصصین بیماریهای دهان میتوانند در کنار پزشکان نقش مهمی در تشخیص و درمان زود هنگام ضایعات دهانی داشته باشند لذا معاینه دهان بیماران بستری باید مدنظر قرار گیرد. 

    کلیدواژگان: ضایعات مخاط دهانی، بیماران بیمارستانی، استعمال سیگار
  • زهرا روستائی زاده شورکی*، فریبا ریاحیان، محمدحسن اخوان کرباسی صفحات 244-252
    سابقه و هدف

     دخانیات ارزان ترین ماده اعتیاد آور در دسترس افراد جامعه بوده که سالانه موجب مرگ شش میلیون نفر می شوند. در معتادین میزان رعایت بهداشت دهان و مراجعات منظم به دندانپزشکی به شدت کاهش می‏یابد. با توجه به اینکه جوانان در بسیاری از موارد مصرف سیگار را پنهان می کنند، در این مطالعه وضعیت سوء مصرف محصولات تنباکو بر اساس شواهد دهانی دانش آموزان پسر مورد بررسی قرار گرفت.

    مواد وروش ها

     نوع مطالعه توصیفی-تحلیلی بود که به روش مقطعی انجام گرفت. تعداد 400 نفر از دانش آموزان پسر مقطع دبیرستان شهربابک در سال 1398وارد مطالعه شدند. ابزار گردآوری اطلاعات پرسشنامه از پیش تهیه شده، شامل دو قسمت بود: بخش اول شامل اطلاعات دموگرافیک و بخش دوم فراوانی مصرف مواد را در 12 ماه گذشته بررسی می کرد. داده‌ها با استفاده از SPSS 20، T-test ، Chi-Square و Fisher Exact   مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.  P-valueکمتر از 0/05 از نظر آماری معنی دار در نظر گرفته شد.

    یافته ها

     فراوانی سومصرف تنباکو بر اساس خود اظهاری دانش آموزان،32/2% و بر حسب شواهد دهانی 23/2% بود. بررسی شواهد دهانی در افراد مورد مطالعه نشان داد که 9/5% افراد پیگمانتاسیون لب، 7/8% تغییر رنگ دندان و 6% هردو را داشتند. با افزایش تعداد فرزند، کاهش سطح تحصیلات والدین، وجود سابقه مصرف دخانیات در خانواده و کاهش معدل، مصرف محصولات تنباکو بر اساس شواهد دهانی و خود اظهاری در دانش آموزان افزایش یافت.

    نتیجه گیری

    فاکتورهای تعداد فرزند، میزان تحصیلات والدین، سابقه مصرف دخانیات در خانواده و معدل، بر روی فراوانی مصرف محصولات تنباکو موثر هستند.

    کلیدواژگان: تنباکو، شواهد دهانی، دانش آموزان
  • زهرا صیادی*، آرش عزیزی، شیرین لواف صفحات 253-262
    سابقه و هدف

    سبک های یادگیری یکی از جلوه های تفاوت های فردی است و به این سوال پاسخ می دهد که چرا تمامی افراد با روش های معمول یاد نمی گیرند و بازده های یادگیری و وضعیت تحصیلی آنها متفاوت است. پژوهش حاضر به بررسی رابطه ی سبک های یادگیری بر اساس تیوری کلب با وضعیت تحصیلی در دانشجویان دستیاری دانشکده دندانپزشکی آزاد پرداخته است.

    مواد و روش ها

    تحقیق به روش cross-sectional انجام گرفت. با مراجعه به 84 نفر از دانشجویان دستیاری تخصصی دندانپزشکی که به شیوه ی سرشماری انتخاب شدند.  برای جمع آوری اطلاعات از پرسشنامه استاندارد کلب و معدل کل دوره ی عمومی تحصیلی دانشجویان استفاده شد. با تکمیل پرسشنامه و بررسی نمرات کسب شده توسط افراد، سبک یادگیری هر فرد مشخص شد. تجزیه و تحلیل داده ها توسط نرم افزار SPSS و آزمون (chi square و ANOVA) انجام شد.

    یافته ها

    تحقیق روی 84 دستیار دندانپزشکی انجام گرفت که 64/3 درصد خانم و 35/7درصد آقا بودند. میانگین و انحراف معیار معدل تحصیلی دانشجویان 0/239 ±16/83 بود. 81/1 درصد افراد دارای سبک یادگیری همگرا ، 10/7 درصد دارای سبک انطباق یابنده و 1/ 7 درصد افراد دارای سبک جذب کننده بودند. هیچ یک از افراد دارای سبک یادگیری واگرا نبودند. با بررسی توسط آزمون های آماری اختلاف معناداری بین وضعیت تحصیلی و سبک های مختلف یادگیری مشاهده نشد.

    نتیجه گیری

    با توجه به برخورداری غالب دانشجویان از سبک یادگیری همگرا ، فراهم ساختن  محیط های یادگیری متناسب با این سبک برای یادگیری بهتر و کسب یا تقویت توانمندی های لازم در محیط های آموزشی و کاری آینده از اهمیت ویژه ای برخوردار است.

    کلیدواژگان: سبک یادگیری، دانشجویان، وضعیت تحصیلی
  • محدثه قربانی ماسوله، چشمه حبیبی، الناز نجفی، فرزانه جباری*، رضا سالاریان، مریم پیرمرادیان صفحات 263-278
    سابقه و هدف

    امروزه مهندسی بافت به عنوان یک رویکر قابل توجه در پزشکی مدرن مورد توجه قرار گرفته است و به همین دلیل تحقیقات در زمینه مواد زیستی به توسعه داربست های پیشرفته برای پزشکی رژنراتیو معطوف شده است. پلیمرهای طبیعی و سنتتیک گوناگونی با خاستگاه های متنوع برای ساخت این داربست ها مورد استفاده قرار گرفته اند یا توسط مطالعات پیشنهاد می شوند. این ترکیبات غالبا دارای خصوصیاتی همچون زیست سازگاری، زیست تخریب پذیری هستند و برخی مزایای ویژه ای همچون خواص آنتی باکتریایی و التیام زخم نیز دارند. از دیگر مزایای این پلیمرها و مشتقات آنها می توان به ساختار متخلخل ، قابلیت تبدیل به سل به ژل، سهولت اصلاح شیمیایی، تشابه بالا با ماکرومولکول های زیستی یا درون تنی را نام برد که آنها را به گزینه های ارزشمندی برای ساخت ترکیبات پشتیبان یا داربست های مورد استفاده در مهندسی بافت تبدیل کرده است.

    مواد و روش ها

    برای انجام این مطالعه مروری، پایگاه های Science Direct، Google Scholar، PubMed و سیلیویکا با کلید واژه های  پالپ ، رژنریشن ، داربست و مهندسی بافت بین سال های 2000 تا 2020 جستجو شدند و با توجه به شرایط مطالعه 56مقاله برای استفاده انتخاب شدند.

    یافته ها

    بر اساس مطالعات مورد ارزیابی طیف وسیعی از ترکیبات با منشا طبیعی و سنتتیک می توانند به عنوان داربست برای رژنراسیون پالپ دندان مورد استفاده قرار گیرند. این ترکیبات که نقش داربست را در سه گانه مهندسی بافت ایفا می کنند، زمانی بهترین نتایج را به دست می دهند که شرایط مناسبی برای نشست سلول های پیش ساز بافت های پالپی فراهم نمایند و signaling مناسبی برای فراخوانی و تمایز این سلول ها به سلول های اختصاصی تر داشته باشند. هر چند در بسیاری از مطالعات از این داربست ها به عنوان حامل سلول های پیش ساز و فاکتورهای رشدی نیز استفاده شده است.

    نتیجه گیری

    مهندسی بافت برای رژنراسیون بافت پالپی یکی از روش های نوظهور و موفقیت آمیز به شمار می رود. از میان ارکان مهندسی بافت، داربست ها به دلیل امکان فعالیت مستقل بدون حضور سلول های پیش ساز و فاکتورهای رشدی مستقل می توانند پروسه رژنراسیون را به پیش برند  در میان انواع داربست های مورد ارزیابی همچنان ترکیبات با منشا طبیعی بالاترین درصد موفقیت را از خود نشان داده اند.

    کلیدواژگان: بازسازی پالپ، داربست، مهندسی بافت
|
  • Seyed Javad Ghazimirsaeid, Fatemeh Masoudi* Pages 168-170
  • Seyyed Amin Mousavi, Azin Khoramdel*, Hamed Aghajanzadeh Pages 171-181
    Introduction

    Chitosan has the property of inhibition of the growth of many pathogenic bacteria and fungi. Tissue conditioners are good substances for the growth and colonization of a variety of micro-organisms. The aim of this research was to investigate the antibacterial and antifungal properties of Chitosan, ZnO and Ag nanoparticles added to tissue conditioners.

    Methods

    In this clinical trial study, 42 patients were randomly divided into 7 groups. In first group, the patients received the tissue conditioners (control group) and the second to seventh groups received the tissue conditioners included Chitosan, ZnO and Ag by weight percentage of 0.675, 1.25, 2.5, 5, 10, 20. After 24 and 48 hours using these substances, the microbial culture inside the mouth and denture was done by sterile swap.

    Results

      Complete inhibition of growth at 24 h and 48 h occurred in Candida albicans at 2.5 % concentration and in Enterococcus faecalis, Pseudomonas aeruginosa and Streptococcus mutans at 5% concentration of Chitosan, ZnO and Ag nanoparticles. Over time, the growth rate of Candida albicans, Enterococcus faecalis, Pseudomonas aeruginosa and Streptococcus mutans was decreased.

    Conclusion

    Increasing the concentration of nanoparticles increases the growth inhibition in all studied microorganisms. By increase of growth inhibition, the growth of microorganisms also increases. An enhancement of 5% in the concentration of tissue conditioners results in complete inhibition of the studied microorganisms.

    Keywords: Chitosan, Zing Oxid, Ag, Nanoparticles, Tissue Conditioners, Microorganism
  • Nazanin Zargar, Payam Peymanpour, Solmaz Valizadeh, Sima Sadat Seyedsalehi, Fatemeh Soltaninejad* Pages 182-191
    Background and aim

    Maintaining the original geometry of canal is an important parameter in successful root canal treatment. The aim of this original study was evaluation of apical root canal transportation and centering ability of SafeSider and K-Flexofile using cone beam computed tomography.

    Materials and Methods

    Mesiobuccal root canals of maxillary first molars, with 20-40° curvature, were selected and randomly divided into two groups (n=20). The first group was prepared with K-Flexofile with passive step-back technique and the second group was prepared with SafeSider system. Canal transportation and centering ability was measured using pre- and post-operative CBCT images of the apical 4 mm of the roots taken at 1 mm intervals. Repeated measure ANOVA and Independent T-test were performed to compare data.

    Results

    The reciprocating SafeSider system transported root canals significantly more than K-Flexofile in the apical 2 mm level and mesiodistal direction (P = 0.006). Centering ability of K-Flexofile in the apical 1 mm level and buccolingual direction was significantly better than SafeSider system (P =0.003).

    Conclusion

    Manual preparation with K-Flexofile was better capable of maintaining the original geometry of canal and showed better centering ability and less apical root canal transportation than SafeSider system.

    Keywords: Apical Transportation, Cone-Beam Computed Tomography, K-Flexofile, SafeSider, CBCT
  • Farideh Mahdavi, Alireza Amirkhani, Fatemeh Owlia* Pages 192-200
    Background and Aim

    Candida albicans play the main role in the onset, preservation and progression of denture stomatitis. Therefore, the present study was conducted with the aim of comparing the anti candidal effect of cinnamon and Querques infectoria extracts with nystatin for treatment of denture stomatitis.

    Materials and methods

    In this experimental study, 43 patients with clinical diagnosis of denture stomatitis were selected and maxillary dentures were taken for 24 hours. Dentures randomly were divided into three groups of 14 tests and one denture was considered as a negative control group for immersion in distilled water. From the tissue surface, all dentures were sampled with swab and the samples were transferred to the laboratory after transfer to the culture medium and the colony count (CFU / mm2) was measured. Then, each of the 14 denture groups were immersed in a hydroalcoholic solution of cinnamon (70%), a hydroalcoholic solution of Querques infectoria (70%) and nystatin suspension for 24 hours. After 24 hours, repeat sampling and colony count was measured and then the colony count before and after immersion was compared. Data was analyzed using SPSS17 statistical software, Chi-square, Fisher exact tests and ANOVA.

    Results

    There was no significant difference between the three groups obtained colony counts of Candida albicans from dentures (P-value = 0.01).

    Conclusion

    Both herbal extracts could be effective on treatment of denture stomatitis. It should be more evaluated in future studies.

    Keywords: Nystatin, Cinnamon extract, Querques Infectoria Extract, Denture Stomatitis
  • Azadehzeinab Titidej, Safarali Alizadeh Koshkohi, Adeleh Ashori, Faezeh Azmoudeh* Pages 201-207
    Background & Aim

    Oral diseases affect the majority of the population and can affect a person’s overall health. It is reported that punicagranutum contain phytomedicinecapabale  of  suppressing oral pathogens associated with fungal diseases. The aim of this study is the assessement of punicagranutm extract antifungal activity on Candida albicans.

    Material and methods

    This study was performed in Qazvin University of Medical Sciences in 2019 The70% ethanol extract of punicagranutum was purchased from the Research Institute of Chemical Industry Development and then made in 1- 1/2048 mg/ml concentrations.The antifungal activity of the extractwas examined by determining the MIC (minimum inhibitory concentration) using the Macrobroth dilution method, means macroscopic examination of the test tubes containing serial dilutions of extract and candida albicans to determine the growth or lack of growth of microorganisms through the eye, and MFC (Minimum Fungicidal Concentration) was determined by preparing the subculture of the contents of all of the undeveloped tubes in a MIC experiment in a solid culture. Also, the non-growth aureole diameter with Agar well diffusion method was obtained by preparing wells in a solid culture medium  And pouring different dilutions of the extract into it and measuring the non-growth aurachr('39')s diameter.Data were analyzed using ANOVA, post-hoc tests  (p<0.05).

    Results

    Results showed that the ethanol extract of punicagranutumhad inhibitory effect in concentration of   mg/ml and fungicidal effect in concentration of  mg/ml in which the most of this effect is due to punica granutumbut not theethanol.Also, the mean of maximum non-growth aureole diameter was 21 mm at a concentration of 1 mg / ml.

    Conclusions

    Comparison of the results of ethanol control group and test group showed that inhibitory and fungicidal effect of hydroalcoholic extract of punicagranutum is not due to Ethanol and the punicagranutum and Ethanol extracts of punicagranutum has antifungal effect on Candida albicans.

    Keywords: Punicagranutum, Candida Albicans, antifungal activity
  • Marieh Honarmand, Masoomeh Shirzaiy*, Narjes Amiri Tehrani, Ahmad Sajedi Pages 208-218
    Background and Aims

    Dental caries is a multi-factorial disease Demographic factors, also diet particularly breakfast  which  is an important meal are  factors affecting the level of dental caries. The purpose of this study was investigation  relationship between morning feeding and other demographic factors with  tooth decay in  9 years old Zahedan students

    Materials and Methods

    In This descriptive – analytical and cross-sectional study, Zahedan city  divided into four regions based on population table.From each region one public and private school (boy &girl), randomly selected,. for 400 boy& girl students  9 years old was filled the questionnaire about demographic factors, and   breakfast consumption  and oral examination was done for evaluation of  dmft, DMFT and OHI-s criterias by a dentist  . Data  were analyzed  with  soft ware  spss 21  and t-test , ANOVA and Pearson correlation..

    Results

    The  Mean dmft, DMFT in children served breakfast (5.22±2.5 and 1.34±1.4 ( and in  children  did not consume breakfast (4.5±2.5 and 1.39±1.44) had no significant difference (p>0.05) but  the motherchr('39')s occupation and, father education had significant correlation  with DMFT and  mother  education had significant correlation with  DMFT,,dmft (P <0.05)

    Conclusion

    breakfast  consumption and its type  was not effective in reducing the level of dental caries. Children with educated mothers had  low permanent and  insidious dental caries and tooth decay  was significantly  lower in children with  employer or teacher  mothers and    educated fathers  .

    Keywords: Dental Caries, Nutrition, Oral Health
  • Khatereh Kheirollahi, Fatemeh Mehravar, Sheida Nazari* Pages 219-228
    Background and Aim

    Drugs have a direct and indirect effect on oral health. Oral problems can affect and impair consumerschr('39') quality of life. Therefore, the present study aimed to evaluate oral health indicators in outpatient addiction treatment centers.

    Material and methods

    In this descriptive cross-sectional study, 150 addicts referred to three public drug addiction treatment centers in 2019 were studied. The questionnaire consisted of three sections; part 1: demographic information (age, sex, marital status, education, economic status), part 2: information on tobacco use history, types of consumables and methods of consumption, and part 3 Measurement of DMFT indices And Plaque Control Record was used. Data were analyzed using T-test, ANOVA and Spearman correlation coefficients.

    Results

    In this study, 150 people were included. Of these, 125 were men (92.6%) and 10 were women (7.4%). The mean age±sd addicts was 33.07 ± 10.92 years with a range of 68-13 years. The mean ±sd DMFT was 16.04 ± 9.36 with a range of 32-22 and the mean±sd Plaque Control Record index was 18.92 ± 7.44 with a range of 39.5-5.12.

    Conclusions

    Drug use increases DMFT and Plaque Control Record indices. It seems that the oral health needs of the drug addict population are widespread and need to be pursued.

    Keywords: Addiction, Plaque Control Record, DMFT
  • Nader Kalbasi Gharavi, Gholamreza Jahanshahi, Yaser Dadellahi Sarab, Zahra Ahmadifard* Pages 229-235
    Background and Aim

    Odontogenic cysts are divided into different types of developmental and inflammatory growth.Odontogenic tumors comprise a complex group of lesions.The aim of this study was to evaluate the knowledge of general dentists working in Isfahan of common odontogenic cysts and tumors.

    Material and Methods

    The statistical population of Isfahan general dentists and the number of samples was 199.Standard self-made questionnaires were used to assess the level of knowledge of dentists and paired analytical tests T and T and analysis of variance were used for statistical evaluations.

    Result

    The mean score of knowledge about cysts (52.9±9.8) and tumors (33.8±21.6) was statistically significant,There was a significant difference between dentistschr('39') knowledge about cysts and tumors,Dentists were moderate for cysts and poor for tumors.Independent t-test showed that dentistschr('39') knowledge score about cysts and tumors was not significantly correlated with gender (P=0.22, P=0.21).One-way ANOVA showed that dentistschr('39') knowledge about cysts and tumors was not significantly correlated with the university of study (P=0.73, P=0.49),The results also showed that the mean score of dentistschr('39') knowledge was significantly correlated with the year of graduation (P = 0.001, P = 0.04)and the highest score was for graduates 69-80years and the lowest score was for graduates 86-90 years.

    Conclusion

    The results showed that the level of knowledge of most dentists in Isfahan about cysts was moderate and that of tumors was poor. The mean score of dentistschr('39') knowledge about cysts was significantly higher than their knowledge of tumors was significantly correlated with the graduation year so older graduates were more aware about cysts and tumors.

    Keywords: Odontogenic cysts, Odontogenic tumors, Knowledge
  • Fatemeh Owlia, Seyyed Hossein Tabatabaei Pages 236-243
    BACKGROUNackground and AIMD 

    many of systemic diseases are associated with different oral mucosal lesions. One of the most important center for discovery of oral lesions is Internal medicine ward. According to important role of early diagnosis of oral lesions in patients with systemic diseases, this study was designed to evaluate the frequency of oral mucosal lesions among hospitalized patients to internal ward of Yazd Shahid Sadoughi of Medical Science.

    Material & methods

    In this cross sectional study, two hundres five recently hospitalized patients to internal ward, randomly were investigated for oral mucosal lesions. Age, sex, type & location of lesions, oral hygiene status, smoking and dental prostheses were documented. Data were analyzed by SPSS 19 using Chi square and Fisher exact tests.

    Results

    80 men and 125 women with the mean age of 52.8 years were examined. Age range of patients was between14 to 97.in this study, Red & white lesions were found to be the most common mucosal lesions (38%), followed by vesicullobullous (12.8%), pigmented (9.8%) & exophitic lesions (6.8%), respectively.

    Conclusion

    According the high frequency of oral mucosal lesions in hospitalized patients and the importance of early detection, oral medicine specialists beside the physicians can be an important role in early diagnosis and treatment therefore oral examination of hospitalized patients should be considered.

    Keywords: oral mucosal lesions, hospitalized patient, smoking
  • Zahra Roustaeizade Shooroki*, Fariba Riyahiyan, MohammadHasan Akhavankarbassi Pages 244-252
    BANackground and Aim

    Tobacco products are the cheapest addictive substance available to the community, causing the deaths of six million people a year. In addict persons the amount of oral hygiene and regular referral to dentistry decreases sharply. Considering the fact that young people in many cases they hide cigarette smoking, in this study, we decided to evaluate the state of tobacco abuse status based on oral evidence in males high School Students. 

    Material & Methods

    This descriptive-analytic study was done by cross-sectional method. Four hundred  shahrbaak male High School Students in 2019 enrolled to the study. The data gathering tool was a pre-prepared questionnaire consisting of two parts: the first part included demographic information and the second part surveied frequency of taking drug use over the past 12 months. Data were analyzed by SPSS 20, T-test ، Chi-Square and Fisher Exact tests. P-vaue less than 0.05 was considered statistically significant.

    Results

    The frequency of tobacco products abuse based on self- declaration of students was 32.2% and oral evidence was 23.2%. Oral evidence showed 9.5% of the subjects had lips pigmentation, 7.8% had dental color changes and 6% had both. Increasing the number of children, reducing the level of education of parents, having a history of smoking in the family and reducing the academic grade point average, increase the rate of tobacco products abuse in students based on oral evidence and self-declaration.

    Conclusion

    Factors such as number of children, parentschr('39') education, family history of smoking and academic grade point average, affect the frequency of tobacco products abuse.

    Keywords: Tobacco, oral evidence, Students
  • Zahra Sayadi*, Arash Azizi, Shirien Lawaf Pages 253-262
    Background and Aim

      Learning styles are one of the manifestations of individual differences and answer the question of why not all people learn in the usual way and their learning outcomes and academic status are different. The present study examined the relationship between learning styles based on club theory and academic status in resdent of dentistry,faculty  of dentistry, Tehran Medical Sciences, Islamic Azad University.

    Methods and Materials:

    This research was maded based on cross-sectional method. With the consent of 84 students of dental who were selected by the census method. The kolbchr('39')s standard  Questionnaire and GPA for the entire general course of study were used to collect information. By completing the questionnaire and reviewing the scores obtained by individuals, each personchr('39')s learning style was determined. Data analysis was performed by SPSS software and test (chi square and ANOVA). The study was performed on 84 dental assistants . 64.3%  women and 35.7%  men. The mean and standard deviation of studentschr('39') GPA was16/83 ± 0/239. 81.1% of people had a convergent learning style, 10.7% had an Accommodator style and 7.1% had an Assimilator style. None of the people had a divergent learning style. Examination by statistical tests did not show a significant difference between academic status and different learning styles..  Also, due to the predominance of students with convergent learning style, providing learning environments appropriate to this style, is important for  forcing students to think and scrutinize issues in teaching and learning them for better learning. And acquire or strengthen the necessary capabilities in future educational and work environments.

    Keywords: Learning style, Students, Academic status
  • Mohadeseh Ghorbani Masouleh, Cheshmeh Habibi Roudsari, Elanaz Najafi Zivlaii, Farzaneh Jabbari*, Reza Salarian Pages 263-278

    Background and Aim :

     Today, tissue engineering is considered a significant approach in modern medicine, which is why research in biomaterials has focused on the development of advanced scaffolding for regenerative medicine.  Many natural and synthetic polymers with a variety of origins have been used to make these scaffolds or are recommended by researches. These compositions usually have the properties such as biocompatibility, biodegradability, and some special advantages such as antibacterial properties and wound healing. Other advantages of these polymers and their derivatives are porous structure, sol-to-gel changing ability, ease of chemical modification, high resemblance to biological or intracellular macromolecules, making them valuable candidates for making supporting compositions or scaffolding used in tissue engineering

    Methods and Materials:

     To conduct this review, the Science Direct, Google Scholar, PubMed, and Silivica databases were searched by using the following keywords: " pulp"," regeneration"," scaffolding", and "tissue

    Results

    According to the evaluated researches, a wide range of natural and synthetic compositions can be used as the scaffold for dental pulp regeneration. These materials, that play the role of scaffolding in the three-part tissue engineering, get the best results when create the good conditions for the proliferation of pulp-tissue progenitor cells and good signaling for the invocation and differentiation of these cells into more specific cells. However, in more studies, these scaffolds were used as carriers of precursor cells and growth factors.

    Conclusion

    Tissue engineering is one of the emerging and successful methods for pulp tissue regeneration. Among the principles of tissue engineering, scaffolds can encourage the regeneration process due to the possibility of independent activity without the presence of precursor cells and independent growth factors. Among the types of scaffolds that were studied, natural based materials have shown the highest level of success.

    Keywords: Pulp regeneration, Scaffolds, Tissue engineering