فهرست مطالب

قضاوت - پیاپی 99 (پاییز 1398)

نشریه قضاوت
پیاپی 99 (پاییز 1398)

  • تاریخ انتشار: 1399/08/18
  • تعداد عناوین: 7
|
  • حسن محسنی* صفحات 1-40
    از نگاه اصول رای نویسی، رایی خوب است و مخاطب را به سرحدی که دادرس در آنجا به اقناع رسیده می رساند که نشانگر دقت دادرس، امانت داری در نقل قول ها، پرداختن بی طرفانه به تک تک امور موضوعی و حکمی باشد و در بخش های جدا از هم، موضوعاتی همچون «طرفین»، «موضوع یا اصل دعوا»، «دفاعیات» و «پاسخ ها و استدلال های قضایی» را پیوسته، تا رسیدن به رای پایانی، کنار هم بگذارد. این زنجیر پیوسته، با هم رای منسجم و دارای ویژگی‏ های قاطع قضایی را تشکیل می دهد. چنین رایی بی گمان نه تنها اصحاب دعوا که هر خواننده دیگر و به ویژه دادرسان دادگاه یا دیوان بالاتر را نیز متقاعد می کند آنچنان که در پرونده موضوع این رای به روشنی این انسجام و قطعیت را می بینیم. از نگاه ماهیتی، رای وزین شعبه اول دادگاه عمومی بهارستان که به قلم دادرس محترم آن آقای قاضی حسینی نگاشته شده، از دو سو با برخی خرده ها رویارو شدنی است: «تعیین ننمودن تکلیف حق و نحوه ایجاد اعیان خواهان در این سنوات چند ده ساله» و «تفسیر رای وحدت رویه شماره 508 هیات عمومی دیوان عالی کشور و توجه به حق مسلم دادخواهی». رای این شعبه دارای مبانی استدلال روشن و پذیرفتنی است، اما به باور نگارنده «برای این که به یک باره تمامی اسناد رسمی اعیان موقوفه فاقد آثار حقوقی اعلام نشود، بایسته است دادگاه به مالکیت اعیان احداثی بر موقوفه، صرف نظر از این اختلاف که اجازه ایجاد اعیان دارای موافقت صحیح بوده یا خیر، وارد شود. او ابزارهای خوبی برای کشف حقیقت دارد؛ حقیقتی که از گسترش وقف و ارزش ارادی و دهش پرده برمی‏ دارد.»
    کلیدواژگان: حق تملک اعیانی، دعوای اضافی، وقف، مخروبه، اختلاف
  • امین جعفری*، افروز گلستانی نجف آبادی صفحات 41-129
    جرایم پولی و بانکی از جمله جرایم کسب و کار است که به صورت خاص و مشخص در حوزه پول مطرح می شود. دریافت وام ‏های کلان با بهره اندک از طریق اسناد جعلی، کسب اعتبار اسنادی و گشایش اعتبارات اسنادی خلاف اسناد واردات و صادرات، استفاده از اعتبارات اخذ شده در محلی غیر از محل تصویب، قلب در معاملات بورس، تبانی و تقلب در توزیع ارز در صرافی ها، خرید و فروش ارز خارجی بدون مجوز بانک مرکزی، تشکیل یا تاسیس بانک یا موسسه اعتباری یا تعاونی مالی و پولی بدون مجوز بانک مرکزی و همچنین جابجایی سرمایه های بانک ها و موسسات اعتباری مجاز به نام اشخاص ثالث از مهم‏ترین جرایم پولی و بانکی است که قابل طرح در دادسرای ویژه رسیدگی به جرایم پولی و بانکی است. قرار صادره بازپرس محترم دادسرای ویژه رسیدگی به جرایم پولی و بانکی از جمله این پرونده‏ هاست که در آن، متهم طی فرایندهای متقلبانه متعدد و از جمله جعل امضاها و ساخت مدارک و صورت های مالی مزورانه و نیز ثبت شرکت های صوری، نسبت به اخذ وجوه کلان با نام بستگان و کارمندان خود اقدام کرده و اصطلاحا مرتکب کلاهبرداری بانکی شده است. نکته قابل توجه در پرونده پیش رو آن است که بدون شک این فرایند مجرمانه بدون همکاری موثر اشخاصی در سیستم بانکی و ادارات ثبت شرکت‏ ها و شعب اداره ثبت اسناد و املاک کشور ناممکن است. بانک ‏ها و اشخاصی در ادارات فوق‏ الذکر ابتدایا به عنوان متهمان ردیف ‏های پرونده قرار گرفته ‏اند ولی در ادامه، به جهت دشواری اثبات یا شاید به جهت مصلحت اندیشی، تحقیقات مقدماتی جرم نسبت به این اشخاص کامل نگردیده و صرفا با صدور قرار جلب به دادرسی بازپرس محترم، تنها شخص متهم اصلی به تنهایی بار مجازات را بر دوش خواهد کشید. در مقاله پیش رو صرف نظر از حلقه مفقوده، یعنی تحقیقات مقدماتی نسبت به سایر متهمان اعم از ادارات و بانک‏ های دولتی، نویسندگان به تحلیل حقوقی جرایم ارتکابی متهم اصلی از جمله جعل، استفاده از سند مجعول، خیانت در امانت و کلاهبرداری بانکی پرداخته اند و نظرات بازپرس محترم مورد نقد و تحلیل حقوقی قرار گرفته است.
    کلیدواژگان: جرائم اقتصادی، کلاهبرداری بانکی، منع تعقیب، موقوفی تعقیب
  • حجت مبین*، امین امیرحسینی صفحات 131-151
    در بیشتر عقود غیر معوض طرفین می توانند شرط عوض را در قرارداد پیش بینی نمایند. به اعتقاد اغلب حقوقدانان، درج چنین شرطی عقد غیر معوض را به یک عقد معوض تبدیل نمی‏ نماید ولی مسلما در ماهیت و آثار حاکم بر عقد غیر معوض بی تاثیر نیز نمی باشد. در این مقاله تلاش شده است تا تاثیر شرط عوض در عقد هبه به عنوان یکی از مهم ترین مصادیق قراردادهای غیر معوض مورد بررسی قرار گیرد. از بررسی و مداقه در احکام ویژه هبه معوض می توان دریافت که در کتب حقوقی و فقهی، مبنای مشخصی که بتواند این احکام را توجیه کند بیان نشده است. به اعتقاد ما، احکام شرط عوض و به‏ ویژه مبنای لزوم هبه معوض را می‏ توان بر اساس نظریه «تقابل تعهدات» تبیین و توجیه نمود. بر اساس این نظریه، درج شرط عوض در برخی قالب های آن سبب ایجاد «تقابل تعهدات» در عقد هبه شده و منجر به لزوم «عقد هبه معوض» می گردد.
    کلیدواژگان: شرط عوض، هبه، عقد جایز، تقابل تعهدات، تقابل عوضین
  • عبدالرضا اصغری، حسین ابراهیم زاده*، حسن صادقی صفحات 153-172
    یکی از مباحث مهم در حقوق کیفری و در فرآیند دادرسی کیفری و بخشی مهم از تحقیقات مقدماتی، تفتیش اماکن و منازل یا وسایل یا اشخاص است که در فصل پنجم از قانون آیین دادرسی کیفری 1392 ذکر شده است. تفتیش از اماکن و منازل با حریم خصوصی و آزادی افراد رابطه تنگاتنگی دارد. بنابراین از بررسی معنای دقیق تفتیش و قلمروی آن در حقوق کیفری می توان گفت که تفتیش نیز در ادله فقهی از پشتوانه فقهی برخوردار است. ضمن بررسی حریم خصوصی در ادله فقهی یعنی در قرآن کریم، سنت و دلیل عقل و حقوق و تقسیم حریم خصوصی به مصادیقی مانند حریم جسمانی، اطلاعاتی، ارتباطی و منازل و اماکن، این نتیجه حاصل می شود که فقه امامیه با تاکید بر حفظ احترام حریم خصوصی افراد، برای تفتیش ضوابط خاصی را در نظر گرفته که قانون آیین دادرسی کیفری و قانون اساسی و دیگر قوانین هم تاکید بر حفظ حقوق و آزادی های فردی افراد از جمله حریم خصوصی آنها دارند. اصل در تحقیقات مقدماتی جرایم این است که حریم خصوصی افراد محترم شمرده شود و از طرفی دستور تفتیش برای مقامات تحقیق این اجازه را می دهد که به منزل و مکان های خاصی که حریم خصوصی افراد محسوب می شود تعرض شود ولی قانون آیین دادرسی کیفری، تفتیش و بازرسی را زمانی مجاز می داند که از حقوق اشخاص مانند حریم خصوصی و آزادی های فردی مهم تر باشد؛ چراکه در ادله فقهی حفظ کرامت انسانی، منع تجسس و منع افشای اسرار اشاره به حریم خصوص افراد دارد. از این رو در این پژوهش سعی در تبیین حدود و قلمروی تفتیش و نیز بررسی مبانی فقهی تفتیش داریم.
    کلیدواژگان: تفتیش، حریم خصوصی، منازل و اماکن، تحقیقات
  • ناصر قاسمی، امیر مرادی* صفحات 173-188
    از جمله نابهنجاری های رایجی که مراجع انتظامی و قضایی با آن سر و کار دارند بعضا کشف برخی انواع اسلحه سرد از برخی افراد است. قانونگذار ایران در ماده واحده قانون مصوب 1396 مبنی بر الحاق دو تبصره به ماده 617 قانون مجازات اسلامی (تعزیرات) مصوب 1375، حمل برخی سلاح ‏های سرد را در صورتی که به منظور درگیری و ضرب و جرح انجام شود و همچنین واردات، تولید و عرضه سلاح های مد نظر در این مقرره را جرم ‏انگاری نموده است. هدف این تحقیق، بررسی برخی ابعاد مهم این موضوع می باشد. جرم مذکور جرمی مطلق، تام و مادی صرف است. در این مقرره صرفا سلاح واقعی مد نظر است و نه سلاح قلابی. مصادیق سلاح در مقرره فوق حصری است و نه تمثیلی. تولید و عرضه برخی سلاح‏ های سرد در برخی شهرستان ها به عنوان صنایع دستی جرم نیست. البته اعمال برخی محدودیت های قانونی در این زمینه لازم است. تعیین مرجع صالح به رسیدگی به جرم مورد بحث با توجه به اختلافی بودن این موضوع از جمله یافته های این تحقیق است. برخورد قانونی از طریق جرم ‏انگاری رفتارهای مذکور، شرط لازم و به طور نسبی بازدارنده است، نه شرط کافی و عامل اساسی پیشگیری و درمان نابهنجاری های فوق الذکر. لذا نخست باید در حوزه هنجارین و سپس در حوزه غیر قانونگذاری، مانند اقدامات مقتضی از طریق اصناف و محدود نمودن تولیدکنندگان برخی سلاح های سرد ولو در قالب صنایع دستی و در مرحله آخر از طریق قانونگذاری و به ‏خصوص قانونگذاری کیفری، اقدامات مقتضی را به عمل آورد.
    کلیدواژگان: جرائم مانع، سلاح سرد، پنجه بوکس، حمل، واردات، تولید و عرضه
  • علی اکبر گروسی*، محسن مرادی اوجقاز صفحات 189-209
    در حال حاضر یکی از چالش های پیش رو برای افرادی که در زندگی نباتی به سر می‏ برند تعیین دیه، نوع و تعداد منافع زایل شده نظیر بینایی، شنوایی، قدرت بلع و نظایر آن و نیز پرداخت هزینه های ناشی از زندگی نباتی می باشد. در زندگی نباتی، فرد از انجام اعمال ارادی خود ناتوان و دارای علایم حیاتی پایدار است و بر همین اساس از منظر فقهی و حقوقی هوشیار محسوب می گردد. قانونگذار به سبب صدمات وارده به اعضا و منافع، در ماده 680 قانون مجازات اسلامی مصوب 1392 برای چنین اشخاصی دیه و یا ارش جداگانه ای مد نظر قرار داده است؛ چراکه زندگی نباتی، مرگ قطعی تلقی نمی شود و بایستی برای هر یک از صدمات و منافع زایل شده، با ابتناء بر نظر مشهور فقها، مواد قانونی و قاعده عدم تداخل دیات، دیه و ارش جداگانه ای تعیین شود، لیکن در خصوص نوع و میزان دیه و ارش برای هر صدمه و همچنین نحوه احتساب آن، میان قضات و پزشکان قانونی اختلاف نظر وجود دارد. بنابراین با وجود اصل حاکمیت عدم تداخل دیات در صدمات بدنی و خودداری بیمه گر از پرداخت دیات متعدد و چالش های موجود در خصوص نوع و تعداد دیه و ارش به سبب زوال عقل و منافعی همچون بینایی، شنوایی، بویایی و چشایی، عدم کنترل ادرار و غیره، لازم است مواد قانونی و دیدگاه های حقوقی و فقهی در خصوص نوع و میزان دیه مورد بحث و بررسی قرار گیرد که ما در این پژوهش به ضمان ناشی از جنایت منجر به بیهوشی با رویکردی فقهی حقوقی می‏ پردازیم.
    کلیدواژگان: کما، دیه، مرگ ظاهری، مرگ قطعی
  • احسان زرنگار* صفحات 211-238
    در سال های اخیر جامعه بین المللی شاهد ظهور گروه تروریستی موسوم به داعش یا «دولت اسلامی عراق و شام» و وحشت آفرینی آن در نقاط مختلف جهان به خصوص خاورمیانه بوده است که با اقدامات خشونت آمیز خود صلح و امنیت بین المللی را به شدت به مخاطره افکنده است. اقدامات تروریستی و جرایم بین المللی داعش، بررسی قابلیت اعمال حقوق بین الملل بر این قبیل بازیگران غیر دولتی را ایجاب می نماید. همچنین علی‏ رغم اقدامات مختلف صورت گرفته به منظور مبارزه با داعش، تاکنون تعقیب، محاکمه و مجازات اعضای این گروه تروریستی محقق نشده است. این مقاله با بررسی حوزه های اصلی حقوق بین الملل و برخی موانع حقوقی و سیاسی نتیجه می گیرد که حقوق بین الملل موجود به نحو مطلوب به مقابله با فعالیت های داعش نمی پردازد و ناکامی جامعه بین المللی در اجرای عدالت کیفری نسبت به اعضا و رهبران داعش موید آن است که ایجاد یک سازوکار بین المللی جدید و همکاری بیشتر دولت ها ضرورت دارد.
    کلیدواژگان: داعش، حقوق بین الملل، تروریسم، جرائم بین المللی، تعقیب و محاکمه
|
  • Hassan Mohseni * Pages 1-40
    From the point of view of judgement principles, it is a good judgment and brings the audience to the point where the judge is convinced, which shows the judge's accuracy, fidelity in quotations, impartial treatment of individual issues and rulings, and in separate sections. It also joins issues such as the "parties", the "subject or principle of litigation", "defenses" and "judicial responses and arguments" until a final decision is reached. This continuous chain together forms a coherent judgement with decisive judicial features. Such a judgment will undoubtedly convince not only the litigants, but also any other reader, especially the judges of the higher court or tribunal, as we clearly see in the case file of this judgment. From the point of view of nature, the weighty judgment of the First Branch of the Baharestan General Court, written by its esteemed judge, Mr. Ghazi Hosseini, can be confronted with some criticisms from two angles: "Not determining the duty of the right and the way of creating the physically properties of claimer in these years of several decades" and "interpretation of the unanimous judgement of procedure No. 508 of the General Assembly of the Supreme Court and attention to the inalienable right to sue." The opinion of this branch has clear and acceptable arguments, but according to the author, "in order for all the official documents of the substance of endowments not to be declared without legal effects at once, the court should entere into the ownership of substance of endowments regardless of whether the permission to establish He has good tools for discovering the truth; The truth that reveals the expansion of the endowment and the value of willing."
    Keywords: Properties Right of Ownership, Additional Lawsuits, endowments, Ruins, Disputes
  • Amin Jafari *, Afrooz Golestani Najafabadi Pages 41-129
    Monetary and banking crimes are among the business crimes that are specifically and certainly addressed in the field of money. Receiving large loans with low interest rates through forged documents, obtaining documentary credit and opening documentary credits contrary to import and export documents, using credits obtained in a place other than the goal of approval, fraud in stock exchange transactions, collusion and fraud in currency distribution in exchange offices, buying and selling foreign currency without the permission of the Central Bank, forming or establishing a bank or credit or financial and monetary cooperative without the permission of the Central Bank, as well as transferring capital of authorized banks and credit institutions in the name of third parties are the most important monetary and banking crimes which can be prosecuted in the special court for investigating monetary and banking crimes. The order issued by the Special Investigator of the Special Court for Monetary and Banking Crimes is one of these cases in which the accused, through various fraudulent processes, including forging signatures and forging documents and financial statements, as well as registering fictitious companies, received large sums of money. He has acted in the name of his relatives and employees and has committed socalled bank fraud. Banks and individuals in the abovementioned departments were initially charged as defendants in the case, but then, due to the difficulty of proving or perhaps for expediency, the preliminary investigation of the crime against these individuals was not completed and only by issuing being summoned to the trial of the honorable investigator, only the main accused will bear the burden of punishment alone.
    Keywords: ECONOMIC CRIMES, Bank Fraud, Prohibition of Prosecution, Cessation of Prosecution
  • Hojjat Mobayen *, Amin Amirhosseini Pages 131-151
    The parties can stipulate the “consideration clause” in the most gratuitous contract. Lawyers believe, with the stipulation of this clause, the gratuitous contracts don’t become a consideration contract, but this clause is effective on the nature and consequences of the contract. In this article, we have studied the effects of the consideration clause in the donation, as a most important of gratuitous contracts. The review of the specific provisions governing the donation with consideration shows that a certain basis that would justify these provisions, is not expressed in the legal and Feq books. The provisions governing donation with consideration, especially the irrevocability of this contract, can be explained and justify on the basis of the “Mutuality of obligations” theory. According to this theory, the stipulation of the consideration clause, in some forms of it, causing the mutuality of obligations in a donation and resulting donation with consideration to be irrevocable.
    Keywords: Consideration Clause, donation, Revocable Contract, Mutuality of Obligations, Consideration
  • Abdolreza Asghari, Hossein Ebrahimzadeh *, Hassan Sadeghi Pages 153-172
    One of the most important issues in criminal law and in the process of criminal proceedings and an important part of the preliminary investigation is the search of places and houses or devices or persons mentioned in the fifth chapter of the Code of Criminal Procedure 92. Home searches are closely linked to privacy and freedom of the individual. Therefore, by examining the exact meaning of the inspection and its scope in criminal law, it can be said that the inspection also has jurisprudential support in jurisprudential arguments. While examining privacy in jurisprudential arguments, ie in the Holy Quran, the tradition and reason and law, and dividing privacy into examples such as physical privacy, information, communication, and homes and places, it is concluded that Imami jurisprudence emphasizes maintaining respect. The privacy of individuals is subject to certain criteria for inspection, including the Code of Criminal Procedure and the Constitution and other laws that emphasize the protection of the rights and freedoms of individuals, including their privacy. The principle in the preliminary investigation of crimes is that the privacy of individuals be respected, and on the other hand, the search warrant allows investigators to invade certain homes and places that are considered the privacy of individuals, but the Code of Criminal Procedure, search and inspection It is permissible when it is more important than the rights of individuals such as privacy and individual freedoms, because in jurisprudential arguments, the preservation of human dignity, the prohibition of spying and the prohibition of disclosure of secrets refer to the privacy of individuals. Therefore, in this research, we try to explain the limits and scope of the inspection and also to study the jurisprudential principles of the it.
    Keywords: Inspection, Privacy, Homes, Places, Research
  • Naser Ghasemi, Amir Moradi * Pages 173-188
    Among the common anomalies that law enforcement and judicial authorities deal with are the discovery of some types of cold weapon by someone. In the single article of the law approved in 1396, based on the annexation of two notes to Article 617 of the Penal Code tazirat of 1375, the Iranian legislator carried some cold weapons if they were carried out for the purpose of conflict and assault; It has also criminalized the import, production and supply of weapons under this regulation. The purpose of this study is to investigate some important aspects of this issue. The crime is an absolute, total and material crime. In this regulation, only real weapons are considered and not fake weapons; The examples of weapons in the above regulation are exclusive and not allegorical; The production and supply of some cold weapons in some cities as handicrafts is not a crime, but it is necessary to impose some legal restrictions in this regard. Determining the competent authority to investigate the crime in question, given the difference in this issue, is another finding of this research. Legal action through criminalization of these behaviors is a necessary and relatively deterrent condition, not a sufficient condition and a fundamental factor in the prevention and treatment of the abovementioned abnormalities; Therefore, it must first be in the field of norms; Then, in the field of nonlegislation, such as appropriate measures through guilds and restricting the producers of some cold steel weapons in the form of handicrafts; Finally, it took appropriate action through legislation, especially criminal law.
    Keywords: Accessory Offences, Cold Weapon, Carry, Importation, Production, Supply
  • Aliakbar Garousi *, Mohsen Moradi Ojqaz Pages 189-209
    Currently, one of the challenges for people living a vegetative state is to determine the wergild, the type and number of lost benefits such as vision, hearing, swallowing power and as well as paying the cost of vegetative state or life. In this kind of life, a person is incapable of performing his or her voluntary actions and has stable vital signs and accordingly, from a jurisprudential and legal point of view, they are considered conscious. According to damages inflicted on the organs of the body and benefits in Article 680 of the Islamic Panel Code approved in 1392, the legislator has considered a separate wergild for such person, because vegetative state is not considered a definite death and for each of the harms and lost benefits based on the wellknown opinion of jurists, legal provisions and the rule of non interference of wergilds, it should be determined separate wergild or bodily injury money and compensation. However, there is disagreement among judges and forensic doctors regarding the type and amount of bodily injury and compensation for each injury, as well as how it is calculated. Therefore, despite the principle of the rule of noninterference of wergilds in bodily injuries and the insurer refuses to pay multiple bodily injuries money, Challenges regarding the type and number of wergild and compensation due to dementia and benefits such as vision, hearing, smell and taste, lack of urinary control, etc, It is necessary to discuss the legal and jurisprudential views on the type and amount of bodily injury and wergild, which we will discuss in this study.
    Keywords: Coma, Bodily Injury (Wergild), Apparent Death, Definite Death
  • Ehsan Zarnegar * Pages 211-238
    In recent years, the international community has witnessed the emergence of a terrorist group called ISIL (Da’esh) or "Islamic State in Iraq and the Levant" and its terrorism in various parts of the world especially the Middle East, which has severely endangered international peace and security through their violent acts. The terrorist acts and international crimes of ISIL prompt an inquiry into applicability of international law to such nonstate actors. Also despite the various measures taken to combat ISIL, the prosecution, trial and punishment of members of this terrorist group have not been fulfilled yet. This article by examining the main areas of international law and some of the legal and political obstacles concludes that the existing international law does not adequately address the activities of ISIL, and the failure of the international community to execution of criminal justice to ISIL members and leaders reveals that a new international mechanism and more cooperation between states are needed.
    Keywords: ISIL (Da’esh), International Law, terrorism, International Crimes, Prosecute, Trial