فهرست مطالب

علوم سیاسی - پیاپی 30 (بهار 1394)

مجله علوم سیاسی
پیاپی 30 (بهار 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/02/15
  • تعداد عناوین: 7
|
  • یوسف احمدی قاسم آباد سفلی*، گ.ن. ذاکرف صفحات 7-34

    تجدد یکی از ویژگی های عصر جدید است. ما در عصر مدرنیته زندگی می کنیم، از این رو مدرنیته روح عصر جدید است. از عمر نوسازی در جامعه ایران بیش از یک قرن می گذرد و از انقلاب مشروطه به این ور رشد و شتاب گرفت. در این فاصله ایران توانسته است از تحولات و دستاوردهای علمی و فنی و اقتصادی و سیاسی و... غرب تاثیر پذیرفته و بر اساس ظرفیت و توان خویش از آن تحولات عظیم دست به گزینش زده است. تحولات غرب به طور مستقیم یا غیر مستقیم ناشی از تحولات فکری و فلسفی درغرب بعد از رنسانس است، که از آن به مدرنیته یاد می شود.این عنصردرتمدن غرب درون زابوده است. از این روتوسعه مدرنیزاسیون و متعاقب آن جهانی شدن محصولات جدی مدرنیته اند که درجهان گسترش یافته اند. از آنجایی که مدرنیته در ایران دیرتر و نارس ورود کرد، لذا مدرنیزاسیون در ایران با چالش هایی از قبیل سنت، استبداد، عدم درک درست روشنفگران، رهبران و برنامه ریزان جامعه و... همگی بخشی از موانع سر راه مدرنیزاسیون در ایران خصوصا در دوره پهلوی و اواخر دوران قاجار بوده است؛ باتوجه به روش تاریخی، تحلیلی توصیفی و با استفاده از منابع کتابخانه ای- اسنادی، بیشتر به بررسی دو مورد نخست آنها خواهیم پرداخت.

    کلیدواژگان: مدرنیته، مدرنیزاسیون، سنت، استبداد، جهانی شدن
  • داراب فولادی* صفحات 35-52

    در متون تاریخی ابهام هایی در مورد نقش انگلستان در شکل گیری جنبش مشروطه ایران وجود دارد. این مسئله به شکل این پرسش که «چرا قدرت های اروپایی در جنبش های اجتماعی ایران مداخله کرده اند؟» مطرح شده فرضیه پژوهشی این است که «مداخله قدرت های اروپایی در عرصه سیاسی کشورهای دیگر در چارچوب منافع ملی آنها در نظام بین المللی قابل توجیه است و همسویی آنها با با بازیگران داخلی تابعی است از متغیر منافع مذکور.» روش پژوهش توصیفی تحلیلی بوده و در پایان به این نتیجه رسیده است که حمایت روسیه از جنبش تنباکو  و حمایت دولت انگلستان از جنبش مشروطه در قالب مفهوم «اتحاد طبیعی» و در جهت منافع آن قدرت ها قابل توضیح است. و در یک داوری علمی و بی طرفانه می توان گفت: این جنبش ها، رهبران و شرکت کنندگان در آنها صرفا ناشی از اراده قدرت های بیگانه نبوده اند.

    کلیدواژگان: جنبش اجتماعی، جنبش مشروطه، جنبش تنباکو، بازیگر بین المللی، موازنه قوا
  • رضا کیمیایی*، زهرا خرازی م. آذر، محمد سلطانی فر صفحات 53-92

    این پژوهش در پی تدوین و تنظیم ویژگی های یک مدل ساختاری رسانه ای برای شرایط تحریم است. برای انجام این پژوهش با 10 نفر از اساتید اقتصاد، ارتباطات و روزنامه نگاری مصاحبه شده است. مدیران رسانه ها و اساتید رشته اقتصاد و ارتباطات از طریق نمونه گیری گلوله برفی به عنوان نمونه انتخاب شده اند. از این مصاحبه ها پرسشنامه ای با 38 محور تعیین شده است که به طور مستقیم در مصاحبه ها به آن اشاره شده است. برای وزن دهی به مدل به دست آمده، پرسشنامه ها را 121 نفر از فعالان حوزه رسانه، مدیران مسوول روزنامه ها و خبرگزاری ها، سردبیران و خبرنگاران پاسخ داده اند. به طور کلی مدل رسانه ای به دست آمده بر شش محور جلب مشارکت و اعتماد ملی، استفاده از جنبش های نوین اجتماعی، استفاده دیپلماسی رسانه ای و هدایت افکار عمومی، شفافیت و یکپارچگی اطلاعاتی، انتشار غیرمستقیم اطلاعات، دسترسی آزاد به اطلاعات استوار است که هر بخش وزن و ارزش متفاوت دارد. بیشترین وزن مربوط به استفاده از دیپلماسی رسانه ای و هدایت افکار عمومی و کمترین وزن و مربوط به انتشار غیرمستقیم اطلاعات است.

    کلیدواژگان: تحریم، مدل رسانه ای، مشارکت اجتماعی، جنبش های نوین، رسانه های تعاملی، دیپلماسی رسانه ای، افکار عمومی، نهادهای ارتباطی، جریان آزاد اطلاعات
  • مهدی عابدی* صفحات 93-116

    این پژوهش متضمن ورود به دو گستره است. نخست؛ نقد آنچه که در این نوشتار «افسانه- یا اسطوره اجتناب ناپذیری» خوانده می شود و دیگری نسبت یابی میان «ناخرسندیهای اعلام  شده» و «ناخرسندیهای اعلام ناشده» از فرایندهای نوسازی و ارتباط آن با «توسعه هراسی». گستره اول نقد رویکرد جامعه شناسانه به توسعه و نوسازی است. در این نقادی اصلی ترین پیش فرض جامعه شناسی توسعه یعنی- ساختارگرایی متکی بر اسطوره اجتناب ناپذیری- به چالش کشیده می شود. درواقع این پژوهش پدیدار شدن توسعه را امری اجتناب ناپذیر و ناشی از از پی هم آمدن سلسله ای از زمینه های ساختاری فرض نمی کند بلکه توسعه را ابژه ای پدیدارشناسانه  و برخواسته از تجربه ای زیسته و کنش قصدمند «کارگزاران عام» توسعه در نظر می گیرد. در گستره دوم یکی از مهمترین موانع توسعه در جوامع سنتی- به ویژه ایران معاصر- در دو بازه زمانی انقلاب مشروطه و اصلاحات ارضی ارزیابی می گردد. «توسعه هراسی» که دستاورد ناخرسندیهای اعلام ناشده ناشی از گسترش جهان- زیست مدرنیته است، اصلی ترین عامل ناپایداری فرایندهای  توسعه سیاسی و اجتماعی است. درک این ناخرسندی متکی بر واکاوی نشانه شناسانه و زبان کاوانه گفتمان اخلاقی جامعه ایرانی است. در این میان؛ اباحه گری اخلاقی(عرصه اخلاق جنسی) «دال مرکزی»ای است که سایر دالهای شناور در شکل زندگی، ایدیولوژی و ساختارهای سیاسی برخواسته از فرایندهای نوسازی را تفسیر می کند. چنین پیوندی در بافتار زبانی- نشانه شناسانه گفتمان اخلاقی جامعه ایرانی اصلی ترین منشا هراس از توسعه و به تعویق افتادن ها پیاپی آن از دوران مشروطه به بعد است. به زبان تحلیل گفتمان، درک دالهای پراکنده نوسازی در «زمینه» جامعه ایران نوعا متکی بر تفسیری زبان شناسانه و نشانه شناسانه از هراس نسبت به انتشار «امر جنسی» و «کاربرد اجتماعی جنسیت» بوده است. درست به همین دلیل؛ بزنگاه های تاریخی نوسازی ایران که عبارتند از انقلاب مشروطه و اصلاحات ارضی غالبا به دلایل اخلاقی منشا نگرانی بوده اند. از این رو، مادام که نشانگان بسط اباحه گری مفسر سایر دالهای نوسازی باشند، بروز چرخه های توسعه هراسی و مقاومت در برابر کلیت نوسازی اجتناب ناپذیر خواهد بود. فرضیه اصلی در گستره اول آن است که توسعه امری اجتاب ناپذیر و ناشی از توالی زمینه ها و مقدمات ساختاری نیست. این فرض آشکارا فرضیه ای توصیفی است. در گستره دوم تکیه بر روش تحلیل گفتمانی و نشانه شناسی نیاز کلاسیک به فرضیه نگاری را منتفی می سازد. این تحقیق به ویژه در گستره دوم مبتنی بر روش تحلیل گفتمان و تحلیل محتوا انجام می گیرد.

    کلیدواژگان: نوسازی، اجتناب ناپذیری، ساختارگرائی، توسعه هراسی، تحلیل گفتمان، ایران
  • محمد معین الدینی* صفحات 117-140

    این مقاله با بررسی منابع مکتوب پیرامون هنر و فرهنگ قاجار و با روش توصیفی به تحلیل نقش فتحعلی شاه در حمایت و همچنین نحوه بهره برداری سیاسی از هنر در دوره اول قاجار پرداخته می شود. فتحعلی شاه قاجار با شناختی که از تاریخ ایران داشت به خوبی توانست وجه کاربردی هنر را در راستای سیاست بقا و سلطه قدرت خودش به کارگیرد. وی برخلاف بسیاری از اسلاف خود، همانند شاهان باستان به یک جنبه قویی تر هنر نیز آشنا بود و آن قدرت تبلیغاتی هنر بود؛ ازاین رو با به خدمت گرفتن جمعی از برترین هنرمندان زمان خود موفق شد با صرف هزینه های بسیار از هنر همچون رسانه ای قدرتمند در جهت افزایش مشروعیت و سلطه سیاسی و اجتماعی خودش چه در بعد داخلی و چه در بعد خارجی بهره ببرد. این امر باعث شد که در زمان وی ایران شاهد یکی از دوران شکوهمند هنر ایرانی باشد؛ لیکن پس از مرگ وی سنت وی آن چنان که باید مورد پذیرش قرار نگرفت و مورد انتقاد و بی مهری واقع شد، با وجود این علی رغم اشتهار به بی لیاقتی در سیاست و کشورداری فتحعلی شاه یکی از مهم ترین حامیان هنر ایران باقی ماند.

    کلیدواژگان: فتحعلی شاه، سیاست، قاجار، تبلیغات، شمایل نگاری
  • سید رحمان مرتضوی باباحیدری* صفحات 141-164

    محور این گفتار بر تحلیل روایی- گفتمانی فیلم «حاجی واشنگتن»، با توجه به مقوله بازتولید سرمایه اجتماعی استوار خواهد شد؛ گفتاری که بر این مفروض تکیه می کند که هر کنش اجتماعی ازجمله یک اثر هنری، دالی است که درون یک گفتمانی بزرگ تر معنا می یابد و کارکردی در جهت ترویج یا تضعیف (بخش هایی از) گفتمان بزرگ تر خواهد داشت. از طرف دیگر فهم یک اثر هنری بدون فهم جایگاه گفتمانی آن فهمی ناقص است. بدین ترتیب فیلم «حاجی واشنگتن» را نیز می بایست به عنوان کنشی گفتمانی به تماشا نشست؛ این رویکرد به ما کمک می کند این اثر هنری را بر مبنای زمینه گفتمانی آن و نقش گفتمانی آن توضیح دهیم.

    کلیدواژگان: حاجی واشنگتن، تحلیل روایی، تحلیل گفتمانی، سرمایه اجتماعی
  • نصرت الله حیدری*، باقر آرایش صفحات 165-184

    مشارکت سیاسی تنها در انتخابات خلاصه نمی شود، ولی در عین حال از قابلیت سنجش برخوردار است. آنچه که نقش تعیین کننده در نتایج انتخابات دارد، رفتار انتخاباتی شهروندان می باشد که در هر محدوده جغرافیایی متفاوت است. هدف اصلی تحقیق حاضر واکاوی رابطه بین فقر اقتصادی و رفتار انتخاباتی دانشجویان می باشد. بر مبنای طبقه بندی تحقیقات بر مبنای هدف، تحقیق حاضر از نوع کاربردی، از منظر شیوه گردآوری اطلاعات و استفاده از ابزار پرسشنامه برای گردآوری اطلاعات  از نوع تحقیقات پیمایشی، به لحاظ ماهیت و روش گردآوری داده ها از نوع تحقیق توصیفی- همبستگی می باشد. ابزار اصلی گردآوری اطلاعات در این مجموعه پرسشنامه محقق ساخته بوده که روایی آن توسط پانل متخصصین جامعه شناسی و علوم سیاسی دانشگاه های استان ایلام و پایایی آن از طریق محاسبه آلفای کرونباخ (85a=0/) تایید شده است. جامعه آماری این تحقیق شامل کلیه دانشجویان دختر و پسر مشغول به تحصیل در حد فاصل سال 1390-1389 دانشگاه های آزاد استان ایلام بوده است. به دلیل گستردگی محدوه جغرافیایی تحقیق و مشکل دسترسی به کلیه اعضای جامعه آماری تعداد 250 نفر  از آنها به کمک جدول مورگان و با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای انتخاب و کار داده پردازی و اخذ اطلاعات از آنها صورت گرفت. عمل داده پردازی داده های این تحقیق در محیط نرم افزاری SPSS و با کمک آمار توصیفی و استنباطی صورت گرفته است. برای آزمون فرضیه اصلی این تحقیق از ضریب همبستگی اسپیرمن و برای تبیین نقش جمعی متغیرهای مستقل در تبیین واریانس متغیر وابسته از شیوه رگرسیون گام به گام استفاده شده است. نتایج تحقیق نشان داد که کلیه متغیرهای دربرگیرنده فقر اقتصادی دارای رابطه مثبت و معنی دار با رفتار انتخاباتی بودند. همچنین نتایج حاصل از تحلیل رگرسیون چند متغیره به شیوه گام به گام نشان داد که 8 متغیر فرار از بیکاری، ایجاد اشتغال برای مردم، کاهش نرخ بیکاری، افزایش درآمد سرانه، منافع حاصل از حضور پای صندوق های اخذ رای، فراهم کردن مسکن برای مردم، تعدیل مقررات حاکم بر سیستم بانکی و کاهش نرخ تورم مجموعا توانسته اند 99%  واریانس رفتار انتخاباتی مخاطبین را تبییین نمایند.

    کلیدواژگان: رفتار انتخاباتی، فقر اقتصادی، مجلس شورای اسلامی، دانشجویان
|
  • Yousef Ahmadi Ghasem Abad Sofla *, G.N. Zakrof Pages 7-34

    Modernization is one of the specialties in modern era. We live in modernity era. So modernity is the new era's soul. A century has passed from the lifeTime of modernization in Iran's society, and from "mashrouteh" (constitution) revolution up to now, it is growing and speeding up. In this period, Iran has been able to be affected by western developments and their scientific, technical, economical and polities achievements, and based on its capacities and abilities, has selected from that huge developments. Western developments, directly or indirectly emanates from post-renaissance thoughts and philosophy, which is mentioned as modernity. In the western civilization this element has been endogenous, thus the modernization development and then globalization have been modernity serious products that have developed all over the world. As the entrance of the modernity in Iran was late and inadequate, modernization in Iran has confronted to challenges as tradition, despotism, wrong understanding of the intellectuals thoughts, leaders and the society planners and … all have been obstacles in the path of modernization, especially in Pahlavi’s era, and the end of Ghajar's ruler ship. Noticing historical, analytical and descriptive methods, and using library and documentary resources, I will survey the two first points.

    Keywords: Modernity, Modernization, Tradition, Despotis, Globalization
  • Darab Fouladi * Pages 35-52

    There are many ambiguities in historical texts about the role of England in arising of the constitutional movement of Iran (Mashroote). In this article the problem patterned in such question that “why the European powers intervened in Iranian social movement?” hypothesis of research argued that: “intervene of European powers in political area of other countries will explainable trough their “national interest” framework in international system” and their accompaniment with internal political players is dependent to that interests variable. Research method is analytical descriptive. The result of hypothesis examine is: Russians assistance with revolutionaries in Tanbakoo movement and England's assistance with revolutionaries in Mashroote movement are explainable in form of “natural alliance” concept and their national interest. In scientific and neutral judgment, these movements, their leaders and their participators was not arising them determination of former powers.

    Keywords: Social Movement, Mashrrote Movement, Tanbakoo Movement, InternationalPlayer, Balance of Powers
  • Reza Kimiaie *, Zahra Kharazi M. Azar, Mohammad Soltanifar Pages 53-92

    This research is in connection with a PhD dissertation in the field of Communication Sciences titled “Development and Regulation of Features of a Structural Media Model for the Period of Sanctions”. In order to conduct this research, ten professors in various fields of Economics, Communication and Journalism have been interviewed. Media executives and professors of economics and communications have been selected through snowball sampling. In this study, to analyze the data obtained from the interviews, the technique is used to analyze the R factor analysis. From these interviews, a questionnaire with 38 items is determined directly in the interviews mentioned. The weight of the model obtained from the questionnaires to 121 activists, media, newspapers and news agencies managing directors, editors and journalists have responded. Generally, the media obtained on six areas: participation and the National Trust, the new social movements, the media, and conducting public diplomacy, transparency and integrity of information, indirect dissemination of information, free access to information based on the weight of each sector and different value. The weight of the media and conducting public diplomacy and the lowest weight and indirect emissions related information.

    Keywords: Media, International Sanctions, Information, Communication
  • Mahdi Abedi * Pages 93-116

    This research makes two spreads necessary to be involved. Firs the criticism of what we call it The Myth of Inevitability and second, finding the relation between declared and undeclared the dissatisfactions on Modernization Processes and Development Phobia. What we have on the first speared is to criticize sociological approach on development and modernization. On this criticism the main sociological presupposition of which is the Structuralism based on the Myth of Inevitability is being challenged. In fact, this research will not consider development as an inevitable thing which is the result of the accumulation of series of structures, but consider it as a phenomenological object originating in the lived experience and intend act of General Agents. On the second spread one of the most important barriers against the development in traditional society specially in current Iran in two periods of Constitutional Revolution and Land Reforms is being assed. Development Phobia which is the achievement of undeclared dissatisfaction due to extension of the World Life of Modernity is the most crucial cause for the instability of socio political development processes. Perceiving such dissatisfaction relies on the semiological and linguistic analysis of the Ethical discourse of Iranian society. Hear, the Sexual Liberalism is the Central Indicator that interprets the other Floating Indicators such as life style, ideology and the other political structures derived from Modernization Processes. Such a relation in semiological and linguistic tissue of ethical discourse of Iranian society is the main cause of being panic by development and its contentious postpones from the era of constitutional revolution up to now. In the language of Discourse Analysis, understanding sporadic indicators of modernization in the Context of Iranian society is normally relied on a linguistic and semiological interpretation of being panic by the dissemination of Sexual Affair and the social applying of sexuality. Just for such reason, historical momentums of development in Iran which are the constitutional revolution and the land reform have normally been the matter of ethical concerns. Therefore, while the symbols of the dissemination of sexual liberalism are the interpreters of the other indicators of modernization, the emergence of development phobia cycles and the resistance against the totality of modernization sounds inevitable.

    Keywords: Modernization, Structuralism, Development Phobia, Discourse Analysis, Iran
  • Mohammad Moeinadini * Pages 117-140

    By using deceptive-analytical methodology, The present article aims to analyses the role of Fathali shah in supporting the arts as well as The political use of art in the first period of Qajar dynasty. As Fathali Shah Qajar knew about Persian history very well, he nicely could use Arts in the way of the policy of survival and dominance of its power. Unlike many of his predecessors, but alike the ancient Persian Kings he was familiar with one main aspect of Art, and that was the power of political propaganda of it. Hence by spending too much money and engaging some of the best artists of its time, he could use the art in the serve of rising his legitimacy and political and social domination, in both domestic and foreign policy. This issue caused one of the most glorious histories of Persian art. Unfortunately after his death, his tradition was not accepted by his Followers, and they rejected and criticized his art and politics. However, despite the popularity of the inability of politics and Country Management, Fathali remains as one of the main supporters of the Persian art.

    Keywords: Fathali Shah, Politic, Qajar, Propaganda, Painting
  • Seyed Rahman Mortazavi Baba Heydari * Pages 141-164

    This paper shapes around the discursive – narrative analysis of "Haji Washington" movie with regard to social capital theory. A paper presupposing that any social act involving a work of art is a sign that receive its meaning in a bigger discourse and have a function in promoting or debilitating (parts of) bigger discourse. Again understanding a work of art without it discursive role is incomplete. So "Haji Washington" movie must be seen as a discursive action; this approach helps us to explain this work of art by its discursive ground and role.

    Keywords: Haji Washington, Narrative Analysis, Discursive Analysis, Social Capital
  • Nosratollah Heydari *, Bagher Arayesh Pages 165-184

    The political participation is not just limited to the election but it might be evaluate. The main point which have determine role in election result, is attitude of citizens that can be different based on their geographic regions, Main goal of this research is studying about linkage of economic poverty and attitude of election among students of university. The study method is practical way accordance of researching aim and also is descriptive - correlation based on gathering data information and using tools such as answering questioners which it’s context is confirmed by the political and social specialists in ilam university thorough the panel and monitored through evaluating Keronbakh alphabet (a=0/85). The considered populations of such research were the girls and boys from ilam university students who had been studying during 1389-90; 250 cases through Morgan chart and stratified random sampling method were selected since the unlimited geographic expanding and available rating people. Getting data& information was done through SPPS Microsoft and descriptiveinferential statistic method. The hypothesis testing of mentioned research is done based on Spearman order correlation and also regression step by step" depended variant" and for determining collective role "independent variant". The conclusion shown that all variants of economic poverty had positive &meaning linkage with election attitude and also result of regression step by step shown that 8 variants include escape from unemployment, creating job opportunity for people, decreasing unemployment rating, raising national income, privilege of people attendance on voting process, providing home for people, moderating rules of bank system , decreasing inflation rate could determine 99% of the election attitude variance of people.

    Keywords: Election Attitude, Economic Poverty, Islamic Council Pearlman, Studentsof University