فهرست مطالب

دانشکده بهداشت و انستیتو تحقیقات بهداشتی - سال هجدهم شماره 3 (پیاپی 71، پاییز 1399)

مجله دانشکده بهداشت و انستیتو تحقیقات بهداشتی
سال هجدهم شماره 3 (پیاپی 71، پاییز 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/11/14
  • تعداد عناوین: 8
|
  • محمدحسین مهرالحسنی، نورا رفیعی، سارا قاسمی* صفحات 245-260
    زمینه و هدف

    بسته ارتقا سلامت روانی اجتماعی و پیشگیری از سوء مصرف مواد در پاسخ به اهمیت بالای سلامت روانی و اجتماعی در جامعه شکل گرفت. از آنجایی که هر سیاست و برنامه ای برای اجرای موفق، نیازمند بررسی و ارزیابی نقاط ضعف و قوت و چالش ها می باشد؛ این مطالعه با هدف بررسی چالش های اجرایی این بسته خدمتی از دیدگاه ارایه دهنده انجام شد.

    روش کار

    مطالعه به روش کیفی، با انجام مصاحبه و بررسی اسناد اجرا گردید. جامعه پژوهش این مطالعه شامل افراد صاحب نظر در دانشگاه علوم پزشکی کرمان، مسیولین اجرای بسته، مسیولین مراکز سلامت جامعه شهری و مراقبین سلامت بود. انتخاب مصاحبه شوندگان بصورت هدفمند صورت گرفت.

    نتایج

    یافته ها در چهار دسته اصلی طبقه بندی گردید: سطح پایین همکاری مردم، مشکل در برقراری ارتباط، حلقه های مفقوده در اجرای بسته و نحوه پرداخت به ارایه دهندگان خدمت. یافته های حاصل از بررسی اسناد نیز به صورت اهداف، برنامه ها، فعالیت ها، گروه ها هدف و مداخلات مربوط به این بسته ی خدمتی مشخص گردیدند.

    نتیجه گیری

    چالش های اجرایی بسته سلامت روان در سه دسته ی سیاستگذاری، تسهیلاتی و فردی قرار می گیرند. ایجاد تغییرات و اصلاحاتی در سطح سیاستگذاری عمومی و طراحی بسته، ایجاد آگاهی های فردی و تسهیلات و امکانات مناسب برای اجرای بسته می توانند در جهت رفع این چالشها راهگشا باشند.

    کلیدواژگان: سلامت روان، پیشگیری از اعتیاد، طرح تحول سلامت، چالش ها
  • سعیده پاکدل ورجوی، آذر طل، رویا صادقی*، میرسعید یکانی نژاد، بهرام محبی صفحات 261-274
    زمینه و هدف

    آموزش به بیمار جزء اساسی در کنترل دیابت است و استفاده از نظریه ها یا مدل های آموزشی جهت افزایش دانش سلامت در بیماران مبتلا به دیابت ضروری است. پژوهش حاضر با هدف تعیین تاثیر مداخله آموزشی بر بهبود عادات تغذیه ای بیماران مبتلا به دیابت نوع دو در شهرستان مراغه با استفاده از مدل فرانظری در سال طراحی و اجرا شد.

    روش کار

    مطالعه حاضر یک مداخله تصادفی شده با گروه کنترل بود که در  سال 97-96 روی 136 مراجعه کننده به مراکز بهداشتی درمانی شهرستان مراغه با تخصیص تصادفی به دو گروه مداخله و کنترل (هر گروه 68 نفر) انجام شد. ابزار گرد آوری اطلاعات، پرسشنامه سه قسمتی مشخصات دموگرافیک و پرسشنامه مرتبط با تعیین عادات روزمره تغذیه ای بیماران مبتنی بر مدل فرانظری  بود.  برنامه آموزشی به مدت 4 جلسه آموزشی (60- 45 دقیقه ای) و هفته ای یکبار برگزار گردید. داده های گردآوری شده با استفاده از نرم افزار16  SPSS در سطح معنی داری کمتر از 05/0 با استفاده از آزمون های توصیفی و استنباطی نظیر ANCOVA مورد تجزیه و تحلیل و مقایسه قرار گرفت.

    نتایج

    قبل از مداخله، دو گروه مقایسه و کنترل از نظر متغیرهای دموگرافیک وعادات تغذیه ای، سازه های مدل فرانظری و HbA1c تفاوت معنی داری نداشتند (05/0<p). پس از مداخله آموزشی میانگین نمرات سوالات مرتبط با  بر مدل فرانظری وHbA1c  از نظر آماری معنی دار بود (01/0<P).

    نتیجه گیری

    نتایج مطالعه مبین آن بود که کاربرد مدل فرانظری  بر بهبود عادات تغذیه ای افراد دیابتی موثر است.

    کلیدواژگان: دیابت نوع 2، مدل فرانظری، عادات تغذیه ای
  • زهرا منصورنژاد*، مختار ملک پور، امیر قمرانی صفحات 275-288
    زمینه و هدف

     اختلالات رفتاری کودکان و نوجوانان یک مسئله جدی سلامت عمومی است و خانواده به عنوان یک عامل زمینه ای، ممکن است نقش مهمی در پیشگیری یا کاهش مشکلات رفتاری در دوران کودکی و نوجوانی داشته باشند. پژوهش حاضر با هدف تعیین اثربخشی آموزش حمایت خودمختاری والدینی بر رفتار برونی شده دانش آموزان انجام پذیرفت.

    روش کار: 

    جهت دستیابی به اهداف پژوهش، 30 نفر از دانش آموزانی که نمره بالا را در فهرست رفتاری کودک (CBCL)   Child Behavior Check List  بدست آورده بودند، انتخاب شدند و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش (15 نفر) و کنترل (15 نفر) قرار گرفتند. مادران دانش آموزان گروه آزمایش در 7 جلسه 90 دقیقه ای در برنامه مداخله ای حمایت خودمختاری والدینی شرکت و گروه کنترل هیچ مداخله ای دریافت نکردند. مقیاس فهرست رفتاری کودک (CBCL) قبل و بعد از مداخله برای دانش آموزان اجرا گردید. داده ها با استفاده از تحلیل کوواریانس چند متغیری MANCOVA مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    نتایج

    نتایج آزمون تحلیل واریانس چند متغیری نشان داد تفاوت معنی داری در نمرات دو گروه وجود دارد (01/0p<،123/21 F=، 266/0=اثر لاندای ویلکز). در متغیرهای پرخاشگری، قانون شکنی و رفتار برونی شده بین دو گروه آزمایش و کنترل تفاوت معنی داری مشاهده شد. آموزش مهارت های حمایت خود مختاری والدینی بر پرخاشگری، قانون شکنی و رفتار برونی شده دانش آموزان اثربخش بوده و نمرات پس آزمون گروه آزمایش کاهش یافته است.

    نتیجه گیری:

     در نهایت می توان گفت آموزش مهارت های خودمختاری والدینی به والدین در کاهش رفتار برونی شده دانش آموزان موثر بوده است. از این رو آموزش برنامه هایی از قبیل ارایه استدلال های معنی دار، استفاده از زبان غیر کنترلی و انتخابگری به والدین و معلمان جهت کاهش و جلوگیری از رفتارهای برونی شده دانش آموزان می تواند اثربخش واقع شود.

    کلیدواژگان: حمایت خودمختاری، والدین، رفتار برونی شده
  • مریم سامانی*، احمد گلچین، حسینعلی علیخانی، احمد بایبوردی صفحات 289-306
    زمینه و هدف

    فلزات سنگین موجود در گرد و غبارهای اتمسفری قادرند از طریق بلع، تنفس و تماس پوستی وارد بدن انسان شده و موجب بیماری های گوناگون شوند. تحقیق حاضر با هدف تعیین غلظت فلز سرب در گرد و غبارهای اتمسفری و ارزیابی ریسک سلامت آن ، طی زمستان 1397 تا پاییز 1398در مناطق 9، 10، 11 و 12 شهرداری تهران انجام شد.

    روش کار

    دو نقطه در غرب و شرق منطقه 9 و یک نقطه در شرق مناطق 11،10 و 12 (نقاط غرب مناطق 10، 11 و 12 هم مرز با شرق منطقه مجاور بود) تعیین و گرد و غبارهای اتمسفری بصورت ماهانه در طی یک سال جمع آوری شدند. یک آزمایش فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی با سه تکرار انجام شد. فاکتورهای آزمایش شامل مکان نمونه برداری و زمان (فصل های) نمونه برداری بود. غلظت سرب بعد از عصاره گیری با اسید کلریدریک و اسید نیتریک غلیظ (با نسبت 3:1) تعیین شد.

    نتایج

    نتایج نشان داد کمترین غلظت فلز سرب در فصل زمستان و در نقطه 9W (تهرانسر) برابر 1/177 و بیشترین غلظت سرب در فصل پاییز و در نقطه 11E (خیابان وحدت اسلامی) 46/987 میلی گرم بر کیلوگرم بود. نتایج نشان داد بلعیدن گرد و غبارهای اتمسفری اصلی ترین راه قرار گرفتن در معرض سرب بود و بیش از 90% از شاخص خطر  بیماری های غیر سرطانی فلزات سرب، مربوط به  HQ (معادله خطر) بلع بود.

    نتیجه گیری

    در فصل زمستان  مقدار HQ و HI (شاخص تجمعی خطر بیماری های غیر سرطانی) برای سرب و برای افراد بالغ و کودکان کمتر از حد مجاز بود و خطری سلامت افراد را تهدید نمی کرد اما در بهار، تابستان و پاییز مقدار شاخص خطر سرب برای کودکان بالاتر از حد مجاز بود و ریسک ابتلا به بیماری های غیرسرطانی در کودکان در تمام مناطق نمونه برداری بالا بود.

    کلیدواژگان: گرد و غبار اتمسفری، سرب، خطر سلامت، تهران
  • مهدی خوشگو، مجتبی خادم الحسینی، رحمن پناهی، فرزاد شیدفر*، پروین حسن زاده صفحات 307-320
    زمینه و هدف

    با توجه به اهمیت الگوی غذایی کودکان در نشاط و تندرستی جامعه آینده و نیز تاثیر افسردگی مادران در ایجاد اختلال در انجام وظایفی مانند تنظیم عادات و رفتارهای غذایی کودکان، این مطالعه با هدف تعیین ارتباط میان افسردگی مادر و الگوی غذایی کودکان طراحی و اجرا شد.

    روش کار

    در یک مطالعه توصیفی-تحلیلی از نوع مقطعی، 313 نفر از کودکان مشغول به تحصیل در دبستان های شهر تهران در نیمسال اول سال تحصیلی 98-97 از طریق نمونه گیری خوشه ای طبقه بندی شده انتخاب و مورد بررسی قرار گرفتند. داده ها با استفاده از پرسشنامه های اطلاعات دموگرافیکی و زمینه ای مربوط به مادر و کودک، پرسشنامه استاندارد بک جهت سنجش وضعیت افسردگی مادر و پرسشنامه بسامد خوراک  جهت بررسی الگوی غذایی کودکان، گردآوری شد. داده ها پس از جمع آوری وارد نرم افزارهایSPSS 22  وStata 13   شده و ابتدا با استفاده از تحلیل عاملی اکتشافی، الگوهای غذایی غالب کودکان تعیین گردید. سپس با استفاده از آمارهای توصیفی، آزمون های من ویتنی، کروسکال والیس و ضریب همبستگی پیرسون و اسپیرمن، مورد تحلیل قرار گرفتند.

    نتایج

    فراوانی افسردگی در بین مادران، 3/31% (98 نفر) بود. الگوی غذایی گیاهی میانگین امتیاز بیشتری را داشت و الگوی غذایی غالب در بین کودکان بود. طبق نتایج بین شاخص های توده بدنی، قد کودک و دور کمر کودک با برخی از الگوهای غذایی همبستگی مستقیم و معنی دار وجود داشت (05/0>p). همچنین بین افسردگی مادران و الگوهای غذایی کودکان ارتباط معنی داری یافت نشد.

    نتیجه گیری

    بر اساس یافته های این پژوهش افسردگی مادران با الگوی غذایی کودکان ارتباط معنی دار ندارد. پیشنهاد می‍شود مطالعات مشابه با حجم نمونه بزرگتر اجرا گردد.

    کلیدواژگان: الگوی غذایی، کودکان، افسردگی مادر، نمایه توده بدنی
  • سوگند قاسم زاده*، میترا حسن زاده، ساجده ودودی، زهرا علوی، مینو مطبوع ریاحی صفحات 321-332
    زمینه و هدف

    پژوهش حاضر با هدف بهبود نشانگان کودک مبتلا به اختلال وسواسی جبری، روابط بین والدین و کودک، و رضایتمندی زوجیت والدین با کمک مداخله شناختی رفتاری خانواده محور انجام شد.

    روش کار

    پژوهش حاضر، مطالعهای نیمهتجربی همراه با انتخاب تصادفی آزمودنی ها در دو گروه آزمایش و کنترل، به همراه پیشآزمون پسآزمون است. جامعه پژوهش حاضر، کلیه دانش آموزان 9 تا 12 ساله شاغل به تحصیل در سال تحصیلی 1394-1395 شهر تهران بودند که به دلیل مشکلات وسواسی جبری به مرکز خدمات روانشناسی و مشاوره مراجعه کرده بودند و از میان آنان 28 نفر انتخاب شدند و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش و کنترل قرار گرفتند. مادران پرسش نامه های "مقیاس اضطراب اسپنس" (فرم والد)، "پرسش نامه ارتباط والد- فرزند" و "پرسش نامه رضایتمندی همسران افروز "(فرم کوتاه) و کودکان مقیاس اضطراب اسپنس(فرم کودک) را در دو نوبت پیش آزمون و پس آزمون تکمیل کردند.برنامه مداخله به طور کلی در 22 جلسه؛ 8 جلسه گروهی برای مادران، 8 جلسه بازی درمانی انفرادی برای کودک و 2 جلسه اختصاصی برای هر خانواده به شیوه شناختی رفتاری برگزار شد.

    نتایج

    تحلیل داده ها با استفاده از روش تحلیل کواریانس چند متغیره نشان داد که برنامه مداخله شناختی رفتاری خانواده محور در بهبود رضایتمندی زوجیت و تعامل والد کودک و همچنین کاهش اضطراب کودک موثر بوده است (01/0<p).

    نتیجه گیری

    نتایج پژوهش حاضر نشان می دهد که برنامه مداخله شناختی رفتاری خانواده محور منجر به بهبود روابط والدین و کودک مبتلا به اختلال وسواسی جبری و رضایتمندی زوجیت و کاهش اضطراب این کودکان و والدین می گردد.

    کلیدواژگان: اختلال وسواسی جبری، مداخله خانواده محور، رضایتمندی زوجیت، شناختی رفتاری، بازی درمانی
  • کمال الدین عابدی، رسول جنتی*، لیمو جنتی صفحات 333-342
    زمینه و هدف

    بر اساس آمار  سازمان تامین اجتماعی در سال 1391، حوادث ناشی از کار صنعت ساختمان سازی 26% از کل حوادث شغلی کشور می باشد. لذا مطالعه حاضر با هدف شناسایی ریسک فاکتورهای فردی و شغلی موثر بر علل رخداد حوادث شغلی این صنعت با استفاده از رویکرد تحلیل سلسله مراتبی فازی در استان کردستان انجام شد.

    روش کار

    در این مطالعه ریسک فاکتورهای فردی و شغلی موثر بر رخداد حوادث صنعت ساختمان سازی شناسایی و پرسش نامه ای بر مبنای تحلیل سلسله مراتبی فازی طراحی و توزیع شد که توسط 121 نفر از مسیولان ایمنی، افسران ایمنی، بازرسان اداره کار، اساتید دانشگاهی بهداشت حرفه ای و دانشجویان فارغ التحصیل بهداشت حرفه ای استان کردستان در سال 1398 تکمیل شد. بر اساس حداقل نرخ ناسازگاری قابل قبول 1/0، تعداد 40 پرسش نامه حذف و 81 پرسش نامه باقی ماند. سپس تحلیل داده ها بر اساس رویکرد تحلیل سلسله مراتبی فازی صورت گرفت.

    نتایج

    در ارزیابی این مطالعه، در پنج عامل فردی مورد نظر، ریسک فاکتور آمادگی جسمانی نامناسب برای وظیفه ی محوله با وزن  41/0 و در سه عامل شغلی مورد نظر نیز، ریسک فاکتور حقوق با وزن 57/0 دارای بالاترین وزن و اهمیت نسبت به سایر ریسک فاکتورها بودند.  

    نتیجه گیری

    بر اساس نتایج مطالعه حاضر پیشنهاد می شود به منظور کاهش رخداد حوادث در این صنعت، توجه به دغدغه های مالی نیروهای کاری و اهمیت به آمادگی جسمانی افراد توسط پیمانکاران این پروژه ها در اولویت قرار بگیرند.

    کلیدواژگان: ایمنی، حوادث شغلی، ساختمان سازی، منطق فازی، تحلیل سلسله مراتبی فازی
  • بهزاد دماری*، علیرضا حیدری، حبیب الله مسعودی فرید، آرزو ذکایی صفحات 343-354
    زمینه و هدف

    روسپیگری یکی از این آسیب های اجتماعی است که شرایط نگران کننده ای دارد. بسیار زیادی از زنانی که در این ورطه گرفتار هستند قربانی شرایط نامساعد اجتماعی می باشند. هدف این مطالعه تبیین اهداف، الگوی خدمت، چالش ها و راهکارهای پیشنهادی برنامه کشوری بازپروری زنان آسیب دیده اجتماعی در سازمان بهزیستی بود.

    روش کار

    یک مطالعه کیفی در سال 1395 انجام شد. شرکت کنندگان در مطالعه شامل مدیران و کارشناسان ادارات کل سازمان بهزیستی در 31 استان کشور،21 عضو از میانجیان مردمی و سازمان های همکار و ذینفع و 5 نفر از مدیران ارشد ستادی و کارشناسان ارشد معاونت اجتماعی سازمان بهزیستی کل کشور بودند. داده‏ها با استفاده از تحلیل اسناد و مصاحبه های عمیق فردی و بحث های گروهی متمرکز جمع آوری گردید و با روش تحلیل محتوا آنالیز شد.

    نتایج

    چالش های برنامه شامل عدم پذیرش زنان آسیب دیده توسط جامعه، مسایل هویتی فرزندانی که حاصل تجربه روابط نامشروع  اند، امکان اشتغال ضعیف و احتمال سوء استفاده جنسی از این زنان توسط کارفرمایان، اختلالات روانی زنان آسیب دیده، ارتباطات بین بخشی ضعیف در سازمان بهزیستی و کمبود نیروی انسانی می باشد. راهکارهای پیشنهادی شامل افزایش اعتبارات مالی، ایجاد بانک اطلاعاتی بصورت کشوری، و آگاه سازی و حساس سازی مردم، تصویب  و اصلاح برخی از  قوانین قضایی می باشد.

    نتیجه گیری

    علیرغم خدمات ارایه شده، این برنامه با چالش هایی در سطح دولت و مردم مواجه است. به منظور بهبود وضعیت موجود، به کارگیری راهکارهای پیشنهادی به همراه بازنگری و اصلاح فرآیندهای مرتبط ضرورت دارد.

    کلیدواژگان: آسیب اجتماعی، زنان خیابانی، تن فروشی، بازپروری، سازمان بهزیستی ایران
|
  • MohammadHossein Mehrolhasani, Noura Rafiee, Sara Ghasemi* Pages 245-260
    Background and Aim

    The “Package for mental and social health promotion and drug abuse prevention” was developed in response to the importance of, and concerns relate to, the mental and social health in the population. Since any policy and plan needs to be assessed to find its weaknesses, strengths and challenges to ensure its successful implementation, this study aimed to find and explain the executive leadership challenges of this service package from the service providerchr('39')s perspective.

    Materials and Methods

    This study was a qualitative research, the data being collected through interviews and reviewing the relevant documents. The research population included experts from Kerman University of Medical Sciences, Kerman, Iran, those in charge of the package implementation, urban community health center officials and health care providers. The interviewees were selected using a targeted sampling method.

    Results

    Based on the interviews, the findings were categorized into four main themes: low public cooperation, difficulty in communication, missing links in design and implementation of packages, and methods of payment to service providers. In addition, the findings based on reviewing the documents were grouped as objectives, plans, activities, target groups, and interventions related to this service package.

    Conclusion

    Based on the findings of this study, it can be concluded that the implementation challenges of the mental health care package fall into three categories, namely, policy-making, facilities, and personal challenges. Proper changes and reforms at the public policy-making level, creating individual awareness and providing proper facilities for the implementation of the package can help overcome these challenges.

    Keywords: Mental Health, Addiction Prevention, Health Transformation Plan, Challenges
  • Saeedeh Pakdel Varjoei, Azar Tol, Roya Sadeghi*, MirSaeed Yekaninejad, Bahram Mohebbi Pages 261-274
    Background and Aim

    Patient education is an essential component of diabetes control, and increasing the health knowledge of diabetic patients based on suitable educational theories is crucial. This study aimed to determine the effect of educational intervention using the Transtheoretical Model (TTM) on improving the nutritional habits among patients with type-2 diabetes mellitus in Maragheh city, Iran during 2017-2018.

    Materials and Methods

    This study was a randomized controlled trial conducted on 136 diabetic patients under coverage of Maragheh health centers, Maragheh city, Iran, randomly divided into two groups of intervention and control (68 participants in each group). The data collection tool was a three-part questionnaire with questions/items related to demographic characteristics and nutritional habits, as well as constructs of TTM and HbA1c based on the TTM. The educational program included four weekly sessions of 45-60 minutes each. The data were analyzed using the SPSS16 software, the statistical tests being descriptive and inferential tests such as ANCOVA; the significance level was set as a p-value < 0.05.

    Results

    Before the intervention, the comparison and control groups did not differ significantly as regards demographic variables, HbA1c, TTM constructs and nutritional habits (p<0.05). After the educational intervention, the mean scores of nutritional habits, constructs of TTM and HbA1c were statistically significant in patients with type 2 diabetes (p <0.01).

    Conclusion

    The study results reveal that the application of transtheorical model can improve the nutritional habits of diabetic patients.

    Keywords: Type-2 Diabetes, Transtheorical Model, Nutritional Habits
  • Zahra Mansurnejad*, Mokhtar Malekpour, Amir Ghamarani Pages 275-288
    Background and Aim

    Childhood and adolescent externalizing behavior is a serious public health issue, and the family, as an underlying factor, may play an important role in preventing or reducing behavioral problems in childhood and adolescence. The aim of this study was to investigate the effective of parental autonomy support training on school studentschr('39') externalizing behavior.

    Materials and Methods

    Thirty school students who had got high scores in the Child Behavior Checklist (CBCL) were selected and randomly assigned to an experimental (N=15) or control (N=15) group. Mothers of the pupils in the experimental group participated in seven 90-minute sessions receiving parental autonomy intervention training; the control group did not received any training. The CBCLs were completed before and after the intervention and compared. The data were analyzed using the multivariate covariance analysis (MANCOVA).

    Results

    Multivariate covariance analysis showed a statistically significant difference between the scores of the experimental and control groups (p <0.01, F = 21.123, Wilkchr('39')s Lambda = 0.266). However, no significant difference was found between the two groups as regards aggression, breaking the law and externalized behavior. Further analysis of the data revealed that parental autonomy support skills training favorably influenced the school studentschr('39') aggression, law-breaking and externalized behavior.

    Conclusion

    Based on the findings it can be concluded that parental autonomy support training can be effective in decreasing externalized behavior in school students.  Hence, it is recommended to develop and implement training programs for parents and school teachers in areas of meaningful rationales, use of non-controlling language and offering meaningful choices aiming to reduce and prevent externalized behavior in school students.

    Keywords: Autonomy Support, Parents, Externalized Behavior
  • Maryam Samani*, Ahmad Golchin, Hosseinali Alikhani, Ahmad Baybordi Pages 289-306
    Background and Aims

    Heavy metals in atmospheric dust can enter the human body through ingestion, respiration and skin contact and cause various diseases. The aim of this study was to determine the concentration of lead, a heavy metal, in atmospheric dust and assess its health risk during the period between winter of 1397 and the fall of 1398 in regions 9, 10, 11 and 12 of Tehran Municipality, Tehran, Iran.

    Materials and Methods

    Atmospheric dusts were collected monthly during one year in the following locations in Tehran: west and east of region 9; east of regions 10, 11 and 12 (the locations in the west of these regions had common borders with the eastern part of the adjacent region). A factorial experiment was performed in a completely randomized design with three replications; the experimental factors included sampling locations and sampling times (seasons). The concentration of lead in the samples was then determined after extraction with hydrochloric acid and concentrated nitric acid (ration 3:1).

    Results

    The lowest (177.1 mg/kg) and highest (98.476 mg/kg) concentration of lead were found to be in location 9W (Tehransar) in winter and in location 11E (Vahdet-E-eslami Avenue) in autumn, respectively. Further analysis of the data showed that ingestion of the atmospheric dust was the main risk of exposure to lead and that more than 90% of the risk index for non-cancerous diseases caused by lead was related to ingestion hazard quotient (HQ, risk equation).

    Conclusion

    Based on the findings it can be concluded that in winter the hazard quotient (HQ) and hazard index (HI, non-cancer Risk Index) for lead were lower than the maximum permitted levels for adults and children and, so, did not pose any health risk for these age groups. However, in spring, summer and autumn the risk index for lead was higher than the maximum permitted level for children and, thus, the risk of children developing non-cancerous diseases was high in all the sampling locations.

    Keywords: Atmospheric Dust, Lead, Health Risk, Tehran
  • Mehdi Khoshgoo, Mojtaba Khadem Al Hosseini, Rahman Panahi, Farzad Shidfar*, Parvin Hasanzadeh Pages 307-320
    Background and Aim

    Considering the importance of childrenchr('39')s dietary patterns in the general health and vitality of the population in the future and the effect of maternal depression on performing maternal tasks  and responsibilities regarding childrenchr('39')s eating habits and behaviors, this study was designed and conducted to determine the relationship between maternal depression and childrenchr('39')s dietary patterns.

    Materials and Methods

    This cross-sectional descriptive-analytical study included 313 primary school children in Tehran in the first semester of the academic year 2018-2019 selected through stratified cluster sampling. The following questionaires were used to collect the data: general and demographic questionnaires  related to mothers and children, the Beck standard questionnaire to assess maternal depression, and a food frequency questionnaire to assess the children’s food patterns. The SPSS-22 and Stata-13 were used to analyze the data. Using exploratory factor analysis the dominant food patterns of the children were determined. The statistical tests used for data analysis included descriptive statistics, Mann-Whitney, Kruskal-Wallis and Pearson and Spearman correlation coefficients.

    Results

    Data analysis showed the prevalence of depression among the mothers and the dominant dietary pattern among the children to be 31.3% (n=98)  and vegetarian dietary patterns, respectively. The children’s body mass index, heights and waist circumference were significantly positively associated with with some of the dietary patterns (p<0.05). However, no significant association was found between maternal depression and the childrenchr('39')s dietary patterns (p>0.05).

    Conclusion

    According to the findings of this study, maternal depression has no significant association with childrenchr('39')s dietary patterns. Conducting similar studies with larger sample sizes are recommended.

    Keywords: Dietary Patterns, Children, Maternal Depression, Body Mass Index
  • Sogand Ghasemzadeh*, Mitra Hassanzadeh, Sajedeh Vadoudi, Zahra Alavi, Minoo Matboo Riahi Pages 321-332
    Background and Aim

    This study aimed to improve the symptoms of children with obsessive-compulsive disorder (OCD), relationships between parents and children, and marital satisfaction using the family-based cognitive-behavioral therapy (CBT).

    Materials and Methods

    This was a quasi-experimental pretest-posttest research. The statistical population was all of the 9- to 12-year-old school students suffering from OCD who had consulted the Psychological and Consultation Services Center during academic year 2015-2016 in the city of Tehran. A sample of 28 students selected randomly were assigned to an experimental and a control group. The following questionnaires were completed initially (pre-test) and finally (post-test): 1. Questionnaires completed by the mothers of the children: the Spence Anxiety Scale-Parent Form, the Parent-Child Relationship Questionnaire and the Afrooz Marital Satisfaction Questionnaire (short form); 2. The questionnaires completed by the children: the Spence Childrenchr('39')s Anxiety Scale. The intervention program was designed based on CBT and included 22 sessions, eight group sessions for mothers, eight individual play therapy sessions for children, and two specific sessions for each family.

    Results

    Data analysis using multivariate analysis of covariance showed that family-based cognitive-behavioral therapy was effective in improving marital satisfaction and parent-child interaction as well as reducing child anxiety (p <0.01).

    Conclusion

    Based on the findings, it can be concluded that family-based cognitive-behavioral therapy intervention may lead to improved relationship between parents and children with obsessive-compulsive disorder and marital satisfaction, as well as reduced anxiety of these children and their parents.

    Keywords: Obsessive Compulsive Disorder, Family-Based Intervention, Marital Satisfaction, Cognitive Behavior, Play Therapy
  • Kamal-Aldin Abedi, Rasoul Jannaty*, Limoo Jannaty Pages 333-342
    Background and Aim

    Based on the Iranian Social Security Organization statistics, in 2012 the accidents occurring in the construction industry accounted for 26% of all the occupational accidents in the country. Therefore, this study was conducted to identify the individual and occupational risk factors affecting the causes of occupational accidents in this industry using the fuzzy hierarchical analysis approach in Kurdistan province, Iran.

    Materials and Methods

    The individual and occupational risk factors affecting the occurrence of accidents in the construction industry were first identified. This was followed by completion of a questionnaire, designed based on the fuzzy hierarchical analysis, by 121 safety officials, safety officers, Labor Office inspectors, university occupational health professors and occupational health graduates in Kurdistan Province, Iran in 2019. Based on the minimum acceptable incompatibility rate of 0.1, 40 questionnaires were discarded and, so, only the remaining 81 questionnaires were analyzed. The data were analyzed based on the fuzzy hierarchical analysis approach.                                                   

    Results

    Of the five individual factors and three occupational factors, the risk factor of unsuitable physical fitness for the assigned task and the risk factor of salary were found to have the highest weight risk factors, namely, 0.41 and 0.57, respectively.

    Conclusion

    Based on the results of the this study, it is suggested that in order to reduce the occurrence of accidents in the construction industry, the relevant project contractors should give due attention and priority to the financial concerns and physical fitness of the workforce.

    Keywords: Safety, Occupational Accidents, Construction Industry, Fuzzy Logic, Fuzzy Hierarchical Analysis
  • Behzad Damari*, Alireza Heidari, HabibAllah Masoudi Farid, Arezoo Zokaei Pages 343-354
    Background and Aim

    Prostitution is one of the alarming social harms in any population with considerable challenges and concerns. Many prostitutes have been victims of unfavorable social conditions. The purpose of this study was to determine and explain the goals, service patterns, challenges and proposed solutions for the Program of Rehabilitation of Socially Harmed Women in the Iranian Welfare Organization (IWO).

    Materials and Methods

    A qualitative study was conducted in 2016. The participants included managers and experts of the general departments of the IWO in 31 provinces, 21 members of public mediators and stakeholder organizations, and 5 senior staff managers and senior experts of the IWO Deputy Director’s Office for Social Affairs. Data were collected using document analysis and in-depth individual interviews and focus group discussions and analyzed using the content analysis method.

    Results

    Based on the data collected, the challenges of the program implementation were found to be as follows: non-acceptance of these women by the society, identity problems of the children borne to them (legally), poor chances of employment, sexual abuse of the women by the employers and mental disorders of the women, as well as poor intersectoral collaboration in IWO and lack of sufficient manpower. Proposed solutions for improvement of the situation included increasing financial credits, creating a national database, informing and sensitizing the people and approving some new judicial laws, as well as reforming some of the existing judicial laws.

    Conclusion

    Despite the services delivered in this national program, the program faces challenges at the government and public levels. In order to improve the current situation, it is essential to apply the proposed solutions, as well as review and modify the relevant processes.

    Keywords: Social Harm, Street Women, Prostitution, Rehabilitation, Iranian Welfare Organization