فهرست مطالب

نشریه سلفی پژوهی
پیاپی 11 (بهار و تابستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/12/05
  • تعداد عناوین: 6
|
  • حسین قاضی زاده*، مهدی فرمانیان، سید حسن آل مجدد صفحات 7-32

    امور در نگاه ابن تیمیه به دو قسم مایقدر و مالایقدرعلیه الاالله (مقدور مخلوق و مقدور خداوند) تقسیم شده و استغاثه در امور خارق العاده در قسم دوم گنجانده شده و حکم شرک برای آن صادر شده است؛ در حالی که این تقسیم، مبتلا به اشکالاتی است؛ از جمله اینکه:اولا: تقسیمی جامع نیست؛ ثانیا: ملاکی غیر منضبط است؛ ثالثا: ملاکی شرک آلود یا جاهلانه بوده که به کفر نزدیک تر است تا ایمان؛ رابعا: نشان دهنده عدم وحدت سیاق در تقسیم امور است؛ این نگاه نامتوازن به امور، منجر به ابتلا به شرک در امور مقدور شده است؛ همچنین، منجر به کفر، به واسطه انکار و تاویل آیات قرآن در نسبت دادن امور غیر مقدور به انبیا و اولیا و تنزل انسان به رتبه یک حیوان طبیعی، به واسطه انکار رسیدن او به قدرت های الهی شده است؛ لذا تفکر سلفیه، عناصر تفکری مشرکانه و کفرآلود و ضد انسانی را در خود جمع کرده است.

    کلیدواژگان: استغاثه، مالایقدرعلیه، شرک، کرامات
  • مهدی تاج زاده*، محمدرسول ملکی، مصطفی سلطانی صفحات 33-50

    متکلمان اسلامی با تکیه بر دلایل عقلی و نقلی، وجوب عصمت را اثبات کرده اند. صابونی از مفسران معاصر اهل سنت با برداشت التقاطی از عصمت در قرآن، صدور گناه از سوی پیامبران را به غفلت و خطای در اجتهاد و ترک اولی تنزل داده و عصمت را تنها در احتراز از گناه تفسیر نموده است. پژوهش حاضر درصدد بررسی این مطلب است که اگرچه صابونی تلاش نموده، تا برخی آیات را به غفلت و لغزش پیامبران تفسیر کند، ولی به دلیل تناقض گویی در کتاب النبوه و الانبیا، دلیل مستقلی از خویش ارایه نداده است؛ این در حالی است که تلاش های صابونی به جهت قابل جمع نبودن نظریه ای که نسبت به محدوده زمانی عصمت (عصمت از طفولیت تا رحلت و عصمت از ابتدای نبوت تا رحلت) ارایه کرده، نتوانسته توجیهات وی در غفلت انگاری انبیا را پوشش دهد؛ در نتیجه، برداشت های او، تعریف مطلق از عصمت را به چالش کشیده است.

    کلیدواژگان: صابونی، عصمت، غفلت، خطا، خطای در اجتهاد، ترک اولی
  • محمد معینی فر*، لیلا سادات داودی، فاطمه سادات مشیریان صفحات 51-68

    تفسیر تیسیر الکریم الرحمن، اثر عبدالرحمن سعدی از علمای وهابی سده اخیر است. بررسی این تفسیر به روش توصیفی _ تحلیلی مدنظر قرار گرفت، تا با شناخت بیشتر او به عنوان یک عالم وهابی، شیوه و روش سلفیان در تفسیر، مورد ارزیابی قرار بگیرد. تاکید بر فهم ظاهرگرایانه، مرجعیت نص در مقابل عقل و سطحی نگری او در آیات، موجب اثبات صفات جسم گرایانه برای خداوند شده که علاوه بر مخالفت با عقل، با مبنای حجیت روایات سلف نیز ناسازگار است؛ همچنین در آیات ولایت، با چشم پوشی از روایات معتبر بسیار، روشی برخلاف مبانی خود در حجیت روایات پیش گرفته است. آیات فقهی را نیز بدون ذکر دلیل، با تاثیر پذیری از دیدگاه مذهبی خویش، تفسیر می نماید. او هدف تفسیر خود را، اختصار بیان نموده و به ذکر روایات و منابع، ترجمه لغات و اختلاف قرایات نپرداخته و فقط در برخی موارد محدود، از شان نزول و سبب نزول بهره گرفته است؛ ولی در آیات اخلاقی _ تربیتی (مخصوصا قصص قرآنی)، به صورت نسبتا مفصل به بحث های اخلاقی پرداخته و نکات زیادی را از آنها استفاده نموده است.

    کلیدواژگان: تفسیر، تیسیر الکریم الرحمن، عبدالرحمن سعدی، سلفیه
  • علی اکبر لطفی*، سید ابوالحسن نواب صفحات 69-86
    استغاثه به پیامبر اسلام6 و اولیای الهی از اعتقادات مسلمانان است. اغلب مسلمانان در مشکلات و گرفتاری ها به اولیای الهی استغاثه نموده و از ایشان طلب کمک می کنند؛ در این بین، وهابیت این عمل مسلمانان را شرک دانسته و به شدت با آن مقابله می کند. وهابی ها برای مشروعیت بخشی بر ادعای خود، در تکفیر و مشرک خواندن مسلمانانی که استغاثه به اولیای الهی دارند، به آیاتی مانند آیه 5 سوره احقاف استناد داشته و با تکیه بر این آیه، عمل مسلمانان را به رفتار مشرکان تشبیه کرده و به واسطه آن، مسلمانان را مشرک می دانند؛ در حالی که با بررسی این آیه و آیات مشابه به دست می آید که بین عملکرد مشرکان و مسلمانانی که استغاثه به اولیای الهی دارند، اختلاف زیادی وجود دارد؛ از سویی دیگر، برداشت نادرستی که وهابی ها ذیل آیه شریفه دارند، برداشتی انحصاری است که مفسران بزرگ فریقین، چنین فهمی از این آیه شریفه ندارند؛ افزون بر اینکه استغاثه مسلمانان به اولیای الهی مسئله ای است که در سیره سلف بوده و ایشان نیز در مواردی، از اولیا، طلب حاجت می نمودند.
    کلیدواژگان: استغاثه، وهابیت، شرک، آیه 5 سوره احقاف
  • مصطفی کریمی یگانه*، سید مصطفی عبدالله زاده صفحات 87-106

    یکی از عادات وهابیت تضعیف روایات دال بر فضایل اهل بیت: می باشد؛ لذا عبدالرحمن دمشقیه ذیل روایت «الدعاء محجوب حتی یصلی علی محمد و اهل بیته» می نویسد: این روایت در کتب معتبر اهل سنت نقل نشده و مدعی است، برخی از راویان آن مجهول هستند؛ در حالی که روایت مذکور هم در کتب معتبر اهل سنت وارد شده و هم از حیث سندی صحیح می باشد. در نوشته پیش رو، تلاش شده، تمام اشکالات عبدالرحمن دمشقیه در مورد روایت مذکور مطرح گردد و با تکیه بر کتب دسته اول اهل سنت، اشکالات، بررسی و به آنها پاسخ داده شود؛ به نظر می رسد علت مطرح کردن چنین اشکالاتی، مخالفت با شیعیان می باشد؛ چنان که شیخ صالح الفوزان نیز در مورد درود فرستادن بر پیامبر6 فتوا داده است: یا باید آل به همراه صحابه بیاید و یا فقط بر نفس پیامبر6 درود فرستاده شود. او علت فتوای خود را عدم متابعت از شیعیان معرفی می نماید.

    کلیدواژگان: صلوات، اهل سنت، عبدالرحمن دمشقیه، یصلی علی محمد، اهل بیت، الدعاء محجوب
  • رضا احمد زاده*، محمد ملکی نهاوندی صفحات 107-129

    سنت و بدعت یکی از آموز ه های دین اسلام است که مورد اتفاق مذاهب مختلف می باشد؛ اما ابن تیمیه سنت ترکیه را ابداع کرده و آن را یکی از منابع تشریع معرفی می کند و به سبب آن، افعال مباح و بلکه مستحب را بدعت می نامد؛ لذا اکثر مسلمانان را، به دلیل عمل به این افعال، بدعت گذار می خواند؛ در حالی که سنت ترکیه ای که ابن تیمیه و اتباع ایشان مطرح می کنند، مردود است؛ اما با فرض صحت سنت ترکیه، در این نگاشته موارد مورد خدشه ابن تیمیه، با استناد به سنت ترکیه، استخراج شده است؛ سپس با تمسک به عمل پیامبر6 و صحابه، پاسخ داده می شود. توسل، طلب حاجت، بنای بر قبور، برپایی عزاداری و جشن موالید از اموری است که ابن تیمیه با استناد به سنت ترکیه، آن را بدعت معرفی می کند. در این مقاله به روش توصیفی تحلیلی، با آیات قرآن و سنت قطعی پیامبر6 و صحابه، پاسخ ابن تیمیه داده خواهد شد.

    کلیدواژگان: سنت، بدعت، سنت ترکیه، ابن تیمیه، توسل، طلب حاجت، بنای بر قبور، عزاداری، جشن موالید
|
  • Husain Ghazizadeh *, Mahdi Farmanian, Seyed Hassan Al-Mujaded Pages 7-32

    Ibn Taymiyyah divide the acts into two wide category: achievable by God and achievable by Humans. He classifies appealing for aid from someone other than God, as an achievable act by God, and if some do that act, he will be considered as a polytheist. We must know that this division has many problems: 1- it is not a comprehensive division. 2- The criteria is irregular 3- the criteria is close to paganism rather than faith. 4- There is no unity in context of this division. This unbalanced view will lead to polytheism and Takfir, denying the Quranic verses which attributes the supernatural acts to the prophets and saints and will decrease the position of humanity. It will hamper the human capabilities and degrade its position at the level of animals. Therefore, the Salafi ideology collected an amalgam of paganism, anti-human and polytheism.

    Keywords: Appealing, Unachievable acts, Polytheism, Miracle, Supernatural Power
  • Mahdi Tajzade *, Muhammad Rassul Maleki, Mostafa Soltani Pages 33-50

    The Muslim theologians relying on intellectual and textual reasons have proved the infallibility of the prophets. Al- Sabouni, one of the famous Sunni interpreters, in this research, it is going to consider the view of Al- Sabouni. Although he has tried to interpret some verses and depict that the Holy prophet (PBH) err, he could not succeed to provide some good reason in his book, "prophecy and the prophets". According to his theory, the infallibility is divided into two parts: from infancy to death and from prophethood to death. This theory does not seem to cover his claims for erring of the prophets. This theory has caused a kind of slander in the definition of infallibility.

    Keywords: Al- Sabouni, Infallibility, Negligence, Erring, leaving the Priority
  • Mohammad Moeinifar *, Leila Sadat Dawoodi, Fateme Sadat Moshiriyan Pages 51-68

    The exegetical book"Taysir al Karim al Rahman", is wrote by Abdulrahman Alsadi, one of the contemporary Wahhabi scholars. This research is done by descriptive-analytical method to discover the interpretive methodology of a Wahhabi and Salafi scholar. This Wahhabi scholar insists on lexical meaning and not delving into the deep meaning and insist on superficial meaning. He proves some human attributes for God in some Quranic verses, which is against reason and Salafi basics in interpretation. Also, in "guardianship" verses, ignoring the authoritative narrations acted against his doctrine in interpretations of narrations. Abdulrahman Alsadi interpreted the jurisprudential verses according to his own denomination. Claiming that his goal in interpretation is summarization, he ignored the translation of verses, neglecting different views and did not mentioned the narrations and references. He just mentioned in some cases the reason of descending of verses. However, in case of ethical verses, he explained in detail the qur'anic stories and extracted many points from them.

    Keywords: interpretation, Taysir al Karim al Rahman, Abdulrahman Alsadi, Salafism
  • Ali Akbar Lutfi *, Sayed Abolhasan Navvab Pages 69-86
    One of the Muslims beliefs is appealing for aid from the Holy prophet (PBH) and the saints. Majority of Muslims resort to the saints when facing the life problems and appeal for aid from them. The Wahhabi sect, resorting to the verse 5 in Ahqaf Surah, opposed with this doctrine and invaded the other Muslims. The Wahhabi equate the Muslims act in appealing to the saints to pagans worshiping many Gods in the Holy prophet's period. They maintain that all Muslims doing this act are polytheist. While, comparing the pagans in prophet's time and Muslims resorting to the saints is nonsense and there is a far difference between them. The Wahhabi interpretation from this verse is uncommon and famous Muslim interpreters disagree with that. Furthermore, appealing to the saints has been common in Salaf period and they resorted to the Saints in many cases.
    Keywords: Appealing for Help, Wahhabism, Polytheism, The Verse 5 in Ahqaf Surah
  • Mustafa Karimi Yeghaneh *, Mustafa Abdullah Zadeh Pages 87-106

    One of the habits of Wahhabism is undermining the narrations showing the virtues of Ahlobait (PBH). Bearing in mind this habit, Abd al-Rahman Dameshghiyyah wrote beneath the Hadith of "praying is blocked before sending bless to the Holy prophet (PBH) and his descendants": this narration is not mentioned in the Sunni source books, claiming that some of the narrators of this hadith is unknown. While, the above-mentioned hadith is narrated in Sunni source books and the narrator's chain is well known. In this research, it is tried to respond to these doubts from Abd al-Rahman al-Dameshghiyyah, referring to the Sunni source books. It seems that the reason for these doubts is just opposing the Shia, and according to this ideology, Saleh Al-Fawzan a Salafi scholar, maintains that sending bless to the holy prophet Muhammad (PBh) must accompany with his descendants and also his companions, otherwise, it is not allowed and we cannot send bless only to his descendants, Reasoning that we must always disagree with the Shia and do not follow them.

    Keywords: Praying, the Sunni, Abd al-Rahman al-Dameshghiyyah, Ahlobait )PBH), Sending Bless to the Holy Prophet
  • Reza Ahamd Zadeh *, Mohammad Maleki Nahavandi Pages 107-129

    One of the main teachings of Islam is the traditional and non-traditional acts. Almost all of the Muslims agree on the senses of this rule. However, Ibn Taymiyyah contrived the expression "abandoned tradition", believing that we must consider that as a source of Islamic legislation. According to this idea, many of the halal deeds will be forbidden. While, the expression "abandoned tradition" posing by Ibn Taymiyyah has no validity in Islam. In this essay, the cases that Ibn Taymiyyah believes is against the "abandoned tradition" by the Holy Prophet will be verified solved according to the tradition of the Holy Prophet and his companions. Some of the instances that Ibn Taymiyyah believes is against the "abandoned tradition" are as the following: supplication to the saints, grooming the tombs, funeral and birthday celebrations. In this essay and by Descriptive Analytical method.

    Keywords: Heresy, Abandoned Tradition, Ibn Taymiyyah, supplication, Funeral