فهرست مطالب

ادب عربی - سال دوازدهم شماره 4 (پیاپی 26، زمستان 1399)

نشریه ادب عربی
سال دوازدهم شماره 4 (پیاپی 26، زمستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/12/01
  • تعداد عناوین: 9
|
  • شهریار باقرآبادی*، علی سلیمی، تورج زینی وند صفحات 1-18
    زبان به عنوان مهم ترین کنش انسانی برای انتقال مفاهیم ذهنی محسوب می شود. تحلیل این مجموعه بی منتها از نمادها که در قالب واژگان نمود پیدا می کنند یکی از دغدغه های قابل اعتنا در ادبیات و زبان شناسی محسوب می شود. معناشناسی شناختی، یکی از شیوه های مطالعه زبان است که به کمک آن می توان رابطه ای قابل استناد میان زبان، تجربیات بیرونی، اندیشه ها و تجارب اجتماعی برقرار نمود. فهم و تعلیل کاربست گونه های مختلف طرح واره های تصویری، یکی از مباحث پایه ای در این اسلوب تحلیل زبانی به شمار می آید. با چنین رویکردی می توان، به تعبیری روشمند از مفاهیم انتزاعی نهفته زبان و ساخت اندیشگی صاحب اثر دست یافت. پژوهش حاضر، به شیوه ای توصیفی-تحلیلی، به مقایسه کاربرد و بسامد انواعی از طرح واره های تصویری در سروده های سهراب سپهری و خلیل حاوی پرداخته است. اغلب سروده های سهراب سپهری تلفیقی از باورهای متنوع عرفان اسلامی و باورهای شرقی مانند بودیسم است که بی هیچ تزاحمی در کنار هم گرد آمده اند. سروده های این شاعر را می توان شکل خاصی از شعر عرفانی جهان شمول با زبانی امروزی دانست. سروده های خلیل حاوی نیز، تجلی گاه عرصه های متفاوتی از باورهای دو خاستگاه فلسفه شرقی و غربی بوده است. شعر او علاوه بر موضوعات و دغدغه های میهنی جولانگاه مفاهیم ذهنی خاصی است که فهم همه آن ها در پاره ای موارد ساده نیست. این پژوهش تلاشی است برای پاسخ به این پرسش ها که سهم هر یک از طرح واره ها، در شعر دو شاعر به چه میزانی بوده است و نیز مبانی فکری سرایشگران چه تاثیری در بهره گیری از نوع طرح واره ها و بسامد آنها داشته است. یافته های این پژوهش نشان می دهد که هنر نقاشی سپهری، درون مایه عرفانی سروده ها و نیز عزلت شاعرانه وی، موجب شده است تا «طرح واره های حجمی» بسامد بیشتری در اشعارش داشته باشد. از سوی دیگر، به دلیل پاره ای از نابسامانی های اندیشگی و اندوه حاکم بر قصاید خلیل حاوی، بیشترین فراوانی «طرح واره های قدرتی» که بیانگر شکست در مسیر فعالیت های اجتماعی هستند، در قصاید این شاعر به چشم می خورد.
    کلیدواژگان: ادبیات تطبیقی، معناشناسی شناختی، طرح واره تصویری، سهراب سپهری، خلیل حاوی
  • آزاده قادری، سید حسین سیدی*، بهار صدیقی صفحات 19-38

    زبان به مثابه فرایندی اجتماعی در خدمت تولید معنا و در سطوح مختلفش دارای بار ایدیولوژیکی است و در تعامل با روابط قدرت به کار گرفته می شود. زبان شعری و آفرینش ادبی بستری مناسب جهت تحلیل های زبانی و سبکی به شمار می آید و فردیت، تجربیات و ارزش آفرینی در این حوزه از زبان به خوبی قابل اجرا است. از آنجایی که سبک شناسی، مطالعه روش های آفرینش معنا در ادبیات و دیگر متون از طریق زبان می باشد، کارکرد الگوهای زبان شناختی با رویکرد لایه ای روشی کارآمد در تحلیل سبکی به شمار می آید. این پژوهش با تکیه بر ابزارهای تحلیل انتقادی گفتمان، نشانه شناسی گفتمانی و مبانی نظریه نقش گرایی به بررسی سبک شناختی قصیده «مقابله خاصه مع ابن نوح» امل دنقل می پردازد تا بیانگر این مهم باشد که شاعر این گفتمان شعری را ابزاری اجتماعی در نظر گرفته و خردلایه های واژگانی، نحوی و بلاغی را در ارتباط با کلان لایه های ایدیولوژی، قدرت و بافت موقعیت گزینش کرده و به زیرساخت ها نیز هویت بخشیده است تا به بحران سیاسی-اقتصادی حاصل از قرارداد کمپ دیوید بپردازد. شاخص های سبکی شعر وی (گزینش های واژگانی، ساختارهای نحوی نشان دار، شگردهای بلاغی معنامند) سازه های گفتمان مداری هستند که دارای بار ایدیولوژیکی اند و بر اساس مناسبات قدرت به برجسته سازی گفتمان خودی و حاشیه رانی گفتمان رقیب منجر می شوند. مولفه های سبکی دنقل بیانگر نگرش خاص وی به مسایل سیاسی-اجتماعی کشورش است که از طریق گزینش واژگان به مثابه نشانه هایی اجتماعی، شاخص گذاری گفتمانی، وجهیت در ساختارهای نحوی، صدای دستوری متن و فرایندهای بلاغی مثل استعاره، مجاز، نماد، سخریه و تکرار نمود می یابد تا بیانگر ایدیولوژی مقاومت در برابر دشمنان و عدم پذیرش شرایط کنونی کشور مصر و مبازره علیه سیاست های حاکم وقت (انورالسادات) باشد. لذا این قصیده خوانشی سیاسی و اجتماعی است که زبان شعری اش کنشی اجتماعی می باشد  و متن قصیده، هم سازنده و هم ساخته شده از روابط اجتماعی است که شاعر با توجه به ایدیولوژی خودش و قدرت مسلط، به واسطه گزینش سبک های بیانی متفاوت به بیان باور ها و عقایدش پرداخته است.

    کلیدواژگان: سبک شناسی، تحلیل انتقادی گفتمان، بافت، امل دنقل، قدرت، ایدئولوژی
  • حدیث شیخ اسدی*، صادق سیاحی، حسن دادخواه تهرانی صفحات 39-58
    باورها یکی از مهم ترین عناصر تصویرسازی و مضمون آفرینی های شاعرانه است. ادبیات عامه چون آیینه ای است که از رهگذر ضرب المثل ها، قصه ها، اساطیر، ترانه ها و آداب و رسوم آن می توان ویژگی های روحی یک ملت و پیشینه آن ها را شناخت. گاه شاعران، این باورها را چنان زیبا و ظریف به تصویر می کشند تا بتوانند به یاری آن ها در هویت بخشی به شعرشان بهره جویند. در این میان شاعران عصر عباسی همچون متنبی، شریف رضی و مهیار دیلمی توانسته اند در پرتو دانش های رایج زمانه و آمیختگی آن ها با باورهای عامیانه شعر خویش را بارور و زیبا نمایند. احاطه شاعران عصر سوم عباسی به فرهنگ خود و کثرت اشارات آنان به امثال و لغات و اصطلاح عامیانه و بهره گیری از فرهنگ اساطیری کهن، باورها و اعتقادات، آداب و رسوم و... زمینه را برای ورود فرهنگ عامه در آثارشان مساعد ساخته است. وجود نمونه های بی شمار باورها در شعر شاعران عصر عباسی، نشانگر دید واقع گرایانه آنان به زندگی و بیانگر ارتباط تنگاتنگ شاعران با مخاطبینشان در حوزه مسایل اجتماعی است. این مقاله با تکیه بر شیوه وصفی-تحلیلی در صدد آن است که باورهای عامیانه ای چون اعتقاد به چشم زخم، اشک خونین، اعتقاد مفرط به بخت و سرنوشت و پرداخت فدیه و خون بها را دراشعار متنبی بررسی نماید. با درک صحیح باورها، فهم اشعار متنبی بسیار راحت می شود و به گوشه ای از باورها و اعتقادات مردمی عصر وی نزدیک می شویم. نتایج این پژوهش نشان می دهد که متنبی با به کارگیری بسیاری از این باورهای عامیانه، در غنابخشی به شعر خود موفق بوده است. همچنین، نشان می دهد که بهره گیری وی ازاین باورها نه تنها از شکوه شخصیت وی نکاسته بلکه زیبایی بلاغی اشعار او را دوچندان نموده است. افزون بر این، بازتاب این باورها در گستره شعر او بعد جمع گرایی و توده اندیشی او را نیز نمایان می سازد.
    کلیدواژگان: عصر عباسی، متنبی، فرهنگ عامه، باورهای عامیانه، خرافات
  • نعیم عموری*، زهرا احمدیان، عباس یداللهی فارسانی، یدالله زرگر صفحات 59-79
    بیش از یک سده است که تحلیل روانشناسی به عنوان یکی از دانش های نوین مورد توجه قرار گرفته است. فروید بنیانگذار مکتب روانکاوی، پایه های این علم را بنا نهاد و شاگردانش این دانش را به رشد و بالندگی رساندند. با توجه به ظرفیت والای ادبیات، پیوند این دانش با روانشناسی شایان توجه است. رمان های عبدالرحمن منیف از آثار ارزشمند و برجسته ادبیات عرب هستند که می توان آن ها را با استفاده از شیوه های تحلیلی و نقادانه نوین مورد بررسی قرار داد و بدین ترتیب جوانب پنهان آن ها را آشکار، شرح و تفسیر کرد. بدین منظور در پژوهش حاضر با انتخاب رمان النهایات عبدالرحمن منیف تلاش شده با توجه به نقش شخصیت ها و باورها، به روانکاوی فردی و جمعی و مفاهیم برجسته روانی موجود در آن ها پرداخته شود. رمان النهایات از رمان های شناخته شده و اثرگذار در کشورهای عربی بوده که وی در تالیف آن به نقد اوضاع جامعه اش پرداخته است. در این پژوهش، شخصیت ها با توجه به جنبه های روانی و آسیب هایی چون ترس، اضطراب، مرگ اندیشی، ماتم، مالیخولیا و جنون و دیوانگی تحلیل شده اند. همچنین باورها و کنش های عامیانه مانند مادر زمین، توتم، تابو، نوستالژی و مکانیزم های دفاعی مورد واکاوی قرار گرفته اند. اما جنبه های روانی شخصیت هایی چون عساف و مردم طیبه و انسان گرایی آن ها، برجستگی بیشتری داشته اند. شخصیت عساف فضای ناگوار اجتماعی، فرهنگی و اقتصادی روستای طیبه را به نمایش می گذارد. در واقع او مشکلاتی را که مردم این جامعه با آن درگیر هستند به خواننده منتقل می کند و بازتاب این شرایط نامساعد را می دهد. این پژوهش به شیوه توصیفی-تحلیلی به بررسی حوادث داستان پرداخته است. نتایج حاصل از بررسی رمان النهایات منیف از منظر روانی نشان می دهد که کشمکش درونی و نبرد دایمی میان مرگ و زندگی از جمله مهم ترین مواردی هستند که منیف به آن ها پرداخته است. او در رمان خود سعی می کند بی نظمی، آشفتگی جامعه و فقر و بدبختی مردم را به نمایش درآورد و مرگ عساف را عامل تغییر وضع موجود شمرد.
    کلیدواژگان: ادبیات معاصر، عبدالرحمن منیف، روانکاوی شخصیت، انسان گرایی، رمان النهایات
  • علی نجفی ایوکی*، بهرعلی رضایی صفحات 81-100
    یکی از مشخصه های اصلی شعر معاصر عربی این است که در بیان مفاهیم جمعی و در ترسیم ناهمگونی های سیاسی و اجتماعی از اسطوره بهره می گیرد. اساطیر یونانی، یکی از اجتماع پذیرترین اسطوره هاست؛ از همین رو از سوی شاعران معاصر مورد اقبال فراوان قرار گرفته است. یکی از این اسطوره ها، اسطوره اولیس است که در نزد شاعران برجسته شعر معاصر عربی جایگاه ویژه ای یافته است. از جمله این شاعران می توان به سمیح القاسم شاعر معاصر فلسطین (1939-2014) و ادونیس شاعر معاصر سوریه (1930) اشاره نمود. در پرتو توجه ویژه دو شاعر یاد شده به اسطوره اولیس و نقش محوری آن اسطوره در شیوه القای مفاهیم مورد نظر، پژوهش حاضر بر آن است تا به شیوه توصیفی-تحلیلی در گام اول، خوانش سمیح القاسم و در گام دوم، خوانش ادونیس از اسطوره اولیس را به صورت جداگانه با بعد کهن آن مورد تحلیل و همسنجی قرار دهد و رویکرد هریک از شاعران را با اصل اسطوره یونانی اولیس بسنجد. در بخش نتیجه نیز ضمن توجه به اصل اسطوره، خوانش دو شاعر از اسطوره یادشده نسبت به یکدیگر مورد همسنجی قرار گرفته است. اهمیت و ضرورت تحقیق در این امر نهفته است که انجام چنین پژوهش هایی به کشف دغدغه های شاعران می انجامد و در پی آن می توان به فهم دقیق تر و مناسب تری از شعر معاصر عربی دست یافت. از همسنجی و تحلیل متن اسطوره ای دو شاعر چنین استنباط می شود که هریک از این شاعران توانسته اند با الهام گیری از این روایت اسطوره ای، به اسطوره سازی روی آورند و از رهگذر آشنایی زدایی و حمل تجربه جدید بر آن، ادیبانه تر اوضاع نابه سامان و ناهمگون زندگی فردی و اجتماعی خود را به تصویر بکشند و آن را فرادید مخاطب قرار دهند. تلاش برای دستیابی به هویت از دست رفته، ابراز وفاداری به پنه لوپه معاصر، امید به رستاخیزی نوین و تاکید بر ضرورت تغییر و تحول در جامعه عربی از مهم ترین محورهای مورد بحث این دو شاعر بوده است.
    کلیدواژگان: سمیح القاسم، ادونیس، اسطوره، اولیس، خوانش اجتماعی-سیاسی
  • صادق عسکری*، ناهید خدادادیان، پرویز جهانشاهلو صفحات 101-120
    پست مدرنیسم به مجموعه آرا و نظریات مختلف و گسترده ای اطلاق می گردد که از نیمه دوم قرن بیستم پا به عرصه ظهور گذاشت. داستان یوم قتل الزعیم (روز قتل رییس جمهور) نوشته نجیب محفوظ داستان نویس معاصر مصری، نمونه ای از یک داستان پست مدرنیسم و فراداستان است که در صدد گشودن عرصه داستان خود بر فضای تاریخی مصر می باشد. هدف این پژوهش بررسی داستان یاد شده، در پرتو تکنیک فراداستان با ماهیتی پسانوگرایی می باشد. این داستان با وجود اینکه جلوه هایی از واقعیت و ریالیسم را در خود گنجانده، اما داستانی است که ماهیتی تخیلی دارد و حاوی برخی از واقعیتهای معاصر مصر نیز می باشد. یافته های پژوهش بیانگر آن است که نجیب محفوظ در این اثر با تاثیر پذیری از مکتب پست مدرنیسم، به دنبال توصیف اضطراب ها، سرگردانی های انسان معاصر و مبارزه منفی بر ضد شرایط بوده است. از بین مولفه های متعدد پست مدرنیسم، از تناقض، اتصال کوتاه، عدم قطعیت و بینامتنیت بیش از سایر مولفه ها استفاده نموده است. بازتاب بینامتنیت بویژه در صحبت های محتشمی زاید به دلیل ایمان مثال زدنی او بیشتر آشکار شده است. اتصال کوتاه، مولفه قابل توجه دیگری است که محفوظ در حین بیان وقایع تاریخی از آن مدد جسته است. عدم انسجام و قطعیت از دیگر پیامدهای این نظریه است که در جای جای داستان «یوم قتل الزعیم» بیان شده است. آثار نجیب محفوظ آیینه جامعه مصر است به گونه ای که زمان و مکان و شخصیت های تاریخی در داستان وی پررنگ تر از سایر شخصیت های داستانی دیده می شوند. وی با بهره گرفتن از مولفه های متعدد پسامدرن، در پی آن است تا به طور غیرمستقیم شرایط نامناسب اجتماعی، اقتصادی و سیاسی جامعه مصر را توصیف و نقد نماید و در نتیجه پیوند انداموار ادبیات با جامعه و تبلور نابسامانی های اجتماعی را در این نوع داستان ها به تصویر کشد. وی با گزینش مولفه های پست مدرن توانسته تا حدودی بی کفایتی فرمانروایان و شرایط نامناسب اقتصادی-سیاسی کشور مصر و به ویژه مسئله فقر را به تصویر بکشد.
    کلیدواژگان: پسا مدرنیسم، مولفه های پسانوگرایی، نجیب محفوظ، یوم قتل الزعیم، نقد داستان
  • مهدی شاهرخ*، حمیده فقیه عبداللهی صفحات 121-142
    مکان یکی از مهم ترین عناصر کلی شعر است که عناصر دیگر شعر در آن نهفته و نزد بسیاری از شاعران حضوری قوی دارد، به طوری که بخشی از زندگی آن ها را تحت تاثیر خود قرار داده است. شاعران مقاومت با توجه به این عنصر، علاقه زیادی به بهره گیری از آن در اشعار خود نشان داده اند که این امر، تا حدود زیادی به عواطف و احساسات شان نسبت به آن مکان خاص و یا شناخت آن ها نسبت به هویت ملی شان ارتباط دارد. زیرا شعر شاعران مقاومت بازتاب حوادث واقعی زندگی و جامعه آن ها بوده و چون خودشان دشواری های ناشی از مقاومت در برابر ظلم و استبداد را از عمق جان درک کرده و با دشواری های تبعید و تعقیب و جایجایی مداوم روبرو بوده اند، عنصر مکان در شعرشان جایگاه برجسته ای دارد، یحیی سماوی شاعر معاصر عراقی، از پیشگامان شعر عربی و یکی از رزمنده های انتفاضه مردم جنوب عراق علیه نظام بعثی در سال 1991م بود که از آن زمان تاکنون درنتیجه موضع سیاسی خود، سال ها در تبعید و به دور از میهن خود زیسته است، از همین جهت مکان در شعر وی از اهمیت بالایی برخوردار است. این پژوهش با تکیه بر روش وصفی- تحلیلی، به بررسی مکان و کارکردهای معنایی آن در شعر شاعر مقاوم عراقی، یحیی سماوی می پردازد. نتایج این پژوهش نشان می دهد که یحیی سماوی که از بارزترین شاعران معاصر عربی است، اهتمام ویژه ای به مکان داشته و این عنصر مجموعه های شعری سماوی را از وجوه مختلفی تحت تاثیر قرار داده است. حضور شاعر در دوران حکومت بعث عراق در میهنش و مهاجرت از آن و سپس اشغال عراق توسط آمریکایی ها، سبب گردید سماوی توجه ویژه ای به عراق و شهرهای آن داشته باشد. هدف یحیی سماوی در اشاره به این مکان ها، کارکردهای مختلفی چون ابراز عشق، دلتنگی، نفرت و مرثیه سرایی برای آن ها، بوده و تلاش کرده است تا از این طریق هویت ملی و عواطف و احساسات شخصی اش را به تصویر بکشد.
    کلیدواژگان: کارکردهای معنایی، مکان، یحیی سماوی، شعر مقاومت عراق، شعر معاصر عربی
  • محمدحسن امرائی* صفحات 143-165

    فراخوانی اسطوره ایران باستان، زردشت و پیامدهای این حضور ادبی در شعر جدید و قدیم فارس و عرب، غالبا به سبب فضای ادبی متفاوت و نیز سلایق شخصی شاعران رویکردهای متفاوتی یافته است، تا جایی که می توان با رویکرد مقایسه ای و تطبیقی بدان پرداخت و جایگاه این اسطوره را در شعر هر دو شاعران قدیم و جدید فارس و عرب به طور همگام تبیین نمود. اسطوره زردشت اگرچه در شعر شاعران قدیم عرب غالبا وجود ندارد و شاعران قدیم فارس و عرب غالبا از مفاهیم اسطوره ای برای اغراضی همانند تفاضل و تفاخر علمی، بیان تجربه های صوفیانه و دینی، مبالغه در مدح ممدوحان و تقریر اندیشه یا آرایش کلام استفاده کرده و قدرت معنایی آن ها را محدود نموده اند، اما برخی شاعران معاصر عرب، با الهام از فریدریش نیچه (1844-1900)، شاعر و فیلسوف آلمانی، در چهارچوب «نقاب» اسطوره «زردشت» در پی دستیابی به عنصری برای مبارزات سیاسی-اجتماعی و بیداری ملت هایشان با شعار ابرانسان بوده تا بدین وسیله، خیزشی مردمی در برابر اهریمن ظلم و فساد مستکبران معاصر به پا دارند. شاعران معاصر عرب گستره معنایی وسیعی را در قالب اسطوره ها خلق نموده و تجربه های امروزین را با تجربه های کهن باستانی میلیون ها انسان پیوند زده اند؛ در مقابل، آنچه در خاطره شاعران فارسی زبان از این اسطوره بر جای مانده، متفاوت بوده و زردشت گاه در جایگاهی آسمانی با ابراهیم پیامبر برابری نموده و گاه در جایگاهی زمینی همانند حقه بازی چابک دست یا کافری آتش پرست می نشیند. هدف این مقاله بررسی تطبیقی اسطوره زرتشت در شعر شاعران فارس و عرب، با تکیه بر مکتب آمریکایی ادبیات تطبیقی است تا نشان دهد که اندیشه نمادین و سمبولیک شاعران فارس و عرب درباره این اسطوره چه بوده و اصولا هر یک از این شاعران به چه منظور یا منظورهایی از این اسطوره در شعر خود بهره برده اند.

    کلیدواژگان: اسطوره، شاعران فارس، شاعران عرب، زردشت، زوراستر، زرثوشتر
  • وحید سبزیان پور*، وجیهه سروش صفحات 167-184

    جاحظ از جمله نویسندگان عرب است که در آثار خود توجه ویژه ای به ایرانیان، آیین و رسوم ایرانی، پادشاهان ساسانی و سخنان حکیمانه آن ها داشته است، به گونه ای که به سهولت می توان دریافت که فرهنگ ایرانی از نظر او قابل احترام و گاه برتر از فرهنگ عربی است. جاحظ به وضوح اعتراف می کند که عرب ها آیین کشورداری و سیاست را از ایرانیان آموختند. میزان و معیار درستی و صحت هر موضوع را خواست و اراده شاهان می داند و به همین سبب در ابتدای بسیاری از موضاعات خود می گوید: از اخلاق شاهان این است که... بر شاهان جایز نیست که... از حقوق شاهان این است که... در این نوشتار به دیدگاه های مختلف وی درباره ایرانیان و پادشاهان ساسانی، آداب و رسوم، آداب پوشاک، خوراک، مجالس خوش گذرانی، حکمت ها و... پرداخته شده است. چنانکه وی در آغاز هر باب از کتابش که به موضوعی خاص اشاره دارد، ابتدا به توضیحی کلی درباره آن می پردازد و سپس به ذکر دیدگاه های ایرانیان و پادشاهان ساسانی در آن موضوع خاص می پردازد و آنگاه به میان خلفای عرب می آید و دیدگاه های آنان را که درواقع تکرار همان آیین و آداب و رسوم شاهان ساسانی است بیان می کند. این شیوه نگارش به وضوح تاثیرپذیری فرهنگ عربی از فرهنگ ایرانی را نشان می دهد به ویژه در اموری که از سنت های ایرانی است از جمله جشن مهرگان و نوروز و نیز آیین پرده داری و تشریفات دربار که در خلافت اسلامی پیشینه ای نداشته است. می توان گفت که گستره نفوذ فرهنگ و آداب و رسوم ایرانی در میان خلفای عرب به حدی بوده است که جزیی جدایی ناپذیر از زندگی آن ها شده و با فرهنگشان عجین شده است و می توان بسیاری از آداب و رسوم ناشناخته دولت ساسانی را از آیین و رسوم رایج در خلافت عباسی شناخت و این کتاب جای خالی متون پهلوی را که غالبا از میان رفته اند پر می کند.

    کلیدواژگان: کتاب تاج، جاحظ، پادشاهان ساسانی، آداب و رسوم ایرانی، حمکت
|
  • Shahriar Bagherabadi *, Ali Salimi, Touraj Zeinivand Pages 1-18
    Language is considered as one of the outstanding interactive means of human beings to transmit mental concepts. The analysis this infinite collection of symbols that are manifested in the form of words is one of the concerns in literature and linguistics. Cognitive semantics is one of the approaches dealing with language and can be used to find out a reliable relation between language, outside experiences, thoughts, and social experiences. Comprehending and analyzing the application of pictorial schemes is one of the fundamental issues in cognitive semantics. Through such an approach, we can arrive at a valid interpretation of the abstract concepts of the language of a text and at an understanding of the cognitive structure the writer of that text. This research tries to find out the frequency and application of pictorial schemes in Sohran Sepehri and Khalil Hawi’s poetry. Most of Sepehri’s poetry is a combination of different beliefs in Islamic mysticism and Eastern religions like Buddhism, which are juxtaposed in the most harmonious way. His verses can be considered as mysticism expressed in today’s language. Khalil Hawi’s verses also manifest different beliefs of Western and Eastern philosophy. His poems not only incorporate issues and conflicts of his country, but describe mental concepts which are difficult to comprehend. This research seeks to determine what the role of pictorial schemes in the poems of these poets is, and how their theoretical concepts affect the frequency and application of the pictorial schemes. The findings show that Sepehri’s practice of painting, the mystical concepts of his poems, and his poetical loneliness cause “body schemes” to have the most frequency in his verses. On the other hand, because of the thought disorder and the melancholy governing Khalil Hawi’s verses, “power schemes,” all of which express failure in the social activities, are frequently seen in his poetry.
    Keywords: Comparative literature, Cognitive Semantics, Pictorial schema, Sohrab Sepehri, Khail Hawi
  • Azaadeh Ghaderi, Seyed Hosein Seyedi *, Bahar Seddighi Pages 19-38

    Identified as a social process, language is used for the creation of meaning and bears ideological connotations across its different layers, while it is employed through interactions with power relations. Poetic language serves as a fertile ground for linguistic and stylistic analyses. Given that stylistics is the study of methods with which meaning is created in literature and other texts through language, studying the function of linguistic patterns is an efficient method for stylistic analysis. Based on critical discourse analysis, discourse semiology, and functional linguistics, this study undertakes the stylistic analysis of Amal Donqol’s “A Special Interview with Noah’s Son.” It argues that the poet has taken up poetic discourse as a social weapon, has selected microlayers of “lexicon,” “syntax,” and “rhetoric” in association with the macrolayers of “ideology,” “power,” and “situational context,” and has personified the infrastructures, in order to tackle the political-economic crisis resulting from the Camp David Accords. The stylistic indicators of his poetry (diction, marked syntactical structures, and rhetorical figures) are discourse-oriented structures that bear ideological content, and according to power relations, lead to the highlighting of the discourse of the friend and the marginalization of that of the foe. Donqol’s attitude towards sociopolitical issues of his country is reflected in his stylistic features, such as choice of words as social signifiers, social indexing, modality in syntactic structures, grammatical voice of the text, along with rhetorical figures such as metaphor, allegory, symbolism, derision and repetition. And these are utilized to express the ideology of resistance against enemies and rejection of the current situation of Egypt and fighting against the policies of the then ruler, Anwar Sadat. Accordingly, this poem is a sociopolitical reading; its poetic language serves as a social action, and its text both makes and is made of social relationships, wherein the poet, considering his own ideology and that of the ruling power, portrays his beliefs by selecting different styles of expression.

    Keywords: Stylistics, critical discourse analysis, Context, Amal Donqol, power, Ideology
  • Hadis Sheikh Asadi *, Sadegh Sayyahi, Hasan Dadkhah Tehrani Pages 39-58
    Folk beliefs are among the most important elements of imagery in poetry. Folklore is like a mirror which reflects the spiritual characteristics of a nation and their background through proverbs, stories, myths, songs, and customs. Poets sometimes portray these beliefs so beautifully and delicately in order to elevate their poetry. The poets of the Abbasid era such as Mutanabbi, Sharif Razi, and Mahyar Deilami have been able to enrich and beautify their poetry through the common knowledge of that time and combining them with folk beliefs. The mastery of the poets of the Abbasid third era over their culture, their frequent use of proverbs and slang terms, and their use of ancient mythological culture, beliefs, and customs have let folklore culture into their works. The frequent use of beliefs in their poetry shows their realistic view towards life and their close relationship with their audience regarding social issues. Employing a descriptive-analytical method, an attempt has been made here to study folklore beliefs in the poetry of Mutanabbi. It will be easier to understand the poetry of Mutanabbi if we learn about the folk beliefs and the culture of his time. The results of this study show that Mutanabbi has been successful to enrich his poems by employing many of these folk beliefs. It also argues that his use of these beliefs not only did not diminish the value of his poetry, but also added to its rhetorical beauty. Moreover, the reflection of these beliefs in his poems reveals his collectivism.
    Keywords: Abbasid Era, Mutanabbi, Folklore, folk beliefs, superstitions
  • Naeem Amouri *, Zahra Ahmadyan, Abbas Yadollahi Farsani, Yadollah Zargar Pages 59-79
    It has been more than a century since psychological analysis was considered as a science. Freud laid the foundations of psychoanalysis and his students developed this knowledge. Considering the high capacity of literature, the connection of this knowledge with psychology is noteworthy. Abdoul Rahman Munif’s novels are valuable and outstanding works of Arabic literature that can be examined through modern analytical and critical methods in order to explain and interpret their hidden aspects. For this purpose, the present article adopts individual and collective psychoanalysis and prominent psychological concepts to study his novel Al-Nahayat. Al-Nahayat is one of the well-known and influential novels in Arab countries, in which Munif criticizes the circumstances of his society. In the current study, the characters are analyzed with reference to psychological complications and traumas such as fear, anxiety, melancholy, and insanity. Concepts such as Mother Nature, totem, taboo, nostalgia, and defense mechanism are also explored. However, the analysis of the psychological aspects of characters such as Assaf and the people of Tybeh village and their humanism is of primary importance. Assaf reflects the unpleasant social, cultural, and economic atmosphere of Tybeh village. In fact, he conveys to the reader the problems that the people of this community are dealing with and reflects their unfavorable situation in the form of a character in the novel. The results of the study of Munif’s novel from a psychological point of view show that the internal conflict and the constant battle between life and death are among the most important issues that Munif has dealt with. In his novel, he tries to show the disorder, social chaos, poverty and misery of people and considers Assaf’s death as a factor in changing the current situation.
    Keywords: contemporary literature, Abdul Rahman Munif, Psychoanalysis, humanism, Al-Nahayat
  • Ali Najafi Ivaki *, Bahrali Rezaei Pages 81-100
    One of the main features of contemporary Arabic poetry is its use of mythology to express social concepts and depict socio-political heterogeneity. Greek mythology is one of the best vehicles for this purpose; that is why it is frequently used by contemporary poets. One of such myths is Ulysses which holds a prominent status among outstanding contemporary Arab poets. Samih al-Qasim (1939-2014), the contemporary Palestinian poet, and Adonis (1930- ), the contemporary Syrian poet, are among them. In light of the attention of the above-mentioned poets given to Ulysses and its central role in conveying desired concepts, this paper aims to study their reading of Ulysses; first, Samih al-Qasim’s, and then, Adonis’ are separately analyzed and compared to Ulysses with its ancient aspect, and then their approach toward the original Greek myth is evaluated. In conclusion, while paying attention to the original myth, the reading of the above-mentioned poets of the myth will be compared to each other. The importance of such research lies in its discovery of the main concerns of these poets which consequently leads to a more accurate and more appropriate understanding of contemporary Arabic poetry. By comparing and analyzing the text of these poems, it can be argued that both poets, under the influence of the Greek myth and inspired by its mythological narrative, turn toward mythologization. Through defamiliarization and introducing novel experiences to the narrative, they depict the heterogeneous status of their individual and social lives in a literary style and offer it to the reader. The most important topics discussed by the two poets include an endeavor to achieve a lost identity, offering loyalty to contemporary Penelope, a hope for resurrection, and finally an emphasis on the need for change and evolution in the Arab society.
    Keywords: Samih al-Qasim, Adonis, Mythology, Ulysses, socio-political reading
  • Sadeq Askari *, Nahid Khodadadian, Parviz Jahanshahloo Pages 101-120
    Postmodernism refers to a wide range of opinions that emerged in the second half of the twentieth century. The Day of the Assassination of the President by Naguib Mahfouz, a contemporary Egyptian novelist, is an example of a postmodernist novel and a metanarrative that seeks to encompass the historical atmosphere of Egypt in its story. In spite of containing manifestations of realism and reflecting some contemporary Egyptian realities, this novel is imaginative in essence. Thus, the purpose of this study is to study the novel as postmodernist fiction and a metanarrative. The findings of the research indicate that, influenced by the school of postmodernism, Naguib Mahfouz seeks to describe the anxieties and bewilderment of contemporary man and his civil disobedience against the current conditions, so that others hear his voice through his fiction. Among the various components of postmodernism, he makes use of paradox, uncertainty, intertextuality, and short circuit more frequently. Intertextuality is particularly evident in the eloquent speech of Mohtashami Zayed because of his exemplary faith. Short circuit is another significant component that is used by Mahfouz when narrating historical events. And incoherence and uncertainty can be seen in every part of the novel. Naguib Mahfouz’s works are the mirror of the Egyptian society since time, place, and historical characters in his story are more eminent compared to fictional characters. Using various postmodern components, he attempts to describe and criticize the inappropriate social, economic, and political conditions of the Egyptian society indirectly, and consequently depicts the organic connection between literature and society and crystallizes social disorders through this genre. By selecting postmodern components, he can illustrate the incompetency of the rulers and the unpleasant socio-economic conditions of Egypt, specifically the issue of poverty.
    Keywords: Postmodernism, Postmodern elements, Naguib Mahfouz, The Day of the Assassination of the President, Criticism
  • Mehdi Shahrokh *, Hamideh Faghih Abdolahi Pages 121-142
    Locale is one of the most important elements of poetry. In resistance literature, places have different semantic functions, depending on the emotions of the writer towards those places. These places are sometimes reminiscent of nostalgic childhood memories and a relief from the current pain and alienation, and sometimes express the poet’s intense interest in or hatred for the characters or events that are related to these places. Because resistance poets reflect the actual events of their lives and societies, and as they themselves have deeply felt the difficulties of resisting oppression and tyranny and have faced the difficulties of exile and persecution, the element of locale is prominent in their poetry. Yahya al-Samawi, a contemporary Iraqi poet, was one of the pioneers of Arabic poetry and one of the members of the Intifada in southern Iraq against the Baathist regime in 1991. Since then, as a result of his political stance, he has lived far from his homeland in exile. His experiences during the Iraqi Baath regime and his emigration followed by the occupation of Iraq by Americans led al-Samawi to pay special attention to Iraq and its cities. Therefore, the element of place is of great importance in his poetry. He consciously makes use of places in his poems to express different feelings such as love, homesickness, hatred, and praise, to recall his good memories and heal his pains, and to resist the oppressors and liberate his homeland. Therefore, this paper adopts a descriptive-analytical method to examine this element and its implications in his poetry.
    Keywords: Semantic function, Locale, Yahya al-Samawi, Resistance Literature, Contemporary Arabic Poetry
  • Mohamadhassan Amraei * Pages 143-165

    Modern and ancient Persian and Arab poets, due to the different literary atmosphere of their works and their different personal tastes, have adopted different approaches to the myth of ancient Iran, Zoroastrianism. Thus, their references to this myth and the consequences of such references can be addressed through a comparative study. The myth of Zoroaster is not often present in the poetry of ancient Persian or Arab poets who usually use mythological concepts for purposes such as showing off their knowledge of sciences, expressing religious experiences, exaggeration in praise of someone, expressing their thoughts, or as a figure of speech, and thus have limited the semantic potentials of this myth. However, some contemporary Arab poets, inspired by the German poet and philosopher Friedrich Nietzsche, use this myth to achieve an element for political and social struggles and awaken their nations. In this way, the people rise up against the oppression and corruption of the society. Contemporary Arab poets have created a wide range of meanings through this myth, linking modern experiences with the ancient experiences of millions of people. On the contrary, what is left of this myth in the memory of Persian-speaking poets is different; Zoroaster sometimes equals the Prophet Ibrahim and sometimes is depicted as a fraud or fire worshiper. The purpose of this article is to study the myth of Zoroaster in the poetry of Persian and Arab poets, in light of the American school of comparative literature to show what the symbolic thought of Persian and Arab poets about this myth was and for what purpose each of these poets used this myth in their poetry.

    Keywords: myth, Persian Poetry, Arabic Poetry, Zartosht, Zoroaster, Zarathustra
  • Vahid Sabzianpoor *, Vajihe Soroush Pages 167-184

    Jahez is one of the Arab writers who in his works paid special attention to Iranians, Iranian customs, and the Sassanid kings in such a way that it can be easily understood that Iranian culture is respectable and sometimes superior to Arabic culture in his opinion. Jahez clearly admits that the Arabs learned the religion and politics from the Iranians. To him the extent and standard of the correctness is determined by the kings, which is why he says at the beginning of many of his arguments, “It is the morality of the kings that...” or “it is not permissible for the kings that...” or “It is right of the kings that...” In this article, his views regarding Iranians and Sassanid kings including their customs, codes of clothing, table manners, and parties are discussed. At the beginning of each chapter of his book Jahez first gives a general explanation about the topic that is going to be discusses and then mentions the views of Iranians and Sassanid kings on that subject and then goes to the Arab caliphs who in fact imitate the rituals and customs of the Sassanid kings. This style of writing clearly shows the influence of Iranian culture on Arabic culture, especially in matters belonging to Iranian tradition, such as the celebration of Mehregan and Nowruz, the ritual of veiling, and court ceremonies, which have no history in the Islamic Caliphate. And many of the unknown customs of the Sassanid government can be recognized from the common rituals and customs in the Abbasid caliphate, and thus Taj fills in the gaps of the Pahlavi texts that have disappeared.

    Keywords: taj, Jahez, Sassanid kings, Iranian customs, Sassanid, wisdom