فهرست مطالب

نشریه جغرافیایی سرزمین
پیاپی 36 (زمستان 1391)

  • تاریخ انتشار: 1391/10/01
  • تعداد عناوین: 7
|
  • عزت الله عزتی*، شمس الدین شکری صفحات 1-14

    در دهه های اخیر توجه به گفتمان ژیواکونومی و نقش برتر اقتصاد در مناسبات جهانی، ژیوپلیتیک انرژی و انتقال وامنیت آن از جایگاه بالا تری در مناسبات بین المللی برخوردار شده است. بندر راهبردی چابهار که تنها بندر اقیانوسی ایران در شمال دریای عمان بوده، نزدیک ترین و آسان ترین راه دسترسی کشورهای آسیای مرکزی (که محصور درخشکی اند) به آبهای آزاد است. مناطق حاشیه ای و مرزی کشور علی رغم ظرفیت ها و توانمندی ها، به علت دوریاز مرکز تصمیم گیری و به لحاظ اتخاذ سیاستهای توسعه ای و برنامه های غیر آزمایشی، پیامدهای نامطلوبی برای اینمناطق به همراه داشته، که مهمترین آن عدم توسعه یافتگی و محرومیت و حاشیه ای بودن این مناطق است .جمهوری اسلامی ایران از جمله کشورهایی است که به لحاظ قرار گرفتن در موقعیت جغرافیایی بسیار مناسب از مزایایترانزیتی خوبی بهرمند است. سواحل جنوبی کشور بخصوص سواحل زیبای دریای عمان با دسترسی مستقیم کشور به دریاهای آزاد و اقیانوسهای پهناور ،توانهای بالقوه زیادی در زمینه ترانزیت کالا و انرژی، که ایران در کانون بیضی انرژی قرار داشته و ایجاد منطقه آزاد و قرار گیری در کریدور ترانزیت شمال - جنوب، نقش مهمی ایفا می نمایند، که در آینده توسعه و امنیت منطقه و کشور را به دنبال خواهد داشت. در این مقاله جایگاه چابهار به لحاظ ژیوپلیتیک وژیواکونومی در ترانزیت شمال- جنوب و اهمیت آن در توسعه و امنیت جنوب کشور مورد بررسی و ارزیابی قرار میگیرد .

    کلیدواژگان: ژئوپلیتیک، ژئواکونومی، ترانزیت، منطقه آزاد اقتصادی
  • مسعود مهدوی حاجیلوی*، غلامحسین محمدی زاده صفحات 15-28

    تعیین و تحلیل سطوح برخورداری نواحی روستایی در زمینه های مختلف با استفاده از روش های کمی نقش مهمی درفرایند برنامه ریزی توسعه روستایی دارد. در مقاله حاضر با بهره گیری از شاخص ناموزون موریس و استفاده از 4شاخص در زمینه های اقتصادی و آموزشی به تعیین و تحلیل سطوح برخورداری دهستان های بخش مرکزی شهرستاندزفول پرداخته شده است، در این مقاله با استفاده از داده های سرشماری عمومی نفوس و مسکن سال 1385 تعداد 4شاخص انتخاب شدند و روستاهای دهستانهای منطقه با روش موریس رتبه بندی و درجه توسعه یافتگی آنها تعیین و تحلیل گردید. نتایج تحقیق نشان داد که 21/4 درصد روستاهای دهستان شمس آباد در گروه روستاهای توسعه یافته و 78/6 درصد از روستاها در گروه روستاهای کمتر توسعه یافته قرار دارند و نیز در دهستان قبله ای 43/8 درصد روستاها درگروه روستاهای توسعه یافته و 56/3 درصد روستاها در گروه روستاهای کمتر توسعه یافته قرار گرفنه اند و در مجموع 32/6 درصد روستاهای بخش مرکزی در گروه روستاهای توسعه یافته و 67/4 درصد روستاها در گروه روستاهای کمتر توسعه یافته قرار دارند. لذا در راستای توسعه هماهنگ و متوازن نواحی روستایی تقویت مراکز محلی و همچنین ایجاد و تقویت کانون ها و محورهای جدید توسعه در نواحی کمتر توسعه یافته بخش ضروری است.

    کلیدواژگان: موریس، توسعه یافتگی، شاخص های توسعه، دزفول
  • کاظم جاجرمی*، ام البنین نوباغی صفحات 29-43

    این پژوهش با عنوان روند توسعه روستایی نمونه دهستان میان جوین با تاکید بر بخش کشاورزی با هدف شناسایی منابع طبیعی، انسانی، اقتصادی و همچنین شناخت مسایل و مشکلات در زمینه کشاورزی و تنگناهای توسعه روستایی انجام شده است.بر اساس مطالعات انجام شده، با توجه به ویژگی های طبیعی، اقلیمی شرایط نسبتا مساعدی را جهت رشد وتوسعه کشاورزی فراهم آورده تا جایی که کشاورزی مهم ترین بخش فعالیتهای اقتصادی است. و می توان گفت که فعالیتهای کشاورزی بیشترین درآمد روستاییان را تامین می کند. البته در این زمینه نیز مشکلاتی وجود دارد که مهمترین آنها عبارت است از: کوچک بودن قطعات ارضی و به تبع آن نظام بهره برداری (خرد مالکی، خانوادگی)، توزیعنامناسب بارندگی در طول سال، عدم بهره برداری بهینه از منابع آب، روش های غلط آبیاری وغیره. راهبردهای توسعه روستایی در دهستان میان جوین متکی بر بهره برداری بهینه از منابع آب موجود به وسیله اصلاح انهار سنتی وساختانهار سیمانی یا انتقال آب در شاهراه ها توسط لوله های قطور، سرمایه گذاری در زمینه استفاده از روش های نوین آبیاری،حفظ و یکپارچه گی اراضی، تشویق و حمایت دولت از کشاورزان .

    کلیدواژگان: روستا، کشاورزی، توسعه، توسعه روستایی، دهستان میان جوین
  • فاطمه ساکی، محمدرضا ثروتی *، ابراهیم مقیمی صفحات 45-59

    در حوزه های معرفت شناسی مفاهیم اغلب متفاوت به کار گرفته می شوند لذا علیرغم داشتن ساختار و قلمروموضوعی همسان، بار مفهومی آن ها دردیدگاه های گوناگون یکسان نیست. تعادل ژیومورفولوژیک از جمله ی این مفاهیمهم در دیدگاه تکاملی دیویس و هم درحوزه معرفت شناسی سیستمی (رامشت ، 1381 ، ص 77) و « تعادل » است. مفهومهم در مفاهیم و تفسیر آیات قرآن در مورد پدیده های سطح زمین به کار گرفته شده است،نظریه دیویس در مورد تعادلاشکال زمین در زمان های طولانی تر یا رو به تکامل می باشند یا به تدریج » : اشکال ژیومورفولوژیک چنین بیان می کند کهتحلیل می روند، به عبارتی نظر به تغییر پیشرونده و برگشت ناپذیر دارند به طوری که این مفهوم ریشه در پیشینه سازیآنتروپی و پس خورند مثبت دارد . ولی بدون تردید آنچه از مفهوم تعادل در دیدگاه دیویس مورد نظر است با آنچه دردیدگاه سیستمی و مفاهیم آیات قرآن (سوره نمل، آیه 88 ، سوره شمس، آیه 6، سوره معارج، آیه 9، سوره القارعه، آیه 5و آیات دیگر) که مبین تحول، نظم، تداوم و تعادل در پدیده ها می باشد، مغایرت دارد. ولی با دیدگاه گیلبرت، کهپیدایش شکل و فرآیند را می توان به مکانیسم های پس خورند منفی مربوط دانست، که در آن، فرآیندها با شدت هایمختلف در معرض تغییر و نوسان قرار دارند و موجب می شوند تا اشکال سطحی زمین، متناسب با شدت نوسان، شکلخود را تغییر دهند. لذا اشکال زمین به وضعیتی (وضعیت درجه بندی شده) وابسته اندکه در آن اشکال زمین در زمانیکوتاه ترحول حالت یکنواخت نوسان می کنند، انطباق دارد. در این مقاله تلاش شده است، با استفاده ازروش توصیفی-تحلیلی و بر پایه مطالعات کتابخانه ای، مغایرات و انطباق مفاهیم تحلیل شود. دست آورد آن کمک خواهد کرد که بارویارویی با برداشت ها و دیدگاه های مختلف درمورد تعادل درژیومورفولوژی، درک واقعی تری از مفاهیم بدست آید؛ وهمچنین توجه به اهمیت بار مفهومی وتفاوت آن(تعادل) در دیدگاه های مختلف تاکید کند .

    کلیدواژگان: تعادل، فرم و فرآیند، سیستم ژئومورفولوژیک، مفاهیم قرآنی، اشکال زمین، پس خورند مثبت ومنفی
  • رحیم سرور*، محمدعلی خلیجی، محمدحسین فتحی صفحات 61-77

    مفهوم مخاطرات محیطی امری ضروری و مهم در برنامه ریزی روستایی قلمداد می شود که می تواند تصویری جامع وسازنده را جهت جلب مشارکت روستاییان مذکور در طرح ها و برنامه های تعدیل کننده این مخاطرات و مدیریت کارآمدبحران ، در این حوزه فراهم نماید. هدف مقاله حاضر بررسی و ارزیابی مخاطرات طبیعی-انسانی روستای گنبرف و درنتیجه سنجش قابلیت ها و محدودیت های زیستی روستا و تدوین بهترین استراتژیها در راستای برنامه ریزی محیطی صورت می باشد. برای حصول بدین مقصود از روش مدل ترکیبی SWOT-AHP که با بهره گیری از تکنیک SWOT اقدام به شناسایی نقاط قوت و ضعف (عوامل داخلی) و فرصت ها و تهدیدها (عوامل خارجی) گردید و با استفاده از مدل AHP و نیز طیف لیکرت به اولویت سنجی و رتبه بندی عوامل محیط درونی و بیرونی و تعیین ارزش نهایی مجموعه عوامل داخلی و خارجی جهت اولویت بندی و اتخاذ بهترین راهبرد و استراتژی در قالب راهکارهای SO,WO,ST,WT پرداخته شد. نتایج به دست آمده از جداول و تحلیل عوامل استراتژی در مدل ترکیبی SWOT-AHP نمایانگر برتری قابلیت های طبیعی-انسانی برمخاطرات آن است، به طوری که نتیجه نهایی از ارزیابی و سنجش عوامل داخلی و خارجی بیانگر آن است که نقاط قوت (با مجموع ارزش نهایی 0.233) و فرصت های فراروی منطقه (با مجموع ارزش نهایی 0.324) از نقاط ضعف (با مجموع ارزش نهایی 0.230) و تهدیدهای پیرامون آن (با مجموع ارزش نهایی 0.213) بیشتر بوده و در نتیجه راهبردهای کلان در قالب استراتژی تهاجمی باید به گونه ای تدوین شود که بتوان از فرصتها و نقاط قوت محیطی به نحو احسن استفاده نمود.

    کلیدواژگان: قابلیت های محیطی، مخاطرات طبیعی، روستای گنبرف، مدل SWOT-AHP
  • رضا اسماعیلی*، روناک شوکتی صفحات 79-89

    یکی از مهمترین منابع هر کشوری خاک می باشد. امروزه فرسایش خاک و تولید رسوب معضلی است که روزبه روزروند افزایشی پیدا می کند و موجب از دست رفتن خاک سطحی دامنه ها، انباشت رسوب در مخازن سدها،رسوب گذاریدر کانال ها و خسارت هنگفت به اقتصاد کشور می شود. در این تحقیق گالیهای منطقه صلوات آباد- بیجار که یکی ازسرشاخه های قزل اوزن و سفیدرود می باشد، مورد تحقیق و مطالعه قرار گرفت. با استفاده از نقشه برداری زمینی ابعادگالی های بر روی زمین اندازه گیری شد. پارامترهای شیب، عرض، عمق، نسبت عرض به عمق، زاویه کف کانال و شکل گالی از مقاطع عرضی برداشت شده محاسبه گردید. سپس داده های مذکور با استفاده از نرم افزار spss خوشه بندی شدند و با آنالیز واریانس تاثیر هر متغیر در خوشه ها مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفت.بر اساس خوشه بندی انجام شده گالی ها درسه خوشه تقسیم بندی شدند.نتایج آزمون همگنی نشان میدهد که از بین عوامل مختلف فقط شیب در خوشهبندیگالی-های منطقه تاثیرگذار بوده است و بقیه پارامترها به عنوان عامل مستقیم در گالیها تاثیرگذار نبوده اند.برای بررسی تفاوتیا عدم تفاوت هر یک از متغیرها با سنگ شناسیمنطقه از آزمون یومن ویتنی استفاده شد که از پارامترهای فوق عامل شیبو عمق گالی تفاوت معنیداری را با سنگشناسی نشان میدهند. همچنین تفاوت بین تعداد گالیهای محدوده موردمطالعه با فاکتورهای شکل دامنه، کاربری اراضی، شیب و جهت دامنه با استفاده از آزمون کروسکال-والیس مورد بررسی قرار گرفت، نتایج این آزمون نشان داد که بین تعداد گالیها با عامل های نامبرده در سطح معنی داری 0/05 تفاوت مشخصی وجود دارد.

    کلیدواژگان: فرسایش گالی، مورفومتری، فرسایش آبی، بیجار، صلوات آباد
  • رضا منصوری*، عزت الله قنواتی، محمدرضا ثروتی، امیر کرم صفحات 91-108

    سواحل ماسه ای یا دریاکنارها، حدود 40 درصد از خطوط ساحلی جهان را به خود اختصاص می دهند و عموما شاملنهشته های ناپیوسته ای از شن و گراول در منطقه ساحلی اند. این سواحل عموما در حاشیه زمین های پست تشکیلمی شوند و از اهمیت بالایی برخوردارند. امروزه، بیش از نیمی از جمعیت جهان در مناطق ساحلی زندگی می کنند وبسیاری از مردم نیز همواره از ساحل بازدید می نمایند. در ایران نیز، رودخانه ها و سامانه های ساحلی یکی از مهمترینعوامل در تعیین محل شهرها، شبکه حمل و نقل، فعالیت های بازرگانی، گردشگری، کشاورزی و توسعه مناطق صنعتیمی باشند و از تراکم جمعیتی بالایی برخوردارند. منطقه مورد پژوهش از لحاظ موقعیت ریاضی در راستای پهنای جغرافیایی ´´55 ´18 °36  تا ´´00  ´44 °36 شمالی و در راستای درازای جغرافیایی ´´00 ´30 °51 تا ´´00 ´45 °52 خاوری با مساحت 2068/57 کیلومترمربع قرار گرفته است. هدف این پژوهش طبقه بندی مورفولوژیکی منطقه ساحلی نوشهر تا بابلسر به روش شپارد می باشد. در این راستا از نقشه های توپوگرافی، زمین شناسی، کاربری زمین، تصاویر ماهواره ای Landsat , IRS در محیط سامانه اطلاعات جغرافیایی و نیز چندین بار بازدید میدانی استفاده شده است. یافته های پژوهش نشانگر این مطلب است که از میان کلاس های طبقه بندی شده به روش شپارد، واحدهای دشت های آبرفتی، دشت های دامنه ای، زمین های پست و دشت های سیلابی و رودخانه ای به ترتیب با مساحت 42/8 16/7 11/85 ,9/6 درصد، بزرگترین واحدهای ساحلی منطقه مورد پژوهش را تشکیل می دهند.

    کلیدواژگان: ژئومورفولوژی ساحلی، روش طبقه بندی شپارد، دریای کاسپین، نوشهر، بابلسر
|
  • Ezzatolah Ezzati *, Shamsoddin Shokri Pages 1-14

    In recent decades attention to the geo economy discourse and super role of economy ininternational relations, energy Geopolitics and transmission and its security has high worth inthe international relations. Chabahar Strategic Bandar which is only oceanic Bandar in thenorth of gulf of Oman in Iran, is the nearest and easiest way of central Asia countries (whichare surrounded in the land) to the high seas. Marginal areas of Iran despite capacities andcapabilities, in cause of being away from the decision making center and in terms of catchingdevelopment policies and non- experimental plans for these districts has worse consequences,which the most important of them is lack of development of these districts and beingmarginal. Islamic Republic Of Iran, is one of the countries which has many transit advantagesin terms of placing in the suitable geographic positions. South coasts of Iran, specially coastsof Oman is in center of ovalenergy in cause of direct access to the high seas and widthoceans, potential powers in field of goods and energy transmission, also placing in the Northwesttransit path plays important role, which in the future leads to the development andsecurity of district and Iran. In this article Chabahar dignity in terms of geopolitics and geoeconomy In North-west transit and its important in development and security in west havebeen examined.

    Keywords: geopolitics, Geo Economy, Transit, Free Economic Zone (FEZ)
  • Masoud Mahdavi Hajiloui *, GholamHossein Mohammadizadeh Pages 15-28

    With utilization of a few approaches, the determination and analysis of the levels of ruralareas in different fields play an important role in the planning of rural development process.The present article takes advantage of Morris inequality index and it uses 4 indexes in thefields of economy and education to determine and analyze levels of rural districts of Dezful’scentral village. This article uses the data from the census of general population and housing toselect 4 indexes in the year 1385. The ranking and development degree of rural districts ofvillages were analyzed and determined with Morris method. The results of research showedthat 21.4 percent of rural district of Shams Abad villages are in developed group and 78.6percent of the villages are in the less developed group and also in rural district of Qibla , 43.8percent of villages are in the developed group of villages and 56.3 percent of villages are inthe less developed group of villages and in total 32.6 percent of central district villages are inthe developed group of villages and 67.4 percent of villages are in the less developed group ofvillages therefore , in the line of balanced and harmonious development of rural areas ,strengthening local centers and also development and enhancement of centers and new axes ofdevelopment in the less developed areas are essential .

    Keywords: Morris, developed, Development Indexes, Dezful
  • Kazem Jajarmi *, Omolbanin Nobaghi Pages 29-43

    This investigation performed under title of rural development process in rural district ofmiyanjovein conformed with agricultural part in purpose of recognition natural humanity,economic resource of rural district and also recognition of problems about agricultural fieldand rural development. According to performed studies regard to natured and climateproperties. Relatively ideal condition provide for developing agricultural process somewhatagriculture is consider as important part of economic activities of course there are problemsin this field which more important of themes follow; Land area are small and other cases suchas unsuitable distribution of rainfall in during of year, don’t optimal operation “cutilization”of zater sources, incorrect manner of irrigation. In this rural district reliedon optimalutilization of water resource by modify traditional canal “stream” and construction of cementcanal or trans form water to main way via bulky “thick” tubes, investment on using field frommodern irrigation manner, protection and integration lands, encourage and supporting farmer .

    Keywords: Rural, Agricultural, development, Rural Development, district miyanjovein
  • Fatemeh Saki, Mohammdreza Servati*, Ebrahim Moqimi Pages 45-59

    In the fields of insight recognition, the significances are applied often differently, so despitehaving the same structure and domain in the matter, their coincidence's load varies in differentaspects. Geomorphologic's balance is one of the examples. The meaning of balance is appliedin all evolution aspects of Dayvis, in the field of systematic perception'sdistrict(ramesht1381p77) and also in the Qoran's interpretations. the Dayvis 's point of viewtime would encounter evolutions orgradually depletions, in other words they haveunreturnable changes in a way that this meaning has its origin in antropy's backgrounds andpositive feedbacks. but undoubtedly the balances meaning in dayvis's opinion differs with theqoran's systematic point of view.(chapters:naml,verse88,shams,verse6,meraj,verse9,alqare,verse5 and many others)thatexpresses the evolution, regularity, permanency and balance in the phenomenons. but with thegylbert's that the forms and processes could be related to negative feedbacks that thechangings are with different speeds and cause surfaces forms proportionaly vary with them.therefore the earth's forms are dependant to a situation which the forms that change in ashorter time. in this editorial is tried to analyze the conflicts and the similarities through thebasis of library studies. the issue will help to achieve a better comprehension from themeanings by encountering different views of balance in Geomorphology and also emphasiseson the importance of it's significances load, and the contrasts in different views.

    Keywords: Balance, forms, phenomenons, Geomorphologic system, qoran'smeaningsearth's shapes, positive, negative feedbacks
  • Rahim Sarvar *, MohammadAli Khaliji, Mohammadhossein Fathi Pages 61-77

    The concept of environmental hazards on rural planning is considered necessary andimportant that it be comprehensive and constructive cooperation of the villagers in themodulation of plans and programs of the risks of conflict efficient management this sphereprovide. This article aims to assess natural hazards - human capabilities and limitations of theassay, resulting in Gonbarf village life and the village in order to develop the best strategiesand environmental planning. To achieve this purpose, the method of SWOT-AHP hybridmodel that utilizes the SWOT technique, attempt to identify the strengths and weaknesses(internal factors) and opportunities and threats (external factors), and the use of the AHPmodel and Likert preference polls and Rankings internal and external environmental factorsand determine the final value of internal and external factors and adopt the best strategy and astrategy for prioritization approaches in terms of SO, WO, ST, WT. The results of the modelcombination strategy of SWOT-AHP analysis tables indicate the superiority of naturalfeatures - human hazards, so that the final result of the evaluation and assessment of internaland external factors indicate that the strength (with a total value of final 0.233) andopportunities facing the region (the sum of the final value of 0.324) weaknesses (the sum ofthe final value 0.230) and the threats surrounding it (with a total end value of 0.213) is higherand thus the overall strategies of the invasive strategy should be formulated in such a wayenvironmental opportunities and can be used strengths

    Keywords: Environmental features, Natural hazards, Village Gonbarf, SWOT-AHP Model
  • Reza Esmaili *, Ronak Shokati Pages 79-89

    One of the most important resources of every country is soil. Today, its erosion and producingdeposit is a difficult that is increasing progressively and causes to lose surface soil of slope,sediment accumulation in reservoirs, sedimentation in channels and enormous damage to theeconomy. In this research the gullies of region Salavat Abad-Bijar was studied. Dimension ofgullies was studied by using field surveys.The parameters of width, depth, the ratio of width todepth, the channel angel and the parameters of gully shape obtained the cross-sections wereestimated. Then these data was clustered by SPSS software and analyzed by the effectiveness ofeach variable in clusters by variance analysis and used mann-whitney U for assessing differenceof each variable with litology. Among of parameters, slope and depth of gullyhave a significantdifference with litology. According to this clustering the gullies is divided into three clusters.The results of test show homogeneity that among the different factors, only slope has beeneffective in the gullies of region and the reminded parameters has not been effectiveness as thedirect factor on gullies, therefore we concludes in the region studied, the morphometric indexescannot interfere in clustering as an effective factor. Also, it was surveyed the difference amongthe numbers of gullies in this span under study along with the factors of the amplitude shape,land use, the sensitive level to gullies, slope and the direction of amplitude by using KruskalwallisH test.The results of this test showed that there is a significant difference among thenumber of gullies with the mentioned factors in the meaningful level of 0.05.

    Keywords: gully erosion, morphometry, water erasion, Bijar, Salavatabad
  • Reza Mansouri *, Ezzatollah Ganavati, Mohammadreza Servati, Amir Karam Pages 91-108

    Beaches fringe about 40 per cent of the world’s coastline, and generally consist of unconsolidated deposits of sand and gravel on the shore. More than half the world’s population lives in coastal regions, and many people visit the coast frequently. Beaches have also formed along the fringes of coastal lowlands. In Iran, the river and coastal systems are one of the most important factors in the location of cities, network connections, commerce, tourism, agriculture and areas of industrial development and have high population density and have high population density. Beach systems deal with the interactions between beaches and the processes (waves, currents, tides and winds) that work on them. Case Study at coordinates of geographical longitude of 51, 30, and 00 up to east 52, 45 and 00 and geographical latitude 36, 18, and 55 up to north 36, 44, and 00 with an area of 2068.57 square kilometers in North of Mazandaran Province is located. The main purpose of this paper is to the Identification and morphological classification coastal zones used Shepard Classification method, from Nowshahr to Babolsar. Thus, topographic maps and geology, satellite imagery and geographical information system software in Arc GIS and several field visits from landforms, has been used. The main purpose of this research is to morphological classification of coastal zones from Nowshahr to Babolsar using Shepard classification method. This research is based on the satellite imagery (Landsat, sensors: TM & ETM+, IRS), field observations geological and topographic maps and GIS information. Results of this study, show that the most dominate part of region is covered by Alluvial Plain (with: 42.8%), Pediplain (or Pediment) (with: 16.7%), Lowlands (11.85%), & Flood Plain (9/6%).

    Keywords: Costal Geomorphology, Shepard Classification Method, Caspian Sea, Nowshahr, Babolsar