فهرست مطالب

زمین ساخت - پیاپی 14 (تابستان 1399)

مجله زمین ساخت
پیاپی 14 (تابستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1400/04/03
  • تعداد عناوین: 6
|
  • عماد رجحانی، فرزین قائمی*، ساسان باقری صفحات 1-18
    واحد توربیدایتی کرتاسه بالایی-پالیوسن کمپلکس رتوک در نزدیکی مرز شمالی پهنه جوشخورده سیستان با بلوک لوت در شرق ایران، ساختمانی قوس شکل با تحدب به سمت NW می سازد. این قوس در 20 کیلومتری جنوب شرق شهر قاین قرار دارد که ما به آن «ساختار بادبزن شکل روشک» می گوییم. اجزاء آن عبارتند از: گسل های رانده در شمال غرب و غرب، که تابع راستای عمومی قوس می باشند؛ و گسل های امتدادلغز راست بر در شمال و چپ بر در جنوب. همچنین دو گروه چین های موازی با دیواره خارجی قوس که بسته و سیلندری می باشند، و چین های شعاعی که زاویه تندی با دیواره قوس می سازند، اغلب مخروطی شکل بوده و با روند و تمایل محور به سمت NW شکل بادبزنی به ساختار روشک داده اند. این چین ها حاکی از کوتاه شدگی در هسته قوس روشک می باشند؛ در حالیکه بخش خارجی قوس با گسل های مزدوج نرمال (ناشی از کشش تکتونیکی) مشخص می شود. چین خوردگی موازی محصول مهاجرت تکتونیکی واحد توربیدایتی کرتاسه فوقانی-پالیوسن به سمت SE بر روی یک سطح راندگی با شیب به سمت NW است که بتدریج با خمش قوس حول محور قایم در پالیوژن با چین های مخروطی جایگزین می شوند. قوس روشک اثر یک چین مخروطی با تمایل به سمت NW می باشد، که در نمای نقشه مشابه مقطع عرضی چین های بادبزنی دیده می شود. منشا این چین خوردگی احتمالا مرتبط با نوعی کمانش بزرگ مقیاس در مرز دو پهنه زمینساختی فوق الذکر می باشد. واحد توربیدایتی کرتاسه بالایی-پالیوسن کمپلکس رتوک در نزدیکی مرز شمالی پهنه جوشخورده سیستان با بلوک لوت در شرق ایران، ساختمانی قوس شکل با تحدب به سمت NW می سازد. این قوس در 20 کیلومتری جنوب شرق شهر قاین قرار دارد که ما به آن «ساختار بادبزن شکل روشک» می گوییم. اجزاء آن عبارتند از: گسل های رانده در شمال غرب و غرب، که تابع راستای عمومی قوس می باشند؛ و گسل های امتدادلغز راست بر در شمال و چپ بر در جنوب. همچنین دو گروه چین های موازی با دیواره خارجی قوس که بسته و سیلندری می باشند، و چین های شعاعی که زاویه تندی با دیواره قوس می سازند، اغلب مخروطی شکل بوده و با روند و تمایل محور به سمت NW شکل بادبزنی به ساختار روشک داده اند. این چین ها حاکی از کوتاه شدگی در هسته قوس روشک می باشند؛ در حالیکه بخش خارجی قوس با گسل های مزدوج نرمال (ناشی از کشش تکتونیکی) مشخص می شود. چین خوردگی موازی محصول مهاجرت تکتونیکی واحد توربیدایتی کرتاسه فوقانی-پالیوسن به سمت SE بر روی یک سطح راندگی با شیب به سمت NW است که بتدریج با خمش قوس حول محور قایم در پالیوژن با چین های مخروطی جایگزین می شوند. قوس روشک اثر یک چین مخروطی با تمایل به سمت NW می باشد، که در نمای نقشه مشابه مقطع عرضی چین های بادبزنی دیده می شود. منشا این چین خوردگی احتمالا مرتبط با نوعی کمانش بزرگ مقیاس در مرز دو پهنه زمینساختی فوق الذکر می باشد.
    کلیدواژگان: پهنه جوش خورده سیستان، قوس ساختاری، کرنش مماسی، بلوک لوت
  • نیما تیموری، علی یساقی* صفحات 18-29

    ارتفاعات پرپر در شمال خاور شهرکرد و در پهنه کوهزاد برخوردی زاگرس، در پهنه گذر از سنندج سیرجان به زاگرس مرتفع، قرار دارد و عمدتا از واحد های سنگی ژوراسیک و کرتاسه زیرین (نیوکومین) تشکیل شده است. مطالعات ساختاری قبلی از این پهنه، نوع کوهزاد برخوردی مایل را ترافشارش راستبر (کرتاسه-ترشیری پیشین) و یا جزء شدگی دگرشکلی در گسل های با سازوکار متفاوت راستالغز و راندگی (ترشیری پسین) می دانند. در این مقاله، تحلیل ساختارهای شمال خاور شهرکرد شواهدی از نوع دگرشکلی پهنه کوهزاد برخوردی مایل زاگرس را تبیین می نماید. گسل های با روند کلی شمال باختر  و سازوکار معکوس با مولفه راستالغز راستبر از ساختارهای اصلی این منطقه می باشند. گرچه  گسل های با روند شمال خاور  با سازوکارغالب راستالغز چپبر و مولفه کوچکتر معکوس و یا نرمال نیز برداشت گردیده اند. در پهنه گسل های با روند شمال باختر که کنترل کننده مرفولوژی ارتفاعات منطقه نیز می باشند، ساختار گلواره ی مثبت توسعه یافته اند. این ارتفاعات، در نتیجه اثر این گسل ها و با رشد هندسه ی لوزی شکل کشیده، به صورت ساختار بالاجسته نسبت به مناطق مجاور پست ایجاد شده اند. توسعه این هندسه ی لوزی شکل در نتیجه تلاقی پهنه های گسلی با روند شمال باختر و به صورت برشی ریدل R و P تحلیل گردیده و با توجه به توسعه چین های مایل پلانج دار همراه به عنوان شاهدی به اثر دگرشکلی ترافشارش این ساختارها و به عنوان بخشی از کوهزاد برخوردی مایل زاگرس نسبت داده شده است. از آنجا که این ساختارها سنگهای ترشیری پیشین و قدیمیتر را متاثر نموده اند، زمان تشکیل این دگرشکلی ها در این منطقه به قبل از ترشیری پسین تحلیل گردیده است.

    کلیدواژگان: کوهزاد برخوردی مایل زاگرس، ارتفاعات پرپر، گسل های برشی ریدل، دگرشکلی ترافشارش، ساختارهای گلواره مثبت
  • سلمان سنائی، علی یساقی، امیرحسین صدر، مجتبی همایی، سمیه دریکوند* صفحات 29-47
    تاقدیس گلخاری در زیرپهنه فروبار دزفول واقع شده و سنگ مخزن نفتی این تاقدیس، سازند آسماری- جهرم می باشد. وجود دو گسل راندگی زیرسطحی با شیب های مخالف هم در دو یال تاقدیس باعث ایجاد ساختار بالاآمدگی شده است. سبک چین‏خوردگی در تاقدیس گلخاری بر مبنای دلایلی چون وجود سازند دشتک به عنوان سطح جدایش میانی در منطقه، شکل جعبه ای آن در برش های عرضی و تحلیل پارامترهای هندسی برشها و مقایسه آنها با انواع مدلهای ارایه شده برای چین‏های مرتبط با راندگی، نیز جدایشی بودن چین را تایید می کند. میزان کوتاه‏شدگی در پهلوی پیشانیm  1605 پهلوی خلفی m2160 محاسبه شده است. برای شناسایی شکستگی‏های کششی در سازند آسماری، از روش دایره محاطی استفاده شده است. با استفاده از این روش، اثر سطح محوری چین در زیر سازند گچساران به دست آمده و با مقایسه آن با اثر سطح محوری روی سطح زمین، میزان جابجایی سطح محوری محاسبه شده است. ارتباط جنبشی گسل های عرضی- برشی و گسل های پی سنگی با استفاده از تصاویر ماهواره ای، نقشه ژیومغناطیسی و مقایسه روندهای غالب آنها تحلیل گردیده است. بر این اساس، دو گسل اصلی با سازوکار غالب راستالغز که در غرب (L1) و شرق (L2) تاقدیس گلخاری قرار دارند هم‏روند با گسل های پی‏سنگی می باشند، لذا این روند به عنوان پهنه اصلی دگرشکلی طبق مدل ریدل در نظر گرفته شده است.
    کلیدواژگان: کمربند چین- رانده زاگرس، چین جدایشی، تحلیل ساختاری، سطح جدایشی میانی، گسل عرضی- برشی، تاقدیس گلخاری
  • سعیده کشاورز* صفحات 47-60

    در سالهای اخیر تعیین ویژگی‎های دگرشکلی مانند دما در کمربندهای کوهزایی مورد توجه قرار گرفته است. در این نوشتار دمای دگرشکلی در مجموعه دگرگونی سه‎قلاتون با استفاده از شاخص‎های پتروفابریکی مانند سامانه‎ های بازبلورش کوارتز و فلدسپار، الگوی محور c- کانی کوارتز، زاویه بازشدگی اندازه‎گیری شده است. مجموعه دگرگونی سه‎قلاتون در شرق نیریز در استان فارس، بخشی از کمربند دگرگونی سنندج- سیرجان است. اندازه‎گیری محور نوری کوارتز در نمونه‎ های جهت ‎دار در این منطقه نشان داد که غالبا محورc-کوارتز در فاصله بین محور Z و Y بیضوی کرنش نهایی تمرکز یافته است. سامانه‎ های بازبلورش مانند مهاجرت مرز دانه و چرخش ریزدانه در کانی کوارتز و فلدسپارها دیده می‎شوند و دمایی در محدوده 400-550 درجه سانتی‎گراد را نشان می‎دهند. وجود ریزساختارهای دمای بالا همراه با ریزساختارهای دمای پایین مانند برآمدگی مرز دانه در کوارتز و وجود فلدسپارهایی با ساختارهای قفسه کتابی در نمونه‎ های مورد مطالعه نشان دهنده وقوع دو فاز دگرگونی است که نشان می‎دهد پیشرفت دگرشکلی در مراحل پایانی با کاهش دما همراه بوده است. همچنین زاویه باز شدگی کمربندهای محور نوری کوارتز اندازه گیری شده بین 68 تا80 درجه متغیر است که با استفاده از این ریزدماسنج دمای 50± 610-490 درجه سانتی‎گراد تخمین زده می شود. نتایج بدست آمده تطابق خوبی را با فعالیت  سامانه‎ های لغزش و تمرکز محورهای c- کوارتز نشان می‎دهند. این نتایج نشان دهنده رخداد دگرشکلی در شرایط رخساره شیست سبز- آمفیبولیت در کمربند دگرگونی سنندج-سیرجان است.

    کلیدواژگان: کلیدواژه ها: دمای دگرشکلی، محور c -کوارتز، ریزساختارها، سامانه‎های باز بلورش، زاویه بازشدگی
  • شهریار کشتگر*، محمد مهدی خطیب، علی محمد نیا صفحات 60-79

    منطقه مورد مطالعه، در حاشیه غربی گسل امتدادلغز راستگرد  زاهدان  واقع در  شرق پهنه  زمیندرز سیستان رخنمون دارد.  هدف این پژوهش، تعیین میدان تنش دیرین بر پایه مطالعه داده های  لغزش گسلی ناهمگن و خطواره های لغزشی موجود در بلوک های آهکی ایوس-الیگوسن است.  نتایج بدست آمده موقعیت روند و میل محورهای اصلیرا  53/45 =s1  ، 35/207 =s2  و 09/303= s3 نشان می دهد. بر اساس روش "دووجهی راست" و "بهینه سازی چرخشی"، مقدار فاکتور شکلR (F)=0.43   R¢= بدست آمده است که این مقادیر بیانگر تاثیر همزمان مولفه های فشارش و برش ناحیه ای در پهنه چین خورده -رانده سیستان است . همراهی ساختارهای کششی نظیر بودیناژ و شکستگی های برشی  وگسلش نرمال، حاکی از رخداد  یک تنش کششی بیشینه محلی،  با راستای N340  است.  این نتایج حاکی از رخداد یک دگرشکلی پیشرونده توام با جابجایی چرخشی عناصر درونی این پهنه امتدادلغز راستگرد می باشد. راستای بیشینه تنش کششی محلی   از زمان ایوسن  تا کنون، حدود 25 درجه دچار چرخش ساعتگرد  شده است. قرارگرفتن منطقه قرقروک در محل یک "خم گسلی" در امتداد گسل امتدادلغز راستگرد  زاهدان ، می تواند عامل چرخش ساعتگرد محور های اصلیتنش  باشد.

    کلیدواژگان: تنش دیرین، ائوسن، گسل زاهدان، قرقروک، سیستان
  • حسن نواصری، سید مرتضی موسوی*، محمد مهدی خطیب، ابراهیم غلامی صفحات 79-98

    پهنه مورد مطالعه  در فاصله 80 کیلومتری شمال غرب بیرجند مرکز استان خراسان جنوبی قرار دارد و در  ایالت ساختاری سیستان و بخشی از لوت شمالی واقع شده است . برای بررسی میزان فعالیت زمین ساختی بخش های مختلف گستره مورد مطالعه حاصل از فعالیت پهنه گسلی چاهک ، مطالعه و بررسی شاخص های ریخت زمین ساختی می توانند ابزار خوبی برای رسیدن به این هدف باشند ، در این پژوهش از شاخص های ریخت زمین ساختی مانند ضریب شکل حوضه (Ff) ، تراکم زهکشی (Dd) ، عدم قرینگی حوضه زهکش (Af) و اعوجاج رودخانه (S) و همچنین شواهد صحرایی مورد استفاده قرار گرفتن . پس از محاسبه شاخص ها در هر زیر حوضه منطبق بر گسل های منطقه میزان  فعالیت زمین ساختی آن بدست آمد  . سپس برای هر شاخص نقشه پهنه بندی سطح فعالیت زمین ساختی  دربخش های مختلف  گستره مورد مطالعه ترسیم شد و در نهایت شاخص زمین ساخت فعال نسبی (Active tectonics indices (Iat)) به منظور تعیین سطح فعالیت زمین ساختی کل محاسبه گردید ، که طبق میانگین گیری ، منطقه مورد مطالعه به 4 رده فعالیت زمین ساختی بسیار بالا ، بالا ، متوسط و کم تقسیم بندی شد ، که شاخص های اندازه گیری شده در زیر حوضه منطبق بر شاخه شرقی گسل چاهک مقادیر بالاتری را نشان می دهد که حاکی از فعالیت بالای گسل چاهک در این بخش است .

    کلیدواژگان: شاخص ریخت زمین ساختی، زمین ساخت فعال، گسل چاهک، خاور ایران
|
  • Emad Rojhani, Farzin Ghaemi *, Sasan Bagheri Pages 1-18
    Near the northern boundary of the Sistan Suture Zone to the Lut block, the Upper Cretaceous-Paleocene turbiditic unit of the Ratuk complex constructs a curved-shape structure, with an NW–trending convexity. This curved structure is located 20 kilometers to Qayen, we call it the "Ravoshk fan-shaped structure". This structure contains different structures: thrust faults in the north and north-west, following the general outer-arc strike of the Ravoshk structure; and the dextral strike-slip fault in the north and the sinistral strike-slip fault in the southeast of structure. Generally, two groups of folds gave a fan-shaped appearance to the Ravoshk structure. The first group contains close, cylindrical fold parallel to the outer-arc, while the second group composed of radial folds, which are approximately conical and have an NW-trending vertex. This later group reveals that a shortening event happened at the core of the structure. However, the outer part of the fan is remarked by conjugate normal faults, related to a tangential longitudinal strain. Parallel folds are formed as a result of the perpendicular-layer shortening and displacement of the upper Cretaceous-Paleocene turbiditic unit on an NW-dipping thrust surface. This followed by a vertical axis curving caused by layer-parallel shortening during the late Paleogene when the conical folding developed. Ravoshk structure is the trace of an NW-plunged, large conical fold which in map view is similar to the cross-section of a fan-shaped fold. The origin of this folding is probably related to a large-scale buckling at the boundary of the two mentioned tectonic terranes.
    Keywords: Sistan suture zone, structural curvature, tangential strain, Lut Block
  • Nima Timori, Ali Yassaghi * Pages 18-29

    Parpar Mountains is located in northeastern part of Shahrkord City, in Zagros collisional orogeny, and in the transition zone from the Sanandaj Sirjan (SSZ) to High Zagros zones. The mountains consists of Jurassic and Lower Cretaceous rocks. Former structural analysis of the Zagros collisional zone resulted in two proposition in which the Zagros oblique orogeny occurred as a right lateral transpression in Early Tertiary or partitioning of displacement between the strike-slip and reverse faults in Late Tertiary. Field studies show that faults are of oblique mechanisms with generally two main trends. The NW-trending faults have oblique Dextral Reverse kinematics whereas the NE-trending strike-slip faults have reverse or normal dip-slip components. Along the NW-trending faults, which also control the region morphology, positive flower structures are developed. These faults cause the mountains to poped-up against the low land around it.  The rhomboids shape of the mountains as a result of “R” and “P” Riedel shear faults interplay as well as development of oblique inclined folds is taken into account for transpression deformation of structures in the study area as a part of Zagros oblique collisional zone. Since the faults displaced the Late Tertiary rocks, this transpression deformation is proposed to occurr at least before Late Tertiary.

    Keywords: Zagros Oblique Collisional Orogeny, Parpar Mountains, Riedel Shear faults, Transpression Orogeny, Positive Flower Structures
  • Salman Salman Sanaei, Ali Yassaghi, Amirhosein Sadr, Mojtaba Homaei, Somaye Derikvand * Pages 29-47
    Golkhari anticline is located in the Dezful Embayment Subzone and the hydrocarbon reservoir is the Asmari-Jahrum Formation. The presence of two subsurface thrust faults with opposite dip direction the limbs of anticline, leads to the formation of a Pop-up Structure. Based on the existence of Dashtak Formation as median detachment surface in region, the box fold shape of the anticline in structural cross sections and analysis of the geometric parameters of the sections and their comparison with the models proposed for fault-related folds indicate detachment fold geometry is considered for folding style of the anticline. Respectively, the amount of shortening in the forelimb and backlimb is 1605 m and 2160 m.The inscribed circle analysis has been applied to detect fractures in the Asmari reservoir. Using this method, the trace of axial plane of the fold can be obtained under Gachsaran Formation. By comparison with the trace of axial plane in the surface of Earth, the displacement of axial plane was calculated. The inscribed circle analysis has been applied to detect extensional fractures in the Asmari reservoir. Using geomagnetic map, satellite images and comparing their dominant fault trends with basement faults in region, their kinematic relationship were analyzed. Based on this analysis, the main shear-transverse fault zones that are located at the west (L1) and east (L2) of the anticline, their trend are similar to the basement faults. This trend is considered as main deformation zone, according to Ridel model.
    Keywords: Zagros fold-thrust belt, Detachment fold, Structural Analysis, median detachment surface, shear-transverse fault, Gulkhari anticline
  • Saeede Keshavarz * Pages 47-60

    In recent years have seen an increasing interest in the study of deformation characteristics like temperature in the orogenic belt. In this research, deformation temperature in the Seh-Ghalatoun metamorphic complex was estimated by using petrofabrics indicators such as quartz and feldspar recrystalization regims, quartz c-axis pattern and opening angle. The Seh-Ghalatoun metamorphic complex as a part of the Sanandaj-Sirjan metamorphic belt located in the east of Neyriz from the Fars province. Petrographic study and quartz c-axis measurements from the oriented samples of this area show that c-axis maxima concentrate in intermediate positions between the Y- and Z-axes of the finite strain ellipsoid. Also grain boundary migration and subgrain rotation recystallizations are dominant. Intermediate temperatures (400–500°C) are suggested by sub-grain rotation recrystallization microstructures (SGR) and high temperatures (>550 °C) can be inferred from grain-boundary migration (GBM) recrystallization microstructures. GBM microstructures were overprinted by partial grain-boundary migration (BLG), elongate new grains, feldspars book-shelf structures and micafish indicate two phase of deformation which earlier stage occurred on the lower temperature. Opening angles of quartz c-axis fabrics have ranging from 68° to 80° which is confirm deformation temperature between 490 and 610±50 °C. A positive correlation exists between deformation temperature yielded from quartz opening angle, active slip systems and microstructures. These results highlight greenschist-to-amphibolite-facies deformation conditions.

    Keywords: Deformation temperature, Microstrucutures, Quartz c-axis, Recrystalization regimes, Opening angle
  • Sh. Keshtgar *, Shahriar Kershtgar, Ali Mohamadinia Pages 60-79

    The study area is exposed in the western margin of the Zahedan dextral strike-slip fault in eastern part of Sistan suture zone. This study investigates the situation of paleo-stress field based on heterogeneous fault slip data and slip-lines in Eocene-Oligocene limestone blocks. The results show the position of the three axes s 1 =45/53,  s 2 =207/35, s 3 =303/09. Based on the "right Dihedron" and "rotational optimization" methods, R¢= R (F)=0.43 , which represents the simultaneous compressional - shear stress component in eastern Sistan fold and thrust belt. Accompaniment of tensional structures such as boudinage, shear fractures and Normal faulting, indicate local Tensional stress whith  N340 direction. This results, show the occurrence of a progressive deformational phases and rotational displacement of the internal elements in this right-lateral strike-slip fault.  The local maximum tensional stress direction in this area, rotated clockwise direction, about 25° from Eocene  to recent time. The location of Ghargharook area near the fault-bent, along the Zahedan dextral strike-slip fault, can be caused  to clockwise rotation of  principal stress axis.

    Keywords: Paleostress, Eocene, Zahedan fault, Ghargharook, Sistan
  • Hasan Navaseri, Seyed Morteza Mousavi *, MohammadMahdi Khatib, Ebrahim Gholami Pages 79-98

    The study area is located 80 km northwest of Birjand, the central of Southern Khorasan province, and is located in the structural province of Sistan and part of North Lut. To study the amount of tectonic activity in different parts of the study area resulting from the activity of the well fault zone, study and study of tectonic morphology indices can be a good tool to achieve this goal, in this study of tectonic morphology indices such as shape coefficient Basin (Ff), drainage density (Dd), asymmetry of the drainage basin (Af) and river channel sinusitis (S) as well as field evidence of use. After calculating the indices in each sub-basin in accordance with the faults of the region, the amount of tectonic activity was obtained. Then, for each index, a zoning map of the tectonic activity level in different parts of the study area was drawn, and finally, the relative active tectonics index (IAT) was calculated to determine the total tectonic activity level, which according to the average The study area was divided into 4 categories of very high, high, medium and low tectonic activity, which measured indices in the basin corresponding to the eastern branch of Chahak fault show higher values that indicate high activity of Chahak fault In this section.

    Keywords: Tectonic morphology index, Active tectonics, Chahak fault, East of Iran