فهرست مطالب

نشریه مطالعات جامعه شناسی
سال نهم شماره 4 (پیاپی 33، زمستان 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/11/01
  • تعداد عناوین: 8
|
  • جرم سازمان یافته تجارت زنان و ارزیابی جهتگیری مقررات حقوق بینالملل
    حسن موثقی صفحه 1

    زمانی که بشر برای لحظه ای کوتاه از پروردگار مهربان و دانا غافل شد و دستانش را به سوی میوه ممنوعه که شیطان آن را اکسیر جاودانگی معرفی کرده بود دراز کرد و آن را چشید تصور نمی شد که بشریت خود را در چه مهلکه ناگواری قرار داده و ستمکاری و جهالت را نسبت به همنوعان خود در پیش بگیرد. هدف از این تحقیق آشنایی با جرم سازمان یافته تجارت زنان یا بردگی سفید و ارزیابی کارکرد مقررات حقوق بین الملل در مبارزه با این مسئله اخلاقی است. متدلوژی به کار رفته در این تحقیق به صورت روش اسنادی و تکنیک تحلیل ثانوی بوده و در انتهای مباحث با استنتاج از یافته های موجود، کارآمدی و یا اثرگذاری این تدابیر سنجیده خواهد شد. در نهایت نتایج به دست آمده ثابت می کند که رویای زندگی مدرن، تبعیض های گوناگون نسبت به زنان در بسیاری از اجتماعات انسانی، فقدان اعتماد به نفس در زنان و فاصله آن ها از توسعه پایدار و مهم تر از همه اولویت نداشتن مبارزه با تجارت زنان به عنوان نقض فاحش حقوق بین الملل بشر از علل رشد تصاعدی این تجارت خشن و مجرمانه در هزاره سوم میلادی است.

    کلیدواژگان: تجارت زنان، مقررات حقوق بینالملل، آموزش مستمر، جرائم سازمان یافته و آسیبهای اجتماعی
  • بررسی رابطه سرمایه اجتماعی با مشارکت سیاسی شهروندان 18 تا 40 سال شهر مرند
    محمد ایمانی، صمد رسول زاده اقدم صفحه 2

    هدف از تحقیق حاضر بررسی رابطه بین سرمایه اجتماعی با مشارکت سیاسی شهروندان 18 تا 40 سال شهر مرند بود. روش تحقیق حاضر از حیث روش توصیفی-   همبستگی و از حیث هدف کاربردی می باشد. جامعه آماری تحقیق حاضر را شهروندان 18 تا 40 سال شهر مرند تشکیل دادند که بر اساس اطلاعات کسب شده از مرکز ملی آمار و سالنامه آماری آذربایجان شرقی 45503 نفر بود که با کمک فرمول کوکران تعداد 381 نفر به عنوان نمونه انتخاب شدند. برای جمع آوری داده ها از دو پرسشنامه مشارکت سیاسی تینگ چانگ(2009) و پرسشنامه سرمایه اجتماعی ناهاپیت و گوشال (1998) استفاده شد. نتایج نشان داد بین سرمایه اجتماعی و مشارکت سیاسی شهروندان 18 تا 40 سال شهر مرند ارتباط معنی داری وجود دارد. هم چنین بین سرمایه اجتماعی و ابعاد مشارکت سیاسی (مشارکت در رای گیری ها، فعالیت های انتخاباتی، تماس با سیاست مداران، انجام فعالیت های اعتراضی و عضویت در گروه های سیاسی) در بین شهروندان 18 تا 40 سال شهر مرند رابطه معنی داری وجود داشت.

    کلیدواژگان: سرمایه اجتماعی، مشارکت سیاسی، مشارکت در رای گیری ها، فعالیت های انتخاباتی، تماس با سیاستمداران، انجام فعالیت های اعتراضی و عضویت در گروه های سیاسی
  • طرح ساماندهی مناطق فرسوده محدوده ویجویه تبریز
    مهسا فریدی ثانی، میرسعید موسوی صفحه 3

    در حال حاضر بسیاری از شهرهای کشور با مساله ای به نام بافت های فرسوده مواجه هستند. این بافت ها یا هسته های قدیمی شهرها بوده و به مرور زمان دچار فرسودگی و عدم کارآیی شده اند و یا در دوران معاصر بدون رعایت ضوابط و مقررات معماری و شهرسازی شکل گرفته و از این رو اکنون با مسایل و مشکلات بسیاری رو به رو بوده و این مشکلات را به کل شهر نیز تسری می دهند. به نظر می رسد در بافت های فرسوده با توجه به وسعت دامنه و شدت مسایل گریبانگیر این بافت ها کارآمدترین رویکرد که بتوان برای مواجهه با کاستی ها و نارسایی ها اتخاذ نمود، نیل به اهداف توسعه پایدار در عرصه بهسازی این بافت ها می باشد. در این تحقیق از روش کتابخانه ای و میدانی استفاده شده است. اطلاعات لازم برای اجرای ساماندهی محلات از وزارت راه و شهرسازی، سازمان میراث فرهنگی، گردشگری و شهرداری منطقه 8 شهر تبریز اخذ شده است. روش پژوهش روش کتابخانه ای و برای جمع آوری داد ه های مورد نیاز از مشاهدات عینی استفاده شده است . در مرحله تجزیه و تحلیل ، ماتریس تحلیلی مشتمل برفهرستی ازنقاط قوت، ضعف، فرصت ها و تهدیدها مورد شناسایی و تحلیل قرار گرفت . برای ترسیم نقشه های شهرسازی از نرم افزار2 D autocad   استفاده شد.

    کلیدواژگان: توسعه پایدار، نوسازی و بهسازی، بافت فرسوده و طراحی شهری
  • امیرمسعود امیرمظاهری *، منا فخاریان صفحات 7-24

    مقایسه وضعیت ایران از نظر شادی با کشورهای دیگر حاکی از سطح پایین شادکامی و نشاط است و کشورهای شادتر نیز طبق بررسی ها امتیاز بالاتری در شاخص های سرمایه اجتماعی دارند. از این رو هدف اصلی این مقاله شناخت نقش سرمایه اجتماعی در شادی جوانان می باشد. روش پژوهش اسنادی و پیمایشی و ابزار گردآوری داده ها نیز پرسشنامه است. جامعه آماری شامل کلیه دانشجویان دانشکده  روان شناسی و علوم اجتماعی تهران مرکز است و حجم نمونه با استفاده از فرمول کوکران 400 نفر انتخاب گردید. روش نمونه گیری طبقه ای بوده و بر اساس طبقه رشته، دانشجویان به سه رشته علوم اجتماعی، علوم تربیتی و روان شناسی تقسیم شدند. چارچوب نظری نیز تلفیقی از دیدگاه های گیدنز، دورکیم، پاتنام، کلمن و بوردیو می باشد. یافته ها نشان دادند بین متغیرهای اعتماد اجتماعی (سنتی و مدرن)، ارتباط اجتماعی (سنتی و مدرن)، مشارکت سنتی و شادی رابطه مثبت و معناداری وجود دارد، اما متغیر مشارکت اجتماعی مدرن با شادی رابطه ای ندارد. مطابق با نتایج تحلیل مسیر دو متغیر ارتباط مدرن و سنتی تاثیر مستقیم بر شادی دانشجویان دارند و سایر متغیرها به طور غیرمستقیم بر شادی تاثیر دارند؛ هم چنین متغیرهای مستقل توانسته اند 2/29 درصد از تغییرات متغیر وابسته را تبیین کنند.

    کلیدواژگان: شادی، سرمایه اجتماعی سنتی و مدرن، اعتماد اجتماعی، مشارکت اجتماعی و ارتباط اجتماعی
  • پریسا غفارزاده خویی، صمد صباغ * صفحات 25-36

    هدف از مطالعه حاضر، تعیین رابطه بین کیفیت زندگی و مشارکت اجتماعی دانشجویان دانشگاه آزاد اسلامی واحد تبریز می باشدکه با استفاده از روش پیمایش مقطعی انجام پذیرفت. جامعه آماری تحقیق حاضر را کلیه دانشجویان دانشگاه آزاد اسلامی واحد تبریز به تعداد 31447 نفر تشکیل می دادند که با استفاده از فرمول کوکران تعداد 323 نفر به عنوان حجم نمونه تعیین گردید و به روش نمونه گیری طبقه ای متناسب با حجم نمونه انتخاب شدند. ابزار اندازه گیری در این تحقیق پرسشنامه های استاندارد بودند که اعتبار و پایایی آن ها مکررا مورد تایید قرار گرفته اند، در این مطالعه، جامعه مورد نظر از طریق پیش آزمون و اعتبار صوری مورد آزمون قرار گرفت و تایید شد. نتایج به دست آمده از آزمون فرضیه ها رابطه معنادار و مثبت بین کیفیت زندگی با میزان مشارکت اجتماعی به دست آمد. هم چنین تفاوت معناداری بین میانگین مشارکت اجتماعی دانشجویان دانشکده علوم پزشکی با دانشجویان سایر دانشکده ها به دست آمد.

    کلیدواژگان: مشارکت اجتماعی، کیفیت زندگی و دانشجویان
  • خدیجه فلاحی پیروز *، حاجی محمد احمدی، سید محمد دادگران صفحات 37-49

    این تحقیق از نظر روش تحقیق به صورت توصیفی- پیمایشی می باشد و از مناطق شمال، مرکز، جنوب، شرق و غرب که از بین آن ها به صورت تصادفی، پرسشنامه بین 384 نفر تقسیم شده است و از هر منطقه تعداد 96 پرسشنامه توزیع و جمع آوری و در نهایت با استفاده از نرم افزار سspss ، داده ها تجزیه و تحلیل می شوند. نتایج به دست آمده، نشان می دهد وجود برنامه های سفر به خیر و تازه های ترافیکی، رابطه مثبتی باارتقاء فرهنگ ترافیکی دارد. بافرض اطمینان 95 درصد می توان اظهار داشت وجود برنامه - هایی مانند سفر به خیر و تازه های ترافیکی، رابطه مثبتی با ارتقاء فرهنگ ترافیکی دارد و با افزایش پخش برنامه هایی با مضامین ترافیکی، فرهنگ ترافیکی نیز ارتقاء می یابد. این یافته ها، نشان می دهند که طبقه اجتماعی مخاطبان برنامه های تلویزیونی، رابطه مثبتی با ارتقاء فرهنگ ترافیکی دارند و علاوه بر آن، بین محل جغرافیایی و ارتقاء فرهنگ ترافیکی، رابطه معنا داری برقرار است. در نهایت، از تحلیل داده ها نیز به این نتیجه دست می یابیم که وجود برنامه های ترافیکی، به ویژه تفکیک جنسیت، سبب افزایش فرهنگ ارتقاء ترافیکی می شود. با توجه به نتایج داده ها بین اثرپذیری مخاطبان در مناطق مختلف تهران، تفاوت معناداری وجود دارد؛ بنابراین با فرض اطمینان 95 درصد می توان اظهار داشت تاثیر پذیری افراد در مناطق مختلف متفاوت است.

    کلیدواژگان: پیام های ترافیکی، ارتقاء فرهنگ ترافیک، برنامه سفر به خیر و تازه های ترافیکی تلویزیون
  • نرمینه معینیان صفحات 83-93

    یافته های این پژوهش با استناد به مطالعه اسنادی پژوهش های حوزه زبان شناسی اجتماعی و جامعه - شناسی زبان و جنسیت، بیانگر آنست که در بسیاری از جوامع بین گفتار زنان و مردان تفاوت هایی وجود دارد و هم چنین معمولا محتوا و ساختار زبان ها در رابطه با دو جنس زن و مرد خنثی نبوده که از آن به «سوگیری جنسیتی زبان» یا «جنسیت زدگی زبان» تعبیر می شود. این تفاوت ها ازسویی به لحن، طرزبیان و نحوه گزینش کلمات ازسوی دو جنس مربوط بوده و از سوی دیگر از ساختار و ادبیات درونی و ویژگی های ماهوی یک زبان نشات می گیرد. دلایل این تفاوت ها در جوامع گوناگون و در برهه های تاریخی مختلف، متفاوت می باشد. مثلا در برخی از جوامع ناشی از واج ها یا واژه های تابو شده برای زنان است. بعضا ناشی از اشغال سرزمینی به وسیله مهاجمان و ادغام زبان آن ها با زبان زنان بومی منطقه و بیشتر وقت ها ناشی از ایفای نقش های اجتماعی متفاوت و انتظارات نقش ویژه هر جنس می باشد و بنابر ادعای برخی نظریه پردازان ازجمله زبان شناسانی که گرایشات فمنیستی دارند؛ ناشی ازاقتدار و سلطه مردان نسبت به زنان در جوامع پدرسالار است. آثار این تفاوت های زبانی بین زن و مرد نیز در این بررسی مورد بحث قرار گرفته است. این اثرات هم شامل بعد بازنمایانندگی زبان در عرصه زندگی اجتماعی است. یعنی زبان به عنوان آیینه ای، ساختار ارزشی، گرایشی و عملکردی یک نظام اجتماعی را در برخورد با دو جنس زن و مرد منعکس می کند و هم شامل بعد تقویت کنندگی است یعنی تجلی تفاوت های مذکور بین زن و مرد در زبان (بنابه دیدگاه مکتب نسبیت گرایی زبانی ساپیر ورف) باعث آشکارسازی، تصریح، تاکید و تقویت و عادی سازی هر چه بیشتر این تفاوت ها و برتری های بین دو جنس می گردد. در این پژوهش از تیوری های نسبیت زبانی، نظریه تابو، نظریه اشغال، نظریه تفاوت نقش ها و نظریه سلطه درتبیین علت این تفاوت های زبانی و اثرات آن ها استفاده شده است. روش پژوهش مبتنی بر روش کیفی، ژرفانگرانه و مقایسه ای بوده و برای گردآوری اطلاعات از روش اسنادی با مراجعه به یافته های تحقیقی حوزه جامعه شناسی زبان و زبان شناسی اجتماعی استفاده شده است و جامعه آماری را زبان های گوناگون دنیا تشکیل می دهد.

    کلیدواژگان: تابو، جنسیت زدگی زبان، نظریه سلطه، نظریه اشغال، نسبیت زبانی، انتظارات نقش
  • ایوب یوسف پور نظامی * صفحات 95-121

    این نوشتار، تاملی زبان- جامعه شناختی در آیات قرآنی، با موضوعیت زبان (لسان) است. بدین منظور در رویکردی واژه شناختی، آیات حاوی واژه " لسان " (زبان)، استخراج و 24 آیه با متد مقوله بندی پسین، طبقه بندی موضوعی گردید. درمیانه مجموعه سیزده گانه مقولات حاصل از مقوله بندی پسین (سطح اول)، برای طبقات موضوعی "زبان (زبان عربی) ، تنزیل قرآن و رسالت رسولان "، فراوانی درخور توجهی مشاهده شد. این یافته در کنار بخشی از تبیین های زبانی در قرآن (تبیین خلقت انسان، هبوط و...) ؛ راهنمونی بر فرضیه "محوریت زبان در قرآن" گشت. این مطالعه در سپهر مفروضه فوق، ضمن پرداختن به مجموعه پرسش های مطالعاتی معرفی شده در متن؛ براساس پرسش بنیادی زیر پیش رفت: آیا تنزیل قرآن به زبان عربی (و تاکید بر این ویژگی) به معنی مطابقت قرآن با ساخت فرهنگی، زبانی (سبکی ، لغوی / گرامری) عربی؛ تایید، بازتولید آن و استیلابخشی عربی بر عجم است؟ باتوجه به سیاق مباحث، در رویکردی تطبیقی، دیدگاه زبان شناختی قرآن با انگاره زبان شناختی پست - مدرن نیز؛ به طور تطبیقی به اختصار بررسی شد. نتیجه حاصل، طرحی ناتمام از فلسفه قرآنی زبان است؛ که در فازهای مطالعاتی دیگر، با افزودن بر دامنه کاوش ها و استخراج واژه های قرآنی مترادف و مرتبط با " لسان " و ابداع خوشه ایی از مفاهیم و مقولات دیگر، می تواند روی در کمالی بیش از این نهد.

    کلیدواژگان: لسان، نظریه و فلسفه قرآنی زبان، مفروضه محوریت زبان در قرآن، ساختارشکنی فرهنگی- زبانی (لغوی- گرامری)، بومی سازی جامعه شناسی و جامعه شناسی پست-مدرن
|
  • Organized crime of women trafficking and assessment of the international law provisions orientation
    Hassan Movassaghi Page 1

    When human ignored the kind and wise creator for a short moment and picked up the forbidden fruit which Satan had introduced it as the elixir of immortality, it was not assumed that humanity has placed himself in the detrimental situation and begun oppression and ignorance on mankind. The goal of this research was to familiar with organized crime of women trafficking and assessment of the international law provisions in fighting with this moral issue. The research methodology was documentary and secondary analysis technique and finally, the efficacy and effectiveness of these plans examined referring to the findings. The results showed that, the modern life dream, various discriminations on women in most of human communities, lack of confidence in women and their distance from sustainable development and most importantly lack of priority of fighting with women trafficking as violations of international human rights are the reasons for increase of this violent and criminal trade in the third millennium.

    Keywords: women trafficking, international law provisions, continuous education, organized crimes, Social Damages
  • The relationship between social capital and political participation of citizens 18 to 40 years in Marand
    Mohammad Imani, Samad Rasoulzadeh Agdam Page 2

    The aim of this study was to investigate the relationship between social capital and political participation of citizens 18 to 40 years in Marand. The current study was descriptive-analytic and in terms of purpose it is functional. The population of the study is all citizens (18 to 40) in Marand and the sample of the study is 381 people who were selected by Cochran Formula. To collect data two questionnaires of political participation (Ting Chang 2009) and social capital (Nahapiet and Ghoshal 1998) were used. Data analysis of variance and regression analysis was performed using the software spss 19. The results showed that there is a significant relationship between social capital and political participation of citizens 18 to 40 years in Marand. As well as there is a significant relationship between social capital and political participation dimensions (participation in elections, electoral activities, contacts with politicians, protesting activities and membership in political groups) among citizens 18 and 40 in Marand.

    Keywords: Social capital, political participation, electoral activities, contacts with politicians, protesting activities, membership in political groups
  • Reorganization plan of worn areas around Vijoye in Tabriz
    Mahsa Faridy Sani, Mir Saeed Mosavi Page 3

    Currently, many cities of the country are faced with a problem called the worn textures. These textures are the old cells of cities, which have become inefficient and worn over time, or they have been created in the contemporary era without observing the architecture and urban planning rules and regulations. Therefore, they are faced with many problems now and they extend these problems to the whole city. It seems that the most efficient approach regarding the scope of the obsolescence deprived areas and the intensity of issues to deal with the defects and shortcomings is achieving the objectives of sustainable development for soil amendment. Librarian and surveying methods are used in this research. The necessary information for the implementation of reorganization of neighborhoods is taken from the Ministry of Roads and Urban Development, Cultural Heritage and Tourism organization and District 8Municipality of this city of Tabriz. The data were collected through documentary studies, as well as field studies, including observations. SWOT analysis matrix and word software were used for the analysis stage. In analyzing the data, a list of strengths, weaknesses, opportunities, and threats were identified and analyzed in the analytic matrix. AutoCAD2 software was used to draw urbanism maps.

    Keywords: Sustainable Development, renovation, amendment, Worn Texture, Urban Design
  • Amirmasuod Amir Mazaheri*, Mona Fakharian Pages 7-24

    The comparison of happiness in Iran with other countries indicates low level of happiness and according to surveys happier countries have higher privilege in social capital indexes. Therefore, basic aim of this article is recognition of the role of social capital in youth happiness. Research method is documentary and survey and the mean of data collection is questionnaire. The statistical population contains all students of psychology and social sciences faculty of Tehran Central University and the sample volume utilizing Cochran formula was selected 400 individuals. Sampling method was classification and according to major class the students were divided to three majors of social sciences, educative sciences and psychology. The theoretical framework was extracted from the ideas of Giddens, Durkheim, Putnam, Coleman and Bourdieu. The findings indicated that, there is a positive and meaningful relationship between variables of social trust (traditional and modern), social communication (traditional and modern), traditional participation and happiness. But modern social participation variable doesn't have any relationship with happiness. According to path analysis results, variables of modern and traditional communication affected happiness directly and other variables affected indirectly. Also, independent variables have been able to clarify 29/2% of the changes of dependent variable of happiness.

    Keywords: happiness, traditional, modern social capital, Social trust, social participation, social communication
  • Parisa Gafarzadeh Khoyee, Samad Sabagh * Pages 25-36

    The aim of this study was to determine the relationship between quality of life and social participation of students of Islamic Azad University of Tabriz that Used cross-sectional survey method. The population of this study is all students of Islamic Azad University of Tabriz (31447) and using stratified sampling a sample of 323 students were selected as the sample size. In this study, standard questionnaires were used which their validity and reliability have been confirmed repeatedly. In this study, the target population has been tested through pre-test and validity. The results show that, there is a positive and significant relationship between quality of life and social participation. Also, there is a meaningful difference between the average participation of medical students with other faculties’ students.

    Keywords: social participation, quality of life, Students
  • Khadijeh Fallahi Pirouz *, Haji Mohammad Ahmadi, Seyyed Mohammad Dadgaran Pages 37-49

    The research methodology in this study is descriptive-survey.A questionnaire is randomly divided between 384 people from North, Center, South, East and West and from each region 96 questionnaires distributed and collected and using SPSS software gathered data were analyzed. The results show that, there is a positive relationship between mentioned TV programs and the promotion of traffic culture. With 95 percent confidence it can be said that these programshas a positive relationship with traffic culture, and with the increase in broadcasting such programs with traffic issues, traffic culture also will be upgraded. These findings indicate that, there is a positive correlation between the social class of audiences of television programs and improvement of traffic culture, and in addition, there is a positive relationship between the geographic location and improving traffic culture. Finally, the results show that, traffic programs, especially differentiated by gender caused to the promotion of traffic culture. According to data there is a significant difference between audiences in different parts of Tehran and with 95% confidence it can be stated that, the affected people in different regions is different.

    Keywords: traffic messages, promotion of traffic culture, Safar bekheyr, Tazehaye Traffic Television
  • Narmineh Moeinian Pages 83-93

    The present study based on documentary research of sociolinguistic and sociology of language and gender relations shows that, there are differences in the language used by males and females in societies. Furthermore, the content and structure of languages regarding male and female interlocutors is not neutral. There is gendered orientation and gendered use of language between male and female language-users. These differences are related to the tone, style, and diction of language-users (both genders) as well as the structure, internal cohesion and natural characteristics of a language. The reasons for these differences are different depending on different time eras and societies. For example, in some societies these differences are related to taboo words or expressions for the females. Also, some differences are dependent on the domination of one country by the enemy forces and assimilation of the native language of the females of that country by the dominant ones’ language. Moreover, most of the time the differences are related to different social functions performed by each gender as well as the gendered expectations of the society. Also, some feministic linguists who have gendered orientations believe that the difference in language use between males and females are related to the male domination situation of that society. Manifestations of these differences were discussed in the present study. These manifestations include aspects like language representation in the social life of the society, i.e. language echoes the value system and functional aspects of a social system in dealing with males and females and strengthening and foregrounding these gendered differences. According to the relativity of language proposed by Sapir and Whorf, it may result in exploitation, explication, emphasis, strengthening and commonality of these differences and superiorities between males and females. The present study uses the theoretical framework of the relativity of language proposed by Sapir and Whorf, the theory of taboo, the theory of domination, the theory of the differences in functions, and the theory of the domination in explanation or definition. The research methodology is of qualitative type with interpretive-comparative approach using documentary data with reference to sociology of language and sociolinguistics. The population comprises different languages of the world.

    Keywords: Taboo, Gendered-Language, Domination Theory, Occupation Theory, Relativity of Language, Role-Expectation
  • Ayoub Youssef Pour Nezami * Pages 95-121

    This paper reflects on Language-sociological approach on Quranic verses of language (Lesan). To do this, in a terminological approach, the verses included the word (Lesan) were extracted and 24 verses were classified using late categorization method.Among 13 issues resulted from categorization, there are considerable frequency in subjects such as Arabic language, descending Quran and prophets’ missions. This finding besides other language explanations in Quran (explanation of man’s creation) is leading us to hypothesis of centrality of language in Quran. The main question of the paper is: Do the descending of Quran in Arabic (emphasis on this feature) is to match it with Arabic culture and language, improvement, reproduce and demonization of Arabic on Ajam?  In a comparative approach, linguistic viewpoint of Quran is compared with postmodern linguistic. The result is an incomplete plan of Quranic philosophy that could be reinforced in other studies with extracting other words synonymous to Lesan.

    Keywords: Lesan, theory, Quranic philosophy of language, centrality of language in Quran, cultural-linguistic deconstruction, localization of sociology, postmodern sociology