فهرست مطالب

نشریه مطالعات مدیریت شهری
پیاپی 23 (پاییز 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/09/01
  • تعداد عناوین: 7
|
  • اسدالله نقدی، حیدر بابایی* صفحات 2-14
     مقدمه و هدف پژوهش

     مفهوم محوری در مطالعات مرتبط با کیفیت زندگی شهری سنجش میزان و کیفیت تحقق نیازهای مادی و معنوی شهروندان در دو بعد شاخص های ذهنی (کیفی) و عینی (کمی) در زمینه های مختلف (اجتماعی، اقتصادی، سیاسی و زیست محیطی) است. مطالعات در این خصوص از 1930 مورد توجه متخصصان مسایل شهری قرار گرفت. این موضوع ابتدا در کشورهای توسعه یافته و سپس جوامع در حال توسعه بسط پیدا کرد. هدف اصلی این مقاله بررسی ابعاد، عناصر و مدل های مختلف سنجش و هم چنین مقایسه شاخص های عینی و ذهنی در یکی از مراکز استان در غرب ایران و شهر همدان است. با توجه به سابقه دیرینه شهری همدان و گزینش این شهر بعنوان پایتخت تاریخ و تمدن ایران،این شهر بعنوان جغرافیای تحقیق انتخاب شده است.

    روش پژوهش

    روش این مقاله پیمایشی بوده است و نتایج نشانگر اهمیت توجه به هر دو بعد ذهنی و عینی کیفیت زندگی در برنامه ریزی شهری است. جامعه آماری خانوارهای ساکن در شهر همدان می باشند که در این میان 380 خانوار به عنوان نمونه انتخاب شدند. برای جمع آوری اطلاعات ابتدا شهر همدان به صورت خوشه ای به محلات نسبتا هم گون تقسیم، و سپس در مرحله بعد پس از تعیین خوشه ها و بلوک ها با استفاده از نمونه گیری تصادفی، نمونه نهایی برگزیده شد. سپس محلات از بین خوشه های چهار گانه انتخاب شدند.

    یافته ها و نتیجه گیری

    بر خلاف انتظار اولیه نتایج نشانگر عدم رابطه معناداری بین شاخص های عینی و ذهنی کیفیت زندگی در مناطق مختلف شهر با میزان رضایت مندی می باشد. هم چنین بعد ذهنی بر دیگر ابعاد کیفیت زندگی ارجحیت دارد.

    کلیدواژگان: کیفیت زندگی، بعد عینی، بعد ذهنی، برنامه ریزی شهری، توسعه
  • بی بی زهرا موسوی بیوکی*، سید جلال موسوی بازرگانی صفحات 16-28

    امروزه با گسترش شهر نشینی و جمعیت شهر نشین، نیاز به جا به جایی و تقاضا برای سفر، روز به روز افزایش یافته، حجم زیاد این جا به جایی ها آثار و تبعاتی را به دنبال دارد از اینرو پیش بینی الگوی سفرها برای برنامه ریزی و مدیریت این جابه جایی ها از اهمیت ویزه ای برخوردار است. آنچه برای پژوهش  فعلی اهمیت دارد مسیله الگوی جا به جایی ها است. به دلیل تنوع در ویژگی های اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی افرادی که جا به جا می شوند می توان انتظار داشت که افراد در الگوی جا به جایی ها (سفرها) با یکدیگر تفاوت داشته باشند.  تحقیق حاضر با هدف بررسی الگوی جا به جایی های روزانه درون شهری با الگوی مسافرتهای سالانه انجام شده است. فرضیه اصلی تحقیق عبارت است از: الگوی جا به جایی های روزانه با الگوی مسافرتهای سالانه  شهروندان تهرانی رابطه دارد. روش تحقیق از نوع هم بستگی مبنی بر استفاده از پرسشنامه با 384 نمونه و روش نمونه گیری خوشه ای طبقه بندی شده می باشد. ابتدا الگوی سفرهای روزانه و مسافرتهای سالانه را با استفاده از متغیرهای مورد نظر در تعاریف بدست آورده ایم. به منظور آنالیز داده های تحقیق  از روش های آماری در نرم افزار SPSS20 (آزمون کای اسکویر) استفاده شده است. نتایج نشان می دهد که بین الگوی جا به جایی های روزانه و الگوی مسافرتهای سالانه رابطه وجود دارد.

    کلیدواژگان: الگوی سفر، جابه جایی های روزانه، مسافرتهای سالانه، تهران
  • مهدی یعقوبی*، میرنجف موسوی، فرامرز قربانی، مرضیه حاتمی صفحات 30-41

    اگر بخواهیم در توسعه شهرهای امروزی، پاسخگوی احتیاجات امروزی باشیم و سهم نسل‏های آینده از منابع را در نظر بگیریم باید اداره خردمندانه شهرها را بر پایه شهرسازی مشارکتی و مشارکت آگاهانه شهروندان تعریف و برنامه ریزی کنیم.حضور شهروندان در عرصه تصمیم گیری و نزدیکی آنها با مسیولین و متخصصان و دستیابی هر چه سریع تر به خواسته ها و نیازهایشان مطابق با شرایط زندگی و ویژگی‏های اجتماعی و اقتصادی از طریق فرایند شهرسازی مشارکتی میسر می شود.در حال حاضر جایگاه مشارکت شهروندان در شهرهای ایرانی، در حد ظاهرفریبانه و حداکثر اطلاع ‏دهی و مشورت کردن است.هدف کلی از این مقاله نقش شهروند مشارکت‏جو در مدیریت شهری، در شهر ایلام می باشد.روش جمع آوری اطلاعات بر مبنای اسنادی و نیز میدانی (پرسشنامه) و نوع تحقیق کاربردی-توسعه ای است.برای تجزیه و تحلیل داده‏ها از نرم افزار spss استفاده شده است.روش‏های آماری مورد استفاده در این تحقیق کندال، رگرسیون چند متغیره است.با توجه به نتایج به دست آمده از پژوهش میزان مشارکت بین شهروندان ایلامی در حد کم تا متوسط می باشد.

    کلیدواژگان: مشارکت، شهروند مشارکت جو، مدیریت شهری، ایلام
  • یاسمن سلحشور فرد خلیل آباد*، احمد زنگانه، طاهر پریزادی صفحات 44-63
    مقدمه و هدف پژوهش

    شناسایی و تعیین محلات مسیله دار و فرودست شهری یکی از موضوعات مهم مدیریت شهری محسوب می گردد. مقاله حاضر، تلاشی است تا با استفاده از ابعاد کالبدی، اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی در منطقه 17 شهر تهران به شناسایی محلات دارای فقر شهری و برنامه ریزی توسعه محله محور آن ها بپردازد.

    روش پژوهش

     الگوی حاکم بر این پژوهش، تحلیلی-کاربردی می باشد، جهت شناسایی محلات دارای فقر شهری منطقه 17 شهر تهران با استفاده از مدل تاپسیس از بلوک آماری سال 1390 و نقشه کاربری اراضی منطقه17 در محیط نرم افزار ArcGIS،SPSS و EXCEL استفاده و درنهایت با استفاده از تکنیک آیدا پروژه های راهبردی تولید شده است.

    یافته ها

     با بهره گیری از مدل تاپسیس به سطح بندی محلات منطقه پرداخته و درنهایت محلات مقدم و آذری به عنوان محلات دارای فقر شهری و محلات اهداف برنامه ریزی انتخاب و با توجه به پتانسیل و مشکلات موجود در این محلات به ارایه راهبرد و سیاست هایی در جهت توسعه محله محور و درنهایت با استفاده از تکنیک تحلیل عرصه های تصمیم گیری مرتبط  (آیدا)، به تولید پروژه های راهبردی در جهت به مطلوبیت رسیدن وضعیت زندگی در محلات هدف پرداخته است.

    نتیجه گیری

    نتیجه پژوهش حاکی از آن است که بعد کالبدی محلات مسیله دار مقدم و آذری نسبت به سایر ابعاد شرایط نامساعدتری دارد به همین دلیل بخش اعظم برنامه ریزی ها بر روی این بعد صورت گرفته است.

    کلیدواژگان: توسعه محله محور، تحلیل عرصه های تصمیم گیری مرتبط (آیدا)، محلات دارای فقر شهری، منطقه 17 شهرداری تهران
  • سمانه لعله ئی* صفحات 66-75

    پرداختن به مقوله نشاط و عوامل ایجادکننده آن در سازمان ها از آنجا ناشی می شود که شادی از یک طرف عواطف مثبت پرسنل را افزایش داده و از طرفی با کاهش عواطف منفی، باعث افزایش بهره وری خواهد شد. هدف این پژوهش بررسی میزان تاثیر برنامه های فرهنگی بر شادی و نشاط کارکنان و افزایش بهره وری سازمان درشهرداری شهرستان دامغان است. محیط کار امروز، محیطی رقابتی همراه با فعالیت های متنوع و پیچیده است. برای اینکه سازمان ها بتوانند در چنین محیطی فعالیت کنند و اهداف خود را تحقق بخشند، نیازمند استراتژی های مناسبی برای بخش های مختلف هستند. در حقیقت کارکنان سازمان ها با مسایل و مشکلات گوناگونی مواجه هستند که می تواند عملکرد آنها در محل کار و در خانواده را تحت تاثیر قرار دهد. هدف اصلی این تحقیق بررسی میزان تاثیر برنامه های فرهنگی بر شادی و افزایش بهره وری در این سازمان است می باشد. روش تحقیق پیمایش بوده است و تحلیل داده ها پرسشنامه در سطح تحلیل توصیفی با استفاده از نرم افزار اس پی اس اس و آلفای کرونباخ، صورت گرفته است. ابزار مورد استفاده، پرسشنامه محقق ساخته است. جامعه آماری تحقیق شامل 513نفر از کارکنان بودند که طبق فرمول کوکران 219 نفر و روش نمونه گیری تصادفی انتخاب شده است. نتیجه پژوهش نشان می دهد که باید شادی و نشاط از طریق اعمال برنامه های فرهنگی در محیط کار، پررنگتر اجرا شود تا قابلیت کارکنان در جهت تحقق اهداف سازمانی بالاتر رفته و موفقیت یک سازمان زودتر حاصل شود.

    کلیدواژگان: شادی و نشاط، برنامه های فرهنگی، بهره وری
  • رامین عفیفی* صفحات 78-91
    مقدمه و هدف پژوهش

     مدیریت شهری یکی از مسایل رفتاری بسیار مهم در حوزه مدیریت بوده که خود تعیین کننده بسیاری از دیگر متغیر های سازمانی است. در آستانه هزاره سوم مدیریت دانش به عنوان یک نیاز استراتژیک برای موسسات، سازمانها و نهاد های خدماتی مطرح است. مدیریت دانش تضمین کننده برتری های بلند مدت برای سازمان ها و جوامع و میزان بهره گیری آن ها از سرمایه های انسانی، فکری و اطلاعاتی است. با توجه به اهمیت و کاربردی بودن موضوع مورد مطالعه، این سوال مهم مطرح است که در سازمان مهم و تاثیرگذار و تصمیم گیرنده ای چون شهرداری تهران به کارگیری مقوله مدیریت دانش و مولفه های تشکیل دهنده آن شامل تکنولوژی (فناوری اطلاعات)، مقوله رهبری، مقوله فرهنگ سازمانی، مقوله منالع انسانی، مقوله مکانیسم و فرآیند، ساختار سازمانی به افزایش و بهبود مدیریت شهری اثر بخش است و این مساله تا چه میزان می تواند موجب بهبود شرایط در مدیریت شهری سازمان شهرداری خصوصا شهرداری منطقه یک شهر تهران شود؟

    هدف پژوهش

    مطالعه «اثربخشی مدیریت دانش و مولفه های آن بر مدیریت شهری از نظر مدیران شهرداری منطقه یک شهر تهران»
    روش پژوهش: این پژوهش بر اساس طبقه بندی بر مبنای هدف در زمره تحقیقات کاربردی است و از نظر هدف، کاربردی و از لحاظ روش گردآوری داده ها توصیفی و از نوع همبستگی است.

    یافته ها

    در رابطه با خرده مقیاس های های تکنولوژی، رهبری، فرهنگ سازمانی، منابع انسانی، مکانیسم و فرایند، ساختار سازمانی رهبری،؛ در سطح اطمینان 99/0 مشخص شد؛ به عقیده مدیران شهرداری منطقه یک شهر تهران کلیه مولفه های مدیریت دانش با مدیریت شهری رابطه دارد.معادله پیش بینی مدل مدیریت شهری با توجه به مدیریت دانش و مولفه های آن عبارت است از:مدیریت شهری = 8.594 تکنولوژی + 0.567 رهبری+ 0.195 ساختار سازمانی + 0.276 فرهنگ سازمانی + 2.836 منابع انسانی+ 0.562 مکانیسم و فرایند

    نتیجه گیری

    در رابطه با مولفه های تکنولوژی، رهبری، فرهنگ سازمانی، منابع انسانی، مکانیسم و فرایند، ساختار سازمانی، در سطح اطمینان 99/0 مشخص شد؛ به کارگیری این مولفه ها با مدیریت شهری رابطه دارند

    کلیدواژگان: اثربخشی، مدیریت دانش، مدیریت شهری
  • حسن اسماعیل زاده، لیلا معصومی* صفحات 94-104
    مقدمه و هدف پژوهش

     جهان امروز با توجه به گسترش روز افزون شهرنشینی، توسعه فیزیکی و پیچیدگی ساختار فضایی - کالبدی شهرها، تعمیق و گسترش تقسیم کار اجتماعی، اقتصادی و بروز انواع آلودگیها و بیماریهای مرتبط با موارد مذکور، بیش از هر دوره دیگری وابسته به خدمات مختلف در راستای عدالت فضایی می باشد. در این میان خدمات بهداشتی درمانی با توجه به نقش مهم خود در ارتقای سلامت جامعه و افزایش کیفیت زندگی از اهمیت خاصی برخوردار است. مهم ترین هدف پژوهش تحلیل عدالت فضایی شهرستان های استان اردبیل در بخش شاخص های بهداشتی- درمانی می باشد.

    روش پژوهش

     روش پژوهش در این مقاله مبتنی بر روش توصیفی تحلیلی است. گردآوری داده ها به روش کتابخانه ای بوده است. در تحلیل داده-ها، ابتدا به کمک روش بی مقیاس سازی معمولی، داده های تحقیق نرمالایز و همسان سازی شده، سپس با استفاده از ضریب آنتروپی شانون، به وزن دهی شاخص ها اقدام گردیده و نهایتا" با بهره گیری از مدل Vikor، به رتبه بندی شهرستان های استان پرداخته شده است.

    نتیجه گیری

    با توجه به نتایج و رتبه بندی مختلف شهرستان های استان اردبیل در هریک از شاخص ها، می توان گفت که شاخص های سیمای خدمات بهداشت و درمان مورد بررسی در این پژوهش به صورت مناسب و عادلانه در بین شهرستان های استان اردبیل توزیع نشده اند. به نوعی بی نظمی در پراکنش مراکز خدمات رسانی بهداشتی درمانی در سطح شهرستانهای استان اردبیل به چشم می خورد. نتایج محاسبات مدل ویکور نشان می دهد که  استان اردبیل و پارس آباد به عنوان استان نسبتا برخوردار و کوثر، نیر و سرعین به عنوان شهرستا ن های محروم شناخته شدند.

    کلیدواژگان: خدمات بهداشتی- درمانی، عدالت فضایی، مدل vikor، اردبیل
|
  • Asadollah Naghdi, Hiedar Babaei * Pages 2-14
    Introduction and Objective

    The central concept in studies measuring the quality of urban life and the quality fulfill the material and spiritual needs of citizens in the two indices of subjective (qualitative) and objective (slightly) in different areas of (social, economic, political and environmental) is . Studies in this regard from 1930 by specialists with urban issues. This initially in developed countries and developing countries expanded. The main objective of this paper dimensions, elements and models to measure and also Comparison of objective and subjective parameters and Hamedan, Iran is one of the provincial capitals in the West. Given the long history of the city of Hamadan and the selection of the city as the capital of Iranian history and civilization, the city has been selected as the geography of the study.

    Method

    This method is survey and the results indicate the importance of both subjective and objective quality of life in urban planning. The population of the households in the city of Hamedan, which in this instance were selected among 380 households. First, Hamadan to collect information for cluster relatively homogeneous neighborhoods divide, and then the next step after determining spikes and blocks using random sampling, the sample was selected. The localities were selected from among clusters of four persons.

    Results and conclusions

    On the contrary Initial results showed no significant relationship between objective and subjective quality of life in the city is with satisfaction. Meanwhile other aspects of subjective quality of life is preferred.

    Keywords: Quality of life, objective, subjective indicators, Urban Programming, development
  • Bibi Zahra Mousavi Beuki *, Seyed Jalal Mousavi Pages 16-28

    With the expansion of urban and rural population, increase in development of roads and transport networks and the promotion of culture, demand for transport and travel increase day by day .Due to economic, social and cultural differences between people transported daily, it can be expected that the pattern of movement of people (trips) differ from each other. The aim of this study is to investigate the pattern of daily and annual trips within the city and compare these two in order to find solutions for urban area transportation problems. The main hypothesis of this study is as follows: “The pattern of daily civilian trips corresponds to the pattern of annual Iranian travels”. The research done in this study is questionnaire-based survey done on 384 samples (which were stratified cluster samples). Using defined variables, daily trips and travel patterns were obtained. SPSS20 (Chi-Square Test) software was used to analyze research data and statistical methods. These patterns have shown more efficient ways for planning and marketing, which will be useful in tourism development.

    Keywords: travel pattern, daily trips, annual trips, Tehran
  • Mehdi Yaghobi *, Mer Najaf Mousavi, Faramarz Ghorbani, Marzeh Hatami Pages 30-41

    If we want shared in development of today's cities and regard the share future generations of the resources we have wisely managed cities based on participatory urban planning and informed participation of citizens in the definition and planning. Participation of citizens in decision-making and close them as soon as possible with authorities and experts, and access to In accordance with the wishes and needs and characteristics of social and economic living conditions through participatory in citizen process is possible. Now days, the participation of citizens in Iran, in an decieve and is the maximum nformed and consulted (Khademolhosseini, 1391, 1) the overall aim of this article participatory role of citizens in urban management in the city of Ilam is On the basis of documents and field data collection questionnaire and applied research-development. For data analysis software is used spss Statistical methods used in this research were Kendal, multivariate regression. According to the results of the study, the participation of citizens in limite is low to moderate

    Keywords: participitation, participatory citizenship, urban management, Ilam
  • Yasaman Salahshour Fard Khalil Abad *, Ahmad Znganh, Taher Parizadi Pages 44-63
    Introduction and Objective

    Identification of and determine Problematic neighborhoods Low-floor city Considered One of the most important issues Urban management. . The present article, Is an attempt To use the Physical dimensions, economic, social and cultural In zone 17 of Tehran pay To identify Neighborhoods with urban poverty and Planning the development of neighborhood-based.

    research method

    The dominant pattern of are this research Analytical applications, To identify Neighborhoods with urban poverty District 17 of Tehran From use Statistical blocks Year 1390 And land map Zone 17 The software environment ArcGIS, SPSS and EXCEL Used And finally, using the technique of AIDA is produced for strategic projects.

    Findings

    by using TOPSIS Model has done The ranking of neighborhoods and finally moghadam and Azeri Neighborhoods Selection as Neighborhoods with urban poverty and Neighborhood planning purposes and Due to the existing Potential and problems In this neighborhood Paid To provide Strategies and policies in the direction Community-driven development and finally by using Analysis of Interconnected Decision Areas (ayda)  Strategic projects in the direction The desirability of reaching Living conditions In target neighborhoods.

    Conclusion

      Results of the research Indicates that The physical Problematic neighborhoods moghadam and azari Ratio To other dimensions A more adverse conditions for have been this reason Much Plans On this later There.

    Keywords: Neighborhoods-driven development, Analysis of Interconnected Decision Areas, Neighborhoods rated urban poverty, District 17 in Tehran
  • Samaneh Lalehi * Pages 66-75

    The necessity of considering the issue of happiness and its causing factors in organizations arises from the fact that happiness, on the one hand, increases the positive emotions of the staff and on the other hand by reducing negative emotions, it will increase the productivity and efficiency. The overall objective the present study the effect of cultural and ideological programs of supreme leader’s representative office on joy and happiness of women employed in the Ministry of Agriculture that the tool used for data collection was a researcher made questionnaire. Statistical population of the research consisted of 513 female employees of ministry at headquarters levels that according to the Cochran formula 219 people and through questionnaires distributed, 195 questionnaires were collected. Random sampling method was selected. Research results show that To happiness through the exercise of cultural programs in the workplace, the more applicable to the employees of an organization to achieve organizational goals higher and earlier achieved success

    Keywords: joy, happiness, cultural programs, Efficiency
  • Ramin Afifi * Pages 78-91
    Introduction and objective

    urban management is one of a very important issues in the field of management that determine the many other organizational variables . on the eve of the third millennium knowledge management as a strategic need for institutions , organizations and  service  bodies  .  Knowledge management  guaranteeing the long - term advantages for organizations and communities and the use of all human capital , intellectual and information . and with regard to the importance of the usability of the subject of important  question , it is important that the organization and decision – makers  and influential as Tehran Municipality  applying category knowledge management and its components , including technology (IT),  category leadership,  categories organizational culture,  human   category ,  category mechanism and the process, the organizational structure to improve urban management is  effective and to what extent this could lead to improve conditions in the management of the city mayor of a city Tehran Municipality , especially in the region ?

    objective of the study

     study " the effectiveness of knowledge management and its components  urban  management  of a municipality directors Tehran "

    Method

    This study is based on classification based on purpose in order applied research  and  application , and in terms of data collection methods - descriptive and the kind of solidarity .

    Findings

    in connection with small - scale of technology , leadership, organizational culture, human resources, a mechanism and process, the organizational structure , leadership , at the level of confidence  99 / 0 : municipality directors, according to a Tehran all components of knowledge management in urban management .  equation model  predictions urban management with regard to the management of knowledge and its components include:urban management technology = 8.594 0.567 + + 0.195 leadership organizational structure + 0.276 organizational culture + 2.836 mechanism and human resources + 0.562 process 

    conclusion

    in connection with the technology components , leadership,  organizational culture, human resources, a mechanism and process, the organizational structure , at the level of confidence 99 / 0 : using these components with urban management .

    Keywords: joy, happiness, cultural programs, Efficiency
  • Hasan Esmaeilzadeh, Leila Masoumi * Pages 94-104
    Introduction & Research Objectives

    Today’s world depends, more than any other period, on diverse services in line with spatial justice. The reasons for such a dependency lie in increasing urbanization, physical development of cities and the complexity of their space-frame structures, deepening and expansion of the socio-economic division of labor and, finally, spread of infections and diseases related to mentioned factors. Sanitary-therapeutic services is of paramount importance to improve public health and the quality of life. Analyzing spatial justice in the counties of Ardabil Province in terms of sanitary-therapeutic services seems to be the most significant purpose of the current research.

    Method

    The methodology used in this paper is descriptive-analytical. Library-based method has been utilized for collecting data. For data analysis, firstly a conventional descaling method was applied for normalizing and homogenizing the data. Then, indices weighting was conducted by using Shannon Entropy Coefficient. Lastly, rating the counties of the Province was done based on VIKOR model.

    Conclusion

    Considering the results and ratings of different counties in Ardabil Province in each index, one can argue that the indices of sanitary-therapeutic services analyzed in this research did not show a just and appropriate distribution among different counties. Put differently, in the counties of Ardabil Province, there are irregularities of distribution of sanitary-therapeutic services centers. The results drawn from the calculations of VIKOR model showed that Ardabil and Parsabad were relatively wealthy counties while Kosar, Nir and Sareyn were known to be deprived ones.

    Keywords: Sanitary-Therapeutic Services, Spatial Justice, Vikor model, Ardabil